НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 19:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Европейски избори 2019: Бойко Борисов, ГЕРБ: Нямам нова недекларирана къща

Европейски избори 2019: Бойко Борисов, ГЕРБ: Нямам нова недекларирана къща

23 Май 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Нямам нова недекларирана къща. Това каза премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Това е един и същи имот, където съм се родил, където живея и където ще умра. Питате ме - на лъжите им трябва да се отговаря с конкретни факти, за да престанат. Там, което е оградено беше прасето, кокошките, зайчарника. От едната страна на първия братовчед на татко, от другата - нашето. Двете стени на въпросната къща, която е една пристройка, са самия дувар. Има покрив, на ката 0, отпред са две стъклени стени с тухли и всъщност представлява една стая“, обясни Борисов.
Премиерът показа, че в своята данъчна декларация имотът е описан.
Това е един и същи имот, това ми е пристройка. Децата живеят в къщата, а аз съм самостоятелен човек. Имам нужда от място, на което да се срещам с хора, каза още Борсов.
Министър-председателят отрече да е помагал на братовчед си да направи заменка. „Човекът, който спря заменките в София, се казва Бойко Борисов“, заяви той. „Аз заменки нямам, офшорни компании нямам, сметки нямам и всичко това е проверявано, проверявано, проверявано“, каза още Борисов.
Относно това дали има къща в Барселона, премиерът заяви, че е ходил в този град само веднъж по времето, когато бил кмет. Относно обвиненията, че има къща в Барселона, Борисов заяви: „Първо започнаха с имение в Лос Анджелис – 100% лъжа. После с остров в Гърция. След това започнаха с Барселона. В Барселона съм бил веднъж като кмет на София преди 12-13 години”, заяви Борисов.
„Нито съм заменил в центъра на София държавни предприятия, нито съм отишъл някъде”, каза премиерът. „Живял съм, живея и в тази къща в Банкя ще умра. Вие ще сте живи, ще го наблюдавате”, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Елена Йончева, "БСП за България": Бойко Борисов е водеща фигура в "Апартаментгейт"

Европейски избори 2019: Елена Йончева, "БСП за България": Бойко Борисов е водеща фигура в "Апартаментгейт"

22 Май 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
София. "Премиерът Бойко Борисов е на върха на "Апартаментгейт". Той е построил къща от 138 кв. м в Банкя, която не е декларирал". Това обяви водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева пред Нова телевизия, съобщиха от пресцентъра на БСП. Йончева обясни, че имотът е влязъл в експлоатация през 2009 година. Тя показа документи, които още вчера "Биволъ" публикува: разрешение за строеж на жилищна сграда с РЗП 125 кв. м от 16 октомври 2008 г. на името на Бойко Методиев Борисов, в Банкя, удостоверение за въвеждане в експлоатация на същата жилищна сграда, декларация пред Сметната палата и сателитни снимки на имота. Водачът на листата на БСП коментира, че докато Борисов имитира санкции срещу шефа на КОНПИ и други не са си декларирали имотите, той не е декларирал къщата си, която според кадастъра е с РЗП 138 кв. м, в нито една декларация. "Понеже Бойко Борисов говори за честност и прозрачност, нека разкаже за своя братовчед Ради, който е собственик на целия му бизнес", призова тя. Йончева обяви още, че Борисов, в качеството си на кмет на София, му прави заменка на една боксониера и апартамент в Ботунец за терен в най-атрактивното място в Люлин. В резултат на това- братовчедът Ради (Радослав Иванов) строи сграда с РЗП 6360 кв. м, на ул. „Панчо Владигеров“, в Люлин. "Това е същият братовчед, с когото Борисов твърди, че не си говори от 30-40 години. Ако премиерът лъже за своите имоти, лъже и за къщата в Барселона. Не се интересуваме от личния живот на премиера, а как на банковата сметка на Борислава Йовчева, която живее в къщата в Барселона, са постъпили 1 700 000 евро. Пътят на парите води до Банкя. До Иван Саздов, управител на "Тенис клуб Банкя". Негов съдружник е братовчедът Ради. На това управление, генериращо корупция трябва да се сложи край", категорична бе Елена Йончева. Тя припомни, че България губи 11 млрд. евро от БВП всяка година, според данни на Световната банка, заради корупция, кражба от еврофондове, загуби от сивата икономика, организирана престъпност, рекет върху бизнеса и тотален срив на чуждите инвестиции.
"Готова съм в Европейския парламент да работя с всеки честен и почтен човек, който го е грижа за България. Дори и да имаме различни мнения, винаги можем да дебатираме, защото БСП не е авторитарна, а демократична партия и не спуска готови решения", каза още Елена Йончева. Водачът на листата на левицата добави, че ще продължи да работи в интерес на българските граждани. Тя добави, че това, че ЕНП е водеща в ЕП, не е добре за всички европейци, защото техният фокус не е социалната политика. "България загуби заради пакета "Макрон", защото над 300 000 семейства ще пострадат от него. Тази битка трябваше да бъде изнесена в България, по време на европредседателството. Тогава правителството не постави тази тема и предаде националния интерес. За Борисов беше важно да се снима и да си прави ПР", заяви Елена Йончева.
От БСП посочиха също, че от справка за лицето Бойко Методиев Борисов от службата по вписвания в София, за периода 1 януари 1992 г. - 22 май 2019 г. няма вписвания, отбелязвания или заличаване по отношение на изградената в град Банкя къща. За да предпазим медиите от евентуална заблуда, искаме да подчертаем следното: Според службата по вписвания от 2002 г. има констативен акт за мястото и имота, където премиерът живее, както и за пристройка от 38 кв. м. Тази постройка не е въпросната къща от 125 кв. м.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Иво Христов, "БСП за България": Българските медии се конкурират коя първа няма да интервюира братовчеда Ради

Европейски избори 2019: Иво Христов, "БСП за България": Българските медии се конкурират коя първа няма да интервюира братовчеда Ради

22 Май 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Българските медии се конкурират коя първа НЯМА да интервюира братовчеда Ради и НЯМА да заснеме къщата в Барселона. Това написа кандидатът за евродепутат от "БСП за България" Иво Христов във Фейсбук по повод разкритията, които направи Елена Йончева и сигналите, които подаде до прокуратурата, съобщиха от пресцентъра на БСП и припомниха, че Радослав Иванов - братовчед на Бойко Борисов, с когото премиерът твърди, че не разговаря от години, според документи от Търговския регистър, управлява фирми, които са били собственост на Бойко Борисов. Днес водачът на листата на "БСП за България" Елена Йончева показа още документи, които показват заменка, направена в полза на братовчеда на Борисов докато той е кмет на София.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Кандидатът за евродепутат Елена Йончева, БСП: Премиерът Бойко Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв. м

Европейски избори 2019: Кандидатът за евродепутат Елена Йончева, БСП: Премиерът Бойко Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв. м

22 Май 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов не е декларирал къща в Банкя от 138 кв. м. Това каза водачът на листата на БСП за България за европейките избори Елена Йончева в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия. „Г-н Борисов си е направил къща, която не е декларирана в Банкя. Има втора къща очевидно. 138 кв.м. Удостоверението за въвеждане в експлоатация е от 2009 г. на негово име. Тази къща не е вписана в данъчната му декларация, не е декларирал този имот. Той се възмущава, че шефът на КОНПИ и други не са си деклрарирали терасите, това е къща от 138 кв. м, записана на Бойко Методиев Борисов“, заяви Йончева.
„Това не е изваждане, това не е компромат. Става дума за конкретика и документи, които сме събрали“, каза още тя. Йончева призова премиерът и лидер на ПП ГЕРБ да разкаже за своя братовчед, който днес е собственик на целия му бивш бизнес. Г-н Борисов в качеството си на кмет му прави заменка на една боксониера и един апартамент в кв. „Ботунец“, в резултат на което от негови братовчед се строи сграда с разгъната застроена площ от 6360 кв. м в Люлин на ул. „Панчо Владигеров“.
По думите ѝ на това трябва да се сложи край, защото генерира огромна корупция. Йончева за пореден път обясни, че няма офшорки и че с парите от ТВ7 е била закупена техника, с която са заснети 7 фирма в конфликтни точки на света. Напомни, че сигналите срещу нея до прокуратурата са пуснати от трима представители на ГЕРБ. Депутатката уточни, че живее на квартира.
Водачът на листата на БСП обяви какви ще са основните ѝ приоритети, ако бъде избрана за евродепутат.
„Фокусът на десницата в ЕП не е социалната политика. Те обслужват големите корпорации. Това, което смятаме, че не е добре е този брак, който прави десницата с крайната десница в Европа. Второто, на което трябва да обърнем внимание, е пакетът „Макрон”, който България загуби не просто в ЕП, защото ние нямаме шанс в ЕП да защитим този национален интерес. Над 300 хил. семейства ще пострадат от тази загуба. В ЕП 350 млн. избиратели са „за” този пакет, докато 150 млн. са „против”, т.е. битката не е в ЕП, тя трябваше да бъде в България", обясни Йончева.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2019 г.
Протести срещу уволнението на кюрдските кметове в Диарбекир, Турция. 21 август 2...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.