НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград:  Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища

Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища

15 Май 2019 | 13:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Работим по промяна на наредбата за настаняване в социални жилища. Това каза пред журналисти по време на официална церемония по откриване на новоизградените социални жилища, по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“ кметът на Благоевград, д-р Атанас Камбитов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. По думите му е необходимо да се въведат промени и по-строги правила. „Смятам, че наредбата от една страна е остаряла, а от друга има доста пропуски. Ще бъдат заложени критерии, така че да може да защитаваме интереса на общината. Семейства, които не пращат децата си на училище и не си изпълняват ангажиментите няма как да получават социални жилища. Смятам, че така е правилно“, каза още д-р Атанас Камбитов. Той посочи, че за промяна на наредбата има 14 дневен срок. „Поради тази причина няма как да успеем да влезем с предложение на следващата сесия на Общински съвет, но юни месец на общинската сесия трябва да приемем новата наредба“, добави д-р Атанас Камбитов. Той заяви, че новите обществени жилища, които са реализирани по проекта са обзаведени и са готови за настаняване на хората. „Напълно обзаведени са. Тече проверка как са се ползвали до момента общинските жилища като има нарушения на настоящата наредба, които не са фрапиращи и са най-често от битово естество“, допълни д-р Атанас Камбитов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Ангел Даилов: С проекта за новите социални жилища в Благоевград са изградени 3 жилищни сгради с общо 183 жилища

Инж. Ангел Даилов: С проекта за новите социални жилища в Благоевград са изградени 3 жилищни сгради с общо 183 жилища

15 Май 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. С проекта за новите социални жилища в Благоевград са изградени 3 жилищни сгради с общо 183 жилища. Това каза по време на заключителна пресконференция по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“, инж. Ангел Даилов ръководител на проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Едностайните, двустайните и тристайните апартаменти са обзаведени и оборудвани с всички необходими мебели, електроуреди и посуда. Новопостроените жилищни сгради допълват социалните услуги, които предоставя Община Благоевград и не са част от общия жилищен фонд. С осъществяването на проекта се дава възможност за настаняване на хора с лошо здравословно състояние, на семейства с ниски доходи, въобще граждани на Общината с нисък социален статус“, отбеляза той. По думите му след одобряване на проектното предложение и подписване на договор с управляващия орган на ОП „Региони в растеж“ е започнало изпълнението на проекта на 21 ноември 2016 година, като продължителността му е 30 месеца или 2 години и половина. Инж. Даилов посочи, че общата стойност на проекта е малко над 9 млн. лв., като 7 666 000 лв. са осигурени от ЕС, а останалите средства 1 350 000 лв. са осигурени от управляващия орган на ОП „Региони в растеж“, или безвъзмездната финансова помощ е 100 %. Той допълни, че дейностите по проекта са: организация и управление на проекта; подготовка и провеждане на тръжни процедури за избор на изпълнители; изпълнение на инженеринг; изготвяне на комплексни доклади за Оценка на съответствието; упражняване на строителен надзор и въвеждане на обектите в експлоатация; доставка и монтаж на оборудване и обзавеждане; осъществяване на мерки за информация и публичност; финансов одит на проекта; изготвяне на анализ разходи-ползи.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зорница Кралева, зам.-кмет на Община Благоевград: Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища

Зорница Кралева, зам.-кмет на Община Благоевград: Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища

15 Май 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Ние сме първата Oбщина, която успява да се справи с изграждането на нови и модерни социални жилища. Това каза по време на заключителна пресконференция по проект „Изграждане на социални жилища в IV-ти микрорайон“, Зорница Кралева, зам.-кмет по Европейски проекти и програми към Община Благоевград, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пирин. „Дори не говорим само за изграждането им, а вече и за пълното им обзавеждане и с настаняването, което трябва да се случи в скоро време. Тези 183 жилища действително са обзаведени до приборите за хранене, тоест хората могат просто да отключат вратата и да се настанят“, посочи тя. Кралева добави, че трябва да се оформи и звеното, което ще стопанисва новите социални жилища, тъй като те не са част от общия сграден фонд и така едните общински жилища ще бъдат разделени от другите, но всички ще бъдат в помощ на гражданите. По думите й вече са в етап на сключване на договори с хората от звеното, които няма да са повече от 4-5 човека.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.