НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:56


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: От година на година земеделието ни отслабва, все повече площи пустеят

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: От година на година земеделието ни отслабва, все повече площи пустеят

16 Май 2019 | 15:12 | Агенция "Фокус"
София. От година на година земеделието ни отслабва и все повече и повече площи започват да пустеят. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов в интервю за Агенция „Фокус“. „Най-големите производители на плодове се опитват и постигат това, да изнасят плодове навън, в чужбина. Изнасяме много сливи, както и орехова ядка. Череши се изнасят за Румъния и за Украйна“, посочи проф. Аргир Живондов. Той подчерта, че проблемът в овощарството идва от това, че посредниците не си вършат добре работата в страната. „В повечето случаи те печелят, вместо самия производител, който се е грижел да създаде градина и да я отглежда. Често пъти производителят печели по-малко, отколкото посредникът. Той не е точно регламентирано звено в нашата страна. Има няколко борси в България, които е трудно да ги наречем така. Те изпълняват някакви подобни функции, но не и точните, които трябва да бъдат“, коментира директорът на Института по овощарство в Пловдив. Той посочи, че истинската борса по предварителни договори изкупува продукцията на всички земеделски производители. „И ако тя не може да я препродаде и реализира от своя страна, нека губещият да е посредникът, а не земеделският стопанин. У нас, все още, за съжаление, земеделският стопанин е най-уязвимото и най-потърпевшето губещо звено. Ами ако него го няма, всички други загиват след него по веригата търговци“, обърна внимание проф. Живондов. „Ако го няма този локомотив, търговци, посредници и всякакви прекупвачи загиват, защото няма да има какво да купят, за да препродадат. Търговският посредник задължително, по предварителен договор, трябва да изкупува всичката продукция на земеделския стопанин“, изтъкна Живондов. Професорът посочи, че земеделският стопанин не трябва да се притеснява, като произвежда. „Мисълта му трябва да е чиста и свободна от всякакви притеснения- дали ще си продаде реколтата, колко, кога и на кого ще я продаде. Тези въпроси не трябва да съществуват за самия производител, който се трепе да произвежда. Той винаги трябва да бъде сигурен и спокоен, че реколтата му ще бъде изкупена“, каза още той.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: Има райони, където заради измръзване реколтата от овощни култури е унищожена напълно

Проф. Аргир Живондов, Институт по овощарство: Има райони, където заради измръзване реколтата от овощни култури е унищожена напълно

16 Май 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Пораженията при овощните култури не са толкова от градушките, колкото от измръзванията през миналия месец, по време на цъфтежа. Това каза директорът на Института по овощарство в Пловдив проф. Аргир Живондов в интервю за Агенция „Фокус“ за състоянието на овошките с оглед на променливото време. „В Северна България, където са паднали градушки, има райони с напълно унищожена реколта. Там, където градушките са били по-слаби, реколтата е частично унищожена“, заяви проф. Аргир Живондов. Според него може да се очаква известно възстановяване на реколтата. „В Южна България също падна градушка и има поражения“, допълни той. „За жалост, има райони, при които реколтата от овощни култури е унищожена напълно“, апелира Живондов, като най- засегнатият район е между Куклен и Завода за цветни метали. „Там черешовата реколта е унищожена от измръзване, защото имаше температури от минус 5 градуса, в продължение на 2 часа, съпроводени със слана“, заяви проф. Живондов. „Картината е много контрастна в съседство. Нямам представа дали на облак се е проявила тази буря, но има рязка граница без плавен преход, между унищожения район и съседния неунищожен от измръзването“, поясни той и допълни, че в отделни други райони на Долни Воден също е имало частично унищожаване на реколтата. „Стопаните, които са палели гуми и слама са успели частично да я спасят, там където е минал пушека от палежите. А в зоните, където не е минал също е контрастна картината в една и съща градина. Едните дървета имат нормална реколта, а другите нямат въобще“, коментира Аргир Живондов. „Именно за това щетите са по-големи от измръзванията, отколкото от градушката. Макар че, районите, в които е паднала градушката не са за завиждане, защото там тя е унищожила реколтата“, посочи професорът. Той посочи, че в започва зреенето на най-ранните сортове череши и най-ранният наш, български сорт – Косара. „Дори миналата седмица беше обран и реализиран на пазара. Първите череши се предлагат напълно узрели, а не само прошарени. Става въпрос за Южна България“, обясни той. По думите му е компрометирана и реколтата от праскови, орехи и частично при ябълките. „Много от сливите също са унищожени, като реколта“, отбеляза Живондов.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август 2019 година
Енманюел Макрон и Доналд Тръмп обядваха преди срещата на Г-7 в Биариц. 24 август...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.