НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Десислава Танева: 288 къщи за гости са обект на проверка

Министър Десислава Танева: 288 къщи за гости са обект на проверка

21 Юни 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Бяла Слатина. Относно проверките на къщите за гости може би сме след половината от проверките – 288 обекта са в мониторинг. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева във връзка с проверките на къщите за гости, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Танева допълни, че проверките продължават до края на юни. „Ще излезе доклад, ще информираме обществеността“, допълни тя. По думите й само в 7 от 170 проверки собствениците са отказали достъп. Танева допълни, че всички медии са поканени да присъстват на проверките. „Всички са свободни да видят това, което и нашите експерти откриват като отидат на проверка на място“, допълни тя.
Във връзка с оставката на председателя на Селскостопанската академия Васил Николов, министър Танева отбеляза: „Като се върна в Министерството на земеделието ще видя оставката на Васил Николов. Информирана съм за нея. Тя е по лични причини. Няма какво да коментирам“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Христов, СДС: ПРСР беше опорочена, може да последват санкции от ЕС и спиране на средства

Румен Христов, СДС: ПРСР беше опорочена, може да последват санкции от ЕС и спиране на средства

19 Юни 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
София. Една добра програма беше опорочена. Смисълът й е да задържим хората в малките населени места. Може да последват санкции от ЕС и спиране на средства. Това каза в интервю за предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия Румен Христов – председател на СДС и бивш министър на земеделието, по повод злоупотребите със средства за къщите за гости по ПРСР. „Само че тези, които са на високи нива, няма да отидат да работят там, да разкриват работни места, обикновено злоупотребяват и тези къщи ги ползват за лични нужди. Това не трябва да се случва. Това е лошо за репутацията на програмата в България, но и в ЕС”, допълни още Румен Христов. „При одобряването на разходите проверка има. Въпросът е какво се случва после. Една добра програма, насочена към запазване на традиции, развитие на туризъм в малки населени места, се опорочава”, заяви Румен Христов. „Очевидно е, че са виновни не само тези, които са се възползвали от средствата, а и онези, които са им позволили да се възползват. Налага се становище в обществото, че без помощта на хора от ДФ „Земеделие” това не може да се случи”, каза бившият министър на земеделието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

Министър Десислава Танева: Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани

17 Юни 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
София. Не са установени нарушения при проверките на първите 14 къщи за гости, които бяха инспектирани от Министерството на земеделието и държавен фонд "Земеделие". Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева.
От днес започват повсеместните проверки в останалите 288 къщи, които подлежат на такива. Те ще бъдат готови през първата седмица на юли, съобщи министърът. "В голямата си част проектите функционират като такива, за каквито са планирани, кандидатствали за финансиране и построени. Има обаче и изкривявания. Има и злоупотреби", отбеляза тя. Танева цитира къща в село Лиляково, чийто собственик не е отворил на проверяващите и е предоставил документи за къщата със закъснение. Тя увери, че нарушителите ще възстановят взетите за финансиране на проектите суми. Всички нарушители ще получат актове за административни нарушения.
През миналия програмен период 2007-2013 г. са построени общо 746 къщи за гости. От тях в момента на проверка подлежат 288. В настоящия финансов период, който изтича през 2020 г. мярката за финансиране на къщи на гости не е отваряна и такива не са финансирани, каза още министър Танева. Министърът на земеделието заяви, че процентът на грешките с използването на европейски средства за строителството на къщи на гости не е най-висок в България и увери, че няма сигнали от Брюксел за санкции заради тях. "Ние не сме най-черните. Повечето къщи за гости работят като такива", коментира още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Експерти провериха проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав

Експерти провериха проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав

14 Юни 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
София. Експерти от Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ извършиха проверка на проектно предложение за преустройство на етаж от съществуваща сграда в къща за гости в гр. Белослав.
Това съобщиха от пресцентъра на МЗХГ. Бенефициентът кандидатства за субсидия от 105 375 лв. Проектното предложение на този етап е одобрено от Местната инициативна група "Аврен-Белослав и предстои да се разгледа от ДФЗ.
Собственикът на имота заяви, че една от основните причини да кандидатства за изграждането на къщата за гости, е че в Белослав няма изградено до момента място за настаняване. Проектът включва основно ремонт на етажа, обзавеждане на осем стаи, ремонт на покрива и монтиране на фотоволтаична система.
Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата. Протоколът от днешната проверка ще бъде предаден на ДФЗ.
Предстои да бъде проверен само още един от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук:
https://www.facebook.com/desitanevagerb/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

Проверяват всички 288 къщи за гости по ПРСР 2007-2013 в период на мониторинг

14 Юни 2019 | 09:19 | Агенция "Фокус"
София. По заповед на министъра на земеделието, горите и храните Десислава Танева започват проверки на всички къщи за гости, финансирани по ПРСР 2007-2013 г., за които 5 годишния мониторингов период не е изтекъл. Това съобщиха от ДФ „Земеделие“. От всички платени 746 проекта, в период на наблюдение са 288 туристически обекта. Общата изплатена субсидия за тях от Европейския фонд за развитие на селските райони (ЕФРСР) е близо 82 млн. лева.
Проверките целят да се установи на място дали обектите, които са в период на наблюдение, работят по предназначение и развиват туристически дейности. Ще бъдат извършени ревизии на място на всички документи, доказващи реалното функциониране на съответния обект, като място за настаняване на гости.
Проверките ще бъдат извършени от експерти на ДФ „Земеделие“ и на МЗХГ. Изпълнителният директор на фонда Живко Живков е създал организация за провеждане на инспекциите, който трябва да приключат до 30 юни. ДФЗ – РА ще представи доклад с резултатите от проверките в едноседмичен срок след приключването им на министър Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

МЗХГ: Експерти провериха проектно предложение за изграждане на къща за гости в град Нови пазар

13 Юни 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Нови пазар. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите (МЗХГ) и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) извършиха проверка на проектно предложение в град Нови пазар. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Исканата финансова помощ е за преустройство на съществуваща сграда в къща за гости и ресторант, както и изграждане на детски кът. Общият размер на субсидията е 165 152 лв.
Проектът е одобрен от Местната инициативна група "Каспичан-Нови пазар" и предстои да се разгледа от Държавен фонд „Земеделие“. Съвместните проверки на експертите от двете институции имат за цел да удостоверят съответствието между подадения проект и инвестиционното намерение на кандидата.
Собственичката на обекта обясни, че къщата е построена със собствени средства и не се е използвала. Тя посочи, че на първия етаж е предвидено да има кухня, складово помещение, ресторант и остъклен детски кът на двора. На втория етаж е предвидено да има 5 стаи за настаняване с общ капацитет от 10 места.
В резултат от днешната проверка се установи, че на терена има съществуващ обект, който не се ползва от кандидата за лични нужди. Резултатът от проверката ще бъде предаден с доклад на ДФЗ, който ще разгледа проектното предложение за допустимост и одобрение.
Предстои да бъдат проверени още 2 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във „Фейсбук“ страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Продължават проверките на  МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

Продължават проверките на МЗХГ и Държавен фонд „Земеделие“ на къщи за гости по ПРСР

11 Юни 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Хасково. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ извършиха три проверки на проектни предложения, подадени чрез МИГ „Минерални бани-Черноочене“. Това съобщиха от Министерството. Два от обектите са в с. Минерални бани, а другият е в с. Паничково. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране, работят по предназначение и дали съответстват на исканата от кандидата инвестиция по проекта. Резултатите от тези три проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“, след което ще бъдат разгледани и вероятно одобрени.
Първата проверка бе на кандидат, подал проектно предложение за преустройство и смяна на предназначение на съществуващ семеен хотел, в център за обучение за кадри в сферата на туризма. Обектът се намира в с. Минерални бани. Стойността на исканата субсидия е в размер на 142 666 лв. Собственичката на обекта изрази надежда, че сградата ще се превърне в център за професионално обучение по 20 професии за хора от региона. „Туризмът в с. Минерални бани се развива и има нужда от нови работници“, каза собственичката на обекта. В проекта са заложени инвестиции за изолация на къщата, смяна на покрива, обзавеждане на кабинетите и една голяма зала за обучение.
Вторият подаден и одобрен от Местната инициативна група проект е за интегрирано предоставяне на услуги в туризма и спорта - изграждане на басейн за възрастни хора и деца. Субсидията е на обща стойност от 193 894 лв. Двете къщи за гости са изградени по ПРСР 2007-2013г. и сградите се използват по предназначение. При проверката се установи, че двете къщи са посещавани от туристи. През последните три години има реализирани по около 2000 нощувки, за което по време на проверката бяха предоставени регистри и попълнени декларации. Проектът е в процес на мониторинг от ДФЗ. Проектното предложение за изграждане на басейн с прилежащи помещения е с цел подобряване на туристическите услуги, които се предоставят от двете къщи.
На територията на МИГ „Минерални бани-Черноочене” беше проверен и още един проект. Той е за изграждане на къща за гости - център за настаняване на възрастни хора. Предвидени по проекта са строително-монтажни дейности, като стойността на исканата от бенефициента субсидия е в размер на около 100 000 лв. Представител на архитектурно бюро, изготвил проектната документация за инвестиционния проект заяви, че на терена ще бъдат простроени три къщи за гости, като от страна на бенефициента се иска субсидия само за една от къщите.
Предстои да бъдат проверени още 7 от общо 14 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите. Проверените днес обекти бяха подадени от БНР.
Проверките и резултатите от тях се излъчват на живо във фейсбук страницата на министър Танева и могат да бъдат гледани тук: https://www.facebook.com/desitanevagerb/.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

МЗХГ: Експерти провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч"

10 Юни 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Експерти на Министерство на земеделието, храните и горите и Държавен фонд „Земеделие“ провериха два обекта, подали проектни предложения чрез МИГ "Берковица и Годеч". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Проверките целят да се установи на място дали обектите, които кандидатстват за финансиране работят по предназначение. Извършва се преглед на документи, доказващи реалното функциониране на обекта като място за настаняване. Резултатите от тези две проверки ще бъдат предадени с доклад на Държавен фонд „Земеделие“. От Фонда ще разгледат проектите за допустимост и ще извършват допълнителни проверки.
Вторият проверен обект днес е за проектното предложение на хотел в гр. Берковица. Кандидатът е подал проектно предложение чрез „МИГ Берковица и Годеч“ за финансиране на проект „Развитие на туристическия потенциал на хотел в гр. Берковица” – оборудване и ремонт по „Програма за развитие на селските райони“ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 179 157,00 лв.
Хотелът е построен през 2009 г. и до момента съществува като хотел за туристическо настаняване. Установено е, че през всяка от годините на съществуване има реализирани нощувки от български и чуждестранни граждани, водени в отделни регистри. Документите са изрядни и хотелът се използва за настаняване на туристи. До този момент обектът не е ползвал финансиране с европейски средства. Направените към момента проверки и заключения могат да се използват за становище, че хотелът ще използва предвидените в проектното предложение инвестиции по предназначение, а именно, за настаняване на туристи, а не за собствени нужди.
Експертите извършиха проверка и на друго проектно предложение подадено чрез „МИГ Берковица и Годеч“. То е за финансиране на проект „Създаване на център за деца скаути за нощуване на палатки”. Стойността на исканата субсидия е в размер на 197 626, 52 лв.
По думите на кандидата, проектът цели провеждане на тренировъчни лагери за деца от региона и е изцяло ангажиран за работа с тях. Кандидатстващият за финансова помощ заяви, че няма свързаност с местната власт, както и роднински или бизнес отношения с Местната инициативна група.
Собственичката на имота, която е кандидат за инвестицията, е член на българско скаутско сдружение. Тя посочи, че в България има 20 скаутски клуба и след извършване на инвестицията в с. Ягодово ще бъде открит 21-вия скаутски клуб в страната.
„На този етап не можем да направим заключение за използването на инвестицията, тъй като тя не е извършена“, съобщи Спасов след извършената проверка.
Трите обекта, които бяха проверени днес - два на територията на община Берковица и един в с. Гургулят, бяха избрани от бТВ. Първият проект бе избран от Нова телевизия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят  е 100% лошо вземане

ДФЗ: Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане

10 Юни 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
София. Къщата за гости на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” в село Гургулят е 100% лошо вземане. Това съобщиха от пресцентъра на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) във връзка с публикация във „Фейсбук“ страницата на „Биволь“, уведомяваме, че проверката на място на 10 юни 2019 г. в село Гургулят, направена от МЗХГ, е на „Алексиевата къща“. Обектът няма нищо общо с проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, зад който по информация на „Биволь“ стои секретарката на община Сливница Ани Иванова, Това
Проектът на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова” по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности” от ПРСР 2007 – 2013 г., е за изграждане на къща в село Гургулят”. Одобрената субсидия е 391 160 лв., а заявените разходи - 559 904.45 лв. Проектът е с подписан договор на 3 октомври 2014 г.
Във връзка с възникнали съмнения за нередност по проекта на ЕТ „СТОЛИЧАНИ – Даниела Гергова”, е извършена проверка на място след плащане от ДФЗ-РА. Резултатите от нея, както и направените допълнителни административни проверки, са констатирали нередности. Въз основа на тях, Държавен фонд „Земеделие“ е издал акт за установяване на публично държавно вземане на ЕТ „Столичани – Даниела Гергова” от 9 май 2019 г. Бенефициентът следва да възстанови на 100% цялата получена по договор субсидия от ДФЗ – РА (391 160 лева). Актът е връчен на бенефициента на 23 май 2019 г.
Провереният днес проект от МЗХГ в с. Гургулят е на „Алексиевата къща“, кандидатствал чрез МИГ Сливница-Драгоман и е за „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ПРСР 2014-2020 г. Предстои ДФЗ да разгледа проектното предложение. Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите  извършиха проверка на хотел в с. Гургулят

София: Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на хотел в с. Гургулят

10 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на хотел в с. Гургулят. Това съобщиха от пресцентъра на министерството. Кандидатът е подал проектно предложение чрез МИГ Сливница- Драгоман за финансиране на проект „Оборудване за отопление на съществуващ хотел (водогреен котел на твърдо гориво 116 kW)” по ,,Програма за развитие на селските райони‘‘ (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е 58 157 лв. Този хотел е изграден със средства по Програма САПАРД. Проектът е одобрен през декември 2006 г. и е платен през 2008 г.
„След построяването през 2008 г., обектът функционира като предоставя туристически услуги. Бил е проверяван от ДФЗ преди да бъде изплатено окончателното финансиране по Програма САПАРД. В периода 2009 – 2013 г., в рамките на мониторинговия период, са извършени пет последователни проверки. Обектът функционира, като предоставя туристически услуги“. Това обяви Стефан Спасов, началник отдел в Министерството на земеделието, храните и горите след извършената проверка. Той поясни, че хотелът действа като туристически обект и не се използва за лични нужди. Има собствен интернет сайт, в който са обявени цени на услуги и форма за резервация, има договор с интернет сайт за резервации. „При изписване на името на туристическия обект, той фигурира и в други сайтове, които предоставят хотелски услуги. По данни на собствениците, средната заетост на обекта на месец е около 25 нощувки“, каза още той.
Г-жа Николинка Миланова, която е собственичка на хотела коментира, че е кандидатствала по програма САПАРД и е била одобрена. Обектът се посещава от гости основно през почивните дни. „Кандидатствам за отопление, защото се изгарят по 100 кубика дърва за 1 година и е трудно да се поддържа отопление“, каза. Тя заяви, че проверката не я притеснява, защото не използва хотелът за собствено жилище.
Стефан Спасов уточни, че 14-те обекта, чиято проверка започна от вчера, са свързани с туристически дейности и проектните им предложения са подадени през новия програмен период. „Проверяваме дали това са обекти, които реално функционират или се използват за лични нужди“, коментира експертът. Преди тяхното одобрение от ДФЗ ние извършваме проверката. Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на Фонда и същите те ще бъдат взети предвид от тях при разглеждането на проектното предложение“, каза още Стефан Спасов.
Предстои да бъдат проверени още 12 проекта, кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността им се определя от медиите.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

МЗХГ: Започнаха проверките на къщите за гости по ПРСР

9 Юни 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Експерти на Държавен фонд „Земеделие“ и Министерство на земеделието, храните и горите извършиха проверка на къща за гости, съобщиха от пресцентъра на министерството. Кандидатът в подал проектно предложение чрез МИГ Лясковец-Стражица за финансиране на проект ,,Създаване и развитие на нови туристически услуги в къща за гости „ЕПОХИ ОТ 1871” по Програма за развитие на селските райони (2014-2020 г.). Стойността на исканата субсидия е в размер на 74 804 лв.
„Къщата за гости в Лясковец, която днес бе проверена, е напълно изрядна и отговаря на всички изисквания. Тя съществува от 2015 г. и се използва по предназначение, има регистър на нощувките и гостите“, обяви след извършената проверка Стефан Спасов, началник на отдел в Министерство на земеделието, храните и горите. Той добави, че къщата е посещавана от български и чуждестранни туристи - от Португалия, Франция и Румъния. На месец са регистрирани около 150 нощувки, което средно е около 5 нощувки на ден. При проверките са установени документи за нощувки от ноември 2015 г. до настоящия момент, което означава, че къщата функционира по предназначение. Представени са документи за платени данъци за всички години - от 2015 до 2018 г. Платени за 2019 г. са и туристическите такси към Община Лясковец.
„Къщата като разходи отговаря на Стратегията за местно развитие на МИГ Лясковец - Стражица, към която собствениците й са кандидатствали през миналия програмен период и към която са подали проектно предложение за настоящия”, каза още Стефан Спасов. „Изготвените от проверяващите протокол и доклад от проверката ще бъдат предоставени на ДФЗ. От Фонда ще разгледат проекта за допустимост и ще извършат допълнителни проверки“, допълни експертът.
Медии определиха къщата да бъде първата посетена, като предстои да бъдат проверени още 13 проекта кандидатствали за развитие на туристически дейности. Поредността на посещенията на останалите 13 проекта отново ще бъде определена от медиите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

Министър Десислава Танева: Започват проверки на 14 договора по ПРСР

7 Юни 2019 | 09:54 | Агенция "Фокус"
София. Започват проверки на 14 договора по ПРСР. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. "Заварвам 14 договора, който са за одобрение и предоставяне в Държавен фонд „Земеделие“ в края на миналата и началото на година от управителните органи на местните инициативни групи – за допълнителни дейности към къщи за гости за туристически атракции – това са потенциални бенефициенти “, обясни тя. „Всичко това е допустимо по Програмата за развитие на селските райони по плановете на местните инициативни групи. Големият въпрос е дали тези предоставени за одобрени инвестиции, които ще бъдат направени с европейски пари, ще бъдат ползвани по предназначение“, заяви тя. Танева посочи, че собственици на къщи са търсили финансиране за изграждане на басейни и джакузита. „На място ще се отиде. Още от неделя всички проекти ще бъдат проверени", обяви Десислава Танева. "Всеки ще има възможност на място да прецени бенефициента“ добави тя. Танева отбеляза, че за тези 14 обекта ще се проверяват дали функционират като къща за гости. „От неделя ние ще сме в готовност“, заяви Танева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

Министър Десислава Танева: Глобите по издадените актове за къщи за гости няма да се платят от българския данъкоплатец

7 Юни 2019 | 09:13 | Агенция "Фокус"
София. Глобите по издадени актове за къщи за гости няма да се плащат от българския данъкоплатец. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод глобите за къщите за гости. „Ще положим всички усилия те да се платят точно от лицата, които са нарушили правилата“, заяви Танева. „Има вече платени глоби по издадени актове и държавата си е събрала тези глоби. Другите са в процедура – или съдебна, или по събиране на тези глоби”, обяви министърът. Тя посочи, че проверките на къщите за гости показват, че по старата програма 2007- 2013 година са сключени 1030 договора, като 746 къщи за гости се изграждат. „И в предния мандат, когато бях министър, имаше индикации за възможни злоупотреби. Проверките при Държавен фонд „Земеделие” са 18% при изискване по европейския регламент от 1 до 5% . Очевидно за нас и това е бил малък процент”, коментира Танева. По думите й от 130 проверки са наложени 80 акта. По 65 от тях в момента са в процедура на вземане. По повод методиката за налагане на размера на санкциите за нарушения при къщите за гости, Танева посочи, че всеки може да претендира за големината за глобата, която ще плати. „Европейското законодателство е ясно и точно и по него са изградени и тези къщи за гости, то казва, че нарушителят плаща. Тя подчерта, че Върховният административен съд посочва, че има различна степен на нарушенията. „5 от къщите за гости, които са били по проверките не са по предназначение и сумата е изцяло изискана. Направени са постъпки за промяна в законодателството, не със задна дата, защото това няма как да стане“, каза още тя. Министърът изтъкна, че изпълнителният директор може да определи правила, с които да определи размера на тази санкциите, а актът ще бъде издаден наново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

ДФ „Земеделие“: Решението на ВАС за определяне на санкциите по ПРСР ще бъде изпълнено

29 Май 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
София. ДФ „Земеделие“ ще изпълни решението на ВАС, като приведе Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по ПРСР 2007 – 2013г. съобразно окончателното решението на петчленния състав на съда. Това съобщиха от пресцентъра на ДФ „Земеделие“. По този начин ще бъдат избегнати бъдещи претенции от страна на бенефициенти, санкционирани съгласно отменената методика. Също така всички проекти по ПРСР 2007 – 2013г., намиращи се в етап на мониторинг на изпълнението, ще продължат да бъдат под контрол на методиката, която отговаря на разпоредбата на съда. ДФЗ ще предприеме всички необходими действия, за да гарантира и защити в максимална степен държавния интерес.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

ВАС обяви за нищожна методиката за определяне на санкциите по програмата за къщи за гости

29 Май 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
София. Петчленен състав на Върховния административен съд окончателно обяви за нищожна Методиката за определяне на санкциите след плащане по проекти по Програмата за развитие на селските райони 2007 – 2013г., утвърдена от Изпълнителния директор на ДФ „Земеделие". Toва съобщиха от пресцентъра на ВАС.
Административно дело № 1757/2019 г. беше образувано по касационна жалба на ДФ „Земеделие“, след като през декември м. г. тричленен състав на ВАС също обяви за нищожна методиката за налагане на финансови корекции по проекти по ПРСР.
Касационната съдебна инстанция потвърждава изводите на тричленния състав, че са допуснати нарушения при издаването на методиката и поради това тя е нищожна. Съгласно чл. 76, ал. 1 и 2 от АПК нормативните административни актове се издават от изрично овластени от Конституцията или от закони органи и компетентността не може да бъде прехвърлена. Изпълнителният директор на фонд „Земеделие“ не е овластен нито то Конституцията, нито от друг орган да издава нормативни административни актове. Липсата на компетентност винаги води до нищожност на издадения акт. Установено е също, че нормативният акт не е публикуван в Държавен вестник, което само по себе си е тежко нарушение и води до неговата нищожност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Промени от персонален порядък в управляващата коалиция не могат да се отразят на стабилността й

Европейски избори 2019: Доц. Татяна Буруджиева, политолог: Промени от персонален порядък в управляващата коалиция не могат да се отразят на стабилността й

18 Май 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
София. Промени от персонален порядък в управляващата коалиция не могат да се отразят на стабилността й. Това каза в интервю за седмичното обзорно публицистично предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът доц. Татяна Буруджиева във връзка с поредната оставка в правителството на премиера Борисов. Според политолога риск от разпад и вътрешни противоречия за управляващата коалиция не съществува. „Това е една коалиция, която се формира, за да може да осъществи властта и от тази гледна точка промени в нея от персонален порядък не могат да се отразят на стабилността и на факта, че коалицията ще продължи да съществува. Лидерът на основната политическа партия ГЕРБ ясно заяви, че нямат намерение да се отказват от властта, а ще продължат да чистят редовете си от хора, които не са спазват правилата“, коментира политологът. По думите й хората очакват повече от оставки, очакват и наказания. „Фактът, че подобни действия започнаха още преди предизборната кампания, отдалечено от времето на изборите, показва, че мина пикът на разплащането за цената на подобни действия. Струва ми се, че към датата на изборите няма да има тежко отражение“, каза още тя. Татяна Буруджиева допълни, че оставката на земеделския министър Румен Порожанов е свързана не толкова с моралното измерение на корупцията в политиката, колкото с нейното фактическо измерение – повдигнатите обвинения. „Поводът, по който се подаде оставката, не може да доведе до ущърб на нито една политическа сила. Гражданите винаги ще оценят рано или късно по достойнство факта, че се махат политици от позиция, от която може да нарушават обществения интерес и да разполагат неправомерно с парите на гражданите. Фактът, че в българското общество недоверието към политиците се задълбочава, бърз положителен ефект не може да се търси, но във всеки случай не е загуба, което също е полезно по време на избори“, добави Татяна Буруджиева.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Десислава Танева: Нямам къща за гости

Министър Десислава Танева: Нямам къща за гости

16 Май 2019 | 18:15 | Агенция "Фокус"
София. Нямам къща за гости. Декларирала съм си всичко, което трябва да се декларира по закон. Това каза министърът на земеделието Десислава Танева в предаването „Лице в лице“ по БТВ. „Влизането ми в политиката беше 2007 г. След тази дата съм се въздържала от придобивания, поради усещането, което биха създали, декларирала съм си средствата от самото начало. Това е съзнателен мой избор", посочи тя. „В повечето къщи за гости хората работят семейно, фамилно в райони, подходящи за този вид дейност. При проверките субективния подбор е изключен, става софтуерно. Субективният фактор е само, ако може да бъде пробит софтуера", добави тя по повод на проверката, която тече в момента. „Проверяват се всички къщи за гости“, припомни министърът. „Последният сключен договор за къщи за гости е от септември 2014 година. Тогава аз още не бях встъпила като министър в първия си мандат", коментира Десислава Танева. Според нея проблемът при пчеларите е, че не се спазват няколко мерки за защита на пчелите - за предварително уведомяване и за задължителни часови пояси при пръскане с препарати. Десислава Танева потвърди, че се удължава срокът за подаване на заявленията за подпомагане с директни плащания за Кампания 2019 до 23 май включително, без санкция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът освободи Румен Порожанов и назначи Десислава Танева за министър на земеделието, храните и горите

Парламентът освободи Румен Порожанов и назначи Десислава Танева за министър на земеделието, храните и горите

15 Май 2019 | 09:17 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие със 121 гласа „за“ и 5 „против“ оставката на министър Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите и назначи на негово място народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната земеделска комисия Десислава Танева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Оставката на Румен Порожанов бе подадена вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие“, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си той посочи, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Още вчера премиерът Бойко Борисов предложи за негов заместник Десислава Танева. Тя е била министър на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Бойко Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Христо Проданов, БСП: Оставката на министър Румен Порожанов е заслужена, но закъсняла

Европейски избори 2019: Христо Проданов, БСП: Оставката на министър Румен Порожанов е заслужена, но закъсняла

15 Май 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на министър Румен Порожанов е заслужена, но закъсняла. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Христо Проданов. По думите му това е поредното доказателство за двойния аршин, с който мерят моралистите- управляващи. „При министрите, назначени от самия Борисов, нещата стават по-бързо, докато тези, назначени от този, който е над Борисов, според нас Делян Пеевски, нещата стават по-трудно и с неговата благословия. Това за корупцията е емблемата на това управление. За тези две години са сменени 9 министри, от тях – 7 са сменени с предположение за мотиви за корупция. Като сложим към тях и редицата зам.-министри, шефове на отдели, представители на тяхната парламентарна група – това е емблемата на това управление, корупция, корупция и корупция“, каза още зам.председателят на ПГ на БСП. Христо Проданов коментира още, че основният проблем на управляващите, този с корупцията, е причината за непрестанните скандали във властта. Освен гейтовете, липсва политика за управление и развитие на България, а хората се умориха от това, допълни Проданов.

Виктория МЕСРОБОВИЧ- КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Явор Божанков: Човекът, който трябва да подаде оставка, е Бойко Борисов

Европейски избори 2019: Явор Божанков: Човекът, който трябва да подаде оставка, е Бойко Борисов

15 Май 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят е като тефлонов тиган. По него нищо не залепва. В ключови за държавата сектори правителството претърпя катастрофа, а Борисов си измива ръцете и влиза в ролята на този, който въздава правосъдието. Докога ще търпим човека, който сам създава проблемите и трябва да сме му благодарни, че уж ги разрешава. Такива има от най-ниско до най-високо ниво в държавата. Това каза пред БСТВ народният представител от ПГ на „БСП за България” Явор Божанков, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той припомни скорошен случай в Пловдив, при който имаше план обществен парк да бъде застроен. След като пристигна в града, премиерът реши да не бъде застрояван паркът. „А кой всъщност е докарал дотам нещата да се стига до застрояване?”, попита Божанков. „Крайно време е да се стигне до един извод - че Бойко Борисов не може да управлява България. Човекът, който трябва да подаде оставка, е самият той", отбеляза депутатът.
Според Божанков няма логично обяснение за реалната причина за оставката на министъра на земеделието Румен Порожанов. Той припомни думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че има съмнения, че има министри в кабинета Борисов, които не са избрани от него. „Ако има друга сила, която дърпа конците на това правителство, вече можем да си обясним- защо между премиера и уж неговите министри нямат добра комуникация”, каза още левият депутат.
Явор Божанков допълни, че органите в България са се превърнали в параван за корупцията по високите етажи на властта. „Затова и министър Порожанов се е радвал дълго време на относително спокойствие”, добави той. Според него, едни хора се сменят с други, но удобни, за да няма промяна на ситуацията. „Оставките се хвърлят, колкото да се успокои обществото”, обясни още той. Божанков изтъкна, че нито един от министрите на Борисов, които са подали оставка, не са върнали пари и не носят наказателна отговорност за злоупотребите си.
Явор Божанков заключи, че прокуратурата върви след събитията, защото се самосезира само от медийни публикации, при явни за цялото общество злоупотреби.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Злоупотребите с европейските фондове са скандални

Европейски избори 2019: Сергей Станишев: Злоупотребите с европейските фондове са скандални

15 Май 2019 | 07:57 | Агенция "Фокус"
София. Злоупотребите с европейските фондове са скандални. Това каза президентът на ПЕС и кандидат за евродепутат от „БСП за България“ Сергей Станишев в предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Трябва да се борим за да бъде Европейският съюз такъв, какъвто искаме да бъде. Справедлив - да има солидарност между страните, социален – линията на европейските социалисти. Това отговаря на интересите на България, защото най-бедната страна в ЕС има нужда от социален Европейски съюз, където хората са в центъра на внимание, а не корпорациите и пазара са най-важното. ЕС, в който няма разделения на ядра и периферии, защото това е най-голямата заплаха за България, да бъдем изтласкани“, посочи той. Попитан дали оставките в управлението ще успеят да намалят напрежението в обществото, той каза: „Това отпушва събраната негативна енергия. Хората са гневни. Навсякъде в страната го усещам, от това, че институциите не функционират достатъчно прозрачно и ефективно,“, каза Станишев. „Когато има злоупотреби в еврофондовете, това е скандално,“ допълни той. Според него последните злоупотреби, свързани с източване на европейските средства ще се отразят негативно върху имиджа на страната отвън.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще гласува оставката на Румен Порожанов и назначаването на Десислава Танева като земеделски министър

Парламентът ще гласува оставката на Румен Порожанов и назначаването на Десислава Танева като земеделски министър

15 Май 2019 | 07:12 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще гласува оставката на министър Румен Порожанов и назначаването на народния представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева за министър на земеделието, храните и горите. Това предвижда първа точка от проектопрограмата за работа на Народното събрание. Оставката на министър Румен Порожанов бе подадена вчера заради започналото разследване за злоупотреби с европейски средства в ДФ „Земеделие” по времето, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов обясни, че фактът, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа е ускорил оставката.
Народното събрание ще гласува и окончателни промени в Закона за държавната собственост, свързани с отчуждаването на земеделски имоти. С измененията се регламентира възможността в седемдневен срок от постъпване на искане от органа, издал акта за отчуждаване, или от инвеститора съдът в закрито заседание да допусне предварително изпълнение на акта за отчуждаване, когато това се налага, за да се защитят особено важни държавни и или обществени интереси. Предварителното изпълнение на акта се допуска при наличието на задължителни предпоставки с влязъл в сила подробен устройствен план и когато имотът е отреден за национален обект или обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията. С проекта е предвидено да отпаднат и протоколите, които следва да бъдат подписани от две длъжностни лица и един от съседите.
Парламентът ще разгледа и доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на България през 2018 г. Депутатите ще приемат и проект на решение за работата на Народното събрание през май 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов подаде оставка (ОБЗОР)

Министър Румен Порожанов подаде оставка (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 06:02 | Агенция "Фокус"
София. Седмата министерска оставка в кабинета „Борисoв 3“ е факт по-малко от две седмици преди европейските избори. В понеделник министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов депозира своята оставка, след като започна разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие” по времето, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов обясни, че фактът, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа е ускорил оставката на Порожанов. „Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд „Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, заяви Борисов.
Оставката на министър Порожанов бе приета от министър-председателя Бойко Борисов. Той предложи неговото място да заеме народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.
От своя страна, Порожанов заяви, че е положил всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. „Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", добави той.
Коментари
Оставката на земеделския министър предизвика множество коментари и реакции в обществените среди. Според политолога Даниел Смилов тя е логична, но няма да е решаваща за изхода на евроизборите. Политическият анализатор Георги Харизанов посочи, че оставката ще се отрази положително на резултата на ГЕРБ. А социологът доц. Румяна Коларова коментира, че тепърва ще видим дали министерските оставки в България ще имат ефекта, който имат навсякъде по света. За проф. Александър Маринов оставката на земеделския министър не е изненада. „Ясно бе, че политическата цена за оставането му е твърде висока“, коментира той.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова в ГЕРБ има двойни стандарти. „Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник. 7 от 9-те оставки в кабинета са за съмнения за корупция. За половин мандат половината Министерски съвет е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов“, коментира тя. Според Нинова Румен Порожанов има обвързаност с Делян Пеевски.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов подаде оставка (ОБЗОР)

Министър Румен Порожанов подаде оставка (ОБЗОР)

14 Май 2019 | 19:54 | Агенция "Фокус"
София. Седмата министерска оставка в кабинета „Борисoв 3“ е факт по-малко от две седмици преди европейските избори. В понеделник министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов депозира своята оставка, след като започна разследване за злоупотреби с европейски средства в Държавен фонд „Земеделие” по времето, когато институцията е ръководена от него. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Премиерът Бойко Борисов обясни, че фактът, че зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа е ускорил оставката на Порожанов. „Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка, е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд „Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, заяви Борисов.
Оставката на министър Порожанов бе приета от министър-председателя Бойко Борисов. Той предложи неговото място да заеме народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева.
От своя страна, Порожанов заяви, че е положил всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. „Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", добави той.
Коментари
Оставката на земеделския министър предизвика множество коментари и реакции в обществените среди. Според политолога Даниел Смилов тя е логична, но няма да е решаваща за изхода на евроизборите. Политическият анализатор Георги Харизанов посочи, че оставката ще се отрази положително на резултата на ГЕРБ. А социологът доц. Румяна Коларова коментира, че тепърва ще видим дали министерските оставки в България ще имат ефекта, който имат навсякъде по света. За проф. Александър Маринов оставката на земеделския министър не е изненада. „Ясно бе, че политическата цена за оставането му е твърде висока“, коментира той.
Според лидера на БСП Корнелия Нинова в ГЕРБ има двойни стандарти. „Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник. 7 от 9-те оставки в кабинета са за съмнения за корупция. За половин мандат половината Министерски съвет е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов“, коментира тя. Според Нинова Румен Порожанов има обвързаност с Делян Пеевски.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Калоян Методиев, политолог: Оставката на министър Румен Порожанов е поредната радикална мярка за впечатляване на публиката

Европейски избори 2019: Калоян Методиев, политолог: Оставката на министър Румен Порожанов е поредната радикална мярка за впечатляване на публиката

14 Май 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на министър Румен Порожанов е поредната радикална мярка за впечатляване на публиката. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Той каза още, че обяснението, дадено за нея, е несериозно, защото „да се иска оставката му за това, че не е уволнил чиновничка в една от подопечните му агенции, звучи несериозно“. Според Методиев са останали недоизказани неща, които Борисов е замел „под килима“. От оставката няма да има позитиви, а лавината от оставки в последните две години са израз на желание на спасяване на властта на всяка цена. Анализаторът уточни, че ГЕРБ се нуждае от генерално прочистване, но средата на кампанията не е подходяща за такива упражнения. „Мерките, които вземат са закъснели, няма резултат от управлението и негативизма заслужено нараства. Късно е за смяна на стратегията. Това трябваше да се случи много по-рано“, каза още Методиев. Той коментира и дебата между водачите на листите на ГЕРБ и БСП и посочи, че казаното от тях затвърди позициите им, които са противоположни. „За Мария Габриел тема бе успехи и надграждане, а за Елена Йончева корупцията и злоупотреба с власт. По-актуално и успешно политическо послание е това на Елена Йончева“, коментира той. Говоренето за успехи в този момент е рисково, каза още Методиев и добави, че може би тя е трябвало да заложи на покаяние и градивна критика. Попитан за личното обръщение на Ахмет Доган Калоян Методиев отговори, че то няма връзка с оставката на Порожанов. Той обърна внимание, че ДПС вероятно имат вътрешнопартийни проблеми и за това се говори за помирение. Това може да е породено от недоволството от кърджалийската организация и това, че техен кандидат не е в листата за евроизборите. „Трябва да се има предвид, че ДПС е най-непрозрачната партия от към вътрешни процеси. В изказванията на Доган има закодирани неща. Възможно е парламентарните избори да са преди местните“, прогнозира политологът и допълни, че при всички случаи на 27- май ще има нова политическа ситуация. Епидемията ще обхване целия политически спектър, загубилите ще са много, защото местата за български евродепутати в ЕП за само 17, а залогът е бъдещето на страната. България е на своеобразен вододел в развитието си. Българската политика ври и кипи от политически процеси, каза още той и добави, че страната ни има нужда от кардинална промяна и това е най-подходящия момент за нея.
Цоня Събчева


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коя е Десислава Танева?

Коя е Десислава Танева?

14 Май 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов предложи народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите. Агенция „Фокус“ публикува кратка биографична справка за това коя е Десислава Танева.

Десислава Танева е родена на 9 юни 1972 г. в град Сливен. Завършила е висше икономическо образование в УНСС. От 1997 г. е изпълнителен директор на „Мел инвест холдинг“ АД и дъщерни дружества. „Бизнес дама“ на 1998 година. От учредяването на ПП ГЕРБ е областен координатор за Сливен. От 2007 до 2009 г. е председател на Общински съвет – Сливен.
На парламентарните избори в България през 2013 г. е водач от листата на ГЕРБ в 21 МИР – Сливен. Председател е на Комисията по земеделието и горите в 41-вото Народно събрание от 29 юли 2009 до 14 март 2013 г.
Министър е на земеделието и храните от 7 ноември 2014 до 27 януари 2017 г. във втория кабинет на Борисов.
От 10 май 2017 г. Десислава Танева е председател на Комисията по земеделието и храните в 44-тото Народно събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Смятам, че Румен Порожанов има обвързаност с Делян Пеевски

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Смятам, че Румен Порожанов има обвързаност с Делян Пеевски

14 Май 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че Румен Порожанов има обвързаност с Делян Пеевски. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агения „Фокус“. В отговор на въпрос защо има двоен стандарт по отношение на оставките, Нинова заяви: „Преди няколко дни коментирах по тази тема в Асеновград, като бяхме. Мисля, че едните министри са назначени от Борисов, а другите са му подадени от други хора. Затова той няма контрол върху тях“. Попитана кои са тези хора по отношение на Порожанов, лидерът на БСП каза: „Смятам, че има обвързаност с Делян Пеевски“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: 7 от 9-е оставки в кабинета са за съмнения за корупция – тя е в основата за провала на правителството

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: 7 от 9-е оставки в кабинета са за съмнения за корупция – тя е в основата за провала на правителството

14 Май 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. 7 от 9-е оставки в кабинета са за съмнения за корупция – тя е в основата за провала на правителството. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агения „Фокус“. „Това правителство управлява две години и 10 дни. За това време са подадени 9 оставки от министри, 7 са приети, две ту приемани, ту връщани. За половин мандат половината Министерски съвет е сменен. По същество това е признание за провал в политиката на правителството на Борисов“, каза още лидерът на БСП. По думите й много е важно да се види, че това са ключови сектори: здравеопазване, транспорт, икономка. „7 от 9-е оставки са подадени за съмнения за корупция. Корупцията е в основата на провала на това правителство. Можем да направим такъв извод. Става етикет на това управление“, каза още Корнелия Нинова. По думите й от 1 месец и 10 дни след оставката на Цветан Цветанов няма резултат по отношение на проверката към него от КПКОНПИ. Според Нинова е необходима промяна на модела и тя може да започне на 26 май.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: В  ГЕРБ има двойни стандарти - Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: В ГЕРБ има двойни стандарти - Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник

14 Май 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. В ГЕРБ има двойни стандарти - Порожанов не си тръгва заради корупция, а защото не е уволнил чиновник. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на пресконференция в централата на БСП, предаде репортер на Агения „Фокус“. „Днес имаме поредната подадена оставка от министър Порожанов, но мотивите, с които е освободен, произнесени от г-н премиера слагат край на уж новия стандарт за морал, налаган от ГЕРБ в политиката. За г-н Порожанов отдавна тегнат съмнения за злоупотреба с власт, за корупция, но той не си тръгва заради това, а защото не е уволнил чиновник“, каза Нинова. „Има двойни стандарти очевидно при решенията за освобождаване на министри“, допълни тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов

Министър Красимир Каракачанов: Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов

14 Май 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
София. Вината за злоупотребите за къщите за гости не трябва да се хвърля само върху Румен Порожанов. Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов в предаването "12+3" на БНР. Попитан политически какво означава тази оставка, той отговори: „Каквото означава всяка една оставка. Вероятно г-н Порожанов е преценил, че трябва да я подаде. Аз също научих от медиите, буквално преди няколко часа, предварително не е обсъждана с мен и това е логично. Все пак той е от квота на друга партия“. На въпрос защо в държавата се очаква медиите да разкриват злоупотреби, а държавните институции не правят нищо по въпроса, той каза: „Аз не мога да се съглася с твърденията, че институциите не правят нищо, но в края на краищата медиите са доста по-активни и това е безспорен факт. Както виждате, като наближат изборите, някои от медиите стават особено активни в подобна посока". Попитан в случай, че Европейската комисия наложи глоби на България заради злоупотребите за къщите за гости, кой ще поеме щетите - данъкоплатците или Румен Порожанов, той отговори: „Първото нещо е, че подобни нарушения не са само от негово време, нека да не хвърляме цялата вина върху него. Така наречените къщи за гости - това е практика от 15 години най-вероятно, но за съжаление при всички подобни случаи сметката я плаща обществото“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов предложи Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите

Премиерът Бойко Борисов предложи Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите

14 Май 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов предложи народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева за нов министър на земеделието, храните и горите. Предложението за персонални промени в Министерски съвет е внесено в деловодството на Народното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Проф. Александър Маринов: Оставката на Румен Порожанов не е изненада - ясно бе, че политическата цена за оставането му е твърде висока

Европейски избори 2019: Проф. Александър Маринов: Оставката на Румен Порожанов не е изненада - ясно бе, че политическата цена за оставането му е твърде висока

14 Май 2019 | 12:18 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Румен Порожанов не е изненада - ясно бе, че политическата цена за оставането му е твърде висока. Това каза за Агенция „Фокус“ политологът проф. Александър Маринов във връзка с оставката на министър Румен Порожанов. "Това, че се случва сега, не е някакво преднамерено съвпадение. Просто сега избиват тези проблеми, които закономерно водят до подобни събития в политиката. Разбира се, в този сектор и в други сектори на управлението има различни проблеми. Тук много силен ефект имаше скандалът с къщите за гости, които така или иначе попадат в ресора на министъра. Това според мен насочи много мощно обществено внимание и недоволство. Така че беше ясно още преди няколко дни, че ще се стигне до такава развръзка“, каза политологът. На въпрос дали оставката ще се отрази на резултатите от изборите, проф. Маринов отговори: „Самата оставка едва ли. Мисля, че процесите или събитията, които предизвикаха тази оставка, както и много други събития, ще се отразят. Тук въпросът не е, че един или друг министър си е дал оставката. Напротив даже даването на оставка донякъде облекчава положението. Защото иначе би означавало да се засили атаката и критиките. Явно е, че проблемите, които съществуват в управлението на държавата са сериозни и това няма как да въздейства върху обществото в това число и преди изборите“, допълни още проф. Маринов. „Управлението отдавна не е стабилно. Ясно е, че сега се изчаква да се види как ще се развият нещата около изборите, други неща как ще се развият. Общо взето това управление върви към своя край“, допълни той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Доц. Румяна Коларова: Тепърва ще видим дали министерските оставки в България ще имат ефекта, който имат навсякъде по света

Европейски избори 2019: Доц. Румяна Коларова: Тепърва ще видим дали министерските оставки в България ще имат ефекта, който имат навсякъде по света

14 Май 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Тепърва ще видим дали министерските оставки в България ще имат ефекта, който имат навсякъде по света. Това каза за Агенция „Фокус“ социологът доц. Румяна Коларова във връзка с оставката на министър Румен Порожанов. „Ясно е, че с тази серия оставки правителството на Борисов постига нещо, което правят почти всички правителства в средата на мандата – смяна на министри. Изследователите на политическия процес в България ясно си спомнят края на 1999 г., когато половината от кабинета на Иван Костов беше сменен“, каза Коларова и обясни, че тогава също е имало доклад, в който се е описвало нивото на корупцията. По думите й, макар че кабинетът на Костов постигна заветната цел на България за членство в ЕС, подкрепата на СДС е била ерозирана. „Тогава Костов без да дава обяснение, смени половината от министрите си. Ефектът беше пагубен. Тези министри не си отидоха сами“, посочи тя и допълни, че известни лица на СДС са започнали да работят срещу партията си.
„При НДСВ това беше свързано с един силен конфликт в рамките на партията, когато част от политиците казаха, че приемането на България в ЕС е границата на компромиса за коалиция с БСП и след това НДСВ трябва да излезе от коалицията“, обясни тя и допълни, че това е коствало разцеплението на партията и политическото ѝ бъдеще. „В този случай в ГЕРБ наблюдаваме сходен процес в средата на мандата. Това е трети, тежък мандат и сериозни обвинения за корупция и злоупотреба с власт. Подходът е по-благоприятен за партията. Всъщност приключва политическата кариера на хората, за които има съмнение за корупция, чрез което се търси гарантиране на така политическата перспектива пред партията ГЕРБ. Дали министерските оставки в България ще имат този ефект, който министерските оставки навсякъде по света имат – запазване на партията, оцеляване на партията за сметка на политическата кариера на съответния министър, тепърва ще видим. Средата на мандата е добро време. Механизмът е добър. Предизборната ситуация в някаква степен е ускорила подаването на оставка, въпросът е доколко тя няма да увеличи тяхната цена за партията. Тепърва ще видим това. Знаете, че всяка оставка е нож с две остриета. Тя може както да повиши подкрепата за партията, така и да я ерозира. От тази гледна точка това вече социолозите ще трябва да го премерят“, допълни Коларова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа и това ускори оставката на Порожанов

Премиерът Бойко Борисов: Зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа и това ускори оставката на Порожанов

14 Май 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Зам.-директорът на фонд „Земеделие“ още е на работа и това ускори оставката на Порожанов. Това коментира пред журналисти премиерът Бойко Борисов във връзка с оставката на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Аз казах, че ще проверявам доста работи. Никога не съм бързал да приемам или да настоявам за оставки, докато не се убедя. Но това, което ускори подаването на оставка е, че след като ясно и точно се разпоредих за заместник шефа на фонд „Земеделие“, чийто телефон беше на един от сайтове на къща за гости, да бъде отстранен, се оказа, че към днешна дата е на работа“, заяви премиерът.
„Така че, който иска, да си пази някого, аз ясно още на конференцията, ако си спомняте казах - компромис не правим към никого, ясно и точно сме се разпоредили - нарушителите или там където има нарушения, да бъдат изправяни пред закона. Това правим към ден днешен“, заяви Борисов.
На въпрос какво е казал Порожанов по случая Борисов отговори: „Не се е събрал борда още.. било еди-какво си. В ефир още миналия петък казах, че всичко това трябва да приключи и то бързо. Хората не могат да имат съмнения“, коментира премиерът.Премиерът каза, че вече е ясно кой ще замести Румен Порожанов като министър на земеделието, храните и горите. „Ясно е. Утре още ще извършим смяната, но първо ще уведомя коалиционните партньори и съответно човека“, посочи той.
„Желаещи все още за министри има. Не се притеснявайте“, каза още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Политическият анализатор Георги Харизанов:  Оставката на Порожанов ще се отрази положително на резултата на ГЕРБ

Европейски избори 2019: Политическият анализатор Георги Харизанов: Оставката на Порожанов ще се отрази положително на резултата на ГЕРБ

14 Май 2019 | 11:41 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Порожанов ще се отрази положително на резултата на ГЕРБ. Това каза за Агенция „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов във връзка с оставката на министър Румен Порожанов. „Ако говорим за резултатите от изборите, по-скоро положително. Българското общество винаги се е дразнело и се е запъвало в някакви кабинети“, допълни още Харизанов. Той уточни, че това ще се отрази положително на самата предизборна кампания, на отношението на гражданите към политиците като цяло и на резултата на ГЕРБ. „Г-н Порожанов е министър на ГЕРБ, въпреки всички спекулации по негов адрес. По отношение на това с каква подкрепа той се ползва, нека не забравяме, че той беше в екипа на министър Дянков още в първото правителство на ГЕРБ и министър Дянков беше човекът, който предложи и защити тази кандидатура след скандала с Калина Илиева във фонд „Земеделие““, допълни той. По думите му отговорността на Румен Порожанов към ГЕРБ и управляващото мнозинство за пореден път ще направи добро впечатление.
Според него по-притеснително е как ще се отрази на работата на правителството. „Намирането на наследник на г-н Порожанов никак не е лесна задача“, заяви още политическият анализатор. Според него от изнесените до момента факти не е видял с какво министър Порожанов е нарушил, каквито и да е правила. „Това, което е безспорно за него е, че той е доказал се експерт и човек, който съумява да внесе спокойствие и професионализъм в може би най-големия и важен сектор в България – земеделието. Секторът, който произвежда голяма част от БВП, който има огромна заетост и който дава работна места и евтина продукция, който е структороопределящ за нашата държава. Едно от нещата, с които България се охарактеризира е земеделието. До днес имахме министър, който успява почти перфектно да се справи с този сектор. Скандалите, за които иде реч и които в крайна сметка станаха причина за тази поредна демонстрация на това как се носи политическа отговорност. Първо са свързани с това, че в фонд „Земеделие“ са разглеждани, одобрявани и финансирани проекти на близки до политици от всички политически партии, доколко това е нарушение на някакъв закон е изключително спорно. Второто е, че при въвеждането на неговата декларация от страна на КПКОНПИ на техния сайт има несъответствие с това, което министър Порожанов е декларирал назад в годините“, допълни още Харизанов. По думите му в крайна сметка след като има наслагване на политическо говорено, на публичен негатив и на обществени настроения, най-достойното и лоялното към екипа, към управляващата партия и към цялото правителство е това, което днес министър Порожанов е направил. „Радвам се, че за пореден път не останах с погрешни впечатления отговорен с ясното съзнание къде се намира и какво работи. Човек, който не се е родил министър и не се отъждествява с ролята си на такъв“, допълни Харизанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Политологът Даниел Смилов: Оставката на Румен Порожанов като министър е логична, но няма да е решаваща за изхода на изборите

Европейски избори 2019: Политологът Даниел Смилов: Оставката на Румен Порожанов като министър е логична, но няма да е решаваща за изхода на изборите

14 Май 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Оставката на Румен Порожанов като министър е логична, но няма да е решаваща за изхода на изборите . Това каза за Агенция „Фокус“ политологът Даниел Смилов във връзка с оставката на министър Румен Порожанов.
„На базата на това, което се случи с другите оставки преди него, проблемите, които се бяха натрупали по отношение на Порожанов бяха със същата степен на сериозност. Като оставим на страна конкретните битови неща с апартаменти и прочее, също така това е човек, който е бил свързан с фонд „Земеделие“, с управлението на пари, които идват от ЕС. Предполагам той е понесъл част от политическата вина за неудачите в този сектор“, каза още Смилов. Той посочи, че оставката е по-скоро логична стъпка.
„Премиерът Борисов казва „А“, трябва да каже и „Б“. Предполагам, че един начин, по който ще се отрази е разколебаване на електората на ГЕРБ. Може да има някакво оттегляне на техни избиратели. Въпросът е, че това автоматично едва ли ще доведе до прилив на гласове към БСП. Има го и този аргумент, че все пак ГЕРБ прави нещо по отношение на корупцията, иска оставки и прочее. Докато БСП в периода, в който те са управлявали и са били уязвими в същата степен на корупционни обвинения, като че ли не са предприемали подобни стъпки. Това би било нещо като аргумент в полза на ГЕРБ“, каза Смилов и посочи, че тази оставка няма да е решаваща за изхода на изборите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)

Депозирани оставки в кабинета „Борисов 3“ (Справка Агенция „Фокус“)

14 Май 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Агенция „Фокус“ публикува справка на случаите, в които министри от третия кабинет с министър-председател Бойко Борисов са депозирали своята оставка.


17 април 2019 г.
Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев подаде оставка заради стартиралата проверка на Върховна касационна прокуратура по повод медийни публикации за злоупотреби със европейски средства. Манолев отрече обвиненията и обяви решението си да освободи поста като лично. Премиерът Бойко Борисов прие оставката му.


23 март 2019 г.
Министърът на правосъдието Цецка Цачева подаде оставка заради информация в медиите за неин апартамент. След разговор с премиера Бойко Борисов, Цачева се оттегли от поста, което решение премиерът прие. По искане на министър- председателя оставка подаде и зам.-министърът на младежта и спорта Ваня Колева. Според информация в медии Цачева и Колева са закупили апартаменти на по-ниски цени от пазарните. В скандала с имотите бяха замесени и председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и депутата от ГЕРБ Вежди Рашидов. Антикорупционната комисия се самосезира, за да провери сделките за апартаментите им.


16 ноември 2018 г.
Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика - Валери Симеонов в кабинета „Борисов 3“ подаде оставка, след 26 дни протести на майките на деца с увреждания след негово изказване от 19 октомври. Тогава той заяви: „Този закон беше започнат като опит да се угоди на една група кресливи жени, които спекулираха с децата си, манипулираха обществото, изкарвайки на пек и на дъжд тези уж болни деца, без грам майчинско чувство, грижа за тях“. Още същият ден, в който Симеонов подаде оставка, министър-председателят Бойко Борисов я прие.


31 август 2018 г.
Трима министри - Ивайло Московски (министър на транспорта), Николай Нанков (министър на регионалното развитие) и Валентин Радев (министър на вътрешните работи) подават оставки. С този свой акт тримата министри поемат отговорност за трагичната катастрофа край Своге на 25 август, отнела 20 живота. Вината на тримата министри се дължи на това, че не са взели мерки, за да предотвратят инцидента. Оттеглянето им е поискано от премиера по време на извънредното заседание на правителството.


11 юни 2018 г.
Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков подавa оставка. Като мотив за това той изтъква невъзможността да овладее създалото се напрежение във връзка с исканията на родителите с деца с увреждания. Оставката е приета от министър-председателя Бойко Борисов след разговор между двамата. Ден по-късно премиерът съобщава, че Петков остава на министерския пост, защото той се справя добре и майките на децата с увреждания го харесват. Борисов отбелязва, че в тази сфера следват палатков след палатков лагер.


23 февруари 2018 г.
Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обявява, че ще депозира своята оставка ден, след като става ясно, че чешката компания ЧЕЗ е взела решение да продаде бизнеса си у нас на българската компания „Инерком България“. В медиите се появява информация, че министър Петкова е кума на Гинка Върбакова, която ръководи фирмата, която иска да закупи бизнеса на ЧЕЗ, което министърът опровергава. В крайна сметка Петкова депозира своята оставка след разговор с премиера Борисов с мотива, че не иска да има каквито и да е съмнения при провеждането на сделката с продажбата на бизнеса на ЧЕЗ. В средата на март Коалиционният съвет не прие, че има основание за оставката на Теменужка Петкова и тя остана на поста енергиен министър.


30 октомври 2017 г.
Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров подава оставка, която премиерът Бойко Борисов приема. Решението на Петров идва ден, след като е излъчено медийно разследване, уличаващо министъра, че като шеф на ВМА е сключил договори за близо 1,6 млн. лв с фирмата на мъжа, от когото дъщеря му има дете. Единствените две поръчки, печелени от въпросната фирма, са били само във ВМА и само по времето на Николай Петров. Обществените поръчки са спечелени от компанията, която даже не е била регистрирана по БУЛСТАТ. Случаят е отразен в одитен доклад, но прокуратурата е отказала да образува наказателно производство.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно

Министър Румен Порожанов: Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно

14 Май 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
София. Смятам, че положих всички усилия работата в едно от най-големите като обхват министерства да върви успешно. Това заяви министърът на земеделието, храните и горите Порожанов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Министър Порожанов подаде оставката си пред премиера Бойко Борисов, тъй като не желае атаката срещу него да влияе върху правителството.
По думите му в сектора има много проблеми и със сигурност не всички са решени, но за всеки е направен опит за намиране на балансирано и справедливо решение. „Резултатите за развитието на земеделския отрасъл ясно показват възходящата тенденция, такава се отчита и по отношение на износа на селскостопански стоки. Министерството изнесе изключително успешно Председателство на Съвета на ЕС с организирането на десетки събития и напредък по най-важната тема за сектора - Общата селскостопанска политика след 2020 г. В този период активно беше поставена темата с борбата срещу двойните стандарти при храните, която намери решение в пакета директиви, приети от Европейската комисия и Европейския парламент", добави той.
Комуникацията със сектора винаги е била открита и прозрачна за поставянето, разглеждането и решаването на всички належащи въпроси. Министър Порожанов изказва своята благодарност за работата си със земеделските производители и браншовите организации.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов подаде оставка

Министър Румен Порожанов подаде оставка

14 Май 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов подаде оставка пред премиера Бойко Борисов. Това съобщиха от правителствената информационна служба. В мотивите за решението си Порожанов посочва, че не желае атаката срещу него да влияе на работата на правителството. Оставката на министър Порожанов е приета от министър-председателя Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Когато премиерът прецени, ще подам оставка

Министър Румен Порожанов: Когато премиерът прецени, ще подам оставка

9 Май 2019 | 13:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на земеделието Румен Порожанов е декларирал готовност пред премиера Борисов да подаде оставка, ако той му я поиска. Порожанов каза това след едночасов разпит в специализираната прокуратурата във връзка с разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства, когато той е оглавявал Държавен фонд „Земеделие“, предаде БНР:
„В момента, в който премиерът прецени, че по някакъв начин политически влияя, от гледна точка на един или друг казус, ще подам оставка. По отношение на проверките - всяко едно нещо, аз нямам никакви притеснения от гледна точка на това какво е правено“, заяви той.
Порожанов допълни, че не се притеснява и от публикациите, че преди години също е придобил жилища на ниски цени, защото не било вярно.
Спецпрокуратурата разпита Порожанов заради разследването срещу бизнесмена Миню Стайков за злоупотреба с евросредства. Разпитът на Порожанов беше в качеството му на шеф на Държавен фонд „Земеделие“, когато хората около Миню Стайков, според твърденията на прокуратурата, са кандидатствали за около 20 млн. лв. по две европейски програми - Програмата за развитие на селските райони и за компенсиране на лозя. Пред прокуратурата той трябваше да изясни дали е упражняван фактически контрол върху отпуснатите по тези проекти пари.
Както и когато коментираше скандала с парите за къщи за гости, и сега Порожанов обясни, че във Фонд „Земеделие“ съществува стриктна процедура, тя се спазва, проверяват се документите и по веригата има много служители на Държавен фонд „Земеделие“, които се грижат за тяхната достоверност. Отговорността, след като парите са получени, носят бенефициентите, добави той.
Възможно ли е обаче те да не са проверявали коректно документите на замесените в схемата около Стайков и заради това да се стигне до обвинение, Порожанов отказа да коментира, освен че ако има допуснати нарушения, всеки трябва да понесе своята отговорност.
За себе си каза еднозначно, че не се чувства отговорен за скандала, който в момента се вихри и около Миню Стайков, и около къщите за гости.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора

Премиерът Бойко Борисов: При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора

8 Май 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. При най-малката нередност, ще отстраня министър Порожанов - смятам, че той се справя много добре със задачите си в сектора. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в „Лице в лице“ по бТВ. Борисов отчете, че министър Порожанов е успял да се справи много добре със задачите. „Секторът е сравнително спокоен. Днес се среща с пчеларите, вчера бяха за градушките в Българене и на други места, задвижиха процедурите в Исперих, Дулово, които бяха завлечени от гърка, над 80 % от хората вече са обезвъзмездени“, допълни още министър-председателят Борисов.
Според него Програмата за къщите за гости е добра и не е насочена извън големите курорти. „Дяволът е в детайлите. Има много много места, където къщите за гости си работят и то много добре. Туристи ги посещават и те са именно за извън големите курорти за тези китни места. Това, че има хора, които са се възползвали и са направили нередни неща - в момента върви пълна проверка и на полицията и Прокуратурата. Караме отзад напред, сега през общините проверяваме колко туристическа такса е платена в общините“, допълни Борисов.
Той посочи, че много внимателно наблюдава ситуацията. „Сега явно Порожанов е на прицел. Всички се съсредоточават върху него. При най-малката нередност, ще го отстраня“, обясни Борисов и обърна внимание, че той през 2004 г. не е бил в каквато и да е управленска форма.
„Въпросът е, че понеже ние сме много щедри да отговаряме, виждате, че от другите партии и институции нито веднъж не отговориха на тези въпроси. Питате ги веднъж, те казват, това е било 2005 г. и вие го приемате за абсолютно нормално“, коментира Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

4 Май 2019 | 00:03 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости, строени с евросредства, обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че обект на проверка освен самите проекти са и действия на длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите и на служители от Държавен фонд "Земеделие". В рамките на прокурорската проверка ще бъде проверен и земеделският министър Румен Порожанов.
По повод изявления на министър Порожанов, свързани с „разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости“, от прокуратурата уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че и държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. "Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези проекти, и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи", каза още Гешев. Във връзка с проверката на министър Порожанов, зам. главният прокурор уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.
По-рано в свое интервю министър Румен Порожанов заяви, че ДФ „Земеделие” си е свършил работата. По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лв.
Агенция „Фокус“ припомня:Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв. Във връзка със скандала на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седем дни са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Всичко хубаво в държавата в последните години е направено от ГЕРБ- БСП не могат да го боядисат

Премиерът Бойко Борисов: Всичко хубаво в държавата в последните години е направено от ГЕРБ- БСП не могат да го боядисат

3 Май 2019 | 21:46 | Агенция "Фокус"
София. Всичко хубаво, което се е случило в държавата последните години, сме го направили ние. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. „БСП не могат да боядисат това, което сме построили“, заяви той. „Александър Манолев е с повдигнато обвинение и 100 хил. лева гаранция, а нашите опоненти с 3 къщи за гости в родата. Те обаче казват, че това не е нищо“, коментира той. „ГЕРБ досега винаги е побеждавала БСП, защото СДС навремето подцениха силата на комунистите и на ДС“, посочи Борисов. „Да ни сложат етикет заради няколко човека, които не са си преценили стъпките или са решили, че трябва да излязат богати от политиката и с по-хубави жилища, ГЕРБ, направила толкова много да носи отговорност- няма да го бъде“, изтъкна той. „При нас е една къща, при другите три, при нас асансьор, при другите сгради с асансьори- не ме касае и не ме интересува. Знаем ги, че са маскари“, посочи Бойко Борисов. „Колко пъти идват на власт - десетки. Всички национални катастрофи кога са станали? Когато БСП управлява, или БКП, защото те не са се отказали от всичко, което са правили“, заяви той. „За един апартамент с асансьор или за една къща в Сандански за гости на фона на милиардите приватизации, които са правили“, коментира Борисов. По думите му избирателите на ГЕРБ искат членовете й да бъдат чисти, оценили са и пак ще оценят направеното.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Премиерът Бойко Борисов: Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите

Европейски избори 2019: Премиерът Бойко Борисов: Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите

3 Май 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
София. Няма да „хвърлям кърпата“, ако получа „жълт картон“ на изборите. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос ще „хвърли“ ли кърпата, ако получи „жълт картон“ на изборите в предаването "Панорама" по БНТ. Премиерът попита какво ще правят БСП, ако трябва да сформират правителство, след като са се карали кой да им оглави листата. „С президента ще се изпоядат кои от неговите хора да стават министри“, посочи Борисов и изтъкна, че ГЕРБ трябва да подреди своята къщичка. „Нашите избиратели и членове искат от нас да бъдем чисти. Искат да бъдем нормални. Те са оценили, и пак ще оценят направеното“, подчерта той. „Сега казват: "Ей - вие не можете да бъдете като другите". Затова се разделям с толкова много хора", коментира Бойко Борисов. „ГЕРБ досега работеше перфектно. ГЕРБ трябва да съществува само като истинска, центристка, дясна, честна народна партия“, посочи той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам, че няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

Премиерът Бойко Борисов: Гарантирам, че няма да остане ненаказан човек за апартаментите и къщите за гости

3 Май 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Единственият изход от ситуацията с апартаментите и къщите за гости е справедливост- подаването на оставки от всички държавни постове е само половината от работата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ във връзка със скандалите с апартаментите и къщите за гости. „Какво да ви кажа- като всички ме е яд. Изход от ситуацията има, той е категоричен и се прави в момента“, коментира той. „Всеки попаднал в такава ситуация, немислил с главата си или поддал се на манталитета си, или решил, че всичко му е позволено- ще си понесе най-тежки наказания и отговорности“, заяви премиерът. „Подаването на оставки и махането от всички държавни постове на десетки хора в момента е половината от работата. Мога да гарантирам на българските граждани, защото това сме го правили години напред, че няма да остане ненаказан човек“, обяви Борисов и уточни, че МВР и прокурорите също действат по случаите с апартаменти и къщи за гости, но не може да говори от тяхно имен. Според премиера някои тарикати, които са се възползвали, или ще върнат парите, или ще им бъдат конфискувани. „На тези, които са злоупотребили, им се търси вече наказателна отговорност. Яд ме е, срам ме е, грешката е моя, защото аз нито веднъж не отидох на гости на нито един мой министър, колега, кмет, областен управител - нито веднъж. Ако бях отишъл да видя, сигурно щях да взема много по-рано мерки“, коментира Бойко Борисов. „Искам да благодаря на свободните медии в България, защото те показаха, че са свободни и показаха много недъзи. Докрай ще бъде направено всичко, за да се възцари справедливостта и всяка една злоупотреба", допълни още министър-председателят. Той подчерта, че не приема, че ситуацията е диагноза за цялата власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

Сагата с къщите за гости продължава (ОБЗОР)

3 Май 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости, строени с евросредства, обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата, в което се уточнява, че обект на проверка освен самите проекти са и действия на длъжностни лица от Министерството на земеделието, храните и горите и на служители от Държавен фонд "Земеделие". В рамките на прокурорската проверка ще бъде проверен и земеделският министър Румен Порожанов.
По повод изявления на министър Порожанов, свързани с „разпоредени 100-процентови проверки на къщите за гости“, от прокуратурата уточниха, че проверката, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров на 23 април, е възложена на органите на МВР и не се осъществява съвместно с МЗХГ и ДФ „Земеделие“. Заместник главният прокурор Иван Гешев обясни, че и държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. "Ние проверяваме абсолютно всички, които имат отношение към тези проекти, и в случай, че констатираме виновни длъжностни лица, няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, независимо от техния ранг – дали са бивши или настоящи", каза още Гешев. Във връзка с проверката на министър Порожанов, зам. главният прокурор уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни Гешев.
По-рано в свое интервю министър Румен Порожанов заяви, че ДФ „Земеделие” си е свършил работата. По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана. „В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 млн. лв.
Агенция „Фокус“ припомня:Проверката на къщите за гости, построени с европейско финансиране, стартира, след като прокуратурата започна проверка и повдигна обвинение на бившия зам.-министър на икономиката Александър Манолев за източване на еврофондове в размер на 391 160 лв. Във връзка със скандала на 1 май оставка подаде и зам.-изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ Иванка Багдатова-Мизова. Причината е информация, че телефонът ѝ е обявен в сайт за резервации на къща за гости „Тара“ в с. Юндола. Междувременно държавата наложи санкции за над 10 млн. лв. седмица след началото на масовата проверка на къщи за гости, изградени с европейски средства. В рамките на седем дни са проверени над 110 обекта, което е около 18% от построените по Програмата за развитие на селски райони 746 къщи за гости. За 32 от проверените обекти има искане за пълно възстановяване на сумите, а за другите – частично възстановяване или финансова корекция.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. главният прокурор Иван Гешев: И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости

Зам. главният прокурор Иван Гешев: И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости

3 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. И държавни служители ще бъдат обвинени, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости. Това каза на брифинг заместник главният прокурор Иван Гешев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма пречка да бъде ангажирана наказателна отговорност и на държавни служители, ако се установи, че са осъществили престъпления по програмата за къщи за гости – независимо от техния ранг дали са бивши или настоящи“, заяви Гешев. Във връзка с проверките на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, Гешев уточни, че той е бил ръководител на ДФ „Земеделие“ в периода 2014 – 2018 г. „Ще бъде проверено дали е осъществен необходимият контрол, защото той е принципал“, обясни зам. главният прокурор.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Прокуратурата: Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз

Прокуратурата: Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз

3 Май 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Проверката на къщите за гости обхваща и работата на държавните органи по програмите, финансирани от Европейския съюз. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата на Р България по повод изявления на министър Румен Порожанов, свързани с „разпоредени 100%-ви проверки на къщите за гости“.
От прокуратурата посочват, че на 23 април 2019 г. по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров, на Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР са възложени проверки на всички проекти по мярка 311 „Разнообразяване към неземеделски дейности“ по Програма за развитие на селските райони /ПРСР/ 2007 г. – 2013 г., финансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, с предмет - изграждане/модернизиране на туристически обекти - жилищни сгради (къщи) за гости. Проверка е разпоредена и на всички проекти, по които са подпомагани разходи, свързани със закупуване на пътни превозни средства за неземеделски дейности, пряко свързани с дейността на бенефициентите.
„Проверките се извършват в рамките на правомощията на прокуратурата, възложени са на органите на МВР и не се осъществяват съвместно с Министерство на земеделието, храните и горите, нито с Държавен фонд „Земеделие“. Предметът на проверките обхваща и работата на тези държавни органи по програмите, финансирани от Европейския съюз“, съобщават от държавното обвинение.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

Министър Румен Порожанов за къщите за гости: Фонд „Земеделие” си е свършил работата

3 Май 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
София. „Фонд „Земеделие” си е свършил работата. Той е направил всички „чекове”, от гледна точка на изискванията за риск, анализ и проверка. Дори са завишени проверките по къщите за гости”. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия. „Няма сигнал, който да е подаден. А ние не случайно качихме всички къщи за гости на страницата на фонд „Земеделие”.
Земеделският министър обеща, че ако все пак публичният списък с всички къщи за гости не е на сайта, до края на деня ще бъде качен.
По думите му към 2018 г. 32 къщи за гости са с искане за пълно възстановяване на парите, а 62 – с допълнителни констатации за непълно изпълнение на бизнес плана.
„В момента сме в процедура по събиране на средства за неизползване по предназначение на обекти, финансирани по програмата”, обясни министърът. По думите му се искат около 10 милиона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов

2 Май 2019 | 18:35 | Агенция "Фокус"
София. Ще бъде доказателство за политиката на ГЕРБ срещу корупцията, ако Борисов поиска оставката на министър Порожанов. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Лице в лице“ по бТВ. Според Нинова не е вярно, че ГЕРБ отстранява всеки, за когото се появят публични съобщения за нередности и корупционни сделки. „След „Хасковогейт“ не отстраниха Делян Добрев. Това е модел. Например ще бъде едно доказателство за такава политика, ако г-н Борисов поиска оставката на г-н Порожанов. През цялото време на изграждането на модела на къщи за гости той е или шеф на Фонд „Земеделие“, или министър на земеделието. Ако го направи, сигурно ще бъде последователен. Те искат оставки, дават се оставки, но си остават имотите. Когато тези имоти се конфискуват, когато тези пари се върнат на народа, откъдето са взети, тогава ще има наистина справедливост. Когато поне едно от тези дела приключи с осъдителна присъда и има справедливост в правораздаването, тогава ще кажем: „Да“. Но сега те ги отстраняват с оставки просто за да спасят положението, а не защото са осъзнали, че има проблем“, заяви Нинова. Според нея те не признават проблема. „Те казват: „Да, ние подаваме оставки“, за да заглушат проблема“, уточни лидерът на БСП. Нинова посочи, че проблемът е започнал от Министерски съвет, преминал е през областни администрации, местна власт. „Това е умишлено създаден модел. Корупцията при тях придоби вид на държавна политика. Тя вече е заложена в законите. Тя стана „законна корупция“, коментира още Нинова. Според нея задкулисието е станало законна политика. Тя даде пример, че опрощаването на дълговете на Мюфтийството е било абсолютно задкулисие между ГЕРБ и ДПС. „Вие ще опростите дълговете на мюфтийството – ние ще крепим правителството. Същото беше и по Изборния кодекс. Аз съм свидетел как цяла нощ се правеха совалки между стаите на парламентарните групи. Г-н Цветанов дори си го призна“, коментира още тя и изтъкна, че този модел е умишлено изграждан и поддържан. „Сега някак си г-н Борисов изведнъж разбира, че има такова нещо в България, след като е управлявал 10 години еднолично и започва, видите ли, да иска оставки. Това е абсурдно. Това е манипулация на общественото мнение“, допълни тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.