НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

El Pais (Испания): ИСРП и „Подемос“ се споразумяха да преговарят за „правителството на сътрудничеството"

El Pais (Испания): ИСРП и „Подемос“ се споразумяха да преговарят за „правителството на сътрудничеството"

12 Юни 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП) и „Подемос“ направиха първата си стъпка към постигането на споразумение за съставяне на правителство, повече от месец след неубедителните резултати от общите избори в Испания на 28 април, съобщава националният ежедневник El Pais. Решението идва ден, след като организационният секретар на ИСРП заплаши с нови избори.
В гласуването през април ИСРП спечели най-много места в парламента, но не успя да получи мнозинство, което означава, че лидерът на партията Педро Санчес ще се нуждае от подкрепата на други партии, ако иска да бъде преизбран за премиер.
Лидерът на „Подемос“ Пабло Иглесиас предложи подкрепа в замяна на това, но ИСРП подчерта, че иска да води правителство на малцинството и че дори с 40-те места на партията няма да си осигури необходимите за абсолютно мнозинство 176 гласа.
След среща във вторник партиите обявиха, че са се договорили да преговарят за „правителство на сътрудничеството". Тепърва обаче предстои да стане ясен точният характер на това сътрудничество.
За „Подемос“ това означава, че ще имат право на глас за това кой да бъде назначен за министър. На пресконференцията след срещата не бе изключена възможността Иглесиас да бъде част от изпълнителната власт. „През последните 12 месеца показахме, че левите знаят как да се разбират помежду си“, заяви говорител на ИСРП.
Иглесиас от своя страна може да се е отказал от коалиционното правителство, но не се е отказал от идеята. Според лидера на „Подемос“, приоритет е създаването на „многостранно правителство, което да посрещне предизвикателствата на бъдещето“.
„Говорихме за труда, правосъдието и данъчната реформа. Програмата ИСРП е добра отправна точка. Добрите предложения не може да останат предизборни обещания, те трябва да бъдат превърнати в конкретни политики", подчерта Иглесиас.
От ИСРП признаха, че концепцията за „правителство на сътрудничеството" е „нова" и няма друго такова в Европа, което е следвало този модел. Сега предстои Санчес и Иглесиас да започнат по-дискретни преговори за състава на новото правителство.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

El Pais (Испания): Педро Санчес е готов да започне разговори за нов кабинет

El Pais (Испания): Педро Санчес е готов да започне разговори за нов кабинет

10 Юни 2019 | 08:12 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Повече от месец след като спечели изборите, изпълняващият длъжността министър-председател на Испания Педро Санчес ще получи втори мандат и ще се опита да сформира правителство "с възможно най-кратко забавяне", пише испанският вестник El Pais.
След спечелването на изборите от 28 април, в които обаче не успя да си осигури парламентарно мнозинство, лидерът на Социалистическата партия (ПСОЕ) трябва да осигури подкрепа от други партии, за да получи вот на доверие в гласуване, което може да се проведе в началото на юли, според правителствени изчисления.
След изборите крал Фелипе VI се среща с политически лидери, както се изисква от закона, за да види кой кандидат е с най-добрият шанс да бъде одобрен от Конгреса. В четвъртък монархът предложи Санчес като най-вероятния претендент и последният прие кандидатурата.
"Имам огромно чувство на благодарност към испанците и същевременно огромна отговорност", каза Санчес, който ще инициира разговори с консервативната народна партия (НП), дясноцентристката Сиудаданос („Гражданите“) и левицата „Подемос“, за да обсъди подкрепата за ръководено от Социалистическата партия правителство.
„Трябва да започнем този разговор... Няма алтернативно мнозинство“ - каза той. „Всеки е отговорен за улесняването на това правителство, по-специално на Подемос, НП и Сиудаданос.
Досега действащият премиер изчакваше резултата от местните избори на 26 май, които също така дадоха победата на неговата партия, но и потвърдиха необходимостта от сключване на сделки, за да се спечели или запази властта в ключови места като Мадрид. Лидерът на НП Пабло Касадо поиска от Санчес да работи за "управляемост и стабилност", тъй като създаването на ново правителство не може да чака повече.
Фрагментираният сценарий, възникнал в резултат на тези избори, означава, че Санчес се нуждае от помощ, за да води правителството на малцинството с подкрепата за всеки отделен случай - предпочитания от него вариант - или да оглави коалиционно правителство с „ Подемос“, за коeто те настояват. Санчес каза, че целта му е да управлява "с широк консенсус, като говори с всички".
Когато приключи с тези преговори, Санчес ще уведоми председателя на Конгреса, Меричел Батет, дали е готов да определи дата за гласуване на правителството. Ако смята, че му липсва необходимото мнозинство, за да бъде назначен отново за втори мандат, той може да откаже гласуване на новия кабинет. Това ще принуди Фелипе VI да започне нов кръг от разговори с политическите лидери и потенциално да предложи друг кандидат. Това се случи след изборите през декември 2015 г., което в крайна сметка доведе до повторно гласуване през юни 2016 г.
В полза на Санчес е фактът, че трима нови депутати в Конгреса от „Заедно за Каталония“ , които в момента са изправени пред съда за ролята си в обявяване на независимост през 2017 г., са решили да не се откажат от местата си в полза на други членове на партията, въпреки че не могат да гласуват.
Това означава, че прагът за обикновено мнозинство във втория кръг на гласуване намалява до 173 гласа. Но Санчес все още ще се нуждае от подкрепа от „Подемос“ и от по-малки регионални партии като Баската националистическа партия, „Компромис“, Коалиция на Канарските острови или Регионалната партия на Кантабрия, за да бъде успешна кандидатурата му като министър-председател на Испания.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.