НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 14:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Корнелия Нинова, БСП: Успех на Лаура Кьовеши в битката за справедливост

Корнелия Нинова, БСП: Успех на Лаура Кьовеши в битката за справедливост

19 Септември 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
София. Успех на Лаура Кьовеши в битката за справедливост. Това каза лидерът на БСП във връзка с одобрението на Кьовеши за главен прокурор на съвета на ЕС, съобщиха от пресцентъра на партията. "Лаура Кьовеши е одобрена за главен прокурор на ЕС. Винаги съм я харесвала и подкрепяла кандидатурата й, дори когато някои я отхвърляха и когато беше подложена на натиск и обвинения. Поздравявам я и й желая успех в битката за справедливост", каза Нинова. "Напомням,че предстои избор на двама европейски прокурори, делегирани за България. Много е важно да бъдат избрани чисти, почтени и твърди хора. Колкото пъти поставяхме въпроса - управляващите мълчат. Другата седмица внасяме в НС предложения за начина им на избор, критерии и правила. Да не допуснем тихомълком да бъдат излъчени "подходящите", допълни още лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Късно ви е за смяна на позицията за Кьовеши, г-н премиер

Корнелия Нинова, БСП: Късно ви е за смяна на позицията за Кьовеши, г-н премиер

20 Юли 2019 | 15:10 | Агенция "Фокус"
София. Късно ви е за смяна на позицията за Кьовеши, г-н премиер. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова във "Фейсбук". "Страх лозе пази, но е късно за пазача. Борисов обявил, че ще подкрепи г-жа Кьовеши за главен европейски прокурор. Изчаквал бил ЕНП да има обща позиция. Тази седмица му зададох въпрос в парламента - ще я подкрепи ли. Не дойде да ми отговори, защото не било от неговата компетентност. Чудя се да се смея ли, да плача ли? Когато имаше двама кандидати, Борисов не подкрепяше Кьовеши. Даже ме пращаше в Румъния да видя какви бели е направила. Сега, когато тя остана единствен кандидат - тича пред вятъра. Късно ви е за смяна на позицията,г-н премиер. Време ви е за притеснения. Изразявам личното си мнение - подкрепях я и преди, и сега. Отнесох много критика за тази позиция и от свои, и от други, но продължавам да мисля, че тя може да бъде носител на справедливост за европейските граждани. Желая й успех!", написа още лидерът на БСП.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

Politico: Франция ще подкрепи Лаура Кьовеши за главен прокурор на ЕС

17 Юли 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши за поста главен прокурор на Европейския съюз, съобщава изданието Politico в европейската си редакция.
„Френското правителство ще информира Съвета [в ЕС] в близко бъдеще за решението да подкрепи Лаура Кьовеши", заяви Дачиан Чолош, румънски евродепутат, който е лидер на групата на Макрон в ЕП – „Обнови Европа“.„Надявам се, че това ще отвори пътя за решение в тази посока", заяви румънецът пред репортери в Страсбург.
Френски служител, близък до Макрон, потвърди, че Париж планира да подкрепи Кьовеши, който в Румъния има репутация на борец срещу корупцията.
Досега Франция подкрепяше своя кандидат за поста Жан-Франсоа Бонер. В неотдавнашно интервю за изданието той увери, че няма намерение да се оттегли от надпреварата. Говорител на френската дипломатическа мисия в ЕС заяви: „Засега не мога да потвърдя нищо по отношение на Бонер".
Кьовеши и Бонер бяха последните двама кандидати за новата Европейска прокуратура, която се създава за борба с измамите и други престъпления, засягащи бюджета на ЕС. Към момента Кьовеши имаше подкрепата на Европейския парламент, докато Бонер бе предпочитаният кандидат на Съвета на ЕС.
Остава неясно дали Кьовеши ще получи поста дори и с подкрепата на Франция. Тя няма подкрепата на румънското правителство, а други страни също могат да се противопоставят на нейната кандидатура.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кирил Добрев, БСП:След 10 години игра на тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта

Европейски избори 2019: Кирил Добрев, БСП:След 10 години игра на тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта

22 Май 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. След 10 години игра на тази кампания Борисов заложи себе си – ще видим дали държи печелившата карта. Това каза заместник-председателят на БСП Кирил Добрев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан кога да се очаква „Костинброд“ 2, Добрев призова въпросът да бъде отправен към министър-председателя. „Той организира процесите. Това, което ми прави впечатление е, че в кампанията, която е към финала си, той заложи себе си. След 10 години игра на тази кампания Борисов заложи себе си. Всеки един от играчите държи своите карти в ръка. Неговите ги знаем, а дали неговата е печелившата, ще разберем на 26-ти“, допълни заместник-председателят на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: ГЕРБ: Фалшива новина е твърдението на Корнелия Нинова, че представител на българското правителство е гласувал срещу Лаура Кьовеши

Европейски избори 2019: ГЕРБ: Фалшива новина е твърдението на Корнелия Нинова, че представител на българското правителство е гласувал срещу Лаура Кьовеши

21 Май 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
София. Днес в национален ефир председателят на БСП Корнелия Нинова си позволи отново да прави неверни твърдения, че представителят на българското правителство бил гласувал срещу Лаура Кьовеши. Това се посочва в позиция на ПП ГЕРБ по повод телевизионно участие на лидера на БСП Корнелия Нинова.
"В тази връзка сме длъжни да припомни следните факти:
1. В Съвета на ЕС никога не е имало гласуване „за“ или „против“ Кьовеши. Твърдението, че България е гласувала „против“ Кьовеши, е фалшива новина. Държавите-членки трябваше да класират кандидатите по точки в тайно гласуване. Кьовеши и германският кандидат получиха всеки по 29 точки. Френският кандидат получи 50 точки. Очевидно е, че тази почти двойна разлика в полза на френския кандидат спрямо останалите двама взети заедно, не е резултат от гласуването само на една или две страни.
2. Гласуването е тайно и нито една държава не обявява и няма да обяви как е гласувала. От всички държави-членки обаче, само в България опозицията с фалшиви новини за гласуването се опитва да създаде скандал там, където такъв няма.
3. Нека г-жа Нинова, ако наистина подкрепя Кьовеши, да каже защо евродепутатите от БСП, които са членове на комисиите на Европарламента, в които имаше гласуване за кандидатите за европейски прокурор, избягаха от заседанията и не я подкрепиха", изброяват от ГЕРБ.
"Призоваваме Корнелия Нинова и кандидатите на БСП да не си служат в предизборната кампания с фалшиви новини и да оставим гражданите на Република България сами да направят своя избор на базата на фактите и свършената работа от всички нас", се посочва още в позицията на ПП ГЕРБ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България

21 Май 2019 | 12:19 | Агенция "Фокус"
София. Корупцията при ГЕРБ е превърната в закон. Тя е заложена в закон и става ненаказуема. Когато започнеш да говориш за това, борбата срещу корупцията се превърна в заплаха за националната сигурност. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова в студиото на БТВ, съобщиха от пресцентъра на партията. Тя даде примери със закона, от който се възползва строителната фирма "Артекс", от която Цветан Цветанов се облагодетелства. Нинова припомни, че когато водачът на листата за евроизборите на левицата Елена Йончева започна разследване за строежа на оградата ни с Турция, съоръжението се превърна елемент от националната сигурност с промяна на закона. "Да защитаваш правата на хората стана държавен преврат", добави Нинова. Тя припомни случая с избитите животни на странджанци, че когато депутатите от ПГ на "БСП за България" застанаха до стопаните, бяха обвинени от управляващите, че правят държавен преврат. "Разбирате ли колко е изкривена действителността? В този модел истината се изкривява, корупцията е държавна политика, борбата с нея е заплаха за националната сигурност, а да застанеш до народа си е държавен преврат. Това искаме да променим", обясни Нинова в студиото на БТВ. "Властимащите се възползват от управлението си - пряко или чрез подставени лица. Променят закони, за да получат облаги. Това е модел. Ние искаме да променим този модел", посочи още Нинова. По темата за къщите за гости и къщата в Борселона, свързвана с премиера Бойко Борисов, чрез свързани лица, Нинова обясни, че министър-председателят вероятно получава облага, но това може да го каже прокуратурата. "Вчера с изненада прочетох, че зам.-предателят на КОНПИ, който е сред тези- с недекларираните тераси, е бил на среща при главния прокурор за разследването на офшорните сметки и задграничните имоти. Шефът на КОНПИ, който беше също замесен, му изтича отпуската и ще се върне на работа. Цветанов беше освободен от парламента, а остана председател на предизборния им щаб. Това не променя модела", заяви в студиото на БТВ Нинова. По думите й три неща трябва да бъдат направени, за да се реши този проблем. На първо място- нов закон за КОМПИ и нов орган, а левицата е внесла такъв в НС, европейска прокуратура с Кьовеши начело и двама европейски прокурори в България, но избрани прозрачно, както и промяна в българските институции, в това число контрол на прокуратурата. "На КСНС при президента главния прокурор представи впечатляващ доклад с брой образувани досъдебни производства, повдигнати обвинения, внесени обвинителни актове- ако го четеш, ще кажеш всичко е прекрасно. Но в хората има усещане за липса на справедливост. На книга е едно, но няма справедливост", каза Корнелия Нинова в отговор на въпроса- дали вярва на прокуратурата. "Премиерът Бойко Борисов постоянно обвинява президента в партийни пристрастия. Върховенството на закона партиен въпрос ли е? Когато държавният глава настоява да се спазва закона, в който е записано, че парите от концесията на летището трябва да отидат в Сребърния пенсионен фонд, а Борисов не го спазва, заради което президентът връща закона, партиен въпрос ли е? Това означава ли, че Румен Радев е БСП?", попита Нинова. "Президентът Румен Радев има задължения по Конституция при избора на главния прокурор. Накрая той подписва указа за назначаването му. Логично е да прави консултации по темата - официално, в президентството. Бойко Борисов си позволи да нахълта във Висшия съдебен съвет по време на заседание, да привиква прокурори вкъщи, всяка седмица главният прокурор е при него. Човекът, който най-много вреди на разделението на властите, обвинява президента, че си изпълнява конституционните задължения", каза Корнелия Нинова по повод обвинението на премиера, че президентът се намесва в работата на съдебната система. По европейските теми лидерът на БСП Корнелия Нинова се обяви категорично за европейска минимална работна заплата, която да е 60% от средната работна заплата. "В България, това би означавало 660 лева. "Освен минимална европейска пенсия е нужно преизчисляване на всички пенсии в България. Не може пенсионерите да продължат да живеят по този начин. Вижте какво става в Гърция. Бяха в тежка криза, а имат решение за 13 пенсия, намаляване на ДДС на храните и лекарствата. Значи е възможна такава политика, каквато ние предлагаме в България. Просто трябва да се намерят механизмите и един от тях е да се ограничат течовете на пари", обясни Корнелия Нинова. По темата за влизането на България в Шенген, Корнелия Нинова каза, че това зависи най-вече от действията в България, от ефективната борба с корупцията. "Ние трябва да си свършим работата, за да ни приеме Европа", каза Нинова. "Не подкрепяме санкциите срещу Русия. Това е записано и във "Визия за Европа". В над 95% тя съвпада с програмата на ПЕС в икономически и социален аспект, младежка заетост и гаранция. Имаме различия по два въпроса - Истанбулската конвенция и Пакта за миграция", обясни Корнелия Нинова, като добави, че и словашките социалисти са против тези два документа. "БСП е на позицията на 87% от българския народ, които не одобряват Истанбулската конвенция. Конституционният съд се е произнесъл. Ние защитаваме Конституцията, българското семейство и децата", обясни още позицията на левицата лидерът й.
По темата за изхарчените бюджетни средства с постановление на МС, Нинова каза, че не е против изграждането на пътни съоръжения и строителство в страната, но заради върховенството на закона, премиерът е задължен да обясни това пред Народното събрание и то да гласува актуализация на бюджета за разпределението на излишъка. "Неговото решение не е държавническо, а авторитарно", каза Корнелия Нинова и добави, че излишъкът в бюджета са пари на хората. На въпрос, дали депутатите от БСП ще се върнат на работа в Народното събрание, Нинова каза, че решението за това е на Националния съвет на левицата. "Мисля, че ще има предсрочни избори. Този начин на управление не може да издържи. 9 оставки за две години означава, че целият кабинет е прояден от корупция", каза Корнелия Нинова. "Доверих се на Елена Йончева да е водач на листата за евроизборите, защото вече работехме в парламента. Първо определихме проблемите, които стоят за решаване. Най - напред беше корупцията и кражбите по усвояване на евросредствата. Йончева вече се занимаваше с този проблем. Правеше разследване за оградата. Предложих я, защото вече я познавах като смел човек, който няма да се огъне, да бъде купен и е компетентен по тези въпроси", каза Нинова за избора си Йончева да бъде водач на листата за европейските избори на "БСП за България". "Не чета учебници на КГБ. Не чета такива книги", отговори Нинова на обвинението на премиера Борисов, че левицата готвела провокации преди изборите. "Да говориш истината и да търсиш справедливост- в представата на премиера е злоба и омраза. За нас е ценностен избор. Искаме справедливост и то сега. Нека на 26 май избирателите да излязат и за гласуват с №18 в интегралната бюлетина. БСП сме единствената партия, която е побеждавала ГЕРБ и има шанс и сега да победи. Победата на европейските избори ще означава промяна на ситуацията в България", изтъкна лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя се обърна към администрацията- да не се поддава на страхове, че ще ги уволнява и репресира. "Бъдете свободни хора", каза Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Вярвам в прокуратурата, но това не ми пречи да настоявам за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Вярвам в прокуратурата, но това не ми пречи да настоявам за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор

21 Май 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
София. Вярвам в прокуратурата, но това не ми пречи да настоявам за налагане на съдебен контрол върху актовете на главния прокурор. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по бТВ. По думите й това ще подобри работата на Прокуратурата. На въпрос дали я притесняват обвиненията срещу водача на листата на "БСП за България" Елена Йончева, Нинова отговори: „Не ме притеснява, чакам с нетърпение да приключи това“.
Според Корнелия Нинова е необходима промяна на модела. „В този модел истината се изкривява. Корупцията е държавна политика, борбата с корупцията е заплаха за националната сигурност. Това искаме да променим“, подчерта още лидерът на БСП. Във връзка с думите на Борисов, че тя, Елена Йончева, президента Радев и Иво Христов са едно и също, лидерът на БСП отговори: „Имаме много общи позиции и четиримата и политически, и като партия БСП. Обвиненията за обвързването на Румен Радев с БСП още веднъж изразява страх. Постоянно г-н Борисов обвинява президента в партийни пристрастия. Имам въпрос върховенството на закона – партиен въпрос ли е?“. На въпрос дали президентът се меси в съдебната система след като прави консултации за избора на нов главен прокурор, Нинова отговори: „Президентът Радев има задължение по Конституция в процеса по избора на главен прокурор. Накрая той подписва указа. Съвсем логично е той да прави консултации“, каза Нинова. Тя даде пример с премиера Бойко Борисов, който е нахълтал на заседание на ВСС. „Човекът, който най-много вреди на разделението на властите обвинява президента Радев, че си изпълнява конституционните задължения“, допълни още тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Най-вероятно с изказванията си за „Костинброд“ 2 Борисов си търси оправдания за загубата

Европейски избори 2019: Корнелия Нинова, БСП: Най-вероятно с изказванията си за „Костинброд“ 2 Борисов си търси оправдания за загубата

21 Май 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
София. Най-вероятно с изказванията си за „Костинброд“ 2 Борисов си търси оправдания за загубата. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в „Тази сутрин“ по бТВ. Във връзка с твърденията на премиера Бойко Борисов, че се готви „Костинброд“ 2 и в отговор на въпрос дали БСП подготвя такъв, Нинова отговори: „Разбира се, че не. Г-н Борисов управлява чрез всяване на страх. Най-вероятно в този случай си търси оправдания за загубата“, каза още Нинова. Тя коментира и темата за Европейска прокуратура. „Факт е, че за създаването на европейска прокуратура има общо решение на държавите членки, но е и факт, че при гласуването на кандидатурата на г-жа Кьовеши представител на българското правителство е гласувал против. Нека има такава структура. Ние и нашите евродепутати, ако се стигне до гласуване, бихме подкрепили г-жа Кьовеши“, допълни Нинова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки. 15 ноември 2019 г.
Френската полиция разкъса блокадата на завод от представители на жълтите жилетки...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.