НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евелина Динкова, НЦТХ: През 2018 г. кръводаряванията са с над 5 хил. повече спрямо 2017 г.

Евелина Динкова, НЦТХ: През 2018 г. кръводаряванията са с над 5 хил. повече спрямо 2017 г.

23 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. През 2018 година кръводаряванията са били 169 633, спрямо 164 031 през 2017. Това каза специалистът по комуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на кръводаряването. „На кампаниите и акциите по кръводаряване, които НЦТХ организира, като кръводарители се отзовават все повече млади хора. Активно си сътрудничим с учащи, студенти и служители от столични училища, университети на територията на столицата, служители от медии и централни ведомства, от предприятия, бизнес организации, фирми, банки и др.; служители на МВР и подразделенията му; религиозни общности и други“, заяви Евелина Динкова. Тя посочи, че в по-голямата си част кръводарителите даряват за пореден път и именно за това е радостен фактът, че през годините се увеличават дарилите за първи път.
„Предизвикателството и пред НЦТХ, и пред регионалните центрове, в дългосрочен план е да популяризираме доброволното и безвъзмездното кръводаряване, така че да бъдат обезпечени потребностите от кръв и кръвни съставки на всички нуждаещи се. Обществото трябва да разбере, че всеки ден, всеки час, някой някъде се нуждае от кръв. Ето защо всеки кандидат кръводарител е добре дошъл в центровете по трансфузионна хематология. Освен това гражданите трябва да знаят, че кръводаряването не вреди! Нещо повече – то е полезно, тъй като стимулира процеса на кръвотворене в организма и увеличава защитните му сили“, заяви Динкова. Тя подчерта, че всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са за еднократна употреба и не съществува опасност кръводарителят да бъде заразен със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. „За количественото възстановяване на кръвта е необходимо едно денонощие. По закон интервалът между две стандартни вземания на кръв не може да бъде по-малък от 60 дни“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.