НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Евелина Динкова, НЦТХ: За да не изпитваме затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения, са необходими между 20 и 25 хил. кръводарявания на месец

Евелина Динкова, НЦТХ: За да не изпитваме затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения, са необходими между 20 и 25 хил. кръводарявания на месец

23 Май 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. За да не изпитваме затруднения при осигуряването на кръв за лечебните заведения, кръводаряванията за страната трябва да са между 20 и 25 хил. на месец, което прави между 250 и 300 хил. дарявания годишно. Това каза специалистът по комуникации от Националния център по трансфузионна хематология (НЦТХ) и биолог по образование Евелина Динкова в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Световния ден на кръводаряването. „Донори на кръв или кръвни съставки могат да бъдат дееспособни лица на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това“, посочи Динкова. Тя отбеляза, че вземането на кръв или кръвни съставки се организира и извършва от: Центровете за трансфузионна хематология; многопрофилните болници за активно лечение, в чиято структура има отделение по трансфузионна хематология и във Военномедицинската академия. „Реално през 2018 година в страната е имало 169 633 дарявания или приблизително средно по 14 140 дарявания месечно. През 2018 година броят на кръводаряванията в НЦТХ е приблизително 40 000“, каза Евелина Динкова.
По думите ѝ количествата кръв и кръвни съставки, необходими за лечебния процес, са динамична величина. „На територията на град София са ситуирани високо специализирани лечебни заведения, в които са и водещите специалисти на България в отделните клинични области и в които се лекуват болни от цялата страна. Във връзка с постиженията на съвременната медицина, в много лечебни заведения се откриват центрове за инвазивно лечение, което предполага необходимостта от кръв и кръвни съставки“, подчерта Динкова. Тя посочи, че именно затова основна задача на Националния център по трансфузионна хематология е осигуряването с кръв и кръвни съставки на лечебните заведения на територията на гр. София, а при необходимост и на лечебните заведения в страната. „Повишаване броя на безвъзмездните и доброволни кръводарители е основен приоритет на НЦТХ“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВАПълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.