НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Експерт“ (Русия): Как планират САЩ да „задушат“ иранската икономика

„Експерт“ (Русия): Как планират САЩ да „задушат“ иранската икономика

26 Юни 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Москва. На 21 юни президентът на САЩ отмени, както той съобщи сам, авиоудар по Иран. Вероятно бе счетено, че подобна мярка ще даде малко, а същевременно ще изостри напрежението и ще повиши цената на петрола. Съединените щати имат дългосрочен план. Вашингтон се подготвя да въведе следващия пакет от санкции срещу газовия сектор, пише руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
Санкциите на САЩ, разбира се, са насочени срещу цялата иранска икономика, но са "наострени", така да се каже, срещу основната индустрия, енергетиката. Според портала Oilprice (OP) целта на санкциите в тази посока е да се намали износът на ирански енергийни ресурси до 14 млрд. dолара. Вашингтон смята, че с доходи от енергийни източници, които не надвишават 14 милиарда долара годишно, в Иран трябва да настъпи въстание на хората, от една страна, което ще доведе до дългоочаквана (за американците) промяна на режима, а от друга, няма да има хуманитарна криза, която по имиджови причини изобщо не е нужна на Америка.
Финансовото положение на Ислямска република Иран бързо се влошава, тъй като около 40% от бюджета се пада на петрола. Бюджетът за тази година беше изчислен при условие, че на ден ще бъдат изнасяни по около 1,54 милиона барела петрол и газов кондензат, на 54,1 долара за барел, но сега двете условия не са осъществими. През май износът на ирански петрол не надвишава 400 хил. бар / ден, което е наполовина по-малко от април и 6 пъти по-малко от април 2018 г. (2,5 млн. бар / ден).
Във връзка със санкциите, Техеран трябва да продава петрол с големи отстъпки, достигащи до 22-25% от официалната цена. Като се вземе предвид цената на нефта, изпратен например в Китай, който беше най-големият купувач на ирански петрол, цената е само около 30 долара за барел.
Преди въвеждането на тежки санкции срещу иранската петролна индустрия през ноември миналата година и отмяната на разрешителни за закупуване на ирански петрол за осем страни през май тази година, петролът и газовия кондензат донесасяха в бюджета най-малко 30 млрд. долара годишно. 24 милиарда от тях отиваха за оперативни разходи на правителството, а останалите шест милиарда отиваха в Националния фонд за развитие.
Само преди няколко дни Съединените щати значително затегнаха прилагането на санкциите. Министерството на финансите на САЩ забрани на компаниите да търгуват с най-голямата нефтохимическа компания на Иран - компанията за петролни индустрии в Персийския залив, като обясни, че тя е свързана с Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), въпреки че всички в Иран са свързани със „стражите“, както и с 39-те им дъщерни организации. Това означава началото на нов петрохимичен етап в санкционната война с Иран.
Следващата линия във Вашингтон е обявяването на санкции срещу иранския газов сектор. С тези санкции обаче може да има опасност от факта, че те могат да влошат и без това лошите отношения с Европейския съюз и особено с Германия. В момента Европа търси нови доставчици на газ, които биха могли да доставят суровината на по-ниска цена от американците.
Най-вероятният такъв доставчик, разбира се, е Русия. Затова никой не е изненадан от гнева, с който САЩ се борят срещу газопровода „Северен поток 2“, който значително ще увеличи обема на евтиния руски газ, вливащ се в Европа през Германия. Сравнението очевидно не е в полза на американския втечнен газ: втечненият природен газ струва между 6 и 7,5 долара за милион британски термални единици, а руският газ струва между 3,5 и 4 долара.
Между другото, като обяви санкции срещу иранския газ, Вашингтон ще наруши обещанието, дадено на Берлин. Неотдавна Америка обеща, че ако ЕС спре да купува ирански петрол, САЩ няма да налагат санкции на иранските производители на газ.
Във връзка с всички горепосочени причини Вашингтон е много внимателен Иран да не получи допълнителни няколко милиарда долара от някъде. Наскоро в медиите попадна секретно писмо от Сийгъл Манделкер, помощник-секретар на Министерството на финансите за борба с тероризма и финансовото разузнаване, което прозрачно намеква за възможни санкции срещу финансовия механизъм на Европа за заобикаляне американските санкции INSTEX.
Във Вашингтон се опасяват силно, че някаква част от дължимите много милиарди долари от Китай и други азиатски страни на Иран по някакъв начин ще попаднат при персите чрез този механизъм. И тези страхове, счита OP, са напълно оправдани.
Източникът на портала вярва, че ако САЩ изпълнят заплахата си и намалят доходите на иранския бюджет от продажбата на енергия до 14 млрд. долара, Иран ще трябва да вземе много важно и отговорно решение ... Какво именно, той мълчи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Майсторите на провокациите от Техеран тласкат Америка към ръба

The Times: Майсторите на провокациите от Техеран тласкат Америка към ръба

23 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Лондон. От Първата световна война до Шестдневната война от 1967 г. между Израел и арабските нации, атмосфера на подозрение, враждебна реторика и нетърпеливи държавници често са вкарвали държави в конфликти, дори когато те не са искали това, пише авторитетното британско издание The Times в материал, представен без редакторска намеса.
В добавка към това, Иран често е ставал свидетел на това, как авантюризма, политическите грешки и провокациите се превръщат във военен конфликт и настоящата криза очевидно е лесно запалима.
Прецедентите са зловещи - кървавата иранско-иракска война, 30-годишният сблъсък със Саудитска Арабия и нейните съседи от Персийския залив, и по-специално така наречената война на танкерите от 80-те години, когато корабите бяха нападани в Персийския залив, членовете на екипажите им биваха убивани и ирански самолет беше свален от американски военен кораб, в резултат от което 290 души загинаха.
Освен че сваля американски безпилотен самолет и е главният заподозрян в атаките срещу танкерите в Персийския залив този месец, Иран умишлено увелич напрежението със Съединените щати и Израел, като обяви, че скоро ще надхвърли международните договорени ограничения за ядрената си програма.
Сдържаността не е лесен вариант срещу такива провокации, но може да е по-добра от алтернативите. Г-н Тръмп може да е бил предупреден, че по-нататъшната ескалация в Персийския залив може да доведе до нова авантюра в Близкия изток от вида, който иска да избегне.
Когато САЩ се опитаха да защитят неутралния кораб срещу иранските нападения в Персийския залив по време на иранско-иракската война, те избегнаха иранските мини, ракети и ежедневни сблъсъци. През 1988 г. трагично това доведе до случая, в който USS Vincennes обърка сигнала на ирански граждански самолет с такъв на изтребител и го свали с ракета. Експертите от разузнаването отдавна твърдят, че жестокостите от Локърби, за които бе обвинена Либия, всъщност са били замислени от Иран като отмъщение.
Сдържаността може да бъде ефективна. След като Турция свали руски изтребител преди четири години, Москва заплаши Турция с военен ответ, но вместо това президентът Путин наложи забрана на вноса от Турция, спря доставките на петрол и прекрати руския туризъм в Турция. Отне година преди Турция да изяде пая на скромността и да поиска помирение.
Западът е също толкова сдържан, но решителен в лицето на руските провокации: аферата „Скрипал“, намесата в социалните мрежи, хакването на западните системи и отговорността за свалянето на полет на Малайзия Еърлайнс МН17 над Украйна. Москва сега се оказва отхвърлена, санкционирана и нежелана в много столици.
Напрегнатата атмосфера в Персийския залив днес се засилва от решимостта на Саудитска Арабия да изтласка това, което тя вижда като злонамерено иранско влияние в региона. Тъй като иранската икономика потъва в резултат от подновяването на американските санкции и нарастващото недоволство в Иран, радикалите в Техеран сега могат решат, че предизвикателния отговор е най-добрият начин за обединяване на иранското обществено мнение.
Затова военната сдържаност на САЩ може да получи като отговор войнствени нови провокации, а в Иран не са лаици за сложните интриги, умелото използване на временни съюзи и тънкото разбиране на политиката на големите сили. Без да прави някакви концесии на Москва, Иран успяда изманеврира Русия да го подкрепи. Техеран също така знае как да използва влошаващите се отношения на Китай с администрацията на Тръмп в своя полза.
Политическата идеология на Иран, макар и подобна на ислямския екстремизъм, се обяснява по-добре с интензивната си гордост от древната си история и наследство, както и от комплекса на превъзходството спрямо своите арабски съседи и външни лица.Той вижда себе си напълно способен да се изправи срещу “Великия Сатана”, дори ако военните различия са колосални. Асиметричната война е нещо, което военните стратези в Техеран са изучавали дълго. На Вашингтон ще му трябва хладен ум, за да надмогне Иран и да предотврати прерастването на това раздразнение в по-широка и скъпа война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният представител на САЩ за Техеран: Иранският народ уважава Тръмп, защото той иска да го спаси

Специалният представител на САЩ за Техеран: Иранският народ уважава Тръмп, защото той иска да го спаси

22 Юни 2019 | 22:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Народът на Иран се отнася с уважение към президента на САЩ Доналд Тръмп, защото той иска да го „спаси“ от политиката на настоящите власти в Техеран. Това заяви в събота в ефира на Sky News Arabia специалният представител на Вашингтон за Иран Брайън Хук, предава ТАСС.
„Иранският народ уважава Тръмп, защото той иска да го спаси от политиките на настоящия режим“, заяви той. „Иран отхвърля всички предложения за посредничество, направени му от различни страни. Той иска да контролира Близкия Изток, а ние се опитваме да му попречим да изнася революция и продължаваме да въвеждаме санкции срещу този режим, който сее насилие в Близкия Изток“. По думитена Хук, петролните санкции ще лишат Иран от около 50 милиарда долара. Той също така съобщи, че е провел „добри преговори“ в Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства (ОАЕ).
В петък, по време на посещение в Рияд, емисарът на Белия дом призова Техеран да реши кризата в отношенията между двете страни по-скоро по дипломатически, а не военен път. "Нашата дипломация не дава на Иран правото да реагира с военна сила, Иран трябва да отговори на нашата дипломация [със своята] дипломация, а не с военна сила“, каза той, като посочи необходимостта „да се направи всичко възможно за да се осигури деескалация“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: САЩ ще наложат значителни допълнителни санкции срещу Иран на 24 юни

Доналд Тръмп: САЩ ще наложат значителни допълнителни санкции срещу Иран на 24 юни

22 Юни 2019 | 22:24 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп съобщи в събота, че Вашингтон ще наложи сериозни допълнителни санкции срещу Иран на 24 юни, само няколко часа след като заяви, че ще бъде „най-добрият приятел“ на Ислямската република, ако тя се откаже от ядрените оръжия, предава AFP.
Напрежението между Съединените щати и Иран нарасна тази седмица, след като Техеран свали американски разузнавателен дрон. Тръмп каза в петък, че е отменил военните удари в последната минута, защото отговорът не е бил "пропорционален".
Но оттогава той постоянно заплашва Техеран с нови санкции, а вече обяви и кога ще се случи това.
"В понеделник въвеждаме големи допълнителни санкции срещу Иран," каза Тръмп, като добави: "Очаквам с нетърпение деня, в който санкциите ще бъдат свалени от Иран и те отново ще се преврърнат в продуктивна и просперираща нация - Колкото по-скоро, толкова по-добре!"

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Майсторите на провокациите от Техеран тласкат Америка към ръба

The Times: Майсторите на провокациите от Техеран тласкат Америка към ръба

22 Юни 2019 | 21:07 | Агенция "Фокус"
Лондон. От Първата световна война до Шестдневната война от 1967 г. между Израел и арабските нации, атмосфера на подозрение, враждебна реторика и нетърпеливи държавници често са вкарвали държави в конфликти, дори когато те не са искали това, пише авторитетното британско издание The Times в материал, представен без редакторска намеса.
В добавка към това, Иран често е ставал свидетел на това, как авантюризма, политическите грешки и провокациите се превръщат във военен конфликт и настоящата криза очевидно е лесно запалима.
Прецедентите са зловещи - кървавата иранско-иракска война, 30-годишният сблъсък със Саудитска Арабия и нейните съседи от Персийския залив, и по-специално така наречената война на танкерите от 80-те години, когато корабите бяха нападани в Персийския залив, членовете на екипажите им биваха убивани и ирански самолет беше свален от американски военен кораб, в резултат от което 290 души загинаха.
Освен че сваля американски безпилотен самолет и е главният заподозрян в атаките срещу танкерите в Персийския залив този месец, Иран умишлено увелич напрежението със Съединените щати и Израел, като обяви, че скоро ще надхвърли международните договорени ограничения за ядрената си програма.
Сдържаността не е лесен вариант срещу такива провокации, но може да е по-добра от алтернативите. Г-н Тръмп може да е бил предупреден, че по-нататъшната ескалация в Персийския залив може да доведе до нова авантюра в Близкия изток от вида, който иска да избегне.
Когато САЩ се опитаха да защитят неутралния кораб срещу иранските нападения в Персийския залив по време на иранско-иракската война, те избегнаха иранските мини, ракети и ежедневни сблъсъци. През 1988 г. трагично това доведе до случая, в който USS Vincennes обърка сигнала на ирански граждански самолет с такъв на изтребител и го свали с ракета. Експертите от разузнаването отдавна твърдят, че жестокостите от Локърби, за които бе обвинена Либия, всъщност са били замислени от Иран като отмъщение.
Сдържаността може да бъде ефективна. След като Турция свали руски изтребител преди четири години, Москва заплаши Турция с военен ответ, но вместо това президентът Путин наложи забрана на вноса от Турция, спря доставките на петрол и прекрати руския туризъм в Турция. Отне година преди Турция да изяде пая на скромността и да поиска помирение.
Западът е също толкова сдържан, но решителен в лицето на руските провокации: аферата „Скрипал“, намесата в социалните мрежи, хакването на западните системи и отговорността за свалянето на полет на Малайзия Еърлайнс МН17 над Украйна. Москва сега се оказва отхвърлена, санкционирана и нежелана в много столици.
Напрегнатата атмосфера в Персийския залив днес се засилва от решимостта на Саудитска Арабия да изтласка това, което тя вижда като злонамерено иранско влияние в региона. Тъй като иранската икономика потъва в резултат от подновяването на американските санкции и нарастващото недоволство в Иран, радикалите в Техеран сега могат решат, че предизвикателния отговор е най-добрият начин за обединяване на иранското обществено мнение.
Затова военната сдържаност на САЩ може да получи като отговор войнствени нови провокации, а в Иран не са лаици за сложните интриги, умелото използване на временни съюзи и тънкото разбиране на политиката на големите сили. Без да прави някакви концесии на Москва, Иран успяда изманеврира Русия да го подкрепи. Техеран също така знае как да използва влошаващите се отношения на Китай с администрацията на Тръмп в своя полза.
Политическата идеология на Иран, макар и подобна на ислямския екстремизъм, се обяснява по-добре с интензивната си гордост от древната си история и наследство, както и от комплекса на превъзходството спрямо своите арабски съседи и външни лица.Той вижда себе си напълно способен да се изправи срещу “Великия Сатана”, дори ако военните различия са колосални. Асиметричната война е нещо, което военните стратези в Техеран са изучавали дълго. На Вашингтон ще му трябва хладен ум, за да надмогне Иран и да предотврати прерастването на това раздразнение в по-широка и скъпа война.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран екзекутира служител на военното министерство заради шпионаж за ЦРУ

AFP: Иран екзекутира служител на военното министерство заради шпионаж за ЦРУ

22 Юни 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран екзекутира „служител на Министвеството на отбраната“, осъден за шпионаж в полза на ЦРУ, предава AFP.
„Изпълнена е екзекуцията на Джалал Хаджи Завар, служител на въздушнокосмическия отдел на военното министерство, който е шпионирал в полза на ЦРУ и американското правителство“, съобщава иранската агенция ISNA без да дава подробности за начина на изпълняване на присъедата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Tehran Times: Иран е отправил множество предупреждения преди свалянето на американския дрон

The Tehran Times: Иран е отправил множество предупреждения преди свалянето на американския дрон

21 Юни 2019 | 21:34 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Техеран. Емир Али Хаджизаде, командир на Авиокосмическия отдел на Ислямския революционен гвардейски корпус, увери, че са изпратени множество предупреждения, преди американският дрон да бъде свален, съобщава англоезичното иранско издание The Tehran Times.
„Онези, които ръководеха дрона, получиха предупрежденията, но не ги интересуваха. Като се има предвид, че безпилотният апарат наруши въздушното пространство на Иран, Авиокосмическият отдел на Революционната гвардия го унищожи”, обясни Хаджизаде в Техеран, показвайки останките от сваления дрон.
„В четвъртък сутринта в 2:05 часа (местно време) бяха издадени две предупреждения, а други две бяха издадени в 3:55 часа; дронът бе свален в 4:05 часа. Всъщност, към този дрон бяха отправени четири предупреждения, но те не обърнаха внимание. Друг самолет-шпионин също летеше близо до този самолет, който носеше 35 души от екипажа и ние имахме правото да го свалим, но предприехме подобно действие спрямо безпилотния апарат“, подчерта иранският военен.
Той отбеляза, че САЩ са загубили един от най-сложните си и скъпи шпионски самолети.„Защитата на националната сигурност и териториалната цялост, а също и народът на Иран е нашата червена линия“, допълни командирът.
Ислямският революционен гвардейски корпус обяви в четвъртък, че американският дрон е свален от военновъздушните си сили, след като самолетът е нарушил въздушното пространство на Иран.
По-късно бе публикувано и второ изявление, в което бяха разкрити подробности за инцидента близо до Ормузкия пролив. В текста бе подчертано, че безпилотното въздухоплавателно средство е било атакувано, след като е нарушило въздушното пространство на Иран над южните брегове.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: САЩ поискаха свикване на заседание на СС на ООН за Иран

ТАСС: САЩ поискаха свикване на заседание на СС на ООН за Иран

21 Юни 2019 | 19:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ поискаха свикване на закрито заседание на Съвета за сигурност на ООН за Иран в понеделник, 24 юни, предава TACC, като се позовава на медийни доклади.
„Ще информираме СС на ООН за последните събития около Иран и ще предоставим допълнителни данни, получени в ход на разследването на неотдавнашните инциденти с танкерите“, се казва в писмо от постоянния представител на САЩ при ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Jerusalem Post: Доналд Тръмп е отправил ултиматум до Иран преди отмяната на ударите

The Jerusalem Post: Доналд Тръмп е отправил ултиматум до Иран преди отмяната на ударите

21 Юни 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран е получил съобщение от Вашингтон, предадено от Иран, с което е бил предупреден за предстоящи въздушни удари срещу страната, съобщава израелският вестник The Jerusalem Post.
„В посланието си Тръмп заяви, че не иска война с Иран и иска да говори с Техеран по различни въпроси... той даде кратък период от време, за да получи нашия отговор, но незабавният отговор на Иран беше, че всичко зависи от върховния лидер (аятолах Али) Хаменей, който трябва да вземе решение по този въпрос“, разкри представител на Техеран пред медии при условие на запазване на анонимността му.
Второ длъжностно лице допълни: „Дадохме ясно да се разбере, че лидерът е против всякакви преговори, но съобщението ще бъде предадено на него, за да вземе решение... Въпреки това, казахме на оманския официален представител, че всяка атака срещу Иран ще има регионални и международни последствия".
Тръмп одобри военни удари срещу Иран в отговор на сваляне на американски безпилотен самолет, но отмени атаките в последния момент, стана ясно по-рано през деня.
Русия обвини САЩ в умишлена ескалация на напрежението около Иран и тласкане на ситуацията към ръба на войната. Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков призова Вашингтон да прецени възможните последици от конфликта с Иран, като подчерта, че ситуацията е изключително опасна.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Тръмп не бърза с нанасянето на удари срещу Иран

AFP: Доналд Тръмп не бърза с нанасянето на удари срещу Иран

21 Юни 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп увери, че „не бърза“ с нанасянето на удари срещу Иран, разкривайки, че е отменил заповед за началото на кампания в близкоизточната страна с цел избягването на голям брой жертви, предава AFP
„Не бързам", написа Тръмп в поредица от туитове, в които подробно описа какво си е мислел преди взимането на решението. След това той припомни, че американските сили трябва да отмъстят за свалянето на американски шпионски самолет от страна на Иран.
„Десет минути преди ударите ги спрях", заяви Тръмп, като обясни, че един генерал му е казал да очаква около 150 жертви от иранската страна. Ето защо американският президент е преценил, че подобен отговор няма да бъде „пропорционален“ на свалянето на безпилотния самолет.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The New York Times: Доналд Тръмп потвърди информацията за отмяната на въздушни удари срещу Иран в последния момент

The New York Times: Доналд Тръмп потвърди информацията за отмяната на въздушни удари срещу Иран в последния момент

21 Юни 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В рамките на среща с министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо държавният глава на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че е одобрил нанасянето на въздушни удари срещу Иран, но е отменил операцията минути преди началото й, съобщава американското издание The New York Times.
Военни и дипломатически представители на САЩ са очаквали удари, каквито обаче не е имало. Решението за нанасянето им е предшествано от интензивни дискусии и дебати в Белия дом. В тях са участвали висши държавни служители на президента и лидерите на Конгреса. Длъжностни лица заявиха, че първоначално президентът е одобрил нападения срещу ирански цели, като радарни и ракетни батерии.
Операцията е била в ход в ранните си етапи, когато е дошла заповедта за отменянето й, разкри старши служител на администрацията. Ако бе задействана обаче, тя щеше да бъде третата кампания на Тръмп след двете му операции срещу Сирия – през 2017 г. и 2018 г.
Не е ясно дали Тръмп е променил мнението си за ударите или администрацията е променила курса. Остава под въпрос и дали кампанията няма да бъде проведена в бъдеще. Белият дом и Пентагонът отказаха да коментират информацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Доналд Тръмп се е отказал в последния момент от нанасянето на удари срещу Иран

The Guardian: Доналд Тръмп се е отказал в последния момент от нанасянето на удари срещу Иран

21 Юни 2019 | 16:13 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. След свалянето на американски безпилотен самолет в Ормузкия пролив, държавният глава на САЩ Доналд Тръмп е дал одобрение за започване на удари срещу Иран, но се е отказал от него в "последната минута", пише британският национален ежедневник The Guardian, като се позовава на местни медии.
Операцията е била прекратена около 19:30 часа местно време, в момент, в който самолетите вече са били вдигнати във въздуха. Не е ясно дали ударите са били отложени за по-късен етап. От Белия дом и Пентагона все още не са коментирали медийните доклади.
Съобщено бе обаче, че Тръмп е отправил предупреждение до Техеран с посредничеството на Оман, че атаката срещу Иран предстои. "В посланието си Тръмп заяви, че е против всяка война с Иран и иска да говори с Техеран за различни въпроси", заяви анонимният ирански служител. "Той даде кратък период от време, за да получи отговор, но Иран веднага заяви, че решението по този въпрос трябва да вземе върховния лидер на страната - аятолах Али Хаменей", разкри още източникът.
Втори ирански служител заяви: „Ние дадохме ясно да се разбере, че лидерът е против всякакви преговори, но съобщението ще бъде предадено на него, за да вземе решение ... Въпреки това, казахме на оманския официален представител, че всяка атака срещу Иран ще има регионални и международни последици".
Инцидентът със свалянето на безпилотния самолет е последното от поредица произшествия, които предизвикаха напрежение в региона на Персийския залив, критична артерия за глобални доставки на петрол. По-рано, общо шест петролни танкера бяха повредени в две отделни атаки.
Според официален представител на САЩ, ударите срещу Иран са препоръчани от Пентагона и са сред опциите, представени пред висшите служители на администрацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Hurryiet: Чавушоглу е в Иран, където е подписал план за разширяване на сътрудничеството между страните

Hurryiet: Чавушоглу е в Иран, където е подписал план за разширяване на сътрудничеството между страните

21 Юни 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Исфахан. Министърът на външните работи на Турция е бил приет в петък от иранския си колега в град Исфахан, централната част на Иран, съобщава електронното издание на вестник „Хюриет“.
Мевлют Чавушоглу е пристигнал в Исфахан един ден по-рано, на 20 юни, за работна визита по покана на колегата си Джавад Зариф, добавят неназовани източници на „Анадолската агенция“.
След срещата между делегациите на двете страни, министрите са подписали план за разширяване и засилване на сътрудничеството в двустранните, регионалните и международните отношения.
След това Чавушоглу е присъствал на обяд, организиран в негова чест от Зариф.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран е получил предупреждение от САЩ за планиран удар

Reuters: Иран е получил предупреждение от САЩ за планиран удар

21 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Техеран. В нощта срещу петък иранското ръководство е получило предупреждение от президента на САЩ за планиран американски удар по Иран, съобщава Reuters, като се позовава на неназовани ирански правителствени източници.
Според информацията на британската агенция, Тръмп е поискал от Иран да започне преговори със САЩ в определен от Вашингтон срок. В отговор на тези заплахи, Иран е предупредил Вашингтон за риска от „регионални и международни“ последствия от удара по страната. Посланието на Тръмп и отговора на Иран са предадени чрез посредничеството на Иран.
„В своето послание Тръмп е заявил, че е против всякаква война с Иран и че той иска преговори с Техеран по много въпроси“, съобщава иранският източник на медията. „Той е дал кратък период от време, за да получи нашия отговор, но незабавният отговор на Иран се заключва в това, че решението по този въпрос трябва да бъде взето от върховния водач (аятолах Али) Хаменеи“. „Дадохме ясно да се разбере, че лидерът е против всякакви преговори, но съобщението ще му бъде предадено, за да вземе решение“, съобщи пред Reuters друг ирански официален източник. „Но ние казахме на оманските официални лица, че всяка атака срещу Иран ще има регионални и международни последствия“.
В четвъртък вестник The New York Times, позовавайки се на източници от администрацията на САЩ, съобщи, че Доналд Тръмп е дал съгласие за нанасяне на удари по Иран, след като въоръжените сили на тази страна свалиха американски разузнавателен дрон, но впоследствие е отменил своето решение. Както отбелязва изданието, президентът е одобрил удари по малък брой цели в Иран, като радиолокационни станции и ракетни батареи. Няма яснота, дали просто Тръмп е размислил, или администрацията е променила плановете по логистични и стратегически съображения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Пентагонът публикува карта на маршрута на сваления от Иран дрон

ТАСС: Пентагонът публикува карта на маршрута на сваления от Иран дрон

21 Юни 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министерството на отбраната на САЩ публикува карта на полета на сваления от ВС на Иран разузнавателен дрон на ВМС на САЩ RQ-4 в Ормузкия пролив, предава ТАСС.
Според твърденията на Пентагона, тази карта потвърждава, че апаратът е свален в международни води, извън пределите на териториалните води на Иран. „Прилага се маршрут на полета на разузнавателния БПЛА и схема на координатите на RQ-4A, свален от Иран в Ормузкия пролив“, се казва в документа.
Според информация на американските медии, стойността на дрона е 130 милиона долара.
Междувременно командването на Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) уверява, че БПЛА е поразен в небето над провинция Хормозган в южната част на страната, след като е влязъл във въздушното пространство на Иран. Както подчерта командващият КСИР бригаден генерал Хюсейн Салами унищожаването на дрома е ясен сигнал за Вашингтон, че Техеран е готов да защитава границите си. Президентът на САЩ характеризира действията на Иран като „много голяма грешка“, но отказа да уточни може ли Вашингтон да използва сила срещу Ислямската република във връзка с този инцидент.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: САЩ ограничиха полетите на свои самолети над иранското въздушно пространство

AFP: САЩ ограничиха полетите на свои самолети над иранското въздушно пространство

21 Юни 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон ограничи полетите на граждански самолети от САЩ над въздушното пространство на Иран, включително над Персийския и Оманския заливи „до второ нареждане“, след като Ислямската република в четвъртък свали американски разузнавателен дрон, предава AFP.
Ограниченията се дължат на "повишените военни действия и засиленото политическо напрежение в региона, което представлява нежелателен риск за операциите на американското гражданско въздухоплаване и потенциал за грешни изчисления или погрешно идентифициране“, заяви Федералната авиационна администрация на САЩ.
„Рискът за американската гражданска авиация се демонстрира от сваления от Иран с ракета земя-въздух американски безпилотен летателен апарат“, гласи съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран заяви, че ще представи пред ООН инцидента с американския дрон

AFP: Иран заяви, че ще представи пред ООН инцидента с американския дрон

20 Юни 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран заяви в четвъртък, че ще се обърне към ООН, за да докаже, че американски шпионски безпилотен самолет, който е свалил, е влязъл в иранското въздушно пространство, противно на твърденията на Вашингтон, предава AFP.
"Ще представим тази нова агресия пред ООН и ще покажем, че САЩ лъжат за международни води", написа външният министър Мохамад Джавад Зариф в социалната мрежа „Туитър“, след като американски генерал каза, че самолетът е свален на 34 километра от иранското крайбрежие.
"САЩ прилага икономически тероризъм срещу Иран, извършиха тайни действия срещу нас и сега навлизат на нашата територия", пише той.
"Ние не търсим война, но ревностно защитаваме нашето небе, земя и води."
Тъй като напрежението между двете страни се повиши след поредица от нападения срещу танкери в Персийския залив, Пентагонът потвърди, че иранските сили са свалили американски шпионски дрон.
Но от САЩ настояват, че безпилотният самолет се е намирал в международното въздушно пространство.
Пентагонът публикува графична информация за положението на дрона на картата на Ормузкия пролив, стратегическия проход, през който минава около 35% от световния петрол.
Свалянето с иранска ракета "земя-въздух" е станало в близост до установени въздушни коридори между Дубай, ОАЕ и Оман ", заяви генерал-лейтенант Джоузеф Гуастела, който командва американските военновъздушни сили в региона.
Иран заяви, че американския дрон е бил ударен с ракета "след нарушаване на иранското въздушно пространство" над водите на провинция Ормозган в Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Иран направи много голяма грешка

Доналд Тръмп: Иран направи много голяма грешка

20 Юни 2019 | 19:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че Иран е направил "много голяма грешка", цитира думите му TACC
"Иран направи голяма грешка!" - пише американския президент в социалната мрежа „Туитър“.
Той не изяснява какъв вид грешка има предвид, обаче, по-рано от Корпуса на гвардейците на ислямската революция заявиха, че са свалили американски разузнавателен безпилотен самолет Global Hawk. Беше посочено, че дронът е бил свален в небето над провинция Ормозган в южен Иран, след като е нахлул във въздушното пространство на страната.
Представителят на Централното командване на американските въоръжени сили, Бил Урбан, по-късно каза, че иранската противовъздушна ракетна система е свалила американски разузнавателен дрон в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив. Урбан също отбеляза, че "изявленията на Иран, че самолетът е бил във въздушното пространство над иранската територия, са фалшиви", а действията на дрона не са провокация.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пентагонът потвърди, че Иран е свалил американски разузнавателен дрон, но в международното небе

AFP: Пентагонът потвърди, че Иран е свалил американски разузнавателен дрон, но в международното небе

20 Юни 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пентагонът в четвъртък потвърди, че Иран е свалил американски разузнавателен дрон, но настоя, че безпилотният летателен апарат е бил в международното въздушно пространство, а не в това на Ислямската република, предава AFP.
Дронът BAMS-D е свален от иранска ракета „земя-въздух“, докато е летял в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив, заяви говорителят на Централното командване на САЩ (СЕНТКОМ) капитан Бил Урбан. Това се е случило в 23:35 по Гринуич в сряда (01:35 в четвъртък българско време).
„Иранските твърдения, че дронът е бил над Иран са погрешни“, добави той. „Това беше непровокирана атака над прибор за разузнаване на САЩ в международното въздушно пространство“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Генерал обяви, че нарушаването на границите на Иран е „червена линия“

AFP: Генерал обяви, че нарушаването на границите на Иран е „червена линия“

20 Юни 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските граници „представляват червена линия“, предупредиха от Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР), след като от Техеран обявиха, че са свалили американски дрон във въздушното си пространство в четвъртък, предава AFP.
Действията на Ислямската Република спрямо безпилотния летателен апарат са „ясно послание“ от „защитниците на границите“ на Иран, заяви Хюсеин Салами, цитиран от агенция Tasnim.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Иран е свалил американски разузнавателен дрон

РИА Новости: Иран е свалил американски разузнавателен дрон

20 Юни 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. От Корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) заявиха, че са свалили американски разузнавателен безпилотен летателен апарат в провинция Хормозган в Южен Иран, предава РИА Новости, като се позовава на иранския телевизионен канал PressTV.
В заявлението на КСИР, публикувано в четвъртък сутринта, се съобщава, че американският дрон Global Hawk е свален от военновъздушните сили на КСИР в района на Кухе Мубарак в провинция Хормозган, след като е нарушил въздушното пространство на Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ: Японският танкер е повреден от мина, напомняща на иранските

САЩ: Японският танкер е повреден от мина, напомняща на иранските

19 Юни 2019 | 14:37 | Агенция "Фокус"
Фуджейра. Японският танкер, който бе нападнат в Оманския залив миналата седмица, е повреден от водна мина, напомняща на иранските, заявиха от командването на силите на САЩ в Близкия Изток, предава AFP.
„Морската мина, която е била използвана при атаката, е различима и има поразителна прилика с иранските мини, които вече са показвани на иранските военни паради“, заяви командващият ВМС на САЩ в Близкия Изток Шон Кидо.
Военният обясни пред журналистите във Фуджейра, Обединените арабски емирства, че американските военни са открили биометрична информация на нападателите на японския кораб, включително „отпечатъци от ръката и пръстите“.
Два петролни танкера бяха повредени при едновременни атаки край иранския бряг на 13 юни, точни пред стратегическия Ормузки пролив.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Доналд Тръмп се готви да заобиколи Конгреса за Иран

Politico: Доналд Тръмп се готви да заобиколи Конгреса за Иран

18 Юни 2019 | 19:22 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Администрацията на Тръмп и нейните вътрешни политически съюзници полагат основите за евентуална конфронтация с Иран без изричното съгласие на Конгреса , пише авторитетното издание POLITICO.
През последните няколко месеца висшите служители в администрацията на президента дават да се разбере, че администрацията вече има законовите правомощия да предприеме военни действия срещу Иран, като се позовава на закон от преди почти две десетилетия, който първоначално беше предназначен да разреши започването на войната в Афганистан.
Като последен знак за нарастващо напрежение, съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреди Иран в интервю, проведено миналата седмица и публикувано в понеделник: "Те биха допуснали голяма грешка, ако се съмняват в решимостта на президента по този въпрос". В понеделник вечерта САЩ изпратиха още хиляда войници в региона за "отбранителни цели". И държавният секретар Майкъл Помпео пристигна в Тампа, където се намира квартирата на Централното командване, в понеделник вечер, за да обсъди "регионалните проблеми със сигурността". и текущи операции “, според говорител на Държавния департамент.
Развитието идва, когато Иран обяви, че има намерение да наруши основния елемент на ядрената си сделка с големи световни сили, надвишавайки количеството обогатен уран, позволено по силата на споразумението след 10 дни, ако европейските държави не се намесят, за да отслабят икономическия ефект от американските санкции. По същото време американските официални лица популяризираха видеозаписи и изображения, показващи военни, за които твърдят, че са ирански сили, които поставят експлозивни устройства на търговски петролни танкери.
Но дори и когато войнствените съветници на президента подчертаха предполагаемото зловредно поведение на Иран, служители на администрацията частно подчертаха, че директните военни действия остават много малко вероятни, ако няма иранско нападение срещу американски кораб или американски гражданин. Президентът, който провежда кампания срещу затъването на САЩ в ненужни чуждестранни войни, се смята за основното вътрешно препятствие за контраатака, заявиха официални представители, отбелязвайки, че Тръмп продължава да настоява за подобрено ядрено споразумение.
Тръмп подчерта в понеделник международната значимост на последните експлозии на танкери в интервю за списание Тime - омаловажавайки стойността на залива на Оман за доставките на петрол в САЩ и описвайки предполагаемите ирански агресивни актове като "много незначителни".
И все пак, заради тревогата на демократите и някои републиканци, Помпео предполага, че ако администрацията предприеме военни действия, тя може да се позове на закон на Конгреса от 2001 г., който разреши военният отговор на Америка на атаките от 11 септември. Попитан в неделя от CBS дали администрацията смята, че има правомощия да инициира военни действия, Помпео отговори: "Всяка опция, която разглеждаме, ще бъде напълно законна."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран съобщава за разбита шпионска мрежа на ЦРУ, извършени са и арести

AFP: Иран съобщава за разбита шпионска мрежа на ЦРУ, извършени са и арести

18 Юни 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иранските власти са разбили нова шпионска мрежа, свързана с Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ, предава AFP, като уточнява, че в операцията са извършени „няколко“ ареста.
„Следвайки улики в американските разузнавателни служби, наскоро открихме новобранци, които американците са наели за нова мрежа", съобщи държавната информационна агенция IRNA, цитирайки служител от Министерството на разузнаването в Техеран.
Други подробности по случая не се привеждат към момента.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Руската федерация е против стъпките, които може да внесат допълнително напрежение в Близкия изток

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Руската федерация е против стъпките, които може да внесат допълнително напрежение в Близкия изток

18 Юни 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия се противопоставя на стъпките, които може да внесат допълнително напрежение в Близкия изток. Това подчерта пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, коментирайки решението на Пентагона да изпрати още 1000 американски военнослужещи в региона, предава TACC.
„Чухме за това (намерение) от съобщенията в медиите. Призоваваме всички страни към сдържаност. Предпочитаме да не виждаме подобни стъпки, които може да внесат допълнително напрежение в този и без това неспокоен регион“, заяви Песков.
По-рано действащият министър на отбраната на САЩ Патрик Шанахън съобщи, че страната изпраща допълнителен брой военнослужещи в Близкия изток. Разполагането на около 1000 военнослужещи е за отбранителна цел, с оглед заплахите от страна на Иран, поясни Шанахън.
Страховете от конфронтация между Иран и САЩ се засилиха от миналия четвъртък насам, когато бе извършена нова атака срещу петролни танкери в Оманския залив. Вашингтон обвини за нея Техеран. На свой ред иранците отрекоха обвиненията.
„Последните ирански атаки потвърждават надеждната и достоверна информация, която получихме за враждебното поведение на иранските сили и техните подопечни групировки, които заплашват персонала и интересите на САЩ в региона", се казва в изявлението на Шанахън.
Миналия месец САЩ обявиха изпращането на контингент от 1500 свои войници в региона. Групата от около хиляди военнослужещи ще го допълни. По-рано Вашингтон затегна санкциите срещу близкоизточната република, като нареди на всички страни и компании да спрат вноса на ирански петрол. В противен случай те рискуват да бъдат изгонени от световната финансова система.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай предупреди САЩ да не отварят „кутията на Пандора в Близкия изток“

AFP: Китай предупреди САЩ да не отварят „кутията на Пандора в Близкия изток“

18 Юни 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай предупреди за отварянето на „кутията на Пандора" в Близкия изток, след като САЩ обявиха разполагането на още 1000 войници в региона на фона на нарастващото напрежение с Иран, предава AFP.
Първият дипломат на Пекин Ван И призова също така Техеран да не се отказва от ядреното споразумение „толкова лесно", след като Иран заяви, че преустановява спазването на ограниченията за урановите запаси, ако световните сили не успеят да изпълнят ангажиментите си по споразумението за ядрената програма на страната в срок до 10 дни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ определиха последните изявления на Иран за ядреното споразумение като "шантаж"

Reuters: САЩ определиха последните изявления на Иран за ядреното споразумение като "шантаж"

17 Юни 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Иран обяви, че ще наруши ограниченията за обогатяване на уран за 10 дни - ход, който САЩ изтълкуваха като "ядрен шантаж". Във Вашингтон обаче са уверени, че европейските държави все още имат време да спасят ядрената сделка, предава Reuters.
Като индикатор за западната загриженост за инициативата на Иран, говорител на Съвета за национална сигурност в Белия дом заяви, че планът на Техеран трябва да бъде посрещнат с повишен международен натиск.
Великобритания заяви, че ако Иран наруши договорените граници в рамките на сделката, Лондон ще разгледа "всички възможности". Израел призова световните сили да ускорят бързо санкциите срещу Техеран, ако той надхвърли ограничението за обогатения уран.
Ръководителят на външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини заяви, че ЕС ще реагира на всяко нарушение, ако Международната агенция за атомна енергия официално констатира такава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Иран обяви, че ще наруши лимита на ядрената сделка за обогатен уран

Reuters: Иран обяви, че ще наруши лимита на ядрената сделка за обогатен уран

17 Юни 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран обяви в понеделник, че ще наруши международно договорените ограничения на своя запас от нискообогатен уран след 10 дни - ход, който вероятно ще влоши напрежението с Вашингтон, но добави, че европейските държави все още могат да спасят ядрено споразумение, което определя тези граници, предава Reuters.
В знак на загриженост от съобщението на Иран, Германия призова Техеран да изпълни всичките си задължения по споразумението от 2015 г. Великобритания заяви, че ако Иран наруши договорените граници в рамките на сделката, Лондон ще разгледа "всички възможности".
Близкият съюзник на САЩ – Израел, който е най-големият враг на Ислямската република, призова световните сили да увеличат бързо санкциите срещу Иран, ако надхвърли границата за обогатен уран.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Известия": Песков призова САЩ да не обвиняват голословно Иран за атаките срещу танкерите

"Известия": Песков призова САЩ да не обвиняват голословно Иран за атаките срещу танкерите

17 Юни 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия призовава САЩ да дочакат резултатите от разследването по инцидента в Оманския залив и да не обвиняват произволно Иран, заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщава електронното издание на вестник "Известия". ИЗВЕСТИЯ.
„Призоваваме все пак трезво да се оцени ситуацията и да се дочака появяването на някакви убедителни данни“, цитира думите му изданието. Според Песков, в дадения случай изнасянето на секретна информация е немислимо. Събитията в Оманския залив са в състояние да разтърсят световната икономика. Голословните обвинения по този случай са неуместни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Нанси Пелоси: Нямаме апетит да воюваме с Иран

Нанси Пелоси: Нямаме апетит да воюваме с Иран

16 Юни 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Председателят на американския Конгрес Ненси Пелоси заяви в интервю, че "ние нямаме никакъв апетит да воюваме с Иран" в условията на засилено напрежение с близкоизточната държава, цитира думите й американският вестник The Hill.
"Ние нямаме абсолютно никакъв апетит за война, или да бъдем провокативни, за да създаваме ситуации, които могат да предизвикат реакции, където могат да бъдат допуснати грешки", каза тя пред CNN.
Тя също така постави под въпрос мотивацията „да бъдем провокативни с иранците“.
"Каква е тяхната мотивация да бъдат провокативни с иранците? Защо президентът обърна гръб на иранското ядрено споразумение?" - каза тя. "Каква е логиката, освен проблемът, че е била договорена от президента Обама?"
"Имаше толкова много експерти по националната сигурност, независимо дали са посланици, генерали, адмирали и всички останали, подкрепящи споразумението", добави тя.
Напрежението между Вашингтон и Техеран ескалира миналата седмица, когато администрацията на Тръмп обвини Иран за нападение над два петролни танкера в Оманския залив. Иранският външен министър Джавад Зариф отрече участието на страната.
Отношенията между САЩ и Иран се влошават, откакто миналата година президентът Тръмп изтегли американската страна от ядрената сделка с Иран.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Демонстранти блокираха посолството на Иран в Лондон

ТАСС: Демонстранти блокираха посолството на Иран в Лондон

16 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко демонстранти са блокирали входа на сградата на дипломатическата мисия на Иран в Лондон, съобщи посланикът на Ислямската република във Великобритания Хамид Баединежад в „Туитър“, предава ТАСС.
„Няколко демонстранти продължават да блокират днес единственият вход на посолството на Иран в Лондон и не позволяват на дипломатите да влязат в сградата“, написа посланикът. Той уточни, че „събота и неделя са работни дни в Иран.
По-рано бе съобщено, че британските власти практически не се съмняват, че Иран носи отговорност за нападенията над нефтените танкери в Оманския залив. В събота МВнР на Иран привика посланика на Обединеното кралство в Техеран заради заявленията на Лондон, че Иран носи вина за инцидента с танкерите.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Иран се държи твърдо в битките с Тръмп

The Guardian: Иран се държи твърдо в битките с Тръмп

15 Юни 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Иран се държи твърдо в битките с Тръмп, пише британският вестник The Guardian.
През по-голямата част от тази година в Иран са се вкоренили две убеждения: опитите на САЩ да задуши икономиката му не могат да бъдат толерирани и Доналд Тръмп няма намерение да води война.
Иранските лидери, далеч от увяхването под дулата на оръжията на глобалната свръхсила, дадоха знак за намерение да защитават своите интереси, като увреждат тези на техните врагове. Гневът на Иран към САЩ и предполагаемата му роля в атаките срещу шест танкера във водите на Персийския залив през последните пет седмици не произлизат от нищото. Наложените от САЩ санкции оказаха огромно влияние върху иранската икономика и намаляха способността му да обслужва дългосрочни ангажименти в целия регион - в частност в Сирия и Ливан.
Достъпът на Техеран до пазарите на петрол е прекратен от санкционен режим, който се оказа по-целенасочен и всеобхватен от всякога. В същото време враговете в Персийския залив продават петрол на бившите му клиенти. Да се остави това без внимание, би било сигнал на слабост, казват регионални служители, запознати с иранското ръководство.
Какво да направите по въпроса е обект на интензивен дебат в Техеран и обсъждане със съюзниците, включително „Хизбула“ в Ливан - дълго време острие на иранската външната политика, за това как да се реагира на променливите обществени позиции на Тръмп; часове след като в петък ни пишеше, че нито една от страните не е готова за сделка, американският лидер заяви: „Искаме да ги върнем на масата“.
Променящите се възгледи вероятно ще подкрепят още една гледна точка в Иран, че Тръмп е далеч от проницателния преговарящ, какъвто се вижда сам себе си. Повече продавач на килими, отколкото Кисинджър, той изглежда не е наясно с влиянието на Иран, по отношение на неговата бездействаща ядрена програма, незапознат с неговата култура и стоящ несигурно на краката си, когато напрежението между двете страни ескалира.
Налице е почти нулев шанс за среща в стил Ким между Тръмп и върховния лидер на Иран Али Хаменей, и евентуално, дори и в много малко вероятния случай да се проведе такава среща, той ще си тръгне с по-малко, отколкото е от Сингапур.
Иранските власти заявиха на доверените лица в Ирак, че считат Тръмп за въплъщение на американските недостатъци; лидер, който няма нито търпение, нито перспектива, за да позволи сключването на сделки. Техеран посочи, че ако освобождаването от санкции не продължи след 8 юли, то вече няма да се придържа към ключови части на ядрената сделка, включително към забраните за обогатяване на уран. Няма да допуска проверки на ядрената му програма, връщайки назад всички постижения на политиката на Барак Обама.
Постиженията на Иран в региона през последните 16 години бяха сериозни - факт, който до голяма степен се дължи на неуспехите в САЩ, най-важната от които беше да предадат центъра на арабския свят под влиянието на Иран. Въпреки цената, която надминава трилион долара, едва ли има знак, че "освободен" Ирак дори иска стратегически отношения с Вашингтон.
Въпреки че несъмнено е подложен на стрес от санкции, Техеран все още има карти за игра и лидери, които знаят как да държат козовете. Неговият залог е, че Тръмп не знае с кого се занимава или по чии правила играе.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Специални сили на Кралския флот се отправиха към Персийския залив

The Times: Специални сили на Кралския флот се отправиха към Персийския залив

15 Юни 2019 | 23:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Специални сили на Кралския флот се отправиха към Персийския залив, пише британският вестник The Times.
В топлите сини води на Ормузския проток няма място за грешки. Водните пътища, които са широки само две мили, са пълни с танкери, пренасящи суров петрол от Персийския залив покрай непримирими врагове: Иран от една страна и Обединените арабски емирства от друга.
Смъртоносен удар от всяка от страните може да бъде катастрофален. Оказва се, че това е оценката на Кралския флот, който ще изпрати 100 кралски морски пехотинци, за да защитават британските кораби, тъй като атаките срещу петролни танкери се увеличават, което води до опасения от война с Иран.
Тази седмица САЩ обвиниха Техеран за нападения срещу два танкера в Оманския залив, при подхода към Ормузкия проток. Анализаторите и дипломатите се страхуват от цикъл на насилието, което трудно ще бъде спряно.
Морските пехотинци, базирани близо до Плимут, ще формират сили за бързо реагиране, наречени "Специална целева група". Тя ще оперира от военноморските кораби, патрулиращи региона от британската военноморска база в Бахрейн, която заработи миналата година. Специалната група ще защитава корабите на Кралския флот и британските търговски кораби от малки плавателни съдове, мини и противокорабни ракети.
Всеки конфликт в това тясно водно пространство, колкото и да е ограничен, може да има висока цена. Една трета от световните доставки на суров петрол минават през пролива.
Ключов момент в настоящата криза се оказа публикуването на видеозапис, който изглежда показва, че иранците премахват мина от един от повредените танкери. Но остават много въпроси. Операторът на един от танкерите заяви, че е бил ударен с „летящ обект“, а не с мина.
Зад конфронтацията се крие оттеглянето на Америка от ядрената сделка с Иран през 2015 г. и подновяването на санкциите, които удрят иранската икономика, предизвиквайки призиви в Техеран за отмъщение.
Дипломатите, които работят за спасяването на ядрената сделка, заявиха, че Техеран се опитва да покаже на Америка и на нейните съюзници, че няма да бъде поставен в ъгъла - и може да започне самостоятелна кампания за "максимален натиск". ОАЕ и Саудитска Арабия, два от най-ожесточените врагове на Иран, се опитват да намалят ескалацията.
В петък Джереми Хънт, министърът на външните работи на Великобритания, заяви, че според него оценката на американското разузнаване, че Иран е в основата на атаките на танкерите в залива в четвъртък, е "правилна", но Великобритания прави собствено разследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Hill: Пет неща, които трябва да знаем за атаките срещу танкери в Оманския залив

Тhe Hill: Пет неща, които трябва да знаем за атаките срещу танкери в Оманския залив

15 Юни 2019 | 21:37 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Пет неща, които трябва да знаем за атаките срещу танкери в Оманския залив, пише американският вестник The Hill.
Различни истории се появяват за нападение над два петролни танкера, след като администрацията на Тръмп обвини Иран за инцидента. Централното командване на САЩ публикува видеозапис, в който се казва, че иранците премахват магнитна мина от един от танкерите като доказателство в подкрепа на твърденията на САЩ срещу Иран. Експертите продължават да разискват дали видеото наистина доказва претенцията на САЩ. А собственикът на японския танкер в американския видеозапис оспори ключов аспект на американския разказ.
Ето пет неща, които трябва да знаете за атаката

Какво се случи в Оманския залив

Докато повечето американци все още спяха рано в четвъртък сутринта, се появиха съобщения за нападения на два петролни танкера в Оманския залив.
Според хронология, подадена от Централното командване на САЩ, американският флот е получил две обаждания за бедствие, едно в 6:12 часа местно време от норвежкия танкер „Фронт Алтаир“ и друго в 7 часа сутринта местно време от японския танкер „Кокука“.
Снимки и видеоклипове от „Алтаир“ се появиха бързо и се разпространяваха онлайн.
Управляващият ракетният разрушител „Бейнбридж“ беше в района и отговори, като пристигна в 11:05 ч. местно време и взе целия екипаж от 21 души от японския танкер, съобщи Централното командване.
Инцидентът стана на фона на засиленото напрежение между Съединените щати и Иран, след като американските военни изпратиха повече сили в региона в отговор на неуточнени заплахи от Иран.
Той също така стана седмици след подобни атаки срещу четири петролни танкера край бреговете на Обединените арабски емирства. Американски официални лица вече казаха, че тези атаки са причинени от ирански мини – магнитни военни мини.

Съединените щати обвиняват Иран

Часове след атаката в четвъртък държавният секретар Майк Помпео публично обвини Иран, като каза, че "оценката на правителството на САЩ е, че Ислямска република Иран е отговорна".
Помпеo тогава не представи никакви доказателства в подкрепа на твърдението си, а иранският външен министър Джавад Зариф отрече участието на Иран, като заяви, че САЩ „хвърли“ обвинението, без „фактически или косвени доказателства“.
Но късно в четвъртък вечерта, Централното командване публикува видео и снимки, за които каза, че подкрепят твърдението.
Двете снимки показват японския танкер от различни ъгли с дупка в корпуса, както и предмет, който стърчи от корпуса. Дупката е обозначена с "повреда", докато обектът е обозначен като "вероятно мина".
Видеото междувременно показва малък кораб, която се приближава към японския кораб, а след това екипажът на лодката, която премахва предмета от страната на танкера. Централното командване описва плавателния съд на видеото като патрулен кораб от клас „Гасти“ на Ислямска революционна гвардия, който „премахва неексплодиралата мина”.
В интервю за "Fox and Friends" в петък сутринта Тръмп цитира видеото като обвинява Иран, предполагайки, че Иран се опитва да прикрие участието си.
„Иран го направи и вие знаете, че те са го направили, защото сте видели лодката“ каза Тръмп. „Предполагам, че една от мините не е експлодира и вероятно би насочила следите към Иран и вие видяхте лодката през нощта, опитвайки се да вземе мината и успешно извади мината от лодката и това беше показано и това беше тяхната лодка, това бяха те и те не искаха доказателствата да останат.“

Външни анализатори и съюзниците имат съмнения

Видеото на Централното командване не направи много, за да потуши дебата за случилото се.
„Доказателствата, представени от САЩ досега, не са нито ясни, нито убедителни. Това, което е необходимо, е безпристрастно международно разследване, ”заяви в имейл директорът за Иран в Международната кризисна група Али Ваез.
Анализ, изготвен от Центъра за стратегически и международни изследвания Джон Алтерман, отбелязва, че Помпео не е характеризирал нивото на доверие в оценката си, което е стандарт за разузнаването, въпреки че е бивш директор на ЦРУ.
„Предполагам, че има и други доказателства, които не са били оповестени публично и са били споделени със съюзниците“, пише Алтерман. „И не знам за каквито и да било противоречиви доказателства срещу оценката, която секретарят Помпео изложи вчера, но съм учуден колко много скептицизъм чувам от бивши висши държавни служители от САЩ и от чужбина.
„Белингкет“, самостоятелна разследваща група, заяви, че малката лодка, показана във видеото на Централното командване, съответства на тип плавателен съд, за който се знае, че се използва от Иранската революционна гвардия.
Но те заявяват, че не може да провери дали обектът е бил мина, нито пък кой го е поставил там.
„Трябва да се подчертае, че нямаме представа каква е мотивацията да се премахне обектът, нещо, което в момента може да се спекулира само с наличните доказателства”, добавиха от „Белингкет“ в социалната мрежа „Туитър“
Много американски съюзници също не се присъединиха към приписването на нападението на Иран. Германия, по-специално, заяви, че видеото на Централното командване не е достатъчно, за да докаже вината на Иран.
„Видеото не е достатъчно. Можем да разберем това, което се показва, разбира се, но за да направим окончателна оценка, това не е достатъчно за мен ”, заяви германският външен министър Хайко Маас пред репортери в Осло.
Въпреки това Обединеното кралство подкрепи САЩ в петък.
„Почти сигурно е, че клон на иранската армия - Ислямската революционна гвардия, нападна двата танкера на 13 юни. Никой друг държавен или недържавен участник не би могъл да е отговорен за това“, заяви в изявление външното министерство на Великобритания.

Японският собственик на танкерa противоречи на САЩ

За да добави още към объркването, операторът на японския танкер противоречи на ключова част от американския разказ в петък.
Говорейки на пресконференция в Токио, президентът на "Кокука Сангйо Ко" Ютака Катада каза, че на борда на кораба са съобщили за "летящи обекти" точно преди атаката.
Той каза, че вярва, че тези обекти може да са били снаряди.
„Не мисля, че е имало бомба със закъснител или предмет, прикрепен към кораба“, каза той.
С други думи, той не смята, че щетата на танкера е причинена от мина.
Централното командване не заявява изрично, че щетите върху японския кораб са причинени от мина, но това беше основното предложение. А в случаите на майските атаки с танкери, американски чиновници изрично заявиха, че са използвани ирански мини.

Критиците предупреждават, че рискът от война нараства

Независимо от това дали Иран действително е извършил нападението, рискът от война между САЩ и Иран ескалира след инцидента, предупреждават някои експерти и конгресмени.
Сенаторът Бърни Сандърс, предупреди в петък, че войната с Иран ще бъде „неизбежна катастрофа“.
"Атаките на петролни танкери в Оманския залив са неприемливи и трябва да бъдат щателно разследвани", каза Сандърс в изявление. "Но този инцидент не трябва да се използва като претекст за война с Иран, война, която би била неминуема катастрофа за Съединените щати, Иран, региона и света."
Ваез заяви, че инцидентът в четвъртък не изглежда да е „casus belli“ - латинска фраза означава акт, който провокира война. Но, добави той, ситуацията става по-опасна с всеки инцидент.
"Реалността е, че чрез своята враждебна политика към Иран администрацията на Тръмп създаде среда, узряла за неволен конфликт", каза той. "Но всеки цикъл на ескалация води двете страни до ръба на катастрофална конфронтация, която лесно може да предизвика регионална война."
В изявлението си от четвъртък Централното командване заяви, че не търси война, но подчерта, че САЩ ще се защитават.
"Съединените щати не търсят нов конфликт в Близкия изток", каза говорителят на Централното командване капитан Бил Урбал. "Но ние ще защитаваме нашите интереси."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Japan Times: Атаките срещу танкерите може да са предупреждение срещу Япония

The Japan Times: Атаките срещу танкерите може да са предупреждение срещу Япония

15 Юни 2019 | 18:53 | Агенция "Фокус"
Токио/Техеран. Нападенията в четвъртък срещу два танкера близо до Ормузкия пролив, включително един собственост на японска фирма, доведоха до буря от спекулации срещу извършителите и техния мотив, тъй като инцидентите съвпаднаха със среща между премиера Шиндзо Абе и иранския върховен лидер Аятолах Али Хаменей, пише японското англоезично издание The Japan Times.
Някои предполагат, че атаките вероятно целят изпращането на някакво предупреждение към Токио. Япония работи за облекчаване на напрежението между Иран и администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп, което ескалира след оттеглянето на Вашингтон миналата година от ядрената сделка през 2015 г., подписана между Иран и шест големи държави, включително Съединените щати.
В своето издание в сряда ирански вестник с консервативни схващания поздрави Абе, който пристигна в Техеран същия ден, за да започне внимателно наблюдаваното посещение, със заглавие на английски и персийски, което очевидно се отнася до САЩ. Заглавието "Как можеш да вярваш на военен престъпник, г-н Абе?", бе отпечатано на фона на снимката на ядрен облак с форма на гъба, припомняйки атомните бомбардировки в САЩ на японските градове Хирошима и Нагасаки през август 1945 година.
Посланието очевидно предполага, че има чувство на недоверие към Абе сред иранските консервативни среди, които имат силни антиамерикански настроения.
В телефонно интервю Меир Хаведанфар, ирански експерт, базиран в Израел, заяви, че Техеран е отговорен за атаките на танкерите.
Ако Техеран знае, че един от танкерите е свързан с Япония, това означава, че атаките показват, че иранският режим смята Абе за представител на американския президент Доналд Тръмп и не се доверява на японския лидер, според експерта.
Но може и да се приеме за нелогично нападенията да са извършени от консервативни хардлайнери, защото това може да навреди на имиджа на върховния лидер, твърдят анализатори.
Ако Иран не е отговорен за нападенията, може би е участвала трета страна, която желае да вбие в клин между Иран и Япония, които традиционно са имали топли връзки, с цел да призове Токио да се дистанцира от Техеран, коментираха анализатори.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Саудитска Арабия призовава за решителни мерки срещу заплахите за енергийните доставки

AFP: Саудитска Арабия призовава за решителни мерки срещу заплахите за енергийните доставки

15 Юни 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Рияд. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия, Халид ал-Фалих, призова в събота за "бърз и решителен" отговор на заплахите срещу енергийните доставки след двойната атака на танкери в жизненоважния за корабоплаването Омански залив, цитира думите му AFP.
"Трябва да има бърз и решителен отговор на заплахата срещу енергийните доставки ... създадена от неотдавнашните терористични актове в Арабския залив", цитират се думите на министъра на страницата на Министерството на енергетиката на Саудитска Арабия в социалната мрежа „Туитър“.
Той говори на среща на министрите на енергетиката и околната среда на Г-20 в Япония след нападенията в четвъртък, които повишиха цените на петрола на фона на напрегнатото противопоставяне между Иран и САЩ.
Междувременно и норвежкият петролен танкер „Фронт Алтаир“ е напуснал териториалните води на Иран и е бил изтеглен към ОАЕ два дни след нападението му в Оманския залив, съобщиха представители на корабособственика
Норвежката компания, която притежава кораба, потвърди, че е той напуснал ирански води и заяви, че специалистите ще се качат на борда в събота, за да оценят щетите.
"23-те членове на екипажа на "Фронт Алатаир" остават в безопасност и са добре, подготвят се планове за тяхното репатриране най-скоро", заявиха от фирмата.
Екипажът, който бе спасен от Иран, след като корабът се запали и бе прехвърлен в иранския град Бандар Абас, трябваше да отлети за Дубай в събота вечер, съобщи иранската агенция ISNA.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Единият от атакуваните танкери в Оманския залив потегли към пристанището

AFP: Единият от атакуваните танкери в Оманския залив потегли към пристанището

15 Юни 2019 | 15:29 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Японски танкер, един от двата кораба, нападнати в Оманския залив тази седмица, се отправя към пристанището в събота, заявиха собствениците му, цитирани от AFP.
Обединените арабски емирства призоваха световните сили "да осигурят международната навигация и достъп до енергийни ресурси" след инцидента в четвъртък, който повиши цените на петрола на фона на напрегнато противопоставяне между Иран и САЩ.
Танкерът е превозвал лесно запалим метанол през Оманския залив, когато е разтърсен от експлозии, причинявайки пожар, който бързо е загасен.
Американският президент Доналд Тръмп заяви, че двойното нападение, насочено и към танкер, собственост на регистрираната в Осло компания „Фронтлайн“, „носи ирански почерк“.
Той заяви това часове, след като американските военни пуснаха видеоматериал с лошо качество, който показва, че ирански патрулен кораб премахва „неексплодирала мина“ от един от танкерите.
Иран многократно заплашва да блокира Ормузкия проток, тесен морски път, който е от жизненоважно значение за световните доставки на петрол, в случай на конфликт със САЩ.
Но външният министър на ОАЕ шейх Абдула бин Зайед Ал Нахаян, чиято страна е съперник на иранското влияние в региона, призова събота за де-ескалация на напрежението.
"Оставаме обнадеждени за постигането на по-широка рамка за сътрудничество с Иран," каза той на среща в България.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Президентът на Иран подновява ултиматума за ядреното споразумение

Reuters: Президентът на Иран подновява ултиматума за ядреното споразумение

15 Юни 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран ще продължи да разширява списъка с ангажиментите по ядреното споразумение, които няма да спазва, освен ако други страни не покажат "положителни сигнали". Това предупреди държавният глава на страната Хасан Роухани на среща на руски, китайски и други азиатски лидери в Таджикистан, предава Reuters.
През май Иран спря да изпълнява някои ангажименти по отношение на ядреното споразумение от 2015 г., договорено с глобалните сили, година след като САЩ едностранно се оттеглиха от договора и затегнаха санкциите срещу близкоизточната република. Техеран заяви, че Иран ще започне да обогатява уран, освен ако световните сили не защитят икономиката му от американските санкции в рамките на 60 дни.
"Очевидно е, че Иран не може да се придържа към това споразумение едностранно", заяви Роухани на конференцията за взаимодействието и мерките за изграждане на доверие в Азия.
"Необходимо е всички страни на това споразумение да допринесат за възстановяването му", каза той, добавяйки, че Иран трябва да види "положителни сигнали" от други страни по пакта, който включват Русия, Китай, Великобритания, Франция и Германия.
Роухани не разкри подробности за действията, които Иран ще предприеме,нито поясни или какви положителни сигнали очаква Техеран.
Франция и други европейски страни, подписали споразумението, чиято цел е да ограничат ядрените амбиции на Иран, заявиха, че искат да запазят сделката, но много от техните компании са отменили сделките с Техеран под финансов натиск от САЩ. Западните сили обвиниха Иран в стремеж да разработи ядрени оръжия, което Техеран отхвърли, като увери, че иска да използва ядрени технологии за мирни цели.
Роухани не спомена нищо за нападенията срещу два танкера в Оманския залив от тази седмица, за които Вашингтон обвинява Техеран, което предизвиква загриженост за нова конфронтация. По-рано Иран отрече роля в атаките.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Ситуацията в Близкия Изток изисква по-тесни връзки с Русия

Хасан Роухани: Ситуацията в Близкия Изток изисква по-тесни връзки с Русия

15 Юни 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Текущата ситуация в близкоизточния регион, както и условията на външен натиск и санкции обуславят необходимостта от по-тясно взаимодействие между Русия и Иран, заяви президентът на Ислямската Република Хасан Роухани след преговорите с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек, предава РИА Новости.
„Текущата ситуация в региона обуславя необходимостта от по-тясно сътрудничество между нашите страни. В тези условия при наличието на сериозно външно въздействие, въвеждането на външни санкции, необходимостта от взаимодействие между страните в региона и конкретно между нашите страни се актуализира с всеки ден“, обясни иранският държавен глава.
Роухани отбеляза, че Москва и Техеран си сътрудничат в много сфери. „Много по-лесно е да се каже, че няма сфери, в които не си взаимодействаме“, подчерта той.
Освен това в хода на срещата той поздрави Путин за Деня на Русия и обърна внимание, че отношенията между Москва и Техеран „носят образцов характер и всеки ден се придвижват напред“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон е почти уверен във вината на Иран за атаката срещу танкерите в Оманския залив

ТАСС: Лондон е почти уверен във вината на Иран за атаката срещу танкерите в Оманския залив

14 Юни 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Властите на Великобритания практически не се съмняват, че Иран носи отговорност за нападението над нефтените танкери в Оманския залив. Това се казва в заявление на министъра на външните работи на Великобритания Джереми Хънт, публикувано в петък в сайта на британското правителство, предава ТАСС.
„Осъждам атаките срещу кораби в Оманския залив. Нашата собствена оценка показва, че отговорността за нападенията почти със сигурност се носи от Иран“, се казва в съобщението. „На 13 юни танкерите почти със сигурност са атакувани от подразделение на Корпуса на стражите на ислямската революционна“, добави Хънт.
„Призоваваме Иран незабавно да спре всички дестабилизиращи действия“, завършва министърът.
По-рано Хънт каза, че има доверие в оценката на Държавния департамент на САЩ, според която иранските власти са отговорни за нападенията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасан Роухани: Ситуацията в Близкия Изток изисква по-тесни връзки с Русия

Хасан Роухани: Ситуацията в Близкия Изток изисква по-тесни връзки с Русия

14 Юни 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Текущата ситуация в близкоизточния регион, както и условията на външен натиск и санкции обуславят необходимостта от по-тясно взаимодействие между Русия и Иран, заяви президентът на Ислямската Република Хасан Роухани след преговорите с руския си колега Владимир Путин на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Бишкек, предава РИА Новости.
„Текущата ситуация в региона обуславя необходимостта от по-тясно сътрудничество между нашите страни. В тези условия при наличието на сериозно външно въздействие, въвеждането на външни санкции, необходимостта от взаимодействие между страните в региона и конкретно между нашите страни се актуализира с всеки ден“, обясни иранският държавен глава.
Роухани отбеляза, че Москва и Техеран си сътрудничат в много сфери. „Много по-лесно е да се каже, че няма сфери, в които не си взаимодействаме“, подчерта той.
Освен това в хода на срещата той поздрави Путин за Деня на Русия и обърна внимание, че отношенията между Москва и Техеран „носят образцов характер и всеки ден се придвижват напред“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алекс Алексиев, Център за Балкански и черноморски изследвания: Няма да има военен конфликт вследствие на нападението на танкерите в Оманския Залив

Алекс Алексиев, Център за Балкански и черноморски изследвания: Няма да има военен конфликт вследствие на нападението на танкерите в Оманския Залив

14 Юни 2019 | 19:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да има военен конфликт вследствие на нападението на танкерите в Оманския Залив. Това прогнозира за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Алекс Алексиев, председателя на Центъра за Балкански и черноморски изследвания. Във връзка с обвиненията на САЩ към Иран за нападението, Алексиев обясни, че този път от Техеран са прекалили. Няма да има война, защото никой не я иска, но има типове поведения, които не могат да се търпят, ако някой иска търговията по моретата да продължи, каза още той и допълни, че симпатизира на иранския народ, но определи като нетърпими действията на управниците му. „Рано или късно международната общественост би трябвало да направи нещо в това отношение. Европа прави точно обратното на това, което трябва да направи. Тя трябва да изолира Иран, но вместо това се опитва по всякакъв начин да позволи на Иран да продължи да прави търговия с Европа. Съвсем ясно е, че Иран иска да има атомни оръжия и също е ясно това, че в много прав текст е заявявал неведнъж, че ако има атомни оръжия, ще удари Израел, защото Израел трябвало да бъде унищожен. До това, разбира се, няма да се стигне, защото далеч преди това Израел ще удари Иран“, обясни анализаторът. Алекс Алексиев допълни, че никой в САЩ не иска война, включително президентът Тръмп , който организира кампанията си, за да бъде преизбран като президент, като уточни, че войната ще му направи мечешка услуга. Може би това е една от причините Иран да се държи по този начин - знаят интуитивно, че американците не желаят война, обобщи Алекс Алексиев.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Германия: Видеото на американските военни не доказва вината на Иран в инцидента в Оманския залив

МВнР на Германия: Видеото на американските военни не доказва вината на Иран в инцидента в Оманския залив

14 Юни 2019 | 17:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас заяви в петък, че разпространеният от Централното командване на Въоръжените сили на САЩ (СЕНТКОМ) видеозапис не е достатъчно доказателство за вината на Иран в атаката срещу танкерите в Оманския залив, предава ТАСС.
„Видеото не е достатъчно. Разбира се, можем да разберем какво се показва, но за мен това не е достатъчно за окончателната оценка“, заяви Маас, цитиран от агенция „Ройтерс“.
Министърът добави, че Германия категорично осъжда нападението срещу танкери. „Това не е само заплаха за свободната търговия, то представлява заплаха за света“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от атентата върху два кораба в Оманския залив

Министър Екатерина Захариева: Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от атентата върху два кораба в Оманския залив

14 Юни 2019 | 14:59 | Агенция "Фокус"
София. Дълбоко осъждаме и сме изключително притеснени от новата ескалация и атентата върху двата кораба в Оманския залив. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева след среща с министъра на външните работи и международното сътрудничество на Обединените арабски емирства шейх Абдула бин Зайед бин Султан ал-Нахаян, който е на официално посещение в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма как външни министри да не обсъждат и ситуацията в региона. За съжаление, ескалацията от вчера в Оманския залив“, коментира тя. „Атентатът е само месец след като отново имаше нападение срещу 4 кораба в Оманския залив. Малко по-късно имаше и нападение срещу тръбопровод в Кралство Саудитска Арабия“, изтъкна външният министър. „Цялото това нагнетяване на напрежението в региона е изключително опасно. Призоваваме за бързо разследване и установяване на извършителите на нападенията от вчера и от миналия месец“, заяви Екатерина Захариева. „България е много близко до региона, не само географски. Споделяме общи предизвикателства. Това, което ни обединява, е непримиримостта и решението да се борим със всички средства срещу тероризма и екстремизма“, обяви тя. „Сътрудничеството между ОАЕ и България в сферата на сигурността е едно от най-важните“, обърна внимание министър Захариева. „Призоваваме за мъдрост, търпение от всеки една от страните в региона. Прибързани заключения не следва да се правят, но се случва два пъти за един месец“, посочи тя.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай призовава за „диалог" след атаките в Оманския залив

AFP: Китай призовава за „диалог" след атаките в Оманския залив

14 Юни 2019 | 12:17 | Агенция "Фокус"
Техеран. Китай призова за диалог, след като САЩ обвиниха Иран за атаките срещу два танкера в Оманския залив, предава AFP.
„Надяваме се, че всички заинтересовани страни могат правилно да разрешат своите различия и да потушат конфликта чрез диалог и консултации", заяви говорителят на външното министерство в Пекин на редовна пресконференция.
„Това съответства на интересите на страните от региона и и на тези на международната общност", добави той.
Двата танкера, един норвежки и един японски, бяха подложени на атака в четвъртък в Оманския залив край бреговете на Иран, засилвайки напрежението в региона и допринасяйки за увеличаването на световните цени на петрола.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Иран Хасан Роухани: САЩ представляват сериозна заплаха за глобалната стабилност

Президентът на Иран Хасан Роухани: САЩ представляват сериозна заплаха за глобалната стабилност

14 Юни 2019 | 11:46 | Агенция "Фокус"
Бишкек. Държавният глава на Иран Хасан Роухани предупреди, че действията на САЩ представляват сериозна заплаха за глобалната и регионална стабилност, предава AFP.
Съответното иранският президент заяви в рамките на международен форум, който се провежда в Киргизстан.
„През последните две години правителството на САЩ, нарушавайки всички международни структури и правила, и използвайки своите икономически, финансови и военни ресурси, е предприело агресивен подход и представлява сериозен риск за стабилността в региона и света", категоричен бе Рухани на срещата на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ОАЕ предупредиха: Атаката в Оманския залив е „опасна ескалация"

AFP: ОАЕ предупредиха: Атаката в Оманския залив е „опасна ескалация"

14 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Абу Даби. Обединените арабски емирства предупредиха, че атаката срещу двата танкера в Оманския залив са „опасна ескалация“, особено на фона на сходния инцидент от миналия месец, предава AFP.
„Атаката срещу танкерите в Оманския залив е обезпокоително развитие и опасна ескалация", заяви държавният министър на външните работи на ОАЕ Анвар Гаргаш.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Екипажът на японския танкер е видял „летящ обект“ преди атаката

AFP: Екипажът на японския танкер е видял „летящ обект“ преди атаката

14 Юни 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Токио. Екипажът на японски танкер, който бе нападнат в Оманския залив, е видял „летящ обект" преди втория взрив на борда. Това заяви директорът на компанията-оператор, предава AFP.
„Членовете на екипажа казват, че са били ударени от летящ обект. Видели са го със собствените си очи", заяви пред репортери Ютака Катада, ръководител на компанията „Кокука Сангйо".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Welt: САЩ и Иран се готвят от години за този сценарий

Die Welt: САЩ и Иран се готвят от години за този сценарий

14 Юни 2019 | 09:27 | Агенция "Фокус"
Техеран/Вашингтон. Водещият германски национален ежедневник Die Welt коментира новата криза в Оманския залив, като твърди че „САЩ и Иран се готвят от години за този сценарий“.
В Близкия изток има две критични точки: Омрузкия пролив и Баб ел-Мандеб. Два танкера бяха подложени на атака в едно от тези две места. Ако наистина инцидентите се окажат нападения, това може да се превърне в искрата, която да разпали региона.
„Сатаната седи на царски трон, който държи всички богатства на Индия и Омруз“. Това е написал поетът Джон Милтън през 1667 г. в своя монументален епос „Изгубеия рай".
Милтън може да е познавал скалистия остров край персийското крайбрежие, тъй като португалците са защитавали християнско царство от десетилетия, защото е важна база за техния търговски път до Индия. Днес Омрузкият пролив е нещо като артерия на световната икономика. Ето защо ескалация на кризата в залива би била много опасна.
Все още не е напълно ясно защо в четвъртък два танкера се подпалиха. Според някои медийни доклади, те са били ударени от торпедо. Ако това се окаже истина, би могло да бъде индикация, че зад атаките стои държава или поне подкрепян от такава актьор.
Не е толкова лесно да се купи и използва торпедо – за разлика от експлозивите, които може да бъдат направени на терен дори от индустриални торове. Дълго време имаше подозрения срещу Иран: твърдеше се, че Техеран е организирал нападението срещу четири други танкера през последните седмици, плюс един газопровод.
Всъщност Иран има подразделение в Революционната гвардия, което могат да извършват асиметрични атаки в морето. Със съответното оборудване.
„Почти сигурно" Техеран стои зад инцидентите, заяви тогава съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън.
По-късно и държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини Иран за предполагаемите атаки. „Оценката на САЩ е, че Ислямската република е отговорна за нападенията", заяви Помпей в кратко изявление пред медиите във Вашингтон.
Въпреки това, доказателствата все още не са налице. Инцидентите все още се разследват. Американските наблюдатели като консервативния експерт по външна политика Макс Боут дори смятат, че е възможно администрацията на Тръмп умишлено да манипулира ситуацията, за да провокира война с Иран.
Боут припомня за инцидент от 1964 г., при който САЩ създадоха претекст за влизане във Виетнамската война, като умишлено извършиха нападение с торпедо (или симулираха). Но има голяма разлика: ако в Залива пламне война, тя би имала много по-сериозни последици, отколкото конфликт в Южнокитайско море.
Ако наистина има военна конфронтация между САЩ и и Иран, тогава Техеран би могъл просто да блокира Ормузкия проток, за който португалците са воювали преди 500 години. Днес повече от една трета от петрола, пренасян с танкери, или 20% от световното производство на петрол, преминава през пролива. Омруз е най-тясната точка на залива – бряг до бряг разстоянието е едва 39 км. Това е точката, от която е най-лесно да се затвори залива.
Блокирането на пътя може да доведе до взрив на цените на петрола на световните пазари. Но дори повишената несигурност в Персийския залив може да предизвика пазарни колебания.
От години Иран и САЩ се готвят точно за този сценарий. Когато Техеран заплаши да блокира пътя през 2012 г., тогава от Вашингтон предупредиха, че иранците целенасочено са придобили необходимите умения, за да блокират морския проход „за известно време".
Америка, от своя страна, е планирала противодействие при подобно развитие на ситуацията. Борбата между американците и иранците обаче не е само за петрола, не става въпрос единствено и за „хормони“. Серизона опасност за световната икономика има и на около 2000 километра на югозапад: Баб ел-Мандеб.
„Портата на сълзите" е проток между Азия и Африка, който разделя Индийския океан от Червено море и Суецкия канал - включително Азия и Европа. През миналата година през канала преминаха над 18 000 кораба, или 10% от световната търговия. Той е изключително важна част от глобалния бизнес, защото през него минава най-бързият търговски път между Китай и Европа. Ето защо трафикът се е увеличил със 77% през последните единадесет години и продължава да нараства. Това е другата гореща точка на иранската криза.
Точно на Баб ел-Мандеб е Йемен, където подкрепената от Иран и шиитска милиция изгони международно признатото правителство и превзе столицата Сана. Коалиция, водена от Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства, води война срещу бунтовниците вече четири години.
ООН описва ситуацията, в която е поставено цивилното население, като най-лошото хуманитарно бедствие на нашето време. И двата лагера инвестират пари и преди всичко оръжия, които също могат да бъдат опасни за евро-азиатската търговия.
Шиитите са оборудвани с едни от най-мощните оръжия от иранския арсенал. Те включват ракети със среден обсег, с които са в състояние да ударят дори саудитската столица Рияд.
Нападението срещу саудитския газопровод, което се случи почти едновременно със саботажа на корабите в Персийския залив, е единственият от инцидентите, чийто произход се смята за сигурен – шиитските милиции признаха отговорност, демонстрирайки при това гордост от използването на дрон за атаката.
Едва ли е съвпадение, че през последните години Иран е инвестирал много в технологиите за създаване на безпилотни самолети. Един от иранските безпилотни летателни апарати вече навлезе в израелското въздушно пространство. И в миналото хутите са използвали безпилотни летални апарати срещу кораби - особено когато плават под флага на държава, враждебна към Иран. Ако в тези води се разпали конфликт, то той ще засегне няколко континента. И потребителите на тях.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ изпращат в Оманския залив ракетния разрушител Mason DDG 87

РИА Новости: САЩ изпращат в Оманския залив ракетния разрушител Mason DDG 87

14 Юни 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ изпращат в Оманския залив ракетния разрушител Mason DDG 87. Това обявиха от Централното командване на САЩ (CENTCOM) след новите атаки срещу кораби в региона, предава РИА Новости.
Агенцията пояснява, че Mason DDG 87 е снабден с ракети, включително „Томахоук“.
По неофициални данни, два плавателни съда са били торпилирани, в резултат на което на борда им е имало експлозии и пожари. Членовете на екипажа на единия от тях бяха евакуирани в Иран. Вашингтон обвини Техеран за инцидента – втория по рода си за последния месец.
От CENTCOM подчертават, че войната с Иран не отговаря на стратегическите интереси на САЩ и международната общност, но американците и техните съюзници са готови да защитят свободата на корабоплаването и търговията в региона.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.