НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Борис Джонсън е абсолютен лидер в борбата за премиерския пост във Великобритания

ТАСС: Борис Джонсън е абсолютен лидер в борбата за премиерския пост във Великобритания

18 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият външен министър на Обединеното кралство Борис Джонсън е основният претендент за поста британски премиер след евентуалната оставката на сегашния ръководител на правителството Тереза Мей, пише британският вестник The Times, цитиран от TACC.
Вестникът публикува резултатите от проучване сред членовете на управляващата британска Консервативна партия, проведено от социологическата служба YouGov.
Според данните от изследването бившият външен министър е подкрепен от 39% от участниците в изследването. Доминик Рааб, бивш министър за Брекзит, е на второ място по популярност с голяма разлика от Джонсън. Според проучването, симпатиите на консерваторите също ще бъдат на страната на Джонсън в съотношение от 59% до 41%.
На трето място са министърът на околната среда, храните и земеделието Майкъл Гоув и вътрешният министър Саджид Джавид, с подкрепата на 9% от анкетираните.
Бившият шеф на британското външно министерство и бивш кмет на Лондон Борис Джонсън заяви в четвъртък, че възнамерява да участва в борбата за поста на лидер на Британската консервативна партия, а оттам и за премиер на страната, когато Тереза Мей напусне тези длъжности.
Сегашният британски премиер каза по-рано, че ще подаде оставка веднага след като парламентът приеме проекта за споразумение с ЕС за Брекзит, но не посочи какъв ще бъде бъдещият й план, ако сделката не премине през парламента. Греъм Брейди, ръководител на Комитета на Консервативната партия „1922 г.“, обединяващ обикновени парламентаристи от Тори, заяви в писмено изявление, че датите за напускане на ръководителя на британското правителство и за избор на нов лидер на Консервативната партия ще бъдат определени в началото на юни след парламентарния вот по проекта за споразумение за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Evening Standart“: Тереза Мей отказа да определи дата за напускането на лидерския пост на консерваторите

„Evening Standart“: Тереза Мей отказа да определи дата за напускането на лидерския пост на консерваторите

17 Май 2019 | 05:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се е съгласила да постави времева рамка за избирането на неин приемник на лидерския пост на консерваторите, заяви високопоставен представител на партията, пише британското издание „Evening Standart“.
Премиерът не е обявила формално дата за своето напускане на лидерския пост, въпреки нарастващите призиви за това, но се е съгласила да обсъди времева рамка за това през юни.
Мей се срещна със сър Греъм Брейди, председател на влиятелния Комитет 1922, на представители на консерваторите в парламента.
След края на срещата Брейди заяви, че ще се срещне отново с Мей в началото на юни, за да се споразумеят за подробностите.
„Премиерът е решена да осигури нашето напускане на ЕС и посвещава своите усилия, за да осигури одобряването на споразумението за Брекзит, през седмицата започваща на 3 юни и последващото излизане на Великобритания от ЕС до лятото. Ние се споразумяхме да се срещнем след гласуването на споразумението, за да достигнем до съгласие за времевата рамка, в която да бъде избран нов лидер на консерваторите“, заяви Брейди.
Изявлението му показва, че Тереза Мей отново е отхвърлила призивите да определи дата за своето напускане на лидерския пост на консерваторите.
Брейди заяви, че разговорът с премиера е бил „откровен“ и потвърди, че следващата среща с Мей ще се проведе, независимо дали споразумението за Брекзит бъде одобрено от парламента.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Independent“: Борис Джонсън ще участва в надпреварата за наследник на Тереза Мей

„Independent“: Борис Джонсън ще участва в надпреварата за наследник на Тереза Мей

17 Май 2019 | 03:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Надпреварата за наследник на Тереза Мей е в разгара си, след като премиера е подложен на натиск да напусне поста на лидер на консерваторите преди лятото, а водачът на кампанията за Брекзит Борис Джонсън декларира своето желание да я замести, пише британското издание „Independent“.
Мей отхвърли исканията за незабавно обявяване на дата за нейното оттегляне, на среща с високопоставени консерватори в Уестминстър.
Въпреки това високопоставеният консерватор сър Греъм Брейди не остави никакви съмнения за това, че Мей има още само няколко седмици на поста, като обяви, че консерваторите ще се съберат отново в първата седмица на юни, за да се споразумеят за времевите рамки за избиране на неин наследник. Брейди заяви, че такава среща ще се проведе, независимо дали премиерът Мей ще успее да осигури парламентарно мнозинство за нейната сделка за Брекзит от четвърти опит.
Шансовете споразумението за Брекзит на Мей да получи одобрение в парламента намаляват. Представител на лейбъристите заяви, че партията ще отхвърли споразумението, освен ако не бъде постигнат компромис в преговорите с консерваторите.
От своя страна Борис Джонсън потвърди своето намерение да участва в надпреварата за лидерския пост на консерваторите на частно събиране в Манчестър.
„Аз ще участвам, разбира се, че ще участвам в надпреварата за лидерския пост. Не мисля, че това е тайна за някого“, заяви Джонсън.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Тереза ​​Мей ще определи датата за напускане след последен опит да прокара сделката за Брекзит парламента

Sky News: Тереза ​​Мей ще определи датата за напускане след последен опит да прокара сделката за Брекзит парламента

16 Май 2019 | 19:39 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще определи датата за напускането си на поста след последен, четвърти опит да убеди депутатите да гласуват в подкрепа на постигнатото с Брюксел споразумение за Брекзит, предава телевизионният канал Sky News.
По-рано през деня Мей се срещна с водещи консерватори в Уестминстър в четвъртък, където беше притисната за по-голяма яснота относно графика си за излизане от Даунинг стрийт. Настояванията са да бъде гарантирано излизането на Великобритания от структурите на Общността, след което Мей да подаде оставка от премиерския пост.
Припомня се, че гласуването на законопроекта е насрочено за началото на следващия месец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Тереза Мей ще подложи на гласуване споразумението с ЕС през следващия месец

The Times: Тереза Мей ще подложи на гласуване споразумението с ЕС през следващия месец

15 Май 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще подложи на гласуване споразумението за оттегляне от ЕС през следващия месец, което ще определи оставащото й време като премиер, пише британският вестник The Times.
Тя заяви пред Джереми Корбин, че през седмицата, започваща на 3 юни, тя ще внесе законодателство за прилагане на споразумението за оттегляне със или без подкрепата на лейбъристите.
"Ние се приближаваме към момента на истината", каза министър на кабинета за решението на премиера, което на практика поставя премиерския пост на огневата линия.
Досега Мей се въздържаше от въвеждането на законопроекта за споразумението за оттегляне, тъй като търсеше споразумение от лейбъристите, че няма да го отхвърлят.
Поражението при гласуването в парламента почти сигурно ще означава края на мандата на Мей, тъй като това ще доведе до прекратяване на парламентарната сесия и тя няма правомощия да започне нова.
Министър-председателят реши да продължи със законопроекта след тричасовото заседание на кабинета вчера, където беше преценено, че това е единственият оставащ вариант. Тя защити стратегията си по време на срещата, на която министрите повтаряха предупреждения на депутати консерватори, че съгласието с исканията на лейбъристите за митнически съюз ще раздели партията.
Въпреки че кабинетът обсъди както възможността за приемане на митнически съюз, така и втори референдум, не бяха взети решения. Вместо това, изглежда, че Мей иска депутатите да излязат с компромис, докато законодателството е в комисиите. За да достигнат този етап обаче, парламентът трябва да гласува за второ четене.
Очаква се законопроектът да бъде внесен на 4 юни, което означава, че гласуването ще се проведе една седмица след това.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Тереза Мей реши да продължи преговорите с Лейбъристите, иска излизане от ЕС през юли

Bloomberg: Тереза Мей реши да продължи преговорите с Лейбъристите, иска излизане от ЕС през юли

14 Май 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей проведе необичайно дълго заседание на кабинета си, по-голямата част от което е било посветено на Брекзит и министрите са се съгласили да продължат междупартийните преговори с Лейбъристката партия, предава Bloomberg.
Но министрите са се съгласили също, че е „императив“ основната част от законодателството за Брекзит – Закона за споразумението за излизане – да бъде приет преди излизането на парламента в лятна ваканция, което обикновено се случва в края на юли.
Все още не е определена дата за лятната ваканция, което увеличава възможността депутатите да бъдат принудени да работят през почивката, ако сделката не бъде приета, посочва американската агенция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лейбъристката партия се опасява, че наследникът на Мей може да отмени евентуална сделка

Reuters: Лейбъристката партия се опасява, че наследникът на Мей може да отмени евентуална сделка

14 Май 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската опозиционна Лейбъристка партия е направила всичко по силите си, за да постигне компромис с премиера Тереза Мей и се опасява силно, че бъдещият лидер на консерваторите може да се отметне от обещанията, дадени от сегашното правителство, предава Reuters.
Вторият човек на лейбъристите, отговорникът за финансите Джон Макдонъл, заяви, че митническият съюз е ключов за партията и че все още няма ясна сделка по този въпрос.
„Все още не наблюдаваме нужната промяна, за да можем да подкрепим някаква сделка“, заяви той. „Не сме дори близо до това, което искаме“.
Попитан от „Ройтерс“, дали разговорите са обречени, той заяви: „Влязохме в тях с добра воля и направихме всичко по силите си за постигане на традиционен британски компромис“.
Той посочи, че писмото от бивши британски министри, включително Борис Джонсън, който може да е следващият лидер на Консервативната партия, с искане Тереза Мей да не се съгласява на оставане в митническия съюз, не е помогнало.
„Всички се опасяваме заради писмото от Борис Джонсън, в което той казва, първо, че не приема митническия съюз, един от нашите ключови елементи и, второ, че ако той стане лидер, а той вероятно ще стане, ще отмени всяка сделка, на която сме се съгласили“.
„Това не внушава оптимизъм, че може да бъде постигната сделка, която ще оцелее повече от няколко месеца“, заяви Макдонъл.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: Джереми Корбин е под натиск за втори референдум

The Daily Telegraph: Джереми Корбин е под натиск за втори референдум

13 Май 2019 | 04:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин е под нов натиск, след като двама от най-висшите му партийни сътрудници поискаха втори референдум за излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише британският вестник The Telegraph
Том Уотсън, неговият заместник, в понеделник ще призове партията да следва своите ценности, като предложи ясен ангажимент за втори референдум за Брекзит.
Сър Кейр Стармър, министърът в сянка за Брекзит, каза, че втори референдум трябва да бъде част от всяко споразумение между партиите, за да се подкрепи споразумението с ЕС на Тереза Мей в Камарата на общините.
Сър Кейр заяви пред The Guardian в неделя вечерта: "Значителен брой депутати от лейбъристите, вероятно 120, ако не и 150, не биха подкрепили сделката, ако не бъде съпроводена с втори референдум.
"Ако целта е да се получи устойчиво мнозинство, в продължение на няколко седмици или месеци след изпълнението, не можете да отхвърлите втори реферндум."
Източници твърдят, че преговорите между старши консерватори и лейбъристи, които продължават вече пет седмици са все по-близо до срив.
Екипи от двете партии трябва да се срещнат отново в понеделник за нови разговори. Но Тереза Мей и Джереми Корбин не са планирани да се срещнат, което предполага, че евентуално споразумение е далеч.
През уикенда министрите се опитаха да окажат натиск върху лейбъристите, за да подкрепят споразумението в замяна на отстъпки за митнически режим, права на работниците и защита на околната среда, като ясно заявиха, че правителството ще се обърне към Европейския съюз тази седмица, за да види кога могат да започнат преговорите за отстъпки в политическата декларация, която ще управлява отношенията между Великобритания и ЕС след Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските гласоподаватели смятат, че правителството е отделило твърде много време на Брекзит

The Independent: Британските гласоподаватели смятат, че правителството е отделило твърде много време на Брекзит

13 Май 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Почти три четвърти от гласоподавателите смятат, че правителството е отделило твърде много време за Брекзит за сметка на решаването на други важни въпроси, установи ново проучване, цитирано от британския вестник The Independent.
Проучването на BMG, поръчано от вестника установи, че 74 процента от гласоподавателите смятат, че министрите са „забравили“ за важни вътрешни въпроси и са насочили твърде много внимание към преговорите за оттеглянето на Великобритания от ЕС. 36% заявяват, че са категорично съгласни с предложението, докато още 38% са съгласни.
Брекзит доминираше в дневния ред на парламента през последните месеци, като новото законодателство беше почти изчерпано, тъй като министрите фокусираха усилията си върху опитите да осигурят подкрепата на парламента за сключване на сделка.
В няколко случая Камарата на общините е приключвала с часове по-рано от планираното, защото депутатите няма какво да обсъждат.
Позицията за липсата на фокус върху други области на политиката е много по-висок сред по-възрастните гласоподаватели, като 81% от 55- до 64-годишните и 79% от възрастните над 65 години казват, че министрите са били твърде заети с Брекзит.
Това може да отразява загрижеността на гласоподавателите относно нарастващата криза в области като социалните грижи. Планът за социални грижи на правителството бе обещано да бъде обявен преди април, но все още предстои да бъде публикуван
Гневът на фокуса на правителството върху Брекзит е последователен сред поддръжниците на всички основни политически партии. Докато 81 на сто от поддръжниците на лейбъристите и 82 на сто от либералдемократите смятат, че министрите са прекалено заети от напускането на Великобритания от ЕС, същото мислят и 70 на сто от консервативните поддръжници. Дори мнозинството от поддръжниците на ЮКип (70%) и поддръжниците на Брекзит-партията (62%) са съгласни.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лейбъристите съобщиха главната пречка за сключване на споразумение с консерваторите за Брекзит

ТАСС: Лейбъристите съобщиха главната пречка за сключване на споразумение с консерваторите за Брекзит

12 Май 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лейбъристката партия на Великобритания не е уверена в това, че бъдещият приемник на Тереза Мей на поста премиер и лидер на управляващата Консервативна партия, ще спазва задълженията, поети на преговорите между двете партии за споразумение за Брекзит, предаде ТАСС.
Това заяви лейбъристкият депутат и министър на външната търговия в сянка Бари Гардинър, пред телевизия Sky News.
„Ние не знаем в момента дори това, дали можем да водим преговори за сключване на сделка. Все пак ние не знаем дали приемника на Тереза Мей ще изпълнява поетите задължения“, заяви Гардинър. По неговите думи, това обстоятелство в момента е една от главните пречки в междупартийния диалог.
Евроскептиците в редиците на консерваторите недвусмислено показват желанието си да сменят лидера на управляващата партия, на фона на падащата популярност на партията, което вече доведе до тежко поражение на местните избори във Великобритания, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: „Партия Брекзит“ има по-голяма подкрепа от тази на консерваторите и лейбъристите взети заедно, показва анкета

The Daily Express: „Партия Брекзит“ има по-голяма подкрепа от тази на консерваторите и лейбъристите взети заедно, показва анкета

12 Май 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Партия Брекзит“, оглавявана от Найджъл Фараж, изглежда ще спечели повече гласове от лейбъристите и консерваторите взети заедно на предстоящите в края на месеца избори за Европейски парламент, пише The Daily Еxpress.
Според последното проучване на общественото мнение на Opinium, 34% от избирателите ще подкрепят евроскептиците , докато 21% ще гласуват за Лейбъристъката партия и скромните 11% за Консервативната партия.
Подкрепата си увеличават и Либерал-демократите, които в момента се ползват със симпатиите на 12% от избирателите. Партията на искащите да останат в ЕС – „Промени Обединеното кралство“, пък се срива до 3% подкрепа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.