НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Комисията за финансов надзор предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД

Комисията за финансов надзор предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД

26 Юни 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за финансов надзор (КФН) предоставя междинен доклад на отговорните институции по проверката на „Еврохолд България“ АД. Това съобщиха от пресцентъра на Комисията.
Във връзка със заявения от КФН ангажимент да предостави констатираните до момента факти и обстоятелства от проверките на „Еврохолд България“ АД и свързаните с него дружества, относно тяхното финансовото състояние и цялостната дейност на холдинга, от Комисията информират, че днес официално е изпратена цялата съотносима информация до Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“ с цел преценка и действия по компетентност. В писмото до тях подробно са изложени резултатите и заключенията на база проверената до момента документация. Също така е изпратена информация до Националната агенция за приходите с цел информираност за фактите и обстоятелствата, касаещи спазване на данъчното законодателство на Република България и преценка на необходимостта от предприемане на действия по компетентност.
Ролята на КФН е да осъществява стриктен и навременен надзор, да бъде обективна и безпристрастна, работейки в интерес на бизнеса и гражданите. Комисията изпълнява и поетата отговорност да информира обществеността за отделните етапи в хода на проверките, спазвайки принципите на конфиденциалност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ (ОБЗОР)

25 Юни 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов съобщи, че с негова заповед се сформира междуведомствена група за изготвяне на критерии за сделката за придобиването на ЧЕЗ. В групата ще участват КЕВР и останалите заинтересовани институции. „Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви Иван Иванов. По думите му критериите ще бъдат неутрални и ще се прилагат за всички други бъдещи сделки от такъв характер. Председателя на енергийния регулатор прогнозира, че критериите могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.
По-рано председателят на Надзорния съвет на "Еврохолд България“ АД Асен Христов обясни, че дружеството се интересува от сделката повече от 8 месеца и води преговори от февруари. Той уточни, че ЧЕЗ са предпочели „Еврохолд“, защото другата компания в надпреварата, за втори път е дала оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. „Еврохолд България” АД ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит“, поясни Христов и изтъкна, че сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага. Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси и призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации. „Трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ“, заяви премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад „Еврохолд България“ АД в Министерски съвет. „Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката- Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, допълни Бойко Борисов. Той подчерта, че като премиер няма право да коментира такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици, да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Иван Иванов, КЕВР: Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ

Иван Иванов, КЕВР: Междуведомствена група ще изготви критерии за сделката за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
София. С моя заповед вече се сформира междуведомствена група, която включва не само представители на КЕВР, но и на другите заинтересовани институции, които имат отношение към реализирането на такова становище и на критерии. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов за сделката за закупуване на ЧЕЗ от „Еврохолд България“ АД, предаде репортер на „Агенция Фокус“. „Още тази седмица започва заседание. Бъдете сигурни, че тази работна група ще изготви критерии, които са обективни и които трябва да бъдат норма в прилагането на закона“, заяви той. „Оттук нататък тези критерии, които трябва да бъдат неутрални, по отношение на купувач, продавач и на конкретна сделка, ще бъдат прилагани и за всички други бъдещи сделки от такъв характер“, посочи Иван Иванов и прогнозира, че критериите могат да бъдат изготвени в рамките на 2-3 седмици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ

Премиерът Бойко Борисов: Независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че както и предишния път, трябва да проявим отговорност и независимите регулатори да се произнесат по сделката за ЧЕЗ. Това каза премиерът Бойко Борисов в отговор на въпрос кои стои зад „Еврохолд България“ АД в Министерски съвет след заседанието на Коалиционния съвет, на което бяха обсъдени субсидиите за партиите, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този, който стои сутринта беше по БТВ и говори ясно. Вие не знаете ли кой е?“, коментира той. „Сделката е извършена в Чехия от частна компания. Така че ако визирате написаното, че Цветанов стои зад сделката- Цветанов е извън ГЕРБ“, посочи премиерът. „Колкото БСП могат да ги питат какво прави Жан Виденов или ДПС за Лютви Местан, толкова можете да ми зададете въпроса дали Цветанов е там или не“, каза още Бойко Борисов. „Като премиер нямам право да коментирам такава сделка, защото подобно изказване може да нанесе тежки последици. Да бъдем осъдени като държава и да платим огромни пари“, подчерта министър- председателят. Попитан, ако има съмнения около сделката, би ли се намесил, Борисов изтъкна: „Не се меся в работата на независимите регулатори. Както не се намесихме, когато имаше предишен купувач, така и днес. И предишния път се направи политическа атака, впоследствие се оказа, че не е основателна“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Асен Христов, "Еврохолд България“: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

Асен Христов, "Еврохолд България“: Няма политически интереси зад сделката ни за ЧЕЗ

25 Юни 2019 | 09:09 | Агенция "Фокус"
София. Повече от осем месеца се интересуваме от сделката за ЧЕЗ. Преговори водим от февруари. ЧЕЗ поканиха различни компании и една от тях беше „Еврохолд”. Това каза в предаването „Тази сутрин” по БТВ Асен Христов, председател на Надзорния съвет на "Еврохолд България“ АД. „Нашето предложение се оказа по-добро от това на индийската компания, която за втори път даде оферта на разсрочено плащане, което не показва добра финансова стабилност. Затова ЧЕЗ предпочетоха нас”, обясни той. „Еврохолд България” АД ще плати 335 милиона евро за акциите на ЧЕЗ. Парите са от два източника – 30% собствени средства от увеличението на капитала на „Еврохолд”, а останалите над 300 милиона евро са банков кредит“, поясни Христов. „Сделката е по силите на дружеството и парите ще бъдат платени веднага”, допълни той и уточни, че КФН ще провери финансовото състояние на „Еврохолд” с оглед на бъдещи придобивания. Асен Христов категорично отрече зад сделката да стоят политически интереси. Той призова политиците и жълтите медии да се въздържат от пазарни манипулации. „Нека да не търсим политически мотиви в една бизнес сделка. Жълти медии и някои политици се опитват да я използват за политически интереси и КФН може да се самосезира”, заяви Христов. Той коментира думите на лидера на БСП Корнелия Нинова, че „ЧЕЗ е продадена на втората Гинка” с думите: „Казвам се Асен. Не се приемаме като втората Гинка. Това беше просто една метафора”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

До края на седмицата Комисията за финансов надзор ще представи резултатите от проверката на „Еврохолд България“ АД

До края на седмицата Комисията за финансов надзор ще представи резултатите от проверката на „Еврохолд България“ АД

24 Юни 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
София. В периода след публикуваното на 24.04.2019 г. прессъобщение, във връзка с намерението за предстоящи придобивания на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД от „Еврохолд България“ АД, Комисията за финансов надзор продължава работата си по четири проверки на дейността на „Еврохолд България“ АД и на дейността на три застрахователни дружества от групата на холдинга. Toва съобщиха от пресцентъра на КФН. Проверяват се финансовото състояние и капацитета на дружествата с оглед на бъдещи придобивания.
Становището на КФН за финансовото състояние на купувача е от изключителна значимост с оглед на факта, че освен опит в сектора от него ще се очаква и сериозен финансов ресурс – от една страна за заплащането на инвестицията по изкупуването и от друга - за поддържането на адекватна инфраструктура в електроснабдителния сектор.
КФН има ангажимент да предостави до края на настоящата седмица – 28 юни 2019 г., констатираните до момента факти и обстоятелства на компетентните институции – Главна прокуратурата и Държавна агенция „Национална сигурност“, с цел информираност и обективност. При окончателно приключване на проверките в законоустановения срок отговорните институции ще получат резултатите от тях заедно с наличните факти и заключения. Комисията също така поема отговорността да информира обществеността за момента на приключване на проверките.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“

21 Юни 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“. Това каза пред журналисти председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране КЕВР доц. Иван Иванов предаде репортер на Агенция „Фокус“. На въпрос дали КЕВР има ресурс да провери „Еврохолд“, доц. Иванов поясни, че Регулаторът ще изпълни закона. „Ние ще изпълним закона. Искам да кажа, че по отношение на „Инерком“ изобщо проверката не стигна до КЕВР, тъй като сделката беше забранена от Комисията за защита на конкуренцията. Впоследствие се влезе в съдебна фаза, така че няма към нас никаква възможност да се произнесем. Следим какво се случва със сделката между ЧЕЗ и „Еврохолд“, каза още доц. Иванов. По думите му критерии за оценка все още няма. „Апелът, който беше отправен към институциите да ни предоставят критерии не беше осъществен“, допълни той. Доц. Иванов допълни, че ако се стигне до КЕВР регулаторът сам ще се постарае да създаде обективните критерии. „Не искахме ние да го правим, за да има така да се каже външна воля кои да бъдат критериите. Надявам се действително, когато се стигне до тази проверка, да бъдем подпомогнати при изробатване на критериите“, допълни още доц. Иванов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Еврохолд" подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

"Еврохолд" подписа договор за придобиване на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България

20 Юни 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
София. "Еврохолд България" АД се споразумя да придобие бизнеса на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп в България. Това съобщиха от холдинга. Двете страни подписаха договор. "Еврохолд" ще плати 335 млн. евро за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България.
"Еврохолд" ще финансира сделката с комбинация от собствен и заемен капитал. Холдингът вече е подписал мандат с две глобални инвестиционни банки с богат опит в осигуряването на финансиране за подобни сделки, които да обезпечат необходимия заемен капитал.
"Еврохолд" вече е сформирал и консултативен съвет от експерти със солиден международен опит в бизнеса с дистрибуция на електроенергия, който ще консултира компанията в процеса на интеграция на дейността на "ЧЕЗ България" в структурата на холдинга. Допълнително, "Еврохолд" се е договорил висшият мениджмънт на "ЧЕЗ България" ЕАД, в това число и изпълнителният директор на дружеството, да остане в компанията, за да се гарантира плавен преходен период в управлението.
Структурата на ЧЕЗ Груп в България включва електроразпределителното дружество "ЧЕЗ Разпределение България" АД, компанията за обществено снабдяване с електроенергия и лицензиран търговец "ЧЕЗ Електро България" АД, лицензирания търговец на електроенергия "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, компанията за IT услуги "ЧЕЗ ИКТ България" ЕАД, фотоволтаичния парк "Фри енерджи проджект"-Орешец, дружеството за производство на електричество от биомаса Бара Груп и "ЧЕЗ България" ЕАД, която координира и управлява дейността на всички дружества на групата в страната.
Сделката по придобиването на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България ще бъде финализирана след одобрение от съответните регулаторни органи.
Консултанти на "Еврохолд" по сделката са базираната в Лондон международна адвокатска кантора Morrison & Foerster и българската - “Стоева, Чомпалов и Знеполски”. Консултанти на ЧЕЗ Груп са адвокатските дружества Skils s.r.o. и „Пенков, Марков и партньори”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.