НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:03


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

3625 ученици от областта са се явили на изпита за външно оценяване по български език и литература след 7 клас

3625 ученици от областта са се явили на изпита за външно оценяване по български език и литература след 7 клас

17 Юни 2019 | 21:56 | Агенция "Фокус"
Бургас. 3625 ученици от област Бургас са се явили на изпита за външно оценяване по български език и литература след 7 клас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас инж. Виолета Илиева, директор на Регионалното управление на образованието (РУО) – Бургас. „Учениците бяха разпределени в 298 зали и във всяко училище, в което има ученици, които завършват 7 клас сме организирали провеждането на националното външно оценяване както по български език и литературата, така и по математика“, добави Илиева. По думите й резултатът ще бъде оценяван с една оценка, като първата част от изпита е била тест съдържащ 25 въпроса, като по-голямата част са били въпроси със затворени отговори, а по-малката част от теста с отворени отговори. „Във втората част имаше слушане на преразказ от аудио файл и учениците трябваше да изпълнят дидактическа задача за работа с непознат текст“, посочи още инж. Виолета Илиева.
По думите й е бил изтеглен вариант номер 1. Тя добави, че още в събота от РУО са дали информация в министерството, че всички изпитни зали са в необходимия ред съгласно инструкциите, като е било осигурено видеонаблюдение във всяка зала, както и квестори. Виолета Илиева посочи още, че сутринта не се е наложило изпращане на квестори в определени училища. „Учителите, които участват в цялостната организация са учителите, които участват и в националните държавни зрелостни изпити“, допълни Илиева. По думите на началника на Регионално управление на образованието в Бургас, учениците е трябвало да пишат с черен химикал, за да се получи по-силен контраст при сканиране на писмените работи. Тя добави, че за всеки случай са пратили напомнящо писмо до всяко училище организиращо днешния изпит, директорите да бъдат снабдени с черни химикали и да ги раздават на учениците, които са забравили, за да не създава това допълнително напрежение и проблеми. Виолета Илиева посочи още, че до 21 юни ще се подготвя цялата процедура покрай изпитите, като на 21 юни започва и оценяването и допълни, че съгласно наредбата до 3 юли, когато трябва родителят заедно с детето да подаде заявление за класиране на съответните желание за кандидатстване в конкретни училища, комисията ще бъда готова.
Мария КУРТЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 631 седмокласници са се явили на външно оценяване по български език и литература в областта

Видин: 631 седмокласници са се явили на външно оценяване по български език и литература в областта

17 Юни 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Видин. 631 седмокласници са се явили на външно оценяване по български език и литература във във Видинска област, съобщиха за Радио Фокус“-Видин от Регионалното управление на образованието. Всички ученици са писали по тест – вариант 1. Разсекретяването на техните изпитни работи ще стане в София, а оценяването ще е електронно. Заявленията за приемане в училищата след 7 клас ще става по електронен път. До 27 юни ще са ясни резултатите от външното оценяване, а кандидатстването в гимназиите ще се проведе от 3 до 5 юли.
Анна ЛОЗАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 134 ученици от областта са заявили желание да се явят на външно оценяване след VII клас по чужд език

Варна: 134 ученици от областта са заявили желание да се явят на външно оценяване след VII клас по чужд език

17 Юни 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
Варна. 134 ученици от областта са заявили желание да се явят на външно оценяване след VII клас по чужд език. Това съобщи в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление по образованието във Варна. „Имаме подадени заявления за английски, за руски и за немски език – 130 по английски, 3 по немски и 1 по руски език“, съобщи Венцеслава Генова. Тя обясни, че резултатите от трите изпита трябва да станат ясни до 27 юни.
„До 27 юни трябва да станат ясни резултатите, а до 3 юни трябва да се раздадат свидетелствата за завършено основно образование. Там, в тези свидетелства, се вписват и резултатите от проведените национални външни оценявания, на 17 юни - по български език и литература, на 19-ти - по математика, и на 21-ви - по чужд език. Който е пожелал и се е явил на 21-ви на външното оценяване за чужд език, ще му бъдат вписани резултатите“, каза още Венцеслава Генова.
3841 седмокласници са се явили на изпита по български език и литература във Варненска област в днешния ден, като 3908 ученици се очаква да се явят на този по математика на 19 юни.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 95% от седмокласниците в региона са се явили на национално външно оценяване по български език и литература

Кюстендил: 95% от седмокласниците в региона са се явили на национално външно оценяване по български език и литература

17 Юни 2019 | 17:16 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 95 % от седмокласниците в Кюстендилския регион са се явили на национално външно оценяване по български език и литература. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. От 979 ученици в седми клас в област Кюстендил на изпит са се явили 933, което е 95% от седмокласниците. Не са се явили 46 ученици. Изпитният ден в област Кюстендил е преминал при нормални условия. Няма анулирани писмени работи. Националното външно оценяване по математика за седмокласниците ще се проведе на 19 юни.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 3841 седмокласници в областта се явили на външното оценяване по български език и литература

Варна: 3841 седмокласници в областта се явили на външното оценяване по български език и литература

17 Юни 2019 | 13:01 | Агенция "Фокус"
Варна. 3841 седмокласници са се явили на външното оценяване по български език и литература във Варненска област. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление по образованието във Варна. По думите й само 67 ученици не са се явили на изпита по-рано днес. „Няма никакви сигнали за нарушения, за опити за преписване, за подсказване. Няма никакви такива непозволени действия от страна на учениците“, посочи Венцеслава Генова. Тя съобщи, че общо 90 училища в областта са участвали в провеждането на националното външно оценяване. Началникът на Регионалното управление по образование съобщи, че за изпита по математика, който ще се проведе на 19 юни, отново са предвидени изпитни зали за близо 4000 деца. „Трябва да се явят 3908. Толкова очакваме, толкова е випускът VII клас, но колко ще се явят не мога да кажа. Те са толкова, колкото са и днеска, като очакван брой, като подсигурени от РУО –Варна работни места, изпитни материали, осигурени квестори, но колко ще се явят не знам“, заяви Венцеслава Генова. Тя посочи, че част от причините, поради които децата пропускат изпитите, са както здравословни, така и семейни.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 632 седмокласници от областта са се явили на външното оценяване по български език и литература

Благоевград: 2 632 седмокласници от областта са се явили на външното оценяване по български език и литература

17 Юни 2019 | 12:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2 632 седмокласници от областта са се явили на външното оценяване по български език и литература. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление на образованието – Благоевград. „От 2 736 подлежащи на външно оценяване днес се явиха 2 632, което означава, че 104 деца са отсъствали“, каза още Попов. Той добави, че задължителният изпит се е провел в 86 учебни заведения в областта. Според Попов националното външно оценяване по български език и литература е преминало спокойно. „Не сме имали никъде притеснения и проблеми по отношение организацията и провеждането на националното външно оценяване. Изпитът премина в спокойна, нормална обстановка. Поне към този момент нямаме информация за друг“, допълни Попов.
Той отбеляза, че на 19 и 21 юни предстоят националните външни оценявания по математика и чужд език (по желание на ученика). Изпитите ще започват в 09.00 часа, като на задължителна проверка ще подлежат 2 736 ученика от цялата област.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Анастасова, РУО – Смолян: 719 седмокласници са се явили на матурата по български език и литература в областта, изпитът започна без проблеми

Радка Анастасова, РУО – Смолян: 719 седмокласници са се явили на матурата по български език и литература в областта, изпитът започна без проблеми

17 Юни 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. Националното външно оценяване на седмокласниците от област Смолян започна без никакви проблеми, съгласно разписания от МОН график по часове и минути. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Анастасова, старши експерт по информационно осигуряване в Регионално управление на образованието – Смолян. Тя посочи, че във времевите интервали по този график се е случило всичко, без изключение. „От 743 седмокласници в област Смолян не се явиха 24, като се предполага, че отсъстват по уважителни причини. Изпитът продължава, има етапи, втори етап, обявяване на тема, разсекретяване с парола. Очакваме до около 13.00 часа да приключи. Но не можем да кажем със сигурност кога ще приключи, тъй като има ученици със специални образователни потребности, които се явяват днес на национално външно оценяване и за тях има удължаване на времето“, обясни Анастасова. Тя допълни, че на сайта на седми клас се посочват темите с начало и край и чрез него ще се разбере кога е приключил изпитът за всички училища и съответно ще очакват Регионалното управление на образованието да предадат изпитните работи. Те ще бъдат събрани, окомплектовани и ще се транспортират до София, където ще се засекретят и сканират, тъй като тази година оценяването е само онлайн, отбеляза Анастасова.
Тя добави, че изпитът днес е обезпечен във всяко училище с квестори. „Във всяка зала има двама квестори в коридорите по двама и на вход. Такава ще бъде организацията и за следващата матура по математика, която е на 19 юни. На 21 юни ще има изпит за чужди езици в две училища в област Смолян, като за нея са заявили желание само две деца“, посочи Анастасова. Тя уточни, че матурата няма поправка и учениците, които не са се явили, няма да получат допълнителният брой точки, с които ще могат да кандидатстват и да продължат образованието си в различните училища. "Техният бал ще бъде по-нисък от този на другите, които са се явили на националното външно оценяване", каза още Радка Анастасова.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Министерството на образованието и науката на 14 юни ще бъдат представени резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити

В Министерството на образованието и науката на 14 юни ще бъдат представени резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити

13 Юни 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. На 14 юни 2019 г. от 12.00 часа в залата на 5-и етаж в МОН, ще се проведе пресконференция за представяне на резултатите от майската сесия на Държавните зрелостни изпити 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: В матурата по английски език няма сгрешени въпроси или допуснати правописни и граматически грешки

МОН: В матурата по английски език няма сгрешени въпроси или допуснати правописни и граматически грешки

27 Май 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с проведения държавен зрелостен изпит по английски език, като предмет по избор, МОН потърси независимо мнение от специалисти, неучаствали в изготвянето на изпитния материал. След детайлната проверка на теста беше установено, че няма сгрешени въпроси, а материалът е ориентиран към ниво B2 от Общата европейска езикова рамка и съизмерим с трудността на останалите изпити по чужди езици. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Становището на експертите е, че няма допуснати правописни и граматически грешки в изпитния материал. Всички текстове са оригинални, създадени на книжовен език, засягат широко тиражирани в медиите съвременни или универсални теми и не изискват специализирана подготовка в определена област. Прави впечатление, че получените сигнали в МОН засягат различни въпроси и няма такива, които да се повтарят във всички жалби. Ясно става още, че най-трудни за зрелостниците са се оказали текстовете за слушане и за четене с разбиране. Коректно е да припомним, че противно на наложилото се очакване, за да проявят тези умения, от зрелостниците се изисква не просто да открият в текста точно възпроизвеждане на питането, а да докажат разбиране в контекст, познаване на синоними и езикови конструкции. Точно тези компетентности са ключови и необходими и показват езикова грамотност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН разпореди проверка на спорните въпроси от матурата по английски език

МОН разпореди проверка на спорните въпроси от матурата по английски език

24 Май 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
София. Разпредена е проверка на ключа за отговори на матурата по английски език спрямо въпроса. Това каза в предаването „Тази сутрин“ по БТВ зам.-министърът на образованието Таня Михайлова. Тя допълни обаче, че е нужна конкретика. Вчера стана ясно, че зрелостници са недоволни от матурата по английски език. Те настояват изпитът да бъде ревизиран. Подписката, която тече в интернет, набира скорост. Дванайсетокласниците са на мнение, че изпитът е бил пълен с граматически и правописни грешки. На матурата по предмет по избор от 40 000 зрелостници близо 14 500 избраха английския език.
"Добре е по имейла на МОН да се изпрати конкретно въпросът, който смятат, че е грешен. Той ще бъде предаден на комисия. Няма как да дадем оценка, без да видим конкретните спорни въпроси”, коментира Таня Михайлова. Зам.-министърът обясни, че процесът по съставянето на въпросите за матурата е сложен и минава през няколко етапа „11 ученици са с анулирани работи на първия зрелостен изпит, а пет са анулираните на втория. Причините са различни – преписване, използване на мобилни комуникации, нарушаване на анонимността”, поясни Таня Михайлова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Близо 40 500 зрелостници се явиха на втората матура

МОН: Близо 40 500 зрелостници се явиха на втората матура

23 Май 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
София. 40 484 са зрелостниците, които днес положиха втората задължителна матура по предмет по избор. Те писаха по вариант 1, който беше изтеглен два часа преди старта на изпита. Това съобщиха от пресцентъра на МОН. Най-много – 14 494, се явиха по английски език. По втория най-желан предмет – биология и здравно образование, матура държаха 10 441 абитуриенти, а по география – 5 682. Преди началото на втория зрелостния изпит заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова пожела успех на учениците и ги призова да спазват всички правила. По време на матурата бяха анулирани пет изпитни работи заради преписване. Трима от нарушилите правилата са полагали изпит по география и икономика в Ружинци, Петрич и Каварна. По един случай е регистриран в София и Самоков на изпитите по английски език и философски цикъл.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Няма анулирани писмени работи от държавния изпит по български език и литература в областта

Габрово: Няма анулирани писмени работи от държавния изпит по български език и литература в областта

23 Май 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Габрово. Няма анулирани писмени работи от държавния изпит по български език и литература в област Габрово. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Емилия Ангелова от Регионално управление на образованието – Габрово. Тя посочи, че на 21 май в изпитните зали са влезли общо 704 зрелостници. Изпитът е започнал точно е 08.00 часа и е приключил в 12.00 часа. Учениците писаха интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин.
Изпитът по български език и литература се състои от три модула. Първият модул е с продължителност един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, като носи 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което носи останалите 30 точки до общия сбор от 100. Писането на текст започна в 10.00 часа. Резултатите от изпита се очаква да бъдат обявени на 13 юни.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 1188 зрелостници са се явили втория държавен зрелостен изпит по избор в областта

Велико Търново: 1188 зрелостници са се явили втория държавен зрелостен изпит по избор в областта

23 Май 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 1188 зрелостници са се явили втория държавен зрелостен изпит по избор в област Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалното управление на образованието (РУО). 54 от заявилите желание да положат изпит не са се явили. Най-много желаещи е имало да държат изпит по биология, английски език и география и икономика.
От РУО – Велико Търново припомниха, че броят е значително по-малък от този на явилите се на първия държавен зрелостен изпит - по български език и литература. На 21 май в изпитните зали на територията на областта влязоха общо 1600 зрелостници. 53 от заявилите желание не се явиха. Завършващите професионални гимназии ученици имат право да положат изпит по теория и практика на професията, което им се признава за втори държавен зрелостен изпит. Затова и броят на явилите се днес на матурата по-избор е значително по-малък от този на явилите се на изпита по български език и литература. Резултатите от изпитите се очаква да бъдат обявени на 13 юни.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Нормално е преминал вторият държавен зрелостен изпит в областта, няма анулирани писмени работи

Кюстендил: Нормално е преминал вторият държавен зрелостен изпит в областта, няма анулирани писмени работи

23 Май 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Нормално е преминал вторият държавен зрелостен изпит в областта, няма анулирани писмени работи. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. От допуснатите в областта 777 зрелостници на втори държавен зрелостен изпит са се явили 749, което е 96%. Не са се явили 28 зрелостници. Не са допуснати до изпит 22 зрелостници. Биология и здравно образование е най-желаният предмет за втори зрелостен изпит. На него са се явили 229 зрелостници. На английски език са се явили 171 младежи, философски цикъл – 133, география и икономика – 111, математика - 78, история и цивилизация – 14, испански език – 7, физика и астрономия – 4 и химия и опазване на околната среда – 2. Резултатите от държавните изпити ще бъдат обявени до 13 юни. Зрелостниците ще могат да проверяват резултатите си и през интернет.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РУО – Варна: 2511 ученици в областта са положили втория държавен зрелостен изпит

РУО – Варна: 2511 ученици в областта са положили втория държавен зрелостен изпит

23 Май 2019 | 13:21 | Агенция "Фокус"
Варна. 2511 ученици в областта са положили втория държавен зрелостен изпит. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление по образованието(РУО) във Варна. Общо 39 зрелостници не са се явили на матурата днес. Изпитът във Варна се е провел в 21 изпитни сгради и 217 изпитни зали. „Няма сигнали за нарушения на правилата за работа. Нито за преписване, нито за подсказване или пък ползване неправомерно на комуникационна техника. Изпитът е протекъл спокойно. Има училища, които вече са приключили и предстои да предадат писмените работи на зрелостниците, които са били разпределени да работят в тяхното училище“, каза още Венцеслава Генова. Тя допълни, че зрелостниците са имали възможност да избират от 13 общообразователни предмета, по които могат да се явят на втората матура. По всички предмети е имало работещи ученици.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: 634 зрелостници са се явили на втория държавен зрелостен изпит по избор в областта

Габрово: 634 зрелостници са се явили на втория държавен зрелостен изпит по избор в областта

23 Май 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Габрово. 634 зрелостници са се явили на втория държавен зрелостен изпит по избор в област Габрово. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново Емилия Ангелов от Регионалното управление по образованието. Най-много са положили изпит по английски език – 210. 188 са явилите се на Биология. Изпит по Философски цикъл са пожелали да положат 98, по География – 55, по Математика – 36, по История – 20, по Немски език – 14, по Химия – 6, по Физика – 5, по Руски и по Испански език – по един. Няма недопуснати зрелостници или такива, които са хванати да преписват. 4 астрономически часа е времетраенето на всички модули. Изпитният ден е започнал без проблеми. Точно в 8.00 часа всеки зрелостник е получил изпитните материали. Резултатите от изпитите се очаква да бъдат обявени на 13 юни.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Галя Киркова, РУО - Бургас: От 4-те предмета, по които учениците държат изпити след 4-ти клас, средният успех в бал е 14.36

Галя Киркова, РУО - Бургас: От 4-те предмета, по които учениците държат изпити след 4-ти клас, средният успех в бал е 14.36

23 Май 2019 | 12:59 | Агенция "Фокус"
Бургас. От 4-те предмета, по които учениците държат изпити след 4-ти клас, средният успех в бал е 14.36. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Галя Киркова, старши експерт за обучение в начален етап към Регионално управление на образованието (РУО) – Бургас. По думите ѝ изпитите, на които се явяват учениците са български език и литература, математика, човек и общество и човек и природа, средният успех в точки е 79.66, а като оценка тези точки се приравняват на много добър 5.17. „Сравнено със средния успех от миналата година от изпитите по тези предмети в точки е почти същото, с малка незначителна разлика“, добави Киркова. Тя посочи, че миналата година средният успех в точки е бил 79.03, а като оценка 5.12, като има тенденция на леко повишение на резултата. „Обратната информация от колегите, че учениците не са били особено затруднени и са се справили с теста“, допълни Галя Киркова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: 898 зрелостници от областта са се явили на втора матура

Кърджали: 898 зрелостници от областта са се явили на втора матура

23 Май 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Кърджали. 898 зрелостници от областта са се явили на втора матура в 19 училища. Това съобщи за Радио "Фокус" Гроздан Колев, началник на Регионално управление на образованието - Кърджали. 966 зрелостници са подали заявление за явяване на втори държавен изпит, като от тях 17 не са допуснати. "Допуснати са 949, неявили се днес са 51, което означава, че тези, които са били на изпита и са работили, са 898", поясни Гроздан Колев. Реално днес най-много ученици са избрали да държат изпит по биология и здравно образование – 380. Следват тези, които са пожелали да се явят на изпит по английски език - 207, като всички, които са подали заявление, са се явили на изпита. На трето място следва география и икономика, за която са се явили 175 ученици.
Изпитът е стартирал в 8.48 часа. „Общо днес работят 19 училища. Навсякъде има видеонаблюдение, както беше на предишния изпит. И ние наблюдаваме, и от Министерството наблюдават, и училището наблюдава“, каза още Гроздан Колев.
Ангажирани за изпитите квестори са били общо 250, но тъй като има по-малко училища за втория изпит, съответно са се явили по-малко от тях днес. Очаква се да има резултати от изпитите в началото на юни, защото последните матури са в края на май, така че преди 10 юни няма да са готови“, каза Гроздан Колев.
Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 476 зрелостници от областта са се явили на втори държавен зрелостен изпит

Търговище: 476 зрелостници от областта са се явили на втори държавен зрелостен изпит

23 Май 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Търговище. 476 зрелостници са се явили на втори държавен зрелостен изпит в област Търговище. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Елка Станчева, началник на Регионалното управление на образованието. Не са явили 4 души. Изпитът се провежда в 9 училища на територията на областта. Ангажирани са 162 квестори, има и 13 консултанти по английски език. 225 от допуснатите до изпит се явяват по биология и здравна образование, 122 по Английски език, 51 по география и икономика“, 40 по математика. Няма анулирани изпитни работи от държавния зрелостен изпит по български език и литература на 21 май. 266 зрелостници ще се явят през месец юни за придобиване на степен на професионална квалификация.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Семерджиева, РУО – Смолян: 746 зрелостници от областта полагат държавен зрелостен изпит, 275 от тях са избрали биология и здравно образование

Мария Семерджиева, РУО – Смолян: 746 зрелостници от областта полагат държавен зрелостен изпит, 275 от тях са избрали биология и здравно образование

23 Май 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Смолян. Втория държавен зрелостен изпит в област Смолян започна и протича нормално, каза за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Семерджиева – началник на Регионално управление на образованието – Смолян. Изпитът се провежда в 18 училища, в 87 зали. На матурата са се явили 746 зрелостници, като 5 не са се явили. „129 абитуриенти са избрали да се явят на изпит по английски език, 275 по биология и здравно образование, 142 по география и икономика. История и цивилизация е изборът на 29 зрелостници, математика на 79, немски език на 4, философски цикъл – 86, химия и опазване на околната среда – двама“, поясни Семерджиева. Тя отбеляза, че за първи път се забелязва завишен интерес към изпита по биология и здравно образование, както и по английски език, като в предишните години най-много зрелостници са избирали география и икономика.

Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 517 зрелостници от областта са се явили на втория държавен зрелостен изпит

Силистра: 517 зрелостници от областта са се явили на втория държавен зрелостен изпит

23 Май 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Силистра. 517 зрелостници са се явили на втория държавен зрелостен изпит в област Силистра. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Габриела Миткова, началник на Регионалното управление на образованието. Изпитът се провежда в 59 зали в 11 училища. Ангажирани са около 150 квестори в залите и в коридорите. Подадените заявления за държавен зрелостен изпит са били 554, допуснати до втора матура са 528. Неявилите се днес са 11 души. 193 от допуснатите до изпит се явяват по биология и здравна образование, 140 по география и икономика и 135 по английски език. Запазва се тенденцията за предпочитаните предмети от предходните две години. Габриела Миткова уточни, че от държавния зрелостен изпит по български език и литература на 21 май няма анулирани изпитни работи.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 884 зрелостници от областта са записани за втора задължителна матура по избран учебен предмет

Сливен: 884 зрелостници от областта са записани за втора задължителна матура по избран учебен предмет

23 Май 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Сливен. 884 зрелостници от Сливенска област са записани за втора задължителна матура по избран учебен предмет, съобщиха от РУО-Сливен. 270 зрелостници са подали заявление за изпит по английски език, 228 - по биология и здравно образование, 170 - по философски цикъл, 152 - по география и икономика, 24 - по математика, 19 - по история, 13 - по немски език, 5 - по химия и опазване на околната среда. По 1 зрелостник е подал заявление за изпит по физика и астрономия, по испански и по френски език. 264 зрелостници от професионални училища ще се явят на държавен квалификационен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация, който се зачита за втори ДЗИ.
1138 ученици са се явили на матурата по български език и литература в област Сливен на 21 май.
6 зрелостници са подали заявление за явяване на ДЗИ по желание (ІІІ ДЗИ) – по английски език, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда.
Заявления за допускане до държавни зрелостни изпити в област Сливен са подали общо 1170 зрелостници.
Държавни зрелостни изпити се провеждат в 14 училища в област Сливен.
Оценяването на изпитните работи ще се извърши в периода 27 май – 8 юни 2019 г. Обявяването на резултатите предстои до 13 юни 2019
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 251 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по биология и здравно образование

Кюстендил: 251 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по биология и здравно образование

23 Май 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 251 зрелостници са предпочели да се явят на изпит по биология и здравно образование. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. 79 ученици са избрали математика за втори изпит, а 120 са предпочели география и икономика. 144 ученици трябва да покажат натрупаните през годините знания по предмета „Философски цикъл”. Най-много ученици са предпочели да се явят на втори изпит по биология и здравно образование – 251. 172 души ще положат изпит по английски език, а 19 ученици по история и цивилизация. Най-малко са подадените заявления по физика и астрономия, химия и опазване на околната среда, както и по испански език. Общият им брой е 13. Подалите заявления за държавен зрелостен изпит за придобиване на степен за професионална квалификация са 85 ученици. Само двама ученици са подали заявление за трети държавен зрелостен изпит, който е по желание.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В 34 училища на територията на областта се провежда втори държавен зрелостен изпит

Благоевград: В 34 училища на територията на областта се провежда втори държавен зрелостен изпит

23 Май 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В 34 училища на територията на областта се провежда втори държавен зрелостен изпит. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление по образованието - Благоевград. Той уточни, че най-много са желаещите за ДЗИ по география и икономика, следван от английски език, биология и здравно образование и математика. Експертът отбеляза, че местата, в които ще бъдат размножавани изпитните материали, както и коридорите на учебните заведения и залите за провеждане на изпитите са с осигурени камери, като са поставени и информационни табели, затова че на място има видеонаблюдение и т.н. По думите му има училища, които ще наблюдава Регионалното управление по образованието, а има и такива, които ще бъдат наблюдавани и от Министерството на образованието и науката успоредно.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зрелостниците се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит

Зрелостниците се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит

23 Май 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Зрелостниците се явяват на втори задължителен държавен зрелостен изпит. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Втората матура се провежда по 13 предмета. Изпитът започва в 8.00 часа. Зрелостниците, подали заявления за явяване на втори ДЗИ, тази година са 41 716.
Най-много от тях - 14 612, са избрали да се явят на изпит по английски език. Вторият най-желан предмет е биология, като матура по него са избрали да положат 11 076 ученици.
По география тази година се очаква да се явят малко под 6000 зрелостници. Изпит по философия ще държат 4287, а по математика – над 2200. Тест по история и немски език ще положат повече от 1000 дванадесетокласници.
Квесторите за втория ДЗИ са 9 500 и 600 квестори за изпита по желание. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.
За втория ДЗИ са предвидени 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища.
Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.
На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят.
ДЗИ продължават 4 астрономически часа.
Матурите по чужд език и всички обществени науки се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.
За математика и природни науки модулите са 2. Първият е от 90 минути, а вторият - 150 минути.
Зрелостникът няма право да си тръгне до 60 минути след началото на първия модул. Веднъж напуснал, не може да се връща.
Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: 1170 зрелостници се явяват на матури в областта

Сливен: 1170 зрелостници се явяват на матури в областта

22 Май 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
Сливен. 1138 ученици са се явили на матурата по български език и литература в област Сливен, съобщиха от Регионалното управление на образованието. Заявления за допускане до държавни зрелостни изпити (ДЗИ) в област Сливен са подали общо 1170 зрелостници, 884 зрелостници за заявили и второ ДЗИ, по избран учебен предмет. 270 зрелостници са подали заявление за изпит по английски език, 228 по биология и здравно образование, 170 по философски цикъл, 152 по география и икономика, 24 по математика, 19 по история, 13 по немски език, 5 по химия и опазване на околната среда. По 1 зрелостник е подал заявление за изпит по физика и астрономия, по испански и по френски език. 264 зрелостници от професионални училища ще се явят на държавен квалификационен изпит за придобиване
на степен за професионална квалификация, който се зачита за втори ДЗИ. 6 зрелостници са подали заявление за явяване на ДЗИ по желание (ІІІ ДЗИ) – по английски език, математика, география и икономика и химия и опазване на околната среда.
Държавни зрелостни изпити се провеждат в 14 училища в област Сливен.
Оценяването на изпитните работи ще се извърши в периода 27 май – 8 юни 2019 г.
Обявяването на резултатите предстои до 13 юни 2019
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: 11 са анулираните писмени работи на държавния зрелостен изпит по български език и литература

МОН: 11 са анулираните писмени работи на държавния зрелостен изпит по български език и литература

21 Май 2019 | 16:48 | Агенция "Фокус"
София. 11 са анулираните писмени работиш на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на образованието и науката. На днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература се явиха 49 334 ученици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виолета Илиева, РУО – Бургас: Биология и здраво образование и английски език са предметите с най-много желаещи за втората матура на 23 май

Виолета Илиева, РУО – Бургас: Биология и здраво образование и английски език са предметите с най-много желаещи за втората матура на 23 май

21 Май 2019 | 16:42 | Агенция "Фокус"
Бургас. Биология и здраво образование и английски език са предметите с най-много желаещи за матурата на 23 май. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ 1030 са желаещите да се явят на втората матура по желан от тях предмет биология и здраво образование, а след тях се нареждат желаещите да се явят на матура по английски език – 937. По философски цикъл желаещите са 334, география и икономика – 271, математика - 126, история и цивилизация – 44, физика и астрономия – 4, химия и опазване на околната среда – 5, испански език – 16, френски език – 27, руски език – 62, италиански език – 1. „По абсолютно всички 14 предмета, по които учениците имат възможност да се явят, са заявени желания. Тази година правото си да се явят на изпита по теория и практика на професията в професионалните гимназии са се възползвали 297 ученици, тоест държавният им изпит за придобиване на степен на професионална квалификация, ще бъде вписан като оценка като втори държавен зрелостен изпит в дипломата“, добави Илиева. Тя посочи, че се надява на 23 май зрелостниците да бъдат в отлично здраве и да бъдат също толкова добре организирани, колкото са били и на днешната матура , като добави, че днес не е регистриран нито един закъснял зрелостник.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 909 ученици от областта ще се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация

Варна: 909 ученици от областта ще се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация

21 Май 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Варна. 909 ученици от областта ще се явят на изпит за придобиване на професионална квалификация. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя обясни, че учениците, завършили професионални гимназии или паралелки, не се явят на втора матура, а на изпит за квалификация. „Те са повече в сравнение с предходната година, което означава, че желанията на учениците от професионалните гимназии, са освен дипломна диплома за средно образование да получат и степен за професионална квалификация, като изберат този държавен зрелостен изпит по теория и практика на професията. Това е много добро като тенденция“, обясни Венцеслава Генова. Според нея тези ученици могат да продължат образованието си във висше учебно заведение като едновременно с това работят по професията, за която са се обучавали в гимназията. „Така и българската икономика има възвръщаемост на инвестираните средства за тяхното обучени“, посочи Венцеслава Генова.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кърджали: 1241 ученици са се явили на зрелостният изпит днес в 21 училища в областта

Кърджали: 1241 ученици са се явили на зрелостният изпит днес в 21 училища в областта

21 Май 2019 | 15:35 | Агенция "Фокус"
Кърджали. 1241 ученици са се явили на зрелостният изпит днес в 21 училища в областта, като навсякъде е преминал спокойно. Това за Радио Фокус Гроздан Колев, началник на Регионалното управление на образованието. „Днеска са се явили 1241 ученици от подалите заявление 1361. Недопуснати до явяване са 32 ученици. Допуснатите са – 1329. Неявилите се от тях са 88. В 8 часа и 24 минути всички вече са били в действие, и имахме начало като цяло на изпитния ден. Това е това е часът, в който и последното училище се е включило, в 8 часа и 24 минути е било началото“, поясни Гроздан Колев.
Били са констатирани само две нарушения в цялата област. „Имаме анулирани две работи на ученици и двете са в Професионална гимназия по текстил и дизайн „Евридика“-Кърджали. Анулирани са за наличие в учениците на включени мобилни устройства. Отишли са до тоалетна и след това, при връщането се оказало, че е имало включени мобилните устройства. Това са констатирали квесторите за протокола и са анулират работите“, каза в заключение Гроздан Колев, началник на Регионално управление на образованието-Кърджали.
Миналата година явилите се на първата матура са били в областта общо 1226. Като също две работи са били анулирани, но заради преписване.

Дарина ДЕЕНИЧИНА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 837 зрелостници в областта се явиха на първата задължителна матура по български език и литература

Смолян: 837 зрелостници в областта се явиха на първата задължителна матура по български език и литература

21 Май 2019 | 15:24 | Агенция "Фокус"
Смолян. 837 зрелостници в област Смолян, се явиха на първата задължителна матура по български език и литература. Това съобщиха от Регионалното управление на образованието – Смолян. Изпитът се проведе в 22 училища на територията на областта. Официално 843-ма са допуснати до матурата, но 6 от тях не са се явиха. Изпитите навсякъде в региона започнаха на време и протекоха нормално.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Виолета Илиева, РУО – Бургас: Матурите преминаха при много стройна организация

Виолета Илиева, РУО – Бургас: Матурите преминаха при много стройна организация

21 Май 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Бургас. Матурите преминаха при много стройна организация. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургас Виолета Илиева, началник на Регионалното управление на образованието. По думите ѝ всички страни, участващи в този процес - и организаторите, и явяващите се зрелостници на изпита, знаят, че има правила и те трябва да се спазват. Тя добави, че наложеното видеонаблюдение през годините и усъвършенстваните технически средства довеждат до това, че броят на лицата, които прибягват до нерегламентирано изкарване на по-висока оценка, изключително намалява. „Днес имаме един такъв случай на зрелостник, който не си е предал втория телефон и след приключване на втория модул, квесторите са установили, че в него се намира втори телефон, вследствие на което писмената работа е била анулирана“, каза Илиева.
Тя заяви, че днес в 32 училища се е провел държавният зрелостен изпит по Български език и литература. Броят на явилите се зрелостници е 3082, като от тях има и такива, които на предни години не са се явявали или не са успели да го вземат. „Вчера установихме, че зрелостниците, които трябваше да се явят на изпит са 3158, но днес 76 от тях не използваха правото си да се явят на изпит“, посочи още Илиева. По думите ѝ са участвали 605 квестори, като цялата организация е била направена така, че изпитът да се проведе в 238 зали, от които 4 стаи за деца със специални образователни потребности. „Изпитът приключи без особени произшествия и се надявам и втория държавен зрелостен изпит да премине при същата добра организация“, допълни още Виолета Илиева.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 2 595 зрелостници от областта са се явили на матурата по български език

Благоевград: 2 595 зрелостници от областта са се явили на матурата по български език

21 Май 2019 | 14:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 2 595 зрелостници са се явили на матурата по български език в Благоевградска област. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление по образованието - Благоевград. Той уточни, че 2 663 зрелостници са били допуснати до изпита, като има 68 неявили се. По думите му изпитът е протекъл нормално, без проблеми. Попов подчерта, че има само една анулирана работа на ученик, който е използвал мобилно устройство по време на изпита, като той е от харесвано и предпочитано училище.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Варна: 128 ученици от областта не са допуснати до държавните зрелостни изпити

Варна: 128 ученици от областта не са допуснати до държавните зрелостни изпити

21 Май 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Варна. 128 ученици от областта не са допуснати до държавните зрелостни изпити. Това каза за Радио „Фокус“ – Варна Венцеслава Генова, началник на Регионалното управление на образованието във Варна. Тя обясни, че тези ученици не са допуснати до изпит поради слаба оценка по учебен предмет и незавършен XII клас. Те ще трябва да се явят на поправителен изпит по дадения предмет, след което ще бъдат допуснати на втората за тази учебна година зрелостна сесия през август/септември.
„Днес в област Варна работиха общо 3393 зрелостници на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Тя бяха разпределени в 40 училища и изпитни сгради, и 268 изпитни зали. Не се явиха 53 зрелостници. Изпитът премина спокойно, при спазване на правилата за работа. Няма никакви сигнали за опити за преписване или други инциденти“, съобщи Венцеслава Генова. По думите ѝ предстои изпитите да бъдат оценени, като се очаква комисията за проверка и оценка на писмените работи на зрелостниците да обяви резултатите от всички матури около 13 юни.
Вторият държавен зрелостен изпит ще се проведе на 23 май, когато учениците избират предмета на матурата. Венцеслава Генова съобщи, че във Варна най-много са желаещите за изпит по английски език. „По броя подадени заявления, най-голям брой – 1058 зрелостници, са пожелали това да бъде английски език. След това със 493 зрелостници е учебния предмет биология и здравно образование, а на трето място по подадени заявления – 315 е география и икономика. Математика е със 208 заявления, т.е. 208 зрелостници са поискали да положат този изпит“, каза още Венцеслава Генова. По думите ѝ очаква се учениците, които са преминали успешно матурите, да получат дипломите си за средно образование до 21 юни. Според Венцеслава Генова точната дата зависи от броя на зрелостниците в едно училище и подготовката на самите дипломи.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 822 ученици от областта са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература

Кюстендил: 822 ученици от областта са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература

21 Май 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 822 ученици от областта са се явили на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Няма заловени зрелостници, които да се опитвали да преписват, няма и анулирани изпитни работи. Първият задължителен държавен зрелостен изпит е преминал спокойно и се е провел в общо 16 учебни заведения в областта.
Миналата година на първия държавен зрелостен изпит са се явили общо 828 ученици, 33 зрелостници не са се явили в рамките на посочения начален час, а 41 не са били допуснати до полагани на изпит поради различни за това причини. По време на миналогодишния изпит по български език и литература е анулирана само една писмена работа на зрелостник от град Дупница заради преписване. За предходната година средният успех на зрелостниците от област Кюстендил на държавен зрелостен изпит по български език и литература е добър 4,20.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 41 зрелостници от община Симитли са се явили на Държавния зрелостен изпит по български език и литература

Благоевград: 41 зрелостници от община Симитли са се явили на Държавния зрелостен изпит по български език и литература

21 Май 2019 | 13:40 | Агенция "Фокус"
Симитли. 41 зрелостници от община Симитли са се явили на Държавния зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Общината. От тях 16 са възпитаници на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Симитли, които са дневна форма на обучение, а 6 са били самостоятелна форма на обучение, сред тях са и невзели матурата завършили в предишни випуски. В СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник от 23-ма подлежащи на задължителния изпит са се явили 19. На 23 май предстои и втората матура. На втори държавен зрелостен изпит ще се явят 19 ученика от Симитли по английски език, география и икономика и биология и здравно образование. От Крупник трябва да се явят най-малко 17 ученика, които завършват тази година. По-голяма част от тях са предпочели за втори ДЗИ предмета география и икономика.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 53-ма зрелостници не се явиха на задължителната матура по БЕЛ в областта

Велико Търново: 53-ма зрелостници не се явиха на задължителната матура по БЕЛ в областта

21 Май 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 53-ма зрелостници не се явиха днес на задължителната матура по Български език и литература във Великотърновска област. В залите писаха общо 1600 дванадесетокласници, съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалното управление на образование в старата столица. Във всички училища в региона изпитът започна точно в 8.00 часа и продължи четири астрономически часа. Втората задължителна матура, която се провежда по предмет по избор на зрелостника, ще е на 23 май.
„Фокус“ припомня, че от Министерството на образованието и науката увериха, че са предприети необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.
На изпитите задължително се ползва химикалка с черен цвят.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МОН: Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин

МОН: Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин

21 Май 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
София. От над 11 милиона комбинации бяха генерирани въпросите за изпитния вариант и тема №13 за 41.въпрос за държавния зрелостен изпит по български език и литература днес. Зрелостниците пишат интерпретативно съчинение или есе върху разказа „Косачи“ от Елин Пелин. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката. Тестът бе генериран от журналистката Елиана Димитрова от Българската национална телевизия, която бе определена чрез жребий от заместник-министъра на образованието и науката Таня Михайлова.
Заместник-министър Таня Михайлова пожела успех на всички зрелостници. Тя ги призова да не се притесняват, да спазват изискванията, да са спокойни и честно да работят по всички модули, за да покажат всичко онова, което са научили през годините.
Матурата по български език и литература се състои от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият - 120. Учениците със специални образователни потребности работиха в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа.
Резултатите от държавните зрелостни изпити ще бъдат обявени до 13 юни 2019 г.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Търговище: 723 зрелостници са се явили на матура по български език и литература в областта

Търговище: 723 зрелостници са се явили на матура по български език и литература в областта

21 Май 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Търговище. 723 зрелостници са се явили на матура по български език и литература в областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Елка Станчева, началник на РУО - Търговище. Изпитът е започнал нормално и навреме. Провежда се в 9 училища в областта. Ангажирани са 184 квестори, както и двама консултанти за зрелостник със специални образователни потребности. От общо 734 зрелостници тази сутрин на държавния изпит не са се явили 11.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 23-ма души от село Крупник се явяват на първата задължителна матура по български език и литература

Благоевград: 23-ма души от село Крупник се явяват на първата задължителна матура по български език и литература

21 Май 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 23-ма души от село Крупник се явяват на първата задължителна матура по български език и литература. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин директорът на СУ „Св. св. Кирил и Методий“ – село Крупник Венцислав Кълбов. Той уточни, че от тях 17 са завършващите тази година, а останалите са приключили обучението си преди години, но до този момент не са успели да положат успешно държавния зрелостен изпит. „Подготовката на учениците премина спокойно, решавахме примерни тестове, на които показаха добри резултати, затова се надявам, че и оценките им ще бъдат задоволителни“, каза още Кълбов. По отношение втората матура, директорът на учебното заведение в Крупник коментира, че по-голям брой от зрелостниците тази година са избрали предмета „География и икономика“.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нина Попова, Община Петрич: 371 ученици се явяват на матура по български език в училищата в общината

Нина Попова, Община Петрич: 371 ученици се явяват на матура по български език в училищата в общината

21 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Петрич. 371 ученици се явяват на матура по български език в училищата в община Петрич. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Нина Попова, директор на Дирекция „Образование“ към Общината. Тя уточни, че от тях 328 са зрелостници от Випуск 2019, а 43 лица са завършили през предходни години. По думите ѝ в община Петрич средна степен на образование учениците получават в общо 7 училища, като 4 от тях са средни и има една профилирана и две професионални гимназии.
Относно предметите за втория Държавен зрелостен изпит Попова посочи, че първенството и тази година се държи от география и икономика. „33% от всички, които ще се явят на матурите в община Петрич, са избрали този предмет. Второ място са предмети от професионалните направления в двете ни професионални гимназии – ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“ и Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“, отбеляза тя. Експертът допълни, че в 5 от седемте училища, в които се обучават ученици в средна степен, ще се провеждат матурите. По думите ѝ това са ПГ „Пейо Яворов“, ПГИТ „Проф. д-р Асен Златаров“, Професионална гимназия по механоелектротехника „Юрий Гагарин“, Средно училище „Васил Левски“ в село Коларово и Средно училище „Свети Паисий Хилендарски“ в село Първомай.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Радка Анастасова, РУО – Смолян: Нормално започна матурата по български език и литература във всички училища в областта

Радка Анастасова, РУО – Смолян: Нормално започна матурата по български език и литература във всички училища в областта

21 Май 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. Нормално започна матурата по български език и литература във всички училища в област Смолян. това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Радка Анастасова от Регионалното управление на образованието – Смолян. Тя поясни, че 843 зрелостници подлежат на изпит, от тях 6 не са се явили, най-вероятно по уважителни причини. „Изпитът започна нормално и без проблеми. До 8.20 часа всички училища са стартирали изпита“, посочи Анастасова.
Държавният зрелостен изпит днес се провежда в 22 училища, а учениците са разпределени в 84 зали. Предприети са всички мерки за сигурност. Във всички стаи има видеонаблюдение, осигурени са достатъчно квестори, предупредени са хората в електроразпределителното дружество да не се спира тока по време на матурата, проверени са и интернет връзките в училищата. Изпитът продължава 4 часа. Учениците със специални образователни потребности са в самостоятелни зали, имат на разположение учители-консултанти и имат удължено време за изпита.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Видин: 643-ма зрелостници от областта са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по български език

Видин: 643-ма зрелостници от областта са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по български език

21 Май 2019 | 09:23 | Агенция "Фокус"
Видин. 643-ма зрелостници от видински училища са подали заявления за явяване на държавен зрелостен изпит по български език, съобщиха за Радио „Фокус“ – Видин от Регионалното управление на образованието. Днес се провежда матурата по български език, която започна в 8.00 часа и ще продължи 4 астрономически часа. Резултатите ще бъдат обявени до 13 юни. Във Видин изпитът се провежда в сградите на три видински училища – в ГПЧЕ „Йордан Радичков“, ПГ по туризъм „Михалаки Георгиев“, ПГ „Проф.д-р Асен Златаров“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: 871 ученици от областта са допуснати до първи държавен зрелостен изпит по български език и литература

Кюстендил: 871 ученици от областта са допуснати до първи държавен зрелостен изпит по български език и литература

21 Май 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. 871 ученици от областта са допуснати до първи държавен зрелостен изпит по български език и литература. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионално управление на образованието – Кюстендил. Осигурен е необходимият брой квестори, които ще бъдат по двама в изпитната зала и един в коридора. Подсигурено е видеонаблюдение във всички зали, в които се провеждат изпитите и се размножават изпитните материали. На зрелостният изпит се ползва химикалка с черен цвят.
ДЗИ продължават 4 астрономически часа. Матурата по български език се състоят от 3 модула. Времето за работа по първия модул е 60 минути. Вторият също е 60 минути, а третият – 120. Учениците със специални образователни потребности работят в отделни зали и имат два допълнителни часа за работа. Резултатите от матурите ще бъдат обявени до 13 юни.
Венцеслав ИЛЧЕВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Семерджиева, РУО – Смолян: 851 зрелостници от областта трябва да се явят на матурата по български език и литература на 21 май

Мария Семерджиева, РУО – Смолян: 851 зрелостници от областта трябва да се явят на матурата по български език и литература на 21 май

21 Май 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
Смолян. 851 зрелостници от област Смолян трябва да се явят на матурата по български език и литература на 21 май. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Семерджиева – началник на Регионално управление на образованието (РУО) – Смолян. Държавният зрелостен изпит ще се проведе в 22 училища в региона, а учениците ще бъдат разпределени в 84 зали. „Предприети са всички мерки за сигурност както на матурата по български език, така и на тази по математика, която ще се проведе на 23 май. Във всички стаи има видеонаблюдение, осигурени са достатъчно квестори, предупредени са хората в електроразпределителното дружество да не се спира тока по време на матурите, проверени са и интернет връзките в училищата“, подчерта Семерджиева. Тя припомни, че изпитът започва в 8:00 часа и продължава 4 часа. Учениците със специални образователни потребности ще бъдат в самостоятелни зали, ще имат на разположение учители-консултанти и ще имат удължено време за изпита, каза още началникът на РУО – Смолян.
Нели ГЕРГЬОВСКА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Силистра: 769 зрелостници от областта са се явили на матурата по български език и литература

Силистра: 769 зрелостници от областта са се явили на матурата по български език и литература

21 Май 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Силистра. 769 зрелостници са се явили на матурата по български език и литература в област Силистра. Това съобщи за Радио „Фокус“ - Шумен Габриела Миткова, началник на Регионалното управление на образованието. Подадените заявления са били 833. До изпит не са допуснати 46 души. Държавният зрелостен изпит е започнал навреме и без произшествия. Провежда се в 70 зали в 17 училища в областта. Ангажирани са около 200 квестори в залите и в коридорите.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: В 36 училища на територията на областта се провежда матура по български език

Благоевград: В 36 училища на територията на областта се провежда матура по български език

21 Май 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В 36 училища на територията на Благоевградска област се провежда Държавният зрелостен изпит по български език. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Методи Попов, началник на отдел „Инспектиране и организационно-методическа дейност“ към Регионално управление по образованието - Благоевград. По думите му в голяма степен за първия изпит залите за явяване на учениците имат съвпадение с училищата, в които се обучават. Попов посочи, че според нормативния текст изискването е да бъдат училища от областта. Той допълни, че е подсигурено видеонаблюдение във всички училища, в които ще се провеждат матурите за дванадесетокласниците. Експертът отбеляза, че местата, в които ще бъдат размножавани изпитните материали, както и коридорите на учебните заведения и залите, в които се провеждат изпитите, задължително са с осигурени камери, като са поставени и информационни табели, затова че на място има видеонаблюдение и т.н. По думите му има училища, които ще наблюдава Регионалното управление по образованието, а има и такива, които ще бъдат наблюдавани и от Министерството на образованието и науката успоредно.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матура по български език и литература

Над 52 000 зрелостници ще се явят на матура по български език и литература

21 Май 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
София. 52 650 са зрелостниците, подали заявления за явяване на матура по български език и литература. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката във връзка с провеждането на тазгодишните държавни зрелостни изпити (ДЗИ). За ДЗИ по БЕЛ са осигурени 4143 зали в 677 училища, като в тях са включени и две училища в чужбина. За втория ДЗИ са предвидени 3861 зали в 608 училища, а за изпитите по желание залите са 174 в 61 училища. Изпитът започва в 8.00 часа, като по-рано сутринта е изтеглен изпитният вариант, на който ще отговарят зрелостниците. Изпитът е с продължение 4 астрономически часа.
За втори ДЗИ заявление са подали 41 716. За изпита по желание заявление са подали 888 ученици, а да държат изпит за получаване на Степен на професионална квалификация (СПК) желаещите са 10 421 ученици.
Квесторите за изпитите са 10 500 за изпита по БЕЛ, 9 500 за втория ДЗИ и 600 квестори за изпита по желание. Квесторите ще осигуряват пропускателния режим на входа на училището. Учениците трябва да носят лична карта и служебна бележка за допускане. В класните стаи се осигуряват двама квестори, като в коридорите също ще има дежурни квестори. Учениците ще сядат на точно определените за тях места в залите.
Министерството на образованието и науката е предприело необходимите мерки за безпроблемното провеждане на всички изпити, като освен квестори за нормалното протичане на изпитния ден, във всички зали, в които ще се провеждат изпити и ще се размножават изпитните материали, е осигурено и видеонаблюдение, за да няма опити за преписване и нарушаване на правилата за изпитния ден.
На зрелостните изпити се ползва химикалка с черен цвят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: За зрелостниците със специални образователни потребности ще бъдат осигурени специални материали и допълнително време за матурите

Зам.-министър Таня Михайлова: За зрелостниците със специални образователни потребности ще бъдат осигурени специални материали и допълнително време за матурите

18 Май 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. За зрелостниците със специални образователни потребности ще бъдат осигурени специални материали на матурите, като ще имат и 2 часа допълнително за решаване на изпита. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ относно матурите за дванадесетокласниците. „За зрелостниците, които имат специални образователни потребности и са отбелязали това обстоятелство в заявлението за допускане до матурите и съответно от там, в зависимост от техните потребности, им се осигуряват материалите. За слабо виждащи, например, се брайлират текстовете или се увеличава размерът на шрифта, ако имат дислексия“, заяви Таня Михайлова. Тя отбеляза, че всичко това е описано, за това материалите са съобразени с конкретните потребности на съответния зрелостник. „За всички ученици със специални образователни потребности са предвидени допълнителни до 2 часа удължаване на времето, което се разпределя съответно между модулите. Например, тези изпити, които са съответно с 3 модула, имат право на първия и втория до 30 минутни допълнително време, за което да работят. За последния модул имат 60 минути. А за втория вариант на изпита, ако са на 2 модула - към първия са 40 минути, а към втория 80 минути. В този смисъл, 2 часа са предвидени за допълнителна работа“, посочи още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Когато си на изпит, трябва да успяваш със собствените си знания и да не се бориш просто за оценка

Зам.-министър Таня Михайлова: Когато си на изпит, трябва да успяваш със собствените си знания и да не се бориш просто за оценка

18 Май 2019 | 12:49 | Агенция "Фокус"
София. За мен, много ценно е и винаги съм го подчертавала, че в XII клас е изключително трудно да се бориш срещу явления, които са недопустими в системата. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова в интервю за Агенция „Фокус“ относно матурите за дванадесетокласниците. „Драконовските мерки за сигурност са насочени в няколко направления, но всички те са свързани със създаването на нормални условия за протичането на този изпит. За да имаме един нормален изпит, първо трябва учениците да са подготвени и да вярват в собствените си сили да се справят сами. На второ място, разбира се, трябва да има сигурност на информацията за изпитните варианти и теми. От там насетне, трябва да бъдат създадени нормални условия за протичане на изпитите в училище“, заяви Таня Михайлова. Тя посочи, че когато говорим за мерки за сигурност, преди всичко, всички си представят техническите средства. По думите й за десета година вече се провеждат матурите, като всяка година се променят и се акцентира върху сигурността. „Обикновено това е именно с цел, за да се елиминират негативни явления, които са били установени по време на изпита. За мен много ценно е и винаги съм го подчертавала, че в XII клас е изключително трудно да се бориш срещу явления, които са недопустими в системата. Трябва да се знае, че в училище и изобщо, когато си на изпит, трябва да успяваш със собствените си знания. Аз изключително много разчитам на човешкия фактор“, подчерта зам.-министърът на образованието и науката. Тя посочи, че тези, които се явяват на изпит не бива да отиват, за да се борят просто за оценка.
По думите й матурите за квесторите са един изключително отговорен труд. „Това са хората, които са в класните стаи и тези, които осигуряват нормалните условия за работа в самата зала, в която се провежда матурата. Квесторите са тези, които носят една наистина изключителна отговорност по време на матурите. И тогава вече идват и техническите средства. Вие знаете, че и видео наблюдението по време на матурите е от обществен интерес и значение, така че ще бъде осигурено, но от там насетне за мен, по-важен е човешкият фактор“ , каза още тя. Михайлова отбеляза, че традиционно в класната стая има по двама квестори, като единият е пред учениците, в предната част на класната стая, а другият е в края на стаята, съответно зад тях. В коридорите също има по двама квестори, които са определени. Михайлова отбеляза още, че е добре зрелостниците да бъдат поне 30 минути преди самия изпит в училището, в което са разпределени, като напомни, че той започва в 08.00 часа. „След стартиране на началото на изпита, ученици не се допускат в училище. А изпитът започва в 08.00 часа, с изтеглянето на варианта и започването на разпространяването му. Именно за това, ученици в училището не могат да влязат. Моят апел е да отидат навреме, да предвидят по-рано да бъдат в училище, отколкото после да са зависими от точността, било то на транспорт, било то на трафика в големите градове“, каза още тя.
Ирина ИВАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.
Протестиращите в Хонконг запалиха полицейски автомобил 17 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.