НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Любомира Ганчева, „Коалиция за България“: Крайно време е, ако искаме промяната, да станем част от нея

Европейски избори 2019: Любомира Ганчева, „Коалиция за България“: Крайно време е, ако искаме промяната, да станем част от нея

19 Май 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Сопот. Крайно време е, ако искаме промяната, да станем част от нея. Това каза Любомира Ганчева, кандидат за член на Европейския парламент от листата на „Коалиция за България“, пред симпатизанти в Сопот, предаде репортер на Радио „Фокус“-Пловдив. Тя заяви, че през последните 10-15 години, докато са управлявали ГЕРБ и БСП, са били разрушени няколко възлови предприятия и заводи в Пловдив, където и тя е работила, и около 1200 души от града са се оказали на борсата на труда. „Голяма част от хората заминаха в чужбина, а останалите си намерихме работа, но за съжаление не в Пловдив“, посочи Ганчева.
„Всъщност този частен проблем води до голямата картина на най-бедната държава, с най-ниските заплати, с най-ниската добавена стойност, с унищожена промишленост“, каза още 35-годишната Любомира Ганчева. Според нея, конкретният пример с унищожаването на военно-промишления комплекс в Сопот и публично показаното по телевизията влизане на ДАНС във ВМЗ на два пъти в никакъв случай не е държавната помощ, която може да се окаже на тази промишленост. о думите й това не говори добре и на партньорите ни, а показва, че държавата няма доверие на собствените си заводи, не мисли за тяхното бъдеще и за това къде ще работят хората след това.
„На мен ми омръзна да ми обясняват по телевизията колко добре живеят хората тук, аз и моите връстници“, отбеляза Ганчева. Тя посочи и пример със своите родители и другите хора на тяхна възраст, които трябва да живеят с по 150 лева пенсия, въпреки , че цял живот са работили в държавните предприятия. „Точно това ме е накарало да се включа в политиката, защото крайно време е, ако искаме промяната, да станем част от нея, вместо да гледаме как се сменят едни с други политици, които не правят нищо и не смеят да говорят, нямат нито едно изказване в парламента“, добави Любомира Ганчева.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът разреши приватизацията на обособени части на ВМЗ – Сопот

Парламентът разреши приватизацията на обособени части на ВМЗ – Сопот

3 Април 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът разреши приватизацията на обособени части на „Вазовски машиностроителни заводи“ ЕАД – Сопот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проекторешението е внесено от Министерски съвет. „За“ него гласуваха 73 народни представители, „против“ гласуваха трима и 15 „въздържал се“, с което то бе прието. В мотивите се посочва, че трите обособените части са с отпаднала необходимост за реализиране на производствената и търговската дейност на дружеството. Същите не се използват и са необходими допълнителни разходи за тяхната поддръжка. Дружеството е част от забранителния списък за приватизация. След решениетото на Народното събрание процедурата за продажба на имотите ще бъде реализирана от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол по реда на Закона за приватизация и следприватизационен контрол.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: ГЕРБ ме „зарадваха“ с държавническото мислене - с приватизацията на части от ВМЗ - Сопот да осигурим на някого площадка от над 1000 дка

Йордан Апостолов, „Обединени патриоти“: ГЕРБ ме „зарадваха“ с държавническото мислене - с приватизацията на части от ВМЗ - Сопот да осигурим на някого площадка от над 1000 дка

3 Април 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ме „зарадваха“ с държавническото мислене да осигурим на някого площадка от над 1000 дка с приватизацията на части от „Вазовски машиностроителни заводи“. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Йордан Апостолов по време на дебатите за приватизацията на обособени части от имуществото на ВМЗ - Сопот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него мотивите за продажбата на 1024 дка са „добри“. „Зарадвахте“ ме за държавническото мислене да осигурим на някого площадка от над 1000 дка да си разшири бизнеса. Няма нищо лошо да се разширява бизнесът в България, но не по този начин. Хайде тази процедура да пробваме да я пуснем на явен търг, да се види, без да се уговаря мачът предварително“, каза още Апостолов. Според него няма смисъл от трибуната да го убеждават за терени с отпаднала необходимост.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Александров, ГЕРБ: Предлага се да се приватизират обособени части от ВМЗ- Сопот, защото са с отпаднала необходимост

Димитър Александров, ГЕРБ: Предлага се да се приватизират обособени части от ВМЗ- Сопот, защото са с отпаднала необходимост

3 Април 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме се да се приватизират обособени части от „Вазовски машиностроителни заводи“, защото са с отпаднала необходимост. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Димитър Александров по време на дебатите по време за приватизацията на обособени части от имуществото на ВМЗ - Сопот, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Идеята е, че обособените части са с отпаднала необходимост. Не са пряко свързани с търговската и производствена дейност на предприятието“, заяви Александров. Той заяви, че това е едно много правилно решение и уточни, че ако тези обособени части бъдат продадени, ще се освободи финансов ресурс.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМЗ - Сопот: Твърдения за приватизация на машиностроителните заводи подкопават доверието към дружеството

ВМЗ - Сопот: Твърдения за приватизация на машиностроителните заводи подкопават доверието към дружеството

25 Февруари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Най-голямото предприятие от Военно-промишления комплекс на България – ВМЗ ЕАД Сопот, е в списъка на дружествата, забранени за приватизация. Този факт категорично обяснява, че не е възможна нито цялостна, нито частична продажба на завода. Това се посочва в позиция на ВМЗ - Сопот. За да се направи подготовка за раздържавяване, е необходима санкция на Народното събрание. Всички други твърдения и интерпретации по въпроса са несериозни и подкопават доверието към държавното дружество.
Не е от компетенцията на ръководството на ВМЗ да дава заключения или съждения по тиражираната информация, че представител на чужда държава е в основата на двата взрива на площадка Иганово през пролетта на 2015 година.
Ръководство на дружеството не разполага с данни за нанесени щети по отношение на частна собственост. Източникът на такова твърдение може би е получил информация, каквато Съветът на директорите няма.
Напускането на дружеството от Сдружение „Българската отбранителна индустрия” (СБОИ) се дължи на факта, че за толкова години ВМЗ не е получило реална полза от членството си, а в същото време името на предприятието е използвано за постигане на други цели.
След като за 30 години въпросът с оръжейните лицензи все още се дискутира, това означава, че претенциите на друга държава са неоснователни по този въпрос. Считаме, че той не е добре да бъде повдиган от който и да било от българска страна.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.