НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Русия: Киев продължава своя път на принудителна украинизация на страната

МВнР на Русия: Киев продължава своя път на принудителна украинизация на страната

7 Октомври 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Москва. Властите в Киев продължават своя курс към тоталната и насилствена украинизация на страната, придружен от още по-голяма дискриминация на руския език. Това се посочва в коментара на Министерството на външните работи на Руската федерация във връзка с информацията решението всчки рускоезични училища в страната да преминат обучението на държавния език в Украйна, предава TACC.
Руското външно министерство припомни, че Венецианската комисия на Съвета на Европа направи критични коментари по отношение на Закона за образованието и препоръча да бъдат направени съществени изменения в него, но те бяха игнорирани от властите в Украйна.
"Със съжаление трябва да отбележим, че официален Киев продължава курса, предприет от предишното правителство към тотална и насилствена украинизация на страната. Освен това руският език все още е обект на двойна дискриминация, тъй като за училищата с обучение на езиците на националните малцинства, които принадлежат към езиците на Европейския съюз, преходът на украински език се отлага до 2023 г. “, се казва в изявление на дипломатическата служба.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Зеленски заяви готовност за преговори с Русия и изпълнение на Минските договорености

TAСС: Зеленски заяви готовност за преговори с Русия и изпълнение на Минските договорености

4 Юни 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви готовността си да преговаря с Русия и да изпълни Mинските споразумения за разрешаване на конфликта в Донбас, предава TACC.
"Готови сме да преговаряме с Русия, готови сме да изпълним споразуменията от Минск, но първо трябва да можем да се защитим и да станем по-силни икономически, политически и във военно отношение", каза той на съвместен брифинг с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг във вторник в Брюксел, където украинският президент се намира на първа визита след встъпването си в длъжност.
Зеленски отбеляза, че "той иска да даде нов тласък на участието на Украйна в алианса, тъй като руската агресия остава предизвикателство". "Надяваме се да възстановим диалога Украйна-НАТО на равнище държавни глави, правителства и министри на отбраната", каза той.
В същото време президентът призна, че първо, Украйна трябва да проведе реформи, които да доведат страната до стандартите на НАТО.
Зеленски потвърди неизменността на курса, избран от бившото ръководство на страната за членство в НАТО и Европейския съюз. "Стратегическият курс на Украйна е насочен към придобиване на пълноправно членство в ЕС и НАТО", каза той.
Държавният глава благодари на Столтенберг за "политическата и военна подкрепа, която Украйна получава от съюза и нейните отделни членове."
"Искам да дам нов тласък на нашето участие в съюза", продължи президентът на Украйна. "Руската агресия остава предизвикателство за Украйна. Надяваме се да възстановим диалога между Украйна и НАТО на равнище държавни глави, правителства и министерство на отбраната."
В същото време Зеленски говори за запазване на механизмите, които, както той каза, „държат Украйна” по пътя към НАТО. "Но първо трябва да извършим реформи, които да доведат страната до стандартите на съюза", добави той.
Държавният глава прикани НАТО да проведе изнесено заседание на посланическо равнище в Украйна на Северноатлантическия съвет. "Очакваме с нетърпение срещата на Северноатлантическия съвет в Украйна", каза той.
От време на време Алиансът провежда заседания на Съвета на НАТО на ниво посланици в столиците на страните партньори. Такива срещи са предимно символични и са насочени към изразяване на подкрепа и стремеж за продължаване на развитието на сътрудничеството. За последен път подобна среща се проведе в Украйна през 2017 година, припомня TACC.
В момента Унгария блокира провеждането на заседания на Комисията НАТО-Украйна на равнище външни министри в знак на протест срещу закона за украинския език. Това обаче няма да попречи на провеждането на заседание на Северноатлантическия съвет на НАТО в Украйна, тъй като то се провежда не на министерско, а на посланическо равнище.
Украинският лидер заяви, че за първи път на срещата на контактната група за урегулиране на конфликта в източната част на страната ще присъства новият началник на Генералния щаб на въоръжените сили Руслан Хомчак.
"Ще има някои предложения," каза Зеленски. "Искаме да завършим всичко: прекратяване на огъня, размяна на затворници и много точки."
В същото време Зеленски добави, че не би искал да разкрива веднага всички позиции на украинската страна, но каза, че това се отнася и до хуманитарни, социални и икономически въпроси.
Зеленски обеща, че споразуменията по тези въпроси ще бъдат публикувани скоро.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Киев и Брюксел ще обсъждат стратегия за връщане на Крим в Украйна

РИА Новости: Киев и Брюксел ще обсъждат стратегия за връщане на Крим в Украйна

4 Юни 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Киев/Брюксел. Президентът на Украйна Владимир Зеленски ще обсъди стратегия за „възвръщане“ на Крим с чиновници от Европейския съюз и НАТО по време на визитата му в Брюксел, съобщи неговият прессекретар Юлия Мендел в ефира на телевизионния канал 1+1, предава РИА Новости.
Той ще пристигне на визита в Брюксел на 4 юни, като това ще е първото му задгранично посещение в качеството на държавен глава.
„Администрацията иска да е прозрачна, но не иска да говори за каквито и да е слухове или решения, които могат да бъдат много чувствителни, преди да бъдат взети тези решения“, заяви Мендел.
Тя подчерта, че позицията на украинската страна по повод принадлежността на полуострова не се е променила.
На свой ред, Москва нееднократно е подчертавала, че гражданите на Крим са гласували за присъединяване към Русия в съответствие с международното право и Устава на ООН, като за това са се обявили повече от 95% от жителите на полуострова.
По думите на руския президент Владимир Путин, въпросът за принадлежността на Крим „е закрит окончателно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Корреспондент“ (Украйна): Зеленски и САЩ. Какво очакват от Украйна във Вашигтон?

„Корреспондент“ (Украйна): Зеленски и САЩ. Какво очакват от Украйна във Вашигтон?

3 Юни 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски отива във Вашингтон. Той беше лично поканен от Тръмп. Срещата може да се проведе през август - септември. Украинското издание „Корреспондент“ изяснява какво се очаква от Зеленски в САЩ. Материалът е представен без редакторска намеса.

Такса за поддръжка

„Ще се проведе съществен разговор за разрешаване на конфликта в Донбас... Важен въпрос към Зеленски на преговорите: „За какво са изливали в Украйна долари американците през всички тези години?“ Дошъл е моментът за реални бизнес-проекти: земя, газодобив, пристанища и т.н.“, пише изданието „Зеркало Недели“ за предстоящата среща.
Експертът по международни въпроси, Антон Кухухидзе, смята, че по време на срещата ще бъдат обсъдени актуални въпроси за Украйна.
„Това ще бъде среща-запознаване, сверка на часовниците, какво и как се планира в отношенията между Украйна и САЩ. Ще има формална и неформална страна. Официалната страна засяга Донбас, процесът в Минск, териториалната цялост на Украйна. Вторият въпрос е реформата в Украйна, борбата с корупцията. Неформално: най-вероятно г-н Джулиани ще каже, че враговете на Тръмп са заобиколили Зеленски. Те ще решат какво да правят, как да бъе, как да изграждат диалог“, смята експертът.

След Путин

Срещата на Тръмп и Зеленски може да се състои през август или септември 2019 г. - след новата среща на Тръмп и руския президент Владимир Путин, която се очаква в края на юни на срещата на високо равнище на Г-20 в Осака, Япония. По-конкретно по време на преговорите между САЩ и Украйна можем да говорим за „съществено“ уреждане на военния конфликт в Донбас.

Зеленски е благодарен

В Камарата на представителите на Конгреса на САЩ бе представен законопроект, предвиждащ засилена подкрепа за суверенитета и териториалната цялост на Украйна, разширяването на военната помощ и предоставянето на статута на главен американски военнополитически съюзник на Украйна.
„Законопроектът предвижда възможността Украйна да получи статут на основен съюзник на Съединените щати извън НАТО за периода от датата на одобрението на този документ, докато нашата държава не се присъедини към Северноатлантическия съюз. Този статут може да се използва за опростяване на процедурата за прехвърляне на средства за отбрана в Украйна“, се казва в изявление на украинското посолство в САЩ.
През 2014 г. бившият президент Петро Порошенко поиска предоставянето на такъв статут на Украйна, но американският му колега Барак Обама отказа, въпреки решението на Сенатската комисия.
Законопроектът за засилване на подкрепата за Украйна, който беше представен в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, е важен сигнал за силно стратегическо партньорство между двете страни, каза Зеленски на 1 юни.
"Благодаря на Съединените американски щати за постоянната подкрепа на териториалната цялост на Украйна", заяви държавният глава.
Той благодари и на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че го покани на официално посещение във Вашингтон.

Нов посланик в Украйна

В Киев пристигна американският дипломат Кристина Куин, която стана временно поверен в делата на САЩ в Украйна.
От 2013 г. до април 2019 г. ТЯ работи като заместник-началник на мисията / министър-съветник по икономическите въпроси в посолството на САЩ в Париж.
Дипломатът е работила на сходни позиции в посолствата на САЩ в Тайланд, Великобритания, беше директор за Европейския съюз, Украйна и Беларус в Съвета за национална сигурност в изпълнителния офис на президента.
Куин е член на американското посолство в Русия, американската мисия в Европейския съюз, в дипломатическите мисии във Филипините, работи в Държавния департамент на САЩ за отношенията с ЕС.

Ами Путин?

Срещата на президента на Украйна Владимир Зеленски и ръководителят на Руската федерация Владимир Путин ще се проведе не по-рано от август, смята политическият анализатор Владимир Фесенко.
„Има искане за преговори. И има нужда. Мисля, че Зеленски има голямо желание да участва в преговори. Путин няма чак толкова голямо желание да възобнови преговорите, но има интерес към Зеленски. Има нужда от Франция, Германия, САЩ. Но случилото се сега е тактика. А нашият президент не е съвсем готов за активни преговори. А сега Путин играе такава тактическа игра - той просто не форсира преговорите”, казва Фесенко.
Според експерта такава среща е възможна след парламентарните избори в Украйна и след редица срещи на Зеленски с лидери на други страни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Доналд Тръмп покани Владимир Зеленски в САЩ

ТАСС: Доналд Тръмп покани Владимир Зеленски в САЩ

1 Юни 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинският президент Владимир Зеленски получи покана от американския президент Доналд Тръмп да посети Вашингтон в официално посещение. Информацията беше потвърдена от администрацията на украинския лидер, предава TACC.
"Президентът на Украйна Владимир Зеленски благодари на президента на Съединените американски щати Доналд Тръмп за поканата за официално посещение във Вашингтон", заяви пресслужбата на президента на Украйна.
Зеленски също така подчерта, че законопроектът за засилване на подкрепата за Украйна, който бе внесен в Камарата на представителите на Конгреса на САЩ, е важен сигнал за силно стратегическо партньорство между двете страни.
"Благодаря на Съединените американски щати за постоянната подкрепа за териториалната цялост на Украйна", каза той.
По-рано изданието „Зеркало недели”, цитирайки собствените си източници, заяви, че по време на срещата между Тръмп и Зеленски ще се проведе съществена дискусия за уреждането на конфликта в Донбас, както и за реални бизнес проекти. Според публикацията, поканата от Тръмп до Зеленски е получена в петък, 31 май.
Законопроектът "За осигуряване на подкрепа за Украйна за защита на независимостта, суверенитета и териториалната цялост", представен в Камарата на представителите на САЩ, има за цел да укрепи отбранителните способности на украинската държава, по-специално чрез прехвърляне на оръжия, продажба на военни отбранителни средтва и укрепване на възможностите на Украйна да противодейства срещу кибератаки. Списъкът с оръжия, които могат да бъдат прехвърлени в Украйна, се допълва от противотанкови, противокорабни и противовъздушни системи. Документът също така предвижда предоставянето на Украйна на статута на главен военно-политически съюзник на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски извади от Съвета за националната сигурност съратниците на Порошенко

ТАСС: Зеленски извади от Съвета за националната сигурност съратниците на Порошенко

31 Май 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Киев. Новият президент на Украйна Владимир Зеленски извади от състава на Съвета за националната сигурност съратниците на бившия държавен глава на страната Петро Порошенко, предава TACC.
Сред тях са бившият ръководител на администрацията на президента Игор Райнин, бившият секретар на съвета Александър Турчинов, бившият началник на Генералния щаб Виктор Муженко и министъра на информационната политика Юрия Стец.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Радата: Зеленски провокира криза в Украйна

Председателят на Радата: Зеленски провокира криза в Украйна

31 Май 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на Върховната Рада на Украйна Андрей Парубий смята, че със своите действия президентът Владимир Зеленски е предизвикал криза в страната, предава РИА Новости.
По-рано съсобственикът на студио „Квартал 95“ Борис Шефир, който е и съавтор на предизборната програма на държавния глава Зеленски и негов бизнес-партньор заяви, че предходната власт е била заинтересована в Украйна да има война, че трябва да се променят квотите за украинския език в радиото и телевизията, а законът за езика да бъде отменен. Също така в петък администрацията на президента по искане на депуатите обнародва текста на стенограмата от срещата на Зеленски с лидерите на фракциите по повод предсрочното разпускане на парламента.
„В страната, за съжаление, има криза, която е свързана с действията на президента. И обнародването на стенограмата потвърди това. Нещо повече, вчера чухме как отново представители на президента, членове на неговия екип, говорят за необходимостта да се отмени закона за държавния език, да се отменят квотите, да се отмени декомунизацията и, за съжаление, за тях това става постоянна политика“, заяви Парубий от парламентарната трибуна в петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Украйна обнародваха стенограмата от консултациите между Зеленски и лидерите на партиите

РИА Новости: В Украйна обнародваха стенограмата от консултациите между Зеленски и лидерите на партиите

31 Май 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Администрацията на украинския президент публикува на своя уебсайт стенограма от консултациите между лидерите на фракциите във Върховната Рада и държавния глава Владимир Зеленски относно разпускането на парламента, предава РИА Новости.
На 21 май бяха проведени консултации между ръководителите на парламентарните фракции и новия президент Зеленски за предсрочното разпускане на парламента. Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Богдан, каза, че партиите са постигнали компромис и трябва да направят промени в закона за избора на депутати. Но парламентът не въведе съответния законопроект в дневния ред. Тогава Богдан обвини депутатите, че „не спазват думата си” и обеща да публикува стенограма от консултациите. Председателят Андрей Парубий също настояваше за публикуването на стенограмата.
В публикувания препис страните обсъждат встъпителната реч на Зеленски, включително изявлението му за разпускането на Върховната Рада. Парубий настоя, че президентът възнамерява да разпусне Върховната Рада по неконституционен начин. Той бе подкрепен от лидера на "Радикалната партия" Олег Ляшко и представителя на фракцията "Блок Петро Порошенко" Артур Герасимов.
Лидерът на фракцията "Баткивщина" Юлия Тимошенко по време на консултациите подкрепи Зеленски и заяви, че президентът има пълното право да разпусне Върховната Рада, защото в парламента няма коалиция в продължение на две години. Същото мнение беше изразено от съпредседателя на депутатската група "Възраждане" Виталий Хомутинник.
Зеленски настоя, че липсата на коалиция, както и ниското ниво на доверие в парламента сред гражданите на страната, дават основания за неговото разпускане. "Разпускането на парламента не е моя политическа молба ... трябва честно да призная - 4% подкрепа от народа за този парламент ... Това е, като гарант на Конституцията, просто трябва да направя това, без да нарушавам Конституцията. Ето защо мисля, че нищи не нарушавам“, каза Зеленски.
Същевременно не бяха формулирани конкретни споразумения за промени в избирателното законодателство, по-специално за премахване на мажоритарната система и намаляване на бариерата за влизане в парламента на партиите от 5 на 3%. Участниците в консултациите обмениха само мнения по този въпрос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Върховната Рада отказа да приеме оставката на украинското правителство

ТАСС: Върховната Рада отказа да приеме оставката на украинското правителство

30 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Върховната Рада не прие оставката на премиера на Украйна Владимир Гройсман. Молбата на министър-председателя бе подкрепена в четвъртък от 97 депутати при необходими 226, предава ТАСС.
Това означава, че правителството ще продължи да изпълнява задълженията си в пълен състав до парламентарните избори на 21 юли.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Защо Зеленски върна „политическия труп“ Саакашвили в Украйна

„Взгляд“ : Защо Зеленски върна „политическия труп“ Саакашвили в Украйна

30 Май 2019 | 01:39 | Агенция "Фокус"
Киев. В сряда Михаил Саакашвили се върна в Украйна, от чиято територия е експулсиран по заповед на Петро Порошенко. Новият президент Владимир Зеленски върна украинското гражданство на „изпадналия“ грузинец. И не е изключено той да е готов да вземе скандалния политик в екипа си на либертарианските реформатори. Но защо той се нуждае от него, коментира руският вестник “Взгляд“.
В тази ситуация, най-лесно е да се каже, че Владимир Зеленски се е вслушал в съветите на Владимир Путин.
"Би било честно да се върне украинският паспорт на човек, който в миналото е бил грузинец и сега се смята за украинец, имам предвид Михаил Николаевич Саакашвили", заяви руският президент преди месец, като подчерта, че Саакашвили е бил незаконно лишен от украинско гражданство.
"Неговото (украинско гражданство) трябваше да бъде върнато и да бъдат възстановени неговите нарушени права, както и някои други граждани на Украйна, които бяха принудени да напуснат страната и да отидат в обетованите земи, бягайки от преследването на сегашния украински режим", добави той.
Друго нещо е, че от страна на Путин това е очевидно заяждане. Отношението на руския президент към бившия му грузински колега е добре известно - категорично отхвърляне и пълно пренебрегване. Казано по-просто, руският лидер се шегува, когато е помолен да коментира думите на Зеленски, че Украйна е готова да предостави гражданство на "представители на всички нации, които страдат от авторитарни и корумпирани режими, особено руснаци".
Така, че Зеленски най-вероятно връща гражданството на Саакашвили по собствена инициатива. Въпросът е какво може да извлече от това.
Възможно е той да не иска нищо конкретно, но за него е най-лесно да направи точно това. Изгонването на Саакашвили от Украйна не е война на Зеленски, а на предшественикът му Порошенко. В същото време Саакашвили е известен като много упорит човек и този упорит човек вече е дал ясно да се разбере, че опитите му да се върне в Украйна ще продължат. За Зеленски е по-лесно да го позволи - и по този начин да предотврати поредица от безполезни скандали, отколкото да обясни на поддръжниците на Саакашвили в Украйна, защо противоречивото (в интерпретацията на Путин - незаконно) решение на Порошенко все още се прилага.
Особено след като Саакашвили директно поиска това, а самият Зеленски обеща да предостави гражданство на всеки „който е готов да изгради нова, силна и успешна Украйна”.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Саакашвили се върна в Украйна

ТАСС: Саакашвили се върна в Украйна

29 Май 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият президент на Грузия и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили, който по-рано получи отново украинското си гражданство, в сряда се върна в Киев, предава ТАСС.
Той пристигна с полет от Варшава, където беше депортиран през февруари 2018 година във връзка с лишаването му от гражданство от президента на страната Петро Порошенко, предава кореспондент на руската агенция от международното летище Бориспол.
В очакване на Саакашвили стотици хора се събраха на летището с грузински и украински знамена и десетки журналисти с видеокамери. Хората пяха украинския химн няколко пъти и бяха приготвили хляб и сол за посрещането.
В близост до летището има много коли, на прозорците на автомобилите са поставени портрети на бившия губернатор. Видими и плакати с думите "Движението на новите сили". Това име е на партията, чийто лидер е Саакашвили. Близо до входа на летището имаше дълга линия от хора, които искаха да влязат в залата, за да се срещнат лично с политика.
На 21 май, деня след инаугурацията на Зеленски, Саакашвили откликна на прозвучалия в инаугурационната реч призив към украинците да се завръщат в родината и поиска да му бъде възстановено украинското гражданство. В коментар за решението, бившият грузински президент благодари на Зеленски и съобщи, че се завръща в Украйна в сряда. Той заяви, че няма „лични политически амбиции“ и призова всички да подкрепят реформите Зеленски, като обеща „да консултира новата политическа класа, която се формира в Украйна в момента“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Партията на Саакашвили ще участва на изборите в Радата

УНИАН: Партията на Саакашвили ще участва на изборите в Радата

29 Май 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на бившия грузински президент и бивш губернатор на Одеска област Михаил Саакашвили „Движението на новите сили“ ще участва на парламентарните избори в Украйна, предава агенция УНИАН, като се позовава на един от лидерите й – Давид Сакварелидзе.
„Имаме законно право за свободно участие на изборите... Ще участваме като партия на тези избори (предсрочните парламентарни) и ще отстояваме тази философия и проекти, които искаме да осъществим като политическа сила“, заяви той пред местното издание „Апостроф“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Тълпа протестиращи взе с щурм сградата на градския съвет на Лвов

ТАСС: Тълпа протестиращи взе с щурм сградата на градския съвет на Лвов

29 Май 2019 | 16:33 | Агенция "Фокус"
Лвов. Тълпа протестиращи е нахлула в сградата на Лвовския градски съвет, след като е разбила входните врати, това съобщава украинското издание „Апостроф“ като се позовава на информация от Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации (ГСЧС), предава ТАСС.
Според данните на местните медии, в сградата са нахлули участници в протестна акция, които са установили палатков лагер пред градския съвет искане за оставка на кмета на града Андрей Садовий. ГСЧС е отказала да коментира събитията пред ТАСС.
От Лвовския градски съвет заявиха, че по време на нападението са пострадали негови работници. „За един от колегите дойде бърза помощ. Не знам дали той е хоспитализиран или не, но му бе оказана медицинска помощ“, се казва в съобщението.
По думите на директора на един от департаментите на градския съвет Евгений Бойко, целта на нападателите е била да дестабилизират ситуацията в града. Той добави, че нападението не е повлияло на работата на комуналните служби, които продължават да функционират в щатен режим.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Европейская правда“ (Украйна): Първата задгранична визита на Зеленски ще бъде в Брюксел

„Европейская правда“ (Украйна): Първата задгранична визита на Зеленски ще бъде в Брюксел

29 Май 2019 | 13:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Първата задгранична визита на новия държавен глава на Украйна Владимир Зеленски ще бъде в Брюксел. Това съобщава киевското издание „Европейская правда“ , позовавайки се на източници.
Очаква се пътуването да се състои около датата 5 юни. В рамките му Зеленски ще проведе срещи с представители на Европейския съюз, включително с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Освен това украинският президент има планирана среща в седелището на НАТО с генералния секретар на организацията Йенс Столтенберг.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Върховната рада няма намерение да работи с Владимир Зеленски

„Независимая газета“: Върховната рада няма намерение да работи с Владимир Зеленски

29 Май 2019 | 01:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на Върховната рада на Украйна Андрей Парубий нареди незабавно да бъде подготвен за разглеждане проект за Избирателен кодекс, пише руското издание „Независимая газета“. Още в четвъртък депутатите ще могат да пристъпят към утвърждаване на новите правила. Но това не означава, че парламентът се съобразява с желанията на Владимир Зеленски. Напротив, отношенията между стария състав на Радата и новия президент се влошават. В Украйна назрява политическа криза.
През миналата седмица, събрани на извънредно заседание, депутатите не приеха предложения от президента проект за поправки в действащия избирателен закон. Става дума за отказ от действащата пропорционално-мажоритарна система и преход към избори само по партийни листи, както и за понижаване на бариерата за влизане в парламента за партиите от 5% на 3%.
Екипът на Зеленски предложи да бъдат внесени поправки в действащия закон, тъй като се смята, че за разглеждане на Избирателния кодекс вече няма време. До предсрочните избори останаха по-малко от два месеца. Към проекта за кодекс (който през миналата година беше утвърден на първо четене) бяха подадени хиляди поправки, всяка от които трябва да се разглежда отделно. Работата може да продължи до деня на гласуването.
В случай, че депутатите не успеят да променят правилата, то изборите трябва да бъдат проведени по стария закон, който не отчита намалените срокове за настоящата предизборна кампания. Ръководителят на ЦИК Татяна Слипачук заяви, че например, за отпечатване на бюлетините в закона са предвидени 70 дни, а до предсрочните избори остава доста по-малко време. Тя помоли депутатите спешно да внесат промени в законодателството. До момента този въпрос не е поставен в дневния ред на Върховната рада.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Зеленски върна украинското гражданство на Саакашвили

УНИАН: Зеленски върна украинското гражданство на Саакашвили

28 Май 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
София. Държавният глава на Украйна Владимир Зеленски внесе изменения в указ и върна гражданството на бившия губернатор на Одеската област Михаил Саакашвили, предава информационната агенция УНИАН.
Съответният указ е публикуван на официалната интернет страница на украинския държавен глава, пояснява медията.
Други подробности към момента не се съобщават.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Комсомолская правда“: Фалитът на Украйна е неизбежен, колкото по-рано го обяви Зеленски, толкова по-добре за него

„Комсомолская правда“: Фалитът на Украйна е неизбежен, колкото по-рано го обяви Зеленски, толкова по-добре за него

27 Май 2019 | 01:59 | Агенция "Фокус"
Москва. В началото на миналата година размерът на украинския държавен дълг премина четири пети от целия брутен вътрешен продукт (БВП), като стигна до 77 милиарда долара. При това дългът към Международния валутен фонд (МВФ) е 6 милиарда, към САЩ – 3 милиарда, към Международната банка за реконструкция и развтие – 2,34 милиарда, към ЕС – 2,25 млрд. А освен това има по-малки задължения към Канада, Германия, Япония... Ще се вслуша ли Зеленски в съвета на олигарха Игор Коломойски да обяви фалит, както искаше да направи Гърция преди 4 години и ще спре ли Украйна да изплаща навреме дълговете към богатите западни дядовци-кредитори пита руското издание „Комсомолская правда“ известния политолог Ростислав Ищенко.

- Олигархът посъветва президента да вземе Гърция за пример и да не погасява международни дългове, както в Елада през 2015 г. ...

- Това е разумен съвет. Украйна така или иначе няма да излезе от състоянието на фалит. И без нови кредити тя вече не е в състояние да обслужва външните си дългове. Колкото по-рано обяви фалит Зеленски, толкова по-добре за него. Защото може да каже, че предходното правителство е довело страната до това състояние. А ако изчака половин-една година, няма да успее да прехвърли нищо на Порошенко и Гройсман.

-Но Украйна не е Гърция, а отношението към нея както в Европейския съюз, така и в МВФ вероятно е малко по-различно, може би по-скептично?

- И какво от това? Предполагам, че ако не можете да плащате дълговете си, и никой не може да ви заема, и никой не може и не иска да заема на Украйна заради нейните кредиторите - е, ще обявите фалит! Това ще бъде проблем на заемодателите - но не и ваш. Освен това е невъзможно да се наложат сериозни ограничения върху украинския износ.

- Защо?

-Защото износът практически бе убит от самото украинско ръководство. Също така е невъзможно да се наложат сериозни ограничения на украинското имущество в чужбина, защото такова практически няма. Половината от сградите на посолствата и консулствата така или иначе са на кредит. Така че кредиторите няма да могат да подложат Украйна на сериозен натиск.

-А инфлацията, обезценяването на гривната?

- Ще има някакви последствия под формата на инфлация или хиперинфлация – но Националната банка спокойно може да ги контролира. В момента украинската валута е абсолютно надценена. Тя трябва да струва 100 гривни за долар, за да може по някакъв начин да се подкрепя националната икономика. А Националната банка спокойно държи курс по 26-27 гривни за долар. При необходимост тя изобщо може да направи курса 1 към 1!

- Опитаха го в Южна Америка - това не доведе до нищо добро ...

- Този въпрос се решава с чисто технически средства, ако е необходимо. Но украинското правителство не е особено загрижено за икономиката си. Правителството единствено печели от факта, че работещите хора отиват в други страни - хората работят някъде там, а истински пари се изпращат тук, те не се нуждаят от застраховка, медицинска помощ, а само работни места. С този подход изглежда, че дефолта не застрашава нищо катастрофално - това е чисто техническо и политическо събитие.

- Тоест – Коломойски е прав?

- В този случай – да! овтарям, че е полезно Зеленски да обяви дефолт веднага и да хвърли всичко на Порошенко.

- Но за да решим вътрешните проблеми, трябва да заемем нови стотици милиони и милиарди долари и евро!

- И какво? Украйна продължава да взема заеми за заплащане на предишни дългове. Сега тя няма да взима, но няма и да връща! И националният дълг ще продължи да расте. Той е нараснал от 75 на 85 милиарда - какво от това? Тогава ще има 100 милиарда ... Така или иначе след това ще трябва да се обявява фалит.

-Значи дефолтът е неизбежен?

Да, въпрос на време е. Украйна вече не плати някои свои задължения, Конкретно, по руски еврооблигации. Като цяло, тя вече е фалирала. Друго нещо е, че нашите западни партньори затвориха очите си за това.

МВФ знае много добре, че Украйна изплаща дългове само след получаване на следващия транш. Ето защо наскоро й бяха предоставени само суми за покриване на предишни дългове

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Игор Коломойски призова президента Зеленски да обяви дефолт по външния дълг на Украйна

„Известия“: Игор Коломойски призова президента Зеленски да обяви дефолт по външния дълг на Украйна

26 Май 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Бизнесменът Игор Коломойски призова президента Владимир Зеленски да обяви дефолт по външния дълг на Украйна, пише руският вестник “Известия“.
Олигархът Игор Коломойски призова украинския президент Владимир Зеленски да не изпълни задълженията си по външния дълг на държавата. Бизнесменът, който се върна в Украйна след няколко години на живот в чужбина, заяви в интервю за Financial Times.
„Трябва да направим същото с нашите кредитори като Гърция. Това е пример за Украйна ", - цитира думите му UA Portal в неделя, 26 май.
Също така, според бизнесмена, Украйна може да вземе пример от Аржентина.
„Колко дефолта имаше Аржентина? И нищо, преструктурираха. Това е нормално ”, вярва той.
Олигархът препоръча на Зеленски да преразгледа отношенията си с Международния валутен фонд (МВФ). Според Коломойски, ако държавният глава "ще слуша Запада", той ще завърши като бившия президент на Украйна, Петро Порошенко, с нисък рейтинг.
Според Коломойски Съединените щати и Европейският съюз биха могли да отпишат външните дългове на Украйна, тъй като те „не се интересуват от Украйна”, тяхната цел е „да навредят на Русия, а Украйна е само средство”.
На 20 май депутатът на Върховната Рада Вадим Рабинович призова Зеленски да откаже да сътрудничи с МВФ. Според политика по-нататъшната съвместна работа с тази организация е опасна за Украйна и е престъпление.
През декември 2018 г. бе съобщено, че външният дълг на Украйна по време на сътрудничеството с МВФ е нараснал с 13 млрд. долара, а външният и вътрешният дълг надхвърля 70% от БВП на страната. Според оценките на депутатите, всеки украински гражданин вече дължи на МВФ по две хиляди долара, докато самата страна е потънала "в кредитното робство".
Въпреки това по време на предизборната кампания Зеленски се застъпи за сътрудничество с МВФ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Представител на  Зеленски призна, че Украйна не може да прекрати търговските връзки с Русия

РИА Новости: Представител на Зеленски призна, че Украйна не може да прекрати търговските връзки с Русия

25 Май 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Представителят на президента на Украйна Владимир Зеленски, Андрей Герус, призна, че Киев все още не може да прекрати икономическите отношения с Русия пред телевизионния канал NewsOne, цитиран от РИА Новости
„Ако вземем решения, включително и икономически, първо трябва да помислим дали няма да се простреляме в крака, ”- отговори Герус на въпроса за евентуалното прекратяване на търговията.
Той добави, че украинските продукти продължават да се доставят в Русия, а Киев от това получава приходи от износ и това прави страната "по-силна". Освен това има индустрии като енергетиката, в които процентът на доставки от Русия е особено голям, добави представителят на президента.
"Освен това, ако вземем петролни продукти от Беларус, от балтийските държави или дори от Полша, тези продукти отново се произвеждат от руски петрол. Живеем в глобален свят и е невъзможно и нереално да спрем икономическите отношения едновременно", заключи Герус.
Икономическите отношения между Москва и Киев се влошиха през 2015 г., когато Украйна прие резолюция за премахване на зоната за свободна търговия в рамките на ОНД и наложи ембарго върху редица руски стоки. Впоследствие санкционните списъци бяха увеличени няколко пъти.
Москва, от своя страна, също въведе икономически ограничения, но многократно подчерта, че ще вдигне забраните в отговор на подобни действия на Киев.
Напоследък търговията между страните намалява: през първото тримесечие на тази година - с 4% на годишна база. В същото време износът от Русия към Украйна се е увеличил с половин процент, докато вносът от Украйна е спаднал с повече от 10%.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Партията на Порошенко смени името си на "Европейска солидарност"

УНИАН: Партията на Порошенко смени името си на "Европейска солидарност"

24 Май 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на бившия президент на Украйна - "Блок Петро Порошенко - Солидарност", смени името си на "Европейска солидарност", предава информационната агенция УНИАН.
Съответното решение бе взето на партийния конгрес, проведен в рамките на деня, става ясно от разпространеното прессъобщение.
Делегатите на Конгреса подкрепиха предложението на активистите на общността, изразени по време на Форума на НПО "Солидарност на общностите", който се проведе с участието на Петър Порошенко. Той подчерта, че в последния ден от месеца ще се проведе нов конгрес на партията с обновения й състав. В него ще участват ръководители на неправителствени организации, доброволци и млади професионалисти.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Срещу Порошенко е образувано трето дело за пране на пари

ТАСС: Срещу Порошенко е образувано трето дело за пране на пари

24 Май 2019 | 20:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Срещу бившия държавен глава на Украйна Петро Порошенко е образувано трето дело за пране на пари и легализиране на доходи при придобиването на телевизионния канал "Прямой". Това обяви адвокатът Андрей Портнов, който бе заместник-началник на администрацията при президента Виктор Янукович, предава TACC.
„Регистрирах в Държавното бюро за разследване трето обвинение за пране на пари, легализация на незаконни доходи и укриване на данъци от бившия президент Порошенко, който като част от организирана престъпна група пое контрола върху телевизионния канал „Прямой”, вписвайки го като офшорна компания, фиктивна собственост на бившия член на Партията на регионите [Владимир] Макеенко ", поясни Портнов.
Освен това, добави той, е регистрирало наказателно дело и започна разследване на "легализирането на престъпните средства на Порошенко в случай на офшорни манипулации в размер на 300 милиона долара за продажбата на завод "Кузни Рибалски", корабостроителна компания в Киев, собственост на Порошенко.
Преди това Държавното бюро за разследване започна разследване и по искане на Портнов, за което Порошенко е обвинен в държавна измяна във връзка с инцидента в Керченския проток. Преди два дни Специализираната прокуратура за борба с корупцията на Украйна откри наказателно дело срещу бившия президент и редица висши държавни служители заради превишаване на правомощията си.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Депутати обжалваха указа на Владимир Зеленски за разпускане на парламента

ТАСС: Депутати обжалваха указа на Владимир Зеленски за разпускане на парламента

24 Май 2019 | 17:42 | Агенция "Фокус"
Киев. Група депутати от Върховната рада на Украйна са се обърнали към Конституционния съд, с иск срещу указа на президента Владимир Зеленски, за разпускане на парламента и насрочване на парламентарни избори в страната на 21 юли, предаде ТАСС. Това съобщи депутатът от фракцията „Народен фронт“ Андрей Тетерук.
„Може да кажем, че днес група от 62 народни представители се обърна със съответния иск към Конституционния съд, за обжалване на противоконституционния указ на президента за разпускане на Върховната рада“, заяви Тетерук.
Той подчерта, че депутатите са уверени, че решението на Зеленски е противоконституционно.
Освен депутати от „Народния фронт“ документа е бил подписан и от депутати от „Блока на Юлия Тимошенко“, както и от Радикалната партия на Олег Ляшко.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Юлия Тимошенко се обяви против преговори с Русия

РИА Новости: Юлия Тимошенко се обяви против преговори с Русия

24 Май 2019 | 05:41 | Агенция "Фокус"
Киев. Украйна се нуждае от силна армия и от засилване на санкциите срещу Русия, а не от референдум за сключване на мирни споразумения с Москва. Това становище беше изразено от лидера на партия "Отечество" Юлия Тимошенко по програмата "Право на власт" на телевизионния канал "1 + 1", цитиран от РИА Новости.
Тя подчерта, че референдумът е "добра идея", но не в случая, когато става въпрос за вземане на решения по сложните отношения между Русия и Украйна.
По-рано стана известно, че президентът на Украйна Владимир Зеленски планира да проведе референдум за преговорите с Русия. По-късно той разясни, че това е допитване, което, както каза той, е начин да се проучи общественото мнение и няма да има законодателна сила.
В същото време Зеленски, според съобщения в медиите, говори отрицателно за възможността за провеждане на разговори с Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: След инаугурацията на Зеленски в Донбас се стреля много по-малко

„Известия“: След инаугурацията на Зеленски в Донбас се стреля много по-малко

24 Май 2019 | 01:55 | Агенция "Фокус"
Донецк. От встъпването в длъжност на президента Владимир Зеленски, броят на обстрелите и провокациите намалява, а тежкото оръжие почти не се използва, пише "Известия", като цитира заместник-началникът на народната милиция на непризнатата Донецка народна република (ДНР) Едуард Басурин.
Според него в момента рискът от ескалация е намалял значително, но развитието на ситуацията ще зависи от това до колко Зеленски е готов да изпълни обещанията си и да преговаря с Донбас. В самопровъзгалсената Луганска народна република (ЛНР) коментират за изданието, че думите на украинския лидер не са достатъчни за облекчаване на напрежението. В Донбас от Зеленски се чака постановление за прекратяване на огъня. Във Върховната Рада също са уверени, че новият президент трябва да премине от думите към дела.
В своето встъпително изказване Владимир Зеленски заяви, че счита края на войната в Югоизточна Украйна за негова основна цел. В Донбас пред изданието беше съобщено, че през последните няколко дни броят и интензивността на обстрела по контактната линия е намалял, а тежкото оръжие едва се използва. Според Едуард Басурин затишието може да се окаже временно, тъй като все още не е ясно как ще се развиват събитията в Киев. Той отбеляза, че председателят на Върховната Рада Андрий Парубий "почти призова за Майдан и за подпалване на гуми", за да противодейства на новия президент.
„Ние регистрираме намаляване на броя на атаките от страна на въоръжените сили на Украйна. Намалява се броят на нарушенията и използването на тежки оръжия. Рискът от ескалация сега е по-нисък, но трябва да разгледаме ситуацията в Киев: каква позиция ще заеме Зеленски и неговия кръг. Изявленията са едно, но очакваме от него действия. Макар че като цяло ситуацията вече е по-спокойна ”, каза Басурин пред Известия.
В ЛНР също отбелязват, че те чакат реални действия от новото ръководство на Украйна, тъй като временното относително затишие не може да се приеме като промяна в ситуацията. Освен това, Родион Мирошник, съветник на ръководителя на републиката, официален представител на ЛНР в политическа подгрупа в преговорите в Минск, припомни, че предвидената среща на контактната група в Минск не се състоя на 22 май, тъй като Киев не е имал време да назначи пълномощници за преговорите.
„Към днешна дата има изявления, но пълната липса на стъпки. Ситуацията на контактната линия не се е променила значително, тъй като няма постановление за прекратяване на огъня, изтегляне на войски и пълно прилагане на режима на примирие. Разбира се, можете да вземете статистиката за обстрела: ако последните седмици са били докладвани за 9–10 обстрела, сега цифрата е намаляла, плюс или минус, до пет на ден. За да говорим за качествените промени, е необходимо разпореждане от Киев за прекратяване на огъня, - каза той за "Известия".
Според Родион Мирошник Донбас очаква Украйна да назначи "адекватни преговарящи, след което може да започне процес на реален диалог".
Във Върховната Рада, в разговор с "Известия", подчертаха, че Владимир Зеленски трябва да започне да изпълнява обещанията възможно най-скоро, започвайки с прекратяването на конфликта в Донбас. Така депутатът Татяна Бахтеева заяви, че голяма част от украинското общество се надява на мирно уреждане на ситуацията в югоизточната част на Украйна при новия президент. Според нея за това официален Киев трябва да се ангажира в диалог с Донбас.
Фактът, че Москва не реагира на отделни нападки, които идват от Владимир Зеленски и неговия екип, показва, че Русия се надява да нормализира отношенията и ситуацията в Донбас, каза за „Известия“ председателят на Комисията на Държавната Дума за ОНД, евроазиатската интеграция и отношения със сънародници Леонид Калашников.
"Но без решението на украинските власти да установят контакти с ДНР и ЛНР, нищо няма да се промени към по-добро", увери руският политик.
Междувременно противоречиви сигнали продължават да идват от Владимир Зеленски и неговите представители. Новото ръководство в Киев все още не може да реши с кого и в какъв формат възнамерява да води преговори за разрешаване на конфликта в югоизточната част на страната. Президентът вече успя да заяви, че възнамерява да говори директно с Русия, а не с ДНР и ЛНР. По-късно обаче той каза, че не са планирани преки преговори с Москва.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски изключи възможността за водене на преговори с Русия

ТАСС: Владимир Зеленски изключи възможността за водене на преговори с Русия

23 Май 2019 | 18:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски изключи възможността за водене на преговори с Русия, предаде ТАСС, позовавайки се на украински медии.
Това заяви украинският държавен глава пред журналисти, преди изказването му на форума „IFORUM – 2019“.
На въпрос на журналист от украинската Обществена телевизия, ще има ли преговори с Русия, Зеленски отговори отрицателно.
По време на изказването си на форума, Зеленски на няколко пъти спомена Русия, като страна изпреварваща Украйна по всички показатели, но я определи, като „агресор“.
На 20 май по време на речта си при встъпването си в длъжност Зеленски заяви, че смята постигането на мир в Донбас, за своя първостепенна задача, за реализирането на която е готов „на всичко“. На 21 май от администрацията на Зеленски съобщиха, че президентът има намерение да инициира провеждане на референдум по въпроса за преговорния процес между Украйна и Русия, допълва агенцията.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски заяви, че референдума за мирни споразумения с Русия няма да носи задължителен характер

ТАСС: Владимир Зеленски заяви, че референдума за мирни споразумения с Русия няма да носи задължителен характер

23 Май 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски заяви, че предложения от него референдум, по въпроса за сключване на мирни споразумения с Русия, не е законодателна инициатива и резултатите от него няма да носят задължителен характер, предаде ТАСС.
„Ние сме длъжни да чуем всеки човек. Това не е законодателен референдум, а информационен, за това какво мислят гражданите. Това е нормален разговор с хората“, заяви Зеленски, цитиран от пресслужбата на президентството.
Зеленски подчерта, че се стреми към откритост в обсъжданията на важни за страната въпроси и не иска да взема решения при закрити врати.


Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Партията на Зеленски „Слуга народа“ има рейтинг близо 40% преди парламентарните избори в Украйна

ТАСС: Партията на Зеленски „Слуга народа“ има рейтинг близо 40% преди парламентарните избори в Украйна

23 Май 2019 | 13:59 | Агенция "Фокус"
Киев. Партията на президента на Украйна Владимир Зеленски „Слуга народа“ води в рейтинга на политическите сили. За това свидетелстват резултатите от проучване на общественото мнение, проведено от Украинския институт за социални изследвания А. Яременко, проведено в периода 20-23 май, предава ТАСС.
„Сред респондентите, които биха гласували и са се определили, подкрепата за „Слуга народа“ е 39,9%“, заяви пред журналистите директора на института Олга Балакирева.
Тя добави, че подкрепата за „Опозиционна платформа – За живот“ е „преминала над 11%“, „Блок Петро Порошенко“ има по-малко от 10% подкрепа, а много близко до нея е партията (на Юлия Тимошенко) „Баткивщина“.
Необходимите за влизане във Върховната Рада 5-процентова бариера, според изследването, преминават още партия „Сила и чест“ на бившия директор на Службата за сигурност на Украйна (СБУ) Игор Смешко и партията „Гражданска позиция“ на бившия министър на отбраната Анатолий Гриценко. Останалите политически сили имат по-малко от 5%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Обжалваха указа на Зеленски за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

УНИАН: Обжалваха указа на Зеленски за разпускане на Радата във Върховния съд на Украйна

23 Май 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Указът на украинският президент Владимир Зеленски за разпускане на Върховната Рада и насрочване на предсрочни парламентарни избори е обжалван във Върховния съд на страната, предава агенция УНИАН.
Както съобщи координаторът на гражданското движение „Общо дело“ Александър Данилюк на своята страница във „Фейсбук“, организацията е обжалвала „незаконният указ на Зеленски за разпускане на Върховната Рада“.
На 20 май държавният глава анонсира разпускането на VIII състав на парламента и провеждането на предсрочни парламентарни избори, а на 21 май Зеленски подписа указът и назначи избори на 21 юли.
На 22 май председателят на Радата Андрей Парубий заяви, че подкрепя инициативата за обжалване в Конституционния съд за конституционността на указа. „Знам, че народните депутати планират да подадат обръщение в Конституционния съд и аз подкрепям тази инициатива“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): За един ден петиция за оставка на Зеленски събра 50% от нужните гласове

„Страна“ (Украйна): За един ден петиция за оставка на Зеленски събра 50% от нужните гласове

23 Май 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Киев. Петиция на уебсайта на държавния глава на Украйна „За оставка на президента Владимир Зеленски“, публикувана на 22 май, за един ден събра 46% от необходимото количество гласове, за да бъде разгледана, предава украинското електронно издание „Страна“.
По думите на автора на петицията Максим Безрук, гласуването за Зеленски „в мнозинството си беше протестно“ и всъщност, действащият президент няма подкрепата на 73% от избирателите.
„Вашата личност съвсем не обединява мнозинството украинци. Вие консолидирахте протестния вот, без да дават конкретни обещания и политически ориентири, но сега, след избирането и инаугурацията, вие не може да нямате конкретен път. И първите ваши заявления и действия разочароват вашите избиратели, разбиват тази временна ситуативна народна консолидация“, се казва в текста на петицията.
„Създава се недопустима ситуация, когато „слугата на народа“ няма морални задължения пред своя народ, формирани в предизборния процес. Затова ние, народът на Украйна, искаме вашата незабавна оставка“, отбелязва авторът.
При това за един ден петицията събра 11 705 гласа. За да бъде разгледана от президента, тя трябва да бъде подкрепена от 25 хиляди души за 92 дни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Указът на Зеленски за разпускане на Радата и избори на 21 юли влезе в сила

ТАСС: Указът на Зеленски за разпускане на Радата и избори на 21 юли влезе в сила

23 Май 2019 | 09:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Указът на украинския президент Владимир Зеленски за разпускане на Върховната Рада и провеждане на предсрочни парламентарни избори на 21 юли е публикуван в Държавния вестник на страната, което означава, че документът е влязъл в сила, предава ТАСС.
Зеленски подписа документ за разпускането на украинския парламент и провеждането на предсрочни избори на следващия ден след встъпването му в длъжност - 21 май. Конкретно, като причина за разпускането на парламента държавният глава посочи липсата на парламентарна коалиция за повече от 30 дни, позовавайки се на съответните членове на Конституцията.
След подписването на постановлението Зеленски призова председателя на парламента Андрей Парубий да поиска свикване на извънредно заседание на Радата в сряда „за изменение на закона за избор на народни депутати“. На 22 май парламентаристите на срещата обаче отказаха да включат в дневния ред съответния президентски законопроект.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Експерт" (Русия): Първите дни на украинския Д'Артанян

"Експерт" (Русия): Първите дни на украинския Д'Артанян

23 Май 2019 | 04:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски трябваше да се съсредоточи върху вътрешнополитическата борба. Въпреки това, благодарение на неговите опоненти, новоизбраният президент вече успя да развали личните си отношения с президента на САЩ Доналд Тръмп, а Украйна бе въвлечена в силен международен скандал. И всичко това се случи едва в първите дни от мандата му, коментират в редакцията на руското списание "Експерт".
Президентските избори в Украйна може да бъдат определени като съкрушителното поражение за вече бившия държавен глава на страната Петро Порошенко и завладяваща победа на човек, който до съвсем скоро си изкарваше прехраната като комедиант. Те обаче оставиха отворен въпроса за властта в страната. Ако Порошенко и неговите съюзници запазят контрола си във Върховната рада, мандатът на Зеленски ще стане само още един сезон от поредицата „Слуга на хората“, заснет с декора на президентската власт. Обръщайки се за подкрепа на чуждестранни играчи, Порошенко и неговото обкръжение активираха външни сили, в сравнение с които въпросът за властта в Украйна заприлича на истински пазар, отбелязва изданието.
От обкръжението на Порошенко хвърлиха един вид пробен камък в Демократическата партия на САЩ през март тази година. Главният прокурор на Украйна Юрий Луценко заведе дело за намесата на Артем Ситник, директор на Националното бюро за борба с корупцията (НАБУ), който бе създаден с активното участие на САЩ. Именно НАБУ даде на американците компромата на Пол Манафорт, ръководител на щаба на кампанията на Доналд Тръмп. През август миналата година Луценко публично каза: „Ние си сътрудничихме с ФБР и дадохме много важна информация, която е в основата на обвиненията на Манафорт“, и изрази желанието си да продължи да подпомага разследването на специалния прокурор Робърт Мюлер.
Но измина година, и сега Луценко атакува посланика на САЩ в Украйна Мари Йованович, протеже на Барак Обама, като заяви, че тя му е дала списък с хора, за които настоява да не бъдат съдени. Белият дом реагира положително на атаката срещу заговорниците от "украинската клетка", която защитава интересите на Демократическата партия на САЩ. Първо, синът на президента Доналд Тръмп реагира положително на тази новина, а след това Йованович бе отзована от Украйна преди изтичането на мандата й. И тогава бившият вицепрезидент на САЩ Джо Байдън обяви желанието си да участва в президентските избори през 2020 г. Това бе истински подарък за Доналд Тръмп и новите му приятели от Киев. Беше възможно не само да се удари по Демократическата партия, но и да се унищожи репутацията на Байдън, който, в качеството си на вицепрезидент, извърши в миналото редица спорни действия спрямо Украйна. Такъв е случаят с "Бурисима Холдингс" на украинския бизнесмен Николай Злочевски, който от 2010 до 2014 г. заемаше високи държавни постове. През 2014 г. срещу него бе образувано наказателно дело за незаконно обогатяване: предприемачът е добивал не само природен газ от земните ядра, но и както стана ясно - пари от държавния бюджет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Защо САЩ ще започнат силен натиск над Украйна да изпълни Минските споразумения

„Главред“ (Украйна): Защо САЩ ще започнат силен натиск над Украйна да изпълни Минските споразумения

22 Май 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Защо САЩ ще настояват категорично Украйна да изпълни Минските споразуменя? Защо именно сега, а не по-рано? Тези, които следят отблизо руско-американските отношения, вероятно вече са забелязали, че в Съединените щати започват да се появяват все повече и повече статии, в които се признава, че политиката на санкции срещу Русия няма никакъв ефект. Политиката на Русия не се е променила изобщо, нейното икономическо положение е стабилно, бюджетният излишък е повече от 500 милиарда златни и валутни резерви, дългът е само 15% от БВП (САЩ имат 100% !!!). Русия активно търгува със страни, които представляват 60% от световния БВП. Путин, както и преди, се радва на подкрепата на населението и строго контролира своя елит, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.

От друга страна, Русия, в отговор на санкциите, бързо се сближи с Китай, с който САЩ влязоха в търговска война, последствията от която за самите САЩ може да не са толкова розови, колкото обещава Тръмп. Основният кошмар, за който пише покойният Бжежински, започва да се сбъдва: Съединените щати не трябва да допускат военно-стратегически съюз между Китай и Русия, който не отстъпва на САЩ по своята мощ. Китай вече гласува в унисон с Русия по всички въпроси в Съвета за сигурност на ООН. Например във вторник той подкрепи Русия в желанието й да обсъди закона за езика в Украйна. В същото време Бжежински винаги дава съвет, че САЩ трябва да направят Русия своя съюзник срещу Китай. А неотдавнашното посещение на Помпео в Путин в Сочи беше именно с тази цел.
Изглежда, че тази гледна точка за отношенията с Русия сега започва да преобладава в САЩ. Но по пътя на вдигането на част от санкциите от Русия и нормализирането на отношенията с нея се крие ... Украйна. Или по-скоро, нереализираните Мински споразумения. Без тях не можете да премахнете санкциите от Русия. Това означава, че те трябва да бъдат приложени, особено след като Русия също настоява за това.
Преди това беше невъзможно да се направи това, защото Порошенко здраво свърза политиката си с „военната партия” и се държеше на власт единствено благодарение на подкрепата на „свидомите“. Останалата част от обществото мразеше Петър Алексеевич. Американците разбраха това много добре и не оказаха натиск върху Порошенко, концентрирайки усилията си върху меките обвинения на Русия.

Но сега условният „гълъб” Зеленски, който се позиционира като миротворец, дойде на власт. Пъзелът се нарежда.

„А какво ще стане с Крим?“ – ще попитате вие. За съжаление, можете да забравите за Крим. Западът изведе Крим извън скобите. Той никога няма да признае Крим за руски, както не признава анексирането балтийските страни от СССР през 1940 г. Но въпросът за Крим, както и въпросът за балтийските държави, няма да попречи на САЩ и Европа да установят конструктивни отношения с Русия. И Украйна ще си спомня за Крим веднъж на всеки пет години, след смяната на президентите, когато новият в встъпителната си реч ще напомни на своите съграждани, че Крим е украинска територия и че никога за нищо ....и т.н. и т.н. Разбира се, ние профукахме Крим, но не през пролетта на 2014 г., както много си мислят, а доста по-рано, когато започна първата вълна на украинизация при Юшченко.
Както неотдавна заяви икономическият съветник на Тръмп Кудлов: „Русия е западна страна“, което показва ясно, че САЩ са готови да намерят общ език с Русия срещу Китай, с който Америка никога няма да намери общ език. Стратегическото им противопоставяне е от дълго време и по принцип не може да има компромис. Хегемон може да бъде само един!

Да, и най-важният момент. Прилагането на Минските споразумения окончателно ще постави кръст на унитарната Украйна. Ще започне стремителна икономическа и хуманитарна децентрализация, за чиято неизбежност съм писал многократно.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Радата отказа да разгледа първите законопроекти на Зеленски

ТАСС: Радата отказа да разгледа първите законопроекти на Зеленски

22 Май 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Киев. На извънредно заседание в сряда, насрочено по инициатива на новия президент на Украйна Владимир Зеленски, Върховната Рада отказа да разгледа внесените от него два законопроекта за промени в избирателната система. Не бяха събрани достатъчно главое за внасяне на документи за разглеждането им от парламента, предава ТАСС.
„За съжаление, не успяхме да включим в дневния ред нито един от законопроектите“, заяви председателят на Радата Андрей Парубий след резултатите от съответните гласувания и закри заседанието.
Инициативата на Зеленски за промяна на изборното законодателство получи подкрепата на само 92 депутати, а за процедурата за осъществяване на покупки за избирателната кампания – 127 гласа.
Текстът на предложените от Зеленски промени в избирателния кодекс включваше намаляване на бариерата за влизане в парламента от 5% на 3%, както и преход от пропорционална мажоритарна система към изключително пропорционална избирателна система. Втората инициатива на държавния глава е техническа и се отнася до процедурите за възлагане на обществени поръчки по време на предизборната кампания. Основната дискусия обаче възникна на днешната среща по въпроса за партийните листи.
Председателят Андрей Парубий заяви, че текстът на законопроекта, който е влязъл в парламента, не включва въпроса за отворените списъци. Политикът заяви, че самият той е препрочитал законопроекта два пъти. „Бях изненадан и разочарован, че първата законодателна инициатива на президента Зеленски беше въвеждането на затворени партийни списъци. Преди няколко дни от тази трибуна имаше обещание за въвеждане на отворени списъци. Но за събаление, предложената ни система е с изцяло закрити партийни листи“- каза председателят.
Ръководителят на президентската администрация на Украйна Андрей Богдан заяви вечерта на 21 май, че Зеленски е за приемането на избирателен кодекс с отворени списъци, но това е „невъзможно поради позицията на депутатите от Радата“. В това отношение, добави той, има компромис по отношение на затворените списъци. „Промените в действащото законодателство чрез общо съгласие на ръководителите на фракции, депутати и настоящия президент ще се отнасят именно до изключването от текста на закона на правилото, регламентиращо мажоритарната система, както и намаляване на преходната бариера от 5 на 3%. Това е компромис“, обясни той.
Въпреки това, както каза Нестор Шуфрич, депутат от „Опозиционната платформа - За живот“, в сряда по време на извънредно заседание на Радата, депутатите „цинично са измамили“ президента. „Ще кажа, че днес беше доста цинично да се обвинява някой за това, за което се договорихме вчера“, каза той. "Ако сте се съгласили, че днес ще разгледаме такъв законопроект, не трябва да заблуждавате никого и веднага да кажете на президента, че не сте съгласни.“

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Молбите на Киев към Вашингтон за нови санкции са огромна грешка

МВнР на Русия: Молбите на Киев към Вашингтон за нови санкции са огромна грешка

22 Май 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Възможните обръщения на украинските власти към САЩ с молба за разширяване на санкциите срещу Русия е голяма грешка, написа в сряда на своята страница във „Фейсбук“ официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.
Както напомни дипломатът, по-рано медиите съобщиха, че новият началник на администрацията на президента на Украйна Андрей Богдан е разказал за обръщението на Владимир Зеленски към САЩ с призив за въвеждане на допълнителни ограничителни мерки спрямо Русия в отговор на това, че тя е игнорирала предложените от Киев инициативи и конкретно тези, относно освобождаването на задържаните след инцидента в Керченския пролив украински моряци.
„Ограничителните мерки не са влияли и не влияят на взимането на решения от Русия. Причините са разяснявани нееднократно от руското ръководство – обърна внимание Захарова. – Обръщението към САЩ (ако е имало такова) с молба за въвеждане на „допълнителни ограничителни мерки“ за разрешаване на ситуацията със задържаните украински моряци е грешка. Голяма грешка“.
Както отбеляза официалният представител на руското МВнР, в хода на разговора си с журналистите, Богдан е заявил, че Киев ще се придържа политиката на „моркова и тоягата“ по отношение на Русия. „Интересно, а предните „дресировчици“ не са ли ви разказвали, как завършиха нещата при тях?“ – написа тя, като отбеляза, че „агресивните заявления, заплахите, шантажа и призивите към трети страни с цел натиск“ могат само да влошат ситуацията.
Захарова съобщи, че според нея Москва не е получавала от екипа на Зеленски предложенията, за които говори началникът на неговата администрация. „Ако има конкретни предложения от украинската страна, те ще бъдат разгледани. Досега не е имало. Но руската страна многократно обяснява последователността на действията по отношение на задържаните в Черно море украински моряци: разследването, съдът, решението на съда“, обясни дипломатът.
Тя призова новите украински власти да коментират отношението си към факта, че лодката Никопол, задържана в резултат на инцидента в Керченския проток, е имала документ със задачата за моряците да се придвижват тайно от Одеса до Бердянск, „като се фокусират върху осигуряването на подхода към Керч-Еникалския канал и преминавайки през него“. Освен това Киев трябва да говори за убийството на руснака Валерий Иванов в затвора на „родния на Андрей Богдан” Лвов, както и за позицията по случая на Кирил Вишински, главен редактор на „РИА Новости – Украйна“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Московский Комсомолец“: Първите назначения на Зеленски потвърждават връзката му с Коломойски

„Московский Комсомолец“: Първите назначения на Зеленски потвърждават връзката му с Коломойски

22 Май 2019 | 02:23 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски, който встъпи в длъжност като президент на Украйна, направи първите си назначения. За ръководител на президентската администрация е назначен Андрей Богдан, пряко свързан с бизнесмена Игор Коломойски. В допълнение, украинските медии съобщават, че назначеният ръководител на апарата не може да работи в държавната служба, тъй като е попаднал под ударите на Закона за „лустрация“, пише руският вестник “Московский Комсомолец.
Андрей Богдан е на 42 години от Лвов. От 2001 г. Богдан работи като адвокат, през 2007 г. се кандидатира за Върховната Рада, но не е избран. През 2008 г. Богдан получава поста в правителството при президента Виктор Юшченко: тогава министърът на правосъдието Микола Онишчук го определя за свой заместник в борбата с корупцията.
Богдан продължава да работи при следващия президент, Виктор Янукович: през 2010 г. адвокатът става заместник-министър, упълномощен по въпросите на антикорупционната политика. Постът му по-късно е ликвидиран, но през 2013 г. министър-председателя Азаров назначава Богдан като омбудсман за борба с корупцията. Богдан е уволнен от правителството през 2014 г. след Евромайдана. Въпреки това, през същата година, олигархът Игор Коломойски (тогавашният управител на Днепропетровска област) го „взема под крилото си“, назначавайки го като съветник. Междувременно Богдан не губи надежда да стане депутат: през същата година той отново се кандидатира за Върховната Рада, още повече от листата на партията на Петро Порошенко, но партията отмени регистрацията му като кандидат.
Андрей Богдан е известен с участието си в съдебен процес срещу заместник-управителя на Днепропетровска област, колегата на Коломойски - Генадий Корбан, който през 2015 г. е обвинен в вземане на заложници, създаване на организирана престъпна група и присвояване на средства. От началото на президентската кампания на Зеленски Андрей Богдан е сочен като негов правен съветник.
Според съобщения в медиите, през последните две години Богдан постоянно лети до Женева и Тел Авив, градовете, където живее Игор Коломойски.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: В Украйна искат да разследват началото на събитията в Донбас

„Независимая газета“: В Украйна искат да разследват началото на събитията в Донбас

22 Май 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна искат да разследват някои епизоди от управлението на бившия президент Петро Порошенко, включително началото на събитията в Донбас , пише Татяна Ивженко – украинският кореспондент на вестник „Независимая газета“.
Развитието на ситуацията в Донбас през 2014 г. бе засегнато в студиото на телевизионния канал News One. Журналистът Диана Панченко припомни, че през юли същата година 2014, след като прекара един месец като президент, Порошенко "заяви, че Украйна ще наруши примирието:" Ние ще атакуваме, освобождаваме земята си. "По това време имахме по-малко от 100 загинали. Доларът беше 12 гривни (сега е 26-27). По това време в рамките на контактната група се водеха преговори (според запознати, доста успешно). Украйна беше представена от Леонид Кучма". Според наблюдателите за няколко месеца е било възможно да се сложи край на войната.
Иск срещу Порошенко е подаден от адвокат, бивш заместник-началник на президентската администрация на Виктор Янукович (преди това е работил в екипа на Юлия Тимошенко) Андрей Портнов. След смяната на властта през 2014 г. той напуска Украйна и живее в Австрия. Портнов е заподозрян в участие в събитията, довели до стрелбата по площада на Независимостта, както и за загубата на Крим от Украйна. Той се връща в родината си в навечерието на встъпването в длъжност на новия президент. Самият Портнов в интервю за телевизия News One каза, че през последните пет години съдебната система на Украйна е претърпяла такива трансформации, които сега могат да бъдат използвани срещу предишното правителство.
Във вторник сутринта Портнов написа в социална мрежа: „Преди един час изпратихме първото заявление за престъпление в Държавното бюро за разследване. Смятаме, че той (Порошенко) е замесен в държавна измяна, опит за превземане на държавната власт и злоупотреба с власт и официални правомощия. " Всичко това е свързано с един епизод: заповедта за преминаване на 25 ноември 2018 г. на група украински военни кораби от Черно море в Азовско море. В района на Керченския проток корабите бяха задържани, а екипажите им бяха арестувани.
Андрей Портнов е убеден, че Порошенко, който е дал заповед, е предвидил последствията. „Действайки за лична изгода - за да се възползват от властта (за печалба и разпределение на финансови и природни ресурси), президентът Порошенко се опита да наложи военно положение. За това той пожертва украинските моряци. Той точно трябваше да осъзнае и предскаже, че най-малко ще бъдат заловени, и като максимум, те биха могли да загинат ... Но това не е само узурпация на властта. Това е предателство. Смятаме, че тези действия са нанесли щети на украинската отбрана, те подкопават националната сигурност в интерес на чужда държава: Руската федерация е получила допълнителни лостове за натиск върху Украйна”, казва той в интервю.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на Върховната Рада обвини Зеленски в грубо нарушение на конституцията

ТАСС: Председателят на Върховната Рада обвини Зеленски в грубо нарушение на конституцията

21 Май 2019 | 21:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на Върховната Рада Андрий Парубий заяви, че президентът на Украйна, Владимир Зеленски, започва работа като държавен глава с грубо нарушение на Конституцията, цитира думите му TACC.
"Тъжно и обезпокояващо е, че гарантът на Конституцията на Украйна започва дейността си с явно нарушение на Конституцията. Лош знак", пише той в социалната мрежа „Фейсбук“ във вторник.
В същото време Парубий не уточнява за какво точно нарушение на конституцията обвинява новия президент, който е на власт от малко повече от 24 часа.
По-рано във вторник Зеленски подписа указ за предсрочното прекратяване на мандата на Върховната Рада и за назначаване на предсрочни парламентарни избори на 21 юли тази година. Следващите избори за Върховната Рада трябваше да се проведат на 27 октомври тази година.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски ще насрочи референдум за формата на преговорите с Русия

ТАСС: Зеленски ще насрочи референдум за формата на преговорите с Русия

21 Май 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски планира провеждането на референдум, на който гражданите да се произнесат за формата на преговорите с Русия, предава TACC.
Съответното обяви завеждащият администрацията на президента на Украйна Андрей Богдан. „Въпросът за постигане на мирно споразумение с Русия: обмисляме да го изнесем на референдум, така че не само депутатите да гласуват, не само президентът, а народът на Украйна да вземе това решение”, заяви Богдан пред телевизионния канал „112 Украйна", на който се позовава агенцията.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Председателят на Върховната рада насрочи извънредна пленарна сесия на 22 май

ТАСС: Председателят на Върховната рада насрочи извънредна пленарна сесия на 22 май

21 Май 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Председателят на Върховната Рада Андрей Парубий насрочи извънредна пленарна сесия, на която ще бъдат разгледани промените в закона за избирането на депутати, за обедите часове на 22 май, предава TACC.
„Моля на 22 май 2019 г. да се съберем на извънредно пленарно заседание на Върховната Рада, в чийто дневен ред да ще се разгледат измененията на Закона за изборите за народни депутати на Украйна ", се казва в изявлението на Парубий, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН (Украйна): Зеленски уволни началника на Генералния щаб на украинската армия

УНН (Украйна): Зеленски уволни началника на Генералния щаб на украинската армия

21 Май 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Новият президент на Украйна Владимир Зеленски освободи от длъжност началника на Генералния щаб на украинската армия Виктор Муженко, предава информационната агенция УНН.
На негово място Зеленски назначи генерал-лейтенант Руслан Хомчак.
Медията припомня, че по-рано оставки подадоха директорът на Службата за сигурност на Украйна Василий Грицак и министъра на отбраната Степан Полторак.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски насрочи избори за 21 юли

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски насрочи избори за 21 юли

21 Май 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
Киев. Новият държавен глава на Украйна Владимир Зеленски подписа указ за разпускането на Върховната рада и разпореди провеждането на предсрочни парламентарни избори в страната на 21 юли, съобщава киевското издание „Страна“.
„Да се прекратят правомощията на осмия състав на Върховната Рада на Украйна. Да се назначат специални избори за Върховната Рада на Украйна на 21 юли 2019 г.”, се казва в текста на указа.
Документът влиза в сила в деня на публикуването му в официалните вестници. Кабинетът на министрите е натоварен да осигурява финансирането за предсрочните избори.
Юрий Бойко подкрепи разпускането на Върховната Рада. Лидерът на „Опозиционна платформа - за живот" съобщи, че водената от него партия е готова за избори. Представители на „Баткивщина“, НФ и БПП също одобриха свикването на предсрочни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Украйна разследват Порошенко за държавна измяна

РИА Новости: В Украйна разследват Порошенко за държавна измяна

21 Май 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Държавното бюро за разследвания (ДБР) на Украйна започна проверка за възможна държавна измяна, извършена от бившия президент на страната Петро Порошенко, съобщи във „Фейсбук“ първият заместник-директор на службата Олга Варченко, предава РИА Новости.
Както уточняват от ГБР, става дума за събитията от 25 ноември 2018 година, когато кораби от украинските военноморски сили (ВМС) се опитаха да преминат от Черно в Азовско море през Керченския пролив.
Заявлението е подадено от бившия заместник-ръководител на администрацията на бившия президент на Украйна Виктор Янукович Андрей Портнов. По неговите думи, докато е бил на поста държавен глава, Порошенко е извършил държавна измяна, когато се е опитал да въведе военно положение в страната, за което е пожертвал украински моряци и ги е пратил в Керченския пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Зеленски: Разпуснах Радата заради ниското доверие към нея – 4%

Владимир Зеленски: Разпуснах Радата заради ниското доверие към нея – 4%

21 Май 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски разкри, че главният аргумент за разпускане на Върховната Рада е много ниското доверие на украинските граждани към тази институция, предава ТАСС.
Той заяви това във вторник на среща с ръководството на парламента и лидерите на парламентарни фракции по въпроса за предсрочно прекратяване на пълномощията на VIII състав на Върховната Рада на Украйна и за насрочване на нови парламентарни избори.
„Главният аргумент за разпускане на Върховната Рада е много ниското доверие на гражданите на Украйна към тази институция – 4%. Това е оценка на работата на парламента и най-силният аргумент за прекратяването на пълномощията му. Аз, като гарант на Конституцията, съм длъжен да гарантирам правата на гражданите на Украйна. Юридическото основание за разпускането – от 2016 година не съществува коалиция“, цитира заявлението на Зеленски уебсайтът на президента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Зеленски се договори за разпускане на Радата с лидерите на фракциите: предсрочни избори на 21 или 28 юли

УНИАН: Зеленски се договори за разпускане на Радата с лидерите на фракциите: предсрочни избори на 21 или 28 юли

21 Май 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски се договори с лидерите на фракциите във Върховната Рада за разпускане на парламента и провеждане на предсрочни избори, предава агенция УНИАН.
Това заяви на брифинг председателят на Радикалната партия Олег Ляшко, като отбеляза, че указът за разпускане на парламента трябва да бъде обнародван в сряда или до края на седмицата. Той посочи ориентировъчно, че предсрочния парламентарен вот ще се състои на 21 юли.
По думите на първия заместник-председател на Върховната Рада Ирина Геращенко, изборите ще се проведат или на 21, или на 28 юли. Тя отбеляза, че държавният глава се е обърнал към парламента с молба да се проведе извънредно заседание на парламента, за да бъдат приети изменения в избирателното законодателство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Бивш началник на израелските специални служби разказа за „поражението“ на Запада в Украйна

РИА Новости: Бивш началник на израелските специални служби разказа за „поражението“ на Запада в Украйна

21 Май 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Бившият началник на израелската спецслужба „Натив“ Яков Кедми разказа в ефира на телевизионния канал „Россия 1“, че всички планове за отслабване на Русия на украинското направление са се провалили, предава РИА Новости.
Кедми счита, че основното доказателство за това е промяна на курса на външната политика на Вашингтон и Брюксел спрямо Киев.
„Няма политици от САЩ. Дребни чиновници се опитват да играят и да ловят риба в мътните украински води, започвайки от бившия вицепрезидент на САЩ. Американският президент не знае за какво му Украйна и къде се вписва тя в националните интереси на САЩ“, обясни той.
При това Кедми подчерта, че, когато през 2014 година в Украйна е станал държавния преврат, САЩ са се надявали да се приближат още повече до границите на Русия, но тези опити са се провалили и сега лидерите на западните страни обръщат все по-малко внимание на Украйна.
„Основната цел на замайданиванието на Украйна е да се нанесе смъртен удар на Русия, взимайки Украйна и придвижвайки американския флот и бази към Ростов. Всичко това рухна“, заяви израелският експерт.
Той подчерта, че резултатът е напълно противоположен и от този момент Русия е станала много по-силна.
Освен това, Кедми отбеляза, че за годините, изминали от тези събития, Европейският съюз е загубил много от своята политическа тежест и също е започнал да отделя все по-малко внимание на Украйна. При това той добави, че сега Европа се безпокои много повече от Русия и Китай, както и от нарастващото неразбирателство със САЩ.
„По отношение на Китай – става въпрос за икономика и зависимост, по отношение на САЩ – те лишават Европа от независимостта, а целият грях на Русия към Европа е намесата в изборите: Брекзит, Барселона и прочее. Т.е., днес на Европа не й е до Украйна“, поясни експертът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дмитрий Песков: Призивите за разширяване на санкциите срещу Москва няма да помогнат на Киев да реши проблемите с Донбас

Дмитрий Песков: Призивите за разширяване на санкциите срещу Москва няма да помогнат на Киев да реши проблемите с Донбас

21 Май 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Курсът към разширяване на антируските санкции няма да помогне на екипа на украинския президент Владимир Зеленски да реши проблемите в югоизточната част на страната, заяви пред журналистите прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.
„Това е риториката относно санкциите срещу Русия, която не блести с нещо ново. А главното е, че тази риторика не може да помогне на Украйна да реши проблемите на югоизтока“, заяви той.
Представителят на Кремъл подчерта, че нито САЩ, нито Русия могат да изпълнят списъка на минските споразумения. „Те може и трябва да бъдат изпълнени от Киев“, заяви Песков. При това той подчерта, че, като цяло, в Кремъл не виждат нищо ново в украинската политика след изибрането на новия държавен глава.
В понеделник Владимир Зеленски, встъпвайки в длъжност като президент на Украйна, призова САЩ да продължат да затягат санкциите срещу Руската Федерация. Той направи съответното изявление на среща с представители на администрацията и Конгреса на САЩ, които пристигнаха в Киев за церемонията по инаугурацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ, Германия, Великобритания и Полша блокираха заседание на СС на ООН за закона за украинизация

ТАСС: САЩ, Германия, Великобритания и Полша блокираха заседание на СС на ООН за закона за украинизация

21 Май 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. САЩ, Франция, Великобритания, Полша, Белгия и Германия блокираха инициирано от Русия извънредно заседание във връзка с приемането в Украйна на закона „За обезпечаване на функционирането на украинския език като държавен“. „За“ провеждането на такова заседание се обявиха Русия, Китай, ЮАР, Доминиканската Република и Екваториална Гвинея, обяви в понеделник постоянният представител на председателстващата в Съвета за сигурност през май Индонезия Диан Трианшах Джани, предава ТАСС.
„Резултатът от гласуването е следният: пет гласа „за“, шест „против“, четири са се въздържали. Дневният ред не е утвърден заради липсата на достатъчен брой гласове“, заяви той.
Париж призова да се гласува против провеждането на заседание по въпроса. „Франция възразява против такъв дневен ред именно днес, когато встъпва в длъжност новият президент Владимир Зеленски. Считаме, че сега не е моментът да се разглежда тази резолюция. Разбира се, това е важен въпрос, но ние не можем да проведем конструктивна дискусия по инициатива на една от страните“, поясни постоянният представител на Франция при ООН Франсоа Делатр.
Посланикът на Германия Кристоф Хойсген подкрепи заявлението на френския си колега. И.д. постоянен представител на САЩ при ООН Джонатан Коен определи искането за провеждане на срещата, като „опит на Русия да отвлече вниманието от демократичните процеси в Украйна“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Популизмът на Зеленски ще доведе до нова криза в Украйна

„Взгляд“: Популизмът на Зеленски ще доведе до нова криза в Украйна

21 Май 2019 | 02:31 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски започна своето президентство ефектно, пише руското издание „Взгляд“. Във встъпителната си реч той обяви разпускането на Върховната рада и едновременно с това призова парламентаристите да разчистят ръководството на силовите структури. При цялата си ефектност и заявлението за разпускане на парламента, и поръчението към депутатите да разработят нови закони, могат да се окажат едно нищо. Но в „тронната реч“ на Зеленски имаше и моменти, на които трябва да се обърне сериозно внимание.
В понеделник се състоя инаугурацията на новия президент на Украйна Владимир Зеленски. Веднага след церемонията той разпусна Върховната рада, като призова депутатите за два месеца да преработят избирателното законодателство, да снемат неприкосновеността си, както и да сменят ръководството на силовите структури – да освободят от длъжност ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна, министъра на отбраната и главния прокурор.
За това, че „властта се е сменила“, може да се съди по това, че министърът на отбраната Степан Полторак и ръководителят на Съвета за сигурност на Украйна Василий Грицак вече написаха своите оставки.
Въпросът за разпускането на Радата, заедно със снемането на неприкосновеността на депутатите, вече е по-сложен. Депутати и политолози вече заявиха, че новия гарант на конституцията вече я е нарушил, както и някои закони, и процедури.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Зеленски иска да създаде нова система на властта в Украйна

„Независимая газета“: Зеленски иска да създаде нова система на властта в Украйна

21 Май 2019 | 01:20 | Агенция "Фокус"
Киев. В първите си минути, като президент, Владимир Зеленски заяви, че е готов на всичко заради мира, пише изданието „Независимая газета“. Президентът уточни, че „всичко“ не означава отказ от украински територии. Преминавайки в своето изказване на руски език, той на практика предложи преговори на руското правителство.
„Аз съм уверен, че прекрасна първа стъпка за начало на диалог ще стане връщането на всички пленени украинци“, заяви Зеленски.
Първата президентска реч на Зеленски изненада мнозина, и като стилистика, и като съдържание. Държавният глава говори разбираемо, без патос, обръщаше се към редовите граждани на разбираем език. Няколко пъти премина на руски език. В частност, когато говореше за необходимостта от завършване на войната в Донбас, Зеленски подчерта, че вижда като своя първа задача на президентския пост, прекратяването на огъня в региона.
„Аз не се страхувам да взимам трудни решения, аз съм готов да загубя своята популярност, своите рейтинги и ако е необходимо, аз съм готов без колебания да загубя своя пост, само за да настъпи мир…Без да губя наши територии. Никога“, заяви Зеленски.
В парламентарната зала настъпи напрегната пауза, след думите на президента.
Какво може да бъде съдържанието на преговорите за мир, с какъв нов екип ще провежда тези преговори, на какви отстъпки са готови от екипа на Зеленски заради мира – всички тези въпроси останаха без отговор. Новият президент кратко обозначи „червената линия“, която няма да премине.
„И Крим, и Донбас, това е наша украинска земя. Където ние загубихме най-важното. Това са хората“, заяви Зеленски.
За разрива на връзките Зеленски още в предизборната кампания обвиняваше предишната власт. Той има намерение да я смени изцяло.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Владимир Зеленски призова САЩ да въведат по-строги санкции по отношение на Русия

ТАСС: Владимир Зеленски призова САЩ да въведат по-строги санкции по отношение на Русия

20 Май 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Владимир Зеленски призова САЩ да въведат по-строги санкции по отношение на Русия, предаде ТАСС.
„Бих искал да Ви призова, САЩ да въведат по-строги санкции срещу Русия“, заяви Зеленски, на среща с представители на администрацията и конгреса на САЩ, които пристигнаха в Киев за участие в официалната церемония за неговата инаугурация.
Зеленски благодари на САЩ за лидерството в работата по възстановяването на суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и за помощта в провеждането на вътрешните реформи.
„САЩ са мощен и много сериозен партньор на Украйна, преди всичко, за възпиране на агресията на Русия. Ние няма да можем самостоятелно са преодолеем руската агресия в Донбас и в Крим. Затова ни е нужна вашата помощ“, заяви Зеленски.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.