НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Вечер“ (Македония): Командирът от АНО Хазби Лика ще координира Службите за сигурност на Македония

„Вечер“ (Македония): Командирът от АНО Хазби Лика ще координира Службите за сигурност на Македония

30 Май 2019 | 09:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Вицепремиерът, който с месеци не се е появявал на работното си място, който не успя да реши проблема с администрацията, назначена във връзка с прилагането на Охридския рамков договор и които взимат заплата с години и в същото време не ходят на работа, функционерът с най-много назначения в държавните служби, сега вече ще бъде част от Съвета, който оперативно ще ръководи разузнавателните дейности, се казва съобщение от Гражданско-демократичния съюз (ГДУ), пише електронното издание на македонския опозиционен вестник „Вечер“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Когато всички очакваха, че Хазби Лика ще „излети“, той получи и нов пост. И внимавайте, същият този ще бъде част от органа, който ще прилага предложенията на най-висшия орган в сигурността – Съветът за национална сигурност.
И за да бъде иронията по-голяма, депутатите, които гласуваха за премахване на секретариата за прилагане на Рамковия договор и формиране на ново министерство, същите тези народни представители сега осигуриха място на Лика в Съвета за координация на разузнавателните служби.
Нека ви припомним, че Лика е професор по албански език и литература. Вестник „Време” от декември 2004 г. съобщи, че в Министерството на вътрешните работи е имало официална бележка, че Лика е бил известен като командир Чела по време на конфликта през 2001 г. и е един от двадесетте участници в известното клане във Вайце, където са били убити и след това разчленени или изгорени живи осем служители в спецчастите и полицията.
За същият този Лика, докато е кмет на Тетово, Държавната сметна палата в доклада за ситуацията с бюджетните разходи за 2009 г. установи, че са изразходвани 5,3 милиона денара от бюджета, които не са в съответствие със законодателството.
Градоначалникът на Тетово Хазби Лика и председателят на Комисията за обществени поръчки в Общината и директор на тетовското обществено общинско предприятие Хайрула Хасани, с незаконно извършена процедура за изграждане на част от водоснабдителната система през 2006 г., са ощетили държавния бюджет със 157 млн. денара .
Министър-председателят не трябваше да довежда нещата до таква ситуация. В миналото ГДУ предупреждаваше за Лика и неговата неспособност и поведение. Не очаквахме оставката му, но очаквахме, че „метлата“ за него ще заиграе по-рано.
И докато премиерът и неговите съзаклятници се крият зад соцреалистически лозунги, от „Блясъка“ се носи непоносима миризма, но не всички са слепи и глухи“, казват от ГДУ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Заев и Пендаровски забиха нож в гърба на ДСИ с назначаването на Еролд Муслиу

„Курир“ (Македония): Заев и Пендаровски забиха нож в гърба на ДСИ с назначаването на Еролд Муслиу

25 Май 2019 | 17:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът Зоран Заев и президентът Стево Пендровски забиха нож в гърба на коалиционния партньор – Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) с назначаването на Еролд Муслиу за ръководител на новосъздадената разузнавателна агенция пише близкият до ВМРО-ДПМНЕ македонски “Курир“, като се позовава на излизащият на албански език портал Zhurnal.
Две години след създаването си, управляващата коалиция се оказа в голяма криза поради несъгласие между ДСИ и СДСМ, двата основни партньори на коалицията, водена от Зоран Заев.
Пендаровски назначи Муслиу след консултация с премиера Зоран Заев и без разрешение от ДСИ.
Муслиу преди това е работил в Управлението за безопасност и контраразузнаване, а през последните години в разузнавателната агенция, която е под ръководството на държавния глава, която до преди няколко дни бе в ръцете на Георги Иванов.
Недоволството на ДСИ изрази вицепремиерът Буяр Османи. ДСИ се противопоставя на изкачването на Муслиу на върха на агенцията по две причини.
Първото е, че съществува подозрение, че Муслиу е замесен в подправянето на някои документи на тайните служби на бивша Югославия, откъдето македонските служби разпространяват документи, че някога Али Ахмети, Муса Джафери и Фазли Велиу са били вербувани от югославската тайна полиция УДБА, анализирайки портала.
През 2010 г. в Македония се появиха документи, наречени "Мама", "Вуйчо" и "Ибър".
Комисията за установяване на фактите по-късно, отхвърли тези загадъчни твърдения след проучването и изчисти имената на тримата висши членове на ДСИ. Те стигнаха до заключението, че това е фалшифициране и че няма оригинални документи с подобни твърдения за Джафери, Ахмети и Велиу.
Но Османи говори само за втората причина, поради която ДСИ е против решението на Пендаровски за Муслиу.
"... позицията на ДСИ е, че докато събитията в Куманово не бъдат напълно изяснени, никой, който е бил част от службите по онова време, не трябва да отговаря за такива чувствителни институции. Затова очакваме президентът да събере повече информация и да преосмисли решението си, ”каза Буяр Османи пред репортери в Скопие.
Други високопоставени членове на ДСИ съобщиха за Zhurnal, че информацията от тази партия твърди, че някои агенти, водени от Иванов, включително Ерол Муслиу, са заподозрени в участие в "манипулирането" на тази група, за да предизвика тежък инцидент в Куманово.
Това е първият голям сблъсък между ДСИ и СДСМ и е само десет дни след като Пендаровски пое президентството на страната за следващите пет години.
В същото време този конфликт става още по-голям, отколкото изглежда на обществеността, защото, с други думи, това означава, че за чувствителни и важни въпроси, свързани с вътрешната сигурност на страната, само македонските политически партии са тези, които решават.
Същото се случи и по времето на правителството на ВМРО-ДПМНЕ, когато партията не се нуждаеше от гласове на ДСИ за формиране на правителство, а сега СДСМ се нуждае от албански гласове, за да формира правителството и да оцелее.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): ДСИ настоява президентът да преразгледа назначението на Еролд Муслиу

„Сител“ (Македония): ДСИ настоява президентът да преразгледа назначението на Еролд Муслиу

23 Май 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. Демократичният съюз за интеграция (ДСИ) настоява президентът Стево Пендаровски да преразгледа решението за новия директор на разузнавателната агенция и заяви, че назначаването на Ерол Муслиу е прибързано, съобщава македонският телевизионен канал “Сител“.
Офисът на Пендаровски обаче отговори, че Муслиу е най-добрият кандидат за поста.
„След сравнителния анализ на професионалните възможности на всички кандидати, името на Еролд Муслиу се оказа решение за осъществяване на тази отговорна функция. Става дума за изявен професионалист, който е изградил кариерата си в страната и е имал перфектно сътрудничество със службите на всички съюзнически държави, ”заяви президентската канцелария.
Муслиу също беше сред споменаваните имена за ръководители на разузнаването през 2011 г. И тогава ДСИ се противопостави на него да ръководи агенцията и президентът Георги Иванов се съобрази с тяхното несъгласие.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Ерол Муслиу: Назначен съм от Пендаровски, зад когото застана и ДСИ

Ерол Муслиу: Назначен съм от Пендаровски, зад когото застана и ДСИ

23 Май 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ерол Муслиу, новият директор на Службата за разузнаване на Македония, отказа да коментира изявленията от ръководството на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), че са загрижени от назначаването му на тази позиция от новия президент на страната Стево Пендаровски. Той обясни, че трябва да се изчака решението да излезе в Държавен вестник и неговата директорска функция да се официализира, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Не мога да направя изявление, докато не видя, че решението за назначаването ми като директор на разузнавателната агенция е публикувано в Държавен вестник. Няма проблем, аз съм на ваше разположение в понеделник“.
Въпрос: ДСИ днес имаше реакция, че не са съгласни с решението да бъдете назначен на този пост. Тази сутрин вицепремиерът Буяр Османи имаше такова изявление?
„Не съм чел това изявление на вицепремиера Буяр Османи, но вчера чухте, че има позиция от президента, аз съм назначен от президента на Северна Македония Стево Пендаровски“, каза Муслиу.
Въпрос: Не бихте ли коментирали изявленията на ДСИ?
„Вижте, ДСИ е политическа партия, Буяр Османи е вицепремиер, не знам каква функция има в политическата партия, не знам какво изявление е направил, не знам каква е позицията на политическата партия ДСИ, но, доколкото знам, те са заедно в правителство със СДСМ, значи подкрепят президента Стево Пендаровски, какво да кажа повече“, заяви Муслиу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мохамед Зекири за назначението на Муслиу: ДСИ мисли, че на постовете трябва да се поставят само парашутисти

Мохамед Зекири за назначението на Муслиу: ДСИ мисли, че на постовете трябва да се поставят само парашутисти

23 Май 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Скопие. Заместник-председателят на СДСМ Мохамед Зекири реагира на новината, че ДСИ са възмутени от решението на македонския президент Стево Пендаровски да назначи Ерол Муслиу за директор на Службата за разузнаване, предава електронното издание „Скопие1“.
Политикът написа във Фейсбук:
„Буяр (Османи) е възмутен, а Артан (Груби) заяви вчера (сряда, 22 май), че са се координирали с президента Пендаровски... ссс
ДСИ мисли, че трябва да бъдат назначавани само парашутисти.
Не бе хора, трябва да разберете, че има хора със способности и професионалисти, които никой не ги цени. Поздравявам и честитя на екипа на президента Стево Пендаровски“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пендаровски: Назначението на Муслиу се оценява позитивно от партньорските служби

Пендаровски: Назначението на Муслиу се оценява позитивно от партньорските служби

23 Май 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски няма да сменя директора на Службата за разузнаване Ерол Муслиу, тъй като анализите са показали, че той е голям професионалист, съобщава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Това е отговорът на Кабинета на Пендаровски пред медията на искането на партията на Али Ахмети, ДСИ (Демократичния съюз за интеграция), към президента да преосмисли решението си за назначаване на Муслиу за директор на Службата за разузнаване.
„Президентът Стево Пендаровски, след встъпването си в длъжност, разгледа подробно няколко предложения като възможни решения за позицията на директор на Службата за разузнаване. След сравнителния анализ на професионалните възможности на всички кандидати, като решение за изпълнение на тази отговорна функция беше посочено името на Ерол Муслиу. Това е върховен професионалист, който е изградил кариерата си в страната и е имал перфектно сътрудничество със службите на всички съюзнически държави. Службите за партньорство от държавите-членки на НАТО бяха уведомени и за назначаването на Ерол Муслиу за директор на Службата за разузнаване. Назначаването на Муслиу се оценява положително от службите на съюзническите държави“, казват от кабинета на Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Край на тайната полиция в Македония: УБК се трансформира в Агенция за национална сигурност

„Фактор“ (Македония): Край на тайната полиция в Македония: УБК се трансформира в Агенция за национална сигурност

23 Май 2019 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Пакетът реформи в сферата на сигурността в съответствие с доклада на Прибе и Европейската комисия получи зелена светлина от депутатите от македонската управляваща коалиция и опозицията, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Реформираното Управлението сигурност и контраразузнаване (УБК), което съгласно новия Закон ще се нарича Агенция за национална сигурност, трябва да започне да функционира от 1 юни, като правителствена агенция, ръководена от директор, назначаван от правителството по предложение на премиера, а нейните сътрудници не трябва да имат съдебно минало.
Нейното формиране е част от по-широк процес на реформиране на службите за сигурност и разузнаване, което е един от приоритетните реформени процеси по пътя към европейска интеграция. На 1 ноември миналата година беше създадена ОТА (Оперативно-техническа агенция*), която е медиатор в процеса на следене на комуникациите и има техническа роля, т.е. включва мярката и пренасочва сигнала към потребителя на мярката, но няма достъп до наблюдаваното съдържание.
Новата агенция продължава процеса на реформи в тази област - УБК се вади извън Министерството на вътрешните работи, което прекратява тайната полиция в страната, извършва се деконцентрация на властта в тази област.
Целта е да се създаде ефикасна, деполитизирана, непартийна агенция, която да защитава държавата, нейните национални интереси и гражданите. Реформите се опитват да регулират функционирането на вътрешното разузнаване, но също така то да не бъде свръхрегулирано.
ри области са в центъра на работата на тази агенция - противопоставяне, борба с тероризма, защита на конституционния ред и по-високи форми на организирана престъпност, преди всичко корупцията на държавните служители и предотвратяването й.
Засега не е известно под чия шапка ще е новата агенция, но със сигурност няма да бъде в Министерството на вътрешните работи.
Директорът на агенцията се назначава и освобождава от правителството по предложение на министър-председателя с мандат от пет години с право на нов избор. Според новото правно решение той трябва да бъде посочен в периода от 20 май до 1 юни.

Агенция „Фокус“ припомня:

Оперативно-техническата агенция Скопие е законово установена със Закона за ОТА ("Официален вестник на Република Македония" № 71 от 19.4.2018 г.) и започва работа на 1 ноември 2018 г. Нейното създаване цели да предотврати злоупотреба с мярка за наблюдение на електронните съобщения на гражданите от упълномощени органи за прихващане на комуникации или оператори. В нейната сфера на защита са само електронни форми на комуникация между гражданите.
ОТА е независим и самостоятелен държавен орган, който осигурява техническа връзка между операторите и упълномощените органи за прихващане на съобщения в случаите, когато съдебно решение е разрешило наблюдението на съобщенията за целите на наказателно разследване или за защита на интересите на сигурността и отбраната на държавата. ОТА не разполага с техническа възможност за достъп до последвалото съдържание, а техническата връзка между операторите и упълномощените органи се предоставя изключително и само въз основа на издадена съдебна заповед за прихващане на съобщения.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Пендаровски удари шамар на ДСИ с назначаването на Муслиу за директор на Службата за разузнаване на Македония

„Вечер“ (Македония): Пендаровски удари шамар на ДСИ с назначаването на Муслиу за директор на Службата за разузнаване на Македония

23 Май 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Назначаването на Ерол Муслиу за директор на Службата за разузнаване на Македония се счита за силен „шамар“ на президента Стево Пендаровски за ДСИ, съобщава вестник „Лайм“, цитирайки източници от партията. Според албаноезичното изданание, Муслиу е споменат през 2011 г. като потенциален кандидат за директор, когато Георге Иванов е бил президент, но тогава е имало силна реакция от най-голямата албанска партия в страната, която го е обявила за неадекватен кадър. Но сега Иванов вече не е президент и очевидно влиянието на „Демократичния съюз за интеграция“ в президентството е много по-слабо, пише македонското опозиционно издание „Вечер“.
Вестник „Лайм“ добавя, че се е опитал да се свърже с фракцията на Али Ахмети, но от там засега няма никаква реакция във връзка с назначението на Муслиу.
„Вечер“ привежда реакцията на ДСИ против новия директор на Службата за разузнаване през 2011 година:
„Високопоставени източници от ДСИ днес заявиха пред „Алсат-М“, че с всички сили ще се противопоставят на евентуалното намерение на президента да постави начело на Службата за разузнаване Ерол Муслиу. Според партията на Ахмети на тази позиция трябва да бъде назначена личност, към която има доверие, а не лица като Ерол Муслиу. Настоящият директор на Службата за разузнаване има още две години и половина мандат и няма никаква процедура за неговото освобождаване и назначаване на друго лице. Ако евентуално се стигне до промяна... въобще не може да става дума начело на тази институция да бъде Ерол Муслиу. Там трябва да бъде назначен някой, на който може да се има доверие, а не някой, който е участвал във фалшифициране на досиета или създаване на фалшифицирани документи“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Македония): Пендаровски награди Муслиу с поста в разузнаването за успешно завършените партийни задачи

„Курир“ (Македония): Пендаровски награди Муслиу с поста в разузнаването за успешно завършените партийни задачи

22 Май 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Имената на трима албанци, които се намираха на ръководни позиции в системата за сигурност, бяха в играта за поста директор на Службата за разузнаване. Ставаше въпрос за Ариф Асани, настоящ заместник-директор на УБК (Службата за сигурност и контраразузнаване) и фаворит на „Демократичния съюз за интеграция“ (ДСИ), фаворитът в сянка на вътрешния министър Оливер Спасовски и негов личен съветник Рефик Черими и настоящият заместник-директор на службата Ерол Муслиу, който е човек на Мохамед Зекири, пише опозиционното скопско електронно издание „Курир“.
И след „мъчните“ преговори кой да стане директор на Службата за разузнаване, в сряда името му бе съобщено. Пендаровски назанчи Ерол Муслиу, който е познат като човек на премиера Зоран Заев. Докато се избираше кой да стане директор, Муслиу беше фаворит на заместник-председателя на СДСМ Мохамед Зекири, който пък се смята за човека с най-голям принос от управляващата партия за подкрепата от албанския електорат на последните избори, обяснява медията.
„Курир“ посочва, че досегашният заместник-директор на Службата за разузнаване е получил предишната си позиция чрез подкрепа от чуждестранни разузнавателни служби и точно това е причината за съмненията в искреността на неговата работа.
Опозиционното издание припомня информации от миналото, че хора, назначени в Службата за разузнаване по препоръка на Муслиу, заедно с Мохамед Зекири, са посетили гробовете на загиналите терористи от Косово в Диво Населие, където са провели среща дори с местните власти. „Курир“ отбелязва още, че те са имали срещи и с представители на службите за сигурност на Косово. За какво точно са си говорили остава енигма.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фактор“ (Македония): Кой е новият директор на Службата за разузнаване на Македония

„Фактор“ (Македония): Кой е новият директор на Службата за разузнаване на Македония

22 Май 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Скопие. Еролд Муслиу е назначен за директор на Агенцията за разузнаване от президента на Македония Стево Пендаровски, докато в същото време друг албанец - Блерим Колари, е назначен за съветник по сигурността, предава скопското електронно издание „Фактор“.
Муслиу е завършил Факултета по сигурност в Скопие като един от най-успешните студенти и в началото на 2018 г. е един от кандидатите за директор на Дирекцията за сигурност и контраразузнаване (УБК).
Муслиу бил незабавно назначен през 1994 г. в Дирекцията за сигурност и контраразузнаване и постепенно преминал през стълбището на йерархията като изключително ангажиран и голям професионалист. Със създаването на разузнавателната агенция той се превръща в разузнавач.
Той е полиглот, говори много езици, интелектуалец сред специалистите по сигурността, а за него висши високопоставени служители от приятелските служби за сигурност открито изразяват мнение, че той е въплъщение на най-високия пример за специалист по сигурност и разузнаване.
През 2011 г. той вече е един от кандидатите на президент на държавата, Георге Иванов, за директор на Агенцията за разузнаване. Той е безпристрастен кадър и досега служи като помощник в разузнавателната агенция.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Назначиха албанец за директор на македонската Служба за разузнаване

„Фокус“ (Македония): Назначиха албанец за директор на македонската Служба за разузнаване

22 Май 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. Президентът на Македония Стево Пендаровски назначи Еролд Муслиу за директор на Службата за разузнаване на страната на мястото на назначения от предшественика си Георге Иванов през март 2017 година Зоран Иванов, информират от кабинета на новия държавен глава, предава македонският „Фокус“.
Преди това Муслиу е работил в Службата за сигурност и контраразузнаване и Службата за разузнаване.
През следващите дни Пендаровски ще назначи свои представители в националния Съвет за сигурност.
Съветът за сигурност се състои от президента, председателя на парламента, министър-председателя, министрите, ръководещи органите на държавната администрация в областта на сигурността, отбраната и външните работи, както и трима членове, назначени от държавния глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.
Хърватският премиер е домакин на годишния конгрес на ЕНП. 20 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.