НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

5 Август 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската страна от Смесената комисия по исторически и образователни въпроси не приема предложената от ръководителя на българския екип Ангел Димитров извънредна среща на комисията. Оглавяващият македонската страна Драги Георгиев заяви пред скопския телевизионен канал „Телма“, че все още до него не е стигнала официалната покана, но е бил информиран по електронен път от външния министър на Македония Никола Димитров за идеята.
„Просто е невъзможно да се стигне до такава среща, защото вече имаме насрочено заседание за 12-13 септември в София. Това бе договорено на последната среща в Скопие през юни, когато се проведе последното ни заседание. И от друга страна смятам, че една такава трескава динамика на нашите срещи може да бъде повече контрапродуктивна, отколкото да даде плодове“, заяви професор Драги Георгиев, председателят на македонския екип в Комисията по исторически и образователни въпроси с България.
Той смята, че намирането на решение трябва да стане чрез академичен процес и дебати, а не чрез свикване на ад-хок срещи, в които трябва да бъде постигнато решенеие. Според него договорената динамика от шест срещи годишно е оптимална за постигане на решение по най-чувствителните въпроси.
Относно различните възгледи на София и Скопие за Гоце Делчев, Георгиев заяви, че те винаги са съществували и че двете страни имат аргументи за това. Гоце Делчев се е родил и загинал в Македония, посочва професорът и отбелязва, че той носи идеята за автономна Македония и силна македонска идентичност. Но, по неговите думи, в същото време има документи, където той се обявява за българин.
„Когато се разгледат тези източници, тези документи, много е трудно да разграничите ясната идентичност на Гоце Делчев“, заяви Георгиев, като изрази мнение, че не е работа на Комисията да определя идентичността на Делчев.
„Комисията не е създадена, за да каже, че ще отбелязваме Гоце Делчев, защото е българин или македонец. Комисията трябва да открие качества и ценности в личността, както и дейности на Гоце Делчев, които се припознават и от българския, и от македонския народ“, обяснява Георгиев.
За него изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че до октомври трябва да се постигне решение по този въпрос е мек натиск над Комисията. Той призна, че разбира защо политиците искат този въпрос да бъде решен по-бързо, но според него за една година не могат да се постигнат полезни решения по чувствителните въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

15 Юли 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващата част в България“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

7 Юли 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бВТ. „Гоце Делчев e общ. Имаме обща история. Точно това казва и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. В този договор България иска да кажем истината“, отбеляза тя. „Гоце Делчев е българин, виден революционер, една от най-важните фигури и за тях, който се е борил за автономия на Македония и Одринска Тракия. Не виждам какво толкова се караме за него. Мисля, че тази личност трябва да ни обединява, а не да ни разделя“, уточни Захариева. „Изключително добри отношения имаме с премиера Заев и с външния министър Никола Димитров, но като че ли има още доста път да извървим за пълно доверие. Но знаците са много добри и началото не е лошо“, коментира тя.
Вицепремиерът уточни, че България тази година за първи път ще бъде член на Берлинския процес. „Целта на тази инициатива, създадена 2014 г., е да се върне фокусът от страна на Европейския съюз към Балканите, да се работи за свързаност между хората - транспортна, енергийна, дигитална, да се работи за помирение, много важен елемент от Берлинския процес“, добави външният ни министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

5 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спортните. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Познан, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали е оптимист, че през октомври ще започнат преговорите за влизането на Северна Македония в НАТО, Борисов заяви: „Ако историчарските комисии – българската и македонската, си свършат работата, България ще помага много“.
Премиерът заяви, че ако договорът за добросъседство между двете държави не беше подписан, нямаше да се случи и съпредседателството им за Берлинския процес. „Разбрали сме се с колегата Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща – и то така, както е правилно без да се изкривява историята, за да придвижим нещата напред. Нека да работят, лятото е за работа, а не за почивка“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

4 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Певицата Тамара Тодевска се извини в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, заради изпълнението на химна на Северна Македония, в което тя не спомена имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, предава македонската информационна агенция Макфакс.
Агенцията припомня, че по време на приема в американското посолство в Скопие, провел се на трети юли вечерта, Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка, като пропусна частта, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули.

В своята публикация певицата пише:
„Позволете ми от цялото си сърце да се извиня за вчерашната грешка. Няма по-голяма чест за един артист да изпее националния химн и затова приех предложението на посолството на САЩ“.

„Няма думи, с които бих могла да опиша тъгата си заради пропуска, който направих по време на изпълнението си“, подчертава Тодевска, като пояснява още, че „в плен на емоцията и еуфорията, непреднамерено не изпях част от химна.“ В края на съобщението си, певицата добавя „надявам се, че ще успеете да ми простите“.
Пропускът на певицата предизвика остри реакции сред някои македонски сдружения, като се чуха и призиви за извинение от страна на американското посолство в САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Македонска певица не спомена имената на Гоце Делчев и Яне Сандански, докато изпълняваше химна

„МКД“ (Македония): Македонска певица не спомена имената на Гоце Делчев и Яне Сандански, докато изпълняваше химна

4 Юли 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската певица Тамара Тодевска не спомена имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, по време на свое изпълнение на химна на югозападната ни съседка. Това съобщава македонското електронно издание МКД.
Изданието пояснява, че по случай националния празник на САЩ – четвърти юли, в американското посолство в Скопие е организиран прием, провел се в сряда. На него са присъствали премиерът Зоран Заев, президентът Стево Пендаровски, лидерът на опозицията Християн Мицковски, членове на Събранието, бизнесмени и други официални лица.

Като част от програмата е и изпълнение на химна на Северна Македония от Тамара Тодевска. По време на втората строфа, където са включени имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, случайно или не, те не бяха споменати от изпълнителката, коментира изданието, като пояснява, че това става в контекста на водещите се преговори между София и Скопие относно изясняването на проблемите в историята между двете държави, като един от тях се оказа именно националността на Гоце Делчев.

Изданието пише още, че обединената македонска диаспора е поискала изясняване на случая и извинение от страна на американското посолство в Скопие заради грешката, направена по време на изпълнението на химна на югозападната ни съседка от Тамара Тодевска. Според македонската диаспора, чието мнение е предадено в материала, това не е грешка, а преднамерено планирано действие, свързано с някои призиви за промяна на химна на Северна Македония, тъй като, коментира изданието, България настоява споменатите историческите личности да бъдат записани като българи в северномакедонските учебници по история. Изданието добавя, че от София има и заплахи за блокиране на евроинтеграцията на Скопие, ако искането не бъде удовлетворено.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

2 Юли 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат. Това каза на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Интердисциплинарната комисия за Македония няма поставена задача, нито цел, нито мандат, няма уточнени въпроси. Няма и изясняването какъв да бъде резултатът от тази комисия. Тази комисия не действа“, заяви той. „За българските царе и воеводи, правим кой е мой и твой. Това е една работа, която няма да доведе до абсолютно нищо", посочи Кючуков.
Той коментира и външнополитически теми от последните дни. По думите му на последното посещение в Москва председателят на НС Цвета Караянчева е говорила за подобряване отношенията между двете страни, след което тя е предложила руски специалисти да ремонтират самолета Су-25. По въпроса обаче се е реагирало веднага тук в страната, и това отмятане на високо политическо ниво поставя България е неудобна ситуация.
Доц. Кючуков отбеляза също така връщането на Русия в ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа), след като през 2014 година беше изключена заради въоръжения конфликт в Донлас. „От нашата 6-членна делегация, един е липсвал, 4-ма са гласували „въздържали се“, и един е гласувал “за“, уточни той, като изтъкна, че това показва една пълна дисхармония на наши представители на външнополитическия фронт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

28 Юни 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров и българският му колега Екатерина Захариева потвърдиха необходимостта историците от двете страни да ускорят работата си в съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, предава скопската електронна медия Expres.мк.
На срещата им в рамките на форума за Черноморското икономическо сътрудничество двамата събеседници се споразумяха, че до края на годината следва да се вземат решения по важни теми от "общата история", включително съдържанието на учебниците.
В качеството си на домакин на срещата Захариева потвърди подкрепата си за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, но увери, че София ще следи стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през целия процес на преговори.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

28 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, който от четвъртък е в България по покана на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, за да участва на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, ще излезе с нови аргументи и знания в разговорите за Гоце Делчев, коментира опозиционното скопско електронно издание „Република“.
Медията припомня, че в участието си в предаване на местна телевизия, Димитров е заявил, че е чел оригинални писма на Гоце Делчев до Никола Малашевски и други негови съратници. „Република“ цитира думите на външния министър, че „визионерството на Гоце Делчев трябва да служи като мост с България“.
Изданието посочва, че от няколко седмици Димитров защитава българо-македонските отношения и припомня, че българския премиер Бойко Борисов, „опитвайки се да представи проблема гъвкаво, оцени, че Гоце Делчев всъщност е бил български Че Гевара, който се е жертвал за свободата на Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

28 Юни 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров, по покана на българския външен министър Екатерина Захариева, ще вземе участие в 40-ия съвет на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в София в петък, предава скопското електронно издание Press 24.
Според МВнР на срещата на Съвета на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Република Северна Македония се очаква да стане равноправен член на тази организация.
Планирано е министър Димитров да разгледа предимствата и възможностите, които предлагат държавите-членки за участие в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество чрез насърчаване на духа на приятелството и добросъседството, както и задълбочаване на взаимното уважение, доверие и сътрудничество, се казва в съобщението.
Външният министър бе гост в местно телевизионно предаване и заяви, че е чел оригинални писма от Гоце Делчев, изпратени то Никола Малешевски и други сбирки, за да се подготви за срещата и да има аргументи.
„По времето на нашия герой Гоце Делчев ние нямахме държава и той участваше в огромна основа на нашата държавност, в създаването на политическа нация, която е много близка до създаването на етническа идентификация. Миналия уикенд намерих един архив и прочетох оригинални писма от Гоце Делчев, които той е изпратил на Никола Малесевски и други другари. Той е бил невероятен мечтател и по онова време в "Конституцията на Гоце" той настоява за борба с така наречената тиранията, а не с османците. Неговата визия може да служи като мост с България“, каза ръководителят на македонската дипломация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

27 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Оценяваме като груба политическа грешка лансираните от премиера Борисов нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара. Те поставят под въпрос българската позиция за обща история между България и Северна Македония до 1944 г., вредят на българския интерес и на практика обслужват чужда политика в момент на изострени противоречия с македонската страна. Това заявява зам.-председателят на БСП по международна дейност Деница Златева в своя позиция, изпратена от пресцентъра на партията. Според нея нито по своя характер, нито по своите цели борбите на тези две исторически личности могат да бъдат сравнявани и всякакви паралели между тях показват незнание и повърхностно отношение и към историята, и към настоящето. „Настояваме българското правителство да се съсредоточи върху изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Република Северна Македония, а министър-председателят да информира Народното събрание за резултатите от прилагането на Договора във връзка с две години от неговото подписване (01-08-2017 г.)“, заяви Деница Златева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

27 Юни 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров смята, че Македония и България има важни общи цели и е уверен, че ще бъде намерен начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за добросъседство и Гоце Делчев например. Първият дипломат на Скопие бе категоричен, че подобни спорове не бива да застрашават съвместните цели на двете страни, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Убеден съм, че с България споделяме основните общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, подчерта Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.
Той добави, че се надява да има възможност да обсъди въпроса в София, където ще присъства на среща на Черноморската инициатива.
„Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България“, заяви Димитров на пресконференция след среща с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сорайде, която бе на посещение в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин  чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

26 Юни 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев, заяви македонският външен министър Никола Димитров. По въпроса доколко са реални заплахите на София да блокира започването на присъединителни преговори с ЕС през октомври, ако не бъде постигнат договор за Делчев, той изрази убеждение, че ще се намери общо решение. Димитров ще бъде в София в четвъртък, където ще присъства на конференция на черноморската инициатива и ще проведе разговори по темата, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
„Убеден съм, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели. Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин не само да не бъде пречка, но и да бъдат промоутър, както миналата година в Съвета по общи въпроси и наскоро последният, който се проведе в Люксембург“, казва Димитров.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

26 Юни 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. „Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. „Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат‘, подчерта още премиерът Борисов.
Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт“, заяви още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.
В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

26 Юни 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Това каза при откриването на втория Пловдивски икономически форум премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.
"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов. Той посочи, че Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.
Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в града на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.
Тони Михайлов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

24 Юни 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Като добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин. За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: "Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори". Според него няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още:
"Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно", заяви той. По думите му документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия. "Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме

Георги Първанов, президент (2002-2012): Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме

24 Юни 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме. Това каза в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин“ Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012г. относно изказването на македонския президент Стево Пендаровски, че Гоце Делчев в българин. „Оценявам това като наш успех, на колегите от АБВ, защото ние от две години водим тази битка“, припомни Първанов. „Самото изказването е добра стъпка в необходимата посока“, заяви той. „Под каквито и мотиви да го правят, не искам да разсъждавам и да бъде свръхподозрителен, прекалено дълго време сме били подозрителни. Това е безпрецедентно изказване, което трябва да адмирираме и надграждаме. Много е важно това, че се признава, че Делчев в българин, но това не е достатъчно. Ние трябва да погледнем цяло. Аз предлагам и настоявам тази българо-македонска историческа комисия веднага да разгледа изявлението на Пендаровски и да се произнесе по него. Тя би могла да го разшири, връщайки го към правителствата, с един текст, който би могъл да звучи точно определено“, каза той. „Трябва да е ясно, че съвременната македонска държава е част от българската история. Македонската държава израства на клона на вековната българската държава и нация“, добави Първанов.
Попитан дали българският подход трябва да бъде по-твърд, той отговори: „Нашият подход трябва да бъде твърд затова да има анекс или някакъв друг документ, който да се утвърди и от там нататък трябва да бъдем коректни и подкрепящи Македония, защото ние наистина сме най-близките народи. Ако ние имаме едно разбиране по общата история, то ние няма за какво повече да спорим“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ: Партията оценява позитивно изказването на македонския президент, това е и победа в усилията да се защити историческата истина

АБВ: Партията оценява позитивно изказването на македонския президент, това е и победа в усилията да се защити историческата истина

23 Юни 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. В продължение на близо две години от подписването на Договора, АБВ води последователна политика и има национално отговорна позиция за отношенията със Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на партията. За разлика от редица партии, които използват темата за да се върнат на полето на патриотизма и то най-вече по време на избори, без да имат реални действия, то ние от АБВ:
- Още през август 2017 г., единствено ние обърнахме внимание на изказванията на македонския премиер, при неспоменаването на българите в Илинденско-Преображенското въстание;
-21 май 2018 г. излязохме с позиция предложеното име „Илинденска Македония”, която изпратихме на Мултидисциплинарната комисия и представихме пред ръководството на БАН, докато останалите партии приветстваха провокативното предложение и не реагираха на конкретни изказвания на премиера Заев, като „Илинденското въстание е македонско”.
- Организирахме две дискусии с представители на академичните среди, интелектуалци, дипломати и общественици в София и Благоевград.
-Инициирахме две срещи с премиера, с председателя на Мултидисциплинарната комисия и с комисията по външна политика на Народното събрание, пред които поставихме необходимостта да се дефинира понятието „обща история”, за да се спрат посегателствата срещу българската история и култура. Конкретно настояхме: Да се осъществява парламентарен контрол върху работата на българската част на комисията и отчетността й да има публичен характер; Да се дефинира понятието „обща история”; Да се постави въпроса за Илинденско-Преображенското въстание и неговия български характер на първото заседание на комисията; Да се настоява за спирането на фалшификациите по отношение на българската литература и да се прекратят опитите български автори да бъдат македонизирани; Да се помисли за анекс към договора или нов документ, който да има превантивен характер и да гарантира опазването на българската история и култура.
-Представихме позиция за Илинденско-Преображенското въстание и предложихме формулировка за общата ни история;
-март 2019 г. ние издадохме сборник „Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати“. Негов съставител е проф. Божашка, а предговорът е писан от Георги Първанов. Избраните преписки на чуждестранни дипломатически мисии свидетелстват по категоричен начин, че Илинденско-Преображенското въстание представлява най-сериозният опит на българското население да се освободи чрез революция и че то е продължение на освободителните борби на българския народ от 70-те години на XIX в. Документите дават сведения за подготовката и хода на въстанието, за етническия състав на населението в Македония и представляват дипломатически преписки на посланици, консули, вицеконсули, министри на външните работи и държавни секретари и са неоспорими историографски факти.
-Разпространяваме книгата в България и в ЕС, след като лично предадохме на Министър-Председателя 30 копия, които да стигнат до министър-председателите на държавите от ЕС.
През този близо две годишен период нито една парламентарно представена партия не реагира адекватно. Напротив приеха името „Илинденска Македония”, не реагираха на провокативни изказвания на Зоран Заев:
-3 август, изказване на Зоран Заев „Илинденското въстание е македонско”. Неадекватна реакция на Корнелия Нинова.
- 21 август, З. Заев.: „Македонския език ще е официален в ЕС”, включване на БСП и ВМРО, които експлоатират темата, за да се върнат на полето на патриотизма.
Напротив докараха положението до там, че българите да се радваме, че македонците са признали историята ни, че Самуил е български владетел, че българи са участвали в Илинденско-Преображенското въстание. Правителството си постави за приоритет вкарването на Македония в НАТО и ЕС и то без никакви условия, вместо защита на националния ни интерес и история.
АБВ сме горди, че въпреки сме извънпарламентарна партия имаме успехи на това поле. Ние водим битка срещу македонизма, защото той е в ущърб и на България и на Северна Македония и прокарва изкуствени разделителни линии, които ни настройват едни срещу друг. АБВ поведе битката за защита на българската история и няма да спре и това трябва да е ясно на всички. Оценяваме, като положителна стъпка изказването на Президента Пендаровски, че Гоце Делчев е българин. Считаме, че имаме заслуга и тази линия трябва да се поддържа и занапред.
Ние създаваме тенденции, тезите на АБВ за анекс към договора между България и Република Македония и за условия при подкрепата й за членство в ЕС вече са чуваеми и се възприемат от други партии. Този факт може само да ни радва, защото темата за Република Македония е надпартийна и тук следва да си обединим усилията и да защитим българската история, да не позволяваме пренаписване и преиначаване, нито македонизиране на български дейци като Димитър Талев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, братя Миладинови, Даме Груев, Яне Сандански и разбира се Гоце Делчев, заради който през последните дни общата комисия спря работа след провокативното предложение за честване на 7 октомври.
Сега с отлагането на дата за начало на преговорите за членство на Македония в ЕС, ни се дава още една възможност да си защитим интереса, така както го направи Гърция. Ние от АБВ недоумяваме и неприемаме как член на комисията от българска страна може да каже, че България не може да си защити интереса така, както Гърция. Напротив и е редно. Редно е да защити българския интерес, да защити мира на Балканите, да покаже далновидност и да стимулира процес на положително развитие в региона и в ЕС. Това би направил един държавник, за разлика от много политици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

22 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Стево Пендаровски е „слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския наорд“. Така проруската националистическа партия „Единствена Македония“ реагира на думите на държавния глава, който по-рани заяви, че „е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин“, предава скопското електронно издание MakPress.

„Стево Пендаровски се присъедини към марионетното правителство в Скопие в проекта за предаване на македонската история на България с изявлението, че македонският гигант Гоце Делчев е българин“, възмущават се от „Единствена Македония“.

За какви безспорни факти, че Делчев бил българин говори Пендаровски, когато апостолът на македонското революционно движение е чистокръвен македонец от Беломорска Македония, който е посветил живота си за свободата и независимостта на Македония и е поискал да бъде погребан в столицатат на самостоятелната македонска държава.

„С твърдението си,че Делчев е българин, Пендаровски се включва в българската стратегия, че македонците са българия, които Йосип Броз Тито насила е накарал да бъдат македонци“, се добавя в изявлението.

Накрая от Единствена Македония заключват, че „целият свят знае, че е безспорен исторически факт, че Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ и македонската държава. о късмет в бедствието е, че Пендаровски не отразява волята на македонския народ, защото на изборите той бе избран само с 23% от всички записани избиратели, а и голяма част от този малък брой гласове бяха подарък от албанските граждани на Република Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС

Доц. д-р Наум Кайчев: Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС

22 Юни 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". Според него ще се засили тенденцията към по-ретроградни среди, които гледат в друга посока към затваряне на ЕС и по-интензивно сътрудничество с други страни, като например Турция, Русия и Китай. „Не е напълно сигурно, че през месец октомври ще има дата и съответно всичко ще бъде наред, но така или иначе ще бъде предизвикателство и за Скопие, и за Тирана следващия период. В Албания проблемите са по-сериозни и са свързани с вътрешнополитическата криза, която бушува в страната и на фона на своята западна съседка Северна Македония наистина изглежда като стабилна демокрация. Функционира парламентът, опозицията е в парламента, дебатира се, приемат се закони, дори се провеждат редовни избори без особени забележки, докато в Албания виждаме точно обратното. Знаете, че там предстоят едни насрочени местни избори за 30 юни, които все още не е много ясно дали ще бъдат проведени, или не, дали ще бъдат състезание с един кон образно казано и така нататък. Там ЕС трябва да намери онзи ключ, чрез който едновременно да регулира ситуацията в Албания, тоест да постигне едно стабилизиране на политическата система и не само стабилизиране, но вкарването й в един минимум на функциониране. И същевременно да отвори с европейския ключ датата за преговори. Това всъщност е задачата на ЕС – с един куршум, образно казано, да постигне тези две цели“, обясни той. Доц. д-р Наум Кайчев уточни, че българската позиция е изяснена, като припомни, че страната ни по принцип подкрепя началото на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания. Има сигнали, обаче, че подкрепата няма да бъде на всяка цена и в случай, че не бъдат изпълнявани критериите за добросъседство, тя може да бъде оттеглена, добави той.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция

Доц. д-р Наум Кайчев: Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция

22 Юни 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". „Очевидно е, че са давани известни гаранции, специално на Скопие, че може да се очаква позитивно решение през октомври. Чисто на повърхността причината бяха проблемите в Берлин с германския Бундестаг, който нямаше технологично време да разгледа доклада на комисията, която препоръчва начало на преговори и да даде зелена светлина. Но по-сериозният проблем като че ли е Париж и отчасти Хага. Имам предвид визията на президента Еманюел Макрон за един по-различен и по-дълбок ЕС, който изключва разширяването на първи план. Но така или иначе очакванията са позитивни за Република Северна Македония“, посочи той. Доц. д-р Наум Кайчев припомни, че дори един от най-скептичните наблюдатели на процеса – френският посланик в Скопие, заяви, че ЕС е благосклонен към Северна Македония през втората половина на годината да получи дата за преговори за присъединяване.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: За пръв път държавник от Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл

Доц. д-р Наум Кайчев: За пръв път държавник от Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл

22 Юни 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. За пръв път държавник от Република Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". Според него изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски е голяма крачка напред на политическия елит в Скопие. „Подобно изявление не може да не бъде приветствано и наистина да покаже, че в края на краищата нашата югозападна съседка е преосмислила поведението си от последните седмици и месеци, направена е крачка на порастване, както се изразява министърът на външните работи Никола Димитров, по пътя на осъзнаването, на приемането на нашата обща история такава, каквато е фиксирана от Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство и общата история. Тя трябва да бъде уточнена и конкретизирана и от нашата Съвместна комисия по историческите и образователни въпроси“, обясни той. Доц. д-р Наум Кайчев каза още, че работата на съвместната комисия със Северна Македония протича на експертно равнище с обсъждане на редица исторически въпроси. На последните сесии през април напредъкът не беше достатъчен и по въпроса за личността и дейността на Гоце Делчев имаше доста странни и труднообясними позиции от страна на колегите от Северна Македония, припомни той.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

22 Юни 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Ванчо Георгиев от Института за история при Философския факултет, който е и член на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, заяви, че още миналата година, на първата среща на органа, българската страна е казвала, че Скопие трябва да признае Гоце Делчев за българин, иначе ще му бъде наложено вето за Европейския съюз, предава скопското електронно издание „МКД“.
В началото се скарахме и имаше скандал, заяви Георгиев в ефира на скопския телевизионен канал „1ТВ“.
„Става въпрос за работен документ, предложение от македонската част на комисията за почитането на Делчев. Става въпрос за крайно непрофесионално и безотговорно отношение от колегите от другата страна, щом документът се изнася навън до политическите партии. Това не е било от незнание, а целта е била тенденциозно да се поиска помощ от политиката“, твърди професор Гоергиев.
„Реакцията на датата 7 октомври, струва ми се, както и на останалите членове на комисията, че това е просто димна бомба, за да се прикрият други неща и да се скандализират другите същински въпроси, следващи Илинденското въстание, всички други революционери, а и периодът преди това до 1944, понеже те слагат границата тук. Ние съществуваме от тук, като преди това не съществува нищо. Нито един народ не може да съществува, ако няма процес. Нациите са конструкция и всяка има процес на развитие. На първата среща на комисията започнаха непристойните закани: Гоце Делчев е българин и ако не приемете това ще има вето. В тяхното предложение за Гоце Делчев нито веднъж не се споменава българин, само по индиректен начин се споменава, че произтича от българско семейство, учи в българско училище... На края на последната напрегната среща бе утвърден дневния ред за следващата. Съмнявам се, че ще се придържаме към дневния ред, защото чух, че някои от тях искат радикализация, други излизане от комисията, а трети са за вето“, обяснява професорът.
„Професорът разказа и за процеса на прехвърляне на мощите на Гоце Делчев от България в Македония и на цялата атмосфера през 1946 г., която днешните български политици възприемат като предателство от комунистическите власти. Тогава в българската преса се пише, че „мощите на великия македонски революционер Гоце Делчев са прехвърлени в Скопие, столицата на страната, за която той е дал живота си", а на саркофага още през 1923 г. са се заклели в бъдещите поколения мощите на Гоце Делчев на почиват в столицата на независима Македония“.
„Идеалът на съратниците от Илинденското въстание е мощите на Гоце Делчев да почиват в столицата на независима и свободна Македония, което го пише на саркофага от 1923 година, който е бил специално изработен, когато мощите на Делчев са пренесени в дома на Илинденската организация в София. Обявяването на независима Македония през 1944-та означаваше много за борците от Илинденското въстание и те започнаха да говорят, че е време мощите на Гоце Делчев да бъдат пренесени в Скопие, но и че е време за обединение на Македония. Въпросът за пренасянето на мощите се активира повторно през 1946 година и започват преговори от Илинденската организация в София, а след това започват преговори между правителствата. Тогава македонските атрибути са напълно признати от българската държава, Разбира се, всички подготовки са завършени и на седми откомври се стига до подисване на протокола. Официални подписници са представители на Илинеднската организация в София и двама министри от македонското правителство. Присъства и представител на България. След това мощите тръгват за Скопие и умишлено минават през пиринската част на Македония. Избрахме тази дата като символ на сближаването и съжителството на двата народа, изцяло европейски. Предложихме я за ден на приятелство между Македония и България. Всеки, който чуе контрааргументите на другата страна на това предложение ще се смее“, подчерта Георгиев.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

21 Юни 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това, което българският премиер Бойко Борисов е казал, е за добросъседство, той е доказал приятелсвто с Република Македония в много важни моменти. Това увери министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев по повод изявление на Борисов, предава скопското електронно издание „Либертас“.
„Те са един от авангардите на борбата за нашата дата за започване на преговорите. Смятам, че изпращането на послания не може да не направи всички ни по-внимателни“, заяви Заев.
Заев подчерта, че македонците не трябва да забравят, че са подписали споразумение за приятелство и чрез това приятелство, са приели още, че част от нашата история е обща. „Ние поехме ангажимента да се посветим на бъдещето и ще затворим нерешените въпроси, които останаха зад нас. Убеден съм, че ще намерим решение на този отворен въпрос, който в момента присъства в обществото“, каза министър-председателят на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цялото интервю на Пендаровски пред „Алсат-М“: Гоце Делчев се е обявявал за българин, докато се бори за независима македонска държава

Цялото интервю на Пендаровски пред „Алсат-М“: Гоце Делчев се е обявявал за българин, докато се бори за независима македонска държава

21 Юни 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гоце Делчев се е обявявал за българин и в същото време се е борил за самостоятелна македонска държава, твърди президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на предаването „360 Степени“, което е излъчено в четвъртък от 23 часа българско време по скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Пендаровски казва, че това са два безспорни исторически факта и предлага това като компромисен подход към личността и работата на революционера, дефинирането на които доведе до напрежение във връзките София-Скопие през последните дни и заплашва да влоши отново отношенията между двете страни.
„И тук, може би, излизам извън моя мандат, защото през последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират тази работа, защото съм сигурен, че постепенно тя се превръща в политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще се превърне в политически проблем, ако подходът от българска страна продължава да бъде такъв. Така че, безспорната историческа истина е, за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но не е ли историческа истина, сто процента, че Гоце Делчев се бори за македонска държава? Автономията, независима държава и дори накрая оставя завещание костите му да почиват в независима Македония“, каза Пендаровски в интервюто.
Според него, „няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е бил за Велика България или за Санстефанска България, или изявление, в което той казва, или поне позиция, макар и преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борил за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“.
„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината, добре. Неоспорима историческа истина е, че той се е обявявал за българин в този исторически контекст, също както е безспорна историческа истина и факт, че се е борил за македонска държава. Ето ви формулировката, подпишете я и дайте да не създаваме проблеми там, където не трябва да ги има. Така че ние, като държава, не можем да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък ние сме се събудили една събота и сме казали – наистина сега сме македонци, да поговорим оттук нататък, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, каза Пендаровски.
„Алсат-М“ отбелязва, че изявлението на македонския държавен глава идва след думите на българския премиер, който, помолен да коментира факта, че решението за започване на присъединителни преговори със Северна Македония е отложено, заяви:
„Има много неща, които трябва да поправят. Не ме разбирайте погрешно, но докато се спори, дали Гоце Делчев е българин или македонец - такива дребни приказки за някои герои, които очевидно са били и за България, и за Македония, за тяхната родина и най-добрите ни песни са свързани с тях. И опозицията постоянно ме пита какво прави комисията. Оставете ги да узреят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

21 Юни 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандаидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv.
Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.
Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.
„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.
В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.
Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.
Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:
„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.
„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.
Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EURACTIV, като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.
Президентът Пендаровски намекна и в интервюто, че признаването на Делчев като българин е червена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.
Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори:
„Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те [Скопие] могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това [да продължи]. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

21 Юни 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине, заяви президентът на страната Стево Пендаровски в ексклузивно интервю за EurActiv, предава скопската медия PressingTV.
В изказването си Пендаровски предупреждава, че има голям потенциал за увеличаване на напрежението с България, преди всичко заради работата на съвместната комисия по историческите въпроси.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел от работата на комисията и за това, че няма резултати... Неофициално те казват, че ако няма резултати, ще ни блокират“, твърди македонският държавен глава.
EurActic припомня, че директорът на Института за национална история и водач на македонския екип в съвместната комисия Драги Георгиев наскоро е отсякъл, че „Северна Македония никога няма да признае, че Гоце Делчев е бил българин“.
Президентът Пендаровски в интервюто е бил на същото мнение и е казал, че признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, която Скопие вероятно не е готово да премине.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

21 Юни 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Безспорна политическа истина е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на скопският телевизионен канал „Алсат – М“, предава македонският „Фокус“.
Говорейки за проведените в България и Македония дискусии за националността на Гоце Делчев, Пендаровски каза, че през изминалия период е провел интензивни консултации с хора, които разбират тази проблематика.
„Сигурен съм, че постепенно ще стане политически проблем. Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“ , заяви Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония за запазване на българското достойнство, памет и история (ОБЗОР)

„Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония за запазване на българското достойнство, памет и история (ОБЗОР)

19 Юни 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. „Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония с цел запазване на българското достойнство, памет и история. Новината съобщи лидерът на партията Волен Сидеров на брифинг в Народното събрание. Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. „Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни Волен Сидеров. „Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления. Волен Сидеров призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението му. По думите му с анекса към договора със Северна Македония ще се предотврати кражбата на история, тъй като според него от югозападната ни съседка не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за членството си в ЕС.
„Фокус“ припомня: На 10 февруари 2019 г. стана ясно, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров ще внесе такова предложение за анекс към договора. Като причина за това предложение Сидеров тогава изтъкна опасенията, които съществуват в българското общество от всякакви опити за присвояване и пренаписване на определени нейни периоди, като се започне от Първата българска държава (681-1018) и се стигне до национално-освободителните борби и войните за национално освобождение и обединение от началото на миналото столетие.
Тези подозрения се засилиха след подписването на Преспанския договор между Гърция и Македония на 17 юни 2018 г. и от последвалото му ратифициране в двата парламента, което на практика сложи край на антиквизацията на македонската история. В резултат на този договор новата Република Северна Македония се задължава да се откаже от претенциите за античния си произход, както и да внася задължително уточнение при всяко евентуално използване на антични личности, персонажи и събития, че те принадлежат на елинистичната култура. Това изискване трябва да се приложи с пълна сила и към всички владетели от династиите на Аргеадите и Антипатридите, управлявали Древна Македония, на които през последните години в Скопие бяха изградени монументални паметници и бяха наименовани летища, магистрали, булеварди и улици.
В този смисъл, за да не се допусне злоупотреба с българската история, особено в частта и с делото на Светите български първоучители Кирил и и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Ангеларий и Сава, както и на българските владетели от династията на Комитопулите - Самуил, Гаврил Радомир, Иван Владислав и Алусиан, както и с дейците на църковната, книжовната и национално-освободителната борби, са предвидени редица защитни мерки, които ще бъдат представени пред Съвета на коалицията.
Предложението на лидера на "Атака" предвижда допълнение на Чл. 11 от договора. Към към момента този член гласи, че "нито една от договарящите се страни (бел. ред. България и Македония) няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата държава, които имат неприятелски характер. Нито една от договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата договяраща се страна действия".
Двете договарящи се страни нямат и не трябва да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Всяка от договяращите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.
Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония. Двете договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.
Предложението на Волен Сидеров допълва този член от Договора със следното: "двете договарящи се страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване и присвояване на историчесики събития или личности, които са определени като общи за двете договарящи се страни. Всяка от двете договарящи се страни ще се въздържа от всякакви спекулации и опити за обсебване и присвояване на исторически събития или личности, които са определени като принадлежащи единствено и само към историята на едната от двете договарящи се страни".
Сидеров предлага историческите събития и личности да се обявяват за общи с решенията на Съвместна междуправителствена комисия, съпредседателствана от външните министри на двете страни по предложение на Съвместната Мултидисциплинарна експертна комисия.
Лидерът на „Атака“ предлага още: "до обявяването на дадени исторически събития или личности за общи Република Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и всякакви опити за обсебване и присвояване на следните исторически събития и/или личности…". Тук в предложението на Сидеров са изброени владетелите на Първата българска империя от Крумовата династия и от династията на Комитопулите от хан Крум до цар Иван Владислав включително, особено по отношение на владетелите, управлявали със столица на империята Охрид. Лидерът на „Атака“ настоява Македония да се въздържа и от посегателство към всички исторически личности, свързани с националноосвободителната борба и борбата за обединение на българския народ в единна държава, обхващаща териториалните предели на Българската Екзархия, така както последните са били определени от Фермана на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г.
Съгласно предложения вариант на анекс към договора Македония ще трябва да се въздържи и по отношение на всички исторически събития, свързани пряко или непряко с гореизброените личности.
В текста се дефинират понятията обсебване и присвояване: определянето на обявените за общи исторически събития или личности за изцяло и единствено македонски или изцяло и единствено български. Изготвеният проект дава определение и на понятието спекулация: "всякакви опити исторически събития и/или личности да бъдат представяни по начин, който не съответства на известното за тях от обективни, автентични и доказани исторически извори, съобразно докладите на комисията по Чл. 8, параграф 2" (бел. ред. Съвместната Мултидисциплинарна експертна комисия).
Съгласно текста: ще се смята, че една от договарящите се страни е в нарушение на настоящия член, когато спекулациите и/или опитите за присвояване на обсебване на исторически събития и/или личности са извършени от нейния държавен глава, от ръководителя на правителството й, от лице от състава на правителството, както и от всякакви други високопоставени лица, част от органи на държавното управление, предвидени в Конституциите на двете договарящи се страни. Нарушението на настоящия Член ще се смята за несъществено за целите, предвидени от настоящия договор, ако договарящата се страна, в разумен срок не по-дълъг от един месец, вземе адекватни мерки спрямо конкретния нарушител...и поднесе на другата договаряща се страна съответните извинения"
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

19 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сега, близо две години след подписването на договорите за добросъседство и сътрудничество с Гърция и България, започват на дело да се показват ефектите от асиметричността на тяхната правно-политическа позиция, главно в ущърб на Македония, пише авторитетното издание „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
Подписването на тези двустранни международни договори бе предложено на Македония (а и поставено като своеобразно условие) от международната общност като решение на отворените въпроси със съседите, които бяха и причина за блокирането на евроатлантическите аспирации на страната точно от съседните държави. Според условията на тези договори, „като капитална жертва“, Македония се съгласи да промени конституционното си име и самата Конституция, а освен това се съгласи да участва в смесени исторически комисии, които да съгласуват учебниците по история и образователната система в духа на новодоговорените приятелства. Официално и съседни страни, подписали споразуменията, участват в работата на комисиите и трябва да хармонизират учебниците си, както и да не пречат на Македония в нейната интеграция в ЕС. Въпреки всичките изпълнени препоръки и условия на международната общност (и десетки положителни доклади от Европейската комисия) , Македония остава несигурна относно датата за започване на преговори за членство в ЕС, но едва сега гръцките медии признават, че „за пръв път това няма да бъде по вина на Гърция“.
Но прилагането и изпълнението на условията на договорите за добросъседство показват на дело тяхната асиметрия в полза на съседите. Наскоро министърът на външните работи на България Екатерина Захариева подчерта, че македонската страна „по отношение на започването на преговорите за членство с ЕС има задължения и по отношение на историята“. В контекста на работата на историческите комисии, Захариева подчерта, че въпреки резултатите и постиженията на комисията и съгласуването за отбелязване на историческите личности от Средновековието, характерът и работата за Гоце Делчев е ключово условие за българската страна в подкрепа на Македония по пътя към ЕС. По-късно Захариева дори категорично и ултимативно обяви, че България ще напусне работата в историческите комисии и ще прекъсне всякакво сътрудничество, ако Македония не приеме „българската истина“ за Гоце Делчев. Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов също така имаше радикални изявления, според които македонската страна трябва да приеме всички условия на българската в историческата комисия, за да получи по-нататъшна подкрепа в ЕС и НАТО.
Що се отнася до споразумението с Гърция, където в близко бъдеще се очаква смяна на правителството, кандидатът за поста министър-председател Кириакос Мицотакис заявява, че по всякакъв начин ще се труди, за да „намали вредните последици от Преспанското споразумение за гръцката страна“ и че ще използва всяка възможност да възпрепятства Македония във всяка глава, дори ако преговорите за членство в ЕС бъдат отворени.
Дори при подписването на споразуменията за добросъседски отношения голяма част от експертната общественост предупреждаваше за опасностите от тяхната асиметрия и че Македония, макар и да отговаря на всички изисквания на съседите, по никакъв начин няма да бъде защитена от техните капризни ултимативни политики. Въпросът в този момент, когато се появят първите ултиматуми и след подписването на договорите, е дали и как тази асиметрия може да бъде коригирана. Дали, може би, като (бъдеща) членка на ЕС и НАТО, като равноправен партньор в тези съюзи, Македония ще бъде в позиция да коригира последиците от асиметричността на договорите.
„По принцип не съществува такова нещо като окончателен договор. Подписвани са и вечни съюзи, които са се разпадали след малко време. И според условията на договорите за добросъседство и сътрудничество, които Македония подписа с Гърция и България, ако едната страна не изпълнява договора, той се отменя“, казва Страшко Стояновски, професор в Юридическия факултет в Щип и експерт по създаване на национални теории.
Но въпреки безспорната правна теория, която не изключва възможността за прекратяване на международни споразумения, професор Стояновски смята, че поставените от съседите ултиматуми са само началото на отстъпките, които ще се търсят от македонската страна.
„Договорът за добросъседски отношения с България всъщност е продължение на споразумението от 1999 г., в което образователната и историческата комисия е нов момент. Такава комисия също е предвидена и установена в споразумението с Гърция. Само че в споразумението с Гърция се подчертава, че се защитава първо гръцката история, а онова, което остава е за македонската страна. Това е не само древният период, но и този от Гражданската война в Гърция, в средата на 20-ти век. Очевидно тези исторически и образователни комисии ще бъдат инструменти за поставяне на ултиматумите към македонската страна и ще се правят отстъпки непрекъснато. Освен това е тревожно, че не е ограничено във времето, за да се приведат в съответствие позициите, като това ще продължи, най-вероятно, до подписването на нов договор. Най-оптимистичната прогноза за ново споразумение, по-справедливо за македонската страна, би било това да се случи след десет години“, каза професор Страшко Стояновски.
Освен всичко друго, той вижда опасността в намерението на тези договори за създаване на нов граждански конструкт в Македония чрез гражданството, дефинирано като македонец/гражданин на Северна македония.
„Създаването на нов граждански конструкт представлява модел за създаване на нация. И намерението в този модел е постепенно да се изтрие термина „македонски“. Факт е, че македонското общество е хетерогенно, със силни етнически идентичности, а всички съседски договори и вътрешни политики водят към засилване на другите етнически идентичности и постепенно обезличаване на македонската етническа идентичност“, твърди Страшко Стояновски, експерт по етническите теории.
По подобен начин разсъждава и професорът-философ Ферид Мухич, депутат в македонския парламент, който гласува „въздържал се“ при ратификацията на договора за добросъседство с България точно поради неговата асиметричност, която води към изтриване на македонския национален характер.
„За съжаление, не съм оптимист по отношение на отмяната на договора, а още по-малко за обръщането на процеса на демакедонизация, който става възможен точно с договора за добросъседство с България. С такова асиметрично споразумение официално се стига до минимизиране на македонската националност. Това ще отразява и денационализацията на Македонската православна църква, за която все повече се смята, че може да бъде призната като Охридска архиепископия. И в момента на евентуално присъединяване към ЕС (което не смятам, че ще бъде преди 2030 г.), това ще стане чрез заличаване на всяка македонска национална характеристика. Отново, за съжаление, нямаме никакви инструменти или стратегия, за да спрем такъв процес“, каза професорът и депутат Ферид Мухич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС

Волен Сидеров, „Атака“: С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС

19 Юни 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, те не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС. Това каза лидерът на Атака Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров посочи, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си п защото става дума за българското национално достойнство. „Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция“, каза Сидеров. Според него много дразни спекулацията с български исторически личности от страна на македонски историци и политици. „Единственият начин това да се предотврати е да им предложим този анекс и сега имаме условията те да не могат да откажат. Очакват нашето одобрение за ЕС“, каза още Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира

Волен Сидеров, „Атака“: Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира

19 Юни 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Волен Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. „Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни още Сидеров. „Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

17 Юни 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. В медиите в югозападната ни съседка продължава тенденциозната кампания на публикации, насочени срещу България. В последното денонощие преобладават материали по повод годишнина от инцидент, при който са загинали 15 младежи от село Ваташа, в община Кавадарци. Електронното издание на вестник „Нова Македония“ публикува статия по темата, като още в заглавие подканя: „България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“.
„Българският премиер Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от академик Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, трябва да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската държава извърши на 16 юни 1943 г., брутално убивайки 12 млади мъже от Ваташа, сред които има деца, навършили и 15 години“, пише скопският вестник.
„Ако е за добросъседски отношения, а не за изтриване на съседи и тяхната история, българският премиер Бойко Борисов трябваше да пристигне в Македония в неделя, 16 юни 2019 г. и да се извини публично за клането, което страната му извърши в този ден. Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, когато дванадесет младежи са били убити само защото са били македонци. На 16 юни 1943 г. българските фашисти застреляха Перо Илов, на когото беше най-малко 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи - Йорданов. След капитулацията през 1944 г. „добросъседската" държава на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония преките извършители на стрелбата“, подчертават още от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

16 Юни 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът в периода 2002- 2012 година Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско“, заяви той. „Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Не приемам подхода те да заседават и образно казано да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят големите и важни решения“, посочи Първанов. „Трябва да бъда откровен- скептик съм към работата на комисията по една основна причина- няма ясен мандат“, коментира той. „Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл“, каза Георги Първанов. „И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците“, допълни той. „Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония“, подчерта Първанов. „Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт“, посочи той. „На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се „отпуши“ работата на всички историци“, заяви Георги Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

16 Юни 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. През 1923 година Тодор Александров пише писмо на един от революционерите, които се грижили за тленните останки на Гоце Делчев и според Express.mk това писмо е достатъчно, за да спре дебата какъв е бил Гоце Делчев и за какво се е борил.
Медията подчертава, че в писмото не пише, че Гоце Делчев се е борил за Велика България с Македония в нея или за силна България, а за независима Македония.
„Експрес“, призовава София да коментира защо „човек, който се е борил за независима държава Македония би бил българин“.
В писмото на Тодор Александров до войводата Михаил Чаков той му отдава признание за заслуги за „днес борбената а утре независима Македония“, заради неговите действия и отговорности около мощите на Гоце Делчев.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

16 Юни 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос, казва Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство, предава скопското електронно издание „МКД“.
В изявление за телевизия Сител, Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.
Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министри в българското правителство, заявиха наскоро, че Македония трябва да признае, че Гоце Делчев е българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието.
На това реагира и историкът Наташа Котлар, която казва, че „апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Бораня, шампанско, зеле, има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате ...!“ - написа Котлар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Напрежение между София и Скопие около Гоце Делчев

„Алсат М“ (Македония): Напрежение между София и Скопие около Гоце Делчев

15 Юни 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Продължава напрежението между София и Скопие около Гоце Делчев, обобщава македонският телевизионен канал “Алсат М“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса

България няма да прави компромис, когато става дума за Гоце Делчев. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева след провала на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси за хармонизиране на текстовете за Гоце Делчев в няколко публични изявления показа, че като страна те са засегнати от предложението от македонска страна за съвместно честване на Гоце Делчев на 7 октомври, когато през 1946 г. България предаде тленните му останки на Македония. Според Захариева предложената дата е една от най-големите предателства, извършени от Българската комунистическа партия.
„Много пъти съм казвала в пленарните разговори на Комисията и на пресконференциите не искаме нищо повече от истината. Няма начин да се постигне компромис с истината. Няма начин да се постигне компромис с истината. Самият Гоце Делчев си е казал какъв е - българин. Той го е написал десетки пъти“, казва Захариева.
Захариева се надява да ускори динамиката на работата на съвместната комисия по отношение на съдържанието на учебниците за личности, дати и тържества.
„Защото, ако продължават да лъжат децата си, няма защо да ги образоваме във фалшив национализъм, не е добре за тях, за бъдещето им. Да, България няма претенции към историята на Северна Македония от 1944 г. насам. Нямаме такива. Всъщност всеки тръгна по своя път. Ние сме държавата, която първа ги е признала ”, добави Захариева.
Напрежението в отношенията между София и Скопие се засили около Гоце Делчев и дали той е българин или македонец. Освен Захариева и професор Иван Илчев, член на българо-македонската комисия за разрешаване на спорни исторически проблеми, в интервю за българския „Дневник“, определи датата 7 октомври за честване на Гоце Делчев. В интервю Илчев обясни, че комисията след проведени шест заседания се е съгласила, че Самуил е български цар, че Гоце Делчев е българин и че не е имало българска фашистка окупация.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха

Проф. Пламен Павлов: Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха

15 Юни 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. По думите му, не можем да отречем от историята си, защото това би било като все едно да се отречем от кръвната си група. Той допълни, че не става въпрос за политизация, защото политиката, когато се манипулира историята, когато се лъже и демагогства. „Не може да има никакви отстъпления. От друга страна, ние не можем пък да влизаме в схемите на враждебни на България и на Северна Македония сили и да допускаме там да се стигне до някакво реактивиране на чуждите влияния. Всеки си прави някакви маркентилни сметки и е добре нашите съвременни политици да познават историята. В това отношение създателят на „Фокус“ Краси Узунов имаше невероятната роля да облъчва много хора, политици, генералитета и виждаме, че от това вече малко или много има някакъв ефект. Включително и в днешната политика“, обясни историкът.
Проф. Пламен Павлов допълни, че ако се погледнат материалите на Букурещкия мирен договор, спомените на Симеон Радев, може да се направи извода, че всичките казуси са преначертани още от времето на Ньойския договор.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Николай Кънев, историк, ВТУ: Всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев

Доц. Николай Кънев, историк, ВТУ: Всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев

15 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Междусъюзническата война окончателно създава такова териториално и етническо статукво, в което обективно всички наши съседи имат общи интереси насочени срещу нас. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ доц. Николай Кънев -зам. декан по научно-изследователската дейност на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. „ На практика всички са заграбили територии от нас, всички са воювали срещу нас и на тази база съюза между тях става много по-лесен, много по- логичен. България на практика губи възможността да намери стратегически съюзник и това до голяма степен предопределя нейния по-нататъшен избор в Първата световна война“, отбеляза историкът.Той коментира и опитите за пренаписването на историята ни от някои кръгове в Северна Македония. Той определи подобни напъни като абсурдни. „ Несъмнено това е опит за пренаписване на история, подобни напъни са абсурдни, защото всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев, Даме Груев и други видни фигури от този период на българската история. Каквото и изследване да се направи няма как да не лъсне историческата истина“, каза той. Доц. Кънев посочи, че в същото време никой от историческата гилдия не е изненадан от този опит за фалшифициране на историята. Той допълни, че за нас е много важно да имаме разбирателство с нашите сънародници от Северна Македония и да има разбирателство между двете държави, а подобни опити за пренаписване на историята да бъдат прекратени. „Защото в крайна сметка - те, ако искат, както искат да се чувстват днес, но не могат да посягат на самосъзнанието на своите дядовци и прадядовци“, допълни историкът.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на балканските ни съюзници

Проф. Пламен Павлов, историк: Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на балканските ни съюзници

15 Юни 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на съюзниците ни. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. Той припомни, че по време на Първата балканска война те воюват със страната ни, прогонвайки българските владици, избивайки интелигенцията и заграбвайки градовете ни. България е основния носител на идеята за свобода на поробените братя, но и най-голямата жертва, каза още той. Според Павлов е нямало начин войната да бъде избегната. „На практика всичко работи против нас. Не бива а забравяме това, което Митрополит Методи Кусев е написал, а именно, че подмолния враг на всичко това е Русия. Тя играе много некоректно към нас в тази война, руските политици и аналитици би трябвало да осъзнават че тази, която носи всички активи е българската армия. Великите сили и особено Русия имат особено голяма вина. Същото може да се каже и за реокупацията на Българска Тракия от Турция, което няма как да стане без мълчаливото съгласие на Великите сили и особено на Русия, която има специален интерес към Одринска Тракия, каза той. Проф. Пламен Павлов призова страната ни да не отстъпва по македонския въпрос. От друга страна не можем да влизаме в схемите на враждебни както за България, така и за Северна Македония сили и да допускаме да се стигне до реактивиране на чужди влияния.
Ева БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Мишо Йорданов, историк: Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни

Полк. Мишо Йорданов, историк: Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни

15 Юни 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военния историк полк. Мишо Йорданов. „Години наред казвахме, че тази война ни е довела до катастрофа, за тази война ни е срам да споменаваме и много често тя се криеше и се гушеше свенливо в страниците на историята ни като неуспешна, особено след грандиозния успех с Първата балканска война. Междусъюзническата война се възприемаше като трагедия, затова и не бяха достатъчно добре анализирани и изяснени операциите “, коментира историкът. Умората от военните действия и опиянението на генералите от победата в първата Балканска война също са не малък фактор за загубата, коментира той. Българската армия, която е мобилизирана от октомври 1912г. не е разпускана, а при прехвърлянето от южния на западния фронт някои от войниците минават през родните си места без да имат възможност да се срещнат с близките си. В някои от полковете избухват бунтове, а някои от частите ни не са облечени с летни дрехи и им се налагало да извършват преходи с зимните си такива и да водят бойни действия, разказа той. Мишо Йорданов каза още, че въпреки всичко и в тази война армията ни има блестящи победи. Такива са сраженията пи Калиманци, при Злетовска река, при Брегалница и други, които за пореден път доказват силата на българския войник. Критикувайки генералите и политиците, които вземат решения при тази война не трябва да забравяме, че от тяхната камбанария, за разлика от нашата от дистанцията на времето се е виждало значително по-малко, коментира историкът. Новината за сключването на мира в Букурещ, която до стига до ген. Георги Вазов, който е министър на войната го кара да въздъхне „Господи, още имахме шанс“, разказа Йорданов.
Ева БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Мълчанието на МАНИ за подаряването на македонската история на България е престъпление, за което ще се отговаря

Партия „Единствена Македония“: Мълчанието на МАНИ за подаряването на македонската история на България е престъпление, за което ще се отговаря

15 Юни 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. "За партия „Единствена Македония“ и македонския народ е изключително симптоматично мълчанието на Македонската академията на науките и изкуствата (МАНИ) на все по-агресивните искания на смесената македоно-българска комисия за преглед на македонската история, цитира позицията на тази националистическа партия македонският електронен портал A1 On.
Агенция „Фокус“ представя позицията без редакторска намеса“
Комисията подарява македонската история на България с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са ръкоположени в рамките на българската църква и последното, че Гоце Делчев е български революционер, от страна на МАНИ цари пълно мълчание .
„Единствена Македония“ напомня на МАНИ, че тя има основната задача да защитава националните интереси и да не бъде просто наблюдател на македонското обезличаване. МАНИ трябва да каже истината, която се основава на исторически източници, както по отношение на произхода и корените на македонския народ, така и за татарско-монголски произход на българския народ.
Напротив, изглежда, че македонският народ наивно е вярвал, че в МАНИ е концентриран най-високият интелектуален потенциал и която трябва да защитава жизненоважните национални и държавни интереси, след като вече почти 30 години страната е независима и за разлика от съседните страни, само МАНИ все още няма разработена национална стратегия за произхода като македонски проект.
„Единствена Македония“ предупреждава МАНИ, че след идването на новата народна власт ще бъде търсена отговорност за всички анти-македонски проекти и ако МАНИ остане съучастник на марионетното правителство в Скопие за изтриване на всичко, което е македонско, и академиците трябва да поемат отговорност ", се казва в изявлението на "Единствена Македония".

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ: Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ: Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра

15 Юни 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев по повод първото заседание на Междуправителствена комисия, на което Северна Македония предложи да приемем дата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев. Андрей Ковачев обясни, че на четири очи македонските историци признават идентичността на Делчев, но не смеят да го обявят публично, въпреки че световната научна общност отдавна е приела факта, на базата на много еднозначни исторически сведения. Необходимо е да бъдат изчистени всички въпроси около историята преди Северна Македония да стане членка на ЕС, е категоричен евродепутатът. „Ние винаги сме подавали ръка на нашите братя и наследници на наши сънародници от Вардарска Македония да станат част от ЕС, но нека бъдат така добри, колкото и да е трудно, защото това е било изучавано в училищата им и набивано в продължение на десетилетия, да прогледнат за истината. Те не са по-малко македонци, ако признаят и разберат каква е истината. Никой няма право на друг как да се чувства през 2019 г. Ако някой се чувства македонец, няма нищо лошо в това. Това е негово право“, коментира той. Андрей Ковачев призова македонските историци да имат повече кураж и смелост да кажат истината, защото само с истината можем да продължим напред. С историята не могат да се правят сделки, категоричен бе той.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Екатерина Захариева заяви, че Гоце Делчев сам е заявявал, че е българин

Press 24 (Македония): Екатерина Захариева заяви, че Гоце Делчев сам е заявявал, че е българин

15 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Темата за Гоце Делчев повиши напрежението между Македония и България, пише македонското електронно издание Press 24.
Изданието напомня, че българската страна е особено засегната от предложението на експертите от Скопие, Гоце Делчев да се почита на 7 октомври, деня, когато през 1946 г. България предала тленните му останки на Македония.
Захариева казва, че когато е видяла предложението, тя е попитала дали това е шега. И тук се привеждат думите й казани пред българска медия:
„Самият Гоце Делчев си е казал какъв е - българин. Той е написал това десетки пъти“, казва тя, добавяйки, че цялата идея за македонската нация е създадена на основата на изкуствено отделяне от България.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Ако запишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина

„Република“ (Македония): Ако запишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина

15 Юни 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Скопие.Бившият директор на Драматичния театър в Скопие Сашо Тасевски реагира на немощта на македонските власти пред ултиматума от България във връзка с датата за отбелязване на паметта на Гоце Делчев, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Ако напишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще трябва да преименувате всички топоними и имена на училища, булеварди, университети, които носят техните имена. А и химна ще трябва да смените. Няма да го има вече онзи стих с Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев... Ще трябва да го пеем с тралала... Делчево няма вече да може да се казва така, а ако му оставите името така ще бъде български град. На село Даме Груев ще трябва да му върнете старото име Гологъзица. Всички паметници с тези дейци ще трябва да ги отстраните, защото няма да бъдат наши. Ако не смените имената, ако останат същите. А тези важни личности ги запишете като България, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина. Осъзнавате ли колко сте имбецилни?“ – пише Тасевски във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Българите нападат – ние мълчим

„Нова Македония“ (Македония): Българите нападат – ние мълчим

14 Юни 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка - „Нова Македония“ публикува коментар под заглавие „Българите нападат – ние мълчим“.

Агенция „Фокус“ представя статията на Панде Колемишевски без редакторска намеса .

Ако при постигането на договора основната максима и принцип се съдържаха в изречението „Не гледайте в миналото, а в бъдещето“, въпросът е защо сега от българската страна извират нациоаналистически страсти. Отделен е въпросът кому са нужни отворените закани, че ако Македония не приеме исканията на българите за историята, няма да има подкрепа за влизането й в Европейския съюз. Изявленията на министрите дават индикации, че българското правителство не само ще поставя условия, но и ще дава оценка на Северна Македония по последния ден, до последната капка кръв, образно казано, де…
Така, както започва да се повишава температурата на въздуха, както започват да напичат слънчевите лъчи, така се увеличава и ултравиолетовото излъчване и се нажежава атмосферата около македонския въпрос във високите ешелони на политическата власт в България. В един и същи момент, с един глас и почти със заканителен тон двама видни членове на правителството в София – министри- се изказаха по него. Това са министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Може да се вярва, че техните изявления не са свързани с атмосферните и климатичните промени, не са резултат от метеорологичното влияние върху функционирането на мисловните процеси в главите на двамата министри.
И двамата ясно подчертава червените линии, до които достига българската подкрепа за Македония за бъдещото членство в ЕС. В даден исторически момент това ще означава - няма македонци, т.е. македонците са българи. Това е написано в историческите си книги, старите документи, съхранявани в архивите им до 1944 г., когато според тях македонците са били измислени от Коминтерна и от Тито. Ако новоизлюпените северномакедонци (след гръцка заповед) не са съгласни с посочения факт, т.е. че те са българи, няма нищо от европейската Северна Македония.
Безспорно е, че от деня, в който македонската национална мисъл за македонците като отделна, самостоятелна нация, през втората половина на XIX век, историята ни е свързана (с близките ни, но никога справедливи) три ключови съседи: България, Сърбия и Гърция. Справедливо е да се каже, че България е била по-напред, там са се образовали и творили редица македонски политически и културни дейци, видни революционери, че там има най-силен израз на революционното движение за освобождението от турците, движение, което се разпространи по цялата територия на тогавашната географска Македония. Както, от друга страна, е безспорно, че същите хора са били под тяхната окупация, или, меко казано, под тяхното управление, ако думата окупация е пресилена и не е по политическата европейска мода. Не само сред македонците, но и сред по-възрастните българи съществува емоционално разделение по отношение на миналото на Македония. Някои го смятат за най-трагичната част от тяхната история, други за най-романтичната, но всички съжаляват за пропуснатия шанс за създаване на Велика България.
И двамата министри, вероятно недоволни от работата на членовете в съвместната комисия за корекция и сближаване на учебниците по история, ясно предупреждават, че няма да правят компромиси, които биха били в обща или македонска полза. Нито събития, нито личности, нито Гоце Делчев, нито Илинденското въстание, нито някой от хората от онова време, които са македонци по географски принцип, а по националност – българин. Включително и работата на светите братя Кирил и Методий и светиите Клемент и Наум влизат в полето за антимакедонско действие и плана на църквата, сегашната Македонска православна църква. Известен е опитът за сближаване между двете църкви, но още по-известно е, че сближаването чрез формата майка-дъщеря бе експресно прекъснато.
В интерес на истината, и Захариева, и Каракачанов имат цял куп аргументи, които може да докажат българската истина. За тях и българите изобщо не е спорно, че цялата територия на Македония е било развито силно българско национално чувство. Няма да се искрени, ако не кажем, че в някои домове в днешна Република Северна Македония все още се пазят снимки на българските войски, посрещнати сърдечно с хляб и сол, с цвете, със сълзи от радост, така както българите са посрещнали руските войници. Но още се пазят скришом портрети и на цар Борис, Сталин и Тито.
Сегашната офанзива на такова високо ниво вероятно не е случайна, така както не е случаен странният повод за корекция на учебниците, като се премине от експерти към супер-екстра политическо ниво. Вероятно целта е не само да се критикуват техните преговарящи, но и да се изпрати съобщение до македонските власти да следят какво правят и докъде може да стигнат с исканията на Македония. Тази задача, подкрепена с подходяща артилерия, беше дадена на Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, които сега са поставени на първата бойна линия, за да пазят премиера Бойко Борисов, който - според известната политическа практика - ще има последната дума. Със сигурност обаче думите му не може да се различават от тези на двамата му най-важни служители. Зад Захариева, адвокат и бивш адвокат, няма опашки от български националисти, които не може да се каже за Каракачанов. Този сътрудник на бившата държавна служба за сигурност по времето на комунизма, сега председател на българската ВМРО и министър на отбраната, носи знамето на българския национализъм, най-категоричен в твърдението, че никога не е имало, а в бъдеще не може да има македонци като отделен народ.
Ако историята е спорна, настоящето не е спорно: дори и днес в Македония има граждани с българско национално чувство, има искания да бъдат вписани в Конституцията, да се образуват асоциации, дори партии и други подобни. Факт, изключително неблагоприятен за оцеляването на македонската нация, е, че близо сто хиляди, предимно млади хора, днес са български граждани, имат български паспорти, с които са намерили работа и са мигрирали в развитите страни на Запад. Това са факти, върху които може да се изгради бъдещото приятелство, а не твърдата теза, че македонците са българи и че всичко в македонската история е българска работа.
Не може да се избегне впечатлението, че провокациите отправени тези дни, са преднамерен опит ситуацията да бъде докарана до положение, в което от македонците да се иска невъзможното.Честно казано, по този аспект, във всяко отношение, България изпреварва Македония, благодарение преди всичко на променените геополитически условия на Балканите.
Докато в бивша Югославия Македония имаше силата, а България - страх, сега е обратното. България е силата, а страхът е в Македония. Но когато правителството на Зоран Заев показа силна воля за изграждане на нови мостове на приятелство, когато изминаха две години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, в който принципите на това сътрудничество са установени като цяло, настоящите български тревожни реакции не само са преувеличени, но и могат да бъдат категоризирани като враждебни и етикетирани като опити за разрушаване на постигнатото споразумение. Те не са в духа на този документ, в който ясно се посочва, че трябва да се избягват остри думи и черна пропаганда от двете страни.
Ако при постигането на договора основната максима и принцип се съдържаха в изречението „Не гледайте в миналото, а в бъдещето“, въпросът е защо сега от българската страна извират нациоаналистически страсти. Отделен е въпросът кому са нужни отворените закани, че ако Македония не приеме исканията на българите за историята, няма да има подкрепа за влизането й в Европейския съюз. Изявленията на министрите дават индикации, че българското правителство не само ще поставя условия, но и ще дава оценка на Северна Македония по последния ден, до последната капка кръв, образно казано, де… Те заявяват, че няма да направят компромис с истината, забравяйки, че всяка истина има две страни, а едно събитие, една история има дузина версии.
Какво прави македонското правителство, нашите министри, какво правят нашите „видни" интелектуалци, анализатори и политици? Те не правят нищо, защото погледите им са вперени в бъдещето, колкото и да е далечно и неясно. Как реагират партиите? Никак! Интересуващи се само от власт, те имат усещането, че са забранени, тъй като се страхуват да защитят македонските интереси, те не могат да обиждат чужд или вътрешен фактор, натрапчив посланик. Какво правят македонските медии, как реагират на такива ситуации? Те мълчат, прескачат, омаловажат македонските национални интереси за сметка на своите собствени доходоносни интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия?

„Вечер“ (Македония): Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия?

14 Юни 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия? Това е въпросът, който електронното издание на близкия до опозицията македонски вестник „Вечер“ задава още в заглавието на статия, посветена на вечния спор за идентичността на югозападната ни съседка.
„Каракачанов и неговите изявления наистина не са нито критерий, нито сериозна политика, но когато министърът на външните работи Екатерина Захариева казва, че Гоце Делчев е българин, и че ако не го признаем, няма нищо повече, за София може да преговаря със Скопие ... това е вече е сложен национален и държавен проблем за нас“, пише изданието.
Иван Илчев, член на комисията на България, подчертава, че работата й е достигнала до критичен етап заради спора около Гоце Делчев. Той подчерта като голям успех признаването от страна на Скопие, че цар Самуил е част от българската държава и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са ръкоположени в българската църква. Това по-рано абсолютна ерес, припомня българският професор.
Илчев изрази съжаление, че в договора за приятелство с България няма инструмент, който да налага определени позиции. Но Илчев е наясно, че Берлин и Париж, които не разбират ситуацията, ще наложат нещо, което ще трябва да се изпълни.
„Вярно е, че членството в ЕС и НАТО е стратегическа цел както на правителството, така и на опозицията в Скопие, както и на мнозинството македонци. Но е вярно, че в тези организации и съюзи трябва да влезе държавата Македония и македонската нация със своите собствени ориентири. Пътят, който хвана Заев – да даде на Гърция името, а на България - идентичността, езика и дори историята, води към самоунищожение на нацията, а това вече не е дилема дори за експерти, близки до СДСМ, които публично се противопоставят на българските намерения за анулиране на македонския език и история“, подчертават от редакцията.
Народите на Балканите са създадени през XIX век. Оттогава различни съюзи, водени от големите държави, са се променяли, разпадали са се и са образували нови, но нациите и държавата са оцелели. Всички народи знаят, че територии се взимат и губят, но загубената национална идентичност е необратима и тогава хората са осъдени на робство, асимилация и изчезване.
За кого от македонците, след асимилация и изчезване, е важно дали тази територия е член на Европейския съюз или не ?! Приемайки гръцкия ултиматум, двуезичието, дори и там, където няма албанци, и особено с предаването на българите на македонския език и история, македонската нация вече не съществува. Който вярва в друго, нека се опита да докаже обратното. Но това се доказва от политически, културни и исторически маркери, исторически моменти от съществуването на нацията, характера на идентичността, името и територията, която тази нация счита за своя родина.
Или си македонец, или си българин, няма обща нация. Ако няма обща нация, няма общ език, обща култура, обща история. Общото доминира. САЩ и Обединеното кралство имат един и същ официален език, както германците и австрийците - немски, но Австрия има неоспорима територия, култура и история. Сърбите и хърватите, колкото и да не се харесват, говорят почти на един и същ език, но всичко останало е различно и безспорно и ги прави различни нации с различна идентичност. За разлика от тези два примера, ние не говорим български, а без собствена история, език и култура - ние ставаме българи или албанци.
Не само Гоце Делчев, който според съседа ни е българин, защото произхожда от тогавашна българска територия. Гоце Делчев е в македонския химн, символизира първата стъпка към македонската държавност - Илинденското въстание. Българите признаха, че е македонец, когато останките му бяха са предадени на Скопие... Има международно признание на македонската национална идентичност на Гоце Делчев, която не бе оспорвана доскоро.
Когато в тази страна нямаме Гоце, държавен химн, македонския език, името на македонската държава, македонската култура, националната идентичност ... въпросът е: какви хора живеят на тази територия? Кой е стопанинът, на когото служим като неидентифицирана аморфна маса и малцинство?
След като Зоран Заев наскоро заяви в изявлението си, че Илинденското въстание е македонско, сега той вече твърди, че е българско.
„Аз съм политик, който винаги иска да държи под око изявленията, които не са в полза на Македония. Илинденското въстание е македонско, ако гражданин на България иска да празнува - нека празнува. Горд съм, че съм първият премиер, който празнува Илинден като премиер, за да се поклони пред гроба на Делчев“, каза Заев преди промяна на името на страната.
Но след това изявление той бе „презрян" от българския премиер Бойко Борисов, което го застави да се извини на българския народ. Политическите интереси и голият популизъм трябва да бъдат изоставени настрана, каза Заев във връзка с искането на българския президент Румен Радев за анекс към споразумението за добросъседски отношения и извинение от македонския премиер.
„Призовавам всички да изоставим политическите интереси, голия популизъм, или това, което наистина не ни кара да бъдем недостатъчно внимателни, защото споразумението за приятелство, сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи под него, но ние трябва да ценим това, за да го изградим“, цитира изданието думите на Заев.
По въпроса чие е Илинденското въстание, министър-председателят уточни: „Вече го отбелязваме като част от общата ни история. И то е част от общата ни история“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“ към македонските историци: Не се страхувайте и кажете истината, че българите имат татарски произход

Партия „Единствена Македония“ към македонските историци: Не се страхувайте и кажете истината, че българите имат татарски произход

13 Юни 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Единствена Македония гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонска страна е пълно мълчание и плахост“, обявиха от малката проруска македонска партия в съобщение, публикувано в сряда, предава местният портал „А1 Он“.
„Очевидно от македонска страна в Комисията има македонци с изгубено национално чувство щом подаряват на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква и най-новото, че Гоце Делчев е български революционер“.
„За Единствена Македония е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е няма наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване“.
„Новата легална власт на Единствена Македония, която идва, ще разясни докрай историческата истина, че една част от българското население е с македонско историческо потекло, че в историята много български правителства, както и видни държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група“.
„Единствена Македония призовава и насърчава македонските историци да не се страхуват и да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход“, се казва в съобщението на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

13 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решение, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

12 Юни 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решение, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
"Белград на вода" ще бъде най-модерният квартал на Балканите. 19 ноември 2019 г....

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.