НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Смяната на материали при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не води до финансова щета на Общината

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Смяната на материали при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не води до финансова щета на Общината

22 Юни 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. Смяната на материали при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“ не води до финансова щета на Общината. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова относно предаването на съд бившия кмет на София Евгени Крусев заради злоупотреби по длъжност в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ. Във връзка с повдигнатото обвинения на Крусев за подмяна на част от материалите при ремонта на ул. „Граф Игнатиев“, Фандъкова коментира, че тази замяна е станала по искане на електротранспорта, който експлоатира тази линия.
Това се е случило след решение на експертен съвет с подписите на 29 души. „Искам да кажа, че този проект е огромен и е дело на много специалисти, инженери, проектанти“, отбеляза тя. „Всъщност смяната не води до финансова щета на общината. Това, което е признато на изпълнителя като вложени материали е с по-ниска стойност, от това, което е заложено в тяхната оферта“, заяви Фандъкова. „За мен поуките са ясни. Трябва да има много ясна отговорност на всеки етап. Аз се постарах със санкциите и търсенето на отговорност на всеки от участници – всеки трябва да носи тази отговорност – проектантът, надзора, изпълнителя“, добави тя.
Попитана дали възнамерява да се кандидатира отново за кмет на София, Фандъкова отговори: „Когато наближат изборите, ще взема решение и ще го обявя публично. Сега наистина имаме страшно много работа. Следващата седмица започваме втория етап на ремонта на бул. „България“. На въпрос кога ще бъде възобновено строителството на „Златен век“, тя отговори: „Моята позиция и тази на главния архитект на София е изключително ясна. Ние сме я заявявали многократно. Тя се споделя от много хора. Това е, че разрешението е изтекло и не е подновявано. Моята позиция няма да бъде променена“.
Йорданка Фандъкова коментира и продажбата на ЧЕЗ. Тя заяви, че като кмет на София за нея най-важно е инвестиции в дружеството, защото спирането на тока в някои части на града се дължи на липсата от такива.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специализираната прокуратура предаде на съд Евгени Крусев за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столична община с близо 920 хиляди лева

Специализираната прокуратура предаде на съд Евгени Крусев за нарушаване на Закона за обществени поръчки и ощетяване на Столична община с близо 920 хиляди лева

21 Юни 2019 | 09:57 | Агенция "Фокус"
София. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу заместник-кмета на Столична община Евгени Крусев, завеждащ ресора „Транспорт и транспортни комуникации“, съобщиха от пресцентъра на Специализираната прокуратура.
Евгени Крусев е предаден на съд за това, че в периода от 27 юни 2018 г. до 05 декември 2018 г., в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, е нарушил служебните си задължения по Закона за обществените поръчки, както и задълженията, възложени му със Заповед на кмета на Столична община. Предприел e действия за съществено изменение на сключения договор с „Джи Пи Груп“ АД за обществена поръчка (обявена с Решение № СОА17-РД93-157 от 08 август 2017 г.) а именно: промяна в носещата конструкция на трамвайния релсов път с контактна и кабелна мрежа по улица „Алабин“ и улица „Граф Игнатиев“ (1 225,55 метра) с нов тип напречен профил, включващ околорелсова еластична виброизолационна система в съчетание с носеща конструкция от типа „плаваща плоча“. С това е набавил облага за „Джи Пи Груп“ и допринесъл за значителни вредни последици за Столична община от заплатени на дружеството строително-монтажни работи на завишени цени в размер на 621 194,01 лева с ДДС, както и заплатени неизпълнени количества и обеми строително-монтажни работи в размер на 298
669,54 лева с ДДС – или общо 919 863,55 лева с ДДС. Така са създадени условия за финансови корекции на основание чл.70, ал.1, т.10 от Закона за управление на средствата от Европейските структурни и инвестиционни фондове, във връзка с чл.2, ал.1, раздел III от приложение 1 от Наредбата за посочване на нередности.
Завишените цени в полза на „Джи Пи Груп“ се определят от разликата в офертната цена на обществената поръчка на спечелилия и класирания на второ място участник, който предложил същата подложка на релсовия път, положена при изграждане на трасето. Дружеството „ПСТ градска среда зона 2“ ДЗЗД предложило цена от 5 072 233,22 лв. без ДДС (6 086 679,87 лева с ДДС), а „Трейс РВП“ ДЗЗД – 4 846 490,15 лв. без ДДС (5 818 788,18 лева с ДДС.
Офертната цена на „Джи Пи Груп“ АД била по-висока с 517 661,69 лв. без ДДС
(621 194,01 лева с ДДС) спрямо тази на „ПСТ градска среда зона 2“ ДЗЗД и със 743 404,75 лв. с ДДС спрямо офертата на „Трейс РВП“ ДЗЗД.
Наред с това, съгласно изменението на проекта, в кривата на ул. „Алабин“ и ул. „Граф Игнатиев“ били положени 144 м обикновени релси Ri60(60R1), а не предвидените в договора за обществена поръчка - тип „60R2 – 290GHT, съгласно БДС EN 14811“. Те били актувани, отчетени като изпълнени и платени на изпълнителя два пъти с два протокола – веднъж с цялото количество релси от 4960 метра, и веднъж с друг протокол. Така общината е била ощетена с още 21 707,14 лв с ДДС от невложени при строително-монтажните работи 144 м. обикновени релси.
Според обвинението Евгени Крусев е съзнавал противоправността и наказуемостта на деянието си. Знаел е, че нарушава нормативните изисквания за изменение на обществени поръчки и възложените му с длъжностна характеристика и заповед задължения. Неправомерно е създал облагодетелстващи условия на конкретен правен субект при участието му в процедурата по избор на изпълнител, довели до отстраняване на участник, в резултат на предложен различен вид конструкция при изработване на виброизолационна система.
Евгени Крусев е с мярка за нeотклонение „Подписка“ и наложена забрана да напуска страната.
Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 г.
Посрещнаха Пендаровски в Белград с най-високи държавни почести. 22 ноември 2019 ...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.