НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Сиди, ВМРО: Ректорът на ВТУ грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия

Александър Сиди, ВМРО: Ректорът на ВТУ грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия

19 Април 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Ректорът на ВТУ грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия. Това каза народният представител от ВМРО Александър Сиди, който прочете декларация от името на политическата група, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Репресии, уволнения, заплаха, изключване на студенти, несъгласие със смяната на ръководството – това не е университет в Северна Корея, това е Великотърновският университет „Св. Св. Кирил и Методий“ през 2019 г. Един самозабравил се ректор под покровителството на една управляваща партия и една етническа такава грубо гази законите на страната и всички правила на академичната и студентска автономия. Той гази утвърдените норми и правила, вкопчил се в своето его и жажда за власт“, заяви Сиди. „Този ректор управлява Великотърновския университет един мандат и това управление е управление, белязано с уволнения и репресии. Уволнен е зам.-ректор по кариерно развитие и настоящ зам.-министър по правосъдието, по-късно е уволнен и като преподавател, но след съдебно дело е възстановен на работа“, обясни той и посочи, че уволнен е бил и преподавател, който е народен представител. „Заплашен с уволнение е и деканът на Педагогическия факултет, който е и основен кандидат опонент на сегашното ръководство. Промени в правилника на университета и Общото събрание, които касаят процедурата по избор на ръководство, са приети неприсъствено, което е в пълен разрез със законите на страната“, заяви той.
Сиди посочи, че е имало и незаконно отстраняване на студенти и докторанти, членове Академичния студентски съвет. „Членовете на съвета са официално заплашени, че ще бъдат отстранени с писмо от ректора. Ръководството на университета неправомерно разходва средства от бюджета на Студентски съвет без разрешението на съвета. Вчера по разпореждане на ректора беше осуетено провеждането на избори за представители на студентите в Общото събрание“, каза още той и посочи, че е бил направен опит и за запечатване на Студентски съвет, като срещу студентите е била изпратена и охрана.
„Настояваме министъра на образованието да дойде в Народното събрание и да обясни какво може да направи МОН за запазване на студентската автономия“, посочи Сиди.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. 17 юли 2019 г.
Лидерът на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер пое поста министър на отбраната на ФРГ. ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.