НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Илир Мета: Септември е твърде късно за избори

Илир Мета: Септември е твърде късно за избори

31 Юли 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Тирана. От своя профил в социалните мрежи албанският президент Илир Мета заяви, че на държавата й трябват предсрочни избори колкото се може по-скоро, като поясни, че септември ще е твърде късно, съобщава предаващият на албанския език скопски телевизионен канал “Алсат-М“.
„Албания има нужда от избори. Сега! През септември ще бъде късно. Политическите лидери трябва да се откажат от твърдоглавието си и да не ходят по две различни пътеки – недемократична и неевропейска, с което двете страни ще оставят страната за неясно колко дълго в страни от поискания от албанците европейски път“, пише държавният глава.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Албанският президент поиска ОССЕ да помогне за разрешаването на политическата криза в страната

„Макфакс“(Македония): Албанският президент поиска ОССЕ да помогне за разрешаването на политическата криза в страната

27 Юли 2019 | 09:45 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета се срещна в Тирана с генералния секретар на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, при което официално е предявил искане тя да изиграе ролята на посредник за решаване на политическата криза в страната, предава македонската агенция “Макфакс“.

Според Мета, организацията би могла успешно да спре ескалацията на събитията.
По-рано в петък, държавният глава поиска от страните в конфликта да проявят отговорност и предотвратят хаоса в Албания. Той призова премиера Еди Рама да се откаже от натиска над опозиционната Демократическа партия и Социалистическото движение за интеграция, приемайки датата 13 октомври като изборен ден.
Превод и редакция:Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): В Тирана се проведе среща Мета-Баша за политическата криза в страната

A1 On (Македония): В Тирана се проведе среща Мета-Баша за политическата криза в страната

16 Юли 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на основната опозиционна албанска Демократическа партия Лулзим Баша бе приет за среща от държавния глава на страната Илир Мета, предава македонската електронна медия A1 On.
Срещата помежду им продължи 40 минути, а основната тема бе дълбоката политическа криза в страната. След края й Баша разговаря с лидерите на политическите партии, които съставляват обединената опозиция.
Това е втората среща между Мета и Баша след местните избори. Държавният глава проведе отделни срещи с лидерите на политическите партии, като поканата му не беше приета единствено от лидера на управляващите социалисти и премиер на Албания Еди Рама.
Мета реши не признава изборите от 30 юни, които бяха отложени с указа за 13 октомври. Обединената опозиция, водена от демократите, бойкотира местните избори, а някои кметове решиха да не освобождават постовете за новоизбраните им колеги.
След местните избори опозицията проведе десети „национален протест", след което премина към обиколка на страната. На срещите с гражданите Баша оцени, че 30 юни е най-незаконното събитие в албанската история за последните 30 години. Според него изборите са бойкотирани от 85% от избирателите, което означава „отхвърляне на престъпния и корумпиран режим на Еди Рама".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Албански професор: Албания е в състояние на лудост и антиконституционност

Албански професор: Албания е в състояние на лудост и антиконституционност

13 Юли 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
Тирана. Известният албански професор и бивш външен министър Бесник Мустафай, коментирайки политическата криза в Албания, каза, че страната е в „състояние на лудост и антиконституционност ". Той смята, че албанската икономика е "потънала" в криза и това се потвърждава от Института по статистика – ИНСТАТ, цитира думите му македонското електронно издание “Локално“.
"Държавата е паднала, властта е на колене. Ситуацията в страната е антиконституционна. Нашата икономика е унищожена, което се потвърждава от ИНСТАТ. Когато икономиката не работи, няма върховенство на закона, тогава каква е ситуацията? Разбира се, това е луда ситуация," каза той.
Също така, Мустафай се фокусира върху местните избори, проведени на 30 юни, без участието на основната опозиция. Според него ниската избирателна активност (официално 21,6% и според опозицията 15%) е ясно послание към премиера Еди Рама, че правителството, което ръководи, е "делегитимизирано".
Той представи позицията си относно това как опозицията трябва да действа след изборите на 30 юни.
„Ние сме в ситуация, в която опозицията разполага само с улицата,от която да води политика. Единственото място, което остава за опозицията, за да прави политиката, са протестите. Правителството беше делегитимизирано от изборния резултат. Това правителство показа, че е готово да краде и от себе си. Опозицията спечели победа и тя трябва да бъде капитализирана политически. Нейните действия трябва да бъдат подобрени и приспособени към ситуацията, в която мнозинството се противопоставя на правителството, каза Мустафай.
Бившият ръководител на албанската дипломация посочи, че опозицията трябва да бъде подготвена за бъдещи избори и че протестите са единственият начин за действие, защото не се вижда друго решение.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Алсат-М" (Македония): Илир Мета предложи предсрочни парламентарни и президентски избори в Албания

"Алсат-М" (Македония): Илир Мета предложи предсрочни парламентарни и президентски избори в Албания

3 Юли 2019 | 07:23 | Агенция "Фокус"
Тирана. Държавният глава на Албания Илир Мета предложи в страната да бъдат проведени предсрочни парламентарни и президентски избори, за да се преодолее политическата криза, предава излъчващият на албански език скопски телезионен канал "Алсат-М".
Датата, която предложи Мета за гласуването, е 13 октомври. "Ще се кандидатирам за президент. (Премиерът) Еди Рама и доминираният от Социалистическата партия парламент, които не ме искат, да преложат който искат кандидат. Това е пътят за разрешаване на тази, за съжаление, ужасна криза", привежда телевизията думите на албанския държавен глава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

САЩ определиха местните избори в Албания като „мирни и редовни“

САЩ определиха местните избори в Албания като „мирни и редовни“

2 Юли 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Тирана. Посолството "приветства оценките на наблюдателната мисия на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), че изборите на 30 юни са проведени по мирен и редовен начин и дадоха като цяло положителна оценка на ситуацията в страната", се посочва в изявление на посолството на САЩ в Тирана след преброяването на гласовете ", цитира изявлението македонското електронно издание “Локално“
„Съгласни сме, както беше посочено от ОССЕ, че политическата криза и поляризацията допринесоха за избори, в които избирателите нямаха избор. Въпреки препятствията, албанският народ, тези, които участваха в изборите и тези, които се въздържаха, се възползваха от своето демократично право по мирен начин и ги поздравяваме за това“, се казва в изявлението.
Посолството на САЩ призовава всички политически лидери да зачитат върховенството на закона и да работят в институциите, за да проправят пътя за албанската демокрация, включително напредъка, постигнат с важните изборни реформи, препоръчани от ОССЕ.
„Онези, които искат да оспорят изборния резултат, трябва да изчакат Конституционния съд, който се надяваме да бъде създаден скоро, със съдии, които са преминали строг процес на проверка. Както винаги, Съединените щати са заедно с албанския народ като партньор, приятел и съюзник. Ние се ангажираме да помогнем за укрепването на върховенството на закона и за изграждането на по-силна демокрация и по-светло бъдеще за всички албанци“, каза посланикът в изявление.
Изданието припомня, че Конституционният съд на Албания не функционира от почти две години, а само един от двамата съдии е преминал процеса на проверка, който се изисква за тази институция. За място в тази най-висока съдебна инстанция, която според съобщенията трябва да бъде възстановена до края на този месец, се състезават 18 съдии.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лулзим Баша: Албанците обърнаха гръб на еднопартийните избори на Еди Рама

Лулзим Баша: Албанците обърнаха гръб на еднопартийните избори на Еди Рама

1 Юли 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на албанската опозиционна Демократическа партия Лулзим Баша, след края на гласуването за местни органи на властта в 61 общини в страната, каза, че 85% от албанците са отхвърлили еднопартийното гласуване, обръщайки гръб на маскарада на Еди Рама, съобщи кореспондентът на Македонската информационна агенция от Тирана, цитирана от скопското електронно издание “Локално“
„Албанците масово обърнаха гръб на маскарада на Еди Рама. До 85 процента от албанците отхвърлиха еднопартийното гласуване. Еди Рама също беше изоставен от социалистите, защото гласуваха по-малко избиратели, отколкото през 2017 г. Днешното еднопартийно гласуване при пълен еднопартиен контрол беше събитие, което не се случва никъде в Европа от времето на комунизма. Организацията на прераждането (лозунгът на Партията на социалистите на парламентарните избори) се състезаваше със себе си, гласуваше за себе си, преброяваше се и се потвърждаваше. Това е трагична пародия на демокрацията, конституцията и върховенството на закона“, каза Баша.
Той обвини управляващото мнозинство в масовата манипулация на гласове със заплахи и купуване на гласове. Баша спомена, че 150 служители в администрацията са получили заплаха, че ще бъдат освободени от работа, ако не отидат да гласуват с други членове на своите семейства, което, според него, не е новост, след представените записи от германския вестник Bild, . Баша обеща на служителите в администрацията, че "скоро ще бъдат освободени от това престъпление срещу тях и техните деца".
Изборният процес според Баша само потвърди всички обвинения срещу Еди Рама и докато той е премиер на Албания не може да има свободни и демократични избори. Той нарече Централната избирателна комисия "сляп слуга" на Рама.
„Ясната воля на албанците днес е да обърнат гръб на незаконните еднопартийни избори . Това е единствената воля, която е показана на изборите. Нашата задача остава да гарантираме, че тази воля ще бъде уважавана. И накрая, искам да се обърна към всички албанци, които не са гласували, и към всички, които искат промяна: тази промяна ще дойде бързо. Това ще бъде дълбока и реална промяна. Това ще бъде промяна за обикновените албанци и ще подобри директно живота ви“, заключи Баша.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фокус" (Македония): С избирателна активност от 21% Рама обяви, че в Албания е победило бъдещето

"Фокус" (Македония): С избирателна активност от 21% Рама обяви, че в Албания е победило бъдещето

1 Юли 2019 | 07:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. След края на изборния ден министър-председателят на Албания Еди Рама даде пресконференция, на която обяви, че в страната е победило бъдещето, а опозицията е загубила, съобщава електронното издание на македонския "Фокус".
Обединената опозиция, начело с Демократическата партия, бойкотира гласуването.
"Последните месеци на политически разделения бяха инициирани, насърчавани и организирани, за да се предотврати напредъкът към Европа, към демократично обединение и интеграция на албанците. Бъдещето, държавата и надеждата спечелиха днес. Албания и европейското бъдеще спечелиха", заяви Рама.
Той благодари на международната общност и помоли за извинение. Според Рама представители на международната общност са били обидени от опозицията.
"Благодаря на САЩ, ЕС, ОССЕ и всички останали от демократичния свят, които са допринесли за тази битка. Не само ви благодаря, но също така се извинявам на моите приятели от чужбина, които бяха подложени на позорно нападение. Тези нападения ни посрамиха като страна и като нация. Сега се ражда нов ден и Албания няма да има кошмари", заяви Рама.
Избирателната активност е била 21,6%, т.е. гласували са 771 863 избиратели.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор" (Македония): Инцидент на изборите в Албания: Мъж влезе в избирателна секция с "Калашников"

"Фактор" (Македония): Инцидент на изборите в Албания: Мъж влезе в избирателна секция с "Калашников"

1 Юли 2019 | 05:00 | Агенция "Фокус"
Драч. Изборите за местна власт в Албания, които опозицията бойкотира, не минават без инциденти. Македонското електронно издание "Фактор" съобщава, че в избирателна секция в Драч мъж е влязъл с автомат "Калашников" с цел да спре гласуването. Уточнява се, че мъжът е отправил заплахи към членовете на избирателната комисия, след което е изпотрошил избирателните урни. След това той е арестуван от полицията и откаран в близкия участък.
При инцидента няма пострадали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Избирателната активност на изборите в Албания е 20%

„Фокус“ (Македония): Избирателната активност на изборите в Албания е 20%

30 Юни 2019 | 22:28 | Агенция "Фокус"
Тирана. Избирателните секции на местните избори в Албания затвориха в 19 часа местно време (20 часа българско). Според първончалната информация, избирателната активност е много ниска – 20% от имащите право на глас, съобщава македонският „Фокус“.
Изданието отбелязва, че опозицията бойкотира вота.
Пресконференцията на премиера Еди Рама започна в 22 часа българско време.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Слободен печат" (Македония): Ниска избирателна активност в Албания - гласували са 15,5 процента от имащите право на глас

"Слободен печат" (Македония): Ниска избирателна активност в Албания - гласували са 15,5 процента от имащите право на глас

30 Юни 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Тирана. Централната избирателна комисия на Албания публикува нови данни за избирателната активност на местните избори, съобщава македонското електронно издание "Слободен печат".
От тях става ясно, че към 15:00 часа местно време (16:00 часа българско време), правото си на глас са упражнили едва 15,5% от избирателите, или общо 546 388 граждани. Най-висока избирателна активност е регистрирана в столицата Тирана. Броят им обаче не се привежда.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Сител" (Македония): Рама купува гласове, въпреки че е сам на изборите, твърди опозицията

"Сител" (Македония): Рама купува гласове, въпреки че е сам на изборите, твърди опозицията

30 Юни 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Тирана. Опозиционната Демократическа партия (ДП) обвини албанския премиер Еди Рама в купуването на гласове на местните избори, макар в повечето общини единствени кандидати да са тези на управляващата Социалистическа партия, предава скопската телевизия "Сител".
Вицепредседателят на партията Еди Палока показа на пресконференция в централата на партията видеозапис, показващ как се дават пари за купуване на гласове от "структурирана престъпна групировка на Социалистическата партия и община Тирана".
Палока увери, че са идентифицирали едно от лицата - член на избирателната комисия от редиците на Социалистическата партия. Той призова гражданите да се присъединят към онези, които протестират пред няколко избирателни секции, призовавайки съгражданите си да не гласуват.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): До 11:00 часа избирателната активност на изборите в Албания е била 12 процента

A1 On (Македония): До 11:00 часа избирателната активност на изборите в Албания е била 12 процента

30 Юни 2019 | 16:37 | Агенция "Фокус"
Тирана. Говорителят на Централната избирателна комисия на Албания Дрилона Ходжай поясни на първата пресконференция за деня, че до 11:00 часа местно време (12:00 часа българско време) избирателната активност в гласуване за местна власт е била 12%, предава скопската електронна медия A1 On.
Тя призова гражданите да упражняват правото си на глас, като допълни, че цифрата вероятно ще се промени до края на изборния ден.
В единния избирателен списък има 3,464,328 избиратели, но поради масовата миграция реалната цифра е много по-ниска. Гласуването в страната се следи от 150 наблюдатели на ОССЕ, 20 наблюдатели от посолството на САЩ и по един сътрудник на италианското и британското посолства.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Фактор" (Македония): Инцидент на изборите в Албания: Мъж влезе в избирателна секция с "Калашников"

"Фактор" (Македония): Инцидент на изборите в Албания: Мъж влезе в избирателна секция с "Калашников"

30 Юни 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Драч. Изборите за местна власт в Албания, които опозицията бойкотира, не минават без инциденти. Македонското електронно издание "Фактор" съобщава, че в избирателна секция в Драч мъж е влязъл с автомат "Калашников" с цел да спре гласуването. Уточнява се, че мъжът е отправил заплахи към членовете на избирателната комисия, след което е изпотрошил избирателните урни. След това той е арестуван от полицията и откаран в близкия участък.
При инцидента няма пострадали.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Свободен печат" (Македония): Еди Рама отново впечатли с визия - появи се на изборите със сако и къси панталони

"Свободен печат" (Македония): Еди Рама отново впечатли с визия - появи се на изборите със сако и къси панталони

30 Юни 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Тирана. Министър-председателят на Албания Еди Рама е известен със своя специфичен стил на обличане, на който не изневери и на днешните избори за местна власт в страната, отбелязва македонското електронно издание "Слободен печат".
Рама се появи в избирателната секция с риза и сако, които бе комбинирал с три четвърти панталони и чорапи почти до коляното. Аутфитът бе завършен с черни официални обувки, допълва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"24 Инфо" (Македония): Изборният ден в Албания преминава спокойно, опозицията организира протестно шествие

"24 Инфо" (Македония): Изборният ден в Албания преминава спокойно, опозицията организира протестно шествие

30 Юни 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. С изключение на мирния протестен марш от привърженици на опозицията в Тирана, изборният ден в Албания минава спокойно, с ниска избирателна активност, предава македонският информационен портал "24 Инфо".
Първо от държавното ръководство гласува председателят на албанския парламент Грамз Ручи. "Както видяхте, аз гласувах и избрах. В надпреварата има 30 политически субекта и двама кандидати за кмет на Тирана, но е по-добре да има повече политически субекти и кандидати. Днес не е денят да се анализира този въпрос, а да се призове за спокойствие, умереност и решителност", подчерта Ручи.
Той призова и управляващите, и опозицията към размисъл и анализ още от първия ден на следващата седмица.
"Утре ще е нормален ден. Но това не свършва дотук. Ще продължим усилията на албанската политика от понеделник, когато и двете страни - опозицията и управляващото мнозинство - ще направят анализ на ситуацията", добави председателят на законодателния орган в Тирана.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Expres: Еди Рама упражни правото си на глас в местните избори, отклони въпросите на журналистите

Gazeta Expres: Еди Рама упражни правото си на глас в местните избори, отклони въпросите на журналистите

30 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Тирана. Лидерът на кабинета в Тирана упражни правото си на глас на местните избори в страната, като на излизане от избирателната секция отклони въпросите на журналистите, съобщава електронното издание на вестник Gazeta Express в албанската си редакция.
Министър-председателят на Албания подчерта, че днешният ден е изключително важен за страната, след което се наложи да помоли журналистите да му освободят пътя, отказвайки да отговаря на допълнителни въпроси.
В 7:00 часа местно време (8:00 часа българско време) започнаха местните избори в Албания, които обединената опозиция в страната, водена от Демократическата партия на Лулзим Баша, бойкотира. Нови кметове ще бъдат избрани в 61 общини. По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в 31 общини кандидатите от управляващата Социалистическа партия нямат опоненти. За провеждането на вота в страната са въведени строги мерки за сигурност. Командоси ще гарантират сигурността на чуждестранните посолства в Тирана.
В навечерието на вота държавният глава на Албания Илир Мета призова гражданите на страната да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации „по време на изборите на социалистите". „Ситуацията е ясна и от гледна точка на Изборния кодекс, така и от тази на Конституцията. Конституционната дата на местните избори е 13 октомври 2019 година. Що се отнася до 30 юни, трябва да уважаваме и да не се сблъскваме с всички тези съграждани, които ще отидат на тези избори на социалистите“, поясни Мета.
Според държавния глава на Албания гражданите трябва да останат спокойни и разумни и да не се поддават на никакви провокации, защото по този начин ще легитимират „заложничеството“, в което управляващите държат страната и се опитват да й наложат еднопартиен режим.
Мета отложи местните избори с указ от 8 юни, които преди това бяха насрочени за 30 юни. По-късно той подписа нов указ, с който отложи гласуването за 13 октомври.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Командоси ще гарантират сигурността на посолствата в Тирана

A1 On (Македония): Командоси ще гарантират сигурността на посолствата в Тирана

30 Юни 2019 | 09:12 | Агенция "Фокус"
Тирана. Командоси ще гарантират сигурността на чуждестранните посолства в Тирана в деня на местните избори, предава македонската електронна медия A1 On.
Албанските командоси ще отговарят за сигурността на 84 съоръжения, като заместват около 300 полицейски служители, които са разпределени за охрана на избирателните комисии и секции в страната.
"Общо 7 779 полицейски служители са преминали подходящо обучение и ще бъдат ангажирани с осигуряването на сигурността на избирателни секции, центрове за броене на гласовете и общински избирателни комисии. Те ще разполагат с превозни средства, както и с подходящи средства за комуникация. Към тях ще се присъединят и 1450 членове на други полицейски управления, както и гранични служители", поясни каза Алберт Дервиши, директор на Бюрото за обществена сигурност.
В същото време около 5000 души, включително членовете на специалното полицейско звено за бърза намеса, ще имат готовност да бъдат ангажирани за действие, в случай на необходимост.
На основание чл. 42 и чл. 114 от Изборния кодекс, полицейските служители са длъжни да поддържат реда извън и, ако е необходимо, вътре в избирателните секции, центровете за броене, избирателните комисии, както и транспортирането на избирателния материал.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): В Албания се провеждат местни избори

"Локално" (Македония): В Албания се провеждат местни избори

30 Юни 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Тирана. В 7:00 часа местно време (8:00 часа българско време) започнаха местните избори в Албания, предава скопското електронно издание "Локално". Нови кметове ще бъдат избрани в 61 общини. По данни на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) в 31 общини кандидатите от управляващата Социалистическа партия нямат опоненти.
Опозицията, водена от Демократическата партия, бойкотира изборите.
Президентът на Албания Илир Мета призова гражданите да вземат решенията си по граждански и демократичен начин, да действат спокойно и разумно. Мета счита, че е от съществено значение днес за страната да запази социалния мир и да избегне провокациите и насилието.
Депутатите от опозицията подадоха оставка през февруари и излязоха по улиците за протести. Те обвиняват правителството в корупция и изборни измами в парламентарните избори през 2017 г., свързани с купуването на гласове. Те изискват оставката на премиера Еди Рама и предсрочните избори. Албанският министър-председател не приема исканията им и отхвърля обвиненията.
За реда на местните избори в Албания ще бъдат задействани военни командоси.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: В неделя опозицията ще получи финалния удар

Еди Рама: В неделя опозицията ще получи финалния удар

29 Юни 2019 | 23:31 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама заяви, че опозицията ще получи "последния удар" в неделя на местните избори в страната, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Рама заяви, че това ще отбележи края на политиката, която държи албанската държава като заложник в продължение на 30 години.
Избирателната коалиция "Алианс за европейска Албания", водена от Социалистическата партия на Еди Рама в петък в албанския град Вльора, проведе заключителния митинг преди местните избори в неделя на 30 юни.
Рама предупреди кметовете от опозиционната Демократическа партия да не слушат заповедите на техния партиен шеф Лулзим Баша.
"Въпреки усилията им да блокират избирателните органи на общините, те няма да успеят," каза Рама.
Той каза, че опозиционната Демократическа партия и Социалистическото движение за интеграция стават "насилствени организации" и не пощади от критика и ирония и президента Илир Мета.
„Ние видяхме, че президентската резиденция се превърна в епицентър на въображаема революция и че президентът се появи като „възкръснал Хаджи Камил”. Никога преди Албания не е била обект на координирана атака, която иска да сее ужас във всяко семейство, да унищожи имиджа на страната, достойнството в очите на света”, каза Рама.
Опозицията няма да участва в утрешните местни избори, защото те искат оставката на Рама и формирането на служебно правителство, което да насрочи общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): ЕС и САЩ призоваха албанците да гласуват на местните избори в неделя

„Алсат-М“ (Македония): ЕС и САЩ призоваха албанците да гласуват на местните избори в неделя

29 Юни 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
Тирана. След апела на САЩ, Европейският съюз и ОССЕ също призоваха за сдържаност и избягване на насилието на местните избори в Албания в неделя. Те поискаха да се зачита правото на гражданите да гласуват, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат – М“.
„Предвид изборите, които ще се проведат на 30 юни 2019 г., е необходимо гражданите да упражняват правото си да го правят по редовен начин. Отговорността на всички политически актьори е да попречат на възпрепятстването на дейностите за гласуване“, се казва в изявлението. Международната общност се противопоставя на всякакви насилствени действия или всякаква форма на подбуждане към насилие.
Междувременно полицията арестува 14 души, заподозрени в снощната атака на избирателния район №. 6, в град Шкодра. Премиерът Еди Рама е подписал уволнението на кмета Вау и Дейас, Зеф Хила, който ще бъде обвинен в изгарянето на училището и избирателния материал.
„Те ще бъдат обвинени в много престъпления и ще останат вътре, но когато излязат, те ще останат тук вътре, няма да излязат повече навън. Те няма да преминат границата, нито ще отидат в Черна гора, нито в Италия и Гърция, защото престъпниците на изборите са еднакво опасни и отвратителни, както всеки друг престъпник…“, каза премиерът Еди Рама.
Лидерът на опозиционната Демократическа партия на Албания Лулзим Баша коментира, че уволнението на кмета е политическо отмъщение на Рама.
„Няма мотив и причина за уволнението му. Зеф Хила не беше нито физически, нито по друг начин участвал в инцидента вчера във Вау и Дейас. Решеннието е престъпно деяние на криминализирания автократ, който сега използва силата на властта само за да защити привързаността си към престъпността “, каза Лулзим Баша, лидер на ДП.
Управляващата Социалистическа партия приключва кампанията си за местни избори тази вечер във Вльора. Процесът на гласуване на 30 юни ще бъде наблюдаван от ръководена от ОССЕ / ОДИХР международна мисия, която ще включва наблюдатели от няколко държави-членки на ЕС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1tv (Македония): Илир Мета отправи призив към гражданите преди неделните избори

1tv (Македония): Илир Мета отправи призив към гражданите преди неделните избори

28 Юни 2019 | 19:53 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета призова гражданите на страната да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации „по време на изборите на социалистите", предава македонската телевизия 1tv.
„Ситуацията е ясна и от гледна точка на Изборния кодекс, така и от тази на Конституцията. От вчера конституционната дата на местните избори е 13 октомври 2019 година. Що се отнася до 30 юни, трябва да уважаваме и да не се сблъскваме с всички тези съграждани, които ще отидат на тези избори на социалистите“, цитира медията думите на Мета.
Според държавния глава на Албания гражданите трябва да останат спокойни и разумни и да не се поддават на никакви провокации, защото по този начин ще легитимират „заложничеството“, в което управляващите държат страната и се опитват да й наложат еднопартиен режим.
„Конфронтацията и насилието не са в интерес на Албания и нейното европейско бъдеще, и особено на нашето гражданско съжителство във всяко семейство, във всяко селище, във всяко село, във всяка общност и в цялото ни общество", изтъкна Мета.
Той подчерта, че при незаконните избори социалистите ще гласуват сами и сами ще се броят, добавяйки, че „всички албанци заедно, по демократичен начин, ще гласуват тайно, свободно и справедливо на 13 октомври".
С указ отложи на 8 юни Мета отложи местните избори, които преди това бяха насрочени за 30 юни. В четвъртък той подписа нов указ, с който отложи гласуването за 13 октомври.
Премиерът Еди Рама му отговори, че изборите ще бъдат на 30 юни, а кампанията за тях приключва по-късно през деня с митинг във Вльора.
Американският заместник помощник държавен секретар за Европа и Евразия Матю Палмър заяви, че САЩ признават 30 юни като ден за местни избори в Албания и призова политическите партии да гарантират мирно и редовно гласуване. ЕС също признава датата.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Партията на Рама обявява смяна на Мета след изборите

„Макфакс“ (Македония): Партията на Рама обявява смяна на Мета след изборите

28 Юни 2019 | 17:43 | Агенция "Фокус"
Тирана. Управляващата в Албания Социалистическа партия на премиера Еди Рама се придържа към позицията, че местните избори в страната ще се проведат на 30 юни, като съобщи, че веднага след тях ще последва смяна на държавния глава Илир Мета, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Ръководителят на социалистическата парламентарна група Тай Бала оцени, че новият указ на Мета за провеждането на местните избори на 13 октомври е нищожен, както и този за отлагане на изборите.
„Местните избори ще се проведат на 30 юни, а последната глупост на Мета няма нищо общо с това, което албанците трябва да направят. Мета играе грозна карнавална игра. Датата 30 юни е запечатана с решение на съда. Избирателната колегия отмени решението на Мета”, подчерта Бела в интервю за Top Channel.
По думите му предложението за импийчмънт на президента Мета отива в посока на приемане и това се очаква да се случи по време на парламентарна сесия до началото на август, когато депутатите заминават за лятната ваканция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат-М“ (Македония): Илир Мета предложи местните избори да са през есента, Еди Рама отказа

„Алсат-М“ (Македония): Илир Мета предложи местните избори да са през есента, Еди Рама отказа

27 Юни 2019 | 21:20 | Агенция "Фокус"
Тирана. Президентът на Албания Илир Мета в изявление пред медиите заяви, че новата дата за местните избори в страната ще бъде 13 октомври. Държавният глава направи съобщението след редица срещи с представители на опозиционните партии и няколко посланици, предава излъчващият на албански скопски телевизионен канал „Алсат-М“.
„Има две причини, за да избера тази дата. Защото е най-близката дата, когато могат да се организират всеобхватни местни избори и второ, както казах и на 8 юни, когато подписах указа за изборите, това има връзка с гаранцията за продължаване на европейските интеграции, да не бъде разделена Албания от Северна Македония за започването на преговорите. Изгубихме много време, но, за щастие, в дневния ред на ЕС през октомври, по-точно 18 октомври, е да се вземе решение за отваряне на преговорите за членство“, заяви Мета.
Премиерът Еди Рама обаче отхвърли поканата на президента за диалог, въпреки че президентът настоява, че не е част от движението, което призовава за оставката на министър-председателя. И докато Мета провеждаше пресконференция, премиерът реагира чрез социалните мрежи и написа, че единствената дата за местните избори е 30 юни.
„Казах ви да очаквате втора лудост... Сега просто се смилете над него. Датата, която измислиха е една ‘nullum absolutum’… 30 юни е единствената дата за избори“.
Освен, че отхвърли поканата на президента за разговори, Рама го нападна, като заяви, че централата на уличната опозиция е в неговия кабинет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Баша се съгласи на среща с Мета, Рама отговори, че е "зает" с подготовката за изборите

A1 On (Македония): Баша се съгласи на среща с Мета, Рама отговори, че е "зает" с подготовката за изборите

27 Юни 2019 | 11:05 | Агенция "Фокус"
Тирана. Държавният глава на Албания Илир Мета направи усилие за преодоляване на политическата криза в страната, като отправи покана към премиера Еди Рама и лидера на обединената опозиция Лулзим Баша на среща, предава македонската електронна медия A1 On.
Баша е отговорил положително на поканата, като срещата му с Мета е била насрочена за сутрешните часове на деня.
На свой ред обаче Рама е отхвърлил поканата, определяйки усилията на президента като „игра с писма“. Отговорът му – „имаме избори, зает съм“.
След това обаче Мета е уверил, че ще чака Рама за среща от 5:00 до 13:00 часа местно време. И държавният глава на Албания се е появил в кабинета си в ранни зори.
Това е първата официална покана, която Мета отправя към лидерите на двете основни политически партии в страната, пояснява медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Анкетна комисия ще разследва дали Илир Мета е нарушил Конституцията на Албания

A1 On (Македония): Анкетна комисия ще разследва дали Илир Мета е нарушил Конституцията на Албания

26 Юни 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Тирана. Парламентарна комисия реши да предложи на албанския парламент сформирането на анкетна комисия, която да разследва дали президентът Илир Мета е нарушил Конституцията с указа за отлагане на местните избори, предава скопската електронна медия A1 On.
Решението, прието с 13 гласа „за" и един „против", е поредна стъпка в процедурата за отстраняване на държавния глава след подаденото в парламента искане, подписано от 55 депутати, повечето от управляващото мнозинство.
Инициаторът Адор Шамати, депутат от Социалистическата партия, определи искането като основателно. „Когато предизборната кампания вече беше започнала, президентът подписа указ за отлагане на изборите извън неговите правомощия, като по този начин наруши Конституцията. Искането, отправено от 55 депутати за неговото уволнение, е основателно. По-рано Централната избирателна комисия не взе под внимание анулирането на изборите, като по този начин омаловажи указа за отлагането им“, припомни Шамати.
Предложението на комисията за формиране на анкетна комисия ще бъде включена в дневния ред на парламентарната сесия на 4 юли.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Повече от 12 хиляди полицаи ще бъдат задействани за изборите в Албания

„Локално“ (Македония): Повече от 12 хиляди полицаи ще бъдат задействани за изборите в Албания

26 Юни 2019 | 09:16 | Агенция "Фокус"
Тирана. Повече от 12 000 полицейски служители ще бъдат ангажирани за местните избори в Албания, които ще се проведат на 30 юни, от които около 7 000 ще бъдат разположени на терен, съобщава скопското електронно издание „Локално“. Останалите 5 000, включително специалното полицейско звено за бърза намеса, ще бъдат ангажирани при необходимост.
Съгласно Изборния кодекс, полицейските служители трябва да са извън избирателните секции, пред всяка от които ще бъдат разположени по двама представители на органите на реда.
Поради липсата на човешки ресурси, полицейските служители ще бъдат подпомагани и от граничната полиция, както и от командоси.
Също така ще бъдат на разположение 350 граждански превозни средства и превозни средства от Департамента за гранична и миграционна дейност, за да се гарантира реда и сигурността.
На основание чл. 42 и 114 от Изборния кодекс, полицейските служители са длъжни да поддържат ред извън и, ако е необходимо, вътре в избирателните секции, както и да осигуряват транспортирането на материалите за изборите.
От събота, 29 юни, полицията ще гарантира сигурността на помещенията за избирателни секции и материалите за гласуването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция потвърди бойкота на местните избори

„Макфакс“ (Македония): Албанската опозиция потвърди бойкота на местните избори

25 Юни 2019 | 11:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Обединената албанска опозиция не признава решението на комисията, която не уважи указа на президента Илир Мета за отлагане на изборите. Така опозицията потвърди позицията си, че няма да участва в гласуването на 30 юни, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
„Тази седмица ще кулминират протестите на хората. Това не са избори. Ние не ги признаваме това, това са избори Рама и ще уважим указа на президента Мета да отложи изборния процес. На 30 юни няма да има избори, нашата съпротива ще бъде още по-голяма“, увери Дашамир Шехи от Движението за национално развитие след срещата на обединената албанска диаспора.
По думите му решението на избирателната комисия е нищожно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Избирателната колегия в Албания реши, че изборите ще се проведат

A1 On (Македония): Избирателната колегия в Албания реши, че изборите ще се проведат

24 Юни 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Тирана. Избирателната колегия в Албания реши, че местните избори ще се проведат на 30 юни, съобщава македонският електронен портaл A1 On
Това беше решено от днешната сесия на Колегията, потвърждавайки решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), което отхвърля искането на Партията за национално единство да бъде заличено от бюлетините.
На заседанието лидерът на партията адвокат Идайет Бекири обясни възражението, като отбеляза, че указът на президента Илир Мета за отлагане на изборите е публикуван в Държавен вестник и е в сила и в условия на напрегната политическа ситуация неговата партия не иска да участва в изборите.
Указът на президента е нарушение на Конституцията. Той е невалиден административен акт, заяви представителят на ЦИК.
След като обяви решението на избирателния колегиум, че изборите ще се проведат на 30 юни, първата реакция дойде от кабинета на президентаИлир Мета.
Теди Блуши, говорител на президента Мета, оцени решението като "оркестриран скеч".
Кабинетът на президента обяви, че той утре сутрин ще даде пресконференция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: В цяла Албания ще има избори на 30 юни

Еди Рама: В цяла Албания ще има избори на 30 юни

23 Юни 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Тирана. На митинг в албанския град Финич премиерът на страната и лидер на управляващата Социалистическата партия Еди Рама заяви, че на 30 юни изборите ще се проведат в цялата страна и този ден ще бъде обикновен ден, но ако има спорадични случаи на протести и бойкот, каза той, те ще бъдат "неспособни да блокират процеса", цитира думите му македонското издание “Република“
Масовият протест на обединената албанска опозиция, проведен в петък вечер, изглежда не е променил позицията на премиера Еди Рама за провеждане на местните избори на всяка цена, коментира изданието.
Заради бойкота от страна на опозицията в 35 от общо 61 общини ще има само един кандидат за кмет от управляващата коалиция – Алианс за европейска Албания, водена от Социалистическата партия. Коалицията със свои кандидати участва във всички общини.
В останалите 26 общини има регистрирани и кандидати от други политически сили, които не са част от обединената опозиция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pressing TV (Македония): Протестиращи свалиха Еди Рама от власт - но само символично

Pressing TV (Македония): Протестиращи свалиха Еди Рама от власт - но само символично

22 Юни 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
Тирана. На протестите в петък вечер в Тирана протестиращи "свалиха" премиера Еди Рама от власт - но само символично, предава македонската Pressing TV.
Поддръжниците на опозицията свалиха импровизиран паметник на албанския министър-председател, поставен пред парламента в Тирана. По този начин бе сложен край на "царуването" на Рама.
Все пак протестът на Демократическата партия и други по-малки опозиционни партии продължи мирно за около два часа.
"Албания е свободна страна. Това трябва да се чува в Лондон, Вашингтон, Париж, Брюксел, европейска Албания е свободна в очите на света”, каза лидерът на ДП Лулзим Баша.
Той каза, че до 30 юни, за когато са насрочени местните избори, протестите ще се провеждат всеки ден.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Местните избори ще се проведат, не си играйте с огъня

Еди Рама: Местните избори ще се проведат, не си играйте с огъня

21 Юни 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министър-председателят на Албания Еди Рама увери, че местните избори, насрочени за 30 юни, ще се проведат в цялата страна, като предупреди онези, които дръзнат да „нарушат“ този процес, да не си „играят с огъня“, съобщава скопското електронно издание МКД.
Във връзка с институционалната и политическа криза, която възникна заради разногласието между Рама и президента Илир Мета за датата на провеждане на местни избори, премиерът отбеляза, че решението е ясно и че то се подкрепя цялата международна общност .
„Хората имат право да избират деня, определен от Конституцията, а законът и политиците имат задължението да излязат пред хората. Който не излезе пред хората, той е свободен да го направи, но историята показа, че не само не получава нищо, а напротив, плаща голяма политическа цена”, подчерта Рама.
По повод твърденията на опозицията, че няма да има избори, Рама заяви, че това е „отчаяно усилие, което няма никакъв шанс да спре основата на правилата на демократичното съжителство".
„Не е проблем, че настоявам за избори, за спазване на Конституцията и правото на гражданите да избират", подчерта Рама.
Албанският президент Илир Мета отложи местните избори преди две седмици, обяснявайки това решение с „дълбоката политическа криза" в страната.
Албанската опозиция ще проведе деветия си протест, а лидерът на обединената опозиция Лулзим Баша от Демократическата партия заяви, че няма да се откаже от искането за оставка на Рама, съставянето на преходно правителство и обявяването на предсрочни парламентарни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

1tv (Македония): Над 1700 полицаи са задействани за протеста на опозицията в Тирана

1tv (Македония): Над 1700 полицаи са задействани за протеста на опозицията в Тирана

21 Юни 2019 | 19:03 | Агенция "Фокус"
Тирана. Най-малко 1700 полицаи са задействани за протеста на обединената албанска опозиция, който започва в 20:00 часа местно време (21:00 часа българско време) в столицата Тирана, предава македонският телевизионен канал 1tv.
Полицейските сили ще бъдат разположени основно пред правителството и парламента в Тирана.
В случай на опит за влизане в институциите и заплаха за живота на полицейските служители ще се използват сълзотворен газ и водни оръдия. В близост ще има още противопожарни екипи и линейки. Движението в Тирана ще бъде ограничено във връзка с протеста, а влизането на автобуси, превозващи демонстранти, няма да бъде допускано в центъра.
Протестът ще продължи до полунощ, макар полицията разреши провеждането му до 22:00 часа.
От посолствата на САЩ, Обединеното кралство, други страни от ЕС и мисията на ОССЕ призоваха участниците да се откажат от всякакъв вид насилие. Те предупредиха, чче според тях отговорността за всякакви неблагоприятни последици се поема от организаторите.
Лидерът на Демократическата партия Лулзим Баша даде гаранция, че деветият „национален протест" ще бъде мирен. „Довечера няма да има нито един епизод на насилие. Ние предприехме всички необходими мерки, за да предотвратим проникването на провокатори“, поясни Баша, като допълни, че ще се включи в демонстрацията заедно със съпругата и двете си дъщери.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Албанският президент се закани да изкара войската на улицата

„МКД“ (Македония): Албанският президент се закани да изкара войската на улицата

19 Юни 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Албанският президент Илир Мета на среща с посланиците на страните-членки на Европейския съюз заяви, че в длъжността си на върховен главнокомандващ ще изкара войската на улицата, ако има опит за провеждане на местните избори в страната на 30 юни, които той отложи, предава скопското електронно издание „МКД“.
Според албанския ежедневник Shqip, албанският държавен глава е казал, че е получил информация от чуждестранни служби, че ако се стигне до провеждане на вота ще бъдат организирани размирици по улиците на градовете, а той, като президент, не може да допусне това.
Срещата, проведена с посланиците на страните-членки на ЕС, продължи два часа и бе посветена на политическата криза в страната, особено на решението му да отложи изборите.
Мета изпрати писмо до посланиците във вторник, в което обяснява причините за отлагането на изборите, като добави, че „албанците няма да гласуват на 30 юни“.
В писмото той оцени решението на управляващата Албанска социалистическа партия за импийчмънт като преврат.
Мета, наред с други неща, обеща да се опита да събере албанския премиер Еди Рама и лидера на основната опозиционна албанска Демократическа партия Лулзим Баша на масата за преговори, за да намерят решение.
Ако успее в това, както се съобщава, той ще помоли опозицията да се откаже от насрочения за 21 юни протест на „албанската обединена опозиция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ММС.мк (Македония): Посрещнаха Еди Рама в Лондон с протести

ММС.мк (Македония): Посрещнаха Еди Рама в Лондон с протести

18 Юни 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Група албанци се събраха на протест пред лондонски хотел срещу лидера на кабинета в Тирана – Еди Рама, предава скопският информационен портал ММС.мк.
Рама, заедно с колегите си от Сърбия и Северна Македония – Ана Бърнабич и Зоран Заев, са в британската столица за участие в конференция, на която са представени потенциалните инвеститори за Западните Балкани.
Малката тълпа от протестиращи, които се събраха пред хотела, издигнаха лозунги на албански и английски, изразявайки подкрепа към „братята" в Албания, които се опитват да наложат смяна на властта в Тирана.
Демонстрантите разкритикуваха Еди Рама и го обвиниха във воденето на престъпна политика.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Еди Рама ще внесе жалба срещу BILD, от вестника му отговориха да научи какво е независима прокуратура и функциониращ съд

"Локално" (Македония): Еди Рама ще внесе жалба срещу BILD, от вестника му отговориха да научи какво е независима прокуратура и функциониращ съд

18 Юни 2019 | 00:42 | Агенция "Фокус"
Тирана. Публикуваните от германския вестник BILD записи за план на Социалистическата партия за манипулация на изборите разгневиха албанския премиер Еди Рама, който обяви, ще ще заведе дело срещу журналиста Петер Тиеде. Рама написа в социалната мрежа "Туитър", че е решил да изправи автора на статията "на съд в Германия", защото правосъдието "не си играе с тайните на разследването, достойнството на гражданите и уважението към държавата", съобщава македонското електронно издание "Локално".
"Реших този журналист да бъде изправен пред германските съдилища, в тази благословена страна, където справедливостта не се играе с тайните на разследването и където се зачита достойнството на хората и държавите. Да видим кой е прав", пише албанският премиер, който по-рано определи записите като изнудване.
Тиеде отговори на Рама чрез съобщение във "Фейсбук", в което заяви: "Рама все още не е чувал за независима съдебна система" и затова изисква разследване от прокуратурата.
Тъй като Рама е в Лондон, той го посъветва да се информира какво е това независима прокуратура и функционални съдилища.
"Тъй като ръководителят на албанското правителство все още не е чул за независимата съдебна система, сега иска от прокурора да разследва. Сега Рама е в Лондон, нека да получи урок за това какво е независима прокуратура и истински, функционални съдилища", гласи отговорът на Тиеде.
Първата статия, озаглавена "Как мафията манипулира изборите в Албания", беше публикувана от вестник BILD по-рано този месец, когато помести информация от разговори, направени от албанските разследващи органи, подслушвали кои мафиотски кланове купуват гласове за премиера Еди Рама.
В шестте разговори се чува гласът на гангстера Астрит Авдулай, който разговаря с кмета на пристанищния град Дуръс и директора на "Водовод". Днес вестникът обяви 16 записани разговори за град Пешкопия, където се чува и гласът на премиера Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Локално" (Македония): Еди Рама ще внесе жалба срещу BILD, от вестника му отговориха да научи какво е независима прокуратура и функциониращ съд

"Локално" (Македония): Еди Рама ще внесе жалба срещу BILD, от вестника му отговориха да научи какво е независима прокуратура и функциониращ съд

17 Юни 2019 | 22:08 | Агенция "Фокус"
Тирана. Публикуваните от германския вестник BILD записи за план на Социалистическата партия за манипулация на изборите разгневиха албанския премиер Еди Рама, който обяви, ще ще заведе дело срещу журналиста Петер Тиеде. Рама написа в социалната мрежа "Туитър", че е решил да изправи автора на статията "на съд в Германия", защото правосъдието "не си играе с тайните на разследването, достойнството на гражданите и уважението към държавата", съобщава македонското електронно издание "Локално".
"Реших този журналист да бъде изправен пред германските съдилища, в тази благословена страна, където справедливостта не се играе с тайните на разследването и където се зачита достойнството на хората и държавите. Да видим кой е прав", пише албанският премиер, който по-рано определи записите като изнудване.
Тиеде отговори на Рама чрез съобщение във "Фейсбук", в което заяви: "Рама все още не е чувал за независима съдебна система" и затова изисква разследване от прокуратурата.
Тъй като Рама е в Лондон, той го посъветва да се информира какво е това независима прокуратура и функционални съдилища.
"Тъй като ръководителят на албанското правителство все още не е чул за независимата съдебна система, сега иска от прокурора да разследва. Сега Рама е в Лондон, нека да получи урок за това какво е независима прокуратура и истински, функционални съдилища", гласи отговорът на Тиеде.
Първата статия, озаглавена "Как мафията манипулира изборите в Албания", беше публикувана от вестник BILD по-рано този месец, когато помести информация от разговори, направени от албанските разследващи органи, подслушвали кои мафиотски кланове купуват гласове за премиера Еди Рама.
В шестте разговори се чува гласът на гангстера Астрит Авдулай, който разговаря с кмета на пристанищния град Дуръс и директора на "Водовод". Днес вестникът обяви 16 записани разговори за град Пешкопия, където се чува и гласът на премиера Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BILD представи записи на албанските следователи, доказващи наличието на план на СП за манипулация на изборите

BILD представи записи на албанските следователи, доказващи наличието на план на СП за манипулация на изборите

17 Юни 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Тирана. След като по-рано BILD публикува статия за връзките между мафията и управляващите в Тирана, сега германският вестник представя на читателите записи с английски превод, които за първи път показват, че Социалистическата партия на премиера Еди Рама е имала систематичен план за манипулация на изборите в Албания през 2017 г.
Целта - изборна измама, купуване на гласове, изнудване на опозиционните избиратели.
BILD публикува някои от записите, някои от които идват от т,нар. случай "184/2016". Всички те са примери за това как се манипулира, заплашва и купува индивидуалния избирател; как политиците, бизнесмените и престъпниците работят заедно.
На записа се чува как МВР е изработил план за победа на СП на изборите. В разговора се обяснява как ниво по ниво - с пари, натиск и престъпници се гарантира, че резултатът е "правилен".
От редакцията подчертават, че записите са получени от следователи по случая.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Официално започна процедурата за отстраняване на Илир Мета от президентския пост

„Локално“ (Македония): Официално започна процедурата за отстраняване на Илир Мета от президентския пост

17 Юни 2019 | 15:11 | Агенция "Фокус"
Тирана. С внасяне на искане в парламента албанските управляващи социалисти официално започнаха процедурата за отстраняване на президента Илир Мета от длъжност, съобщава скопското електронно издание „Локално“ .
Искането бе подписано от 55 депутати, включително от представителите на новата парламентарна опозиция.
Координаторът на коалицията Таулант Бала, след като подаде искането, заяви, че държавният глава е извършил няколко нарушения на Конституцията, с които сериозно е подкопал „принципа за упражняване на суверенитета от народа".
„Първоначално президентът на републиката, въз основа на конституционните правомощия, подписа решение за отменяне на датата на местните избори, 30 юни. С отлагането на тази дата, без да се посочва друга, президентът надхвърли компетенциите си и се постави над Конституцията“, поясни Бала.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Изборите ще нанесат голям удар на опозицията

Еди Рама: Изборите ще нанесат голям удар на опозицията

16 Юни 2019 | 20:00 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама смята, че резултатите от местните избори на 30 юни въпреки бойкота на опозицията ще нанесат силен удар на противниците на съдебните реформи, цитира думите на албанския премиер македонският телевизионен канал, излъчващ на албански "Алсат М".
"Изборите през юни не само ще определят кой ще ръководи общините, но и какво ще бъде бъдещето на Албания през следващите 30 години", каза Рама.
Ръководителят на албанското правителство заяви, че опозицията се провали преди две години, когато е напуснала парламента, а сега има същото желание да възпрепятства европейската интеграция на Албания.
Опозицията от своя страна се опитва да предотврати изборите по всякакъв възможен начин. Поведението им е критикувано от Европейския съюз и САЩ, които заявяват, че институциите са място за решаване на проблеми, а не улицата и насилието срещу полицията, правителството и парламента.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Макфакс" (Македония): Политическата криза в Албания: Полицията арестува 16 представители и поддръжници на опозицията

"Макфакс" (Македония): Политическата криза в Албания: Полицията арестува 16 представители и поддръжници на опозицията

15 Юни 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанската полиция арестува 16 представители и поддръжници на опозиционната Демократическа партия в албанския град Пареняс. Те са обвинени в блокиране и предотвратяване на предизборната кампания на управляващата Социалистическа партия, предава македонската информационна агенция "Макфакс".
Четирима представители на Демократическата партия, двама местни лидери и двама генерални секретари, бивш депутат от Демократическата партия и трима привърженици на партията, са арестувани за незаконно организиране на митинг.
Арестите последваха, след като протестиращите блокираха конвоя на Еди Рама от автомобили в Пареняс. Албанският премиер трябваше да се срещне с привърженици на партията и да обяви кандидата на партията за кметския пост в града.
Албания е в дълбока политическа криза, след като президентът Илир Мета издаде указ, който отложи местните избори, насрочени за 30 юни, а управляващата партия на Рама в парламента започна инициатива за отстраняването му от власт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Нападнаха с камъни кортежа на албанския премиер, има ранени демонстранти (ВИДЕО)

„Макфакс“ (Македония): Нападнаха с камъни кортежа на албанския премиер, има ранени демонстранти (ВИДЕО)

14 Юни 2019 | 17:52 | Агенция "Фокус"
Тирана. Демонстранти нападнаха кортежа на албанския премиер Еди Рама с камъни край град Либражд, намиращ се непосредствено до албанско-македонската граница, предава агенция „Макфакс“.
Според информацията, полицията е имала трудности да свали блокадата срещу конвоя на Рама.
Автомобилът на министър-председателя все пак е успял да заобиколи голяма част от тълпата, използвайки странични пътища.
Няколко демонстранти са получили наранявания, след като са били ударени от коли в кортежа на Рама.
Македонската агенция отбелязва, че това се случва в момент, когато албанският парламент осъди президента Илир Мета за неговото решение да отмени местните избори, които трябваше да се състоят на 30 юни. Това влоши политическата криза в Албания, където опозицията провежда масови протести срещу правителството на социалистите от месеци.

Колата на албанския премиер Еди Рама, както и други превозни средства от ескорта, бяха атакувани с яйца, твърди предмети и пиротехника в град Либражд, на около 60 км от граничния пункт Кафасан на границата между Албания и Македония, пък съобщава скопското електронно издание „Локално“.
Според изявление на полицията инцидентът се е случил при влизането в града, където Рама трябваше да проведе изборен митинг, докато привържениците на опозицията се опитаха да го предотвратят.
Бившият депутат от Демократическата партия Аурел Булугагши, председателите на клоновете на партията в Либражд и съседния град Перес, Аржан Карурик и Буяр Врето, бяха задържани във връзка с инцидента. Още пет души бяха арестувани, други 23 са задържани, а 16 от тях ще бъдат лишени от свобода за определен срок.
Полицията съобщи, че арестът е базиран на кадри от охранителни камери, а извършителите ще отговарят за „организиране на незаконни протести, възпрепятстващи движението на превозни средства и възпрепятстване на избирателните органи“.
Опозиционният лидер Лулзим Баша нарече ареста „дяволски план на човек, който е в пълна паника заради това, че губи властта си“, визирайки премиера Еди Рама.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"НОВА" (Македония): Парламентът в Тирана направи първа стъпка по отстраняване на Илир Мета от президентския пост

"НОВА" (Македония): Парламентът в Тирана направи първа стъпка по отстраняване на Илир Мета от президентския пост

13 Юни 2019 | 22:04 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският парламент гласува в подкрепа на предложението на депутатите от управляващото мнозинство срещу решението на президента Илир Мета да отложи насрочените за края на юни местни избори, което е първата стъпка към отстраняването от длъжност на държавния глава, съобщава скопската телевизия"НОВА".
От присъстващите в залата "за" резолюцията гласуваха 100 депутати, седем - "против", двама се въздържаха се, а един не упражни правото си.
Броят на гласовете в подкрепа на предложението на Социалистическата партия изненада мнозина, които бяха сигурни, че депутатите опозиция няма да гласуват.
Вотът бе предшестван от многочасови дебат, в който се включи и премиерът Еди Рама. Съгласно думите му, решението на Мета да отложи местните избори, насрочени за 30 юни, не може да бъде толерирано. Според Рама с това решение Мета надхвърля всички конституционни правомощия като държавен глава.
В приетия документ, между другото, се посочва, че албанският парламент счита, че президентският указ на Мета е "абсолютно недействителен акт, преминал отвъд конституционните и законовите правомощия на председателя на институцията, и като такъв се счита за нищожен".
Рама също така изразява пълна подкрепа за решението на Централната избирателна комисия да продължи изборния процес.
Резолюцията, съгласно Основния закон на страната, трябва да бъде внесена в Конституционния съд, който да реши дали да освободи от длъжност или не държавния глава.
Тази най-висока съдебна инстанция не функционира повече от година. В момента има само един съдия, останалите осем бяха уволнени, след като той се провали в процеса на проверка, т.е. невъзможността да докажат произхода на собствеността си. Припомня се, че трима от членовете са предложени от президента на страната, трима от Върховния съд, който също не работи, и трима от парламента.
Какви стъпки ще бъдат предприети от управляващото мнозинство, все още не е известно, но в Тирана са категорични, че ще се проведат избори на 30 юни. Междувременно опозицията обяви по-масивни и по-силни протести и никакви преговори с Рама.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В албанския парламент започва процедурата за импийчмънт на Илир Мета

„Макфакс“ (Македония): В албанския парламент започва процедурата за импийчмънт на Илир Мета

13 Юни 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Тирана. Депутатите в парламента в Тирана започнаха обсъждане на предложението на Социалистическата партия за отстраняване на държавния глава на Албания Илир Мета от длъжност, предава македонската информационна агенция „Макфакс“.
Съответното предложение бе отправено след решението на президента да отмени насрочените за 30 юни местни избори. Очаква се гласуването по него да се състои след дебатите, които по всяка вероятност ще продължат часове.
Мета отмени местните избори, заради опасение, че напрежението ще прерасне в гражданска война, тъй като опозицията бойкотира гласуването.
Управляващата Социалистическа партия се нуждае от 94 гласа „за", за да замени Мета. Парламентът в Тирана е 140-местен. Дори и да бъде събран необходимия брой гласове, окончателното решение е на Конституционния съд, макар той да не функционира близо една година.
Албанският премиер Еди Рама настоява, че местните избори ще се проведат на 30 юни, като подчерта, че президентът Мета вече не заслужава да остане на власт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РСЕ (Македония): Албанският парламент ще обсъди искането за импийчмънт на Илир Мета

РСЕ (Македония): Албанският парламент ще обсъди искането за импийчмънт на Илир Мета

11 Юни 2019 | 15:27 | Агенция "Фокус"
Тирана. Парламентът в Тирана насрочи за четвъртък (13.06) искането за обсъждане на задействане на процедура за импийчмънт на държавния глава Илир Мета, предава Радио „Свободна Европа“ в македонската си редакция.
Съответното е договорено на срещата между председателя на парламента Грамоз Ручи и координаторите на партиите, представени в законодателния орган в Тирана.
Очаква се в рамките на деня Мета да направи обръщение по повод решението му за отлагане на местните избори. Те трябваше да се проведат в края на месеца.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама отговори на албанския президент: Местните избори ще се проведат на 30 юни

Еди Рама отговори на албанския президент: Местните избори ще се проведат на 30 юни

10 Юни 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама отговори на решението на президента да отмени постановлението за провеждане на избори на 30 юни, предава най-големият албански телевизионен канал Top Channel.
На представянето на кандидата за кмет на Берат от неговата партия, министър-председателят бе категоричен, че местният вот ще се състои на 30 юни.
„Протестът е отчаяно усилие от страна на тези, които ще загубят. Изборите на 30 юни ще се проведат и тези избори не принадлежат на президента или на опозицията. Тяхната цел е да унищожат изборите“, каза Рама.
Той добави, че Случай 339 е следа, а не доказателство: „Билд не извърши никакво разследване. Къде взеха лентата за наблюдение? Те не искат справедливостта да бъде еднаква за всички. Социалистическата партия има недостатъци, но ние сме на правилната страна на историята“, заяви албанският премиер, като нарече лидерите на опозицията отчаяна група, която иска Албания да се отдалечи от Европа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Албанският президент отложи местните избори в страната

„Фокус“ (Македония): Албанският президент отложи местните избори в страната

10 Юни 2019 | 16:35 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският президент Илир Мета отложи местните избори в Албания, които бяха насрочени за 30 юни, на основание, че това е единственият начин да се избегне евентуална ескалация на ситуацията в страната, която, според него, може да прерасне в граждански конфликт, предава македонският „Фокус“.
„Като държавен глава и символ на единството на народа, смятам че в момента има сериозна заплаха за обществената сигурност, демократичната стабилност и обществения мир в страната“, заяви Мета.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илир Мета: Без дата от президента не може да се проведат избори

Илир Мета: Без дата от президента не може да се проведат избори

10 Юни 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Тирана. Позовавайки се на конституцията, Илир Мета заяви, че президентът на републиката е единственият конституционен орган с правомощия да определя дата за провеждане на избори и референдуми, цитира думите македонското електронно издание "Слободен пачат", като се позовава на албанската медия Top Channel.
Албанският президент Илир Мета даде рано тази сутрин извънредна пресконференция, за да изясни решението си относно отлагането на местните избори, които трябваше да се проведат на 30 юни.
Според него изборите са момент на единство за албанските граждани и не могат да се възприемат като ден за разделение
„Без дата, посочена от президента на републиката, не могат да се провеждат общи или местни избори. Датата на изборите никога не може да бъде ден на разделение. Има реална опасност Албания да се насочи към непредсказуема ескалация, която може да предизвика непредвидими последици. Това е заплаха за мира в страната. С провеждането на избори без надпревара и без участието на опозицията, се нарушават някои от конституционните принципи - казва Мета, цитиран от албанската медия Top Chanel.
Албанският премиер Еди Рама заяви вчера, че албанският президент Илир Мета е загубил правото си да остане в кабинета си. Според него решението за отмяна на изборите, насрочени за 30 юни, не е последното „чудо“ на Илир Мета и че „ще има още“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Albanian Daily News: Социалистическата партия започва процедура за освобождаване на президента

Albanian Daily News: Социалистическата партия започва процедура за освобождаване на президента

10 Юни 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Тирана. Ръководството на Социалистическата партия (СП) реши да започне процедурите за освобождаване на президента на републиката, Илир Мета, пише англоезичното албанско издание Albanian Daily News.
В публична декларация, направена в края на среща на ръководството в понеделник, говорителят на правителството,Елиса Спиропали, каза, че това е решението на ръководството на СП и процедурите ще започнат веднага.
"Ръководството на СП обсъди бруталния акт на Илир Мета. Ръководството реши да проведе парламентарен дебат по този въпрос, за да се обсъдят всички аргументи на президента за отмяната на датата на изборите. Накрая ще се произнесе Избирателната колегия или Централната избирателна комисия, които да анализират ситуацията от юридическа гледна точка ”, каза Спиропали.
Според нея президентът е загубил правото си да остане на поста си.
"Сега е нашето право да защитаваме албанската конституция", каза Спиропали.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еди Рама: Вчера Илир Мита реши съдбата си като президент

Еди Рама: Вчера Илир Мита реши съдбата си като президент

9 Юни 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Тирана. Албанският премиер Еди Рама предупреди днес, че албанският президент Илир Мета е загубил правото си да остане в кабинета си. Според него решението за отмяна на изборите, които бяха насрочени за 30 юни, не е последното чудо на Илир Мета, подчертавайки, че такива ситуации ще има все повече пред албанския телевизионен канал Top Chanel, цитиран от македонското електронно издание “Слободен печат“.
„Президентът на републиката се прояви в събота като спасител на опозицията“ като Рама предупреди, че планът е политическо самоубийство, той е правно невалиден и срамен в морално отношение. „И не се учудвайте, ако ви кажа, че още не сте виждали нищо от лицето на спасителя на опозицията. Това не е последната лудост, ще има повече. Едно нещо е сигурно, независимо дали Сали (Бериша) иска или дали Лулзим (Баша) иска или или не, изборите ще се проведат на 30 юни. Конституцията на републиката не е филджан (чаша за турско кафе – бел. прев.), който се обръща. Изборите не са дъното на турското кафе, което се обръща с чашата. Вчера Илир Мета реши съдбата си за президент, който загуби правото си да остане на тази служба!“ - заяви ръководителят на албанското правителство Еди Рама
В събота президентът на Албания Илир Мета отложи местните избори на 30 юни, като отмени указа си от миналия ноември.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.