НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:08


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Нова Македония“ (Македония): Македония няма проблеми с България, Македония има проблем с македонския елит в България

„Нова Македония“ (Македония): Македония няма проблеми с България, Македония има проблем с македонския елит в България

12 Август 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Първият македонски вестник „Нова Македония“ отново беше тема на дискусия в България. Този път става въпрос за участието на българския историк Светлозар Елдаров в програмата „Операция история“. Неговото изказване след това беше предадено и от другите български медии и портали. Водещият на програмата с ирония цитира (преведения от Агенция „Фокус“) материал на „Нова Македония“, че Македония е дала на България 8 министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, 15 университетски професори, около 100 учени писатели и публицисти и др. Случайно или не е забравено да се отбележи, че това е цитат и откъс от текст на Пиер Парини, публикуван в Милано вестник Il Popolo d'Italia“, пише вестник „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
За голяма изненада на водещия, Светлозар Елдаров потвърди, че информацията за мястото и ролята на македонците в България са точни и че всъщност „Нова Македония“ цитира част от брошурата „Македонците в културно-историческия живот на България“, публикувана от македонските братства – организация на македонската емиграция в България, през 1918 година.
Но освен всичко други, Елдаров, в коментар за споменатата книга, не забрави да подчертае, че в брошурата най-употребяваните думи са българия и България и че тя е писана като доказателство, че „македонците са неразделна част от българската нация“. Тази позиция на Елдаров не е новина и тя се подкрепя от повечето български историци.
Но и в миналото е имало кой да отговори аргументирано на подобни позиции. А именно, Михаил Сматракалев (Ангел Жаров) е отговарял на ирационалните мега амбиции на българщината по следния начин. „Представете си един кашон, на който пише „българин“, а какво има в кашина не ви интересува. Ние, за разлика от вас, изхвърляме кашона и се интересуваме какво има в него. Не гледаме какво пише на капака на сандъка, а отваряме и внимаваме какво има вътре“, в смисъл на това, че българите имат една гладна нужда на всички, които живеят в рамките на българската сфера на интереси, без разлика как се чувстват, говорят или самоопределят, да им лепнат етикет „българин“ е да не позволяват да бъдат нищо друго.
В изказването си за статията на „Нова Македония“ Светлозар Елдаров подчерта, че става въпрос за „инфантилизъм на неомакедонизма, който е свойствен за малките деца, усвояващи всичко, което им хареса“. Във връзка с такива неразумни изказвания от страна на определени български историци, ще цитирам и българския историк Цочо Билярски, който през 2013 година, вместо место научно обосновани разяснения на исторически въпроси е написал много политически, отровни и клеветнически, че „пропагандистката наукообразна скопска машина годишно създава огромна литература с книги, за да докаже чрез лъжа, която стана официална доктрина на „Околовардарската република“, че Македония и нейното население нямат нищо общо с България и с българските корени. Този въпрос може да се реши лесно, но това може да се случи само ако един ден на власт дойдат „честни и обективни политици и държавници“. Но изминаха две десетилетия, откакто Македония стана независима и нищо не се случи. Но ако се случи. Тези честни и обективни политици и държавници трябва първо да наредят тези пълни с лъжи книги да бъдат изхвърлени от библиотеките и книжарниците и да бъдат „запалени“ на площада в Скопие. На тази клада трябва да бъдат запалени и „всички учебници, с които се тровят умовете на нашите млади сънародници от тази страна на Рила и Пирин“... Това не трябва да бъдат позиции, изказани от страна на хора, които се наричат учени, а от най-дилни политикански печалбари и манипулатори...
Македонците в България са играли, играят и ще играят важна роля. Бившият български президент Желю Желев заяви, че България ще признае Македония, но открито заяви, че България не е готова да признае македонците като нация. Според Желю Желев, ако се съберат, в България има около два милиона души, които са дошли от Македония, или имат произход Македония. Повечето от тях, поне така казват, се чувстват като българи. Тези хора и „тази част от нашето население са много влиятелни в България“. Те абсолютно не биха се съгласили да признаят Македония, ако тя беше предмет на някакъв дебат в парламента. Желев отбеляза също, че България е първата, която призна Македония, но "това с нацията, с езика - няма шанс“.
Ще споменем и един пример от съвременността. Ето и мнозина сегашни български политици и обществени личности имат македонски корени. Сред тях е бившият български президент Росен Плевнелиев, чиито корени са от драмското село Плевна. Константин Пандев, един от най-добрите български историци и познавачи на македонското революционно ддвижение, роден в град Неврокоп (дн. Гоце Делчев), има македонски произход. Споменатият Цочо Билярски е бивш директор на Централния държавен архив на България и един от реставраторите на Македонския научен институт в София и също има македонски корени. Билярски е сред най-големите критици на всяко изказване за отделността на македонския народ, език, култура и история. Наум Кайчев, един от представителите на българската страна в македонско-българската комисия, има произход от костурското село Кономлади.
И да завърша с тезата, че влиянието на македонския елит в българското общество винаги е било очевидно и дълбоко и за България, и за Македония. Заради македонските първенци в България тя в миналото преживя три национални катастрофи (но за това другаде), а днес се нарушават приятелските отношения между Македония и България, като се пренебрегва и отрича македонският народ като отелен в договора за добросъседство и се поставя под въпрос интеграцията на Македония в Европейския съюз?!


Агенция "Фокус" припомня:

Прилагаме въпросния материал от 15 юли 2019 година за това, че "Македония" била дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващия елит в България“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

„Телма“ (Македония): Скопие не приема извънредна среща на историческата комисия

5 Август 2019 | 07:29 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската страна от Смесената комисия по исторически и образователни въпроси не приема предложената от ръководителя на българския екип Ангел Димитров извънредна среща на комисията. Оглавяващият македонската страна Драги Георгиев заяви пред скопския телевизионен канал „Телма“, че все още до него не е стигнала официалната покана, но е бил информиран по електронен път от външния министър на Македония Никола Димитров за идеята.
„Просто е невъзможно да се стигне до такава среща, защото вече имаме насрочено заседание за 12-13 септември в София. Това бе договорено на последната среща в Скопие през юни, когато се проведе последното ни заседание. И от друга страна смятам, че една такава трескава динамика на нашите срещи може да бъде повече контрапродуктивна, отколкото да даде плодове“, заяви професор Драги Георгиев, председателят на македонския екип в Комисията по исторически и образователни въпроси с България.
Той смята, че намирането на решение трябва да стане чрез академичен процес и дебати, а не чрез свикване на ад-хок срещи, в които трябва да бъде постигнато решенеие. Според него договорената динамика от шест срещи годишно е оптимална за постигане на решение по най-чувствителните въпроси.
Относно различните възгледи на София и Скопие за Гоце Делчев, Георгиев заяви, че те винаги са съществували и че двете страни имат аргументи за това. Гоце Делчев се е родил и загинал в Македония, посочва професорът и отбелязва, че той носи идеята за автономна Македония и силна македонска идентичност. Но, по неговите думи, в същото време има документи, където той се обявява за българин.
„Когато се разгледат тези източници, тези документи, много е трудно да разграничите ясната идентичност на Гоце Делчев“, заяви Георгиев, като изрази мнение, че не е работа на Комисията да определя идентичността на Делчев.
„Комисията не е създадена, за да каже, че ще отбелязваме Гоце Делчев, защото е българин или македонец. Комисията трябва да открие качества и ценности в личността, както и дейности на Гоце Делчев, които се припознават и от българския, и от македонския народ“, обяснява Георгиев.
За него изявлението на българския премиер Бойко Борисов, че до октомври трябва да се постигне решение по този въпрос е мек натиск над Комисията. Той призна, че разбира защо политиците искат този въпрос да бъде решен по-бързо, но според него за една година не могат да се постигнат полезни решения по чувствителните въпроси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Фактор (С.Македония): Драги Георгиев не приема поканата на българската страна за извънредна среща за Гоце Делчев

Фактор (С.Македония): Драги Георгиев не приема поканата на българската страна за извънредна среща за Гоце Делчев

4 Август 2019 | 16:50 | Агенция "Фокус"
Скопие. Драган (Драги) Георгиев, лидер на македонската страна на комисията по исторически въпроси, не приема предложението на колегата си от българския екип Ангел Димитров, който излезе с идеята да свика спешна среща и да организира по-чести и интензивни срещи, за да се намери решение за националността и делото на Гоце Делчев до октомври, пише македонското електронно издание “Фактор“.
Георгиев казва, че не приема подобно нещо и че планираният график за редовните срещи остава непроменен, като досега са проведени шест.
„Не приемаме извънредна работна среща. Редовната работна среща ще се проведе на 12 и 13 септември. Искане за решаване на въпроса с Гоце Делчев незабавно и мигновено, за да се задоволят някои, в случая политически нужди, може да се отрази неблагоприятно върху работата на комисията, твърди Георгиев по македонския телевизионен канал „24 Вести“
Ангел Димитров заяви пред БНР, че и двете страни трябва да определят какво казва самият Делчев „за себе си, семейството си и средата, в която живее“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

4 Август 2019 | 00:23 | Агенция "Фокус"
София. Българската страна настоява за среща на съвместната комисията по исторически въпроси за Гоце Делчев, след като премиерът на България Бойко Борисов поиска преди два дни да се работи ежедневно и да приключи работата си до октомври, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Ангел Димитров, който ръководи българската страна на комисията, заяви пред БНР, че ще покани своите македонски колеги на среща до края на август, преди редовното насрочено заседание през септември. Според него македонската страна била тази, която не била готова за ежедневна работа.
„Невъзможно е да се работи денонощно! Това може да се случи само ако нашите колеги са готови за това, но те не са и това е доказано многократно. Днес дори ще поканя колегите - извънредно, на избраното от тях място, ако желаят, в курорт в България, да насрочим среща в края на август, за да улесним нашата работа през септември. Неведнъж сме препоръчали срещите ни да бъдат по-чести, с по-интензивен темп на работа, но колегите ни смятат, че досега шест срещи са достатъчни “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна в комисията по исторически въпроси.
На тази среща, както казва Димитров, трябва да се решат два важни въпроса - българските учебници от Средновековието и османския период, както и въпросът за честването на Гоце Делчев.
„Нещата с Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или отрекат казаното от него за самия него, семейството му, средата, в която е израснал, интересите, за които е работил, и за живота, който е дал. Разликите след това са фундаментални. Искаме да видим Гоце Делчев като личност в историческото му време, а не от гледна точка, която изоставя чисто исторически възгледи и съответства на по-късно създадени образи с чисто политически контекст. За нас това не е продуктивен и съвременен подход. Тук не сме съгласни с колегите “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна на комисията по исторически въпроси.
Той не счита искането на Борисов дебатът да бъде приключен до октомври като политически натиск върху Комисията и го тълкува само като натиск да се работи по-интензивно.
Според него никога не е имало натиск от българска страна към Комисията.
Македонската страна счита, че искането за закриване на въпроса от Комисията до октомври може да се отрази неблагоприятно върху работата й.
За председателя от македонска страна Драги Георгиев навлизането във въпроса за самоличността на Гоце Делчев може да постави Комисията в безизходица.
Според него не може да се постави краен срок веднага и сега, когато трябва да се реши съвместното почитане на Гоце Делчев, особено ако се настоява, че той е македонец или българин, а не защо е важен за двата народа и ги свързва. За да се стигне до решение за Делчев, според него човек не трябва да настоява за неговата идентичност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

„Телма“ (С.Македония): България иска извънредно заседание на съвместната источрическа комисия за Гоце Делчев

3 Август 2019 | 20:56 | Агенция "Фокус"
София. Българската страна настоява за среща на съвместната комисията по исторически въпроси за Гоце Делчев, след като премиерът на България Бойко Борисов поиска преди два дни да се работи ежедневно и да приключи работата си до октомври, информира македонският телевизионен канал “Телма“.
Ангел Димитров, който ръководи българската страна на комисията, заяви пред БНР, че ще покани своите македонски колеги на среща до края на август, преди редовното насрочено заседание през септември. Според него македонската страна била тази, която не била готова за ежедневна работа.
„Невъзможно е да се работи денонощно! Това може да се случи само ако нашите колеги са готови за това, но те не са и това е доказано многократно. Днес дори ще поканя колегите - извънредно, на избраното от тях място, ако желаят, в курорт в България, да насрочим среща в края на август, за да улесним нашата работа през септември. Неведнъж сме препоръчали срещите ни да бъдат по-чести, с по-интензивен темп на работа, но колегите ни смятат, че досега шест срещи са достатъчни “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна в комисията по исторически въпроси.
На тази среща, както казва Димитров, трябва да се решат два важни въпроса - българските учебници от Средновековието и османския период, както и въпросът за честването на Гоце Делчев.
„Нещата с Гоце Делчев за българската историческа наука са ясни. Историците няма да кажат какъв е Гоце Делчев. Те могат само да потвърдят или отрекат казаното от него за самия него, семейството му, средата, в която е израснал, интересите, за които е работил, и за живота, който е дал. Разликите след това са фундаментални. Искаме да видим Гоце Делчев като личност в историческото му време, а не от гледна точка, която изоставя чисто исторически възгледи и съответства на по-късно създадени образи с чисто политически контекст. За нас това не е продуктивен и съвременен подход. Тук не сме съгласни с колегите “, каза Ангел Димитров, председател на българската страна на комисията по исторически въпроси.
Той не счита искането на Борисов дебатът да бъде приключен до октомври като политически натиск върху Комисията и го тълкува само като натиск да се работи по-интензивно.
Според него никога не е имало натиск от българска страна към Комисията.
Македонската страна счита, че искането за закриване на въпроса от Комисията до октомври може да се отрази неблагоприятно върху работата й.
За председателя от македонска страна Драги Георгиев навлизането във въпроса за самоличността на Гоце Делчев може да постави Комисията в безизходица.
Според него не може да се постави краен срок веднага и сега, когато трябва да се реши съвместното почитане на Гоце Делчев, особено ако се настоява, че той е македонец или българин, а не защо е важен за двата народа и ги свързва. За да се стигне до решение за Делчев, според него човек не трябва да настоява за неговата идентичност.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

Бивш председател на македонския парламент: Абсолютно неприемливо е Борисов да заплашва с Гоце Делчев

3 Август 2019 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Бившият председател на македонския парламент и бивш лидер на „Нова социалдемократическа партия“ (НСДП), която е коалиционен партньор в правителството на Македония, Тито Петковски, е изненадан от изявлението на българския премиер Бойко Борисов на съвместната пресконференция със Зоран Заев, предава скопското електронно издание „Плюс инфо“.
Неговата реакция бе предизвикана от изявлението на Борисов, че въпросът за Гоце Делчев трябва да бъде решен до октомври. Според Петковски българският премиер не зачита решението на България да предаде мощите на Гоце Делчев на Скопие.
„Не можех да повярвам, че премиер на страна-членка на ЕС може така жестоко и енергично да се бори против решение, взето от предишно легитимно българско правителство“, заяви той.
Петковски си задава въпроса, дали един ден и Борисов няма да бъде обявен за предател за това, че е подписал договора с Македония.
„Ако се знае, че международните договори и решения трябва да се зачитат, тогава тук е и договорът за предаване на мощите на Гоце Делчев. Особено ме изненада изявлението, че ако приеме факта за Делчев, той ще бъде обявен за предател на българската история. Както се знае, когато дойдоха на власт Борисов и министърът на външните работи Екатерина Захариев те обявиха за предатели тези, които взеха решение за мощите. Дали според това, което каза днес Борисов, значи, че и решението, което взе той и подписа Договор за добросъседство може да бъде основание за някои следващи правителства да го обявят за предател? Това е още едно потвърждение, че договорите трябва да се спазват“, категоричен е Петковски.
Той вижда като заплаха това, че на въпрос на журналист, дали ще блокира Македония ако историците не се договрят до октомври, Борисв е заявил, че трябва да се намери решение до октомври.
„Абсолютно е неприемливо Борисов да заплашва с това или до октомври да се реши въпросът за Гоце Делчев, или България ще има съвсем различно отношение към Македония по отношение на интеграцията в ЕС“, посочи бившият председател на парламента в Скопие.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Член на историческата комисия от Македония: Единственото задължително е да се умре, но не и да се намери решение за Гоце Делчев до октомври

Член на историческата комисия от Македония: Единственото задължително е да се умре, но не и да се намери решение за Гоце Делчев до октомври

2 Август 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Петър Тодоров, член на съвместната българо-македонска Комисия по историческите и образователните въпроси, смята, че политиците не трябва да поставят срокове, в които трябва да се намери решение за Гоце Делчев, както е направил българския премиер Бойко Борисов, който посочи октомври като краен срок, предава скопското електронно издание Expres.mk.
„Единственото задължително на този свят е да се умре, а дали ще вземем решение до октомври ще покаже времето. Най-добре е политиците да не ни притискат и да не поставят срокове, защото това е контрапродуктивно за самата дискусия, защото в тези условия политиците от двете страни работят под натиск, че трябва да се постигне нещо и тогава има голям риск да се вземат лоши и неадекватни решения, които може да бъдат контрапродуктивни“, заяви Тодоров пред портала „360 степени“.
Тодоров заяви, че ако Гоце Делчев, една от най-значителните личности в историята, бъде обявен за българин, македонците няма да имат основание защо да отбелязват паметта му.
Тъй като, ако той е бил българин, не виждам причина защо ние, македонските граждани, бихме имали основание да отбелязваме паметта му“, заяви Тодоров.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонският премиер Зоран Заев: Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ

Македонският премиер Зоран Заев: Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ

1 Август 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Историческата личност на Гоце Делчев е мост между македонския и българския народ. Това каза министър-председателят на Република Северна Македония Зоран Заев в изявление след двустранната среща с българския премиер Бойко Борисов в македонската Влада, предаде специалният пратеник на Радио „Фокус“ в Скопие. „Радвам се на обществените инициативи за решаването на споровете между двете страни. Вече решихме противоречията за четири личности. Вярвам, че ще постигнем консенсус и за личността на Гоце Делчев. Днес приветствам комисиите от двете държави да постигнат консенсус и по този въпрос. Нека покажем и на Балканите, и на Европа, и на целия свят, че можем да решаваме различията си с диалог, общуване и търпение. Не случайно Република Северна Македония и България продължават да отдават почит на големия Делчев заедно“, обясни той. Двете страни не спират да градят приятелството си и да поддържат добросъседските си отношения за благото на двата народа и на бъдещите поколения, обобщи Зоран Заев.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Ще ни се смее цяла Европа, ако се стигне дотам България да блокира членството на Македония

Премиерът Бойко Борисов в Скопие: Ще ни се смее цяла Европа, ако се стигне дотам България да блокира членството на Македония

1 Август 2019 | 14:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Не искам дори да мисля, че може да се стигне дотам - да вдигна ръка срещу Македония е недопустимо". Това бе отговорът на премиера Бойко Борисов на въпрос дали през октомври България може да блокира началото на преговорите за присъединяване на Македония към Европейския съюз, предава скопската телевизия „НОВА“.
„Ако се стигне дотам, целият Европейски съюз ще ни се смее. Този въпрос е унизителен и за двете страни - ако кажа „да“ и моят колега ще каже - ако ни поставите такива условия и ние ще бъдем против“, заяви Борисов на съвместна пресконференция с премиера на югозападната ни съседка Зоран Заев.
Борисов е на посещение в страната за честването на втората годишнина от подписването на договора за добросъседство и приятелство. Той повтори няколко пъти, че България и той лично са инвестирали целия си авторитет през последните години за интеграцията на Македония в ЕС. „Зоран е свидетел на това как съм се борил с Франция и Германия и няма да позволим Македония да бъде блокирана. Не искам дори да си помислям за това", каза премиерът.
Борисов призова експертните комисии на двете страни да работят ежедневно и да постигнат компромис по въпроса с Гоце Делчев до месец октомври.
„Имам лимит и знам докъде мога да стигна, без да бъда обвинен в предателство на историята. Комисиите трябва да намерят решение до октомври. Трябва да се постигне компромис“, подчерта Борисов.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма

Проф. Пламен Павлов: Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма

15 Юли 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва безсилието на македонизма. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов във връзка с публикация на македонския вестник „Нова Македония“ на антибългарски материал, в който се твърди, че Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България. По думите на историка в България живеят много повече потомци на македонските българи, отколкото в самата Република Северна Македония. Той даде примери с хора от Мизия, Тракия и Добруджа, които са си дали живота за Македония и ВМОРО, което, по думите му, показва единството на нашия народ. „Тези антибългарски пасквили се самоопровергават със самото си съдържание. Македонизмът е триумф на нищожността, на отсъстващата реалност, на универсализираната глупост. Опитът да се откъсне Македония от Мизия, Тракия, Добруджа и Поморавието показва махленщината и скодоумието, характерни за македонизма. Понеже наближава Илинден, говори се Гоце Делчев, за общата ни история – става въпрос за общата ни българска история. Не за общата ни история изобщо, защото обща история имаме и с хората от Латинска Америка – в крайна сметка живеем на една планета“, добави историкът. Проф. Пламен Павлов заяви, че югозападната ни съседка няма свобода на съвестта и на мнението, за което вина има интелигенцията, която си е и продължава да си продава душата. Свободното интернет пространство, движението на хора и идеи, показват цялото безсмислие на статията на в. Нова Македония, която, по думите му, бие на жълта преса, независимо че идва от медиа с претенции за сериозна журналистика.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

„Нова Македония“ (Македония): Македония е дала на България осем министри и двадесет дипломати, включително Димитър Благоев, Андрей Ляпчев и Никола Генадиев, а македонците са управлявали България

15 Юли 2019 | 14:09 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Божидар Татарчев (български лекар, масон, общественик и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация (1870 (Ресен) -1940 (София) гг.– бел. ред.) отбелязва, че в България има 200 хиляди „македонци“, които ще се завърнат в страната си, ако имат по-добра администрация, и ще направят Македония прогресивна и богата. Според изследване на македонските братства, публикувано през 1918 г., македонската емиграция в България е политическа, т.е. македонците не се установяват в България, за да търсят по-добър живот и да се заселят трайно, а напускат Македония, за да запазят имотите си и да се върнат на техните места след освобождението на Македония от чуждата власт (чужда на България – бел. ред. ?), пише в пореден антибългарски материал вестник „Нова Македония“.
„Според Георги Трайчев (български просветен деец, фотограф и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – роден 1869 г. в Прилеп,починал през 1943 година в София; след Балканската война е изгонен в България от сръбските власти след Междусъюзническата война – бел. ред.), Македония е дала на България : осем министри, 20 дипломати, 70 депутати, 10 митрополити, представители на македонския народ, 15 университетски преподаватели, около 100 учени писатели и публицисти, 35 художници, скулптори, оперни певци, актьори, 30 висши държавни служители, 150 майстори и постмодерни съдии и адвокати, около 100 висши административни служители, 80 видни лекари, медицински сестри и архитекти, 800 служители, включително осем генерала, 31 полковника, 56 подполковника. В българските училища имаше 1568 учители, 200 духовни лица и около 5 000 служители“, пише изданието.
Ежедневникът твърди още, че „македонците“ се проявили и като водачи на различните български политически партии, като обявява за такива „македонски“ дейци: Димитър Благоев, Петър Джидров (един от лидерите на широките социалисти), Илия Георгов (един от лидерите на Радикалната партия), Никола Генадиев (на Либералната партия) и Андрей Ляпчев (на Демократите).
„Голямото влияние на македонците в българската държава е забелязано и от други личности“, пише „Нова Македония“:
„А. Савински, бивш пълномощен министър на Русия, подчертава в своите мемопари: „Македонците са буйно, подвижно племе, много по-енергично и жизнено от българите и винаги са имали надмощие над тях“.
Редакцията е изкопала и още едно подобно мнение:
„Пиер Парини от миланския вестник "Ил-Пополо д'Италия" каза: "Македонците без съмнение са най-интелигентните и културни жители на Балканския полуостров. Може би те са и най-силните и героичните. Те образуват, както е известно, управляващата част в България“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 on: Гоце Делчев не трябва да разделя, смята от формацията „Обединени за Македония“

A1 on: Гоце Делчев не трябва да разделя, смята от формацията „Обединени за Македония“

10 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Скопие. Според македонската партия „Обединени за Македония“, фигурата на Гоце Делчев не бива да разделя Скопие и София, това съобщава македонската телевизия A1 on, от където публикуват съобщението на формацията.

„Горещо е лятото за Република Северна Македония и Република България. Комисията за исторически въпроси от двете страни дебатира за отделни личности и дати. „Обединени за Македония“ призовава за конструктивност, основаваща се на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Македония и България“, заявяват от формацията.

„Целта на договора е да се развива приятелството и сътрудничеството. Колко сме постигнали по тази точка? За всички революционери има архиви, документи и писма, написани и публикувани“, добавят от партията.

„Вместо постоянно да спорим за миналото, трябва да погледнем критично към съвремието и планираме бъдещето. Вместо да се концентрираме върху сегашните проекти и общото бъдеще, ние се фокусираме само и единствено върху миналото“, категорични са от „Обединени за Македония“.

„Нека погледнем обективно на един факт – в 21 век, двете столици се намират на разстояние само 240 километра, което се пропътува за четири часа с автомобил. Това улеснява така нужната комуникация. Нека се концентрираме върху междусъседските взаимоотношения и заедно да градим бъдещето за нашите младежи, икономика, инфраструктура, култура, а паралелно да текат дебатите, но подкрепени от факти“, пишат още от партията.

„Нека това е нашият приоритет. Да се осъзнаем, да комуникираме, да дружим и да се сближаваме. Да изградим мост. С изграждането на моста на приятелството, сами, по естествено път ще осъзнаем и истинското минало, незасенчено от пропагандата и псевдоисториците“, уверяват от формацията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония

Премиерът Бойко Борисов: Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония

9 Юли 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Яхорина. Президентът Стево Пендаровски беше първият македонски политик, който обясни темата за фигурата на Гоце Делчев по най-правилния начин. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на въпрос за отношенията между България и Република Северна Македония пред журналисти след пленарната сесия на държавните и правителствените ръководители на страните-участнички в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), предаде репортер на Агенция „Фокус“ . „Гоце Делчев е българин, отишъл да се бие за свободата и автономията на Македония. Това, че е българин не прави подвига му към македонците по-незначителен, точно обратното. Фигурата на Гоце Делчев трябва да ни обединява. Това важи и за въстанията, и за ВМРО“, посочи той. Премиерът Бойко Борисов изрази надежда работата на Съвместната мултидисциплинарна комисия по Договора за добросъседство между България и Северна Македония да приключи бързо.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): Гоце Делчев трябва да сближава, а не да разединява, смята Екатерина Захариева

„Макфакс“ (Македония): Гоце Делчев трябва да сближава, а не да разединява, смята Екатерина Захариева

7 Юли 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гоце Делчев би трябвало не да разделя, а да обединява, това заяви българският вицепремиер и външен министър Екатерина Захариева в интервю за местната телевизия „БТВ“, предава македонската информационна агенция “Макфакс“.

Попитана чий е Гоце Делчев – на България или на Северна Македония, министърът отговор, че той е общ.

„Имаме една история, както гласи и Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Това, което иска да каже България с този договор, е истината – Гоце Делчев е българин, изтъкнат революционер, една от най-важните фигури и за тези, които са се борили за автономията на Македония. Не виждам защо толкова се караме за него, би трябвало тази личност да ни обединява, а не да ни разделя“, заяви Захариева.

Тя оцени положително отношенията с премиера Зоран Заев, като заяви, че е нужно да се извърви още голяма част от пътя към единството, като все пак отбеляза, че възможностите за това не са лоши.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

Министър Екатерина Захариева: Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя

7 Юли 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
София. Гоце Делчев трябва да ни обединява със Северна Македония, а не да ни разделя. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Тази неделя“ по бВТ. „Гоце Делчев e общ. Имаме обща история. Точно това казва и договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. В този договор България иска да кажем истината“, отбеляза тя. „Гоце Делчев е българин, виден революционер, една от най-важните фигури и за тях, който се е борил за автономия на Македония и Одринска Тракия. Не виждам какво толкова се караме за него. Мисля, че тази личност трябва да ни обединява, а не да ни разделя“, уточни Захариева. „Изключително добри отношения имаме с премиера Заев и с външния министър Никола Димитров, но като че ли има още доста път да извървим за пълно доверие. Но знаците са много добри и началото не е лошо“, коментира тя.
Вицепремиерът уточни, че България тази година за първи път ще бъде член на Берлинския процес. „Целта на тази инициатива, създадена 2014 г., е да се върне фокусът от страна на Европейския съюз към Балканите, да се работи за свързаност между хората - транспортна, енергийна, дигитална, да се работи за помирение, много важен елемент от Берлинския процес“, добави външният ни министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

Премиерът Бойко Борисов: Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща

5 Юли 2019 | 18:14 | Агенция "Фокус"
София. Разбрали сме се със Зоран Заев комисиите по история бързо да приключат спортните. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Познан, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
На въпрос дали е оптимист, че през октомври ще започнат преговорите за влизането на Северна Македония в НАТО, Борисов заяви: „Ако историчарските комисии – българската и македонската, си свършат работата, България ще помага много“.
Премиерът заяви, че ако договорът за добросъседство между двете държави не беше подписан, нямаше да се случи и съпредседателството им за Берлинския процес. „Разбрали сме се с колегата Заев комисиите по история бързо да приключат спорните неща – и то така, както е правилно без да се изкривява историята, за да придвижим нещата напред. Нека да работят, лятото е за работа, а не за почивка“, заяви Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Неволна грешка или режисиран сценарий в Скопие? (ОБЗОР)

Неволна грешка или режисиран сценарий в Скопие? (ОБЗОР)

4 Юли 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Тонът между управляващи и опозиция в Скопие се изостри за пореден път, като този път има опасност и от намесването на България в спора. Причината е привидна грешка - в рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония. Последва извинение от страна на Тодевска, която поясни, че става въпрос за неволна грешка.

В своя публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, певицата пише: „Позволете ми от цялото си сърце да се извиня за вчерашната грешка. Няма по-голяма чест за един артист да изпее националния химн и затова приех предложението на посолството на САЩ“.
„Няма думи, с които бих могла да опиша тъгата си заради пропуска, който направих по време на изпълнението си“, подчертава Тодевска, като пояснява още, че „в плен на емоцията и еуфорията, непреднамерено не изпях част от химна.“

Нейната позиция бе подкрепена от посолството на САЩ, от където заявиха, че имат „дълбока почит към традициите, историята, героите и бъдещето на нашия приятел, съюзник и партньор Македония. Разбираме, че грешки може да се случат непреднамерено в такива емоционални моменти, като благодарим на всички певци за прекрасните изпълнения“, добавиха още от посолството на своята официална страница в социалната мрежа „Туитър“.

Подобно мнение на нейното изрази и премиерът Зоран Заев. Но някои неправителствени организации обявиха, че става въпрос за режисиран сценарии, свързан с призивите за промяна на химна на Северна Македония, тъй като, както поясняват от обединената македонска диаспора, България настоява споменатите историческите личности да бъдат записани като българи в северномакедонските учебници по история. В спора се включи и опозиционната формация ВМРО-ДПМНЕ, която използва случая за да критикува политиките на правителството.

Редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: Изпълнението на химна от страна на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на Заев

„Макфакс“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ: Изпълнението на химна от страна на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на Заев

4 Юли 2019 | 15:31 | Агенция "Фокус"
Скопие. Главната опозиционна формация в югозападната ни съседка също изрази позиция относно разразилия се скандал около противоречивото изпълнение на македонския химн от Тамара Тодевска. Според говорителя на партията Наум Стоилковски, ВМРО-ДПМНЕ осъжда изпълнението на химна, в което беше пропуснат пасаж, съдържащ имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, съобщава частната македонска информационна агенция Макфакс.

Според опозиционната формация, изпълнението на Тодевска е начин да се задоволят грешните политики на премиера Зоран Заев, градени според партията, на цената на национални и държавни интереси.

Стоилковски подчерта, че „това е неприемливо и е пример какво може да се получи когато премиерът си играе с нашата история, чувства и национална идентичност“.
Партията изрази задоволството си, че певицата вече се е извинила за допуснатата грешка, но от опозиционната формация подчертаха, че „това, което е за осъждане, е атмосферата, създадена от страна на премиерът и властта“.

„Може и да става въпрос за грешка, но тази интерпретация на химна заслужава осъждане, особено в сегашната атмосфера, в която всички черти на идентичността са поставени под въпрос“, завърши Стоилковски.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
По-рано самата Тодевска, посолството на САЩ в Скопие и премиерът Заев обявиха последователно, че става въпрос за непреднамерене грешка.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Тамара Тодевска се извини, което показва, че наистина е станала грешка

Зоран Заев: Тамара Тодевска се извини, което показва, че наистина е станала грешка

4 Юли 2019 | 15:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер Зоран Заев също изрази позиция относно противоречивото изпълнение на химна на Северна Македония от Тамара Тодевска. След като певицата пропусна да спомене в изпълнението си имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, бяха отправени обвинения, че това е направено целенасочено, на фона на заседанията на общата българо-македонска историческа комисия.
След като самата Тодевска обясни, че става въпрос за непреднамерена грешка, премиерът Зоран Заев също изрази подобна позиция.

„Нашата звезда се извини във „Фейсбук“, както и американското посолство. Това е просто грешка“, заяви Заев, цитиран от македонското електронно издание МКД. Премиерът на югозападната ни съседка добави, че „химнът се пее навсякъде и всеки ден. Това потвърждава, че става въпрос за грешка“, завърши той.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Скопие излезе с официално съобщение относно случая с Тодевска

„24 вести“ (Македония): Скопие излезе с официално съобщение относно случая с Тодевска

4 Юли 2019 | 13:04 | Агенция "Фокус"
Скопие. Правителството в Скопие разпространи официално съобщение относно случая, засягащ певицата Тамара Тодевска, съобщава македонската медия “24 вести“. Според официалните власти в югозападната ни съседка, фактът, че докато изпълняваше националния химн, Тодевска пропусна частта, в която се говори за Гоце Делчев и други исторически фигури, е непреднамерена грешка.

Разпространеното съобщение гласи:
„Правителството честити националния празник на САЩ и американския народ. Хубавите празненства, които бяха организирани от американското посолство, са отлична възможност за изразяване на двустранно уважение и задълбочаване на сътрудничеството между народите на двете страни. Правителството получи известие от американското посолство и изпълнителката Тамара Тодевска, в което се говори за непреднамерена грешка при изпълнението на химна“. В позицията на Скопие се казва още, че правителството е получило „уверение от най-високо ниво, че македонските традиции и герои ще бъдат почитани“.

Агенция "Фокус" припомня:
В рамките на прием на американското посолство в Скопие, даден вечерта на трети юли по случай Денят на независимостта на САЩ, македонската певица Тамара Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка. Изпълнението й предизвика остри реакции, след като Тодевска пропусна частта от химна, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули. Някои македонски организации свързаха случая с действащия спор между Скопие и София, засягащ фигурите на Делчев и други исторически фигури и тяхното отразяване в учебниците на Северна Македония.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американското посолство в Скопие относно изпълнението на Тодевска: Непреднамерените грешки са нормални в емоционални моменти

Американското посолство в Скопие относно изпълнението на Тодевска: Непреднамерените грешки са нормални в емоционални моменти

4 Юли 2019 | 12:30 | Агенция "Фокус"
Скопие. Посолството на САЩ в Скопие разпространи в социалните мрежи своята позиция относно предизвикалото остри реакции изпълнение на певицата Тамара Тодевска, случило се вечерта на трети юли, когато певицата, изпълняваща химна на югозападната ни съседка, пропусна частта, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, пише вестник "Нова Македония"

Според позицията на посолството, САЩ имат „дълбока почит към традициите, историята, героите и бъдещето на нашия приятел, съюзник и партньор Македония. Разбираме, че грешки може да се случат непреднамерено в такива емоционални моменти, като благодарим на всички певци за прекрасните изпълнения“, добавиха още от посолството на своята официална страница в социалната мрежа „Туитър“. По-рано, припомня вестникът, певицата също се извини за пропуска си, сочейки еуфорията като причина за грешката си.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

„Макфакс“(Македония): Тамара Тодевска се извини: Не мога да опиша тъгата си, заради пропуска, който направих

4 Юли 2019 | 12:05 | Агенция "Фокус"
Скопие. Певицата Тамара Тодевска се извини в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“, заради изпълнението на химна на Северна Македония, в което тя не спомена имената на Гоце Делчев и други исторически фигури, предава македонската информационна агенция Макфакс.
Агенцията припомня, че по време на приема в американското посолство в Скопие, провел се на трети юли вечерта, Тодевска изпълни химна на югозападната ни съседка, като пропусна частта, в която се споменават имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули.

В своята публикация певицата пише:
„Позволете ми от цялото си сърце да се извиня за вчерашната грешка. Няма по-голяма чест за един артист да изпее националния химн и затова приех предложението на посолството на САЩ“.

„Няма думи, с които бих могла да опиша тъгата си заради пропуска, който направих по време на изпълнението си“, подчертава Тодевска, като пояснява още, че „в плен на емоцията и еуфорията, непреднамерено не изпях част от химна.“ В края на съобщението си, певицата добавя „надявам се, че ще успеете да ми простите“.
Пропускът на певицата предизвика остри реакции сред някои македонски сдружения, като се чуха и призиви за извинение от страна на американското посолство в САЩ.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Македонска певица не спомена имената на Гоце Делчев и Яне Сандански, докато изпълняваше химна

„МКД“ (Македония): Македонска певица не спомена имената на Гоце Делчев и Яне Сандански, докато изпълняваше химна

4 Юли 2019 | 10:39 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонската певица Тамара Тодевска не спомена имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, по време на свое изпълнение на химна на югозападната ни съседка. Това съобщава македонското електронно издание МКД.
Изданието пояснява, че по случай националния празник на САЩ – четвърти юли, в американското посолство в Скопие е организиран прием, провел се в сряда. На него са присъствали премиерът Зоран Заев, президентът Стево Пендаровски, лидерът на опозицията Християн Мицковски, членове на Събранието, бизнесмени и други официални лица.

Като част от програмата е и изпълнение на химна на Северна Македония от Тамара Тодевска. По време на втората строфа, където са включени имената на Гоце Делчев, Яне Сандански, Даме Груев и Питу Гули, случайно или не, те не бяха споменати от изпълнителката, коментира изданието, като пояснява, че това става в контекста на водещите се преговори между София и Скопие относно изясняването на проблемите в историята между двете държави, като един от тях се оказа именно националността на Гоце Делчев.

Изданието пише още, че обединената македонска диаспора е поискала изясняване на случая и извинение от страна на американското посолство в Скопие заради грешката, направена по време на изпълнението на химна на югозападната ни съседка от Тамара Тодевска. Според македонската диаспора, чието мнение е предадено в материала, това не е грешка, а преднамерено планирано действие, свързано с някои призиви за промяна на химна на Северна Македония, тъй като, коментира изданието, България настоява споменатите историческите личности да бъдат записани като българи в северномакедонските учебници по история. Изданието добавя, че от София има и заплахи за блокиране на евроинтеграцията на Скопие, ако искането не бъде удовлетворено.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

2 Юли 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат. Това каза на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Интердисциплинарната комисия за Македония няма поставена задача, нито цел, нито мандат, няма уточнени въпроси. Няма и изясняването какъв да бъде резултатът от тази комисия. Тази комисия не действа“, заяви той. „За българските царе и воеводи, правим кой е мой и твой. Това е една работа, която няма да доведе до абсолютно нищо", посочи Кючуков.
Той коментира и външнополитически теми от последните дни. По думите му на последното посещение в Москва председателят на НС Цвета Караянчева е говорила за подобряване отношенията между двете страни, след което тя е предложила руски специалисти да ремонтират самолета Су-25. По въпроса обаче се е реагирало веднага тук в страната, и това отмятане на високо политическо ниво поставя България е неудобна ситуация.
Доц. Кючуков отбеляза също така връщането на Русия в ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа), след като през 2014 година беше изключена заради въоръжения конфликт в Донлас. „От нашата 6-членна делегация, един е липсвал, 4-ма са гласували „въздържали се“, и един е гласувал “за“, уточни той, като изтъкна, че това показва една пълна дисхармония на наши представители на външнополитическия фронт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

Срещата Димитров-Захариева: Съгласие с България за учебниците по история до края на годината

28 Юни 2019 | 23:11 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров и българският му колега Екатерина Захариева потвърдиха необходимостта историците от двете страни да ускорят работата си в съвместната мултидисциплинарна комисия по исторически и образователни въпроси, предава скопската електронна медия Expres.мк.
На срещата им в рамките на форума за Черноморското икономическо сътрудничество двамата събеседници се споразумяха, че до края на годината следва да се вземат решения по важни теми от "общата история", включително съдържанието на учебниците.
В качеството си на домакин на срещата Захариева потвърди подкрепата си за присъединяването на Северна Македония към Европейския съюз, но увери, че София ще следи стриктно изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество през целия процес на преговори.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Днес ще чуем какво е научил Никола Димитров от писмата на Гоце Делчев

28 Юни 2019 | 11:51 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров, който от четвъртък е в България по покана на вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, за да участва на срещата на върха на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество, ще излезе с нови аргументи и знания в разговорите за Гоце Делчев, коментира опозиционното скопско електронно издание „Република“.
Медията припомня, че в участието си в предаване на местна телевизия, Димитров е заявил, че е чел оригинални писма на Гоце Делчев до Никола Малашевски и други негови съратници. „Република“ цитира думите на външния министър, че „визионерството на Гоце Делчев трябва да служи като мост с България“.
Изданието посочва, че от няколко седмици Димитров защитава българо-македонските отношения и припомня, че българския премиер Бойко Борисов, „опитвайки се да представи проблема гъвкаво, оцени, че Гоце Делчев всъщност е бил български Че Гевара, който се е жертвал за свободата на Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

Press 24 (Македония): След като чете писма на Гоце Делчев, Никола Димитров замина за София

28 Юни 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи Никола Димитров, по покана на българския външен министър Екатерина Захариева, ще вземе участие в 40-ия съвет на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество в София в петък, предава скопското електронно издание Press 24.
Според МВнР на срещата на Съвета на министрите на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество Република Северна Македония се очаква да стане равноправен член на тази организация.
Планирано е министър Димитров да разгледа предимствата и възможностите, които предлагат държавите-членки за участие в Организацията за черноморско икономическо сътрудничество чрез насърчаване на духа на приятелството и добросъседството, както и задълбочаване на взаимното уважение, доверие и сътрудничество, се казва в съобщението.
Външният министър бе гост в местно телевизионно предаване и заяви, че е чел оригинални писма от Гоце Делчев, изпратени то Никола Малешевски и други сбирки, за да се подготви за срещата и да има аргументи.
„По времето на нашия герой Гоце Делчев ние нямахме държава и той участваше в огромна основа на нашата държавност, в създаването на политическа нация, която е много близка до създаването на етническа идентификация. Миналия уикенд намерих един архив и прочетох оригинални писма от Гоце Делчев, които той е изпратил на Никола Малесевски и други другари. Той е бил невероятен мечтател и по онова време в "Конституцията на Гоце" той настоява за борба с така наречената тиранията, а не с османците. Неговата визия може да служи като мост с България“, каза ръководителят на македонската дипломация.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

Деница Златева, БСП: Груба политическа грешка са лансираните от премиера нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара

27 Юни 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
София. Оценяваме като груба политическа грешка лансираните от премиера Борисов нелепи сравнения между Гоце Делчев и Ернесто Че Гевара. Те поставят под въпрос българската позиция за обща история между България и Северна Македония до 1944 г., вредят на българския интерес и на практика обслужват чужда политика в момент на изострени противоречия с македонската страна. Това заявява зам.-председателят на БСП по международна дейност Деница Златева в своя позиция, изпратена от пресцентъра на партията. Според нея нито по своя характер, нито по своите цели борбите на тези две исторически личности могат да бъдат сравнявани и всякакви паралели между тях показват незнание и повърхностно отношение и към историята, и към настоящето. „Настояваме българското правителство да се съсредоточи върху изпълнението на Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство между България и Република Северна Македония, а министър-председателят да информира Народното събрание за резултатите от прилагането на Договора във връзка с две години от неговото подписване (01-08-2017 г.)“, заяви Деница Златева.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

27 Юни 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров смята, че Македония и България има важни общи цели и е уверен, че ще бъде намерен начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за добросъседство и Гоце Делчев например. Първият дипломат на Скопие бе категоричен, че подобни спорове не бива да застрашават съвместните цели на двете страни, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Убеден съм, че с България споделяме основните общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, подчерта Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.
Той добави, че се надява да има възможност да обсъди въпроса в София, където ще присъства на среща на Черноморската инициатива.
„Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България“, заяви Димитров на пресконференция след среща с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сорайде, която бе на посещение в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин  чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

26 Юни 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев, заяви македонският външен министър Никола Димитров. По въпроса доколко са реални заплахите на София да блокира започването на присъединителни преговори с ЕС през октомври, ако не бъде постигнат договор за Делчев, той изрази убеждение, че ще се намери общо решение. Димитров ще бъде в София в четвъртък, където ще присъства на конференция на черноморската инициатива и ще проведе разговори по темата, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
„Убеден съм, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели. Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин не само да не бъде пречка, но и да бъдат промоутър, както миналата година в Съвета по общи въпроси и наскоро последният, който се проведе в Люксембург“, казва Димитров.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

Премиерът Бойко Борисов: Очаквам България и Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения

26 Юни 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
Пловдив. По време на Българското председателство на Съвета на ЕС сложихме най-сложната тема – опасна, трудна – европриобщаването на страните от Западните Балкани, надявам се колегите един ден ще оценят това“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си пред участниците в Пловдивския икономически форум, съобщиха от правителствената информационна служба. Премиерът подчерта, че България даде рестарт на тази процедура и изрази надежда, че на предстоящата среща на страните от Берлинския процес в Познан ще бъде взето решение за съвместно домакинство догодина на Република Северна Македония и България. „Исторически ние сме се били с всички съседи, резултатът е, че регионът на Балканите е изостанал. Сега обърнахме нещата. Надявам се да преодолеем всички трудности“, каза още премиерът Борисов. Министър председателят посочи, че очаква България и Република Северна Македония да запазят добрите съседски взаимоотношения. „Имаме редкия шанс – тази територия, Балкани наречена - толкова пропита с кръв, колкото надали на друго място има, ние, всички, да направим един прекрасен бизнес климат‘, подчерта още премиерът Борисов.
Пред представителите на бизнес средите премиерът Борисов изтъкна стабилната икономическа среда у нас, като отбеляза, че България е привлекателна за чуждите инвеститори с ниските си данъци и добрите финансови показатели. „Изключителна добра данъчна среда. Четири пъти се е вдигнал износа ни в електронната промишленост. Два пъти повече – доходите, а доходите се вдигат с бизнеса, тези, които правят Брутния вътрешен продукт“, заяви още Бойко Борисов.
Премиерът Борисов припомни пред бизнеса, че правителството продължава да строи и ремонтира пътната инфраструктура страната. „Новите инвеститори гледат за колко време тировете стигат до границата и затова с финансовия министър Владислав Горанов разширяваме двойно КПП-то на Калотина, защото не може да се поеме трафикът“, посочи още министър-председателят в Пловдив. Той изброи важните за региона съвместни проекти, по които се работи - пристанища, магистралите, жп линиите, газопроводи, като отбеляза, че България продължава да се стреми към прогнозируема данъчна политика, намаляване на сивия сектор, квалифициране на работната ръка. Премиерът Борисов подчерта още, че правителството продължава да осигурява трайно инвестиции в образованието – двойно увеличение на учителските заплати, както и средства в образователната инфраструктура.
В Пловдив за втора поредна година представители на правителства, бизнеса и на неправителствения сектор от страната и Европа обсъждат предизвикателствата пред икономическия растеж и конкурентоспособността у нас и в Югоизточна Европа. Част от темите са свързани с перспективите през Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Европейска комисия, демографски и здравни проблеми, пътната карта на България към ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

26 Юни 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Това каза при откриването на втория Пловдивски икономически форум премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.
"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов. Той посочи, че Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.
Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в града на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.
Тони Михайлов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

24 Юни 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Като добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин. За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: "Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори". Според него няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още:
"Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно", заяви той. По думите му документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия. "Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме

Георги Първанов, президент (2002-2012): Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме

24 Юни 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
София. Безпрецедентно е признанието, че Гоце Делчев е българин, трябва да го адмирираме и надграждаме. Това каза в интервю за предаването на бТВ „Тази сутрин“ Георги Първанов, президент на България в периода 2002 – 2012г. относно изказването на македонския президент Стево Пендаровски, че Гоце Делчев в българин. „Оценявам това като наш успех, на колегите от АБВ, защото ние от две години водим тази битка“, припомни Първанов. „Самото изказването е добра стъпка в необходимата посока“, заяви той. „Под каквито и мотиви да го правят, не искам да разсъждавам и да бъде свръхподозрителен, прекалено дълго време сме били подозрителни. Това е безпрецедентно изказване, което трябва да адмирираме и надграждаме. Много е важно това, че се признава, че Делчев в българин, но това не е достатъчно. Ние трябва да погледнем цяло. Аз предлагам и настоявам тази българо-македонска историческа комисия веднага да разгледа изявлението на Пендаровски и да се произнесе по него. Тя би могла да го разшири, връщайки го към правителствата, с един текст, който би могъл да звучи точно определено“, каза той. „Трябва да е ясно, че съвременната македонска държава е част от българската история. Македонската държава израства на клона на вековната българската държава и нация“, добави Първанов.
Попитан дали българският подход трябва да бъде по-твърд, той отговори: „Нашият подход трябва да бъде твърд затова да има анекс или някакъв друг документ, който да се утвърди и от там нататък трябва да бъдем коректни и подкрепящи Македония, защото ние наистина сме най-близките народи. Ако ние имаме едно разбиране по общата история, то ние няма за какво повече да спорим“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АБВ: Партията оценява позитивно изказването на македонския президент, това е и победа в усилията да се защити историческата истина

АБВ: Партията оценява позитивно изказването на македонския президент, това е и победа в усилията да се защити историческата истина

23 Юни 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. В продължение на близо две години от подписването на Договора, АБВ води последователна политика и има национално отговорна позиция за отношенията със Северна Македония, съобщиха от пресцентъра на партията. За разлика от редица партии, които използват темата за да се върнат на полето на патриотизма и то най-вече по време на избори, без да имат реални действия, то ние от АБВ:
- Още през август 2017 г., единствено ние обърнахме внимание на изказванията на македонския премиер, при неспоменаването на българите в Илинденско-Преображенското въстание;
-21 май 2018 г. излязохме с позиция предложеното име „Илинденска Македония”, която изпратихме на Мултидисциплинарната комисия и представихме пред ръководството на БАН, докато останалите партии приветстваха провокативното предложение и не реагираха на конкретни изказвания на премиера Заев, като „Илинденското въстание е македонско”.
- Организирахме две дискусии с представители на академичните среди, интелектуалци, дипломати и общественици в София и Благоевград.
-Инициирахме две срещи с премиера, с председателя на Мултидисциплинарната комисия и с комисията по външна политика на Народното събрание, пред които поставихме необходимостта да се дефинира понятието „обща история”, за да се спрат посегателствата срещу българската история и култура. Конкретно настояхме: Да се осъществява парламентарен контрол върху работата на българската част на комисията и отчетността й да има публичен характер; Да се дефинира понятието „обща история”; Да се постави въпроса за Илинденско-Преображенското въстание и неговия български характер на първото заседание на комисията; Да се настоява за спирането на фалшификациите по отношение на българската литература и да се прекратят опитите български автори да бъдат македонизирани; Да се помисли за анекс към договора или нов документ, който да има превантивен характер и да гарантира опазването на българската история и култура.
-Представихме позиция за Илинденско-Преображенското въстание и предложихме формулировка за общата ни история;
-март 2019 г. ние издадохме сборник „Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. през погледа на европейските дипломати“. Негов съставител е проф. Божашка, а предговорът е писан от Георги Първанов. Избраните преписки на чуждестранни дипломатически мисии свидетелстват по категоричен начин, че Илинденско-Преображенското въстание представлява най-сериозният опит на българското население да се освободи чрез революция и че то е продължение на освободителните борби на българския народ от 70-те години на XIX в. Документите дават сведения за подготовката и хода на въстанието, за етническия състав на населението в Македония и представляват дипломатически преписки на посланици, консули, вицеконсули, министри на външните работи и държавни секретари и са неоспорими историографски факти.
-Разпространяваме книгата в България и в ЕС, след като лично предадохме на Министър-Председателя 30 копия, които да стигнат до министър-председателите на държавите от ЕС.
През този близо две годишен период нито една парламентарно представена партия не реагира адекватно. Напротив приеха името „Илинденска Македония”, не реагираха на провокативни изказвания на Зоран Заев:
-3 август, изказване на Зоран Заев „Илинденското въстание е македонско”. Неадекватна реакция на Корнелия Нинова.
- 21 август, З. Заев.: „Македонския език ще е официален в ЕС”, включване на БСП и ВМРО, които експлоатират темата, за да се върнат на полето на патриотизма.
Напротив докараха положението до там, че българите да се радваме, че македонците са признали историята ни, че Самуил е български владетел, че българи са участвали в Илинденско-Преображенското въстание. Правителството си постави за приоритет вкарването на Македония в НАТО и ЕС и то без никакви условия, вместо защита на националния ни интерес и история.
АБВ сме горди, че въпреки сме извънпарламентарна партия имаме успехи на това поле. Ние водим битка срещу македонизма, защото той е в ущърб и на България и на Северна Македония и прокарва изкуствени разделителни линии, които ни настройват едни срещу друг. АБВ поведе битката за защита на българската история и няма да спре и това трябва да е ясно на всички. Оценяваме, като положителна стъпка изказването на Президента Пендаровски, че Гоце Делчев е българин. Считаме, че имаме заслуга и тази линия трябва да се поддържа и занапред.
Ние създаваме тенденции, тезите на АБВ за анекс към договора между България и Република Македония и за условия при подкрепата й за членство в ЕС вече са чуваеми и се възприемат от други партии. Този факт може само да ни радва, защото темата за Република Македония е надпартийна и тук следва да си обединим усилията и да защитим българската история, да не позволяваме пренаписване и преиначаване, нито македонизиране на български дейци като Димитър Талев, Христо Смирненски, Никола Вапцаров, братя Миладинови, Даме Груев, Яне Сандански и разбира се Гоце Делчев, заради който през последните дни общата комисия спря работа след провокативното предложение за честване на 7 октомври.
Сега с отлагането на дата за начало на преговорите за членство на Македония в ЕС, ни се дава още една възможност да си защитим интереса, така както го направи Гърция. Ние от АБВ недоумяваме и неприемаме как член на комисията от българска страна може да каже, че България не може да си защити интереса така, както Гърция. Напротив и е редно. Редно е да защити българския интерес, да защити мира на Балканите, да покаже далновидност и да стимулира процес на положително развитие в региона и в ЕС. Това би направил един държавник, за разлика от много политици.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

22 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Стево Пендаровски е „слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския наорд“. Така проруската националистическа партия „Единствена Македония“ реагира на думите на държавния глава, който по-рани заяви, че „е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин“, предава скопското електронно издание MakPress.

„Стево Пендаровски се присъедини към марионетното правителство в Скопие в проекта за предаване на македонската история на България с изявлението, че македонският гигант Гоце Делчев е българин“, възмущават се от „Единствена Македония“.

За какви безспорни факти, че Делчев бил българин говори Пендаровски, когато апостолът на македонското революционно движение е чистокръвен македонец от Беломорска Македония, който е посветил живота си за свободата и независимостта на Македония и е поискал да бъде погребан в столицатат на самостоятелната македонска държава.

„С твърдението си,че Делчев е българин, Пендаровски се включва в българската стратегия, че македонците са българия, които Йосип Броз Тито насила е накарал да бъдат македонци“, се добавя в изявлението.

Накрая от Единствена Македония заключват, че „целият свят знае, че е безспорен исторически факт, че Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ и македонската държава. о късмет в бедствието е, че Пендаровски не отразява волята на македонския народ, защото на изборите той бе избран само с 23% от всички записани избиратели, а и голяма част от този малък брой гласове бяха подарък от албанските граждани на Република Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС

Доц. д-р Наум Кайчев: Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС

22 Юни 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
София. Правителствата на Албания и Северна Македония трудно ще продължат да водят проевропейския курс след отлагането на преговорите със ЕС. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". Според него ще се засили тенденцията към по-ретроградни среди, които гледат в друга посока към затваряне на ЕС и по-интензивно сътрудничество с други страни, като например Турция, Русия и Китай. „Не е напълно сигурно, че през месец октомври ще има дата и съответно всичко ще бъде наред, но така или иначе ще бъде предизвикателство и за Скопие, и за Тирана следващия период. В Албания проблемите са по-сериозни и са свързани с вътрешнополитическата криза, която бушува в страната и на фона на своята западна съседка Северна Македония наистина изглежда като стабилна демокрация. Функционира парламентът, опозицията е в парламента, дебатира се, приемат се закони, дори се провеждат редовни избори без особени забележки, докато в Албания виждаме точно обратното. Знаете, че там предстоят едни насрочени местни избори за 30 юни, които все още не е много ясно дали ще бъдат проведени, или не, дали ще бъдат състезание с един кон образно казано и така нататък. Там ЕС трябва да намери онзи ключ, чрез който едновременно да регулира ситуацията в Албания, тоест да постигне едно стабилизиране на политическата система и не само стабилизиране, но вкарването й в един минимум на функциониране. И същевременно да отвори с европейския ключ датата за преговори. Това всъщност е задачата на ЕС – с един куршум, образно казано, да постигне тези две цели“, обясни той. Доц. д-р Наум Кайчев уточни, че българската позиция е изяснена, като припомни, че страната ни по принцип подкрепя началото на преговорите за членство с Република Северна Македония и Албания. Има сигнали, обаче, че подкрепата няма да бъде на всяка цена и в случай, че не бъдат изпълнявани критериите за добросъседство, тя може да бъде оттеглена, добави той.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция

Доц. д-р Наум Кайчев: Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция

22 Юни 2019 | 12:16 | Агенция "Фокус"
София. Позитивно е посланието на Брюксел за присъединяването на Северна Македония към ЕС, по-сериозен е проблемът от страна на Франция. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". „Очевидно е, че са давани известни гаранции, специално на Скопие, че може да се очаква позитивно решение през октомври. Чисто на повърхността причината бяха проблемите в Берлин с германския Бундестаг, който нямаше технологично време да разгледа доклада на комисията, която препоръчва начало на преговори и да даде зелена светлина. Но по-сериозният проблем като че ли е Париж и отчасти Хага. Имам предвид визията на президента Еманюел Макрон за един по-различен и по-дълбок ЕС, който изключва разширяването на първи план. Но така или иначе очакванията са позитивни за Република Северна Македония“, посочи той. Доц. д-р Наум Кайчев припомни, че дори един от най-скептичните наблюдатели на процеса – френският посланик в Скопие, заяви, че ЕС е благосклонен към Северна Македония през втората половина на годината да получи дата за преговори за присъединяване.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. д-р Наум Кайчев: За пръв път държавник от Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл

Доц. д-р Наум Кайчев: За пръв път държавник от Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл

22 Юни 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. За пръв път държавник от Република Северна Македония декларира открито, че Гоце Делчев се е чувствал българин в народностен смисъл. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ доц. д-р Наум Кайчев, заместник-съпредседател на Съвместната комисия по историческите и образователни въпроси с Република Северна Македония, бивш генерален консул на България в Битоля, преподавател по Нова и съвременна балканска история, ръководител на катедра "История на Византия и балканските народи". Според него изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски е голяма крачка напред на политическия елит в Скопие. „Подобно изявление не може да не бъде приветствано и наистина да покаже, че в края на краищата нашата югозападна съседка е преосмислила поведението си от последните седмици и месеци, направена е крачка на порастване, както се изразява министърът на външните работи Никола Димитров, по пътя на осъзнаването, на приемането на нашата обща история такава, каквато е фиксирана от Договора за добросъседство, сътрудничество и приятелство и общата история. Тя трябва да бъде уточнена и конкретизирана и от нашата Съвместна комисия по историческите и образователни въпроси“, обясни той. Доц. д-р Наум Кайчев каза още, че работата на съвместната комисия със Северна Македония протича на експертно равнище с обсъждане на редица исторически въпроси. На последните сесии през април напредъкът не беше достатъчен и по въпроса за личността и дейността на Гоце Делчев имаше доста странни и труднообясними позиции от страна на колегите от Северна Македония, припомни той.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

22 Юни 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Ванчо Георгиев от Института за история при Философския факултет, който е и член на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, заяви, че още миналата година, на първата среща на органа, българската страна е казвала, че Скопие трябва да признае Гоце Делчев за българин, иначе ще му бъде наложено вето за Европейския съюз, предава скопското електронно издание „МКД“.
В началото се скарахме и имаше скандал, заяви Георгиев в ефира на скопския телевизионен канал „1ТВ“.
„Става въпрос за работен документ, предложение от македонската част на комисията за почитането на Делчев. Става въпрос за крайно непрофесионално и безотговорно отношение от колегите от другата страна, щом документът се изнася навън до политическите партии. Това не е било от незнание, а целта е била тенденциозно да се поиска помощ от политиката“, твърди професор Гоергиев.
„Реакцията на датата 7 октомври, струва ми се, както и на останалите членове на комисията, че това е просто димна бомба, за да се прикрият други неща и да се скандализират другите същински въпроси, следващи Илинденското въстание, всички други революционери, а и периодът преди това до 1944, понеже те слагат границата тук. Ние съществуваме от тук, като преди това не съществува нищо. Нито един народ не може да съществува, ако няма процес. Нациите са конструкция и всяка има процес на развитие. На първата среща на комисията започнаха непристойните закани: Гоце Делчев е българин и ако не приемете това ще има вето. В тяхното предложение за Гоце Делчев нито веднъж не се споменава българин, само по индиректен начин се споменава, че произтича от българско семейство, учи в българско училище... На края на последната напрегната среща бе утвърден дневния ред за следващата. Съмнявам се, че ще се придържаме към дневния ред, защото чух, че някои от тях искат радикализация, други излизане от комисията, а трети са за вето“, обяснява професорът.
„Професорът разказа и за процеса на прехвърляне на мощите на Гоце Делчев от България в Македония и на цялата атмосфера през 1946 г., която днешните български политици възприемат като предателство от комунистическите власти. Тогава в българската преса се пише, че „мощите на великия македонски революционер Гоце Делчев са прехвърлени в Скопие, столицата на страната, за която той е дал живота си", а на саркофага още през 1923 г. са се заклели в бъдещите поколения мощите на Гоце Делчев на почиват в столицата на независима Македония“.
„Идеалът на съратниците от Илинденското въстание е мощите на Гоце Делчев да почиват в столицата на независима и свободна Македония, което го пише на саркофага от 1923 година, който е бил специално изработен, когато мощите на Делчев са пренесени в дома на Илинденската организация в София. Обявяването на независима Македония през 1944-та означаваше много за борците от Илинденското въстание и те започнаха да говорят, че е време мощите на Гоце Делчев да бъдат пренесени в Скопие, но и че е време за обединение на Македония. Въпросът за пренасянето на мощите се активира повторно през 1946 година и започват преговори от Илинденската организация в София, а след това започват преговори между правителствата. Тогава македонските атрибути са напълно признати от българската държава, Разбира се, всички подготовки са завършени и на седми откомври се стига до подисване на протокола. Официални подписници са представители на Илинеднската организация в София и двама министри от македонското правителство. Присъства и представител на България. След това мощите тръгват за Скопие и умишлено минават през пиринската част на Македония. Избрахме тази дата като символ на сближаването и съжителството на двата народа, изцяло европейски. Предложихме я за ден на приятелство между Македония и България. Всеки, който чуе контрааргументите на другата страна на това предложение ще се смее“, подчерта Георгиев.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

21 Юни 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това, което българският премиер Бойко Борисов е казал, е за добросъседство, той е доказал приятелсвто с Република Македония в много важни моменти. Това увери министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев по повод изявление на Борисов, предава скопското електронно издание „Либертас“.
„Те са един от авангардите на борбата за нашата дата за започване на преговорите. Смятам, че изпращането на послания не може да не направи всички ни по-внимателни“, заяви Заев.
Заев подчерта, че македонците не трябва да забравят, че са подписали споразумение за приятелство и чрез това приятелство, са приели още, че част от нашата история е обща. „Ние поехме ангажимента да се посветим на бъдещето и ще затворим нерешените въпроси, които останаха зад нас. Убеден съм, че ще намерим решение на този отворен въпрос, който в момента присъства в обществото“, каза министър-председателят на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

21 Юни 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандаидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv.
Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.
Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.
„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.
В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.
Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.
Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:
„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.
„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.
Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EURACTIV, като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.
Президентът Пендаровски намекна и в интервюто, че признаването на Делчев като българин е червена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.
Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори:
„Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те [Скопие] могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това [да продължи]. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

21 Юни 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине, заяви президентът на страната Стево Пендаровски в ексклузивно интервю за EurActiv, предава скопската медия PressingTV.
В изказването си Пендаровски предупреждава, че има голям потенциал за увеличаване на напрежението с България, преди всичко заради работата на съвместната комисия по историческите въпроси.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел от работата на комисията и за това, че няма резултати... Неофициално те казват, че ако няма резултати, ще ни блокират“, твърди македонският държавен глава.
EurActic припомня, че директорът на Института за национална история и водач на македонския екип в съвместната комисия Драги Георгиев наскоро е отсякъл, че „Северна Македония никога няма да признае, че Гоце Делчев е бил българин“.
Президентът Пендаровски в интервюто е бил на същото мнение и е казал, че признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, която Скопие вероятно не е готово да премине.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

21 Юни 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Безспорна политическа истина е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на скопският телевизионен канал „Алсат – М“, предава македонският „Фокус“.
Говорейки за проведените в България и Македония дискусии за националността на Гоце Делчев, Пендаровски каза, че през изминалия период е провел интензивни консултации с хора, които разбират тази проблематика.
„Сигурен съм, че постепенно ще стане политически проблем. Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“ , заяви Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

Външният министър на Македония: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

20 Юни 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тема на телевизия Телма говори относно Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която успя да намери общ език за праисторията, античността и дори за средновековието, но все още не за произхода и работата на Гоце Делчев, като отбеляза, че такива въпроси трябва да се решават с много мъдър подход, пише македонският ежедневник „Денешен“.
По думите на първия дипломат на Скопие, има разлика в очакванията и на двете страни в Комисията. Той поясни, че София иска спорните части от историята да се съгласуват по-бързо, „а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат истинско решение, основано на факти, но и взаимно уважение“.
На въпрос дали изявленията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на спорните въпроси, Димитров посочи, че в София му е поставен обратния въпрос.
„Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е дълбоко вкоренен в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава“, заяви министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата трябва да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат предвид и двете перспективи.
Той отбеляза, че в тази ситуация могат да възникнат две ситуации, които да доведат до спиране на процеса.
„Първият риск е, ако се преструваме, че се сближаваме и говорим по тежки въпроси, а другият риск е ако има поставяне на условия и несъответен натиск, предвид това, че България е страна-членка на Съюза“, добави той.
„Тук, при Гоце, процесът не върви така гладки, има проблеми с прилагането на един важен и тежък договор. Решението е да не влизаме в конфликт, а да намерим начин ние да ги разберем тях и те да разберат нас“, заяви първият дипломат на Скопие.
Димитров коментира и предстоящите парламентарни избори в Гърция. Той заяви, че Преспанският договор ще бъде приет от всяко гръцко правителство, но ще има период за изграждане на доверие, период на запознаване, „но ще намерим разбирателство с което и да е гръцко правителство, че пътят, по който сме тръгнали, е важен и за двете държави. Става въпрос за мост на приятелство, който бе приветстван от целия свят“, заяви министърът.
Той подчерта, че не може да предвиди кой ще спечели, дали Алексис Ципрас ще загуби и на неговото място ще дойде опозиционната Нова Демокрация, оглавявана от Кириакос Мицотакис, но подчерта, че всяко гръцко правителство с течение на времето ще разбере значението на процеса на помиряване и онова, което е постигнато с Преспанския договор.
Що се отнася до възможността споразумението да бъде отново отворено от Мицотакис, ако той дойде на власт, нещо, което лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, вече обяви, че ще приеме, Димитров подчерта, че няма никаква разлика в това, кой ще е начело на новото гръцко правителство и че ще се намери начин да се разбере кое е важното и кое е било приветствано от ООН, ЕС и цялата международна общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

19 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сега, близо две години след подписването на договорите за добросъседство и сътрудничество с Гърция и България, започват на дело да се показват ефектите от асиметричността на тяхната правно-политическа позиция, главно в ущърб на Македония, пише авторитетното издание „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
Подписването на тези двустранни международни договори бе предложено на Македония (а и поставено като своеобразно условие) от международната общност като решение на отворените въпроси със съседите, които бяха и причина за блокирането на евроатлантическите аспирации на страната точно от съседните държави. Според условията на тези договори, „като капитална жертва“, Македония се съгласи да промени конституционното си име и самата Конституция, а освен това се съгласи да участва в смесени исторически комисии, които да съгласуват учебниците по история и образователната система в духа на новодоговорените приятелства. Официално и съседни страни, подписали споразуменията, участват в работата на комисиите и трябва да хармонизират учебниците си, както и да не пречат на Македония в нейната интеграция в ЕС. Въпреки всичките изпълнени препоръки и условия на международната общност (и десетки положителни доклади от Европейската комисия) , Македония остава несигурна относно датата за започване на преговори за членство в ЕС, но едва сега гръцките медии признават, че „за пръв път това няма да бъде по вина на Гърция“.
Но прилагането и изпълнението на условията на договорите за добросъседство показват на дело тяхната асиметрия в полза на съседите. Наскоро министърът на външните работи на България Екатерина Захариева подчерта, че македонската страна „по отношение на започването на преговорите за членство с ЕС има задължения и по отношение на историята“. В контекста на работата на историческите комисии, Захариева подчерта, че въпреки резултатите и постиженията на комисията и съгласуването за отбелязване на историческите личности от Средновековието, характерът и работата за Гоце Делчев е ключово условие за българската страна в подкрепа на Македония по пътя към ЕС. По-късно Захариева дори категорично и ултимативно обяви, че България ще напусне работата в историческите комисии и ще прекъсне всякакво сътрудничество, ако Македония не приеме „българската истина“ за Гоце Делчев. Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов също така имаше радикални изявления, според които македонската страна трябва да приеме всички условия на българската в историческата комисия, за да получи по-нататъшна подкрепа в ЕС и НАТО.
Що се отнася до споразумението с Гърция, където в близко бъдеще се очаква смяна на правителството, кандидатът за поста министър-председател Кириакос Мицотакис заявява, че по всякакъв начин ще се труди, за да „намали вредните последици от Преспанското споразумение за гръцката страна“ и че ще използва всяка възможност да възпрепятства Македония във всяка глава, дори ако преговорите за членство в ЕС бъдат отворени.
Дори при подписването на споразуменията за добросъседски отношения голяма част от експертната общественост предупреждаваше за опасностите от тяхната асиметрия и че Македония, макар и да отговаря на всички изисквания на съседите, по никакъв начин няма да бъде защитена от техните капризни ултимативни политики. Въпросът в този момент, когато се появят първите ултиматуми и след подписването на договорите, е дали и как тази асиметрия може да бъде коригирана. Дали, може би, като (бъдеща) членка на ЕС и НАТО, като равноправен партньор в тези съюзи, Македония ще бъде в позиция да коригира последиците от асиметричността на договорите.
„По принцип не съществува такова нещо като окончателен договор. Подписвани са и вечни съюзи, които са се разпадали след малко време. И според условията на договорите за добросъседство и сътрудничество, които Македония подписа с Гърция и България, ако едната страна не изпълнява договора, той се отменя“, казва Страшко Стояновски, професор в Юридическия факултет в Щип и експерт по създаване на национални теории.
Но въпреки безспорната правна теория, която не изключва възможността за прекратяване на международни споразумения, професор Стояновски смята, че поставените от съседите ултиматуми са само началото на отстъпките, които ще се търсят от македонската страна.
„Договорът за добросъседски отношения с България всъщност е продължение на споразумението от 1999 г., в което образователната и историческата комисия е нов момент. Такава комисия също е предвидена и установена в споразумението с Гърция. Само че в споразумението с Гърция се подчертава, че се защитава първо гръцката история, а онова, което остава е за македонската страна. Това е не само древният период, но и този от Гражданската война в Гърция, в средата на 20-ти век. Очевидно тези исторически и образователни комисии ще бъдат инструменти за поставяне на ултиматумите към македонската страна и ще се правят отстъпки непрекъснато. Освен това е тревожно, че не е ограничено във времето, за да се приведат в съответствие позициите, като това ще продължи, най-вероятно, до подписването на нов договор. Най-оптимистичната прогноза за ново споразумение, по-справедливо за македонската страна, би било това да се случи след десет години“, каза професор Страшко Стояновски.
Освен всичко друго, той вижда опасността в намерението на тези договори за създаване на нов граждански конструкт в Македония чрез гражданството, дефинирано като македонец/гражданин на Северна македония.
„Създаването на нов граждански конструкт представлява модел за създаване на нация. И намерението в този модел е постепенно да се изтрие термина „македонски“. Факт е, че македонското общество е хетерогенно, със силни етнически идентичности, а всички съседски договори и вътрешни политики водят към засилване на другите етнически идентичности и постепенно обезличаване на македонската етническа идентичност“, твърди Страшко Стояновски, експерт по етническите теории.
По подобен начин разсъждава и професорът-философ Ферид Мухич, депутат в македонския парламент, който гласува „въздържал се“ при ратификацията на договора за добросъседство с България точно поради неговата асиметричност, която води към изтриване на македонския национален характер.
„За съжаление, не съм оптимист по отношение на отмяната на договора, а още по-малко за обръщането на процеса на демакедонизация, който става възможен точно с договора за добросъседство с България. С такова асиметрично споразумение официално се стига до минимизиране на македонската националност. Това ще отразява и денационализацията на Македонската православна църква, за която все повече се смята, че може да бъде призната като Охридска архиепископия. И в момента на евентуално присъединяване към ЕС (което не смятам, че ще бъде преди 2030 г.), това ще стане чрез заличаване на всяка македонска национална характеристика. Отново, за съжаление, нямаме никакви инструменти или стратегия, за да спрем такъв процес“, каза професорът и депутат Ферид Мухич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

17 Юни 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. В медиите в югозападната ни съседка продължава тенденциозната кампания на публикации, насочени срещу България. В последното денонощие преобладават материали по повод годишнина от инцидент, при който са загинали 15 младежи от село Ваташа, в община Кавадарци. Електронното издание на вестник „Нова Македония“ публикува статия по темата, като още в заглавие подканя: „България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“.
„Българският премиер Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от академик Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, трябва да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската държава извърши на 16 юни 1943 г., брутално убивайки 12 млади мъже от Ваташа, сред които има деца, навършили и 15 години“, пише скопският вестник.
„Ако е за добросъседски отношения, а не за изтриване на съседи и тяхната история, българският премиер Бойко Борисов трябваше да пристигне в Македония в неделя, 16 юни 2019 г. и да се извини публично за клането, което страната му извърши в този ден. Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, когато дванадесет младежи са били убити само защото са били македонци. На 16 юни 1943 г. българските фашисти застреляха Перо Илов, на когото беше най-малко 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи - Йорданов. След капитулацията през 1944 г. „добросъседската" държава на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония преките извършители на стрелбата“, подчертават още от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

16 Юни 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът в периода 2002- 2012 година Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско“, заяви той. „Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Не приемам подхода те да заседават и образно казано да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят големите и важни решения“, посочи Първанов. „Трябва да бъда откровен- скептик съм към работата на комисията по една основна причина- няма ясен мандат“, коментира той. „Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл“, каза Георги Първанов. „И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците“, допълни той. „Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония“, подчерта Първанов. „Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт“, посочи той. „На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се „отпуши“ работата на всички историци“, заяви Георги Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

16 Юни 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. През 1923 година Тодор Александров пише писмо на един от революционерите, които се грижили за тленните останки на Гоце Делчев и според Express.mk това писмо е достатъчно, за да спре дебата какъв е бил Гоце Делчев и за какво се е борил.
Медията подчертава, че в писмото не пише, че Гоце Делчев се е борил за Велика България с Македония в нея или за силна България, а за независима Македония.
„Експрес“, призовава София да коментира защо „човек, който се е борил за независима държава Македония би бил българин“.
В писмото на Тодор Александров до войводата Михаил Чаков той му отдава признание за заслуги за „днес борбената а утре независима Македония“, заради неговите действия и отговорности около мощите на Гоце Делчев.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

16 Юни 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос, казва Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство, предава скопското електронно издание „МКД“.
В изявление за телевизия Сител, Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.
Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министри в българското правителство, заявиха наскоро, че Македония трябва да признае, че Гоце Делчев е българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието.
На това реагира и историкът Наташа Котлар, която казва, че „апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Бораня, шампанско, зеле, има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате ...!“ - написа Котлар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.