НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова

17 Май 2019 | 10:46 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Литера Експо“ продължава със среща с писателите Добромир Банев и Маргарита Петкова. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова от отдел „Култура“ към Община Благоевград. Тя уточни, че определеният час за начало на срещата е 18.00 часа. По думите ѝ в рамките на книжното изложение се представят 17 издателства. Кузманова посочи, че утре книжното изложение ще бъде закрито. Тя припомни, че шатрите отново са разположени на площад „България“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателката Здравка Евтимова

Десислава Кузманова, Община Благоевград: „Литера Експо“ продължава със среща с писателката Здравка Евтимова

16 Май 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Благоевград. „Литера Експо“ продължава със среща с писателката Здравка Евтимова. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Десислава Кузманова от отдел „Култура“ към Община Благоевград. Тя уточни, че определеният час за начало на срещата е 18.00 часа. По думите ѝ в рамките на книжното изложение ще се представят 17 издателства.
Кузманова добави, че утре ще се проведе среща с Добромир Банев и Маргарита Петкова, а на 18 май книжното изложение ще бъде закрито. Десислава Кузманова припомни, че шатрите отново са разположени на площад „България“.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христина Шопова, Община Благоевград: „Литера Експо” привлича все повече читатели и възпитава любов към книгите

Христина Шопова, Община Благоевград: „Литера Експо” привлича все повече читатели и възпитава любов към книгите

14 Май 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Шестото книжно изложение „Литера Експо”, което се организира от Асоциация за култура и книжовност и община Благоевград, бе официално открито днес от зам.-кмета на община Благоевград – Христина Шопова. Това съобщиха от пресцентъра на Община Благоевград. Любителите на книгите ще могат да се сдобият с най-добрите заглавия на пазара. Шатрите с най-различна литература са разположени на площад „България” пред търговския център „Ларго Мол”.
„Изключително ми е приятно за шеста поредна година да открия „Литера Експо” в Благоевград. Изложението е едно от събитията, които се наложи в културната програма на града. Целта на това събитие винаги е една и съща – да привлечем колкото се може повече хора, деца да четат, да се докоснат до красотата на книгите и буквите. Каквото се прочете в книгите, винаги остава, а любовта към книгите се възпитава в много ранна детска възраст. Радвам се, че има много деца и съм сигурна, че те ще се сдобият с по една книжка от своите родители. Благодаря на Асоциация за култура и книжовност, които въпреки трудностите в първите години, не се отказаха да са в Благоевград. Тази година фокусът е към българската литература, има с какво да се гордеем, какво да прочетем, ще има много срещи с български автори, възползвайте се от това, което предлага изложението. Сигурна съм, че това събитие винаги ще присъства и занапред в културната програма на община Благоевград”, каза в словото си зам.-кметът по култура и хуманитарни дейности.
Христина Шопова не скри емоциите си при награждаването на писателя Владимир Караджов, който е от Благоевград и е автор на „Етиопска приказка”. Книгата, замислена, написана и създадена в Благоевград, е преведена на английски, френски, немски и испански. Продава се в 180 държави на 6 континента и е най-превежданата родна книга за 2018 година. „Няма как да не се вълнувам да наградя от името на кмета д-р Атанас Камбитов един човек, с който съм имала честта да работя в едно училище, където бяхме учители. Едно момче от Благоевград, което доказа, че може да пише. Връчвам му грамота за принос към развитието на българската литература и култура. Много сме горди с теб, Влади, благодаря ти”, каза още зам.-кметът.
Венка Рагина от Асоциация за култура и книжовност благодари на община Благоевград и на културния отдел. И призна, че все повече заобичва града, защото всеки ден предлага нови и нови преживявания. Възпитаници от балетна формация „Кроазе“ и вокална група „Мая“ към Център за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград, представиха артистична прогарама, вднага след официалното откриване на книжното изложение. „Литера Експо” продължава до 18 май. Жители и гости на града ще могат да се срещнат с известни писатели и поети като част от програмата на изложението. Разговор с писателя Димитър Тонин и представяне на новите му книги ще се проведе утре от 18,00 часа. На следващия ден по същото време е срещата със Здравка Евтимова, чийто разказ „Кръв от къртица” бе включен в американски учебник по литература за 8 клас. Интересна ще е и срещата на благоевградчани с поетите Добромир Банев и Маргарита Петкова на 17 май от 18,00 часа. Инициативата е част от стратегията на община Благоевград за развитие и популяризиране на културния живот в града, както и стимулирането на младите хора да четат повече книги.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.