НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Бойка Маринова: Като цяло жените са по-склонни да даряват кръв

Д-р Бойка Маринова: Като цяло жените са по-склонни да даряват кръв

21 Април 2019 | 16:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Като цяло жените са по-склонни да даряват кръв. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Бойка Маринова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград. „За наша изненада много млади хора започнаха да даряват кръв. Всяка година организираме бригади в Американския университет и в Югозападен университет „Неофит Рилски“. Много млади хора идват да даряват кръв, а в Американския университет винаги бройката е на максимум. Не знам дали много чужденци даряват кръв, но те дават своя пример и на българите, защото има много европейски държави, където кръводаряването е безвъзмездно и независимо къде е човек, дали ще е в България или в чужбина, той знае, че на определена дата трябва да даде кръв и го прави“, коментира тя. Д-р Маринова отбеляза, че хипертониците и хората със сърдечни заболявания не бива да даряват кръв, а също така и лица под 50 кг или такива с над 3,5 диоптъра. Тя каза още, че всяка единица кръв, която се взима, се изследва за кръвна група, Rh-фактор, хепатит Б, хепатит С, спин и сифилис.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Бойка Маринова: Жените могат да даряват кръв 3 пъти в годината, а мъжете – 4

Д-р Бойка Маринова: Жените могат да даряват кръв 3 пъти в годината, а мъжете – 4

21 Април 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По думите й жените могат да даряват кръв 3 пъти в годината, а мъжете – 4. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Бойка Маринова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград. Тя обясни, че много хора се объркват като смятат, че трябва да даряват кръв на гладно, но това не е така, тъй като не става дума за изследвания. Една лека закуска и кафе са напълно достатъчни, за да се чувстваме добре преди кръводаряване. Д-р Маринова уточни, че количествено кръвта се възстановява за 24 часа, а качествено за 3 месеца. Тя подчерта, че кръводаряването е изключително важно, тъй като има много родилки, които се нуждаят от кръв; много деца; много онкоболни, които също са много голям изчерпател на кръв, защото една кръвна единица не е само кръвта, а тя се разделя на еритроцитна маса, плазма и тромбоцити, в зависимост от какво се нуждае пациента.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Бойка Маринова: Кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години

Д-р Бойка Маринова: Кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години

21 Април 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. При кръводаряване се взимат максимум 450 мл кръв, а може и по-малко. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин д-р Бойка Маринова, началник на Отделението по трансфузионна хематология в Благоевград. Тя отбеляза, че при лоши вени, колкото и да искат повече от 300 - 350 мл не могат да се вземат. По думите й нормалното количество кръв, което трябва да се вземе, трябва да бъде 450 мл, защото вътре има един разтвор 63 мл и за да е годна 35 дни тази кръв, милилитрите трябва да са толкова, тъй като под тези мл вече спада годността на кръвта. „Преди да се даде кръв трябва да се знае, че кръводарители могат да бъдат всички здрави хора над 18 години и под 65 години. Важно е да не са с високо кръвно, да не взимат антибиотик в момента, да няма ваксина преди кръводаряване, да не са боледували от хепатит Б, да нямат сърдечни заболявания“, посочи д-р Маринова. Тя подчерта, че има цял списък от неща, за които на място се разпитват хората и се преценява дали да дарят кръв.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българският червен кръст подкрепя глобална кръводарителска кампания

Българският червен кръст подкрепя глобална кръводарителска кампания

29 Март 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
София. Българският червен кръст подкрепя глобална кръводарителска кампания. Това съобщиха от пресцентъра на БЧК. Българският червен кръст, Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и Park Center Sofia подкрепят НВО България и канят феновете на „Игра на тронове“ да отпразнуват финалния сезон на сериала, като покажат своята отдаденост, като дарят кръв. Кръводарителската акция се провежда между 10.00 и 14.00 часа в Park Center Sofia на бул. „Арсеналски“ 2.
Акцията е част от глобална кампания на HBO, която се провежда през месец март в различни градове в САЩ и Европа и е подкрепена от националните дружества на Червения кръст. Героите от „Игра на тронове“ проливаха кръвта си в името на Трона цели седем сезона в продължение на 67 епизода. Сега, в навечерието на финала, феновете ще могат да дарят кръв в името на хуманната кауза – спасяване на човешки живот.
Организаторите у нас се обръщат не само към любителите на поредицата, но и към феновете на доброто, с апел да се включат в тази инициатива и да станат редовни кръводарители.
И докато проливането на кръв за домогване до Железния трон е история от света на Вестерос, то недостигът ѝ за различни животоспасяващи интервенции е реален проблем в световен мащаб. В България всеки ден повече от 500 души се нуждаят от преливане на кръв. Една трета от тях са деца. Кръвта няма заместител – тя се набавя единствено от кръводарители.
Акцията има специална страница hbogo.bg/lp/bleedforthethrone и Facebook “КРЪВ ЗА ТРОНА“. Кандидат-кръводарителите могат да се информират как да се подготвят за кръводаряване на redcross.bg или ncth.bg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 юли 2019 г.
Ивица Дачич проведе среща с американския съветник по националната сигурност. 19 ...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.