НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: От година на година земеделието ни отслабва, все повече площи пустеят

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: От година на година земеделието ни отслабва, все повече площи пустеят

16 Май 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. От година на година земеделието ни отслабва и все повече и повече площи започват да пустеят. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов в интервю за Агенция „Фокус“. „Най-големите производители на плодове се опитват и постигат това, да изнасят плодове навън, в чужбина. Изнасяме много сливи, както и орехова ядка. Череши се изнасят за Румъния и за Украйна“, посочи проф. Аргир Живондов. Той подчерта, че проблемът в овощарството идва от това, че посредниците не си вършат добре работата в страната. „В повечето случаи те печелят, вместо самия производител, който се е грижел да създаде градина и да я отглежда. Често пъти производителят печели по-малко, отколкото посредникът. Той не е точно регламентирано звено в нашата страна. Има няколко борси в България, които е трудно да ги наречем така. Те изпълняват някакви подобни функции, но не и точните, които трябва да бъдат“, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив. Той посочи, че истинската борса по предварителни договори изкупува продукцията на всички земеделски производители. „И ако тя не може да я препродаде и реализира от своя страна, нека губещият да е посредникът, а не земеделският стопанин. У нас, все още, за съжаление, земеделският стопанин е най-уязвимото и най-потърпевшето губещо звено. Ами ако него го няма, всички други загиват след него по веригата търговци“, обърна внимание проф. Живондов. „Ако го няма този локомотив, търговци, посредници и всякакви прекупвачи загиват, защото няма да има какво да купят, за да препродадат. Търговският посредник задължително, по предварителен договор, трябва да изкупува всичката продукция на земеделския стопанин“, изтъкна Живондов. Професорът посочи, че земеделският стопанин не трябва да се притеснява, като произвежда. „Мисълта му трябва да е чиста и свободна от всякакви притеснения- дали ще си продаде реколтата, колко, кога и на кого ще я продаде. Тези въпроси не трябва да съществуват за самия производител, който се трепе да произвежда. Той винаги трябва да бъде сигурен и спокоен, че реколтата му ще бъде изкупена“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: Засилен е интересът към сливови, крушови, черешови и лешникови насаждения, но има спад при ореховите

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: Засилен е интересът към сливови, крушови, черешови и лешникови насаждения, но има спад при ореховите

16 Май 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. Засилен е интересът при създаването на сливови, крушови, черешови и лешникови насаждения, но има спад при ореховите. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов в интервю за Агенция „Фокус“ „Засилва се интересът на хората да се занимават с овощарство към определени култури, макар и с бавни темпове. В последните 10 години се изградиха доста нови овощни насаждения от различни видове“, посочи проф. Аргир Живондов. „Имаше европейски програми и сега има, които подпомагат създаването на нови овощни градини и особено за био производство. Аз съдя и по количеството на продажбите за посадъчен материал. Щом се изкупуват дръвчетата от разсадниците, значи се създават овощни насаждения“, отбеляза директорът на Института по овощарство в Пловдив. Той посочи, че дръвчетата от българските разсадници не се изнасят в чужбина. „Те се изкупуват, за да се засаждат тук, в страната. Като знаем, че дърветата се реализират до голяма степен от разсадниците, това означава, че се създават още нови овощни градини, което е в добра посока на развитие“, коментира Живондов. По думите му засилен е интересът при създаването на сливови насаждения, особено при сини сливи от сорта на Стенлей. „Продължава създаването на черешови насаждения и на доста лешникови. Лешникът доста дълго се съхранява без усилие и при специални условия. Може да се реализира в продължение на 1-2 години, без да се уврежда продукцията. Именно за това и хората се ориентират към създаването на лешникови насаждения“, подчерта той. Професорът посочи, че има известен малък спад в създаването на орехови насаждения. „Рязко прекъсна програмата за финансиране, специално на ореховите насаждения. Неправилно и неправомерно се спря тази програма, която беше предвидена да е в сила до 2020 година, включително. Поминалата година- 2017 г., тази програма беше спряна. За мен това беше абсолютно неправомерно, вместо да продължи да се създава орехово насаждение“, посочи директорът на Института. Той изтъкна, че това е една много ценна овощна култура. „Програмата изведнъж спря, без обяснения и без информация, защо това се получи така. Въпреки това, има хора, които са собственици и със свои средства си създават нови орехови насаждения“, каза той. Живондов обърна внимание, че другата тенденция е към създаването на крушови насаждения. „Това се засилва, защото крушата е един от най-скъпите плодове. Родното й производство се свежда до минимум. Има най-много десетина крушови дървета из цялата страна, които са малко по-големи, от порядъка на 50-100 декара. Тези стопани са доволни, защото дефицитната им продукция и вкусните им плодове се реализират на едни много добри цени. Виждайки това, техни познати, съседи и хора, които се интересуват, решават да започнат да засаждат и те круши“, отбеляза той.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.