НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: В града започва изпълнение на проект за Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства

Смолян: В града започва изпълнение на проект за Дневен център за подкрепа на лица с деменция и техните семейства

12 Юни 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
Смолян. В града започва реализация на проект „Създаване на дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства в гр. Смолян“. Това стана ясно на встъпителната пресконференция по проекта, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Заместник-кметът Марин Захариев заяви, че грижата за тези лица е проблемен сегмент в градовете в страната, в които има малко или няма места, в които хората с деменция да прекарват време през деня. „Трябва да бъдат полагани грижи за тях ежедневно и с откриването на Центъра ще облекчим грижите за тях на техните семейства, а хората с деменция ще се радват на грижата, която ще предоставяме. Едно от условията бе той да е в реновирана сграда или за него да бъде изградена нова. Избрахме сградата на бившия тубдиспансер, тъй като там има двор от южната страна, което също беше друго условие за Центъра, за да има място за разходки. Надявам в срок и качествено да осигурим услугата и след това да имаме финансиране за функциониране на този център, който е нужен и ще задоволи потребностите на голяма част от населението“, каза още Захариев. Той допълни, че това е поредния проект по Оперативна програма „Регионално развитие“, с който се надяват да изпълнят успешно, като идеята е сградата да бъде използвана като комплекс за социални услуги.
Ръководителят на проекта инж. Йордан Щонов посочи, че проектът се финансира по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г“, общата му стойност е 553 159.32 лв. с ДДС, а продължителността – 24 месеца от сключването на договора или до 12 декември 2020 г. Според инж. Щонов проектът предвижда ремонт, който включва вътрешно преустройство на съществуваща сграда в Смолян (Тубдиспансер), обзавеждане и оборудване за разкриване на социална услуга „Дневен център за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства“. За целта ще бъде извършено вътрешно преустройство на съществуващата сграда с отпаднало предназначение. За нуждите на центъра ще бъдат използвани първия и част от втория етаж на сградата. За изпълнението на ремонтните дейности са разработени технически проекти при спазване на функционалните изисквания и насоки за изграждане на такъв тип инфраструктура като вътрешното преустройство се проектира в съответствие с насоките за кандидатстване и посочените в тях градоустройствени, ситуационни, композиционни и функционални изисквания към сградата и помещенията, предвидени за този тип социална услуга. Капацитетът на центъра ще бъде 40 души. По данни на Регионалната здравна инспекция – Смолян с основна диагноза деменция в община Смолян има общо 52 лица, поясни инж. Щонов.
Той уточни, че целта на проекта е да бъде осигурена подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нова качествена социална услуга за възрастни хора с различни форми на деменция в Смолян в съответствие с Плана за действие за периода 2018 - 2021 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. В резултат на изпълнението на проекта ще се допринесе за разнообразяване обхвата на социалните услуги за възрастни хора с увреждания, предоставяни на територията на община Смолян. Ще се осигури качествена грижа за тези хора, с изграждането на социални умения и навици, придобиване на трудови и битови умения, чрез ангажиране активността на хората, посещаващи дневния център. Инж. Щонов допълни, че чрез проекта ще се подкрепят и семействата, в които има възрастни хора с увреждания, като се даде възможност за професионално развитие на ангажираните с грижи за лицето с увреждане членове на семейството.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.
Жанин Аниес се обяви за и.д. президент на Боливия. 13 ноември 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.