НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Данаил Кирилов: Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са

Министър Данаил Кирилов: Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са

19 Април 2019 | 09:07 | Агенция "Фокус"
София. Изборът на нов главен прокурор ще се осъществи по правилата такива, каквито са. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Не виждам основания за подозрения, че би могло да има някакви конюнктурни промени. Действително усеща се напрежение в тази връзка и едно деструктивно говорене, което не е полезно за съдебната система като цяло и бих казал, че уронва доверието в правосъдието, което не съответства на целите на актуализираната стратегия и на усилията на хиляди магистрати, които се стремят да укрепят съдебната система“, заяви министърът.
Кирилов коментира и темата за продължителността на мандата на главния прокурор. „За да има стабилност по време на този мандат, смятам, че мандатът трябва да е малко по-голям от типичния. Дали да бъде 7 години, 6 години или евентуално 5 години - би следвало да се направи широк дебат, да се чуят всички становища и тогава да се направи окончателна преценка.
Министърът коментира, че са необосновани твърденията, че с предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система главният прокурор се „пришива“ към председателите на върховните съдилища. Тази теза почива на аргумента, че другите двама големи имало кой да ги разследва и това бил главният прокурор, но по отношение на главния прокурор нямало как това да се случи. Смятам, че това твърдение е нелогично и неподкрепено, заяви Данаил Кирилов. „Би следвало да имаме един ясен регламент, в който да се знае кой орган какъв субект назначава, за да се проведе конкретно разследване“, добави той.
По думите му крайното решение трябва да бъде правно-технически и систематично обосновано. „Пак подчертавам - не се касае за конкретни лица и конкретни случаи. Този режим трябва да действа занапред и трябва да действа с подкрепата и доверието на обществото и на правната гилдия“, каза още правосъдният министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Данаил Кирилов: Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут

Министър Данаил Кирилов: Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут

19 Април 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за предсрочно прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната система ще възстанови справедливостта по отношение на техния статут. Това каза правосъдният министър Данаил Кирилов в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ във връзка с предложението за разработването на механизъм за разследването и предсрочното освобождаване на т. нар. Трима големи в съдебната система - председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор. Това е един въпрос, който не е нов. Обсъждане е поне през последните 2 години. Съобразяваме се с изискванията на Механизма за сътрудничество и оценка. Обхватът тримата големи е установен в пътната карта за прилагане на актуализираната стратегия за развитието на съдебната система, която е приета от Съвета за развитие на съдебната система. По този въпрос има консенсус от всички участници в Съвета, който включва и НПО-та, обясни Кирилов. „Това не е толкова нов въпрос, но би следвало в рамките на този доклад и на този период на оценка да го приключим“, добави той.
По думите му промените би следвало да възстановят справедливостта по отношение на техния статут. „Опонентите и сега твърдят, че има режим за предсрочно прекратяване на правомощията, но уточнявам, че това предсрочно прекратяване е на основание обективна невъзможност. Но е вярно, че досега ние нямаме механизъм, който да касае виновно неизпълнение на служебните задължения, нарушения на закона или извършване на престъпление“, отбеляза Данаил Кирилов.
Министърът заяви, че няма връзка между предлаганите от него промени и скандала с апартаментите на властта, в който бе замесено и името на председателя на ВКС Лозан Панов. „Необходимостта от тези промени е правно-систематична, тя е установена и от нашите партньори. Смятаме, че това ще възстанови справедливостта по отношение на тримата големи. Като тук казвам, че този статут би следвало да е идентичен за тримата големи“, добави той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Адвокат Антон Станков: Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие

Адвокат Антон Станков: Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие

18 Април 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Намаляване мандата на „тримата големи“ ще ги отърве от чувството им за безсмъртие. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият правосъден министър адвокат Антон Станков във връзка с идеята на министър Данаил Кирилов за въвеждането на процедури, при които могат предсрочно да бъдат прекратявани мандатите на председателите на двете върховни съдилища и главния прокурор. По думите му тази идея не е нова, но проблемът е основно в дългите мандати, а не в липсата на възможност за разследване. „Липсата на възможност за разследване е основно по отношение на главния прокурор, който и да е той и то по чисто технически причини, защото той оглавява разследващите органи. По-скоро съкращаване на мандатите, това е изходът от актуалния проблем, който правосъдният министър поставя. Колко по-кратки мандати, толкова по-добре. Антон Станков коментира още, че традиционният мандат в съдебната система е 5-годишен, като той може да бъде намален и под този праг.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари след идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната власт (ОБЗОР)

Коментари след идеята на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната власт (ОБЗОР)

17 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Идеята на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за възможност за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор, председателя на ВКС и на ВАС предизвика коментари в кулоарите на парламента. Изказаха се и главният прокурор Сотир Цацаров и председателят на ВКС Лозан Панов.
В свое телевизионно участие министърът на правосъдието Данаил Кирилов посочи, че промяната за „тримата големи“ ще бъде една от първите му задачи с оглед наближаване на прегледа по изпълнение на критериите по механизма за сътрудничество и оценка. „Създаването на правен ред във връзка с отстраняването, отзоваването и предсрочното прекратяване на така наречените „трима големи“ беше коментирано и в предходните доклади“, припомни Кирилов. „Искам да направя уговорката, че това няма нищо общо с личността и индивидуалността на тримата“, заяви правосъдният министър. Той обясни, че ЕК е критикувала България, че няма ясни правила, критерии и процедура кога и при какви несъответствия би могъл се прекрати мандатът им, който е 7-годишен. Главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че предложението на министъра за промени в правосъдната система не е за предсрочно прекратяване на мандати, а за въвеждане на механизъм, при който „тримата големи“, сред които в момента е и той, да могат да бъдат разследвани. Срещу тях да се провежда дисциплинарно или наказателно производство в случай на обвинения за тежки престъпления или нарушения на служебните задължения. Цацаров коментира, че предложението среща разбиране и силна подкрепа от ЕК. Председателят на ВКС Лозан Панов посочи, че пришиването на председателите на ВКС и на ВАС към главния прокурор е изкуствено. Той поясни, че в Закона за съдебната власт има ясно предвидени основания, които включват, както случаите когато мандатът свършва, поради изтичане на определен срок, така и другите хипотези. Лозан Панов заяви, че е против промените, които касаят предсрочното прекратяване на мандата на „тримата големи“ в съдебната власт, защото законът и сега предвижда кога това може да се случи.
В парламента народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Правна комисия Анна Александрова посочи, че парламентарната й група принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система. „Доколкото сме запознати ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента“, заяви Александрова и допълни, че след това ПГ на ГЕРБ ще гласува. Заместник-председателят на Правна комисия и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев посочи, че предложението да могат да се разследват „тримата големи“ в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието „По принцип подкрепям една такава идея“, каза той и също припомни, че тя е част от препоръките за сътрудничество и оценка на ЕК. Другият заместник-председател на Правна комисия и депутат от ДПС Хамид Хамид посочи, че принципно подкрепя идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система. Според него обаче трябва решението да се вземе с всички гаранции, че няма да има политически разправии и въпросът няма да се политизира. „ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос. Когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим. Това не е нова идея. Тази идея сме я коментирали и с Данаил Кирилов и с членовете на Правна комисия, както и с представители на европейските институции“, посочи той. „Засега е само идея. Няма конкретни текстове. Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях. Ние сме „за“ да има дебат по този въпрос. Трябва да изберем най-подходящия за България и най-добрия в Европа модел по този въпрос. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт. ", заяви Хамид Хамид.
Агенция „Фокус“ припомня: Съгласно Конституцията председателят на Върховния касационен съд, председателят на Върховния административен съд и главният прокурор се назначават и освобождават от президента по предложение на пленума на Висшия съдебен съвет за срок от 7 години без право на повторно избиране. Главният прокурор Сотир Цацаров встъпи в длъжност през януари 2013 г., което означава, че мандатът му продължава до 2020 г. Председателят на ВКС Лозан Панов встъпи в длъжност през февруари 2015 г. и считано от тогава той трябва да заема поста си до 2022 г. Последен своята длъжност от „тримата големи“ заема през ноември 2017 г. председателят на ВАС Георги Чолаков. Мандатът му трябва да продължи до 2024 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хамид Хамид, ДПС: Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи" в съдебната система, но с всички гаранции, че няма да има политически разправии и политизиране на въпроса

Хамид Хамид, ДПС: Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи" в съдебната система, но с всички гаранции, че няма да има политически разправии и политизиране на въпроса

17 Април 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Принципно подкрепяме идеята на Данаил Кирилов за „тримата големи“ в съдебната система, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпросът. Това каза народният представител от ПГ на ДПС и заместник-председател на Правна комисия Хамид Хамид във връзка с предложението на правосъдния министър тримата големи в правосъдната система да мотат да бъдат разследвани, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„ПГ на ДПС не е обсъждала този въпрос. Когато видим готови предложения, ще се съберем и сериозно ще ги обсъдим. Това не е нова идея. Тази идея сме я коментирали и с г-н Кирилов и с членовете на Правна комисия, както и с представители на европейските институции. Засега е само идея. Няма конкретни текстове. Бихме желали да видим конкретни текстове и да започнем дебат по тях. Ние сме „за“ да има дебат по този въпрос. Трябва да изберем най-подходящия за България и най-добрия в Европа модел по този въпрос. Съгласни сме със същността на идеята, че не трябва да има несменяеми и недосегаеми хора както в политиката, така и в съдебната власт. Имаме готовност да участваме в този дебат, принципно подкрепяме идеята, но това трябва да е с всички гаранции да няма политически разправии и да не се политизира въпроса", допълни още Хамид. Във връзка с отхвърлянето на това предложение от страна на председателя на ВКС и мнението му, че ЕК стимулирала националсоциализма у нас, депутатът посочи, че няма самочувствието да коментира думите на „моралния стожер“ на обществото у нас. „Само ще напомня, че господинът даже няма смелостта да застане пред парламента да защити собствения си доклад. Това е явно уважение един път към парламента, втори път към закона - да не си подадеш декларацията, когато си морален стожер на обществото, най-малко подхожда на един председател на тази институция в България“, каза още депутатът от ДПС.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анна Александрова, ГЕРБ: Подкрепяме предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система

Анна Александрова, ГЕРБ: Подкрепяме предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система

17 Април 2019 | 14:34 | Агенция "Фокус"
София. ПГ на ГЕРБ принципно подкрепя предложенията на правосъдния министър Данаил Кирилов за тримата големи в съдебната система. Това каза пред журналисти народният представител от ПГ на ГЕРБ и член на Правна комисия Анна Александрова във връзка с възможността тримата големи в съдебната система да бъдат разследвани и предсрочно освобождавани, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Доколкото сме запознати ще бъде свикан съвет на съдебната реформа, на която ще бъдат обсъдени всички гледни точки. За нас е важно да има публично обсъждане и голям дебат по тази тема, да се чуе мнението на хората от съдебната власт, на хората от неправителствения сектор, както и на колегите ни от парламента“, заяви Александрова и допълни, че след това ПГ на ГЕРБ ще гласува.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христиан Митев, НФСБ: Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието

Христиан Митев, НФСБ: Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието

17 Април 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
София. Предложението да могат да се разследват тримата големи в съдебната система е навременно действие на новия министър на правосъдието. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ и член на ръководството на НФСБ Христиан Митев във връзка с идеята на министъра на правосъдието Данаил Кирилов да може да се разследват тримата големи в съдебната система, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По принцип подкрепям една такава идея. Не забравяйте, че тя е част от препоръките за сътрудничество и оценка на ЕК. На база на срещи с нейни представители с Правна комисия ние знаем за това изискване. Смятам, че това е навременно действие на новия министър на правосъдието. Чакаме да видим конкретните текстове“, заяви още Митев.
Във връзка с отхвърлянето на предложението от страна на председателя на ВКС Лозан Панов и с твърдението му, че в Народното събрание са изпратени хора, които не искат да имат допир със съседите си и си купуват апартаменти с асансьор, Митев посочи, че всеки има право на мнение. „Не споделям това негово мнение. Ние в случая трябва да се съобразим с препоръките на ЕК“, допълни депутатът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.