НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:30


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

ТАСС: УАПЦ прекрати съществуването си

14 Август 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинската автокефална православна църква (УАПЦ) официално прекрати съществуването си, като се вля в новата „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ), пише в сряда парламентарният вестник „Голос Украини“, предава ТАСС.
Във връзка с ликвидацията на УАПЦ са отменени всички пълномощни на нейно име.
Както припомня ТАСС, През декември 2018 г. две неканонични (разколнически) църкви - УАПЦ и така наречената Киевска патриаршия (УПЦ КП) обявиха обединението си и създаването на Православната църква в Украйна, която получи томос за автокефалия от Вселенския патриарх на 6 януари 2019 г. По-късно ръководството на ПЦУ реши във вътрешни документи да нарече църковната им организация „Украинска православна църква“, игнорирайки факта, че това име е на единствената канонична църква в Украйна - Украинската православна църква (Московска патриаршия).
Няколко месеца след създаването на ПЦУ, бившият глава на Киевската патриаршия Филарет, който получи титлата почетен патриарх в новата структура, започна да критикува томоса и продължава да работи от името на УПЦ КП, въпреки факта, че Министерството на правосъдието на Украйна вече обяви ликвидацията на тази организация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Трима гръцки свещеници преминаха от Константинополската патриаршия към Задграничната руска църква

„Взгляд“: Трима гръцки свещеници преминаха от Константинополската патриаршия към Задграничната руска църква

16 Юли 2019 | 21:14 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Трима гръцки свещеници от САЩ отхвърлиха юрисдикцията на Константинополската патриаршия и се присъединиха към Задграничната руска православна църква (ЗРПЦ), пише руското издание „Взгляд“.
Както съобщава православният портал Orthodox Christianity, това са отец Спиридон Бейли от Англия, отец Емануил Хатцидакис от САЩ, както и Йоан Маридакис, преселил се от Крит в Америка.
Отец Бейли е известен като автор на няколко книги за християнството, а също така води популярен видеоблог в YouTube.
„Решението ми да премина в ЗРПЦ беше обусловено от редица фактори. От дълго време ме безпокояха нарастващите модернистки и икуменически тенденции в Константинопол. А действията в Украйна ме убедиха, че съм длъжен да се оттегля“, заяви Бейли.
На свой ред, свещеник Йоан Маридакис се мести в САЩ специално, за да се присъедини към ЗРПЦ, макар че не знае английски език.
През миналата година храм във Флоренция преминава от Константинополската патриаршия към ЗРПЦ заради несъгласие с действията на Константинопол в Украйна. РПЦ обвини константинополския патриарх в легитимация на украинските разколници.
Междувременно в „новата църква“ на Украйна вече има разкол – „патриарх“ Филарет (Денисенко) възстанови „Украинската православна църква – Киевска патриаршия“, създаде собствен синод и призна ПЦУ за неканонична църква.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руската църква: Отделянето на Филарет говори за провала на опитите на Фенер да ръководи световното православие

Руската църква: Отделянето на Филарет говори за провала на опитите на Фенер да ръководи световното православие

21 Юни 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Москва. Отделянето на структурите на Филарет (Денисенко) от украинската „нова църква“ говори за „умножаване на разкола“ в Украйна и за провала на опитите на Константинополската патриаршия да ръководи еднолично световното православие, счита ръководителят на отдела по връзки с медиите на Московската патриаршия Владимир Легойда, предава РИА Новости.
По този начин той коментира проведения по-рано „поместен събор“ на т.нар. Киевска патриаршия, оглавявана от Филарет. Това събрание отмени ликвидацията на „Киевската патриаршия“, обяви за недействителни решенията на „обединителния събор“, който в края на 2018 година учреди „новата църква“ и подложи на критика издадения от Фенер „томос за автокефалия“, който бил поставил „новата църква“ в Украйна в зависимост от Истанбул.
Легойда написа, че „разединилата се половин година след своето основава нова „църква“ най-добре демонстрира дълбочината на провала на опитите за еднолично ръководство на сложния организъм, наричан Световно православие и изначалната погрешност на избрания от Фенер път за „изцеряване“ на разкола“.
„Резултат от движението по този път стана само умножаването на разкола“, заключи представителят на РПЦ.
По-рано заместник-ръководителят на външните църковни връзки на Московската патриаршия Николай Балашов отбеляза, че „няма нищо учудващо в това, че зданието, построено не на основата на свещените канони на църквата, а в полза на сезонни политически интереси, започва бързо да се руши след поредните избори“.
„Но само в това да бяха замесени единствено политици и разколници! Най-голяма ни тъга е за Константинополската патриаршия, с която толкова много е свързано в нашата история, а и в нашия неотдавнашен живот, поне за някои от нас. Как можаха носителите на вековен опит и предания да бъдат прелъстени толкова евтино. Кога отново ще изгрее слънцето над Цариград? Не намирам отговори на тези въпроси. Боли“, написа Балашов във „Фейсбук“.
На свой ред историкът-визнтинист Аркадий Малер обърна внимание на това, че в заключителния документ на „поместния събор“ специално се отбелязва, че киевските „манастири Михайловски Златовърхий, Теодосиевски, Видубецки, Михайловски, както и Николаевски Богословски, както и всички енории на Киев, принадлежат на Киевската патриаршия“.
„По този начин „томосът“ на Фенер сега засяга само разпуснатата УАПЦ (Украинска автокефална православна църква), а неговото единствено нагледно постижение остава само преподчиняването на многострадалната Андреевска църква от УПАЦ на самия Фенер“, заключи експертът във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Киевския патриархат отмени решението за своето разпускане

„Независимая газета“: Киевския патриархат отмени решението за своето разпускане

20 Юни 2019 | 19:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Събранието, проведено в четвъртък от патриарх Филарет (Денисенко) и наречено от него "Поместен събор на Украинската православна църква - Киевски патриархат (УПЦ-КП)", отмени решението на епископския съвет на УПЦ-КП от 15 декември 2018 г. за своята ликвидация, пише руският вестник “Независимая газета“.
"Поместният събор не утвърждава, а отменя решението на архирейския събор, или така наречения „поместен събор“, защото това не е бил истински Поместен събор а събирането на подписите на епископите, един свещеник и двама миряни за условното ликвидиране на УПЦ_КП по искане на Вселенския патриарх Вартоломей. Без условната ликвидация на Киевския Патриархат не би могло да има обединителен събор на украинските църкви на 15 декември 2018 г. и предоставянето на томос за автокефалията ”, се казва в резолюцията на Поместния съвет на УПК-КП. , цитиран от вестника
В документа се посочва, че УПЦ-КП "е регистрирана от правителствена агенция и продължава да съществува и работи", а също така продължава да бъде собственик на имотите си. Патриархът на Киев и на цяла Уктрайна Филарет продължава да бъде ръководител на УПЦ-КП, се казва в текста на резолюцията.
"Съборът благодари на Вселенския патриарх на Константинопол Вартоломей и на всички йерарси на Църквата-майка, че се опитват да разрешат украинския църковен проблем, но не ни устройва съдържанието на томоса за автокефалията на Православната църква на Украйна", се казва в решението.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Новата украинска църква заплаши Филарет с отлъчване

ТАСС: Новата украинска църква заплаши Филарет с отлъчване

14 Юни 2019 | 18:51 | Агенция "Фокус"
Киев. Бившият глава на разколническата Киевска патриаршия, а сега почетен патриарх на неканоничната Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет може да бъде отлъчен от църквата отново. Това се казва в заявление на пресслужбата на новата украинска църковна структура, която продължава да не е призната от нито една поместна православна църква, предава ТАСС.
На ПЦУ им се наложи да излязат със заявление във възка с обявеното от Филарет (Денисенко) намерение да свика на 20 юни събор на Киевската патриаршия, която трябваше да бъде разпусната още през декември миналата година, когато бе създадена новата църква, но, както се изясни, съществува и до днес.
„Филарет няма право да свиква еднолично „поместен събор на УПЦ-КП“, нито според устава на ПЦУ, нито дори по загубилия сила устав на УПЦ-КП“, се казва в съобщението. „Самоволното и неуставно провеждане на събиране на неопределена група от неупълномощени лица с присвояване на това събрание името „Събор“ означава църковно разделение и отделяне на организаторите и участниците в такива събрания от ПЦУ с всички канонически и юридически последствия“.
В тази връзка ПЦУ призова йерарсите да откажат участие в това мероприятие.
Филарет (Денисенко) взе най- активно участие в създаването на новата църковна структура и дори претендираше да я оглави, но след това започва да изказва недоволство от положението си в новата църковна организация и работата на нейния глава Епифаний (Думенко). Той открито заяви, че повече не признава томоса, който новата църква получи от ръцете на константинополския патриарх, тъй като този документ вместо да предостави автокефалия постави ПЦУ в зависимост от Истанбул.
В миналото Филарет беше предстоятел на каноническата Украинска православна църква – Московска патриаршия и дори претендираше за поста патриарх на Руската православна църква (РПЦ). След неуспеха той излезе от РПЦ и обяви създаването на самостоятелна УПЦ-КП. Тя, както и сегашната ПЦУ, не беше призната от нито една поместна православна църква, а самият Филарет бе лишен от сан и отлъчен от църквата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: „Киевският патриарх“ къса с константинополската автокефалия

„Независимая газета“: „Киевският патриарх“ къса с константинополската автокефалия

12 Юни 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Москва. Киевският патриарх Филарет (Денисенко), за който, изглежда, не е достатъчна титлата „почетен“, има намерение да свика поместен събор на Украинската православна църква – Киевска патриаршия – от това излиза, че УПЦ-КП не се е разтворила в новата Православна църква на Украйна (ПЦУ) през декември 2018 година, пише руското издание „Независимая газета“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Свикваме поместен събор, на който няма да утвърдим решението на събора от 15 декември 2018 година. А това значи, че то не е задължително за нас. С това ще демонстрираме, че Киевска патриаршия е имало, има и ще има. Ще свикаме събора на 20 юни“, заяви Филарет пред журналистите в кулоарите на организирания от него Форум на украинската интелигенция на 11 юни в Киев. Форумът се проведе под лозунга „За Украинската православна църква! За Киевската патриаршия!“
Вярно е, че тези думи не бяха в речта му на Форума на украинската интелигенция, те бяха предадени само от украинската редакция на Би Би Си. Изявленията за свикването на събора не са отразени в официалната публикация на уебсайта на УПЦ-КП, който съществува паралелно със сайта на ПЦУ, създаден не толкова отдавна. Въпреки това в публикациите от последните дни във филаретовския сайт главата на църквата все пак се нарича Киевски митрополит Епифаний (Думенко), когото Филарет сега обвинява в неблагодарност и измама. Така че в момента не може да се говори за официално излизане в разкол – вече не от Московската патриаршия, а от Константинополската и свързаната с нея ПЦУ.
В речта си на форума на 11 юни Филарет твърди, че ПЦУ не е получила реална автокефалия. Украинското Православието, казва той, е паднало от една зависимост към друга - сега тя се управлява не в интерес на Москва, а в интерес на Гърция. Така казва Киевският патриарх, който се застъпва за необходимостта да се запази патриаршията. Той е готов да се откаже от легитимността, получена през декември 2018 г. под формата на томос за автокефалията. Филарет твърди, че украинците са били измамени от гърците. През декември те са предложили да се гласува за автокефалия, но са запознали украинците със съдържанието на томоса едва на 6 януари и следователно, според Филарет, той не е истински.
Докато обявлението не се е появило на официалния сайт на „филаретовците“, може да се счита, че той се надява, че неговите опоненти от ПЦУ все пак ще дойдат да му се поклонят. Впрочем, смята се, че ръководството на ПЦУ, напротив, мечтае окончателно да скъса с Филарет и неговото токсично наследство. Митрополит Йосафат (Шибаев), верен привърженик на Филарет, заяви преди няколко дни, че почетният патриарх е притискан и го принуждават да излезе от ПЦУ. Освен Йосафат, престарелият вожд на украинската духовна независимост има подкрепата на „владиките“ от миниатюрните юрисдикции на УПЦ-КП на територията на Русия. Във връзка с това някои украински издания обсъждат отвсякъде „версията“, че Филарет е „агент на ФСБ“.
Самият Филарет отговаря на враговете си почти в сталинистки стил: „Защо ще спечелим? Защото истината е наша страна!“

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

Вартоломей се нахвърли на Московската патриаршия: Ледените ветрове от северните степи няма да изгасят светлината на Фенер

12 Юни 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Истанбул. Базираният в Истанбул Вселенски патриарх Вартоломей, чиято катедра някога е била първа сред равни в Православното Християнство, се нахвърли на Москвоската патриаршия във вторник заради отказа й да се откаже от юрисдикцията над Украинската църква, пише електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini.
В коментари, насочени срещу Москва, Вартоломей каза, че „Фенер винаги е източник на светлина и надежда, които не угасват нито от ветровете, които някога са духали от Изток и Запад, нито от ледените ветрове, духащи от степите на Севера“.
„Истината за Украйна ще надделее“, увери той, като осъди „клеветниците“.
Вестникът припомня, че схизмата между Москва и Фенер започна, след като главата на новосформираната „Православна църква на Украйна“ (ПЦУ) Епифаний получи томос за автокефалия на територията на Православната църква на Украйна - Московкса патриаршия през януари в Истанбул.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

ТАСС: Филарет заяви, че не признава томоса от Константинополския патриарх

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Почетният патриарх на т.нар. Православна църква на Украйна (ПЦУ) Филарет заяви, че не признава томоса, получен от новата църковна структура от Константинополския патриарх в началото на тази година, предава ТАСС.
„Ние не приемаме този томос, защото не знаехме неговото съдържание“, обясни той в рамките на изказване в Киев на Форума на украинската интелигенция. „Ако знаехме съдържанието му, то на 15 декември не бихме гласували за автокефалия, тъй като не ни трябва да преминаваме от една зависимост в друга“.
По неговите думи, действащата в Украйна Украинска православна църква – Московска патриаршия служи на интересите на Русия, а ПЦУ – на Гърция. „Докато по същото време никой не служи на Украйна“, добави Филарет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.