НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"Вечер" (Македония): Пендаровски започна мандата си със заплаха към ЕС

"Вечер" (Македония): Пендаровски започна мандата си със заплаха към ЕС

17 Май 2019 | 08:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новият президент на Македония Стево Пендаровски изпрати предупреждение към Европейския съюз, че ако не одобри дата за началото на преговорите за членството на страната, може да се стигне до повторение на сценария с мигрантската криза, отбелязва електронното издание на близкия до кръговете на опозицията скопски вестник "Вечер". Статията, базирана на интервю на държавния глава на югозападната ни съседка за американското издание The Wall Street Journal, е публикувана под заглавие "Пендаровски започна мандата си със заплаха към ЕС".
В интервюто той подчертава, че през 2016 г. властите в Скопие са предотвратили голяма грешка, но същевременно загатва за възможността за повторно отваряне на границата с Гърция.
"Не искам това да звучи като закана, но ако през юни лидерите на ЕС блокират стартирането на преговори с кандидати за членство като Македония, ще се отприщи нова мигрантска криза", предупреди Пендаровски пред The Wall Street Journal.
С промяната на името, Македония е в очакване на определяне на дата през юни за започване на преговори. Изявлението на Пендаровски предизвика поредица от реакции на познавачи на политическата ситуация в страната, които изглежда са засегнати от решението на новия президент да изпрати закана към ЕС.
"Мрачно предупреждение за нова мигрантска криза на Балканите" отправи британският политически анализатор Джеймс Кер Линдзи, който обикновено е един от по-силните поддръжници на правителството на СДСМ. В социалната мрежа "Туитър" той споделя връзка с интервюто на Пендаровски, от която се вижда заключението на американското издание: "ЕС рискува нова мигрантска вълна и главоболия в областта на сигурността, ако обърне гръб на балканските страни, които искат да се присъединят към Блока".
"Неочаквано лоша стъпка за Пендаровски",добавя Андрей Богдановски от Университета в Бъкингам, по повод изявлението на Пендаровски.
Според медийни съобщения, Пендаровски се готви да наеме Мерсиха Смайлович, известна на обществеността като активист за отварянето на македонската граница с Гърция.
Нейният ангажимент би бил силен сигнал, че Пендаровски ще приложи политически различна политика по въпроса в сравнение с тази на предходния държавен глава на Македония Георги Иванов.
От редакцията подчертават, че подобни заплахи не са широка практика в региона. Най-известният подобен опит беше направен през 2015 г., когато гръцкият министър на отбраната Панос Каменос заяви пред ЕС, че ако не одобри средства за покриване на гръцки дългове, Атина ще започне да пуска мигранти на север, без да обръща внимание дали между тях има ислямисти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Пендаровски и Заев ще имат среща в резиденцията на президента в четвъртък

„Алсат-М“ (Македония): Пендаровски и Заев ще имат среща в резиденцията на президента в четвъртък

16 Май 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски ще има среща с премиера на страната Зоран Заев в четвъртък от 16:15 часа (17:15 българско време) в резиденцията Вила Водно, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
Това ще е първата им среща след инаугурацията на Пендаровски, на която не присъства министър-председателя, защото беше в отпуск.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Заев ще хване „метлата“ в началото на юни

„Независен“ (Македония): Заев ще хване „метлата“ в началото на юни

15 Май 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. В началото на месец юни ще обявя промените в ръководните структури на министерско ниво, в държавните институции, в края на юни ще започна и с тези по вертикала в общините, където държавата е представена със съответните институции. Това обяви министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев по отношение на акцията „метла“, съобщава електронното издание на македонския вестник „Независен“.
Заев потвърди, че ще бъдат сменени няколко министри, заместник-министри и директори. Окончателният брой на освободените от длъжност ще стане ясен по-нататък.
„Все още сме във фаза на обмисляне, имам концепцията. Главните критерии ще бъдат арогантност, неизпълнение на очакванията на гражданите, незаинтересованото отношение на някои от заемащите високопоставени постове, непотизма, индикациите за борба с корупцията - всички аспекти ще бъдат взети предвид и вярвам, че ще вземем реални решения, които ще бъдат сериозен ускорител за по-силна динамика на нещата у нас, защото гражданите очакват конкретни резултати след всички тези важни политически решения след края на президентските избори“, обясни премиерът.
Заев поясни, че тези дни ще бъде насрочена среща с лидера на „Демократичен съюз за интеграция“ Али Ахмети и другите партньори в коалицията за обсъждане на реконструкцията в управлението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Пендаровски хваща „метла“ за разузнаването

„Независен“ (Македония): Пендаровски хваща „метла“ за разузнаването

15 Май 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Най-малко четирима служители на Агенцията за разузнаване са изправени пред уволнение от длъжност след изтичането на мандата на бившия македонски президент Георги Иванов, който се е ползвал от услугите им, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Независен“.
След смяната на властта във Водно обаче контролът ще бъде затегнат, така че да няма основания за разследване на Прокуратурата. Това са първите мерки, но ще има цялостно преразглеждане на спецслужбите, първо в Агенцията за разузнаване, а след това и в Дирекцията за сигурност и контраразузнаване, от които следва да бъде създадена новата агенция за национална сигурност. Предвидено е Пендаровски да има по двама съветници, съответно за вътрешните и за външните работи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“(Македония): Александър Вучич изрази надежда за сътрудничество между Сърбия и Северна Македония

„Плюс Инфо“(Македония): Александър Вучич изрази надежда за сътрудничество между Сърбия и Северна Македония

12 Май 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Скопие. След церемонията по встъпване в длъжност на новия президент на Северна Македония Стево Пендаровки, сръбският държавен глава Александър Вучич заяви, че смята, че двете страни ще премахнат съществуващите неразбирателства между тях, предаде македонското издание „Плюс Инфо“.
Вучич заяви пред репортери, че през тази година ще изпрати официална покана към Пендаровски да посети Белград.
Запитан дали неразбирателствата между двете страни ще бъдат отстранени, след като Сърбия беше обвинена за участие в опит за преврат в Северна Македония, Вучич подчерта, че не е проблем, когато има някакви неразбирателства, но е важно да има взаимно уважение.
„Ще се опитаме да премахнем тези неразбирателства. Смятам, че имаме достатъчно капацитет за това. Мисля, че такова желание съществува и в Скопие“, заяви Вучич.
Сръбският президент допълни, че доброто политическо и икономическо сътрудничество е много важно, както и растежа на търговията между Белград и Скопие, и изрази надежда това да продължи и в бъдеще.
„Моето идване тук е символично потвърждение, че искаме да изградим още по-добри отношения и мостове на приятелство между Сърбия и Северна Македония, и между нашите народи“, заяви Вучич, след встъпването в длъжност на Пендаровски.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Стево Пендаровски заяви, че ще подаде ръка на опозицията

„Фактор“ (Македония): Стево Пендаровски заяви, че ще подаде ръка на опозицията

12 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Новоизбраният македонски президент Стево Пендаровски поздрави всички присъстващи гости, в неговото обръщение, след като положи клетва като държавен глава в парламента, предаде македонското издание „Фактор“.
„Разделението намалява нашия потенциал за развитие. В Европа няма толкова малка страна, която да е толкова разделена. Аз публично се ангажирам да бъда президент на всички, както на тези, които гласуваха за мен, така и на онези, които гласуваха за съперниците, също и на тези, които не гласуваха“, заяви Пендаровки в своето тържествено слово.
Новоизбраният президент заяви, че първото нещо, което ще направи е да започне работа с опозицията.
„Ще търсим по-широк консенсус. Ще се ангажирам в дипломатическите усилия, особено по въпроса за членство в НАТО и ЕС. Ще имам нулева толерантност към корупцията и непотизма. Властта, опозицията и бизнеса трябва да работят заедно. Отличните отношения с нашите пет съседи и регионалното сътрудничество ще бъдат приоритет. Имам ясна цел да подкрепя гражданския сектор и свободата на медиите. Назначенията в армията и структурите за сигурност ще бъдат само въз основа на закона. Крайно време е да изградим професионални институции, които няма да зависят от това кой е на власт. Нека пребъде вечено нашата родина Република Северна Македония“, заяви в своето слово Пендаровски.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Скопие се състоя инаугурацията на новия президент Стево Пендаровски

ТАСС: В Скопие се състоя инаугурацията на новия президент Стево Пендаровски

12 Май 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Инаугурацията на новия президент на Северна Македония Стево Пендаровски се състоя днес в Скопие, предаде ТАСС. Основната част от мероприятията се проведе в парламента на страната, където встъпващия в длъжност държавен глава положи клетва пред присъстващите.
На мероприятието присъстваха депутати, министри, лидери на духовенството, представители на армията и дипломатическия корпус, както и държавните глави на ред чужди държави. Сред задграничните гости бяха президента на България Румен Радев, президента на Сърбия Александър Вучич, държавния глава на Албания Илир Мета и косовския президент Хашим Тачи.
След инаугурацията в президентската резиденция Вила Водно ще се състои тържествена церемония по предаване на президентските пълномощия на новия държавен глава, с висши военни и държавни почести. След това ще се състои лична среща между досегашния президент Георге Иванов и Пендаровски, както в разговори на новия президент с държавните глави на България, Сърбия, Албания и дипломатически представители на други държави.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“: Зоран Заев изпрати поздравително послание за встъпването в длъжност на Стево Пендаровски

„Плюс Инфо“: Зоран Заев изпрати поздравително послание за встъпването в длъжност на Стево Пендаровски

12 Май 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев изпрати поздравително послание по повод встъпването в длъжност на новоизбрания президент Стево Пендаровски, предаде изданието „Плюс Инфо“.
Заев пише, че с Пендаровски страната получава лидер, който се присъединява към водачеството по пътя към превръщане на Северна Македония в по-добро място за живеене. Заев изразява подкрепата си за Пендаровски и заявява, че заедно го чака много работа, а отговорността е голяма.
Според Заев, „днес Пендаровски поема задължението да бъде президент на всички граждани, да се бори за справедливост и да представя страната достойно в целия свят“. Премиерът заявява, че очаква скоро да проведе първата си работна среща с новоизбрания президент.
По думите на Заев, македонските граждани са потвърдили, че искат да продължат напред обединени, допълва изданието.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Alsat M (Македония): В неделя в 12:00 часа ще се състои инаугурацията на Стево Пендаровски

Alsat M (Македония): В неделя в 12:00 часа ще се състои инаугурацията на Стево Пендаровски

12 Май 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. В неделя в 12:00 часа (13 часа българско време) в Събранието на Северна Македония ще се проведе празнична сесия за встъпването в длъжност на президента Стево Пендаровски. Речта на Пендаровски и клетвата пред Събранието ще бъдат наблюдавани от неговите колеги, Илир Мета от Албания, Румен Радев от България, Хашим Тачи от Косово и Александър Вучич от Сърбия както и външните министри на Черна гора и Гърция, Сърджан Дарманович и Йоргос Катругалос. Въпреки че беше поканен, гръцкият президент Прокопис Павлопулос няма да присъства заради планирано посещение в Китай, информира македонският телевизионен канал, излъчващ на албански Alsat M.
След встъпването в длъжност, Пендаровски ще замине за президентската резиденция Вила Водно. По време на предаването се предвижда Пендаровски да бъде запознат и да произнесе реч пред членовете на кабинета на президента Георге Иванов. След срещата Пендаровски и Иванов ще проведат съвместна пресконференция.
Пендаровски бе избран за президент след като спечели втория кръг от шестите президентски избори след независимостта на страната. Той ще бъде петият президент на Македония и първият в Република Северна Македония.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.