НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

New Europe: ЕС и Косово подписаха споразумение за борба с тероризма

New Europe: ЕС и Косово подписаха споразумение за борба с тероризма

31 Октомври 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. Комисарят на ЕС по миграцията, вътрешните работи и гражданството Димитрис Аврамопулос подписа с министъра на вътрешните работи на Косово Съвместен план за действие по контратероризма в Западните Балкани, съобщава базираното в Брюксел издание New Europe.
Според споразумението, Сделката потвърждава подкрепата на ЕС и определя приоритетни действия за косовските власти в областта на сътрудничеството в сферата на борбата с тероризма. От друга страна, Косово се ангажира да докладва на всеки две години за напредъка, постигнат при прилагането на договора.
Това е третото подобно споразумение между Европейската комисия и партньорите от Западните Балкани. Съвместният план за действие за Западните Балкани беше подписан през 2018 г. и предоставя рамка за действие в борбата с тероризма в региона на Западните Балкани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Палмър разкри плана за Сърбия: Да я отделят от Русия и да я тласнат в НАТО

„Вечерне новости“ (Сърбия): Палмър разкри плана за Сърбия: Да я отделят от Русия и да я тласнат в НАТО

25 Октомври 2019 | 09:43 | Агенция "Фокус"
Белград. „Вашингтон иска да изтръгне Балканите от „прегръдката на Русия“, да привлече страните от региона в НАТО и да принуди Белград и Прищина да подпечатат взаимното си признание. В изпълнение на тези цели САЩ подготвят цял „арсенал“ от нови изнудвания, насочени предимно към Сърбия, включително резолюция по случая с братята Битичи, приета преди няколко дни в Камарата на представителите“, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“ в коментар, представен без редакторска намерса.
Матю Палмър, заместник-помощник на държавния секретар на САЩ и специален представител на САЩ за Западните Балкани, също говори за тази стратегия. В сряда той даде показания пред Сенатския комитет по външни работи и подкомитета по Европа, като заяви, че нормализирането на отношенията между Белград и Прищина е сред приоритетите на САЩ на Балканите.
Палмър заяви, че САЩ очакват новото правителство в Прищина да премахне данъците върху сръбските стоки, но също така предупреди Белград да прекрати кампанията си за „делегитимиране на Косово в международната общност“:
„Чрез кампания за насърчаване на държавите да оттеглят признаването на Косово и като блокира членството му в международни организации като Интерпол, Белград навреди на международното полицейско сътрудничество и наруши атмосферата на компромиси“.
Служителят на Държавния департамент добави, че това възпрепятства напредъка към постигане на споразумение, което е нужно на Сърбия, за да влезе в ЕС.
„Убедени сме, че президентът Вучич е готов да договори подобно споразумение. След като Сърбия и Косово предприемат подобни стъпки, ние сме готови да проучим с него варианти, които ще му помогнат да изгради подкрепа сред народа на Сърбия за нормализиране на отношенията с Косово“, обясни Палмър, като отбеляза, че ще работи с Ричард Гренел по този въпрос. Новоназначеният специален пратеник за диалога Белград-Прищина на Доналд Тръмп.
Според Палмър САЩ са готови да помогнат на страните да постигнат споразумение с повишена политическа ангажираност, но също така и чрез стимулиране на бизнеса и търговията. Той също се обърна към критиките на ЕС, тъй като блокадата на Северна Македония и Албания изпраща лошо послание както към Белград, така и към Прищина, че независимо какви трудни решения вземат, те няма да се доближат до европейското общество. Според Палмър тази ситуация позволява на Русия, Китай и други участници да засилят влиянието си на Балканите:
„Основната цел на Русия е да предотврати евроатлантическата интеграция на региона, да го държи разделен, слаб и зависим от политическата подкрепа на Москва и газа. Тя иска да предотврати споразумението между Сърбия и Косово, превръщането на БиХ във функционална държава, пътя на Черна гора и Северна Македония към НАТО. Непризнаването на Белград на статута на Косово е най-голямото предимство на Москва, що се отнася до Сърбия“.
По неговите думи, интересите на Китай в Западните Балкани са повече търговски, а като важен играч той вижда и Турция, за която казва, че вижда региона като свой „заден двор“.
Бившият външен министър на СРЮ Владислав Йованович обяснява, че натискът, идващ от Вашингтон, е част от по-широка стратегия:
„Целта е Сърбия да бъде изложена на засилен международен натиск от САЩ, но и от Брюксел, за да признае самопровъзгласилата се държава Косово“.
Сузана Грубешич, външнополитически анализатор, заяви пред „Новости“, че „случаят с братята Битичи натоварва сръбско-американските отношения от две десетилетия и че приемането на резолюция е знак, че те никога няма да се откажат от търсенето на решение“:
„Тъй като съществува опасност да се използва този случай като допълнителен натиск върху Сърбия в светлината на решаването на проблема с Косово, е необходимо да се избегне капана на политизацията и да се предоставят убедителни доказателства, че прокуратурата за военни престъпления работи интензивно, за да открие извършителите“, казва Грубешич.
Сред „вечните“ условия на САЩ е и намирането на виновника за палежа на американското посолство в Белград през 2008-а година.

Милорад Додик: Палмър не казва истината

В доклада си пред Сената за положението на нещата в БиХ, Палмър продължава практиката на своите предшественици от Държавния департамент, следвайки вече установена матрица, без да идентифицира истинските проблеми и отговорните за тези проблеми.
Ето как сръбският член на Президиума на Босна и Херцеговина (БиХ) Милорад Додик реагира на твърдението на Палмър, че „Додик е главната пречка, блокираща всичко, което би довело до напредък“.
„Показанията на Палмър пред Сената не отговарят на истината. Напредъкът на Сръбска и БиХ е в наш интерес, не преди всичко в интерес на САЩ, Русия, Турция или някоя друга суперсила“, обясни лидерът на босненските сърби.
Той каза на Палмър, че ако вече не иска да слуша законно избраните представители на народа в БиХ, поне трябва да слуша своя президент, който заяви, че ‚бъдещето принадлежи на суверенните и независими нации, които защитават своите граждани, уважават своите съседи и различията, които правят всяка страна специална и уникална“.
„Не правя повече от това, което Тръмп каза“, подчерта Додик.

Внимателно с промяната на границите

В отговор на въпрос в Сената за промяната на границите като възможен компромис между Белград и Прищина, Палмър заяви:
„Разбирам аргумента за Кутията на Пандора, който някои изказват, когато се спомене промяна на границите. Това е легитимно опасение. И ако страните обсъдят тези въпроси, ще трябва да работим върху него, за да определим дали това е риск, с който можем да се справим адекватно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри предаде акредитивните си писма на Вучич

„Политика“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри предаде акредитивните си писма на Вучич

24 Октомври 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Новият посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри връчи акредитивните си писма на сръбския президент Александър Вучич, пище електронното издание на белградския ежедневник „Политика“.
Според изявлението в „Туитър“ на американската дипломатическа мисия, Годфри е акредитиран за извънреден и пълномощен посланик на САЩ в Република Сърбия.

Агенция „Фокус“ припомня:

Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който наследява Кайл Скот, за последно работи като заместник-посланик на САЩ в Москва.
Заместник-председателят на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Агенция „Фокус“ представя и извадка от изслушването на Годфри в Сената на САЩ преди да заеме позицията:

„Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри заяви, че Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност.
Той бе на изслушване в Сената на САЩ, където, освен гореспоменатото, заяви, че неговият приоритет, ако стане дипломатически представител на страната си в Сърбия, ще бъде нормализацията на отношенията между Белград и Прищина и намиране на трайно и устойчиво решение на косовския проблем.
„Работим за това в Белград, Прищина, Вашингтон и Брюксел. Искаме да намерим начин Сърбия и Косово да стигнат до решение, да се откажат от контрапродуктивните действия, до които двете страни прибягват. И двете страни трябва да вървят напред, а нашата роля е да им помогнем“, заяви Годфри в отговор на въпрос на сенатора от Демократическата партия Джин Шахин за това как може да се направи така, че двете страни да стигнат до решение, предава The Voice of America.
По неговите думи, Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност и в тази връзка стратегически интерес на САЩ е Сърбия да развие модерна, демократична и европейска държава.
„Подкрепяме нейната интеграция в ЕС. Сърбия е на кръстопът и нейните лидери трябва да проведат реформи, за да може страната да напредне към ЕС“, заяви Годфри.
Дипломатът заяви, че след дипломатическата си служба в Москва „е напълно наясно с агресивното поведение на Русия, зловредното й влияние и дезинформационната кампания, която тя води в Европа“, както и че САЩ полагат големи усилия за противодействие на това.
Членът на комисията по външни работи на Сената от Демократическата партия Джин Шахин заяви, че скорошното предаване на руски бронирани машини на Сърбия в Ниш предизвиква двойни опасения – защото Русия иска да повлияе на ситуацията в Сърбия и защото сплашва останалите държави в региона, имайки предвид „ролята на Сърбия във войните от деветдесетте“, на което Годфри заяви, че ще насърчи Белград да напредва към Запада, което включва нормализация на отношенията с Косово.
Както заяви дипломатът, ако бъде избран за посланик, той ще работи за подобряване на отношенията на Сърбия с Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, но ще продължи да „оказва натиск“ на сръбското правителство да завърши разследването на убийството на Битичи през 1999 година и ще направи всичко за изправяне на отговорните пред съда, независимо от тяхната длъжност и ранг.
По неговите думи, демокрацията и върховенството на закона са важен елемент от действията на Вашингтон в Сърбия , поради което той иска да насърчава и защитава демократичните ценности.
„Насилието над журналисти и заплахите за насилие над журналисти в Сърбия увеличават самоцензурата и не позволяват на журналистите да могат обективно да информират обществеността“, заяви Годфри.
Що се касае до икономиката, кандидатът за нов посланик на Вашингтон в Белград подчерта, че Сърбия има огромен потенциал в икономическото развитие, благодарение на образованието и талантливата работна сила, както и поради местоположението си, което е на важен търговски кръстопът в Европа и дългогодишната традиция за гостоприемство.
"Сърбия направи голям напредък за реформирането на икономиката си. Тя също трябва да намали бюрокрацията и да се бори с последиците от корупцията, за да я направи по-привлекателна за бизнеса", каза той. Дипломатът посочи, че ще работи за значителни американски инвестиции в Сърбия, които са създали 20 000 работни места от 2000 г. насам.
Той оцени, че Белград е важен партньор във военните отношения, както и в мироопазващите мисии, като подчерта, че сътрудничеството на Сърбия с Националната гвардия на Охайо е едно от най-успешните в Европа.
Годфри заяви, че отношенията между САЩ и Сърбия имат дълга и сложна история, от съюзници в двете световни войни до тежките времена през 90-те години на миналия век“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Сърбия): Сръбското предложение за размяна на територии е неприемливо в Косово

Koha Ditore (Сърбия): Сръбското предложение за размяна на територии е неприемливо в Косово

23 Октомври 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Думите на сръбския президент Александър Вучич, че Белград няма да признае Косово в сегашните му граници не предизвикаха никаква реакция в Прищина, пише косовското издание Koha Ditore.
Сръбският лидер заяви в интервю пред австрийския Der Standard: „Ние определено искаме да чуем какво има да каже Европейския съюз. Досега ЕС не е поставял условия за Сърбия. Също така искаме да чуем от американците дали това не се е променило. Ако преди евентуален диалог се каже ‚няма да говорим за територии, няма да говорим за автономия на севера, тогава за какво ще говорим? Няма предварителни условия в тези преговори“.
Все още изпълняващият длъжността министър на външните работи на Косово Беджет Пацоли не отговори на въпрос на вестника за коментара на Вучич. Албулоена Хаджиу, високопоставен член на Движение „Самоопределение“, което спечели най-много гласове на проведените този месец парламентарни избори, също отказа да коментира думите на Вучич.
Междувременно, политически коментатори в Прищина предупредиха, че косовските власти не трябва да се съгласяват на сделка за територии в преговорите за окончателно споразумение с Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Gazeta Express” (Косово): САЩ с ясно послание за либерализирането на визите на гражданите на Косово в ЕС

„Gazeta Express” (Косово): САЩ с ясно послание за либерализирането на визите на гражданите на Косово в ЕС

27 Септември 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Комисията по външните работи в Конгреса на САЩ, оглавена от Елиът Ейнджъл приветства вота на Европейската комисия по гражданските права за либерализирането на визите за гражданите на Косово, пише вестник Gazeta Express.
„Европейският парламент е прав. Европейският съюз трябва да работи за либерализирането на визите за Косово“, пише в съобщение на комисията в „Туитър“.
На 24 септември комисията на ЕС потвърди своята подкрепа за либерализирането на визите на гражданите на Косово. Подобни гласувания се проведоха по-рано през годината, както и през септември 2018 г., но е нужно въпросът да бъде обсъден отново след изборите за Европейски парламент през месец май.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK: Словенски евродепутат заяви, че прави всичко възможно за да осигури свободното придвижване за гражданите на Косово

RTK: Словенски евродепутат заяви, че прави всичко възможно за да осигури свободното придвижване за гражданите на Косово

27 Септември 2019 | 14:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Словенският евродепутат, който се бори за либерализацията на визите за гражданите на Косово, Таня Файон заяви, че е доволна, че Европейската комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи е дала разрешението си, за да започне тя да преговаря със страните от Европейския съюз за това, съобщава „Радио и Телевизия на Косово”.
Тя добави, че ще направи всичко по силите си за да могат хората от Косово да пътуват свободно в Европа възможно най-скоро.
В същото време тя подчерта, че „косовските власти трябва да продължат да прилагат всички нужни изисквания за либерализацията на визите“.
„Всички трябва да работим заедно. Очаквам финландското председателство на ЕС и новоизбраният Европейски съвет да върнат за разглеждане косовския въпрос“, добави тя.
„Не искам да спекулирам за възможна дата в момента, но се надявам това да се случи съвсем скоро“, каза още Файон.
Тя заяви, че наскоро е провела много „директен“ и „искрен“ разговор с финландския министър на вътрешните работи, където е повторила, че Косово е изпълнило всички критерии за да получи статут на страна, освободена от визи.

Превод и редакция: Теодор Пенев
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Не се очаква визова либерализация за Косово през тази година

Gazeta Express: Не се очаква визова либерализация за Косово през тази година

24 Септември 2019 | 15:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Не се очаква Съветът на ЕС да обсъжда либерализацията на визите за Косово тази година, пише базираният в Прищина вестник Gazeta Express.
Експертите по евроинтеграция казват, че институциите на ЕС скоро няма да обмислят премахването на визи за Косово, добавяйки, че страната не е успяла да постигне резултати в борбата с организираната престъпност и корупцията.
Въпреки подкрепата на някои страни-членки на ЕС за либерализиране на визите, Съветът на ЕС като орган за вземане на решения на ЕС не е включил в своя дневен ред премахването на визите за граждани на Косово. Службата на ЕС в Косово каза по радио Косово, че е важно властите в Прищина да демонстрират непрекъснати усилия за налагането на върховенството на закона, проблемите на миграцията и сигурността, за да подготвят положителен контекст за окончателното решение на държавите-членки на ЕС. Но експертите по евроинтеграция казват, че косовските институции са изостанали в борбата с организираната престъпност и корупцията.
През юли 2018 г. Европейската комисия даде положителни препоръки относно либерализирането на визовия режим за Косово, потвърждавайки, че страната е изпълнила всички изисквания за безвизови режими.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri: ЕС обяви, че Косово е изпълнило всички условия за визова либерализация

Zeri: ЕС обяви, че Косово е изпълнило всички условия за визова либерализация

16 Септември 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Офисът на Европейския съюз в Косово обяви, че Прищина изпълня всички необходими условия за визова либерализация и че макар държавите-членки да имат последната дума по въпроса, „върховният представител на ЕС (Федерика) Могерини е заявила по време на среща в Хелзинки, че Европейската комисия е препоръчала на Съвета, че е време да вземе решение за визовата либерализация за Косово“, пише прищинският ежедневник Zeri.
В отговор на документа, от офиса на ЕС в Прищина казват още, че Могерини е изразила убеждение, че е време за хората в Косово да получат визова либерализация. В същото време обаче, предупреждават от мисията на ЕС, е важно Косово да демонстрира продължителни усилия за поддържане на върховенството на закона, както и контрол върху миграцията и сигурността.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Новият посланик на САЩ в Белград: Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност

Новият посланик на САЩ в Белград: Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност

31 Юли 2019 | 14:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Кандидатът за нов посланик на САЩ в Белград Антъни Годфри заяви, че Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност, предава белградската медия „Б92“.
Във вторник Годфри бе на изслушване в Сената на САЩ, където, освен гореспоменатото, заяви, че неговият приоритет, ако стане дипломатически представител на страната си в Сърбия, ще бъде нормализацията на отношенията между Белград и Прищина и намиране на трайно и устойчиво решение на косовския проблем.
„Работим за това в Белград, Прищина, Вашингтон и Брюксел. Искаме да намерим начин Сърбия и Косово да стигнат до решение, да се откажат от контрапродуктивните действия, до които двете страни прибягват. И двете страни трябва да вървят напред, а нашата роля е да им помогнем“, заяви Годфри в отговор на въпрос на сенатора от Демократическата партия Джин Шахин за това как може да се направи така, че двете страни да стигнат до решение, предава The Voice of America.
По неговите думи, Сърбия е политически и икономически лидер и има ключова роля за регионалната стабилност и в тази връзка стратегически интерес на САЩ е Сърбия да развие модерна, демократична и европейска държава.
„Подкрепяме нейната интеграция в ЕС. Сърбия е на кръстопът и нейните лидери трябва да проведат реформи, за да може страната да напредне към ЕС“, заяви Годфри.
Дипломатът заяви, че след дипломатическата си служба в Москва „е напълно наясно с агресивното поведение на Русия, зловредното й влияние и дезинформационната кампания, която тя води в Европа“, както и че САЩ полагат големи усилия за противодействие на това.
Членът на комисията по външни работи на Сената от Демократическата партия Джин Шахин заяви, че скорошното предаване на руски бронирани машини на Сърбия в Ниш предизвиква двойни опасения – защото Русия иска да повлияе на ситуацията в Сърбия и защото сплашва останалите държави в региона, имайки предвид „ролята на Сърбия във войните от деветдесетте“, на което Годфри заяви, че ще насърчи Белград да напредва към Запада, което включва нормализация на отношенията с Косово.
Както заяви дипломатът, ако бъде избран за посланик, той ще работи за подобряване на отношенията на Сърбия с Босна и Херцеговина, Черна гора и Хърватия, но ще продължи да „оказва натиск“ на сръбското правителство да завърши разследването на убийството на Битичи през 1999 година и ще направи всичко за изправяне на отговорните пред съда, независимо от тяхната длъжност и ранг.
По неговите думи, демокрацията и върховенството на закона са важен елемент от действията на Вашингтон в Сърбия , поради което той иска да насърчава и защитава демократичните ценности.
„Насилието над журналисти и заплахите за насилие над журналисти в Сърбия увеличават самоцензурата и не позволяват на журналистите да могат обективно да информират обществеността“, заяви Годфри.
Що се касае до икономиката, кандидатът за нов посланик на Вашингтон в Белград подчерта, че Сърбия има огромен потенциал в икономическото развитие, благодарение на образованието и талантливата работна сила, както и поради местоположението си, което е на важен търговски кръстопът в Европа и дългогодишната традиция за гостоприемство.
"Сърбия направи голям напредък за реформирането на икономиката си. Тя също трябва да намали бюрокрацията и да се бори с последиците от корупцията, за да я направи по-привлекателна за бизнеса", каза той. Дипломатът посочи, че ще работи за значителни американски инвестиции в Сърбия, които са създали 20 000 работни места от 2000 г. насам.
Той оцени, че Белград е важен партньор във военните отношения, както и в мироопазващите мисии, като подчерта, че сътрудничеството на Сърбия с Националната гвардия на Охайо е едно от най-успешните в Европа.
Годфри заяви, че отношенията между САЩ и Сърбия имат дълга и сложна история, от съюзници в двете световни войни до тежките времена през 90-те години на миналия век.
В момента Антъни Годфри изпълнява длъжността заместник-посланик на САЩ в Москва с близо 40 години служба във ВМС и дипломацията на САЩ. Завършил е Калифорнийския университет и говори руски, турски и сърбохърватски език.

Агенция "Фокус" припомня:

Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който ще наследи Кайл Скот, в момента работи като заместник посланик на САЩ в Москва.
Заместник-председателят на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Визовата либерализация е въпрос на седмици

Рамуш Харадинай: Визовата либерализация е въпрос на седмици

18 Юли 2019 | 20:17 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви в четвъртък, че решението за визова либерализация за гражданите на Косово е въпрос на седмици, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Мисля, че сега е въпрос на седмици. Закъснели сме, но е въпрос на седмици преди да получим дългоочакваните новини за визовата либерализация. Изпълнили сме всички критерии“, заяви министър-председателят.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Регионът може да стане нестабилен ако не бъде постигнато споразумение със Сърбия

Хашим Тачи: Регионът може да стане нестабилен ако не бъде постигнато споразумение със Сърбия

25 Юни 2019 | 17:27 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в Прищина, че е в националния интерес на Косово да се постигне правно обвързващо споразумение със Сърбия, което ще включва взаимно признаване, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В изказване на конференция в косовската столица, държавният глава заяви, че Прищина иска да изясни отношенията си със Сърбия като държава и това може да бъде постигнато единствено чрез процеса на диалога с ясни крайни срокове и цели и с гаранции и международна подкрепа, основно от САЩ и Европейския съюз. „Нямам съмнение, че ако не постигнем правно обвързващо споразумение със Сърбия тази година, ще навлезем в опасна зона на тези отношения и това може да донесе нестабилност на целия регион“, заяви Тачи.
„Независимо от скорошните инициативи за продължаване на диалога, резултатът е нулев. Липсата на диалог и перспектива за постигане на споразумение за нормализация на отношенията между Косово и Сърбия е най-голямата възможна заплаха за сигурността и стабилността на Косово“, обясни президентът.
Тачи добави още: „Всички знаем, че не можем да чакаме още 20 години, за да изясним отношенията си със Сърбия. Времето не е на наша страна. Статуквото в отношенията ни със Сърбия е нестабилно“. В отразяването си от конференцията Indeksonline цитира Тачи, че е доволен, че 91% от респондентите в проучване, проведено от RIDEA, са против сегашното статукво. „Анализирали сте и изпробвали и други сценарии, но е ясно, че Асоциацията [на сръбските общини] е категорично отхвърлена от гражданите на Косово… Това е добър урок за тези, които все още работят по този вариант. Те трябва да се откажат от тези опасни опити възможно най-скоро. Искам също да кажа, че съм много доволен, че опцията за корекция на границите или демаркация на границите се радва на най-голямата подкрепа сред народа на Косово, въпреки отрицателната кампания на някои политически партии и други срещу този сценарий“, каза косовският президент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Сръбският план за „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово започва от днес

„Зери“ (Косово): Сръбският план за „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово започва от днес

24 Юни 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кметовете на четирите населени предимно от сърби общини в Северно Косово, най-вероятно, са инициаторите на сръбския план за създаване на изкуствена хуманитарна криза в района, пише прищинският ежедневник „Зери“.
Планът, според изданието, предвижда изпразването на магазини за хранителни стоки и лекарства на основата на твърдението, че те не могат да се заредят заради наложените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Отмяната на срещата в Париж увеличи противоречията между политическите партии в Косово

Koha Ditore (Косово): Отмяната на срещата в Париж увеличи противоречията между политическите партии в Косово

24 Юни 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. Отмяната на срещата на върха в Париж задълбочи различията между политическите партии в Косово, които не могат да се съгласят за обща позиция в диалога със Сърбия, пише на първа страница прищинският ежедневник Koha Ditore.
Изданието отбелязва, че правителството, ръководено от Рамуш Харадинай, е подновило усилията си за съживяване на техническия диалог. Пратеници на премиера, които миналата седмица се срещнаха със сръбски представители в Берлин без никакво съобщение, отрекоха, че обсъждат следващата фаза на преговорите. Въпреки че въпросът за асоциацията / общността на сръбските общини не се споменава, Авни Арифи, посланикът на Косово в Обединените арабски емирства и бивш координатор на технически разговори със Сърбия, заяви, че Асоциацията е част от задълженията на Прищина, които трябва да бъдат изпълнени в съответствие с решението на Конституционния съд на Косово.
Koha Ditore публикува и статия на своя кореспондент в Брюксел Августин Палюкай, в която последният твърди, че „Меркел и Макрон имат по-важни проблеми от отношенията между Косово и Сърбия.
Палюкай пише, че германският канцлер и френският президент са толкова заети с други спешни въпроси, че са облекчени от отлагането на срещите с Харадинай, Тачи и Вучич.
„След като не успяха да изберат председател на Европейската комисия на последната среща на върха на Европейския съюз, лидерите на тези две велики страни ще участват на друг извънреден форум в неделя вечерта в Брюксел. На 2 юли те ще гледат към Страсбург, лъдето ще бъде конституиран новият Европейски парламент. Два дни по-късно ще бъде проведена среща на върха на Берлинския процес в Познан. За диалога между Косово и Сърбия ще трябва да изчакаме промените във водещите структури на европейските институции и може би дори в Косово. Вучич изглежда има здрава хватка върху властта в Белград“, пише кореспондентът на прищинския ежедневник.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“  (Македония): САЩ препоръчаха на Сърбия и Косово да прекратят провокациите  и да продължат преговорите

„МКД“ (Македония): САЩ препоръчаха на Сърбия и Косово да прекратят провокациите и да продължат преговорите

23 Юни 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Правителството на САЩ призова Сърбия и Косово да "премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите", съобщи радио The Voice of America, позовавайки се на писменото изявление на Държавния департамент след потвърждаване на отмяната на среща на представители на Белград и Прищина за 1 юли в Париж, пише македонското електронно издание “МКД“
Съединените щати продължават да подкрепят диалога с посредничеството на ЕС и нормализирането на отношенията между Сърбия и Косово, заявиха от Държавният департамент.
Анулирането на срещата между сръбски и албански политически лидери, която френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел се опитваха да организират след неотдавнашната провалена среща в Берлин, потвърдиха в петък от Deutsche Welle и кабинета на френския президент.
"Белград и Прищина трябва да премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите", каза Държавният департамент и добави: "Готови сме да изслушаме и да помогнем на двете страни и на Европейския съюз като посредник да намери решение, с което всички са съгласни."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вашингтон: Белград и Прищина да избягват провокациите и да се върнат към диалога

Вашингтон: Белград и Прищина да избягват провокациите и да се върнат към диалога

22 Юни 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Белград и Прищина трябва да премахнат пречките, да избегнат провокациите и да се върнат към преговорите. Това препоръчаха от Държавния департамент на САЩ по повод отмяната на среща на лидерите на Сърбия и Косово в Париж на 1 юли, съобщава електронното издание на македонския вестник "Независен".
В изявлението на външнополитическото ведомство се посочва, че САЩ продължават да подкрепят диалога под егидата на Европейския съюз и нормализира отношенията между Белград и Прищина.
След седмици на заплахи за провеждането на Парижката среща, в петък както от Берлин, така и от Париж потвърдиха, че тя няма да се състои.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Сърбите помогнаха на Белград да организира „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово

Рамуш Харадинай: Сърбите помогнаха на Белград да организира „хуманитарна катастрофа“ в Северно Косово

21 Юни 2019 | 20:28 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай подчерта, че усилията на някои сръбски официални лица и бизнесмени да дестабилизират северната част на Косово, населена със сърби, са неприемливи и осъдителни, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Харадинай каза, че косовските власти няма да седят безразлично, докато Белград се опитва да представи северната част на страната като „хуманитарна катастрофа“, и призоваха кметовете на северните общини и гражданите да не стават жертва на провокации.
„Усилията на някои сръбски официални лица и бизнесмени в Северна Митровица, действащи в координация с Белград, да представляват хуманитарна катастрофа в тази част на Косово, са неприемливи и осъдителни", написа Харадинай в социалната мрежа „Фейсбук“.
„Изпразването на рафтовете в магазините и скриването на основни стоки с произход от Сърбия е план, който се подготвя от някои хора на север и правителството на Косово вече е информирано за този план…. Няма да се пречупим пред тези тенденции, насочени към дестабилизация, и призоваваме кметовете на общините на север и гражданите да не стават жертва на провокации”, гласи съобщението на косовския премиер.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Делегации на Белград и Прищина са провели тайна среща в Берлин

„Локално“ (Македония): Делегации на Белград и Прищина са провели тайна среща в Берлин

21 Юни 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на Белград и Прищина са провели среща в Берлин с посредничеството на Германия, съобщава скопското електронно издание „Локално“ , като уточнява, че тя се е състояла в сряда вечер.
В Берлин Сърбия е била представена от ръководителя на Канцеларията за Косово и Метохия Марко Джурич, а Прищина – от Авни Арифи и началника на кабинета на премиера Рамуш Харадинай – Селим Селими.
Според прищинските медии нито преговарящият екип на Косово, нито Министерството на външните работи на най-младата държава на Балканите са били информирани за срещата във федералната германска столица. За нея не е разбрал и ръководителят на делегацията на Прищина за преговорите с Белград Шпенд Ахмети.
Според вестник Zeri, на срещата са присъствали представители на Европейския съюз, Франция, Германия и САЩ. Целта на тайното заседание е обсъждане на проект за създаване на Общността на сръбските общини. Източници твърдят, че Харадинай е приел предложението на Германия за учредяването на органа, който ще има изпълнителна власт.
Самият Арифи казва, че в Берлин не са обсъждани политически въпроси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK Live (Косово): Правителството в Берлин потвърди: Парижката среща за диалога между Сърбия и Косово се отлага

RTK Live (Косово): Правителството в Берлин потвърди: Парижката среща за диалога между Сърбия и Косово се отлага

21 Юни 2019 | 16:04 | Агенция "Фокус"
Берлин. Срещата на върха в Париж, на която трябваше да се срещнат лидерите на Сърбия и Косово, в присъствието на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, е отложена. Това потвърдиха от пресслужбата на германското правителство, предава RTK Live.
„Вярно е - обявената за 1 юли среща ще бъде отложена. Германия и Франция продължават да поддържат тесен контакт с Косово и Сърбия”, се казва в съобщението от германското правителство. В текста се посочва още, че пресслужбата на правителството в Берлин „принципно не представя я информация за контакти на работното ниво".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Вече е ясно, че няма да има среща с Косово в Париж

Александър Вучич: Вече е ясно, че няма да има среща с Косово в Париж

21 Юни 2019 | 14:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич съобщи в петък, че директорът на сръбската правителствена Канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич е бил в Берлин на подготвително заседание за евентуална среща на върха между Белград и Прищина в Париж на 1 юли, на което е станало ясно, че тя няма да се проведе, предава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
„Аз лично пратих Марко Джурич на тази среща“, заяви държавният глава пред журналистите, като подчерта, че там не е имало нищо скрито, а е говорено с домакините за съдържанието на евентуалните преговори.
„След тази среща, на която домакините са се разбрали да не се говори за това, което трябваше, заявих, че няма да има среща в Париж“, припомни за предишното си изявление Вучич.
По думите на сръбския президент, Джурич е заявил, че Белград иска да бъде конструктивен и иска диалог, както и че е важно да се отменят 100-процентовите вносни мита, които Прищина наложи на сръбските стоки.
„Албанците не възприеха, че трябва да отменят таксите и затова няма резултат от тази среща“, заяви държавният глава.
„Но си мисля, че сега немците и французите разбраха ясно кой е този, който не иска диалог, кой го възпрепятства, кой би искал вместо Европа някой друг да се справи с този въпрос. Не казвам, че не трябва да се пита никой друг, но те искат да говорят само с другия“, подчерта Вучич.
На въпрос дали след тази среща в Берлин той е по-убеден, че няма да има преговори в Париж, сръбският президент отговори „още повече“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се среща с Дмитрий Медведев в Минск

„Вечерне новости“ (Сърбия): Вучич се среща с Дмитрий Медведев в Минск

21 Юни 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич в хода на двудневното си посещение в Минск ще се срещне с руския премиер Дмитрий Медведев, съобщи пресслужбата на държавния глава, предава електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Срещата е била потвърдена късно в четвъртък. Вучич се е срещал с Медведев два пъти – в Москва през 2014 и 2015 години.
Сръбският държавен глава пристигна в петък сутринта на посещение в Беларус по покана на президента на републиката Александър Лукашенко по случай откриването на Европейските игри
Освен тях двамата, за началото на събитието в Минск са пристигнали президентите на Молдова и Грузия Игор Додон и Саломе Зарубашвили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Прищина иска само Америка на масата за преговори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Прищина иска само Америка на масата за преговори

21 Юни 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Срещата на върха в Париж, на която на една маса трябва да се окажат делегациите на Белград и Прищина, за да се опитат да отключат диалога помежду си, най-вероятно ще бъде отменена. До планираната среща оставата само десет дни, а лидерите на косовските албанци не споменават нищо за отмяна на вносните мита върху сръбските стоки, което е условие за продължаване на преговорите, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
„Мисля, че албанците не са готови да говорят за нещо важно и че по своеобразен начин искат да изпратят послание към германците и французите, че европейците не са тези, които трябва да решат косовския проблем. Сърбия иска конструктивно решение, но не иска да влиза в преговори, в които трябва предварително да каже, че ще подпише независимост и че за таксите не може да се говори. Това са неща, които показват, че Прищина иска да бъде напълно управлявана от Съединените щати и никой друг, което не е реалистично. Германците и французите са разбрали посланието добре и мисля, че решението им е, че срещата няма да се проведе“, каза Вучич пред „ТВ Пинк“.
Френският президент Емануел Макрон и германският канцлер Ангела Меркел изразиха ентусиазъм преди срещата на върха в Берлин на 29 април, демонстрирайки готовност да „разгледат всички възможности“, но тази среща не даде резултати, поради което е малко вероятно да позволи повторение на фиаското.
Независимо от това, което ще се случи на Парижката среща на върха, френският президент Макрон ще пристигне в Белград в средата на юли и, както каза Вучич, „ще го посрещнем както трябва“.
И премиерът Ана Брнабич, която приключи двудневното си посещение в Париж в четвъртък, заяви, че представители на Белград и Прищина вероятно няма да бъдат във френската столица и че е разочарована,както и че не знае каква е алтернативата на диалога.
„Пропусната е огромна възможност и губим време, защото някои са напълно неразумни. Всички правят паралели с Преспанския договор между Северна Македония и Гърция, но за компромис трябват две страни. Надявам се, че някой ще успее да разговаря с Прищина за това, което е важно за бъдещето.
Помолена да коментира дали позицията на САЩ би могла да бъде твърда, когато става въпрос за Сърбия, в смисъл дали Вашингтон се обявява само за някои малки корекции, а не за истинско разграничение, Бърнабич отговори:
„Защо позицията на САЩ да бъде трудна, когато става въпрос за нас? Нека първо стигнем до диалога между Белград и Прищина. Първо скочи и после кажи хоп. Трябва да се постигне компромис“.
Белград се ангажира с диалог с Прищина с посредничеството на ЕС за постигане на взаимно приемливо решение и по този начин ще осигури стабилност в региона, каза президентът Вучич в четвъртък на заместник-говорителя на депутатската група на ХДС / ХСС в Бундестага Флориан Хан. По този повод Вучич отново подчерта, че за да преодолее застоя в диалога, Прищина трябва да премахне данъците върху продуктите от централна Сърбия.
Хан каза, че Германия иска да подкрепи процеса на решаване на косовския въпрос и високо оценява начина, по който Сърбия рационално и конструктивно подхожда към проблема.
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза в четвъртък, че има възможност срещата на върха в Париж да се отложи.
"Ако подготовката върви добре, тя със сигурност ще се осъществи, но ако подготовката не приключи, може тя да бъде откложена", каза Харадинай на пресконференция.
В коментар за пристигането на нови посланици на Русия и САЩ в Сърбия – Александър Боцан-Харченко и Антъни Годфри, Вучич посочи, че те са експерти и тяхното пристигане е доказателство, че това е важна държава. Той добави, че „номер две“ в посолството на САЩ е позната личност от периода от 2001 година, за който се твърди, че е свързан с различни неща.
„В известен смисъл те са специалисти. Харченко е бил част от една тройка, която се опитала да направи нещо пред Марти Ахтисаари в Косово и Метохия, човек на който се довериха Владимир Путин и тяхното външно министерство“, каза той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Срещата в Париж вероятно ще бъде отложена

Рамуш Харадинай: Срещата в Париж вероятно ще бъде отложена

21 Юни 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че Прищина е готова за срещата на върха в Париж, която трябва да се състои на 1 юли и на която трябва да се постигне възобновяване на разговорите между Косово и Сърбия, но според министър-председателя, най-вероятно, срещата ще бъде отложена, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
„Ако всичко върви по план, срещата на върха ще бъде проведена. Но ако не се направят приготовления, тя вероятно ще бъде отложена“, заяви Харадинай, като добави, че е направил усилия за координация между всички институции за предстоящото събитие в Париж, организирано от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.
Преди това президентът на Сърбия заяви в четвъртък, че на 99% срещата в Париж няма да се състои, а сръбският външен министър Ивица Дачич отбеляза, че Белград няма да присъства на срещата на върха, ако Косово откаже да отмени 100-процентовите мита върху сръбските стоки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: На 99% няма да има среща с албанците в Париж

Александър Вучич: На 99% няма да има среща с албанците в Париж

20 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи в четвъртък, че с 99% сигурност може да се каже, че няма да има среща с косовските албанци в Париж, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Мисля, че албанците не са готови да разговарят за нищо важно, че по своеобразен начин искаха да изпратят послание на германците и французите, че европейците не са тези, които трябва да решават косовския проблем“, заяви държавният глава в ефира на сръбската „ТВ Пинк“.
По неговите думи, Сърбия се е държала конструктивно и сериозно и иска диалог и конструктивно решение, но не иска да води преговори, в които предварително трябва да каже, че ще подпише независимостта на Косово и в които не може да се говори за наложените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки.
Той каза, че това са неща, които показват, че Прищина не желае диалог и че иска да бъде напълно управлявана от Съединените щати и никой друг.
Според него това не е реално, а германците и французите са разбрали посланието добре.
„Мисля, че тяхното решение е да няма среща“, добави Вучич, като посочи, че шансовете албанците да приемат да говорят за тарифите са по-малки от 1% и срещата все пак да се проведе.
„Ще има Париж само ако албанците кажат, че ще се държат сериозно, а това няма да се случи“, увери президентът.
Вучич отбеляза, че френският президент Еманюел Макрон ще пристигне в Белград след по-малко от един месец и „ние ще го посрещнем както трябва“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Белият Дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

Белият Дом: Западните Балкани продължават да са заплаха за САЩ

20 Юни 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп поднови действието на предупреждение от 2001 година за Западните Балкани като заплаха за Америка и извести Конгреса, че то не се отменя, пише прищинският ежедневник Gazeta Express.
Както припомня изданието, президентът Джордж Буш-младши беше първият, който издаде националното предупреждение за Западните Балкани на 26 юни, преди 18 години, което бе подновено през 2003-та заради проблемите в Македония. В последното съобщение от Белия Дом, подписано от Тръмп, се казва, че „екстремисткото насилие и препятствията, посочени в заповедта от 2001 година, като враждебни на американските интереси продължават да представляват необичайна и голяма заплаха за националната сигурност на САЩ и външната им политика“.
„Заплахата, която се олицетворява от действията на лица, ангажирани в, или подпомагащи, спонсориращи или подкрепящи (i) екстремистко насилие в бившата Република Македония (която сега е Република Северна Македония) и на други места в Западнобалканския регион, или (ii) възпрепятстващи прилагането на Дейтънския мирен договор в Босна или Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН от 10 юни 1999 година в Косово, не е изчезнала“, се казва в документа. „По тази причина определих, че е необходимо да се продължи националната извънредна ситуация по отношение на Западните Балкани“, се заключва в съобщението на Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград идва от Москва

„Вечерне новости“ (Сърбия): Новият посланик на САЩ в Белград идва от Москва

20 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Белград. Новият американски посланик в Белград Антъни Годфри, който ще наследи Кайл Скот, в момента работи като заместник посланик на САЩ в Москва, пише белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Заместник-председател на Градския комитет на Сръбското движение за обновление и известен анализатор в западната ни съседка Неманя Старович заяви, че предишната позиция на дипломата е една от петнадесетте най-важни в Държавния департамент и че назначаването на Годфри ясно показва, че Вашингтон повишава профила на дипломатическото си представителство в Сърбия.
Годфри има почти 40 години стаж в американския флот и дипломация и е американско-руски експерт. Той е известен и в региона, защото е служил в посолството в Загреб. Завършил е Университета на Калифорния и говори руски, турски и сърбохърватски език, отбелязват от Белия дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

20 Юни 2019 | 01:00 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският комисар по политиката за добросъседство и разширяване Йоханес Хан заяви, че усилията за възобновяване на диалога между Белград и Прищина са отложени за началото на юли, съобщава обществената "Радио и телевизия Косово"(RTK).
Той добавя, че е трудно да бъдат мотивирани ръководителите на двете страни да се завърнат на масата на преговорите. „Това не е лесно и е нужен политически кураж, за да се постигне компромис. Трябва се да знае какъв е позитивния принос и той е европейската перспектива“, посочи Хан. Комисарят подчертава, че усилията да се възобнови диалога са се забавили поради обстановката в Молдова, но той е уверен, че няма да се откаже от усилията си в тази насока. Относно значението на споразумението от Преспа между Скопие и Атина, Хан подчерта, че то е показало, че замразените конфликти могат да бъдат разрешени, ако съществува европейска перспектива.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTV Dukagjini (Косово): Русия и Сърбия увеличават разузнавателните си дейности в Косово и Северна Македония

RTV Dukagjini (Косово): Русия и Сърбия увеличават разузнавателните си дейности в Косово и Северна Македония

19 Юни 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. „След като загубиха разузнавателната война с НАТО и Европа в Черна гора, Сърбия и Русия сега увеличават своите шпионски дейности в Косово и Северна Македония“, съобщава прищинското електронно издание Dukagjini, като се позовава на неназовани източници.
Според информацията на медията, Русия се опитва да увеличи икономическото, дипломатическото и културното си влияние в региона.
Събеседникът на изданието посочва, че дипломатическите и разузнавателните дейности обхващат посолствата на НАТО и ЕС в Косово и Македония, като, както твърди източникът на Dukakgjini, „руското посолство в Белград координира всички действия в региона“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американски генерал: САЩ не трябва да позволяват Сърбия да стане сателит на Кремъл

Американски генерал: САЩ не трябва да позволяват Сърбия да стане сателит на Кремъл

19 Юни 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият главнокомандващ войските на САЩ в Европа Бен Ходжис счита, че водещата роля в разрешаването на косовския проблем трябва да е на САЩ, които трябва да организират „нов Дейтън“. Той написа това в статия, публикувана в неговия блог под заглавието „Нови подход към Сърбия и Косово“, предава руската агенция EA Daily.
По неговите думи, в сътрудничество с ЕС и НАТО, САЩ трябва да предприемат „редица добре координирани мерки“, които биха довели Белград и Прищина до компромис.
Според Ходжис, такъв подход би осигурил на президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич необходимото политическо пространство, в което те, „защитени от външен натиск“, биха могли да стигнат до „трудни, но необходими компромиси“.
„Но това ще бъде възможно, само ако проявим такава степен на отговорност, както по време на преговорите в Дейтън, които в крайна сметка доведоха до несъвършен, но дългосрочен мир в региона на Западните Балкани“, цитира думите на Ходжис телевизионният канал РТС.
За успеха на цялото това мероприятие, според мнението на американския генерал, е нужно участието на високопоставен дипломат от ранга на Ричард Холбрук.
Ходжис съветва да се използва опита от решаването на спора между Македония и Гърция около името на македонската държава, но при това предупреждава, че косовският въпрос е „много по-сложен“ и е възможно неговото разрешаване да изисква повече усилия.
При това той подчерта, че Вучич трябва да получи „стратегически варианти“ за Сърбия, които ще превърнат страната в „стабилизиращ фактор в региона“, а не „нова Куба или Венецуела в Югоизточна Европа, т.е. държава-сателит на Кремъл“.
Според военния, Вучич е „под огромен натиск от Москва“, тъй като след обявяването на независимостта на Косово през 2008 година Белград е почувствал необходимост да се обърне към Русия за подкрепа в Съвета за сигурност на ООН.
Ходжис твърди, че Москва често не се съобразява с Вучич, като му оказва натиск чрез „духовенството, маргинални профсъюзи на активния състав на полицията и армията и други обществени организации, които считат, че Сърбия ще загуби, ако признае независимостта на Косово“.
Американският дипломат Ричард Холбрук, докато е на поста заместник-държавен секретар на Уорън Кристофър от 1994 година, се занимава с разрешаването на конфликта в Босна и Херцеговина и е един от авторите на Дейтънския мирен договор, подписан през 1995 година. През 1996 година Холбрук напуска доброволно поста си.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Договорът за екстрадиция между Косово и САЩ влезе в сила

Gazeta Express (Косово): Договорът за екстрадиция между Косово и САЩ влезе в сила

19 Юни 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на правосъдието на Косово Абелард Тахири публикува писмо, подписано от американския президент Доналд Тръмп и държавния секретар Майк Помпео, с което се потвърждава споразумението за екстрадиция между двете държави, съобщава прищинският ежедневник Gazeta Express.
Чрез публикация във „Фейсбук“, Тахири заяви, че е получил писмото, потвърждаващо влизането в сила на договора за екстрадиция. Според него, това е историческа сделка между Прищина и Вашингтон.
„Този Договор отбелязва исторически акт в двустранните отношения между Косово и САЩ и е гаранция, че върховенството на закона няма алтернатива и че борбата срещу престъпността ще продължи до края. Историческата тежест на този Договор, който съдържа подписа на президента на САЩ Доналд Тръмп, ще остави следа в историята и държавно-творческия процес на нашата страна“, заяви Тахири.
Вестникът пише, че косовските власти са започнали да арестуват лица, искани от американските власти, или за които има международни заповеди за арест.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Албанският премиер популяризира идеята за „Шенген на Балканите“ в Лондон

Koha Ditore (Косово): Албанският премиер популяризира идеята за „Шенген на Балканите“ в Лондон

19 Юни 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Албанският премиер Еди Рама говори за идеята за създаване на „Шенген на Балканите“ по време на икономически форум за Западните Балкани, проведен в Лондон, пише прищинският ежедневник Koha Ditore.
Рама оправдава идеята си за регионално сътрудничество и взаимодействие, като заяви, че е необходим нов подход към границите. „Уверен съм, че ако сме мъдри и решени в укрепването на регионалното сътрудничество и ако отворим нова глава, като превърнем обсесивната история и политика за границите в нов подход и като създадем нова Шенгенска зона в Западните Балкани, превръщайки границите във флуидни пресечни точки, ние ще бъдем по-отворени към по-големи възможности и можем да изследваме в недокоснатите части на нашия потенциал“, заяви Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

Йоханес Хан: Трудно е да се мотивират Косово и Сърбия да се завърнат към преговори

19 Юни 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският комисар по политиката за добросъседство и разширяване Йоханес Хан заяви, че усилията за възобновяване на диалога между Белград и Прищина са отложени за началото на юли, съобщава обществената "Радио и телевизия Косово"(RTK).
Той добавя, че е трудно да бъдат мотивирани ръководителите на двете страни да се завърнат на масата на преговорите. „Това не е лесно и е нужен политически кураж, за да се постигне компромис. Трябва се да знае какъв е позитивния принос и той е европейската перспектива“, посочи Хан. Комисарят подчертава, че усилията да се възобнови диалога са се забавили поради обстановката в Молдова, но той е уверен, че няма да се откаже от усилията си в тази насока. Относно значението на споразумението от Преспа между Скопие и Атина, Хан подчерта, че то е показало, че замразените конфликти могат да бъдат разрешени, ако съществува европейска перспектива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Посланикът на САЩ в Белград: Статуковото на Балканите не може да се запази

Посланикът на САЩ в Белград: Статуковото на Балканите не може да се запази

19 Юни 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Посланикът на САЩ в Сърбия Кайл Скот написа в „Туитър“, че статуквото на Балканите не може да се запази и отбеляза, че „всички губят от застоя в преговорите“ между Белград и Прищина, пише сръбският ежедневник „Политика“, като отбелязва, че така той е перифразирал думите на заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър, изказани на 12 юни в Прищина.
„Всички губят от застоя в преговорите. Тези, които вярват, че ще се появят по-добри условия, в които ще преговарят за по-благоприятно споразумение, трябва да знаят, че няма по-добър момент от този“, пише американският посланик.
Политическите лидери, добави той, трябва да оставят настрана националистическата реторика и историческия ревизионизъм.
„Те сквернят паметта на жертвите, отново отварят раните на оцелелите и пречат на напредъка към постигането на прозрачно, демократично и отговорно управление“, заключи Скот.
Посланикът на САЩ също така приложи цялото обръщение на Матю Палмър, публикувано на сайта на американското дипломатическо представителство в Прищина.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Европейският съвет разкритикува остро Косово за това, че не е изпълнило Брюкселските споразумения със Сърбия

Gazeta Express (Косово): Европейският съвет разкритикува остро Косово за това, че не е изпълнило Брюкселските споразумения със Сърбия

19 Юни 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. През месец май президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че няма да допусне създаването на Общността на сръбските общини (ОСО) в страната, която бе договорена в рамките на диалога със Сърбия при посредничеството на Европейския съюз, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Тачи отбеляза, че Белград е обещал да признае Косово в замяна на създаването на ОСО и предвид това, че Сърбия отказва да го направи, държавният обяви сделката за създаването на общността за „мъртва“. „Няма да допуснем създаването на Общност с или без изпълнителни правомощия. Сделката бе постигната в различно време, беше ни обещано признаване, което така и не се случи и те трябва да забравят за нея, сделката е мъртва“, подчерта косовският президент на 30 май.
Но Европейският съвет на министрите, който заседава във вторник, в заключенията си за Косово разкритикува остро Тачи, като заяви, че ЕС изразява съжаление, че не е постигнат никакъв напредък в изпълнението на споразуменията от диалога, включително споразумението за ОСО. „Съветът обаче изразява съжаление, че не е постигнат напредък в отдавнашния ангажимент да се приложат постигнатите споразумения в диалога, включително изготвянето на проектостатут на ОСО в Косово, пълното прилагане на споразумението за граничните пунктове, както и решителното прилагане на енергийното споразумение. Съветът също така съжалява, че мостът в Митровица все още не е отворен за трафик, въпреки завършването на реконструкцията му“, се отбелязва в заключенията на Европейския съвет.
„Съветът повтаря, че всички споразумения, постигнати в рамките на диалога с посредничеството на ЕС, трябва да бъдат приложени. В тази връзка, съветът приветства по-нататъшната консолидация на правосъдното споразумение и пълното прилагане на споразумението за телекомите“, се отбелязва още в документа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Печат“(Сърбия): Дали си мислят, че сме луди?

„Печат“(Сърбия): Дали си мислят, че сме луди?

18 Юни 2019 | 15:08 | Агенция "Фокус"
Белград. САЩ изведнъж показаха готовност да се включат активно в решаването на косовския въпрос. Но за американците не е важно Косово, а как може то да бъде използвано в международната игра за престиж. Като посредник в преговорите за Косово, Вашингтон ще може да спечели важна точка. Но каква е ползата за Белград? Защо Сърбия трябва да помага на страна, която не е направила нищо добро за нея? Отговор на този въпрос дава Драгомир Анджелкович в статия за белградското издание „Печат“.
Както и преди, Америка все още остава силна държава, но загуби истинското си световно господство. Днес светът вече е до голяма степен (макар и асиметрично) многополюсен и дори в рамките на т.нар. евроатлантическо семейство на народите вече няма място за американската хегемония. Разбира се, САЩ са силни, но Вашингтон все повече се сблъсква с възражения от страна на съюзниците си, а освен това в икономиката и политиката се появяват нови сили извън познатия кръг.

Голямата игра

След като анализира примерите на много империи, Херфрид Минклер много точно отбеляза, че „тези, които стоят зад състезанието за политическа и икономическа мощ, не само отстъпват на конкурентите си, но и поемат по пътя на смъртта". Белият дом е наясно с това и затова отчаяно се опитва да направи нещо, за да сдържа Китай и Русия. Но в борбата с времето, което бавно, но сигурно изтича, и в страх от бъдещето, САЩ направиха много ирационални стъпки, които усложняват международните отношения, вредят на всички, но в крайна сметка най-тежко ще ударят Америка. Сега обаче оставяме настрана широките теми. Що се отнася до нас, ситуацията е много по-проста, въпреки че същността е точно тази.
Сърбия и Балканите като цяло, или по-скоро косовският проблем, който е най-значим в световен мащаб, днес не играят толкова голяма роля, както преди. Косовският въпрос е известен на всички. Значителни глобални играчи са ангажирани в него повече или по-малко активно, но той не се счита за приоритет. Това обаче не означава, че ако е необходимо, няма да добавят масло към нашия огън. Сега не се водят яростни битки на Балканите. Освен това, през Балканите не се минават маршрути за пробив в други региони. Все пак имаме борби за престиж, в които различните сили получават или губят по няколко точки в глобалната игра. Именно от тази гледна точка заслужава да се обмисли новината за новия преговорен цикъл за Косово. Ако не бяха далечните последствия, не е ясно кому този въпрос можеше да бъде интересен.

Косовски въпрос

Разбира се, европейските сили се опитват да постигнат своите специфични цели като част от решаването на косовския въпрос. Те не са толкова значими, но не могат да бъдат пренебрегнати. Европа се страхува от бурето с барут в задния си двор. Русия също има определени интереси към Балканите. Що се отнася до САЩ и Китай, за тях проблемът с Косово всъщност е вторичен. Китай проявява известен интерес към нея само заради приятелството си със Сърбия и е готов да ни подкрепи, ако настояваме. Америка при Тръмп би предпочела напълно да забрави за Косово. Но тежестта на миналото й оказва натиск, въпреки че сегашната администрация е много безразлична към традиционните си албански „приятели". Това, разбира се, не означава, че поради задължителната приемственост на обществената политика САЩ са готови за радикален обрат в полза на Белград.
В никакъв случай! Изглежда, че въпреки общата загуба на интерес към Косово, САЩ изведнъж показаха желание да бъдат по-активно ангажирани в решаването на косовския проблем. В същото време изглежда (или упорито искат да ни убедят в това), че американският подход към него е много по-обективен от европейския, т.е. американците демонстрират по-добро разбиране на положението на сръбското население и съответно предлагат приемливи условия за постигане на компромис с Косово. Те не са „за“ нас, но вече не са „против“ нас. Изглежда, че сега Германия е станала главен помощник на Прищина. Русия е наш съюзник, САЩ са заели междинна позиция, като се възползват от голямото влияние върху албанците, които все още са в страхопочитание от САЩ. Вашингтон обаче се застъпва за справедливо отношение към сърбите.

Американската кавалерия

Затова заключението е почти очевидно: най-добре би било Вашингтон да поеме преговорния процес между Белград и Прищина в свои ръце. Брюксел, или по-скоро Берлин, се опитаха и не успяха. Москва е близо до Сърбия, но няма никакво влияние нито върху албанците, нито върху това, което се случва в Косово и Метохия. Така че Русия просто не може да действа като независим посредник. Остават САЩ. В такава среда Матю Палмър от Държавния департамент, който се занимава с нашия регион, дойде в Белград.
Той пристигна в Сърбия, за да помогне за размразяването на процеса на преговори в Брюксел. По време на краткия си престой при нас, както и преди, той направи изявления за медиите, много сдържани и коректни. Той спомена справедлив компромис, необходимостта от връщането на пътя на преговорите, искането за отмяна на 100-процентовите мита, които властите на отцепилото се Косово наложиха на вноса на стоки от други региони на Сърбия. Изглежда сякаш за САЩ е важно усилията на Европейския съюз да не се окажат напразни. Наистина ли е така?

Неприлично предложение?
Нямам достатъчно проверена информация, за да отговоря на този въпрос. Но аз съм скептичен. Информациите от дипломатическата общност, които по-късно бяха потвърдени, предполагат, че американците очакват от нас, на първо място, сами да поискаме тяхното посредничество, защото агонията с преговорите се забавя. Ако албанците попитат САЩ, тогава Сърбия естествено ще изисква включването на Русия в преговорния процес. Но ако самият Белград признае, че най-полезното за постигането на напредък е да се възложи ролята на посредник отвън, то тогава ситуацията е съвсем различна. Какво ще отговорят Москва и Пекин (официално)?
Така Вашингтон ще може да спечели важна точка в международната игра за престиж. За американците важно е не Косово, а как могат да го използват в голямата игра, в която участват. Това е разбираемо. Оказа се, че Америка все още е най-важната сила, положителната роля на която се надяват дори и на онези страни, които не са членки на НАТО и на Европейския съюз, които са свързани с тях със сложна история. Какво ще получим тогава? Ако зад кулисите вече е договорен приемлив за нас план (въпреки че се съмнявам), тогава можем да постигнем някакъв компромис с Косово. Но дори и тогава, както мисля, от тази игра ще има много повече минуси, отколкото плюсове.

Размишленията на Москва

Ако Белград инициира участието на САЩ в преговорите като основен фактор, в Русия и Китай това ще бъде възприето изключително негативно. Всичко ще изглежда така, сякаш разчитаме на Руската федерация и Китай, докато не постигнем споразумение с другата страна, а след това просто се отвръщаме от тях. Геополитика е трудно нещо. Дори да не съм русофил, не бих могъл да приема такъв сценарий. Или бих, ако с косовския въпрос разрешим заедно и тези за статута на Република Сръбска и положението на сърбите в Черна гора. Това обаче ми се струва илюзорно. Ако постигнем някакво положително развитие, то ще се отнася само за Косово, но ние бихме платили за това с пълна загуба на подкрепата на Москва и Пекин.
Какво да правим с Република Сръбска? Ако Русия нямаше влияние в Босна и Херцеговина, централизацията на този сложен държавен съюз не би спряла. Отново, ако Белград бе предприел стъпки в преговорите за Косово, които биха били отрицателно оценени в Кремъл, тогава по въпроса за Република Сръбска нямаше да можем да разчитаме на подкрепата, която имаме днес от Русия. И ако се върнем към преговорите за Косово, тогава големият въпрос е дали САЩ наистина ни предлагат нещо приемливо в тях. Може би американците смятат за справедлив компромис ситуация, в която признаваме Косово в сегашните граници, а албанците се съгласяват да сформират Общност на сръбските общини? За нас това изобщо не е справедливо решение и досега нищо не говори в полза на факта, че Вашингтон предлага нещо, което всъщност бихме могли да наречем справедлив компромис.

(И)рационална сметка

Официален Белград е наясно с това. И затова съм сигурен, че Белград няма да приеме евентуално неформално американско предложение да поканим САЩ като изключителен (или с ЕС) посредник в новия формат на преговорите. Това би навредило много на сръбските интереси. Ако американците наистина смятат тази възможност за реална, тогава те са в плен на ирационалното. А ние, от тяхна гледна точка, сме много наивни и глупави.
В началото на текста казах, че САЩ правят много ирационални стъпки на международната сцена. Но тази стъпка, за която току-що говорихме, би била съвсем различна. Би било сложно и полезно за САЩ, защото бихме се оказали по-големи американци от самите американци. Тук има само едно условие: необходимо е да приемем тяхната представа. Но съм сигурен, че това няма да се случи. Защо Сърбия да стане оръдие и да помогне малко да забави намаляването на международната значимост на страна, която не ни е сторила нищо добро? Затова новата американска идея за това как да се повиши престижа чрез косовските преговори изглежда ирационална.
Ако говорим за преговорите за Косово, САЩ няма да понесат същите загуби поради нашия отказ като тези от собствените им действия, които доведоха до икономическата война с Китай. Въпреки това сегашната ситуация потвърждава: Вашингтон бавно, но сигурно губи точки. Провеждайки подобна политика у нас и в други части на света, САЩ, разбира се, няма да намалят „акциите” си на световния геополитически пазар.Причината вече не е в имперския егоизъм, а в някакъв вид аутизъм и все по-малка способност за действие, макар и егоистична, но все пак приемлива поне за някои от техните другари. Такъв е подтекстът на посещението на Палмър в Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Klan Kosova (Косово) Съветът на ЕС разочарова Косово: Няма либерализация на визовия режим, митата да бъдат отменени

Klan Kosova (Косово) Съветът на ЕС разочарова Косово: Няма либерализация на визовия режим, митата да бъдат отменени

18 Юни 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският телевизонен канал Klan Kosova отбелязва, че заключенията на Съвета на ЕС за Косово са много сурови и критични към правителството на най-младата държава на Балканите.
Сред ключовите точки за страната, които ще бъдат приети на днешното заседание на Съвета, е, че „решението относно предложението за либерализиране на визовия режим в момента се разглежда от Съвета“, „сключване без допълнително забавяне на споразумение със Сърбия е от решаващо значение, за да могат Косово и Сърбия да напреднат по своите европейски пътища ”и че „100-процентовите мита за внос на сръбски стоки трябва да бъде премахната незабавно”.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според американския посланик в Белград статуквото на Балканите не е устойчиво

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Според американския посланик в Белград статуквото на Балканите не е устойчиво

18 Юни 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
Белград. Според посланика на САЩ в Сърбия Кайл Скот статуквото на Балканите не е устойчиво. В социалната мрежа „Туитър“ американският дипломат подчерта, че „всички губят от преговорите“, като по този начин отчасти допълни изказването на помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър, което той направи от Прищина по-рано този месец, коментират в редакцията на електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“ .
„Всеки губи от застоя в преговорите. Тези, които смятат, че ще дойдат по-добри условия, в които ще преговарят за по-благоприятно споразумение, трябва да знаят, че няма по-добър момент от сегашния", написа посланикът на САЩ в „Туитър“.
Политическите среди добави той, трябва да оставят настрана националистическата реторика и историческия ревизионизъм. „Те позорят паметта на жертвите, отварят наново раните на оцелелите и предотвратяват напредъка към постигане на прозрачно, демократично и отговорно управление", твърди Скот.
Посланикът на САЩ приложи препратка към изявлението на Палмър, публикуван на уебсайта на посолството на САЩ в Прищина.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Правителството на Косово се подготвя за срещата в Париж, отменянето й не се разглежда като опция

Zeri (Косово): Правителството на Косово се подготвя за срещата в Париж, отменянето й не се разглежда като опция

18 Юни 2019 | 08:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Правителството на Косово се подготвя за предстоящата на 1 юли среща в Париж, като се фокусира върху съгласуване на принципите за преговори, които ще бъдат представени на Сърбия. В най-младата държава на Балканите няма дилеми около въпроса дали форумът ще се състои – Прищина не разглежда опцията за анулирането му, пише електронното издание на водещия косовски ежедневник Zeri.
Парижката среща на върха бе обявена от форума в Берлин, проведена на 29 април, домакин на който бе германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон. Вицепредседателят на Косово Енвер Ходжай припомни, че посещението на делегацията на френски и германски дипломати преди около три седмици в Прищина и Белград е било най-добрата подготовка за срещата на върха в Париж. Според него дилемите, повдигнати главно от властите на Сърбия за възможността за отмяна на преговорите във френската столица, нямат нищо общо с нагласите на Прищина.
„Тя зависи много и от организаторите. Но ние работим за определяне на готовността на Косово за Парижката среща на върха, за принципите и измеримите очаквания, които да бъдат включени в съставения стратегически документ; какво можем да направим на срещата и кой е най-добрият начин да защитим държавните интереси на Косово; какво сме направили досега в диалога и какво очакваме да постигнем занапред. Но имам впечатлението, че има истинска американско-европейска координация и може да има нова динамика”, подчерта Ходжай.
От друга страна, президентът на Сърбия, Александър Вучич, постави под въпрос провеждането на срещата, като припомни за 100-процентовите мита, които Прищина въведе за вноса на стоки от страната му.
В тази връзка Ходжай припомни, че Косово никога не е отказвало преговори. „Виждаме диалога като инструмент, който служи за нормализиране на отношенията между двете страни и най-вече като възможност за завършване на изграждане на държавността на Косово, това е в интерес на страната ни".
Според мнозина обаче срещата в Париж няма логика, тъй като след преговорите в Берлин не бе постигнат напредък в ситуацията между двете съседни страни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Кадри Весели е преизбран за лидер на ПДК

RTK (Косово): Кадри Весели е преизбран за лидер на ПДК

17 Юни 2019 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Прищина. Кадри Весели бе преизбран за нов мандат като председател на Демократическата партия на Косово (ПДК), предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Делегатите на деветия конгрес на фракцията гласуваха единодушно за Весели.
Последният обеща повече да не допуска някой да спира прогреса на Косово и поиска от делегатите да продължат да търсят от него отговорност и потвърдждение.
Според Хайредин Куки, който внесе кандидатурата на лидера на партията, председателят на ПДК ще бъде премиер на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Гражданското общество в Косово отказа да се включи в преговарящия екип за диалога с Белград

RTK (Косово): Гражданското общество в Косово отказа да се включи в преговарящия екип за диалога с Белград

17 Юни 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Прищина. Представители на гражданското общество отказват да се присъединят към преговорния екип на Косово за диалогa със Сърбия, заявявайки, че техният статут няма да бъде равен на останалите членове на екипа, предаваRTK.
Законът за диалога, приет от косовския парламент, запазва място за гражданското общество в преговорния екип, но това все още не е изпълнено.
Според Джета Красничи от Демократичния институт на Косово (КДИ), законът не посочва ясно процедурата за подбор на представителя на гражданското общество. „Всъщност законът гласи, че тези представители ще бъдат номиниран от двамата ръководители на делегацията или ако между тях няма споразумение - от останалата част от делегацията. Независимо от това как ще бъде назначен членът, това не означава, че той представлява цялото гражданско общество в Косово”, каза Красничи.
Перпарим Крезиу от Групата за правни и политически изследвания подчертава, че начинът, по който представителят на гражданското общество ще бъде назначен, го прави неравнопоставен член на екипа.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“: Завръщането на сръбската армия в Косово ще бъде предизвикателство за Русия

„Взгляд“: Завръщането на сръбската армия в Косово ще бъде предизвикателство за Русия

17 Юни 2019 | 11:50 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Официален Белград предупреди: Сърбия ще разположи войските си в Косово, ако терорът срещу сръбското население там продължи. А той наистина ще продължи; „западните партньори” няма да се намесят. Много в тази ситуация зависи от Москва, но основният въпрос е дали всичко, което се случва, е шанс за Сърбия или е капан за Русия? Отговор на него търсят в редакцията на руския вестник „Взгляд“.

Агенция „Фокус“ представя превод на статията с уточнението, че редакцията ни не се ангажира с изразената в нея позиция.

„Ако международната общност не реагира, както е предвидено в резолюцията на ООН, ако сърбите са подложени на погроми, ако бъдат нападнати, тогава Белград ще трябва да реагира, а Сърбия е готова за това", увери министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич миналата седмица в интервю за вестник „Известия“. В същото време той изрази надежда, че няма да се налага Белград да се обръща за помощ към Москва. Разбирайте това, както искате.
Например, можете да разгледате всичко това като изявление на сръбски дипломат пред руски журналист, тъй като в момента има много причини да се говори за Косово – и официално, и неофициално.
Досега, меко казано, инцидентът с побоя над руския дипломат Михаил Краснощеков от страна на косовски албанец (ще използваме терминологията, предложена от ОССЕ), не е затворен докрай. Вече бе признато от страна на ООН, че неговият дипломатически имунитет е нарушен, но разрешаването на казуса не върви към своя край. Виновните не се наказват, не се отправят извинения.
На този фон в Сърбия започнаха съвместните военни учения „Славянско братство - 2019” с участието на Русия и Беларус. В тях участват 600 военнослужещи, повече от 50 единици наземно оборудване и транспортни самолети. Това може да се приеме като своеобразно предупреждение за лидерите на Косово. По-точно, необходимо е да бъде възприето така.
Наближават важни годишнини. В сряда празнувахме една доста тъжна дата - 20 години от превземането на косовското летище Слатина след руски десант. Тъжна, защото това можеше да промени много, но в крайна сметка не доведе до нищо.
Косовските албанци имат свои собствени празници. Двадесетата годишнина от влизането на войници от НАТО в провинцията бе отбелязано по същото време и затова бившият президент на САЩ Бил Клинтън и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт бяха поканени в Прищина за тържествено откриване на паметник-бюст на последната. В Косово отдавна има паметник на Клинтън.
Издигането на паметници на лица, които все още не са починали, не е съвсем обичайно и в очите на мнозина изглежда странно, но става дума за специални хора - не всеки може да лобира и да извърши операция за бомбардиране на мирни градове на Европа. А американците могат.
Накрая, в събота бе отбелязана 620-та годишнина от Битката на Косово поле - събитие за сърбите, което е съизмеримо с легендарната и епохална за руснаците Битка за Куликовското поле. С разликата, че ние (руснаците – бел.р.) сме спечелили битката, а сърбите са загубили своята. Да, османците не можеха да решат задачата си, а първият султан на Османската империя, Мурад I, бил убит, но огромните загуби обезглавили сръбската аристокрация, обезкървили сръбските войски и лишили сръбските земи от последния им независим владетел, княз Лазар Хребелянович. С оглед на това последвалото завладяване по онова време на вече фрагментираната сръбска държава става неизбежно и Косово придобива такова символично значение за нацията, което все още може да се опише чрез формулата „Косово е Србия”.
Тази формула е все същата. Министърът на външните работи на страната Ивица Дачич взе писалка и я написа на 100-доларова банкнота. С оглед това, като се има предвид възможното влизане на войски в Косово, той имаше предвид, разбира се, не символичното значение на областта Косово. Сега ситуацията в провинцията се нагрява до краен предел, така че призивът към Русия за помощ, също споменат от Дачич, не е крайно отложен вариант. Подобен сценарий е твърде възможен в обозримо бъдеще.
Русия вече помага на Сърбия - не само дипломатически, но и с превъоръжаването на армията й. Само с превъоръжаване обаче Белград може и да не успее - предстоящата война в провинцията буквално смърди.
Да очертаем ситуацията възможно най-кратко. Преди време ЕС и САЩ почти със сила поставиха сръбското правителство и косовско-албанската администрация на една маса и наредиха споразумение. Резултатът от нег, които виждат, е взаимното признаване на границите и „окончателното разрешаване на конфликта", което ще затвърди западната легенда за сръбските фашисти и младата косовска демокрация. Непоправимите оптимисти вярват, че след това Сърбия и Косово ще се съберат в рамките на ЕС, но те в крайна сметка са просто непоправими оптимисти.
Самият факт на тези преговори може да се третира, както ви харесва, включително и толкова лошо, колкото желаете, но в тях има някакво рационално зрънце - и в Белград те дори започнаха да „подготвят почвата”, като признаха на най-високо ниво пълната загуба на контрол над Косово. Да се каже, че са го загубили е едно, а връщането му – съвсем друго.
Наистина, „взаимното признаване в името на окончателното разрешаване на конфликта“, както и „самото разрешаване на конфликта“, е абсолютно невъзможно без размяна на територии. Прищина, на теория, трябва да отстъпи безконтролния север от региона, населен от сърбите, а Белград - част от Прешевската долина, населена с албанци. Това само по себе си е задача за един милион, но едно обстоятелство го прави напълно неразрешимо - албанците не могат да преговарят.
Всичко, което правят напоследък, е изнудване и провокации, целта на които е да се вземе максимумът, без да се дава нищо. И в същото време те плюят на мнението на международната общност, било то ЕС или НАТО.
Създадоха собствена армия (всички, с изключение на САЩ, се противопоставиха на това). Наложиха 100-процентови мита върху вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина, като обещаха да ги отменят само при условие, че Белград признае независимостта на Косово. (Всички се противопоставиха, в САЩ запазиха мълчание). Противно на всички споразумения, проведоха няколко акции в северната част, биха руски дипломат и арестуваха 30 души (абсолютно всички, включително американците, се напрегнаха в този случай).
А ето я и „черешата”: по време на посещението си в Албания президентът на Косово Хашим Тачи, известен от своето гангстерско минало като Змея, всъщност обеща на албанците (по-точно на „братята по оръжие”) от двете страни на границата „една косовско-албанска държава”, като подчерта, че е налице „волята на народа“ и сега е необходима само волята на двата парламента в Прищина и Тирана.
За да разберем точно къде косоварите са видели мнението на своите западни куратори, ние изясняваме следното. При провеждането на дългосрочна специална операция „независимо Косово”, на косовските албанци строго забраняват използването на албански държавни символи и дори да се споменава за обединение с Албания – това е пряко вписано в новата конституция на Косово. „Уважаемите западни партньори” са цинични авантюристи, но са чули за идеята за Велика Албания и разбират какво е местен иредентизъм - войни в Босна, Гърция, Македония, Сърбия и Черна гора. Едновременно или една след друга.
Ето защо ръководителят на Министерството на външните работи на Албания, Гент Чакай, въпреки цялата „воля на народа“, коментира изявлението на Тачи по много рационализиран начин - с думи за задълбочаване на сътрудничеството и други безобидни забележки, без да дразни нито своите, нито косоварите, нито дори Запада.
Между другото, това „обединение”, според Тачи, е алтернатива на размяната на територии със Сърбия, от която той вече е решил да се откаже лично, и „интеграционен процес в ЕС”, който е блокиран от Брюксел. Т.е. това не е нищо повече от пряко изнудване на европейските страни - дайте ни всичко, което искаме, иначе ще си го вземем сами.
А тези ще си го вземат. И ако е необходимо, ще пренапишат Конституцията. За да се твърди това, не е необходимо да се разбира психопатичната идентичност на личността на косовския премиер Рамуш Харадинай (друг главорез, чудно защо оправдан от Хага). Достатъчно е да се знае, че той изрично е обещал обединението на албанските земи.
Какво се случва след това е повече или по-малко ясно. Косовско-албанската страна безкрайно ще протака преговорите с Белград, толкова ценни в очите на Запада, паралелно с изтласкване на етническите сърби от Севера в Косово чрез въоръжени провокации и други начини, които правят живота им непоносим. Защото, ако в северната част на региона няма сърби, просто няма какво да се даде на Сърбия.
Това ще бъде политическо предизвикателство за Белград и в същото време изчерпателна причина не само за пореден път да доведе войските в пълна бойна готовност, но и физически да ги въведе в северната част на Косово, да дойде на помощ на местните. На границата стоят сили на НАТО, но през 1999 г. те замениха сръбската армия и полиция въз основа на споразумение, което предвижда задължението им да защитават етническите сърби в региона.
Ако това споразумение не бъде спазено, сръбската армия получава правото да се върне.
Всъщност точно това каза Дачич. Никой не е отменил Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН, на която правилно се позовава, дори ако нейните разпоредби биват грубо нарушавани от страните, признали независимостта на Косово.
Ако официален Белград просто игнорира всичко това, нищо няма да спаси политическата кариера на президента Александър Вучич. Ако войските напредват в Косово, НАТО ще удря тези войски. Или пък не, стига Русия се намеси директно (не дипломатически, а пряко - и това също разбирайте как искате).
Дали Русия ще се намеси остава теоретичен въпрос. Такъв бе зададен и във връзка с Грузия, Украйна и Сирия и всеки път Русия изненадва мнозина. Но нищо не може да се каже със сигурност: Косово не е Крим, нито дори Латакия.
В същото време никой не може да гарантира, че цялата тази многопластова провокация не е създадена, само за да се намеси Русия. Следващата конфронтация между нея и Запада ще бъде в балканския регион, обещаха западни анализатори още преди три години. Обещанието, между другото, не е изпълнено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): ЕС реагира на изявлението на Тачи, че Общността на сръбските общини е „мъртва“

Gazeta Express (Косово): ЕС реагира на изявлението на Тачи, че Общността на сръбските общини е „мъртва“

17 Юни 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз реагира на изявление на държавния глава на Косово Хашим Тачи, който в края на миналия месец заяви, че няма да допусне създаването на каквато и да е Общност на сръбски общини при никакви обстоятелства, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Според Тачи Косово трябва да бъде признато от Сърбия, за да приеме изпълнението на такова споразумение. И тъй като това не се е случило, въпросът на Общността на сръбските общини е „мъртъв“.
От Службата на ЕС в Косово подчертаха по молба на изданието, че всички постигнати споразумения между Косово и Сърбия в Брюксел трябва да бъдат изпълнени.
„Годишните доклади за държавите, публикувани на 29 май, предлагат ясна оценка на задълженията на Белград и Прищина, които произтичат от споразуменията, постигнати по време на диалога с посредничеството на ЕС”, отговориха от службата. Освен това оттам призоваха Косово и Сърбия да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Srbija Danas (Сърбия): Белград и Прищина получават указания за разрешаване на косовския въпрос

Srbija Danas (Сърбия): Белград и Прищина получават указания за разрешаване на косовския въпрос

17 Юни 2019 | 09:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Белград и Прищина скоро ще получат насоки за намиране на окончателно решение на косовския въпрос от Запада, но той ще остави място за евентуални „изменения" и от двете страни, пише електронното издание на водещия белградски ежедневник Srbija Danas.
Новите „препоръки“ на Запада, които предвиждат ускоряване на процеса на нормализация на двустранните отношения между Сърбия и Косово, ще бъдат представени на срещата на високо равнище в Париж, насрочен за 1 юни – и, разбира се, в случай че тя изобщо се състои.
Припомня се, че през 2005 г. Контактната група установи три основни принципа за преговори за статута на Косово: да няма разделение на територията му, да няма връщане към ситуацията от 1999 г. и да не се присъединява към съседните страни.
Бившият сръбски посланик в Берлин и Виена Милован Бозинович смята, че поведението на настоящите ключови участници в преговорния процес може да създаде впечатлението, че вече съществува рамка за диалог относно окончателното решение, и че и двете страни са подложени на натиск да спазват тези насоки.
По повод призива на Белия дом към Белград и Прищина оставят настрана острата реторика и да работят по споразумение, което се фокусира върху „взаимното признаване", Бозинович казва, че ако митата бъдат отменени и диалогът продължи, Сърбия не трябва да позволява поемането на нови ангажименти, преди Брюкселското споразумение да бъде приложено и сформирана Общността на сръбските общини (ОСО).
„Ще бъде грешка да се направи компромис по вече подписаното споразумение. Фактът, че Сърбия се стреми към автономия за ОСО, не е нещо толкова фрапантно. Ако се разколебаем и отстъпим, това само ще засили апетитите на албанците“, предупреди Божинович.
Дипломатът Зоран Миливоевич смята, че при настоящите обстоятелства е трудно да се продължат преговорите, ако първоначалната позиция е Брюкселско споразумение и формирането на ОСО. „Може да има начин, който не би бил безусловно признаване на Косово или безусловно непризнаване, а някакво средно решение. Признаването на Косово, както се казва, не може да бъде основа за диалог“, твърди Миливоевич.
Той добави, че Сърбия също трябва да търси гаранции за отношенията със Запада и продължаването на европейската интеграция на страната.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският експерт Даниел Сървър в итнервю за Koha Ditore (Косово): Без споразумение между САЩ и Европа не може да има договор между Сърбия и Косово

Американският експерт Даниел Сървър в итнервю за Koha Ditore (Косово): Без споразумение между САЩ и Европа не може да има договор между Сърбия и Косово

17 Юни 2019 | 08:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Без съгласие между САЩ и Европа не може да има всеобхватно споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Сърбия и Косово. Това е заключението на американския експерт по Балканите и бивш пратеник на страната за Югоизточна Европа Даниел Сървър, което той представи в интервю за водещия прищински ежедневник Koha Ditore.
При това американският експерт не е твърдо убеден, че между Косово и Сърбия може да се постигне всеобхватно споразумение. Съгласно думите му, държавните глави на двете страни – Хашим Тачи и Александър Вучич, отправят един към други „взаимни измами“.
„Всеки си мисли, че може да постигне нещо, без да даде нещо на другата страна. Това не е начинът да се постигне споразумение", обяснява Сървър пред редакцията. В допълнение, професорът от американския университет „Джон Хопкинс" вижда проблем и в подхода на Запада към диалога.
„Американците заявиха, че ще разгледат всяко постигнато споразумение, Германия и Великобритания казаха „не". Ако европейците и американците нямат съгласие, всякакви идеи трябва да бъдат изоставени, защото не може да бъдат приложени насила“, твърди Сървър.
САЩ не отхвърлят корекцията на границите като начин за постигане на окончателно споразумение между двете балкански страни, за разлика от Европейския съюз, който се противопоставя категорично на идеята, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Да не очаква никой мир и стабилност на Балканите за сметка на Косово

Рамуш Харадинай: Да не очаква никой мир и стабилност на Балканите за сметка на Косово

16 Юни 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Печ. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че гражданите на Косово не се колебаят в пътя към мира, но предупреди, да не се очаква мирът и стабилността на Балканите да бъдат изградени за сметка на свободата на Косово, цитира димите му македонското електронно издание "Локално".
Харадинай на церемония в Печ, където бе открит паметникът на националния герой Шкелзен Харадинай и обелискът на 183 паднали бойци от Армията за освобождение на Косово от община Печ, заяви, че Косово е заинтересовано да постигне споразумение със Сърбия, но за статута си няма да разговаря, защото "този въпрос беше закрит през 2008 г.".
- Ние сме заинтересовани да живеем в добросъседски отношения със Сърбия, но няма да обсъждаме статута, защото този въпрос беше закрит през 2008 година. Трябва да разрешим въпроса за взаимното признаване с тях. Нека никой не търси мира и стабилността на Балканите за сметка на свободата на Косово, каза Харадинай.
Той каза, че Косово не се нуждае от "свобода в изолация".
"Не искаме свобода, която да изолира Косово. Ние се борихме за свободата да се наслаждаваме на всичко. Нека всички знаят, че не се нуждаем от свобода в изолация," каза Харадинай.


Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

N1 (Сърбия): Вучич призова Тръмп да помогне за възстановяването на диалога в Косово

N1 (Сърбия): Вучич призова Тръмп да помогне за възстановяването на диалога в Косово

15 Юни 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на западната ни съседка Александър Вучич призова държавния глава на САЩ Доналд Тръмп да убеди косовските власти да отменят 100-процентните мита за внос на сръбски стоки в страната, с цел да бъде деблокиран диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина, предава сръбската телевизия N1.
"Моля Ви да убедите Прищина да отмени митата за стоки, произведени в Централна Сърбия, за да може диалогът за намиране на компромисно, взаимно приемливо решение да бъде продължен", пише Вучич в съобщение до Тръмп по повод рождения ден на американския президент.
"Както знаете, Г-н президент, правата и интересите не само на Белград и Прищина са вплетени в косовския въпрос, но и на международните играчи, което го прави източник на безкрайни политически манипулации и нестабилност", гласи текстът, изпратен от Вучич до американския президент.
Според Вучич никой не иска да намери решение на това тежко бреме, колкото Сърбия. „Затова започнахме да търсим реалистично и смело решение, което да донесе на страната и целия регион мир, стабилност, сътрудничество, икономически просперитет и напредък по европейския път”, пише още сръбския президент.
Вучич също така покани Тръмп да посети страната, като заяви, че това ще потвърди взаимното желание за укрепване и обогатяване на отношенията между двете страни, "които гражданите на Сърбия уважават и ценят". "Окуражен съм от факта, че сте посветили вниманието си на събития на Балканите и изразихте готовност да помогнете в диалога между Белград и Прищина", се допълва още в текста.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: САЩ да се включат в диалог без условия, таксите са справедливи и остават

Хашим Тачи: САЩ да се включат в диалог без условия, таксите са справедливи и остават

14 Юни 2019 | 20:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви в интервю пред каталунското издание „Ла Вангардия“, че САЩ трябва да се присъединят към диалога Белград – Прищина с посредничеството на ЕС, който трябва да продължи без никакви предварителни условия и подчерта, че наложените мита върху сръбските стоки са „справедливи и оправдани и няма да бъдат отменяни“, предава сръбската агенция Beta.
В навечерието на срещата си с Александър Вучич на 1 юли в Париж, държавният глава подчерта пред каталунския ежедневник, че „само чрез диалог може да се постигне окончателно споразумение между Косово и Сърбия за взаимно признаване“.
По неговите думи, „това споразумение ще бъде правно обвързващо и с неговото сключване всички отворени въпроси между Белград и Прищина ще бъдат разрешени“.
Той добави, че се застъпва за „отваряне на границите, а не промяна на границите“ и, както заяви Тачи, Косово няма „да се хване в капана на Сърбия, която говори за Велика Албания или Велико Косово, защото Косово е суверенна страна“.
„Вангардия“ припомня на Тачи, че помощник-заместник държавния секретар на САЩ Матю Палмър е посочил, че „косовските власти трябва да отменят митата от 100% върху сръбските стоки, защото това е пречка за преговорите не само със Сърбия, но и с ЕС, подчертавайки, че това е най-добрият момент за диалог“.
Тачи отговори на това, че „митата са решение на една суверенна държава, справедливи и оправдани са и няма да бъдат премахнати, а сега трябва да се спазват“.
Косовският президент оцени, че „сега е моментът ЕС да действа единно и в координация със САЩ, за да се завърши този процес тази година“.
„Нашата цел е да станем член на НАТО и ЕС и да имаме специални връзки със Съединените щати“, обясни Тачи, като посочи, че интервюто е дадено по повод 20-годишнината от края на войната в Косово „в присъствието на Бил Клинтън, Мадлин Олбрайт и Уесли Кларк“.
В края на интервюто „Вангардия“ пита косовския лидер „защо по улиците имаше много американски знамена и нито една на Европейския съюз?“
И според каталунския ежедневник, отговорът на Тачи е бил: „Хмм, ние сме най-проевропейски настроеният народ в региона, но в световен план сме за САЩ... и вярваме, че този въпрос се повдига, защото (настоящите) европейски лидери не присъстваха на празненствата“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Каним Доналд Тръмп в Сърбия и го призоваваме за по-различна политика по косовския въпрос

Александър Вучич: Каним Доналд Тръмп в Сърбия и го призоваваме за по-различна политика по косовския въпрос

14 Юни 2019 | 17:00 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич е поканил американския си колега Доналд Тръмп да посети страната и е поискал от него „да води по-различна политика по косовския въпрос“, предава македонската редакция на Радио „Свободна Европа“.
„Както знаете, г-н президент, в проблема около Косово и Метохия се преплитат правата и интересите не само на Белград и Прищина, но и на различни международни играчи, в резултат от което той се превръща в източник на безкрайни политически манипулации и нестабилност“, е написал Вучич в писмото си по повод рождения ден на Тръмп.
Сръбският лидер е посочил, че „за никой не е толкова важно да се стигне до решение на този тежък въпрос, колкото на Сърбия“. Той моли американския държавен глава да повлияе на Прищина да премахне митата върху сръбските стоки с цел да се продължи диалога за намиране на компромисно, взаимноприемливо решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Координацията между ЕС и САЩ може да доведе до сключване на окончателно споразумение между Белград и Прищина

Хашим Тачи: Координацията между ЕС и САЩ може да доведе до сключване на окончателно споразумение между Белград и Прищина

14 Юни 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Косово заяви в петък, че максимална координация между Европейския съюз и САЩ може да доведе до сключването на окончателно споразумение между Белград и Прищина, предава сръбският телевизионен канал N1.
Говорейки на церемония по награждаване в Тирана, Тачи каза, че историята на Косово е „история на пълен местен и международен успех“, защото е призната от 160 страни и е член на около 200 международни организации. Наградите бяха връчени на гражданите на Албания, които допринесоха за независимостта на Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Матю Палмър събра на среща албански и сръбски лидери, темата бе деблокиране на диалога между Белград и Прищина

Gazeta Express (Косово): Матю Палмър събра на среща албански и сръбски лидери, темата бе деблокиране на диалога между Белград и Прищина

14 Юни 2019 | 07:45 | Агенция "Фокус"
Прищина. Помощник-държавният секретар на САЩ за Югоизточна Европа Матю Палмър събра на среща албански и сръбски лидери в посолството на САЩ в Прищина, съобщава електронното издание на вестник Gazeta Express.
Източник разкрива, че на срещата са присъствали председателят на косовския парламент Кадри Весели, министър-председателят Рамуш Харадинай, представителите на опозицията Агим Велиу и Албин Курти. От сръбска страна в разговорите са участвали лидерът на „Сръбска листа“ Горан Ракич от и Слободан Петрович от Независимата либерална партия.
Основната тема на срещата, проведена в четвъртък, е била деблокирането на диалога между Прищина и Белград. Информация за хода й обаче не разпространена в медиите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Косовски автобус е атакуван с камъни край Белград

Gazeta Express: Косовски автобус е атакуван с камъни край Белград

13 Юни 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Косовски автобус е атакуван край Белград, докато е преминавал през територията на Сърбия в сряда вечерта и няколко прозорци са били изпочупени. Не се съобщава за пострадали. Инцидентът бе осъден от Министерството на външните работи на Косово, което заяви, че нападението е било политически мотивирано от политически представители на Белград, пише електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Автобусът е замерян с камъни и както личи на появилите се снимки от инцидента, няколко стъкла са строшени. В реакцията си на инцидента, косовското външно ведомство заяви, че подобни атаки рискуват живота на гражданите на Косово и призова Европейския съюз да осъди тези инциденти.
“Министерството на външните работи е дълбоко загрижено от скорошната атака на автобус, превозващ граждани на Косово, докато преминава транзитно през територията на Сърбия. Ние сме загрижени за непрекъснатите атаки срещу всичко, което се движи от Косово през съседната страна, и тези атаки имат потенциал да се увеличат и представляват заплаха за живота на нашите граждани ”, заяви външното министерство в изявление за Gazeta Express. От там казват, че не са получили официален доклад от сръбските власти за инцидента в сряда и са посъветвали гражданите да избягват да пътуват през Сърбия. Министерството на външните работи казва, че те са "обезпокоени" от факта, че институциите на ЕС не реагират след серия от инциденти и кампанията на Сърбия срещу Косово и неговите граждани.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.