НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: ЦИК: 6 355 633 избиратели имат право на глас на 26 май

Европейски избори 2019: ЦИК: 6 355 633 избиратели имат право на глас на 26 май

24 Май 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. В изборите за членове на Европейския парламент на 26 май участие ще вземат 13 партии и 8 коалиции, регистрирали кандидатски листи, както и 6 независими кандидати. Общият брой на избирателните секции в страната по предварителен списък е 11 661, а общият брой избиратели по избирателни списъци е 6 355 633. Това съобщиха от ЦИК. Избирателните секции в лечебни заведения, домове за стари хора или други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, капитаните на плавателни съдове под българско знаме, в местата за изтърпяване наказание лишаване от свобода и за задържане, се образуват при наличието на не по-малко от 10 избиратели в срок не по-късно от 48 часа преди изборния ден. Централната избирателна комисия напомня на избирателите, че изборният ден в България гласуването започва в 7.00 часа и приключва в 20.00 часа. Извън страната изборният ден започва в 7.00 часа местно време и приключва в 20.00 часа местно време. Когато в 20.00 часа пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на комисията установяват техния брой и самоличност, като тези избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Само тези избиратели се допускат до гласуване след 20.00 часа, но не по-късно от 21.00 часа (извън страната това е съответното местно време).
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: 2575 лица ще наблюдават изборния процес (ОБЗОР)

Европейски избори 2019: 2575 лица ще наблюдават изборния процес (ОБЗОР)

23 Май 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. 2575 лица ще наблюдават изборния процес. Толкова са регистрираните като наблюдатели в Централната избирателна комисия (ЦИК). На редовния брифинг на комисията говорителят на специализирания орган Таня Цанева посочи, наблюдателите представляват 14 неправителствени организации. „Имаме един отказ до момента. Заявление за регистрация беше подала фондация. Фондациите съгласно Изборния кодекс не могат да бъдат регистрирани за наблюдение на изборния процес“, посочи Цанева. Говорителят на ЦИК оповести, че е ясен и окончателният брой секции и списъците на избирателите, но те ще бъдат публикувани на страницата на комисията. Цанева уточни, че към 14.00 ч. на 23 май са получени 60 сигнала и 26 жалби. Във връзка с постъпващите въпроси в ЦИК от страна на избирателите, говорителят на специализирания орган обобщи, че все още хората не са ориентирани какви са числата за преференцията. Тя напомни, че e задължително в бюлетината е да се отбележи квадратчето, т.е. политическия субект, партия, коалиция или независим кандидат, след което може да се отбележи в кръгчетo избрания преференциален кандидат. Във връзка с писмо на омбудсмана Мая Манолова за контролно преброяване на резултата от машинното гласуване, Таня Цанева уточни, че Централната избирателна комисия няма да прави такова. Тя обясни, че при съмнение или разминаване това може да се случи в РИК и допълни, че контролно преброяване се обмисля за следващи избори. Цанева коментира и осигурените средства за политическите субекти, които не получават държавна субсидия и са регистрирани в ЦИК. „Това са шест партии, шест коалиции и шест независими кандидати. Към момента имаме одобрени 84 договора, на стойност 569 134 лева. Предстои след изборния ден те да представят своя доказателствен материал, който работна група ще разглежда. Вече тогава ще се одобрява или не изплащането на средствата от тези медийни пакети“, уточни Цанева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Таня Цанева, ЦИК: Към момента сме получили 60 сигнала и 26 жалби

Европейски избори 2019: Таня Цанева, ЦИК: Към момента сме получили 60 сигнала и 26 жалби

23 Май 2019 | 14:24 | Агенция "Фокус"
София. Към момента сме получили 60 сигнала и 26 жалби. Това каза Таня Цанева, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя посочи, че в днешния ден ЦИК продължава да разглежда жалби и сигнали. Във връзка с жалба срещу клип на партия, в която се използва оръжие срещу управляващите, Цанева уточни, че клипът е на личната „Фейсбук“ страница на кандидат от кандидатска листа. „Бих могла да добавя, ако представлява интерес за вас. Както знаете съгласно Изборния кодекс са осигурени средства по медийни пакети за тези политически субекти, които не получават държавна субсидия и са регистрирани в ЦИК. Това са шест партии, шест коалиции и шест независими кандидати. Към момента имаме одобрени 84 договора, на стойност 569 134 лева“, обясни тя. „Предстои след изборния ден те да представят своя доказателствен материал, който работна група ще разглежда. Вече тогава ще се одобрява или не изплащането на средствата от тези медийни пакети“, уточни Цанева. Попитана как гражданите могат да си проверят в кои секции ще има машинно гласуване, Цанева посочи, че на интернет страницата на ЦИК има пълен списък с всички 3000 секции, със съответните адреси, улици, училища и всеки може да провери дали в неговата секция има машинен вот. Таня Цанева съобщи, че днес на страницата на ЦИК ще бъдат публикувани окончателният брой секции и списъка на избирателите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Таня Цанева, ЦИК: 2575 са регистрираните наблюдатели за евровота

Европейски избори 2019: Таня Цанева, ЦИК: 2575 са регистрираните наблюдатели за евровота

23 Май 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
София. Към момента имаме регистрирани 2575 наблюдатели за евровота. Това каза Таня Цанева, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) по време на брифинг, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя обясни, че наблюдателите представляват 14 НПО. „Имаме един отказ до момента. Заявление за регистрация беше подала фондация. Фондациите съгласно Изборния кодекс не могат да бъдат регистрирани за наблюдение на изборния процес“, посочи Цанева. „В днешния ден директорите на лечебни заведения, специализираните институции, плавателните съдове и местата за изтърпяване на наказания ще трябва да уведомят общинската администрация и да предадат списъците на хората, които се намират там и имат право да гласуват на 26 май“, обясни Таня Цанева. Тя уточни, че до 25 май партиите могат да регистрират в РИК своите застъпници, както и да представят списъци на представителите си в съответната РИК.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.