НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:29


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Турските военни започнаха обучение за експлоатацията на С-400 в Русия

ТАСС: Турските военни започнаха обучение за експлоатацията на С-400 в Русия

22 Май 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Анкара. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар заяви, че Анкара е изпратила военен персонал в Русия за провеждане на обучение по експлоатация на зенитно-ракетните системи (ЗРС) С-400, предава ТАСС.
„Изпратихме наши специалисти в Русия за обучение по експлоатацията на С-400, обучението започва от днес и ще продължи няколко месеца.
Числеността на персонала постоянно се променя заради различната специфика на екипите. Обичението вече започна и ще продължи в близките месеци“, отбеляза министърът, цитиран от вестник Milliyet.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Франция предложи да разположи средства за ПВО в Турция

ТАСС: Франция предложи да разположи средства за ПВО в Турция

22 Май 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
Париж/Анкара. Франция е предложила временно да разположи на територията на Турция средства за противовъздушна отбрана (ПВО) – системите SAMP-T, съобщи в сряда министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар, предава ТАСС.
„Достигнахме определен етап в преговорите по тази тема. Те (Франция) предложиха да разплоложат в Турция системи SAMP-T. Ние продължаваме работата в това направление“, заяви министърът, цитиран от „Хюриет“.
Той посочи,че в момента „в база Инджирлик е разпложена испанска система „Пейтриът“, а в Кахраманмараш – SAMP-T на Италия“.
По думите на Акар, френската страна е предложила да се изучат възможностите за разполагане на системи за ПВО в Инджирлик и Кахраманмараш. „Ако президентът на Турция сметне този вариант за приемлив, ние ще продължим работата в тази посока в потвърждение на добрата воля в отношенията с Франция“, съобщи министърът, като отбеляза, че в момента става дума за разполагане на една френска система.
ТАСС отбелязва, че SAMP-T е система за ПВО от ново поколение на френско-италианския консорциум Eurosam. По-рано Турция е разглеждала заявка на компанията в хода на впоследствие отменения търг за закупуване на средства за ПВО. Но Анкара е продължила вече в двустранен формат да изучава вариантите за сътрудничество в производството на тези системи.
Във връзка с това Акар заяви, че „се водят (предварителни) преговори с Eurosam“ за купуване и производство на SAMP-T. „Те ще продължат до октомври. Ако подготвителната работа се окаже успешна, след това ние ще започнем преговори за произовдството на системите“, съобщи министърът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл счита за недопустим ултиматумът на САЩ към Турция за С-400

ТАСС: Кремъл счита за недопустим ултиматумът на САЩ към Турция за С-400

22 Май 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
Москва. Кремъл счита за недопустими исканията на САЩ Турция да се откаже от покупката на руски зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400 и оценява сделката като свършен факт, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков в коментар за информацията на американския телевизионен канал CNBC, че Вашингтон е дал на Анкара две седмици, за да се откаже от С-400, предава ТАСС.
„Принципно се отнасяме към ултиматумите изключително негативно“, заяви представителят на Кремъл. По неговите думи, Москва изхожда от това, че турското ръководство, включително президентът Реджеп Таийп Ердоган, нееднократно са казвали, че тази сделка е необратима.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet (Турция): Анкара вижда подобрение в разговорите за С-400 и F-35 със САЩ

Hurryiet (Турция): Анкара вижда подобрение в разговорите за С-400 и F-35 със САЩ

22 Май 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар вижда подобрение в разговорите със САЩ относно придобиването на руските зенитно-ракетни системи С-400 и американските изтребители F-35, пише електронното издание на вестник Hurryiet.
Турция и Съединените щати са в противоречие с решението на Анкара да закупи С-400, които не могат да бъдат интегрирани в системите на НАТО.
Говорейки пред репортери късно на 21 май, Акар заяви, че Турция изпълнява задълженията си по проекта F-35 и че Анкара е очаквала програмата да продължи както е планирано. Той каза, че разговорите с САЩ все още са в ход.
Министърът отбеляза, че Турция оценява оферта на САЩ за закупуване на системи Raytheon Co. Patriot, добавяйки, че Анкара и Вашингтон работят по въпроса за цените, трансфера на технологии и съвместното им производство според последните предложения американски длъжностни лица.
„Правим всичко, което предполагат нормалните двустранни отношения. Въпреки че отвреме на време има някои проблеми, ние сме доволни, че досега не е имало резки завои... Освен това Турция се готви за потенциално въвеждане на санкции според CAATSA“, заяви той.
"В разговорите ни със Съединените щати виждаме общо облекчаване и сближаване по въпроси, включително за района източно от Ефрат, F-35 и „Пейтриът.“
Акар каза, че свързването на С-400 с F-35 е „още едно препятствие“ и отбеляза, че девет партньора от НАТО имат участие в програмата.
„Никъде в споразумението за F-35 няма клауза, според която един ще бъде изключен от партньорството заради закупуване на С-400“, каза той. „Турция е платила 1,2 милиарда долара, ние също произвеждахме частите, поръчани от нас навреме. Какво повече можем да направим като партньор?“
В опит да убедят Турция да се откаже от руските ракети, Съединените щати предложиха да продадат аналога си на Raytheon Co. - системите за противоракетна отбрана „Пейтриът“, което по думите на Акар, Турция в момента обмисля. Той заяви, че турски и американски. длъжностни лица са работили по въпросите на цените, трансфера на технологии и съвместното производство от края на март.
Министърът каза също, че се очаква концептуалната работа по отбранителните системи SAMP-T на френско-италианския консорциум EUROSAM да приключи през октомври. Акар заяви, че EUROSAM е предложила да се инсталира батария SAMP-T в Турция и че ще бъдат извършени проучвателни дейности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ дадоха на Турция две седмици, за да се откаже от С-400

ТАСС: САЩ дадоха на Турция две седмици, за да се откаже от С-400

22 Май 2019 | 09:15 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция трябва срок от малко повече от две седмици да се определи окончателно по въпроса за придобиването на американски изтребители F-35 вместо руските зенитно-ракетни системи (ЗРС) С-400. В противен случай Вашингтон заплашва Анкара с най-негативните последствия, съобщи във вторник американският телевизионен канал CNBC, позовавайки се на източници от Държавния департамент, предава ТАСС.
Според информацията, САЩ искат от Турция до края на първата седмица на юни покупката на С-400 да бъде анулирана. Това предложение на Вашингтон е окончателно и няма да има повече отсрочки, подчертават източниците на CNBC.
По думите на един от събеседниците на телевизионния канал, страните-членки на НАТО трябва да използват техника, която се съчетава със системите на Алианса, а руските ЗРС не отговарят на тези стандарти.
Източникът подчертава, че Анкара ще се сблъска с негативни и реални последици, ако завърши процедурата по получаване на системите. Сред тях са изключване от програмата за F-35,възстановяване на стойността на 100 поръчани, но недоставени изтребители и въвеждане на американски санкции и наказание по линията на НАТО.
В петък Истанбул бе домакин на среща между турския президент Тайип Ердоган и председателя на Съвета на Федерацията Валентина Матвиенко. Според нея турският лидер е уверил, че Анкара ще изпълни договора за закупуване на С-400 от Руската Федерация, въпреки безпрецедентния натиск върху републиката.
Първите съобщения за преговори между Турция и Русия за закупуване на ЗРС се появиха през ноември 2016 година. Фактът на сключване на договора беше потвърден от руската страна на 12 септември 2017 г. Турският министър на отбраната Хулуси Акар каза, че разполагането на С-400 ще започне през октомври 2019 година. Както генералният директор на Ростех Сергей Чемезов съобщава през декември 2017 г., разходите за снабдяване на Анкара със системи С-400 са $ 2,5 млрд. Турция е първата държава-членка на НАТО, която получава такива системи за самолети от Русия.
САЩ активно се опитват да попречат на Турция да закупи руските системи. По-рано Вашингтон вече предупреди Анкара, че в случай на придобиване на тези оръжейни системи Съединените щати могат да откажат да продадат Турция на F-35. С-400 „Триумф“ са ракети с далечен и среден обсег, предназначени да унищожават самолети, крилати и балистични ракети. С-400 може да се използва и срещу наземни цели.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ са дали на Турция две седмици да се откаже от руските ракетни системи С-400

ТАСС: САЩ са дали на Турция две седмици да се откаже от руските ракетни системи С-400

22 Май 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След малко повече от две седмици Турция трябва окончателно да вземе решение по въпроса за закупуването на американски изтребители - бомбардировачи F-35, вместо руските противовъздушни ракетни системи С-400. В обратния случай САЩ заплашват Анкара с най-негативните последици, съобщи във вторник американският телевизионен канал CNBC, като цитира източници в Държавния департамент, предава TACC
Според техните данни Вашингтон настоява Анкара да отмени покупката на С-400 до края на първата седмица на юни. Това предложение на Съединените щати е окончателно, няма да има друго забавяне, подчертаха източниците на канала.
"Страните от НАТО трябва да доставят военно оборудване, което се съчетава със системите на НАТО. Руските системи не отговарят на тези стандарти", цитира един от източниците от Държавния департамент. "Ние подчертаваме, че Турция ще се изправи пред реални и отрицателни последици, ако завърши процедурата за получаване на С-400", добави източникът. Изключване от програмата F-35, възстановяване на разходите за 100 поръчани, но не доставени самолети, налагане на американски санкции и наказания чрез НАТО са очакваните последствия за Турция.
Миналия петък се проведе среща в Истанбул между турския президент Тайип Ердоган и председателя на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко. Според нея турският лидер е уверил, че Анкара ще изпълни договора за закупуване на противовъздушни ракетни системи С-400 от Руската федерация, въпреки безпрецедентния натиск върху страната му.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Реджеп Тайип Ердоган: Турция рано или късно ще получи самолетите F-35

Реджеп Тайип Ердоган: Турция рано или късно ще получи самолетите F-35

19 Май 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Турция ще получи американски изтребители F-35 рано или късно, заяви президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Anadolu Agency.
"Рано или късно ще получим F-35 и оборудването им, а С-400 също ще дойдат в нашата страна," каза Ердоган в Истанбул, където се срещна с млади хора.
"Абсолютно не стои въпросът да се откажем от С-400. Това е приключена сделка", добави Ердоган.
Напрежението между САЩ и Турция е достигнало върха си в последните месеци , след като Анкара ще започне да получава усъвършенстваната ракетна система С-400, за която Вашингтон каза, че ще застраши ролята на Турция в производството на изтребителя F-35 и може да предизвика санкции от Конгреса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Членове на американския конгрес разкритикуваха Турция за връзките й с Русия

Reuters: Членове на американския конгрес разкритикуваха Турция за връзките й с Русия

16 Май 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Висши демократи и републиканци в Камарата на представителите призоваха Турция в сряда да отмени планираното придобиване на руска система за противоракетна отбрана С-400 в последното усилие на американските законодатели да обезкуражат Анкара да продължи сделката, предава Reuters.
Те представиха резолюция, в която турският президент Реджеп Тайип Ердоган се призова да избягва военни отношения с Русия, които биха могли да застрашат партньорството между САЩ и Турция и ролята на Турция в НАТО.
"Приобщаването към (руския президент) Владимир Путин е неприемливо", заяви председателят на Комисията по външни работи на Елиът Енгел.
Американски представители призоваха Турция да отмени закупуването на системата С-400 или да рискува позицията си на потенциален купувач и партньор в производството на изтребителя Lockheed Martin F-35. Според тях планът на Турция за закупуване на С-400 ще компрометира сигурността на самолетите и искат Анкара да купи американската система за противоракетна отбрана.
Членовете на Конгреса са опитали различни подходи, за да убедят Турция да анулира продажбата, включително да въведе законодателство, което би възпрепятствало федералното правителство да харчи пари, за да достави изтребители F-35 в Турция.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В американския Конгрес искат санкции при закупуването на ракети С-400 от Турция

ТАСС: В американския Конгрес искат санкции при закупуването на ракети С-400 от Турция

16 Май 2019 | 02:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Група американски конгресмени, представляващи демократите и републиканците, представиха резолюция, призоваваща няколко комисии на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ да "прилагат изцяло санкции" срещу Турция в рамките на Закона за противодействие на американските противници чрез санкции (CAATSA), както и изключване на тази страна от програмата за създаване на пето поколение изтребител-бомбардировач F-35 в случай на придобиване на Анкара от Русия зенитни ракетни системи С-400, съобщи в сряда пресслужбата на Комисията по външни работи на Камарата на представителите, цитирана от TACC.
"Турция е наш дългогодишен съюзник, но те са изправени пред ясен избор. Ако Анкара купи руски противоракетни системи, САЩ трябва незабавно да наложат санкции и да изключат Турция от програмата F-35. Нашата резолюция, внесена от конгресмените от двете партии, трябва да се счита за ясно изявление на Конгреса на САЩ, че Турция трябва да направи избор: да бъде партньор на Русия или нейните съюзници от НАТО. Надявам се, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще направи правилния избор.
В проекторезолюцията се отбелязва, че Камарата на представителите "призовава за пълното използване на санкции в рамките на CAATSA от 2017 г., ако Турция придобие руски противовъздушни ракетни системи С-400, и призовава турското правителство да отмени придобиването на руски противовъздушни ракетни системи С-400." Освен това конгресмените призовават за "завършването на участието на Турция в производствената програма на F-35 и доставката на F-35 на Турция в случай, че Турция придобие руски противовъздушни ракетни системи С-400."
Резолюциите на Камарата на представителите и на Сената, които се приемат поотделно във всяка камара на Конгреса, нямат юридическа сила и имат съвещателен характер. Така депутатите изразяват своята позиция по конкретен въпрос, а изпълнителната власт има право да игнорира такива документи, коментира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Турция проучва поредния призив на САЩ да отложи закупуването на ракетни системи С-400

Bloomberg: Турция проучва поредния призив на САЩ да отложи закупуването на ракетни системи С-400

14 Май 2019 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Турция проучва поредния призив на САЩ да отложи закупуването на руските зенитни ракетни системи С-400, съобщи агенция Bloomberg.
По неофициални данни САЩ и Турция водят преговори за отлагане на закупуването от страна на Анкара на системите С-400.
В началото на май германски медии съобщиха, че властите в Анкара имат намерение да преразгледат решението за придобиване на руски ракетни системи С-400, заради рязкото влошаване на икономическата ситуация в Турция и понижаването на курса на лирата.
През миналата седмица официален турски представител опроверга тези информации.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.