НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Morning Star: Само класовата политика може да победи Борис Джонсън

The Morning Star: Само класовата политика може да победи Борис Джонсън

13 Юни 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Лондон. Две събития тази седмица показаха какви са политическите предизвикателства пред британското работническо движение. Вчера Общините отхвърлиха предложението да се забрани Брекзит без сделка. Днес Борис Джонсън се очерта като очевидно непобедим лидер в изборите за лидерство на консерваторите, пише радикално лявото британско издание The Morning Post в материал, представен без редакторска намеса.
Винаги има опасности при предвиждането на бъдещето. Но има още по-големи опасности, ако не си готов за очевидното. Досега Джонсън даде само две обещания. Едното е да се намали данъкът за богатите. Другото е да реализира Брекзит или чрез модифицирана версия на споразумението на Тереза Мей с Европейския съюз от май или просто като напусне без сделка.
Това е предизвикателството. В някаква форма Великобритания е много вероятно да бъде извън ЕС преди края на годината под правителство, което ще продължи с най-лошото от съществуващите неолиберални правила на ЕС и след това ще договори търговски споразумения със САЩ, което ще ги влоши и ще отвори Великобритания за по-нататъшна приватизация.
Това ще бъде направено при министър-председател, който се е отказал да съди американския президент Доналд Тръмп, който е показал безразличие към деиндустриализацията и бедността и който призова за намаляване на данъците в момент, когато новите ангажименти по изменението на климата ще означават до 50 милиарда британски лири годишно, идващи от съществуващите бюджети.
Тези позиции, без съмнение, ще имат голяма тежест пред членовете на Консервативната партия, гласуващи в Тънбридж Уелс. Големият въпрос е дали ще имат тежест за предстоящите парламентарни избори.
Тук синдикалното движение и левицата трябва да вземат решение. Да останат ли в един все по-стерилен и обездвижващ дебат за и против ЕС? Или да отместят темата към вида на оттеглянето от ЕС, който трябва да се осигури, за да се защитят трудещите се и да се постигне прогресивен дневен ред, който може да победи Торите?
В момента Джонсън е готов да се представи като герой на Брекзит, да възвърне избирателите на партията Брекзит и да формира консервативно правителство с абсолютно мнозинство. Ето защо депутатите на „Торите“ гласуваха за него.
Само едно нещо може да спре Джонсън. Това е да се разкрие неговата класова политика - и да се представи алтернатива.
В голяма степен това вече съществува. Програмата на лейбъристите за последните избори призова за повторно разширяване на публичния сектор, за обществена собственост на основните комунални услуги и за използването на правителствената власт, за да наклони баланса в полза на мнозинството, а не на малцинството.
Именно от речта на Корбин в Ковънтри бе направен ангажимента да се обърне деиндустриализацията чрез използване на държавна инвестиционна банка и обществени поръчки за трансформиране на местните икономики.
Корбин също така даде ясно да се разбере какъв вид оттегляне от ЕС е необходимо за постигането на тези ключови класови цели. То трябва да включва привеждане в съответствие с единния пазар на ЕС, но не и членство в него.
Великобритания трябва да се придържа към същите здравни, екологични и трудови стандарти като ЕС (ако не и да ги подобри). Но тя не трябва да бъде обвързана от правилата за конкуренция на единния пазар, които забраняват всяка значителна държавна помощ, каквато и да е форма на всеобхватна публична собственост или каквото и да е активно използване на обществените поръчки.
Споразумението на Мей не предоставя тези свободи. Защо трябва да го прави? Това беше договорено от консерваторите, за да се защитят интересите на Лондонското Сити.
Но, в рамките на сделката на Мей само договорът за оттегляне е законово определен. Придружаващата декларация, която включва спазването на единния пазар, остава в процес на пълно договаряне. Въпросът е кой да го направи? Джонсън или Корбин?
Ако Джонсън трябва да бъде победен, това е бойното поле, което трябва да се отвори сега. Само класовата политика може да победи Джонсън в териториите, представляващи сърцето на работническата класа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Европа е в ужас от възможността Джонсън да стане премиер на Великобритания

The Guardian: Европа е в ужас от възможността Джонсън да стане премиер на Великобритания

13 Юни 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Европейските медии са в ужас от възможността Борис Джонсън да стане следващият премиер на Великобритания и го описват като скандалджия и човек, нарушаващ обещанията си, чието пристигане на Даунинг стрийт номер 10 ще бъде „бедствие за стъраната му и за Европа“, пише британското левичарско издание The Guardian.

В материал на френския „Монд“ се казва, че през кариерата си Джонсън се е показал като човек, който „не се поддава на логика и убеждение“ и е пълен с „измами, грешки и провали“. В навечерието на референдума през 2016 г. той е „казал лъжи от автобус, обеща, че Обединеното кралство може да има своя торта и да я яде само, а освен това сравни ЕС с Третия райх”.

Като външен министър той „направи своята страна обект на подигравки по света с аматьорството, лекомислието и невежеството“, продължава френският вестник. Със съперничеща си с Найджъл Фараж по популизъм риторика, Джонсън обеща на британците „славно глобално бъдеще“.

Неговата заплаха да не изпълни споразумението за предаване на 39 млрд. евро на Брюксел според споразумението за Брекзит, ще има "неизмерими последици", което ще навреди на международния авторитет на една страна, която претендира да бъде шампион на върховенството на закона, твърди още „Монд“. А за ЕС премиерството на Джонсън би означавало „мини-Тръмп през Ламанша, посветен на това да го саботира“. Великобритания ще се превърне в "враждебна държава, изградена върху социална, фискална и екологична дерегулация".

Холандският всекидневник de Volkskrant пише, че Джонсън е като „религиозен привърженик на Брекзит, пират на 21-ви век, пират, който сърфира в океаните в търсене на богатство, неограничен от правила или конвенции". Но там се казва още, че има основателна причина да се смята, че той „вярва повече в себе си, отколкото в Брекзит”.

В материала се отбелязва, че основната сила на Донсън е, че „не го засяга никакъв скандал, независимо дали е за извънбрачни връзки, измамни изявления, обидни изказвания или предложение да помогне на един стар приятел от колежа да нападне журналист от таблоидите“. За „Торите“ той е „джокер в игра на карти, в каквато се превърна Брекзит“.

Германският Handelsblatt посочва, че Джонсън ще бъде "фатален за Великобритания". Ако в края на юли той наследи Тереза Май, „Великобритания и международните партньори на петата най-голяма икономика в света вероятно ще се сблъскат с хаос”.

Според него Джонсън „никога не се е срамувал да прави смели обещания, малко от които той е спазил“. Всички знаци показват, че той ще продължи в този дух, макар и само защото „единственият му шанс да стане премиер е, ако той отговаря на очакванията на Брекзит хардлайнерите“.

Handelsblatt прогнозира, че в битката за лидерството в Консервативната партия Джонсън “ще обещае много - и в крайна сметка ще се окаже неспособен да изпълни… Надяваме се, че той ще бъде победен в надпреварата за премиерство. За съжаление, като се има предвид сегашните настроения в полза на Брекзит във Великобритания, той може и да не бъде“.

Испанският El Pais предупреждава, че „единственият човек, способен да победи Борис Джонсън - а има и прецеденти - е самият Борис Джонсън“. Вестникът пише, че консервативните евроскептици са решили да „пренебрегнат многото съмнения, породени от непредвидимата личност на бившия кмет на Лондон“.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт 10 след решителна победа в първия тур на изборите за лидер на „Торите“

Independent: Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт 10 след решителна победа в първия тур на изборите за лидер на „Торите“

13 Юни 2019 | 19:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън крачи уверено към Даунинг стрийт номер 10 след голямата си победа на първия тур от изборите за нов лидер на управляващата Консервативна партия на Великобритания. Той победи най-близкия си съперник Джереми Хънт със 71 гласа, пише британското ляво-либерално издание Independent.
Джонсън получи 114 гласа срещу 43 за Хънт и 37 за Майкъл Гоув. Бившият външен министър мина над границата от 105, която се изисква за влизане във финалния тур през следващата седмица, когато 160 хиляди члена на „Торите“ ще определят победителя чрез гласуване по пощата.
Аутсайдерите Естер Маквей, Андреа Лийдсъм и Марк Харпър бяха нокаутирани, след като не успяха да преминат прага от 17 гласа, необходими за преминаване към следващия кръг на гласуването във вторник, но секретарят за международно развитие Рори Стюарт, който изключва Брекзит без сделка, премина с 19.
Както пише вестникът, резултатът ще предизвика пазарлъци в коридорите и задните стаички на Уестминстър, докато оцелелите кандидати се опитват да привлекат поддръжниците на елиминираните си съперници.
До края на следващата седмица депутатите ще съкратят претендентите до двама, след което новият премиер ще бъде избран в края на юли от партийни членове.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Борис Джонсън спечели първия кръг от гласуването за председател на Консервативната партия

AFP: Борис Джонсън спечели първия кръг от гласуването за председател на Консервативната партия

13 Юни 2019 | 15:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън спечели първия кръг от гласуването за наследник на Тереза Мей на председателския пост в Консервативната партия, съобщава AFP.
Бившият външен министър, подкрепящ излизането на страната от структурите на Общността, получи 114 от 313 гласа, подадени в тайно гласуване от депутатите на Консервативната партия в Камарата на общините. След вота кръгът на кандидатите се стесни от 10 на седем.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Борис Джонсън: Аз съм единственият, който може да победи Джереми Корбин и да реализира Брекзит

Борис Джонсън: Аз съм единственият, който може да победи Джереми Корбин и да реализира Брекзит

12 Юни 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Борис Джонсън обеща, че е единственият, който може да победи Джереми Корбин и да реализира Брекзит в реч по повод официалното начало на кампанията му за премиерското кресло във Великбритания, пише The Sun.
Фаворитът за поста председател на управляващата британска Консервативна партия изложи смелата си визия за Великобритания след Брекзит и предупреди „Торите“, че ще „ритнат кофата“ ако не успеят да изкарат Великобритания от Европейския съюз до 31 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Опитът на Лейбъристката партия да предотврати Брекзит без сделка завърши с провал

Independent: Опитът на Лейбъристката партия да предотврати Брекзит без сделка завърши с провал

12 Юни 2019 | 19:25 | Агенция "Фокус"
Лондон. Опозицията в британския парламент загуби решаващия вот за предотвратяване на излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз без сделка, пише ляво-либералното издание Independent.
Лейбъристите внесоха предложение за поемане на контрола над дневния ред в Камарата на общините на 25 юни, чрез което се надяваха да блокират евентуално решение на новия премиер на Великобритания да изкара страната от Съюза без споразумение с Брюксел.
Лидерът на опозиционната Работническа партия Джереми Корбин можеше да бъде чут да вика към депутатите от Консервативната партия: „Няма да се радвате през септември“.
Решението бе взето, след като няколко кандидати за лидери на „Тирите“ отказаха да изключат спирането на работата на парламента, за да се предотврати евентуално гласуване на депутатите през септември за Брекзит без сделка.
Доминик Рааб, бившият секретар за Брекзит, и Естер Маквей, секретарят на бившите служители и пенсионери, казаха, че парламентът може да бъде пророгиран, за да гарантира, че Великобритания ще напусне до 31 октомври.
Сър Кейр Стармър, министър за Брекзит в сянка, каза: „Това е разочароващо поражение със съвсем малко. Но това е само началото, а не края на нашите усилия да блокираме излизането без сделка. Лейбъристите са готови да използват какъвто и да е механизъм, за да защитят работните места, икономиката и общностите от катастрофалните последствия на Брекзит без сделка. Всеки кандидат за лидер на Торите трябва да знае, че парламентът ще продължи да се бори срещу излизането без споразумение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК към страните-членки и европейския бизнес: Гответе се за Брекзит без сделка

ЕК към страните-членки и европейския бизнес: Гответе се за Брекзит без сделка

12 Юни 2019 | 16:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия препоръча на правителствата на страните от ЕС и европейския бизнес да се възползват от дадената на Великобритания отсрочка до 31 октомври за излизането на страната от Съюза и да се подготвят по-добре за Брекзит без сделка, се казва в разпространено в сряда заявление на ЕК за излизането на Обединеното кралство от Блока.
„ЕК напомня, че е отговорност на икономическите субекти да се подготвят за всички сценарии. Сценарият за липса на споразумение остава възможен изход, затова ЕК активно призовава всички играчи да се възползват от допълнителното време, образувало се при отсрочката, за да предприемат всички необходими мерки за подготовка за този сценарий на излизане на Великобритания от ЕС“, се казва в съобщението. „Днес ЕК представи подробности за широките приготовления, които предприемат 27-те държави от ЕС, в сфери, като предоставяне на жителство, социално осигуряване, данъци и мита, транспорт, риболов, банкови услуги, както и медицински услуги, лекарства и техните компоненти“.
Комисията напомня, че сценарият за Брекзит без сделка предполага, че „Обединеното кралство ще бъде чужда страна за ЕС от момента, в който излезе без никакви преходни периоди, оттогава нататък всички видове европейски норми няма да се прилагат за Обединеното кралство“. Това ще доведе до „значителни проблеми за гражданите и бизнеса и ще причини значителни икономически щети, които ще се усетят повече за Обединеното кралство, отколкото за страните от ЕС“.
Европейската комисия също така съобщи, че в сряда на редовно заседание на Европейската комисия е направена повторна оценка на всички 19 законодателни инициативи, приети от Комисията в подготовка за излизането на Обединеното кралство от ЕС без споразумение, което трябваше да се проведе на 29 март. Европейската комисия заключи, че всички тези мерки остават уместни и не изискват преразглеждане в контекста на отлагането на датата на излизане от Обединеното кралство от ЕС до 31 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС предупреждава, че Обединеното кралство трябва да плати сметките за Брекзит „дори и да няма сделка“

AFP: ЕС предупреждава, че Обединеното кралство трябва да плати сметките за Брекзит „дори и да няма сделка“

12 Юни 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейската комисия предупреди, че Великобритания ще трябва да върне неизплатения си дял от съществуващия бюджет на ЕС, дори ако напусне Съюза без споразумение за оттегляне, предава AFP.
В изявление за подготовката за излизането на Великобритания от структурите на Общността, Брюксел заяви, че няма да влезе в преговори за бъдеща търговия, докато Лондон не отчете „финансовите задължения, които Великобритания е направила като държава-членка".
Според споразумението за Брекзит, договорено миналата година между британския премиер Тереза Мей и нейните колеги от ЕС, Великобритания ще дължи на Съюза приблизително 39 млрд. паунда (около 44 млрд. евро).
Тази сума ще покрие бюджетните ангажименти в рамките на преходния период до края на следващата година, но британският парламент отказа да ратифицира договора, а Брекзит бе отложен до 31 октомври.
Мей планира оттегляне от властта, а някои от претендентите за поста й – като Борис Джонсън, вече заявиха, че са готови да осигурят излизане на страната от Европа без споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лейбъристите излизат с двупартийна инициатива за блокиране на възможността Брекзит без сделка  на фона на изборите за нов премиер

The Guardian: Лейбъристите излизат с двупартийна инициатива за блокиране на възможността Брекзит без сделка на фона на изборите за нов премиер

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основната опозиционна Лейбъристка партия прави първата стъпка в смел двупартиен опит да се блокира възможността новият премиер на Великобритания да предизвика излизане на страната от Европейския съюз без сделка през октомври, пише британското левичарско издание The Guardian.
Министърът за Брекзит в сянка Кейр Стармър хвърли ръкавиците на министрите от кабинета на Торите, включително Амбър Ръд и Филип Хамънд, казвайки, че те трябва да подкрепят опитите на лейбъристите, ако са сериозни за предотвратяване на излизането без сделка.
Ако бъде прието, предложението ще даде на депутатите контрол върху дневния ред на парламента на 25 юни. Същото предложение би могло потенциално да бъде използвано за иницииране на законодателство, с което да се попречи на Великобритания да напусне ЕС без сделка.
Предложението, което лейбъристите ще представят по време на дебата в деня на опозицията в сряда, е подкрепено от бившия консервативен министър Оливър Лутвин и лидерите на шотландската национална партия, Плейд Чимру, либералдемократите и зелените.
За разлика от обичайните дебати в деня на опозицията, ако бъде прието, предложението ще бъде задължително, но ще трябва да осигури подкрепата на повече консервативни депутати.
Планът, който е строго пазена тайна, идва, докато няколко претенденти за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, който ще стартира кампанията си в сряда, подчертаха готовността си да приемат Брекзит без сделка.
Подобен ход на лейбъристите през април мина с един глас разлика, след като 14 депутати на торите се разбунтуваха срещу партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Лейбъристите ще гласуват за политиката си спрямо Брекзит

The Daily Express: Лейбъристите ще гласуват за политиката си спрямо Брекзит

11 Юни 2019 | 22:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основната опозиционна Лейбъристка партия може да проведе „гласуване на всички членове“, което окончателно да изясни политиката на фракцията спрямо Брекзит, пише евроскептичното британско издание The Daily Express, като се позовава на източници от Работническата партия.
Ръководството на фракцията е било посъветвано да проведе гласуване за своята политика спрямо излизането на Великобритания от Съюза, твърдят събеседниците на вестника. Идеята да се проведе вот дали да се иска втори референдум ще бъде подкрепена от близките до лидера на лейбъристите Джереми Корбин депутати.
Политическият редактор на ITV Шенаб Хан написа в „Туитър“: „Лейбъристки източници ми казват, че на ръководството е предложена идея за провеждане на „вот на всички членове“, който да определи политиката на партията за Брекзит. Гласуването ще се проведе през следващите седмици, за да се гарантира, че партията има ясна политика, която членовете подкрепят. Не е ясно дали ръководството на Лейбъристите е възприемчиво към тази идея, но ми казаха, че депутатите около Корбин са настоявали много за необходимостта от това гласуване на всички членове“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Лейбъристите излизат с двупартийна инициатива за блокиране на възможността Брекзит без сделка  на фона на изборите за нов премиер

The Guardian: Лейбъристите излизат с двупартийна инициатива за блокиране на възможността Брекзит без сделка на фона на изборите за нов премиер

11 Юни 2019 | 22:26 | Агенция "Фокус"
Лондон. Основната опозиционна Лейбъристка партия прави първата стъпка в смел двупартиен опит да се блокира възможността новият премиер на Великобритания да предизвика излизане на страната от Европейския съюз без сделка през октомври, пише британското левичарско издание The Guardian.
Министърът за Брекзит в сянка Кейр Стармър хвърли ръкавиците на министрите от кабинета на Торите, включително Амбър Ръд и Филип Хамънд, казвайки, че те трябва да подкрепят опитите на лейбъристите, ако са сериозни за предотвратяване на излизането без сделка.
Ако бъде прието, предложението ще даде на депутатите контрол върху дневния ред на парламента на 25 юни. Същото предложение би могло потенциално да бъде използвано за иницииране на законодателство, с което да се попречи на Великобритания да напусне ЕС без сделка.
Предложението, което лейбъристите ще представят по време на дебата в деня на опозицията в сряда, е подкрепено от бившия консервативен министър Оливър Лутвин и лидерите на шотландската национална партия, Плейд Чимру, либералдемократите и зелените.
За разлика от обичайните дебати в деня на опозицията, ако бъде прието, предложението ще бъде задължително, но ще трябва да осигури подкрепата на повече консервативни депутати.
Планът, който е строго пазена тайна, идва, докато няколко претенденти за лидерство в Консервативната партия, включително Борис Джонсън, който ще стартира кампанията си в сряда, подчертаха готовността си да приемат Брекзит без сделка.
Подобен ход на лейбъристите през април мина с един глас разлика, след като 14 депутати на торите се разбунтуваха срещу партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: ЕС изобщо няма да преговаря повече за Брекзит независимо от това кой е премиер на Великобритания

Жан-Клод Юнкер: ЕС изобщо няма да преговаря повече за Брекзит независимо от това кой е премиер на Великобритания

11 Юни 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Брюксел няма да преговаря за нова сделка за Брекзит независимо от това кой ще наследи Тереза Мей като премиер на Великобритания, заяви Жан-Клод Юнкер, цитиран от консервативното британско издание The Telegraph, което намира в това изказване намек за предстоящо излизане на Великобритания от Европейския съюз без споразумение.
Вестникът посочва, че всички кандидати за поста председател на Консервативната партия обещават да опитат да предоговорят сделката за Брекзит със Съюза, която включва резервен план за ирландската граница. Фаворитът, Борис Джонсън, увери, че Обединеното кралство ще излезе от ЕС без сделка, освен ако договорът не бъде предоговорен преди крайния срок на 31 октомври.
„Няма да има преговори“, заяви председателят на Европейската комисия на мероприятие в Брюксел.
„Това не е договор между Тереза Мей и Юнкер, това е договор между институции“, констатира той.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕК: Един нов премиер няма да промени сделката за излизане на Великобритания от Съюза

ЕК: Един нов премиер няма да промени сделката за излизане на Великобритания от Съюза

11 Юни 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Избирането на нов британски премиер няма да промени сделката за излизане на Великобритания от Европейския съюз, договорена от Тереза Мей, заяви говорител на Европейската комисия във вторник, цитиран от Reuters.
Помолен да коментира обещанието на Борис Джонсън, фаворитът за следващ министър-председател на Великобритания, говорителят заяви: „Всички знаят какво е на масата. Това, което е на масата, е одобрено от всички страни-членки и избирането на нов премиер няма да промени параметрите“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британският външен министър заяви, че ЕС е склонен да предоговори споразумението за Брекзит

AFP: Британският външен министър заяви, че ЕС е склонен да предоговори споразумението за Брекзит

9 Юни 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският външен министър Джереми Хънт, претендент да замени Тереза Мей като премиер, заяви в неделя, че германският канцлер Ангела Меркел е посочила, че ЕС е готов да предоговори споразумението за Брекзит, цитира думите му AFP.
Хънт, един от почти дузина консерватори, които се борят да заемат мястото на сегашния лидер на консерваторите и премиер Тереза Мей, след като тя подаде оставка като лидер на партията в петък, каза, че е говорил с Меркел по време на честванията на Деня на Десанта тази седмица и е убеден, че промяната на споразумението, договорено от Мей е възможна.
"Тя каза, че разбира се с нов британски премиер бихме искали да разгледаме решенията, които имате", каза той пред Sky News.
"Абсолютно наясно съм, че ако предприемем правилния подход към това, европейците ще са склонни да преговарят," заяви Хънт.
Хънт не уточни дали се говори за правнообвързващото споразумение за оттегляне, което ЕС многократно е настоявал, че не може да бъде отворено отново, или към придружаващата политическа декларация за бъдещи отношения, която може да бъде преразгледана.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Оставката на Тереза Мей няма да повлияе на преговорите за Брекзит

ТАСС: Оставката на Тереза Мей няма да повлияе на преговорите за Брекзит

7 Юни 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Оставката на министър-председателя Тереза Мей няма да се отрази на преговорите за излизането на Великобритания от ЕС, Брюксел е готов да ги води с всеки британски премиер. Това съобщи на брифинг в петък говорителят на Европейската комисия Александър Винтерщайн, коментирайки информации за евентуално ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС, предава TACC
"Ние не коментираме събитията, които се случват във Великобритания. Нашият партньор в преговорите за Брекзит е британското правителство, независимо кой го ръководи", каза той.
Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за оттегляне. Въпреки това депутатите от Камарата на общините на парламента на Обединеното кралство отхвърлиха на три пъти проектоспоразумението с ЕС , което премиерът Тереза Май постигна по време на преговорите с европейските лидери. В резултат на това ЕС се съгласи да отложи датата на Брекзит първо до април, а после до 31 октомври.
По-рано редица британски медии, по-специално вестник The Times, цитирайки източник в Европейския съюз, съобщиха за евентуално ново отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„The Times“: В Европейският съюз може да подкрепят нова отсрочка за Брекзит

„The Times“: В Европейският съюз може да подкрепят нова отсрочка за Брекзит

7 Юни 2019 | 06:50 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз може да подкрепи предоставяне на нов краен срок за излизане на Великобритания от съюза, в случай, че британските власти не успеят да утвърдят условията за Брекзит, пише британското издание „The Times“, позовавайки се на източник от ЕС.
Въпреки изявленията на основния претендент за поста на лидер на консерваторите Борис Джонсън, както и на други кандидати за поста, за това, че Лондон при всички случаи ще напусне ЕС на 31 октомври, най-малко 25 страни-членки на съюза са съгласни да предоставят на Великобритания отсрочка за по-продължителен период.
„Ние не искаме това, но имаме намерение да им предоставим нова отсрочка. В края на краищата, никой не иска да се окаже този, който ще прекъсне кислорода“, заяви източник от ЕС.
Европейските лидери споделят мнението на британският външен министър Джереми Хънт за това, че излизане на страната от ЕС без сделка ще стане „политическо самоубийство“ за премиера. Очаква се в британския парламент да не се постигне мнозинство, което да подкрепи излизане от ЕС без сделка и правителството да падне. След което новото британско правителство отново ще вземе решение за провеждане на втори референдум.
По думите на източникът от ЕС, повечето правителства на страните-членки на ЕС смятат, че Лондон трябва да осъществи Брекзит до юни 2020 година, във връзка с това, че ЕС трябва до 2021 година да приеме окончателно седемгодишния план за бюджетни разходи.Превод и редакция: Светлин Божков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.