НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Започна ремонт на пътя между Драгоман и Сливница (ОБЗОР)

Започна ремонт на пътя между Драгоман и Сливница (ОБЗОР)

23 Май 2019 | 14:53 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов даде начало на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път в участъка между Драгоман и Сливница. Отсечката е част от новата автомагистрала „Европа“, която свързва София с гранично-пропускателния пункт на сръбската граница при Калотина, а от там с Ниш и Белград. Първият етап от реконструкцията включва 17-километров участък. В него ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет.
Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизма за свързана Европа и националния бюджет. В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. На 23 май стартираха строителните работи на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката. Преди инспекцията на отсечката заместник-министър Нанков посочи, че по-тежката част от магистралата е след Драгоман, която минава и през дефилето в посока Калотина. До две години тук ще имаме изцяло завършена автомагистрала“, каза Нанков.
Пред журналисти премиерът Борисов коментира, че до октомври догодина автомагистрала „Европа“ трябва да бъде готова. Той отбеляза, че ще се ремонтира и ГКПП „Калотина“. Според него граничният пункт трябва да бъде с по-голям обем, защото инвестициите в страната все повече растат. Бойко Борисов добави, че необходимите средства за реконструкцията вече са заделени.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов  откри официално новата отсечка от 6.5 км на автомагистрала "Струма"

Премиерът Бойко Борисов откри официално новата отсечка от 6.5 км на автомагистрала "Струма"

23 Май 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Премиерът Бойко Борисов откри официално новата отсечка от 6.5 км на автомагистрала "Струма", предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пирин. Заедно с министър-председателя бяха вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков. На откриването на отсечката присъстваха още областният управител, Бисер Михайлов; кметът на Община Благоевград, д-р Атанас Камбитов; кметът на Община Петрич, Димитър Бръчков; кметът на Община Симитли, Апостол Апостолов; кметът на Община Банско, Георги Икономов; кметът на Община Разлог, инж. Красимир Герчев; народните представители Даниела Савеклиева, Александър Мацурев, Георги Динев и Стефан Апостолов. На събитието бяха и стотици граждани и строителни работници.
В 6.5-километровия участък от АМ „Струма“ са построени два виадукта, два селскостопански подлеза, два моста - над реките Логодашка и Струма, и един надлез. Положени са 127 хиляди тона асфалт, 70 хиляди тона циментова стабилизация, 200 хиляди кв. м. облицовка на откоси и 26 км. мантинела. С пускането на движението се избягва влизането в Благоевград и създаването на тапи в градските кръстовища, което ще спести време на пътуващите и ще разтовари града от сериозен трафик.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ще направим ГКПП „Калотина“ с по-голям обем

Премиерът Бойко Борисов: Ще направим ГКПП „Калотина“ с по-голям обем

23 Май 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Ще направим ГКПП „Калотина“ с по-голям обем. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на проверка на изграждането на отсечка между Драгоман и Сливница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че автомагистрала „Европа“ трябва да бъде готова до края на октомври догодина. „За Нова година догодина трябва да ходят до Белград, който иска през магистралата. От Бургас като тръгнат до Белград и Мюнхен не трябва да има светофар. Това сме се разбрали с колегите. Или от Истанбул, през София, до Белград и от Солун до София също“, посочи премиерът Борисов. „Освен всички друго, паралелно с това ще направим новото КПП да има по-голям обем, защото инвестициите и тези, които продължават да идват, означава с над 300 -400 ТИР-а на ден да се вдигне трафикът“, каза Борисов във връзка с ГКПП „Калотина“. По думите му това означава, че пунктът трябва да стане доста по-голям. „Заделили сме пари и се прави“, допълни министър-председателят. „Мисля, че ще бъдат доволни всички в региона,“ посочи още премиерът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов даде началото на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път

Премиерът Бойко Борисов даде началото на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път

23 Май 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов даде начало на проект за модернизация на пътя I-8 Калотина – Софийски околовръстен път в участъка между Драгоман и Сливница, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Отсечката е част от новата автомагистрала „Европа“, която свързва София с гранично-пропускателния пункт на сръбската граница при Калотина, а от там с Ниш и Белград. Първият етап от реконструкцията включва 17-километров участък от Драгоман до Сливница. В участъка ще бъде изградено второ платно, а старото ще бъде реконструирано, с което отсечката ще стане с магистрален габарит. Инвестицията е за 117,3 млн. лв. и е от републиканския бюджет.
Трасето на АМ „Европа“ между ГКПП „Калотина“ и Софийския околовръстен път е с дължина 48 км и е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път I-8 между Калотина и Сливница. Първият участък от ГКПП „Калотина“ до Драгоман е с дължина 14,5 км, ще бъде финансиран от Механизъма за свързана Европа и националния бюджет. В края на 2018 г. бе сключен договор с изпълнителя на техническия проект и строителство на обекта и предстои подписването на договора за строителен надзор. Строителните работа на средния участък от трасето между Драгоман и Сливница започва сега. Третият участък от Сливница до връзката със Северната скоростна тангента е с дължина 16 км и ще преминава по ново трасе. В момента се изготвя техническият проект за отсечката.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Догодина до октомври трябва да стане автомагистрала „Европа“

Премиерът Бойко Борисов: Догодина до октомври трябва да стане автомагистрала „Европа“

23 Май 2019 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Догодина до октомври трябва да стане автомагистрала „Европа“. Това каза премиерът Бойко Борисов преди инспекцията на ремонта на Сливница - Драгоман, става ясно от видео, публикувано в социалната мрежа „Фейсбук“. В инспекцията се включиха още министърът на финансите Владислав Горанов и заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.
Преди инспекцията заместник-министър Нанков посочи, че по-тежката част от магистралата е след Драгоман, която минава и през дефилето в посока Калотина. „Втори месец проектират, още около три месеца проектиране, стартират реалното строителство. До две години тук ще имаме изцяло завършена автомагистрала“, каза Нанков. На това премиерът Борисов отговори: „Значи догодина до октомври трябва да стане“.
Министърът на финансите Владислав Горанов допълни, че ще се разшири ГКПП „Калотина“. „Митницата го е възложила вече. Ако дай Боже стане голяма инвестиция в автомобилостроенето, новият капацитет на пункта и новият път ще дадат наистина възможност“, каза Горанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.