НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Подп. Виолина Вълева, „Swift Response 2019“: Само един американски военнослужещ остава в болница, няма яснота за състоянието му

Подп. Виолина Вълева, „Swift Response 2019“: Само един американски военнослужещ остава в болница, няма яснота за състоянието му

19 Юни 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Двама от американските военнослужещи, пострадали при учението край село Чешнегирово, вече са изписани. За лечение в болница остава само един военнослужещ. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив подполковник Виолина Вълева от международния пресцентър на въздушно-десантното учение „Swift Response 2019“. „Все още няма информация от американска страна за състоянието на третия пострадал, който остава в болницата“, каза подполковник Вълева. От пресцентъра на учението са направили запитване и се чака всеки момент и тази информация.
„При учението загина канадски военнослушещ, а другите трима са америанци“, поясни Вълева. Те са били ранени при скока с парашути по време на въздушно-десантното учение. То се ръководи от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа и трябваше да се провежда на територията на село Чешнегирово. Разследва се как точно се е случил инцидента, след което се очаква да бъдат оповестени подробности.
„Въпреки трагичния инцидент учението продължава до 24 юни, но от утре се прехвърля на територията на Ново село“, посочи подполковник Вълева.
Цветана ТОНЧЕВАОще военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Военната професия иска оборудване, подготовка и мотивация- политиците никога не трябва да го забравят

Президентът Румен Радев: Военната професия иска оборудване, подготовка и мотивация- политиците никога не трябва да го забравят

19 Юни 2019 | 13:20 | Агенция "Фокус"
Сливен. Военната професия иска изключително голямо внимание, оборудване, подготовка, мотивация на военнослужещите. Политиците никога не трябва да го забравят. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев след като присъства на Националното тактическо учение „Ответен удар 2019“ на полевия учебен полигон „Ново село“ по повод инцидента край Пловдив, при който загина чуждестранен военнослужещ, предаде репортер на Радио „Фокус“- Сливен. „Много неприятен инцидент. Съболезнования за близките на загиналия. Това е учение без участието на нашите Въоръжени сили“, посочи той. „Води се разследване. При такива тежки инциденти и произшествия разследването трае дълго време“, коментира държавният глава. „Не мога да кажа нищо за причината, но военната професия е високо рискова дейност“, обърна внимание Румен Радев. „Много е важно в тази обстановка да се отчитат всички неблагоприятни фактори. Една такава професия винаги е съпътствана с много такива неблагоприятни рискови фактори“, каза президентът и допълни, че се прави всичко възможно те да бъдат минимизирани, не винаги се успява.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ерик Джонсън, командир на 82 въздушно-десантска артилерия: Общо петима са пострадалите военнослужещи по време на учение в района на летище „Чешнегирово“

Ерик Джонсън, командир на 82 въздушно-десантска артилерия: Общо петима са пострадалите военнослужещи по време на учение в района на летище „Чешнегирово“

18 Юни 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Общо петима са пострадалите военнослужещи, участвали във въздушно-десантната операция, която е част от учението „Swift Response 2019” на САЩ в Европа. Това съобщи пред журналисти в летище „Чешнегирово“ Ерик Джонсън, командир на 82 въздушно-десантска артилерия, предаде репортер на Радио "Фокус"- Пловдив. "Веднага след инцидента е била изискана идентификацията на ранените парашутисти", каза Джонсън. Те незабавно са били транспортирани в местна болница. При пристигането им в лечебното заведение един от тях е обявен за мъртъв, друг е оставен за още изследвания, а други трима са се върнали към поделението си.
По думите на Ерик Джонсън въздушно-десантните учения са изключително опасни и изискват сериозни мерки за сигурност. Той уточни, че тези учения са едни от най-опасните не само в САЩ, а и в световен мащаб и подготовката за тях е сериозна. Всички участници в учението изказват съболезнования към семейството и военното формирование на загиналия. Ерик Джонсън допълни, че според протокола последваща информация ще бъде предоставена по съответните национални канали.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чуждестранен военнослужещ загина по време на учение в района на летище „Чешнегирово“ (ОБЗОР)

Чуждестранен военнослужещ загина по време на учение в района на летище „Чешнегирово“ (ОБЗОР)

18 Юни 2019 | 19:14 | Агенция "Фокус"
София. Военнослужещ загина по време на операция, която е част от многонационалното учение „Swift Response 2019“, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. Учението се провежда в района на летище „Чешнегирово“ край Пловдив. По неофициална информация загиналият е от канадски произход. Близките му са уведомени.
Според подполковник Виолина Вълева, която е част от международния пресцентър на учението, инцидентът е станал по време на парашутни скокове в късните часове на 17 юни. Пострадали са и още трима военнослужещи. Те незабавно са били транспортирани до местни болници, където един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани.
В официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа се посочва, че се предприемат най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. „Въпреки че се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи. Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование“, пише още в изявлението.
„Swift Response 2019“ е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа и провеждано от Силите за глобален отговор на САЩ за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния. То ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force, провеждайки учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност за провеждането на съвместни подготовки с цел увеличаване оперативната съвместимост на въздушно-преносими формирования сред съюзниците на НАТО.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението „SWIFT RESPONSE 2019”: Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите

Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението „SWIFT RESPONSE 2019”: Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите

18 Юни 2019 | 16:21 | Агенция "Фокус"
София. Предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите. Това се посочва в официално изявление на Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа за учението „SWIFT RESPONSE 2019”. На 18 юни 2019 г. eдин военнослужещ е загинал и трима са получили наранявания по време на въздушен десант в района на летище „Чешнегирово“ на територията на Репубика България, докато са участвали в многонационалното учение SWIFT RESPONSE 2019, ръководено от Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа, става ясно от изявлението. В него е отбелязано, че десантирането е било прекратено веднага, за да се окаже медицинска помощ на пострадалите. Всички ранени незабавно са били транспортирани до местни болници, където на един от военнослужещите е констатирана смъртта, един е бил приет за допълнителни изследвания, а двама са получили медицинска помощ и са били изписани.
„Въпреки че ние предприемаме най-сериозни мерки за сигурността на военнослужещите и се опитваме да намалим риска чрез интензивни тренировки и внимателно планиране, трябва да се проведат и такива в реалистична среда, за да направим така, че нашите сили да бъдат готови да реагират на всякакви кризи.Изказваме нашите най-искрени съболезнования на семейството на военнослужещия и неговото военно формирование“, пише още я изявлението. От Командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа отбелязват, че са спазени военните процедури относно уведомяването на близките и роднините.
те припомнят, че „SWIFT RESPONSE 2019“ е учение, планирано от Сухопътните войски на САЩ в Европа и провеждано от Силите за глобален отговор на САЩ, за периода от 11 до 24 юни 2019 г. на териториите на България, Хърватска и Румъния. То ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force, провеждайки учения за овладяване на ключови позиции. Това дава възможност за провеждането на съвместни подготовки с цел увеличаване оперативната съвместимост на въздушно-преносими формирования сред съюзниците на НАТО.

Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Военнослужещ е загинал по време на многонационално обучение в района на летище „Чешнегирово“

Пловдив: Военнослужещ е загинал по време на многонационално обучение в района на летище „Чешнегирово“

18 Юни 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Военнослужещ е загинал по време на операция, която е част от многонационалното учение „Swift Response“. Това съобщиха за Агенция „Фокус“ от пресцентъра на Министерството на отбраната. Обучението се провежда на територията на летище „Чешнегирово“, Пловдивско. Близките на загиналия са уведомени. Води се досъдебно производство по случая. От Министерството на отбраната не уточняват националността на загиналия.
След 21.00 часа на 17 юни на територията на летище „Чешнегирово“, община Садово започна въздушно-десантна операция в рамките на многонационалното учение „Swift Response“. Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти. „Swift Response 2019“ демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force.

Очаквайте подробности


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус - "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.