НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

Доц. Георги Кючуков, АБВ: Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат

2 Юли 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
София. Комисията между България и Северна Македония за спорни въпроси в историята няма поставена задача, цел и мандат. Това каза на пресконференция доц. Георги Кючуков, член на ИБ на АБВ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Интердисциплинарната комисия за Македония няма поставена задача, нито цел, нито мандат, няма уточнени въпроси. Няма и изясняването какъв да бъде резултатът от тази комисия. Тази комисия не действа“, заяви той. „За българските царе и воеводи, правим кой е мой и твой. Това е една работа, която няма да доведе до абсолютно нищо", посочи Кючуков.
Той коментира и външнополитически теми от последните дни. По думите му на последното посещение в Москва председателят на НС Цвета Караянчева е говорила за подобряване отношенията между двете страни, след което тя е предложила руски специалисти да ремонтират самолета Су-25. По въпроса обаче се е реагирало веднага тук в страната, и това отмятане на високо политическо ниво поставя България е неудобна ситуация.
Доц. Кючуков отбеляза също така връщането на Русия в ПАСЕ (Парламентарната асамблея на Съвета на Европа), след като през 2014 година беше изключена заради въоръжения конфликт в Донлас. „От нашата 6-членна делегация, един е липсвал, 4-ма са гласували „въздържали се“, и един е гласувал “за“, уточни той, като изтъкна, че това показва една пълна дисхармония на наши представители на външнополитическия фронт.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

„Независен“ (Македония): Никола Димитров пристига в България, ще обсъжда спора за Гоце Делчев

27 Юни 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София/Скопие. Министърът на външните работи на югозападната ни съседка Никола Димитров смята, че Македония и България има важни общи цели и е уверен, че ще бъде намерен начин за взаимно приятелство и уважение при решаването на въпроси, свързани с Договора за добросъседство и Гоце Делчев например. Първият дипломат на Скопие бе категоричен, че подобни спорове не бива да застрашават съвместните цели на двете страни, отбелязва електронното издание на македонския вестник „Независен“.
„Убеден съм, че с България споделяме основните общи цели. Като съседи, които подписаха договор за приятелство, който засяга много деликатни и емоционални въпроси за двете страни по отношение на историята, аз съм убеден, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели“, подчерта Димитров в отговор на журналистически въпрос дали са реалистични заплахите от българска страна за блокиране на процеса за получаване на дата за преговори, ако не бъде постигнато споразумение за Гоце Делчев.
Той добави, че се надява да има възможност да обсъди въпроса в София, където ще присъства на среща на Черноморската инициатива.
„Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България“, заяви Димитров на пресконференция след среща с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сорайде, която бе на посещение в Скопие.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин  чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

Никола Димитров: България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев

26 Юни 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. България и Македония ще намерят начин чрез приятелство и уважение да решат въпроса за Гоце Делчев, заяви македонският външен министър Никола Димитров. По въпроса доколко са реални заплахите на София да блокира започването на присъединителни преговори с ЕС през октомври, ако не бъде постигнат договор за Делчев, той изрази убеждение, че ще се намери общо решение. Димитров ще бъде в София в четвъртък, където ще присъства на конференция на черноморската инициатива и ще проведе разговори по темата, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
„Убеден съм, че ще намерим начин чрез уважение към другите и приятелство да не застрашаваме тези важни цели. Убеден съм, че успехът на Македония по отношение на европейската интеграция е много важен за съседната и приятелска България и ние ще намерим начин не само да не бъде пречка, но и да бъдат промоутър, както миналата година в Съвета по общи въпроси и наскоро последният, който се проведе в Люксембург“, казва Димитров.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

Премиерът Бойко Борисов: Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват

26 Юни 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Вместо да ни обединяват, герои като Гоце Делчев ни разединяват. Това каза при откриването на втория Пловдивски икономически форум премиерът Бойко Борисов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Пловдив.
"Нашият герой Гоце Делчев стана повод за коментари във всички посоки. Това е герой, вложил всичко за свободата на Македония. По същият начин Че Гевара, аржентинец, се бие за Куба и загива в трета страна. Вместо да ни обединяват, тези герои всяват ябълката на раздора", каза Борисов. Той посочи, че Балканите имат компетентни политици с разум и опит и изрази надежда, че всички тези трудности ще бъдат преодолени.
Втория пловдивски икономически форум се провежда в хотел „Империал“ в града на 26 и 27 юни, като над 55 международни експерти са потвърдили участието си в тематичните панели. Сред темите, които ще се обсъждат на двудневното събитие, ще бъдат европейската перспектива пред Западните Балкани, очакванията от новия Европейски парламент и новата Еврокомисия, демографските и здравни проблеми, пътната карта на България към "чакалнята" на Еврозоната - ЕРМ II, привличането на чужди инвестиции, енергийната и цифрова политика на ЕС и много други.
Пловдивският икономически форум се организира от Делфийски икономически форум със седалище Атина и от Центъра за либерални стратегии.
Тони Михайлов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

Евродепутатът Ангел Джамбазки: С изказването за Гоце Делчев президентът Стево Пендаровски направи добра стъпка

24 Юни 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Като добра стъпка на фона на "50 години насъскван яростен антибългаризъм". Така евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки коментира в студиото на "Сутрешен блок" по БНТ изказването на президента на Северна Македония Стево Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин. За изказването на Пендаровски, че Гоце Делчев се е определял като българин и се е борил за самостоятелна автономна Македония, Джамбазки каза: "Най-сетне правилен прочит в първата част на цитата на историческите факти. Когато говорим за история, особено на Балканите, има един меродавен източник и това са историческите извори". Според него няма никакво съмнение, че Георги Николов Делчев (Гоце Делчев) се е самоопределял като българин. Относно думите на Пендаровски зам.-председателят на ВМРО допълни още:
"Това е голям пробив. След години на фалшификация, след години на фалшифицирана кражба на българската история, безобразни злоупотреби, в момента президентът на братската ни Македония казва, че това е историческият факт - Гоце Делчев е българин. Изречението, че Гоце Делчев се е борил за самостоятелна Македония за Джамбазки е "абсолютно невярно", заяви той. По думите му документите на македонските организации, в това число на ТМОРО и ВМОРО, ясно показват, че борбата за автономност на Македония е била първа стъпка към последващо съединение, следвайки модела между Княжество България и Източна Румелия. "Оттук нататък евентуалните преговори за членство на Македония в Европейския съюз минават през демонтиране на фалшивата надстройка на македонската държавност. За нас няма съмнение - понятието "македонска нация" има своя рождена дата - 2 август 1944 година в манастира "Прохор Пчински". Оттам нататък тя е наложена с националното предателство на част от ръководителите в София след 1944 година", каза още той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

Партия „Единствена Македония“: Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ

22 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Стево Пендаровски е „слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския наорд“. Така проруската националистическа партия „Единствена Македония“ реагира на думите на държавния глава, който по-рани заяви, че „е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин“, предава скопското електронно издание MakPress.

„Стево Пендаровски се присъедини към марионетното правителство в Скопие в проекта за предаване на македонската история на България с изявлението, че македонският гигант Гоце Делчев е българин“, възмущават се от „Единствена Македония“.

За какви безспорни факти, че Делчев бил българин говори Пендаровски, когато апостолът на македонското революционно движение е чистокръвен македонец от Беломорска Македония, който е посветил живота си за свободата и независимостта на Македония и е поискал да бъде погребан в столицатат на самостоятелната македонска държава.

„С твърдението си,че Делчев е българин, Пендаровски се включва в българската стратегия, че македонците са българия, които Йосип Броз Тито насила е накарал да бъдат македонци“, се добавя в изявлението.

Накрая от Единствена Македония заключват, че „целият свят знае, че е безспорен исторически факт, че Стево Пендаровски е слуга на чужденците, инсталиран, за да унищожи македонския народ и македонската държава. о късмет в бедствието е, че Пендаровски не отразява волята на македонския народ, защото на изборите той бе избран само с 23% от всички записани избиратели, а и голяма част от този малък брой гласове бяха подарък от албанските граждани на Република Македония“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

Член на българо-македонската историческа комисия: Българите още от началото казваха, че трябва да признаем Делчев за българин (ВИДЕО)

22 Юни 2019 | 11:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Професор Ванчо Георгиев от Института за история при Философския факултет, който е и член на смесената българо-македонска комисия за исторически и образователни въпроси, заяви, че още миналата година, на първата среща на органа, българската страна е казвала, че Скопие трябва да признае Гоце Делчев за българин, иначе ще му бъде наложено вето за Европейския съюз, предава скопското електронно издание „МКД“.
В началото се скарахме и имаше скандал, заяви Георгиев в ефира на скопския телевизионен канал „1ТВ“.
„Става въпрос за работен документ, предложение от македонската част на комисията за почитането на Делчев. Става въпрос за крайно непрофесионално и безотговорно отношение от колегите от другата страна, щом документът се изнася навън до политическите партии. Това не е било от незнание, а целта е била тенденциозно да се поиска помощ от политиката“, твърди професор Гоергиев.
„Реакцията на датата 7 октомври, струва ми се, както и на останалите членове на комисията, че това е просто димна бомба, за да се прикрият други неща и да се скандализират другите същински въпроси, следващи Илинденското въстание, всички други революционери, а и периодът преди това до 1944, понеже те слагат границата тук. Ние съществуваме от тук, като преди това не съществува нищо. Нито един народ не може да съществува, ако няма процес. Нациите са конструкция и всяка има процес на развитие. На първата среща на комисията започнаха непристойните закани: Гоце Делчев е българин и ако не приемете това ще има вето. В тяхното предложение за Гоце Делчев нито веднъж не се споменава българин, само по индиректен начин се споменава, че произтича от българско семейство, учи в българско училище... На края на последната напрегната среща бе утвърден дневния ред за следващата. Съмнявам се, че ще се придържаме към дневния ред, защото чух, че някои от тях искат радикализация, други излизане от комисията, а трети са за вето“, обяснява професорът.
„Професорът разказа и за процеса на прехвърляне на мощите на Гоце Делчев от България в Македония и на цялата атмосфера през 1946 г., която днешните български политици възприемат като предателство от комунистическите власти. Тогава в българската преса се пише, че „мощите на великия македонски революционер Гоце Делчев са прехвърлени в Скопие, столицата на страната, за която той е дал живота си", а на саркофага още през 1923 г. са се заклели в бъдещите поколения мощите на Гоце Делчев на почиват в столицата на независима Македония“.
„Идеалът на съратниците от Илинденското въстание е мощите на Гоце Делчев да почиват в столицата на независима и свободна Македония, което го пише на саркофага от 1923 година, който е бил специално изработен, когато мощите на Делчев са пренесени в дома на Илинденската организация в София. Обявяването на независима Македония през 1944-та означаваше много за борците от Илинденското въстание и те започнаха да говорят, че е време мощите на Гоце Делчев да бъдат пренесени в Скопие, но и че е време за обединение на Македония. Въпросът за пренасянето на мощите се активира повторно през 1946 година и започват преговори от Илинденската организация в София, а след това започват преговори между правителствата. Тогава македонските атрибути са напълно признати от българската държава, Разбира се, всички подготовки са завършени и на седми откомври се стига до подисване на протокола. Официални подписници са представители на Илинеднската организация в София и двама министри от македонското правителство. Присъства и представител на България. След това мощите тръгват за Скопие и умишлено минават през пиринската част на Македония. Избрахме тази дата като символ на сближаването и съжителството на двата народа, изцяло европейски. Предложихме я за ден на приятелство между Македония и България. Всеки, който чуе контрааргументите на другата страна на това предложение ще се смее“, подчерта Георгиев.Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

Зоран Заев: Посланието от Борисов е за добросъседство, той доказа голямо приятелство

21 Юни 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Това, което българският премиер Бойко Борисов е казал, е за добросъседство, той е доказал приятелсвто с Република Македония в много важни моменти. Това увери министър-председателят на югозападната ни съседка Зоран Заев по повод изявление на Борисов, предава скопското електронно издание „Либертас“.
„Те са един от авангардите на борбата за нашата дата за започване на преговорите. Смятам, че изпращането на послания не може да не направи всички ни по-внимателни“, заяви Заев.
Заев подчерта, че македонците не трябва да забравят, че са подписали споразумение за приятелство и чрез това приятелство, са приели още, че част от нашата история е обща. „Ние поехме ангажимента да се посветим на бъдещето и ще затворим нерешените въпроси, които останаха зад нас. Убеден съм, че ще намерим решение на този отворен въпрос, който в момента присъства в обществото“, каза министър-председателят на Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП „Атака“: Атина и Скопие са впечатлени от анекса на Волен Сидеров към Договора за добросъседство със Северна Македония

ПП „Атака“: Атина и Скопие са впечатлени от анекса на Волен Сидеров към Договора за добросъседство със Северна Македония

21 Юни 2019 | 17:47 | Агенция "Фокус"
София. Атина и Скопие са впечатлени от анекса на Волен Сидеров към Договора за добросъседство със Северна Македония. Това съобщиха от пресцентъра на ПП „Атака“. Два дни след поисканата от лидера на „Атака“ промяна в договора президентът Стево Пендаровски призна, че Гоце Делчев е българин.
Гръцкият новинарски сайт euroobserver.gr се заинтригува от предложения от лидера на ПП „Атака“ в сряда анекс към Договора за добросъседство със Северна Македония. Медията цитира основни акценти от предложенията на Сидеров, сред които и това, че Северна Македония трябва да се въздържа от присвояване на исторически събития и личности.
Euroobserver уточнява още, че чрез анекса на Скопие се забранява да правят „опити за присвояване” на владетелите от цар Крум до цар Иван Владислав, както и „всички исторически личности, свързани с националноосвободителната борба и борбата за обединяване на българския народ в пределите на Българската екзархия”.
"Още по-интересното е, че гръцките журналисти си правят гаргара с колегите си, като пишат статията по македонски публикации, а не по български. Не пропускат да отбележат и скопските притеснения от това, че ако Северна Македония не подпише анекса към Договора, то София може да го прекрати едностранно.
Междувременно два дни след като Сидеров внесе в парламента предложението за анекс към договора, северномакедонският президент Стево Пендаровски призна пред местна медия, че Гоце Делчев е българин", посочват от ПП „Атака“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цялото интервю на Пендаровски пред „Алсат-М“: Гоце Делчев се е обявявал за българин, докато се бори за независима македонска държава

Цялото интервю на Пендаровски пред „Алсат-М“: Гоце Делчев се е обявявал за българин, докато се бори за независима македонска държава

21 Юни 2019 | 14:58 | Агенция "Фокус"
Скопие. Гоце Делчев се е обявявал за българин и в същото време се е борил за самостоятелна македонска държава, твърди президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на предаването „360 Степени“, което е излъчено в четвъртък от 23 часа българско време по скопският телевизионен канал „Алсат-М“.
Пендаровски казва, че това са два безспорни исторически факта и предлага това като компромисен подход към личността и работата на революционера, дефинирането на които доведе до напрежение във връзките София-Скопие през последните дни и заплашва да влоши отново отношенията между двете страни.
„И тук, може би, излизам извън моя мандат, защото през последните няколко седмици имах интензивна комуникация с хора, които разбират тази работа, защото съм сигурен, че постепенно тя се превръща в политически проблем. Твърдя, че това тепърва ще се превърне в политически проблем, ако подходът от българска страна продължава да бъде такъв. Така че, безспорната историческа истина е, за всички, които имат малко познания от този исторически период, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но не е ли историческа истина, сто процента, че Гоце Делчев се бори за македонска държава? Автономията, независима държава и дори накрая оставя завещание костите му да почиват в независима Македония“, каза Пендаровски в интервюто.
Според него, „няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е бил за Велика България или за Санстефанска България, или изявление, в което той казва, или поне позиция, макар и преразказана от неговите съвременници, че Гоце Делчев се е борил за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“.
„Значи, ако ви интересува, както казват някои политици, истината и само истината, добре. Неоспорима историческа истина е, че той се е обявявал за българин в този исторически контекст, също както е безспорна историческа истина и факт, че се е борил за македонска държава. Ето ви формулировката, подпишете я и дайте да не създаваме проблеми там, където не трябва да ги има. Така че ние, като държава, не можем да преглътнем тезата, че от 1944 г. нататък ние сме се събудили една събота и сме казали – наистина сега сме македонци, да поговорим оттук нататък, защото това е политически подход, който няма да ни отведе никъде“, каза Пендаровски.
„Алсат-М“ отбелязва, че изявлението на македонския държавен глава идва след думите на българския премиер, който, помолен да коментира факта, че решението за започване на присъединителни преговори със Северна Македония е отложено, заяви:
„Има много неща, които трябва да поправят. Не ме разбирайте погрешно, но докато се спори, дали Гоце Делчев е българин или македонец - такива дребни приказки за някои герои, които очевидно са били и за България, и за Македония, за тяхната родина и най-добрите ни песни са свързани с тях. И опозицията постоянно ме пита какво прави комисията. Оставете ги да узреят“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

EurActiv: Бойко Борисов предупреди Северна Македония да не краде българската история

21 Юни 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Българският премиер Бойко Борисов предупреди кандаидатката за членство в Европейския съюз Северна Македония да не използва „антибългарска риторика“ и да не представя българската история като своя и подчерта, че това „трябва да спре“, пише базираният в Брюксел европейски портал EurActiv.
Медията отбелязва, че Скопие е понесло тежък удар, когато европейските министри не са постигнали консенсус за започване на присъединителни преговори на 18 юни, въпреки че Македония постигна исторически договор с Гърция за името на бившата югорепублика.
Изданието припомня, че България е силен поддръжник на европейската интеграция на Западните Балкани, включително на своята югозападна съседка. Но публикациите в медиите през последните седмици са разкрили различните им интерпретации на новата история.
„България, чиято държавност е създадена през VII век, смята, че бившата югославска република, която е известна под името Македония едва след края на Втората световна война, краде епизоди от българската средновековна и по-нова история“, обяснява порталът.
В ексклузивно интервю за EURACTIV новият президент на Северна Македония Стево Пендаровски предупреди за нарастващия потенциал за напрежение с България, свързан главно с работата на съвместна комисия, която се занимава с общата история на двете страни.
Медията припомня, че Скопие и София сключиха споразумение за добросъседски отношения и се споразумяха да създадат съвместна комисия, която да работи по спорни въпроси като история, език или етническа принадлежност. Медията посочва, че тази комисия е постигнала малък напредък, а опозицията в България критикува Борисов, че е прекалено мек със съседната страна.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел за работата на комисията, като се оплакват, че няма резултати ... Неформално, те казват, че ако няма резултати, „ще ви блокираме“, каза Пендаровски в интервюто.
Помолен от EURACTIV да коментира липсата на консенсус за започване на присъединителни преговори със Северна Македония, Борисов заяви:
„Те все още трябва да подобрят много неща. Не ме разбирайте погрешно, но докато спорят за Гоце Делчев, дали той е българин и македонец, докато това дребнотемие продължава, за героите, които са се борили както за България, така и за Македония, за земята, където са се родили и нашите най-добри песни са свързани с това. Докато това е тяхна тема и (българската) опозиция ме пита какво прави двустранната комисия, по-добре е те да пораснат. Не ме разбирайте погрешно“.
„Гоце Делчев (1872-1903) е български революционер на територията на днешната Северна Македония, която по онова време все още е била част от Османската империя. В Северна Македония той също се възприема като национален герой и македонец“, пише брюкселското издание.
Директорът на Северно-македонския институт за национална история и ръководител на екипа на страната му в двустранната комисия по история, език и етническа принадлежност Драги Георгиев наскоро каза, че Северна Македония никога няма да признае Гоце Делчев за българин, припомня EURACTIV, като посочва, че България приема такива изявления като екстремистки и нападателни.
Президентът Пендаровски намекна и в интервюто, че признаването на Делчев като българин е червена линия, която Скопие може да не е готово да пресече.
Борисов беше попитан дали отлагането на началото на преговорите за присъединяване със Северна Македония ще засили антиевропейските и антизападните сили в съседната страна. Той отговори:
„Необходимо ни е време комисията (комисията по история, език и етническа принадлежност съгласно двустранното споразумение) да приключи работата си. Те [Скопие] могат да кажат, че "България ни спира" или "България прави пречки", но не мога да позволя това [да продължи]. България направи всичко и те се качиха на небето. Сега те трябва да правят компромиси в комисията. А антибългарската реторика трябва да спре“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

Стево Пендаровски: Гоце Делчев е нашата червена линия

21 Юни 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. Признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, през която, най-вероятно, Македония няма да може да премине, заяви президентът на страната Стево Пендаровски в ексклузивно интервю за EurActiv, предава скопската медия PressingTV.
В изказването си Пендаровски предупреждава, че има голям потенциал за увеличаване на напрежението с България, преди всичко заради работата на съвместната комисия по историческите въпроси.
„Българите започнаха да се оплакват в Брюксел от работата на комисията и за това, че няма резултати... Неофициално те казват, че ако няма резултати, ще ни блокират“, твърди македонският държавен глава.
EurActic припомня, че директорът на Института за национална история и водач на македонския екип в съвместната комисия Драги Георгиев наскоро е отсякъл, че „Северна Македония никога няма да признае, че Гоце Делчев е бил българин“.
Президентът Пендаровски в интервюто е бил на същото мнение и е казал, че признаването на Гоце Делчев за българин е червена линия, която Скопие вероятно не е готово да премине.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

Президентът на Македония Стево Пендаровски: Безспорно е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин

21 Юни 2019 | 13:52 | Агенция "Фокус"
Скопие. Безспорна политическа истина е, че Гоце Делчев се е обявявал за българин, заяви президентът на Македония Стево Пендаровски в ефира на скопският телевизионен канал „Алсат – М“, предава македонският „Фокус“.
Говорейки за проведените в България и Македония дискусии за националността на Гоце Делчев, Пендаровски каза, че през изминалия период е провел интензивни консултации с хора, които разбират тази проблематика.
„Сигурен съм, че постепенно ще стане политически проблем. Твърдя, че тепърва ще става политически проблем, ако подходът от българската страна продължава да бъде такъв. За всички, които имат поне малко знания за този исторически период е безспорна историческа истина, че Гоце Делчев се е обявявал за българин. Но дали не е историческа истина на сто процента, че Гоце Делчев се е борил за македонска държава, автономия, независима държава, а дори накрая е оставил завещание неговите кости да почиват в независима Македония. Няма документ, който да казва, че Гоце Делчев се е борил за голяма България, или изявление или позиция, че се бори за присъединяване на тогавашната провинция в Османската империя Македония към България“ , заяви Пендаровски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Външният министър на Македония: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

Външният министър на Македония: Не съм историк да отговарям дали Гоце Делчев е българин

20 Юни 2019 | 09:48 | Агенция "Фокус"
Скопие. Министърът на външните работи на Македония Никола Димитров в предаването Топ тема на телевизия Телма говори относно Договора с България и работата на Смесената македонско-българска експертна комисия, която успя да намери общ език за праисторията, античността и дори за средновековието, но все още не за произхода и работата на Гоце Делчев, като отбеляза, че такива въпроси трябва да се решават с много мъдър подход, пише македонският ежедневник „Денешен“.
По думите на първия дипломат на Скопие, има разлика в очакванията и на двете страни в Комисията. Той поясни, че София иска спорните части от историята да се съгласуват по-бързо, „а нашата задача е да създадем условия за историците, в които те да вземат истинско решение, основано на факти, но и взаимно уважение“.
На въпрос дали изявленията, че Гоце Делчев е българин оставят място за разрешаване на спорните въпроси, Димитров посочи, че в София му е поставен обратния въпрос.
„Аз не съм историк, а тук става въпрос за един от нашите най-големи герои, който е дълбоко вкоренен в нашата държавност, който е живял, когато сме нямали своя държава“, заяви министърът и добави, че въпросите за идентичността и културата трябва да бъдат предмет на историци и антрополози, които ще вземат предвид и двете перспективи.
Той отбеляза, че в тази ситуация могат да възникнат две ситуации, които да доведат до спиране на процеса.
„Първият риск е, ако се преструваме, че се сближаваме и говорим по тежки въпроси, а другият риск е ако има поставяне на условия и несъответен натиск, предвид това, че България е страна-членка на Съюза“, добави той.
„Тук, при Гоце, процесът не върви така гладки, има проблеми с прилагането на един важен и тежък договор. Решението е да не влизаме в конфликт, а да намерим начин ние да ги разберем тях и те да разберат нас“, заяви първият дипломат на Скопие.
Димитров коментира и предстоящите парламентарни избори в Гърция. Той заяви, че Преспанският договор ще бъде приет от всяко гръцко правителство, но ще има период за изграждане на доверие, период на запознаване, „но ще намерим разбирателство с което и да е гръцко правителство, че пътят, по който сме тръгнали, е важен и за двете държави. Става въпрос за мост на приятелство, който бе приветстван от целия свят“, заяви министърът.
Той подчерта, че не може да предвиди кой ще спечели, дали Алексис Ципрас ще загуби и на неговото място ще дойде опозиционната Нова Демокрация, оглавявана от Кириакос Мицотакис, но подчерта, че всяко гръцко правителство с течение на времето ще разбере значението на процеса на помиряване и онова, което е постигнато с Преспанския договор.
Що се отнася до възможността споразумението да бъде отново отворено от Мицотакис, ако той дойде на власт, нещо, което лидерът на ВМРО-ДПМНЕ, Християн Мицкоски, вече обяви, че ще приеме, Димитров подчерта, че няма никаква разлика в това, кой ще е начело на новото гръцко правителство и че ще се намери начин да се разбере кое е важното и кое е било приветствано от ООН, ЕС и цялата международна общност.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония за запазване на българското достойнство, памет и история (ОБЗОР)

„Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония за запазване на българското достойнство, памет и история (ОБЗОР)

19 Юни 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. „Атака“ внесе анекс към договора със Северна Македония с цел запазване на българското достойнство, памет и история. Новината съобщи лидерът на партията Волен Сидеров на брифинг в Народното събрание. Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. „Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни Волен Сидеров. „Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления. Волен Сидеров призова всички парламентарни групи да подкрепят предложението му. По думите му с анекса към договора със Северна Македония ще се предотврати кражбата на история, тъй като според него от югозападната ни съседка не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за членството си в ЕС.
„Фокус“ припомня: На 10 февруари 2019 г. стана ясно, че лидерът на „Атака“ Волен Сидеров ще внесе такова предложение за анекс към договора. Като причина за това предложение Сидеров тогава изтъкна опасенията, които съществуват в българското общество от всякакви опити за присвояване и пренаписване на определени нейни периоди, като се започне от Първата българска държава (681-1018) и се стигне до национално-освободителните борби и войните за национално освобождение и обединение от началото на миналото столетие.
Тези подозрения се засилиха след подписването на Преспанския договор между Гърция и Македония на 17 юни 2018 г. и от последвалото му ратифициране в двата парламента, което на практика сложи край на антиквизацията на македонската история. В резултат на този договор новата Република Северна Македония се задължава да се откаже от претенциите за античния си произход, както и да внася задължително уточнение при всяко евентуално използване на антични личности, персонажи и събития, че те принадлежат на елинистичната култура. Това изискване трябва да се приложи с пълна сила и към всички владетели от династиите на Аргеадите и Антипатридите, управлявали Древна Македония, на които през последните години в Скопие бяха изградени монументални паметници и бяха наименовани летища, магистрали, булеварди и улици.
В този смисъл, за да не се допусне злоупотреба с българската история, особено в частта и с делото на Светите български първоучители Кирил и и Методий и техните ученици Климент, Наум, Горазд, Ангеларий и Сава, както и на българските владетели от династията на Комитопулите - Самуил, Гаврил Радомир, Иван Владислав и Алусиан, както и с дейците на църковната, книжовната и национално-освободителната борби, са предвидени редица защитни мерки, които ще бъдат представени пред Съвета на коалицията.
Предложението на лидера на "Атака" предвижда допълнение на Чл. 11 от договора. Към към момента този член гласи, че "нито една от договарящите се страни (бел. ред. България и Македония) няма да предприема, подтиква и поддържа действия, насочени срещу другата държава, които имат неприятелски характер. Нито една от договарящите се страни няма да допуска нейната територия да бъде използвана срещу другата от организации и групи, които имат за цел извършването на подривни, сепаратистки и застрашаващи спокойствието и сигурността на другата договяраща се страна действия".
Двете договарящи се страни нямат и не трябва да предявяват териториални претенции една спрямо друга. Всяка от договяращите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право.
Република Македония потвърждава, че нищо от нейната Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония. Двете договарящи се страни ще предприемат ефикасни мерки за предотвратяване на недобронамерена пропаганда от страна на институции и агенции и ще обезкуражават дейности на частни субекти, насочени към подстрекателство на насилие, омраза или други подобни действия, които биха навредили на техните отношения.
Предложението на Волен Сидеров допълва този член от Договора със следното: "двете договарящи се страни ще се въздържат от всякакви спекулации и опити за обсебване и присвояване на историчесики събития или личности, които са определени като общи за двете договарящи се страни. Всяка от двете договарящи се страни ще се въздържа от всякакви спекулации и опити за обсебване и присвояване на исторически събития или личности, които са определени като принадлежащи единствено и само към историята на едната от двете договарящи се страни".
Сидеров предлага историческите събития и личности да се обявяват за общи с решенията на Съвместна междуправителствена комисия, съпредседателствана от външните министри на двете страни по предложение на Съвместната Мултидисциплинарна експертна комисия.
Лидерът на „Атака“ предлага още: "до обявяването на дадени исторически събития или личности за общи Република Македония ще се въздържа от всякакви спекулации и всякакви опити за обсебване и присвояване на следните исторически събития и/или личности…". Тук в предложението на Сидеров са изброени владетелите на Първата българска империя от Крумовата династия и от династията на Комитопулите от хан Крум до цар Иван Владислав включително, особено по отношение на владетелите, управлявали със столица на империята Охрид. Лидерът на „Атака“ настоява Македония да се въздържа и от посегателство към всички исторически личности, свързани с националноосвободителната борба и борбата за обединение на българския народ в единна държава, обхващаща териториалните предели на Българската Екзархия, така както последните са били определени от Фермана на султан Абдул Азис от 28 февруари 1870 г.
Съгласно предложения вариант на анекс към договора Македония ще трябва да се въздържи и по отношение на всички исторически събития, свързани пряко или непряко с гореизброените личности.
В текста се дефинират понятията обсебване и присвояване: определянето на обявените за общи исторически събития или личности за изцяло и единствено македонски или изцяло и единствено български. Изготвеният проект дава определение и на понятието спекулация: "всякакви опити исторически събития и/или личности да бъдат представяни по начин, който не съответства на известното за тях от обективни, автентични и доказани исторически извори, съобразно докладите на комисията по Чл. 8, параграф 2" (бел. ред. Съвместната Мултидисциплинарна експертна комисия).
Съгласно текста: ще се смята, че една от договарящите се страни е в нарушение на настоящия член, когато спекулациите и/или опитите за присвояване на обсебване на исторически събития и/или личности са извършени от нейния държавен глава, от ръководителя на правителството й, от лице от състава на правителството, както и от всякакви други високопоставени лица, част от органи на държавното управление, предвидени в Конституциите на двете договарящи се страни. Нарушението на настоящия Член ще се смята за несъществено за целите, предвидени от настоящия договор, ако договарящата се страна, в разумен срок не по-дълъг от един месец, вземе адекватни мерки спрямо конкретния нарушител...и поднесе на другата договаряща се страна съответните извинения"
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

„Нова Македония“ (Македония): Асиметричността на договорите със съседите води до ултиматуми и демакедонизация

19 Юни 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сега, близо две години след подписването на договорите за добросъседство и сътрудничество с Гърция и България, започват на дело да се показват ефектите от асиметричността на тяхната правно-политическа позиция, главно в ущърб на Македония, пише авторитетното издание „Нова Македония“ в материал, представен без редакторска намеса.
Подписването на тези двустранни международни договори бе предложено на Македония (а и поставено като своеобразно условие) от международната общност като решение на отворените въпроси със съседите, които бяха и причина за блокирането на евроатлантическите аспирации на страната точно от съседните държави. Според условията на тези договори, „като капитална жертва“, Македония се съгласи да промени конституционното си име и самата Конституция, а освен това се съгласи да участва в смесени исторически комисии, които да съгласуват учебниците по история и образователната система в духа на новодоговорените приятелства. Официално и съседни страни, подписали споразуменията, участват в работата на комисиите и трябва да хармонизират учебниците си, както и да не пречат на Македония в нейната интеграция в ЕС. Въпреки всичките изпълнени препоръки и условия на международната общност (и десетки положителни доклади от Европейската комисия) , Македония остава несигурна относно датата за започване на преговори за членство в ЕС, но едва сега гръцките медии признават, че „за пръв път това няма да бъде по вина на Гърция“.
Но прилагането и изпълнението на условията на договорите за добросъседство показват на дело тяхната асиметрия в полза на съседите. Наскоро министърът на външните работи на България Екатерина Захариева подчерта, че македонската страна „по отношение на започването на преговорите за членство с ЕС има задължения и по отношение на историята“. В контекста на работата на историческите комисии, Захариева подчерта, че въпреки резултатите и постиженията на комисията и съгласуването за отбелязване на историческите личности от Средновековието, характерът и работата за Гоце Делчев е ключово условие за българската страна в подкрепа на Македония по пътя към ЕС. По-късно Захариева дори категорично и ултимативно обяви, че България ще напусне работата в историческите комисии и ще прекъсне всякакво сътрудничество, ако Македония не приеме „българската истина“ за Гоце Делчев. Министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов също така имаше радикални изявления, според които македонската страна трябва да приеме всички условия на българската в историческата комисия, за да получи по-нататъшна подкрепа в ЕС и НАТО.
Що се отнася до споразумението с Гърция, където в близко бъдеще се очаква смяна на правителството, кандидатът за поста министър-председател Кириакос Мицотакис заявява, че по всякакъв начин ще се труди, за да „намали вредните последици от Преспанското споразумение за гръцката страна“ и че ще използва всяка възможност да възпрепятства Македония във всяка глава, дори ако преговорите за членство в ЕС бъдат отворени.
Дори при подписването на споразуменията за добросъседски отношения голяма част от експертната общественост предупреждаваше за опасностите от тяхната асиметрия и че Македония, макар и да отговаря на всички изисквания на съседите, по никакъв начин няма да бъде защитена от техните капризни ултимативни политики. Въпросът в този момент, когато се появят първите ултиматуми и след подписването на договорите, е дали и как тази асиметрия може да бъде коригирана. Дали, може би, като (бъдеща) членка на ЕС и НАТО, като равноправен партньор в тези съюзи, Македония ще бъде в позиция да коригира последиците от асиметричността на договорите.
„По принцип не съществува такова нещо като окончателен договор. Подписвани са и вечни съюзи, които са се разпадали след малко време. И според условията на договорите за добросъседство и сътрудничество, които Македония подписа с Гърция и България, ако едната страна не изпълнява договора, той се отменя“, казва Страшко Стояновски, професор в Юридическия факултет в Щип и експерт по създаване на национални теории.
Но въпреки безспорната правна теория, която не изключва възможността за прекратяване на международни споразумения, професор Стояновски смята, че поставените от съседите ултиматуми са само началото на отстъпките, които ще се търсят от македонската страна.
„Договорът за добросъседски отношения с България всъщност е продължение на споразумението от 1999 г., в което образователната и историческата комисия е нов момент. Такава комисия също е предвидена и установена в споразумението с Гърция. Само че в споразумението с Гърция се подчертава, че се защитава първо гръцката история, а онова, което остава е за македонската страна. Това е не само древният период, но и този от Гражданската война в Гърция, в средата на 20-ти век. Очевидно тези исторически и образователни комисии ще бъдат инструменти за поставяне на ултиматумите към македонската страна и ще се правят отстъпки непрекъснато. Освен това е тревожно, че не е ограничено във времето, за да се приведат в съответствие позициите, като това ще продължи, най-вероятно, до подписването на нов договор. Най-оптимистичната прогноза за ново споразумение, по-справедливо за македонската страна, би било това да се случи след десет години“, каза професор Страшко Стояновски.
Освен всичко друго, той вижда опасността в намерението на тези договори за създаване на нов граждански конструкт в Македония чрез гражданството, дефинирано като македонец/гражданин на Северна македония.
„Създаването на нов граждански конструкт представлява модел за създаване на нация. И намерението в този модел е постепенно да се изтрие термина „македонски“. Факт е, че македонското общество е хетерогенно, със силни етнически идентичности, а всички съседски договори и вътрешни политики водят към засилване на другите етнически идентичности и постепенно обезличаване на македонската етническа идентичност“, твърди Страшко Стояновски, експерт по етническите теории.
По подобен начин разсъждава и професорът-философ Ферид Мухич, депутат в македонския парламент, който гласува „въздържал се“ при ратификацията на договора за добросъседство с България точно поради неговата асиметричност, която води към изтриване на македонския национален характер.
„За съжаление, не съм оптимист по отношение на отмяната на договора, а още по-малко за обръщането на процеса на демакедонизация, който става възможен точно с договора за добросъседство с България. С такова асиметрично споразумение официално се стига до минимизиране на македонската националност. Това ще отразява и денационализацията на Македонската православна църква, за която все повече се смята, че може да бъде призната като Охридска архиепископия. И в момента на евентуално присъединяване към ЕС (което не смятам, че ще бъде преди 2030 г.), това ще стане чрез заличаване на всяка македонска национална характеристика. Отново, за съжаление, нямаме никакви инструменти или стратегия, за да спрем такъв процес“, каза професорът и депутат Ферид Мухич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС

Волен Сидеров, „Атака“: С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС

19 Юни 2019 | 10:50 | Агенция "Фокус"
София. С анекса към договора със Северна Македония ще предотвратим кражбата на история, те не могат да откажат, защото очакват одобрението ни за ЕС. Това каза лидерът на Атака Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сидеров посочи, че всички парламентарни групи трябва да изразят мнението си п защото става дума за българското национално достойнство. „Очакваме подкрепата на коалиционни партньори от малката, средната и най-голямата коалиция“, каза Сидеров. Според него много дразни спекулацията с български исторически личности от страна на македонски историци и политици. „Единственият начин това да се предотврати е да им предложим този анекс и сега имаме условията те да не могат да откажат. Очакват нашето одобрение за ЕС“, каза още Сидеров.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Волен Сидеров, „Атака“: Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира

Волен Сидеров, „Атака“: Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира

19 Юни 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме проект за анекс към договора със Северна Македония - да запазим достойнството, паметта и историята си и да не позволяваме с тях да се спекулира. Това каза лидерът на "Атака" Волен Сидеров по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Волен Сидеров обясни, че проектът предвижда Народното събрание да възложи на правителството да изготви анекс и да го предложи към договора със Северна Македония. „Необходимостта от този анекс е ясна за всички. Само последният пример със спора около Гоце Делчев, преди това за Илинденско-Преображенското въстание, имаше други поводи, които внасят напрежение между двете страни“, допълни още Сидеров. „Какво казваме с този анекс. Той е изготвен от сътрудници и юристи на партия "Атака“. Най-важното е, че историческите събития и личности се обявяват за общи само с решение на комисията. След което се внася една забрана тези личности и събития да бъдат употребявани от която и да е от двете страни без общо съгласие. Изброено е кои личности и събития, свързани с Първата българска империя до Крумовата династия и след това всичко свързано с националноосвободителната борба, борбата за обединение на българския народ. По този начин ние предотвратяваме бъдещи недоразумение или поводи за напрежение от употреба на исторически личности, събития, като започнем от цар Самуил до Гоце Делчев“, каза Сидеров. Според него така се показва, че нещата трябва да се вършат на дело, а не с приказки и изявления.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

„Нова Македония“ (Македония): България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“

17 Юни 2019 | 13:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. В медиите в югозападната ни съседка продължава тенденциозната кампания на публикации, насочени срещу България. В последното денонощие преобладават материали по повод годишнина от инцидент, при който са загинали 15 младежи от село Ваташа, в община Кавадарци. Електронното издание на вестник „Нова Македония“ публикува статия по темата, като още в заглавие подканя: „България да се извини за клането във Ваташа в знак на „добросъседство“.
„Българският премиер Бойко Борисов, преди да смени учебниците по история и да направи македонската комисия, ръководена от академик Драги Георгиев, да напише, че българите не са фашисти и окупатори, а освободители на Македония, трябва да се поклони пред паметника във Ваташа, извинявайки се за клането, което българската държава извърши на 16 юни 1943 г., брутално убивайки 12 млади мъже от Ваташа, сред които има деца, навършили и 15 години“, пише скопският вестник.
„Ако е за добросъседски отношения, а не за изтриване на съседи и тяхната история, българският премиер Бойко Борисов трябваше да пристигне в Македония в неделя, 16 юни 2019 г. и да се извини публично за клането, което страната му извърши в този ден. Преди 76 години, в село Ваташа, Община Кавадарци, когато дванадесет младежи са били убити само защото са били македонци. На 16 юни 1943 г. българските фашисти застреляха Перо Илов, на когото беше най-малко 15 години, Ванко Гурев, Данко Давков, Илия Димов, Ристо Гондев, Блейз Ицев, Пане Мешков, Герасим Матаков, Диме Чекоров Пане Юнов, Фечо Попгоргиев, Васо Хаджи - Йорданов. След капитулацията през 1944 г. „добросъседската" държава на премиера Борисов признава клането, като предава на Македония преките извършители на стрелбата“, подчертават още от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

Георги Първанов, президент (2002-2012): Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи

16 Юни 2019 | 09:46 | Агенция "Фокус"
София. И Гоце, и Даме, и Яне, и цялата плеяда революционери, всички организатори и реализатори на Илинденско- Преображенското въстание са българи. Това каза президентът в периода 2002- 2012 година Георги Първанов по повод споровете около името на Гоце Делчев в предаването „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ. „Те са българи по това, че произхождат от население, чийто етнически състав е български. Вътрешната македоно- одринска революционна организация е българска. Документите на всички дипломати и консули от Скопие, Солун и Битоля пишат, че населението е българско“, заяви той. „Смесената историческа комисия още преди около месец даде знак, че има проблеми около личността на Гоце Делчев. Не приемам подхода те да заседават и образно казано да отмятат по домова книга това или друго име. Трябва да се търсят големите и важни решения“, посочи Първанов. „Трябва да бъда откровен- скептик съм към работата на комисията по една основна причина- няма ясен мандат“, коментира той. „Направете сравнение с това, което постигнаха Гърция и Северна Македония с договор, в който всичко е разписано до последния детайл“, каза Георги Първанов. „И там има комисия, за която сигурно не сте чували нищо, няма и да чуете. Тя си върши някаква детайлна работа по книгите и учебниците“, допълни той. „Трябва ясно да се постави въпросът- какво означава обща история. Понятие, залегнало в Договора за приятелство между България и Македония“, подчерта Първанов. „Комисията е обречена, да бъда честен. Заявявам го откровено. Ще бъде много лошо ако вината се хвърли върху тази комисия, върху колеги историци, които като цяло почтено си вършат работата. Те просто нямат рамка, нямат хоризонт“, посочи той. „На политико- дипломатическо ниво трябва ясно да се дефинира понятието обща история. Това предполага анекс или друг договор, нека дипломатите да кажат какво да бъде. Ако това се случи, ще се „отпуши“ работата на всички историци“, заяви Георги Първанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

Express: Македонците решиха, че Гоце Делчев е македонец заради писмо на Тодор Александров, в което пише, че се бори за „независима Македония“

16 Юни 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. През 1923 година Тодор Александров пише писмо на един от революционерите, които се грижили за тленните останки на Гоце Делчев и според Express.mk това писмо е достатъчно, за да спре дебата какъв е бил Гоце Делчев и за какво се е борил.
Медията подчертава, че в писмото не пише, че Гоце Делчев се е борил за Велика България с Македония в нея или за силна България, а за независима Македония.
„Експрес“, призовава София да коментира защо „човек, който се е борил за независима държава Македония би бил българин“.
В писмото на Тодор Александров до войводата Михаил Чаков той му отдава признание за заслуги за „днес борбената а утре независима Македония“, заради неговите действия и отговорности около мощите на Гоце Делчев.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

Македонските историци: Никога няма да приемем, че Гоце Делчев е български революционер

16 Юни 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако българската страна настоява да се напише, че Гоце Делчев е български революционер, тогава няма да бъде постигнат резултат по този въпрос, казва Драги Георгиев, директор на Института за национална история и ръководител на македонския екип в съвместната комисия по исторически и образователни въпроси, създаден по силата на Договора за добросъседство, предава скопското електронно издание „МКД“.
В изявление за телевизия Сител, Георгиев казва, че в македонските учебници Гоце Делчев ще остане македонски революционер и по никакъв начин няма да приеме, че трябва да бъде признат за български революционер.
Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, министри в българското правителство, заявиха наскоро, че Македония трябва да признае, че Гоце Делчев е българин и заплашиха, че ще възпрепятстват членството на Македония в ЕС, ако това не бъде прието.
На това реагира и историкът Наташа Котлар, която казва, че „апостолът на македонската революционна борба, Гоце Делчев, е македонска историческа личност и не може да се пазарите за него! Бораня, шампанско, зеле, има много на пазара, за тези зеленчуци се пазарете колкото искате ...!“ - написа Котлар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): Напрежение между София и Скопие около Гоце Делчев

„Алсат М“ (Македония): Напрежение между София и Скопие около Гоце Делчев

15 Юни 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
София. Продължава напрежението между София и Скопие около Гоце Делчев, обобщава македонският телевизионен канал “Алсат М“.

Агенция „Фокус“ представя материала без редакторска намеса

България няма да прави компромис, когато става дума за Гоце Делчев. Българският министър на външните работи Екатерина Захариева след провала на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси за хармонизиране на текстовете за Гоце Делчев в няколко публични изявления показа, че като страна те са засегнати от предложението от македонска страна за съвместно честване на Гоце Делчев на 7 октомври, когато през 1946 г. България предаде тленните му останки на Македония. Според Захариева предложената дата е една от най-големите предателства, извършени от Българската комунистическа партия.
„Много пъти съм казвала в пленарните разговори на Комисията и на пресконференциите не искаме нищо повече от истината. Няма начин да се постигне компромис с истината. Няма начин да се постигне компромис с истината. Самият Гоце Делчев си е казал какъв е - българин. Той го е написал десетки пъти“, казва Захариева.
Захариева се надява да ускори динамиката на работата на съвместната комисия по отношение на съдържанието на учебниците за личности, дати и тържества.
„Защото, ако продължават да лъжат децата си, няма защо да ги образоваме във фалшив национализъм, не е добре за тях, за бъдещето им. Да, България няма претенции към историята на Северна Македония от 1944 г. насам. Нямаме такива. Всъщност всеки тръгна по своя път. Ние сме държавата, която първа ги е признала ”, добави Захариева.
Напрежението в отношенията между София и Скопие се засили около Гоце Делчев и дали той е българин или македонец. Освен Захариева и професор Иван Илчев, член на българо-македонската комисия за разрешаване на спорни исторически проблеми, в интервю за българския „Дневник“, определи датата 7 октомври за честване на Гоце Делчев. В интервю Илчев обясни, че комисията след проведени шест заседания се е съгласила, че Самуил е български цар, че Гоце Делчев е българин и че не е имало българска фашистка окупация.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха

Проф. Пламен Павлов: Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха

15 Юни 2019 | 16:59 | Агенция "Фокус"
София. Не може да има никакви отстъпления към историческата истина за българската принадлежност на Гоце Делчев и други бележити личности от тази епоха. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. По думите му, не можем да отречем от историята си, защото това би било като все едно да се отречем от кръвната си група. Той допълни, че не става въпрос за политизация, защото политиката, когато се манипулира историята, когато се лъже и демагогства. „Не може да има никакви отстъпления. От друга страна, ние не можем пък да влизаме в схемите на враждебни на България и на Северна Македония сили и да допускаме там да се стигне до някакво реактивиране на чуждите влияния. Всеки си прави някакви маркентилни сметки и е добре нашите съвременни политици да познават историята. В това отношение създателят на „Фокус“ Краси Узунов имаше невероятната роля да облъчва много хора, политици, генералитета и виждаме, че от това вече малко или много има някакъв ефект. Включително и в днешната политика“, обясни историкът.
Проф. Пламен Павлов допълни, че ако се погледнат материалите на Букурещкия мирен договор, спомените на Симеон Радев, може да се направи извода, че всичките казуси са преначертани още от времето на Ньойския договор.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Николай Кънев, историк, ВТУ: Всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев

Доц. Николай Кънев, историк, ВТУ: Всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев

15 Юни 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Междусъюзническата война окончателно създава такова териториално и етническо статукво, в което обективно всички наши съседи имат общи интереси насочени срещу нас. Това каза в предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ доц. Николай Кънев -зам. декан по научно-изследователската дейност на ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“. „ На практика всички са заграбили територии от нас, всички са воювали срещу нас и на тази база съюза между тях става много по-лесен, много по- логичен. България на практика губи възможността да намери стратегически съюзник и това до голяма степен предопределя нейния по-нататъшен избор в Първата световна война“, отбеляза историкът.Той коментира и опитите за пренаписването на историята ни от някои кръгове в Северна Македония. Той определи подобни напъни като абсурдни. „ Несъмнено това е опит за пренаписване на история, подобни напъни са абсурдни, защото всички исторически документи показват българската принадлежност на Гоце Делчев, Даме Груев и други видни фигури от този период на българската история. Каквото и изследване да се направи няма как да не лъсне историческата истина“, каза той. Доц. Кънев посочи, че в същото време никой от историческата гилдия не е изненадан от този опит за фалшифициране на историята. Той допълни, че за нас е много важно да имаме разбирателство с нашите сънародници от Северна Македония и да има разбирателство между двете държави, а подобни опити за пренаписване на историята да бъдат прекратени. „Защото в крайна сметка - те, ако искат, както искат да се чувстват днес, но не могат да посягат на самосъзнанието на своите дядовци и прадядовци“, допълни историкът.
Евелина БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов, историк: Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на балканските ни съюзници

Проф. Пламен Павлов, историк: Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на балканските ни съюзници

15 Юни 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Основната причина за Междусъюзническата война е нелоялното поведение на съюзниците ни. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ историкът проф. Пламен Павлов. Той припомни, че по време на Първата балканска война те воюват със страната ни, прогонвайки българските владици, избивайки интелигенцията и заграбвайки градовете ни. България е основния носител на идеята за свобода на поробените братя, но и най-голямата жертва, каза още той. Според Павлов е нямало начин войната да бъде избегната. „На практика всичко работи против нас. Не бива а забравяме това, което Митрополит Методи Кусев е написал, а именно, че подмолния враг на всичко това е Русия. Тя играе много некоректно към нас в тази война, руските политици и аналитици би трябвало да осъзнават че тази, която носи всички активи е българската армия. Великите сили и особено Русия имат особено голяма вина. Същото може да се каже и за реокупацията на Българска Тракия от Турция, което няма как да стане без мълчаливото съгласие на Великите сили и особено на Русия, която има специален интерес към Одринска Тракия, каза той. Проф. Пламен Павлов призова страната ни да не отстъпва по македонския въпрос. От друга страна не можем да влизаме в схемите на враждебни както за България, така и за Северна Македония сили и да допускаме да се стигне до реактивиране на чужди влияния.
Ева БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Полк. Мишо Йорданов, историк: Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни

Полк. Мишо Йорданов, историк: Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни

15 Юни 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
София. Българският войник е истинският герой в Междусъюзническата война, въпреки грешките на част от генералитета довели до загубата ни. Това каза за предаването „За честта и славата на България“ на Радио „Фокус“ военния историк полк. Мишо Йорданов. „Години наред казвахме, че тази война ни е довела до катастрофа, за тази война ни е срам да споменаваме и много често тя се криеше и се гушеше свенливо в страниците на историята ни като неуспешна, особено след грандиозния успех с Първата балканска война. Междусъюзническата война се възприемаше като трагедия, затова и не бяха достатъчно добре анализирани и изяснени операциите “, коментира историкът. Умората от военните действия и опиянението на генералите от победата в първата Балканска война също са не малък фактор за загубата, коментира той. Българската армия, която е мобилизирана от октомври 1912г. не е разпускана, а при прехвърлянето от южния на западния фронт някои от войниците минават през родните си места без да имат възможност да се срещнат с близките си. В някои от полковете избухват бунтове, а някои от частите ни не са облечени с летни дрехи и им се налагало да извършват преходи с зимните си такива и да водят бойни действия, разказа той. Мишо Йорданов каза още, че въпреки всичко и в тази война армията ни има блестящи победи. Такива са сраженията пи Калиманци, при Злетовска река, при Брегалница и други, които за пореден път доказват силата на българския войник. Критикувайки генералите и политиците, които вземат решения при тази война не трябва да забравяме, че от тяхната камбанария, за разлика от нашата от дистанцията на времето се е виждало значително по-малко, коментира историкът. Новината за сключването на мира в Букурещ, която до стига до ген. Георги Вазов, който е министър на войната го кара да въздъхне „Господи, още имахме шанс“, разказа Йорданов.
Ева БРАНИМИРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“: Мълчанието на МАНИ за подаряването на македонската история на България е престъпление, за което ще се отговаря

Партия „Единствена Македония“: Мълчанието на МАНИ за подаряването на македонската история на България е престъпление, за което ще се отговаря

15 Юни 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Скопие. "За партия „Единствена Македония“ и македонския народ е изключително симптоматично мълчанието на Македонската академията на науките и изкуствата (МАНИ) на все по-агресивните искания на смесената македоно-българска комисия за преглед на македонската история, цитира позицията на тази националистическа партия македонският електронен портал A1 On.
Агенция „Фокус“ представя позицията без редакторска намеса“
Комисията подарява македонската история на България с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са ръкоположени в рамките на българската църква и последното, че Гоце Делчев е български революционер, от страна на МАНИ цари пълно мълчание .
„Единствена Македония“ напомня на МАНИ, че тя има основната задача да защитава националните интереси и да не бъде просто наблюдател на македонското обезличаване. МАНИ трябва да каже истината, която се основава на исторически източници, както по отношение на произхода и корените на македонския народ, така и за татарско-монголски произход на българския народ.
Напротив, изглежда, че македонският народ наивно е вярвал, че в МАНИ е концентриран най-високият интелектуален потенциал и която трябва да защитава жизненоважните национални и държавни интереси, след като вече почти 30 години страната е независима и за разлика от съседните страни, само МАНИ все още няма разработена национална стратегия за произхода като македонски проект.
„Единствена Македония“ предупреждава МАНИ, че след идването на новата народна власт ще бъде търсена отговорност за всички анти-македонски проекти и ако МАНИ остане съучастник на марионетното правителство в Скопие за изтриване на всичко, което е македонско, и академиците трябва да поемат отговорност ", се казва в изявлението на "Единствена Македония".

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ: Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра

Андрей Ковачев, евродепутат от ЕНП/ ГЕРБ: Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра

15 Юни 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Предложената дата за съвместно честване на личността на Гоце Делчев е гавра. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ евродепутатът от ЕНП/ ГЕРБ Андрей Ковачев по повод първото заседание на Междуправителствена комисия, на което Северна Македония предложи да приемем дата 7 октомври за съвместно честване на Гоце Делчев. Андрей Ковачев обясни, че на четири очи македонските историци признават идентичността на Делчев, но не смеят да го обявят публично, въпреки че световната научна общност отдавна е приела факта, на базата на много еднозначни исторически сведения. Необходимо е да бъдат изчистени всички въпроси около историята преди Северна Македония да стане членка на ЕС, е категоричен евродепутатът. „Ние винаги сме подавали ръка на нашите братя и наследници на наши сънародници от Вардарска Македония да станат част от ЕС, но нека бъдат така добри, колкото и да е трудно, защото това е било изучавано в училищата им и набивано в продължение на десетилетия, да прогледнат за истината. Те не са по-малко македонци, ако признаят и разберат каква е истината. Никой няма право на друг как да се чувства през 2019 г. Ако някой се чувства македонец, няма нищо лошо в това. Това е негово право“, коментира той. Андрей Ковачев призова македонските историци да имат повече кураж и смелост да кажат истината, защото само с истината можем да продължим напред. С историята не могат да се правят сделки, категоричен бе той.
Росица АНГЕЛОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Press 24 (Македония): Екатерина Захариева заяви, че Гоце Делчев сам е заявявал, че е българин

Press 24 (Македония): Екатерина Захариева заяви, че Гоце Делчев сам е заявявал, че е българин

15 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. Темата за Гоце Делчев повиши напрежението между Македония и България, пише македонското електронно издание Press 24.
Изданието напомня, че българската страна е особено засегната от предложението на експертите от Скопие, Гоце Делчев да се почита на 7 октомври, деня, когато през 1946 г. България предала тленните му останки на Македония.
Захариева казва, че когато е видяла предложението, тя е попитала дали това е шега. И тук се привеждат думите й казани пред българска медия:
„Самият Гоце Делчев си е казал какъв е - българин. Той е написал това десетки пъти“, казва тя, добавяйки, че цялата идея за македонската нация е създадена на основата на изкуствено отделяне от България.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Ако запишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина

„Република“ (Македония): Ако запишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина

15 Юни 2019 | 08:36 | Агенция "Фокус"
Скопие.Бившият директор на Драматичния театър в Скопие Сашо Тасевски реагира на немощта на македонските власти пред ултиматума от България във връзка с датата за отбелязване на паметта на Гоце Делчев, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Ако напишете Гоце, Яне, Даме, Гьорче, Климент и Наум като българи, ще трябва да преименувате всички топоними и имена на училища, булеварди, университети, които носят техните имена. А и химна ще трябва да смените. Няма да го има вече онзи стих с Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев... Ще трябва да го пеем с тралала... Делчево няма вече да може да се казва така, а ако му оставите името така ще бъде български град. На село Даме Груев ще трябва да му върнете старото име Гологъзица. Всички паметници с тези дейци ще трябва да ги отстраните, защото няма да бъдат наши. Ако не смените имената, ако останат същите. А тези важни личности ги запишете като България, ще подпишете и че Македония е българска покрайнина. Осъзнавате ли колко сте имбецилни?“ – пише Тасевски във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Българите нападат – ние мълчим

„Нова Македония“ (Македония): Българите нападат – ние мълчим

14 Юни 2019 | 12:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Електронното издание на първия вестник в югозападната ни съседка - „Нова Македония“ публикува коментар под заглавие „Българите нападат – ние мълчим“.

Агенция „Фокус“ представя статията на Панде Колемишевски без редакторска намеса .

Ако при постигането на договора основната максима и принцип се съдържаха в изречението „Не гледайте в миналото, а в бъдещето“, въпросът е защо сега от българската страна извират нациоаналистически страсти. Отделен е въпросът кому са нужни отворените закани, че ако Македония не приеме исканията на българите за историята, няма да има подкрепа за влизането й в Европейския съюз. Изявленията на министрите дават индикации, че българското правителство не само ще поставя условия, но и ще дава оценка на Северна Македония по последния ден, до последната капка кръв, образно казано, де…
Така, както започва да се повишава температурата на въздуха, както започват да напичат слънчевите лъчи, така се увеличава и ултравиолетовото излъчване и се нажежава атмосферата около македонския въпрос във високите ешелони на политическата власт в България. В един и същи момент, с един глас и почти със заканителен тон двама видни членове на правителството в София – министри- се изказаха по него. Това са министърът на външните работи Екатерина Захариева и министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Може да се вярва, че техните изявления не са свързани с атмосферните и климатичните промени, не са резултат от метеорологичното влияние върху функционирането на мисловните процеси в главите на двамата министри.
И двамата ясно подчертава червените линии, до които достига българската подкрепа за Македония за бъдещото членство в ЕС. В даден исторически момент това ще означава - няма македонци, т.е. македонците са българи. Това е написано в историческите си книги, старите документи, съхранявани в архивите им до 1944 г., когато според тях македонците са били измислени от Коминтерна и от Тито. Ако новоизлюпените северномакедонци (след гръцка заповед) не са съгласни с посочения факт, т.е. че те са българи, няма нищо от европейската Северна Македония.
Безспорно е, че от деня, в който македонската национална мисъл за македонците като отделна, самостоятелна нация, през втората половина на XIX век, историята ни е свързана (с близките ни, но никога справедливи) три ключови съседи: България, Сърбия и Гърция. Справедливо е да се каже, че България е била по-напред, там са се образовали и творили редица македонски политически и културни дейци, видни революционери, че там има най-силен израз на революционното движение за освобождението от турците, движение, което се разпространи по цялата територия на тогавашната географска Македония. Както, от друга страна, е безспорно, че същите хора са били под тяхната окупация, или, меко казано, под тяхното управление, ако думата окупация е пресилена и не е по политическата европейска мода. Не само сред македонците, но и сред по-възрастните българи съществува емоционално разделение по отношение на миналото на Македония. Някои го смятат за най-трагичната част от тяхната история, други за най-романтичната, но всички съжаляват за пропуснатия шанс за създаване на Велика България.
И двамата министри, вероятно недоволни от работата на членовете в съвместната комисия за корекция и сближаване на учебниците по история, ясно предупреждават, че няма да правят компромиси, които биха били в обща или македонска полза. Нито събития, нито личности, нито Гоце Делчев, нито Илинденското въстание, нито някой от хората от онова време, които са македонци по географски принцип, а по националност – българин. Включително и работата на светите братя Кирил и Методий и светиите Клемент и Наум влизат в полето за антимакедонско действие и плана на църквата, сегашната Македонска православна църква. Известен е опитът за сближаване между двете църкви, но още по-известно е, че сближаването чрез формата майка-дъщеря бе експресно прекъснато.
В интерес на истината, и Захариева, и Каракачанов имат цял куп аргументи, които може да докажат българската истина. За тях и българите изобщо не е спорно, че цялата територия на Македония е било развито силно българско национално чувство. Няма да се искрени, ако не кажем, че в някои домове в днешна Република Северна Македония все още се пазят снимки на българските войски, посрещнати сърдечно с хляб и сол, с цвете, със сълзи от радост, така както българите са посрещнали руските войници. Но още се пазят скришом портрети и на цар Борис, Сталин и Тито.
Сегашната офанзива на такова високо ниво вероятно не е случайна, така както не е случаен странният повод за корекция на учебниците, като се премине от експерти към супер-екстра политическо ниво. Вероятно целта е не само да се критикуват техните преговарящи, но и да се изпрати съобщение до македонските власти да следят какво правят и докъде може да стигнат с исканията на Македония. Тази задача, подкрепена с подходяща артилерия, беше дадена на Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов, които сега са поставени на първата бойна линия, за да пазят премиера Бойко Борисов, който - според известната политическа практика - ще има последната дума. Със сигурност обаче думите му не може да се различават от тези на двамата му най-важни служители. Зад Захариева, адвокат и бивш адвокат, няма опашки от български националисти, които не може да се каже за Каракачанов. Този сътрудник на бившата държавна служба за сигурност по времето на комунизма, сега председател на българската ВМРО и министър на отбраната, носи знамето на българския национализъм, най-категоричен в твърдението, че никога не е имало, а в бъдеще не може да има македонци като отделен народ.
Ако историята е спорна, настоящето не е спорно: дори и днес в Македония има граждани с българско национално чувство, има искания да бъдат вписани в Конституцията, да се образуват асоциации, дори партии и други подобни. Факт, изключително неблагоприятен за оцеляването на македонската нация, е, че близо сто хиляди, предимно млади хора, днес са български граждани, имат български паспорти, с които са намерили работа и са мигрирали в развитите страни на Запад. Това са факти, върху които може да се изгради бъдещото приятелство, а не твърдата теза, че македонците са българи и че всичко в македонската история е българска работа.
Не може да се избегне впечатлението, че провокациите отправени тези дни, са преднамерен опит ситуацията да бъде докарана до положение, в което от македонците да се иска невъзможното.Честно казано, по този аспект, във всяко отношение, България изпреварва Македония, благодарение преди всичко на променените геополитически условия на Балканите.
Докато в бивша Югославия Македония имаше силата, а България - страх, сега е обратното. България е силата, а страхът е в Македония. Но когато правителството на Зоран Заев показа силна воля за изграждане на нови мостове на приятелство, когато изминаха две години от подписването на Договора за приятелство и сътрудничество, в който принципите на това сътрудничество са установени като цяло, настоящите български тревожни реакции не само са преувеличени, но и могат да бъдат категоризирани като враждебни и етикетирани като опити за разрушаване на постигнатото споразумение. Те не са в духа на този документ, в който ясно се посочва, че трябва да се избягват остри думи и черна пропаганда от двете страни.
Ако при постигането на договора основната максима и принцип се съдържаха в изречението „Не гледайте в миналото, а в бъдещето“, въпросът е защо сега от българската страна извират нациоаналистически страсти. Отделен е въпросът кому са нужни отворените закани, че ако Македония не приеме исканията на българите за историята, няма да има подкрепа за влизането й в Европейския съюз. Изявленията на министрите дават индикации, че българското правителство не само ще поставя условия, но и ще дава оценка на Северна Македония по последния ден, до последната капка кръв, образно казано, де… Те заявяват, че няма да направят компромис с истината, забравяйки, че всяка истина има две страни, а едно събитие, една история има дузина версии.
Какво прави македонското правителство, нашите министри, какво правят нашите „видни" интелектуалци, анализатори и политици? Те не правят нищо, защото погледите им са вперени в бъдещето, колкото и да е далечно и неясно. Как реагират партиите? Никак! Интересуващи се само от власт, те имат усещането, че са забранени, тъй като се страхуват да защитят македонските интереси, те не могат да обиждат чужд или вътрешен фактор, натрапчив посланик. Какво правят македонските медии, как реагират на такива ситуации? Те мълчат, прескачат, омаловажат македонските национални интереси за сметка на своите собствени доходоносни интереси.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечер“ (Македония): Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия?

„Вечер“ (Македония): Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия?

14 Юни 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
Скопие. Ако и Гоце Делчев е българин – има ли изобщо македонци, или в НАТО влезе само територия? Това е въпросът, който електронното издание на близкия до опозицията македонски вестник „Вечер“ задава още в заглавието на статия, посветена на вечния спор за идентичността на югозападната ни съседка.
„Каракачанов и неговите изявления наистина не са нито критерий, нито сериозна политика, но когато министърът на външните работи Екатерина Захариева казва, че Гоце Делчев е българин, и че ако не го признаем, няма нищо повече, за София може да преговаря със Скопие ... това е вече е сложен национален и държавен проблем за нас“, пише изданието.
Иван Илчев, член на комисията на България, подчертава, че работата й е достигнала до критичен етап заради спора около Гоце Делчев. Той подчерта като голям успех признаването от страна на Скопие, че цар Самуил е част от българската държава и че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са ръкоположени в българската църква. Това по-рано абсолютна ерес, припомня българският професор.
Илчев изрази съжаление, че в договора за приятелство с България няма инструмент, който да налага определени позиции. Но Илчев е наясно, че Берлин и Париж, които не разбират ситуацията, ще наложат нещо, което ще трябва да се изпълни.
„Вярно е, че членството в ЕС и НАТО е стратегическа цел както на правителството, така и на опозицията в Скопие, както и на мнозинството македонци. Но е вярно, че в тези организации и съюзи трябва да влезе държавата Македония и македонската нация със своите собствени ориентири. Пътят, който хвана Заев – да даде на Гърция името, а на България - идентичността, езика и дори историята, води към самоунищожение на нацията, а това вече не е дилема дори за експерти, близки до СДСМ, които публично се противопоставят на българските намерения за анулиране на македонския език и история“, подчертават от редакцията.
Народите на Балканите са създадени през XIX век. Оттогава различни съюзи, водени от големите държави, са се променяли, разпадали са се и са образували нови, но нациите и държавата са оцелели. Всички народи знаят, че територии се взимат и губят, но загубената национална идентичност е необратима и тогава хората са осъдени на робство, асимилация и изчезване.
За кого от македонците, след асимилация и изчезване, е важно дали тази територия е член на Европейския съюз или не ?! Приемайки гръцкия ултиматум, двуезичието, дори и там, където няма албанци, и особено с предаването на българите на македонския език и история, македонската нация вече не съществува. Който вярва в друго, нека се опита да докаже обратното. Но това се доказва от политически, културни и исторически маркери, исторически моменти от съществуването на нацията, характера на идентичността, името и територията, която тази нация счита за своя родина.
Или си македонец, или си българин, няма обща нация. Ако няма обща нация, няма общ език, обща култура, обща история. Общото доминира. САЩ и Обединеното кралство имат един и същ официален език, както германците и австрийците - немски, но Австрия има неоспорима територия, култура и история. Сърбите и хърватите, колкото и да не се харесват, говорят почти на един и същ език, но всичко останало е различно и безспорно и ги прави различни нации с различна идентичност. За разлика от тези два примера, ние не говорим български, а без собствена история, език и култура - ние ставаме българи или албанци.
Не само Гоце Делчев, който според съседа ни е българин, защото произхожда от тогавашна българска територия. Гоце Делчев е в македонския химн, символизира първата стъпка към македонската държавност - Илинденското въстание. Българите признаха, че е македонец, когато останките му бяха са предадени на Скопие... Има международно признание на македонската национална идентичност на Гоце Делчев, която не бе оспорвана доскоро.
Когато в тази страна нямаме Гоце, държавен химн, македонския език, името на македонската държава, македонската култура, националната идентичност ... въпросът е: какви хора живеят на тази територия? Кой е стопанинът, на когото служим като неидентифицирана аморфна маса и малцинство?
След като Зоран Заев наскоро заяви в изявлението си, че Илинденското въстание е македонско, сега той вече твърди, че е българско.
„Аз съм политик, който винаги иска да държи под око изявленията, които не са в полза на Македония. Илинденското въстание е македонско, ако гражданин на България иска да празнува - нека празнува. Горд съм, че съм първият премиер, който празнува Илинден като премиер, за да се поклони пред гроба на Делчев“, каза Заев преди промяна на името на страната.
Но след това изявление той бе „презрян" от българския премиер Бойко Борисов, което го застави да се извини на българския народ. Политическите интереси и голият популизъм трябва да бъдат изоставени настрана, каза Заев във връзка с искането на българския президент Румен Радев за анекс към споразумението за добросъседски отношения и извинение от македонския премиер.
„Призовавам всички да изоставим политическите интереси, голия популизъм, или това, което наистина не ни кара да бъдем недостатъчно внимателни, защото споразумението за приятелство, сътрудничество и добросъседство потвърди това чрез нашите подписи под него, но ние трябва да ценим това, за да го изградим“, цитира изданието думите на Заев.
По въпроса чие е Илинденското въстание, министър-председателят уточни: „Вече го отбелязваме като част от общата ни история. И то е част от общата ни история“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Партия „Единствена Македония“ към македонските историци: Не се страхувайте и кажете истината, че българите имат татарски произход

Партия „Единствена Македония“ към македонските историци: Не се страхувайте и кажете истината, че българите имат татарски произход

13 Юни 2019 | 17:54 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Единствена Македония гледа невярващо как исканията на членовете на българо-македонската комисия за ревизия на историята от българска страна стават все по-агресивни, а от членовете на комисията от македонска страна е пълно мълчание и плахост“, обявиха от малката проруска македонска партия в съобщение, публикувано в сряда, предава местният портал „А1 Он“.
„Очевидно от македонска страна в Комисията има македонци с изгубено национално чувство щом подаряват на България македонската история с признаването на цар Самуил за български цар, че Св. Климент и Св. Наум са изпратени от българската държава и са действали в рамките на българската църква и най-новото, че Гоце Делчев е български революционер“.
„За Единствена Македония е неразбираемо как марионетната власт в Скопие може да изтрие всичко, което е македонско и как македонският народ е няма наблюдател на собственото си самоунищожение и обезличаване“.
„Новата легална власт на Единствена Македония, която идва, ще разясни докрай историческата истина, че една част от българското население е с македонско историческо потекло, че в историята много български правителства, както и видни държавни институции в миналото и днес се ръководят от македонци, а българският народ носи корените си от татаро-монголската етническа група“.
„Единствена Македония призовава и насърчава македонските историци да не се страхуват и да кажат истината, която се базира на исторически източници, че българите имат татаро-монголски произход“, се казва в съобщението на партията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

13 Юни 2019 | 00:02 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решение, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

„Република“ (Македония): Правителството в Скопие се надява, че ще се намери приятелско решение и за Гоце Делчев

12 Юни 2019 | 18:34 | Агенция "Фокус"
Скопие. След изявлението на българския външен министър Екатерина Захариева, че София може да се оттегли от работата на смесената комисия, ако не се постигне компромис за датата на честване на Гоце Делчев, говорителят на македонското правителство Мохамед Ходжа изрази надежда, че комисията ще намери решение, които ще бъдат в посока на добросъседството и приятелството, предава опозиционното скопско електронно издание „Република“.
„Надяваме се, че междуправителствената комисия, формирана по силата на Договора за добросъседство и приятелство, ще намери решение на основата на приятелството и добросъседството между нашите две държави“, заяви Ходжа на редовна пресконференция.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): И европейски, и балкански блокади – датата за започване на преговори става невъзможна мисия?

„Алфа ТВ“ (Македония): И европейски, и балкански блокади – датата за започване на преговори става невъзможна мисия?

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. България няма да позволи Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО, ако не приеме позицията на София по историческите въпроси, които предизвикват спорове в двете държави. След като външният министър на България Екатерина Захариева заяви, че ако няма договор за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, София ще се изтегли от междудържавната комисия, излезе веднага с нова закана министъра на отбраната Красимир Каракачанов, коментира близкият до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопски телевизионен канал „Алфа ТВ“.
„Ако искате да бъдете част от ЕС, никой няма да ви защитава, за да бъдете македонци. Ако искате да вярвате в утопията, че Александър Македонски е ваш прародител, това е ваша работа, но не можете да фалшифицирате историята“, цитира медията думите на българския военен министър.
В Гърция, където са насрочени предсрочни избори на 7 юли, фаворитът за нов премиер Кириакос Мицотакис също се заканва да блокира македонската евроинтеграция, ако някое правителство в Скопие направи нещо, което не е по волята на Атина, отбелязва „Алфа ТВ“, като констатира, че „независимо от Договорите за добросъседство и приятелство, двете съседни страни-членки на ЕС все повече засилват натиска и искат нови отстъпки от македонската страна, а това се случва в момент, когато най-силните държави в Съюза изпращат послания, че, най-вероятно, няма да получим дата за преговори, но не само заради вътрешните реформи в ЕС, а и заради липсата на реформи при нас“.
„Вие вече имате някакъв кредит, това е ясно, но този кредит не е достатъчен, за да се получи дата за започване на преговори накрая. Датата може сега да е преекспонирана тема, предизвикваща разделение, но сега основният въпрос е качеството на реформите, които се правят и дали е постигнат някакъв напредък“, заяви френският посланик в Скопие Кристиян Тимоние.
„Министър-председателят Заев ще се срещне с германския канцлер Меркел в четвъртък в Берлин, където ще се опита да я убеди да получим зелена светлина за преговорите от германския Бундестаг. Въпреки това, според Sueddeutsche Zeitung, "Меркел ясно посочи, че решението за датата на преговорите може да бъде взето "най-рано през октомври", което, според редица членове на германския парламент, се тълкува като умишлено забавяне на разискването по този въпрос, докато Нова Демокрация не дойде на власт в Гърция и след това, разбира се, ще блокира Македония по пътя към ЕС“, пише още скопският телевизионен канал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещи български историци възразиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври (ОБЗОР)

Водещи български историци възразиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври (ОБЗОР)

12 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Във понеделник се проведе първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия на България и Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Макар и страните да отчетоха напредък в сферата на икономиката и транспорта, крайъгълният камък в отношенията на България и Северна Македония остана общата история. Причината бе предложението от македонска страна за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври, когато костите му са предадени от комунистическата власт у нас на югозападната ни съседка.
По този повод „Фокус“ се обърна към водещи историци за позицията им от гледна точка на историческата истина. Всички те се обединиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев. Повечето от тях го определиха като провокация, а някои дори използваха по-силни думи. Общо и категорично бе становището на историците за българския произход на Гоце Делчев.
Историкът и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов подчерта, че предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя. „Аз го приемам не само като една стандартна провокация, на каквито сме се нагледали и наслушали последните повече от 50 години, но и като нещо изключително обидно. Апелирам към колегите от българската част на комисията в никакъв случай да не правят компромиси с историята“, заяви той. Проф. Пламен Павлов приветства позицията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според него тя точно и категорично е заявила, че не само историците, но и никой българин няма да се съгласи върху подобно ругателство върху историята и върху една такава светла българска личност, каквато е Гоце Делчев. "Очевидно в Македония и то хора от интелигенцията и по-млади колеги не само, че не са се отърсили от „черната магия“ на македонизма, а продължават да бъдат нейни проводници. И то на такова междудържавно равнище при един ясен, категоричен договор за добросъседство и приятелство“, коментира проф. Павлов. Според него въпросът с произхода на Гоце Делчев не стои и никога не е стоял на дневен ред, защото самият Делчев нееднократно подчертава, че е българин.
Акад. Георги Марков определи предложението за съвместно честване на Гоце Делчев за 7 октомври като наглост и провокация. „Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война“, каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. Акад. Марков също изтъкна българския произход на Гоце Делчев и подчерта, че има обнародвани писма на Гоце Делчев, в които той се изповядва като българин от Кукуш. „Може ли посмъртно в името на създаването на така наречената македонска нация ние да се съгласим да го правим македонец. Същото е да се съгласим, че е учил случайно в българската гимназия в Солун, във военното училище пак попаднал случайно. След това бил екзархийски учител. Много случайности станаха“, коментира акад. Марков. Той призова, че е крайно време в Скопие да проумеят, че в името на бъдещето не можем да приспособим историята.
Проф. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН също определи като провокация предложението на Северна Македония 7 октомври да е дата на общото честване на Гоце Делчев. Той изтъкна, че датата е свързана с най-голямото морално, идеологическо и политическо падение на БКП. Проф. Елдъров обърна внимание, че на същата дата през 1946 г. тя е предала костите на Гоце Делчев на Скопие, а заедно с него неговата кауза, целия архив и музейни сбирки на Македонския научен институт. Според него по този начин тогавашната власт символично е предала и македонските българи и тяхната борба за национално освобождение и обединение. Историкът изтъкна, че прескачането в прегледа на Комисията от Античността до Гоце Делчев е опит да се прикрие катастрофата с подписването от България на Договора за добросъседство и приятелство. „Сравнявайки го с Преспанския договор, който Гърция сключи с държавата Република Македония, нашият договор изглежда като ученическо съчинение. В историческата колегия тлее истинско брожение, защото никой не беше консултиран от историците, които сме се занимавали през годините с проблемите на Македония, с македонския въпрос, с националноосвободителните борби на Македония. Познавам колегите, които са работили и трябва да кажа, че голяма част от нашите представители от тази експертна мултидисциплинарна комисия по образователни и исторически въпроси нямат компетентност по основните теми, които изпъкват в споровете между двете страни“, каза професорът.
Историкът от Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. Валентин Китанов изрази умерена позиция. Според него дори да не е с цел провокация идеята за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври не говори добре за македонската страна. „Трябва да знаем истинските мотиви от македонската страна. Защо точно тази дата 7 октомври е предложена, когато костите на Гоце Делчев са пренесени в Скопие. Дали това е някакъв опит да се търси нещо, което да обединява по някакъв начин личността или това наистина е провокация, направена с ясната цел, че България няма да приеме това предложение“, коментира доц. Китанов. Той обясни, че много често в политиката се правят точно такива стъпки, които много добре могат да прогнозират стъпката на отсрещната страна. По думите повод за подобна крачка от македонска страна може да бъде желанието на съседката ни да стовари вината върху страната ни, в случай че не получи дата за преговори за присъединяване към ЕС и трябва да се търси някаква външна причина за това. „Ако това е направено с ясното съзнание, че не е провокация и е разбирано като някаква обща дата, също не говори добре за македонската страна, тъй като това означава, че липсва все още една категорична, историческа, обективна оценка и преоценка на тоталитарното минало в тази държава“, каза доц. Китанов. Според него въпросът е особен, защото българското общество окончателно е създало свои представи и оценка за така наречения тоталитарен период от развитието на държавата, но такава оценка в Македония не е направена. Доц. Китанов обаче бе категоричен, че опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красимир Каракачанов, ВМРО: От македонска страна има опит да се печели време по историческите теми, докато получат покана за ЕС

Красимир Каракачанов, ВМРО: От македонска страна има опит да се печели време по историческите теми, докато получат покана за ЕС

11 Юни 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Най-доброто е политиците в Скопие да спрат да се правят на ударени по отношение на историята. Това каза вицепремиерът, министър на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов в предаването „Плюс-минус“ по Нова телевизия. „Когато имаш съсед, който се опитва да хитрува, трябва да използваш всякакви дипломатически средства, за да го накараш да изпълнява договора, който е подписан", коментира той. "Според този договор общата историческа комисия трябва да направи преглед на спорните дати и личности в историята. Всичко това да се коригира в тяхната образователна система. Ако сега отворите техните учебници по история, ще прочетете, че ние българите сме татари. Ще прочетете, че цар Самуил е македонски цар. Ще прочетете, че Гоце Делчев е македонец, който забележете се борил дори срещу българите“, заяви Каракачанов. По думите му тази комисия работи по тези исторически теми. „Работи от българска страна. От македонска има един опит да се шикалкави, да се тупа топката и да се печели време. С надежда, че сега трябва да получат покана за ЕС и тогава по-трудно ще можем да влияем върху процеса да си поправят лъжите в историята", посочи той. Той изтъкна, че канцлерът на Германия Ангела Меркел е казала, че е още малко рано да се дава покана за преговори на Македония и Албания. „Това означава, че тези наивни надежди няма да се сбъднат. Поканата не означава членство, това означава преговорен процес“, посочи Каракачанов и изтъкна, че в хода на преговорите всяка страна членка може да налага и изисква своите условия. Според него, ако някой смята, че може да влезе през задната врата в ЕС, ако сме страна, която уважава своята история и достойнство, не трябва да го позволяваме. „Немалка част от хората в Македония очакват това да се случи, не заради ЕС, а защото знаят, че сме един народ и имаме обща история“, допълни още Каракачанов.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа ТВ“ (Македония): И европейски, и балкански блокади – датата за започване на преговори става невъзможна мисия?

„Алфа ТВ“ (Македония): И европейски, и балкански блокади – датата за започване на преговори става невъзможна мисия?

11 Юни 2019 | 16:24 | Агенция "Фокус"
Скопие. България няма да позволи Македония да стане член на Европейския съюз и НАТО, ако не приеме позицията на София по историческите въпроси, които предизвикват спорове в двете държави. След като външният министър на България Екатерина Захариева заяви, че ако няма договор за Гоце Делчев и Илинденско-Преображенското въстание, София ще се изтегли от междудържавната комисия, излезе веднага с нова закана министъра на отбраната Красимир Каракачанов, коментира близкият до кръговете на ВМРО-ДПМНЕ скопски телевизионен канал „Алфа ТВ“.
„Ако искате да бъдете част от ЕС, никой няма да ви защитава, за да бъдете македонци. Ако искате да вярвате в утопията, че Александър Македонски е ваш прародител, това е ваша работа, но не можете да фалшифицирате историята“, цитира медията думите на българския военен министър.
В Гърция, където са насрочени предсрочни избори на 7 юли, фаворитът за нов премиер Кириакос Мицотакис също се заканва да блокира македонската евроинтеграция, ако някое правителство в Скопие направи нещо, което не е по волята на Атина, отбелязва „Алфа ТВ“, като констатира, че „независимо от Договорите за добросъседство и приятелство, двете съседни страни-членки на ЕС все повече засилват натиска и искат нови отстъпки от македонската страна, а това се случва в момент, когато най-силните държави в Съюза изпращат послания, че, най-вероятно, няма да получим дата за преговори, но не само заради вътрешните реформи в ЕС, а и заради липсата на реформи при нас“.
„Вие вече имате някакъв кредит, това е ясно, но този кредит не е достатъчен, за да се получи дата за започване на преговори накрая. Датата може сега да е преекспонирана тема, предизвикваща разделение, но сега основният въпрос е качеството на реформите, които се правят и дали е постигнат някакъв напредък“, заяви френският посланик в Скопие Кристиян Тимоние.
„Министър-председателят Заев ще се срещне с германския канцлер Меркел в четвъртък в Берлин, където ще се опита да я убеди да получим зелена светлина за преговорите от германския Бундестаг. Въпреки това, според Sueddeutsche Zeitung, "Меркел ясно посочи, че решението за датата на преговорите може да бъде взето "най-рано през октомври", което, според редица членове на германския парламент, се тълкува като умишлено забавяне на разискването по този въпрос, докато Нова Демокрация не дойде на власт в Гърция и след това, разбира се, ще блокира Македония по пътя към ЕС“, пише още скопският телевизионен канал.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Водещи български историци възразиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври (ОБЗОР)

Водещи български историци възразиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври (ОБЗОР)

11 Юни 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Във понеделник се проведе първото заседание на Съвместната междуправителствена комисия на България и Северна Македония, създадена съгласно Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави. Макар и страните да отчетоха напредък в сферата на икономиката и транспорта, крайъгълният камък в отношенията на България и Северна Македония остана общата история. Причината бе предложението от македонска страна за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври, когато костите му са предадени от комунистическата власт у нас на югозападната ни съседка.
По този повод „Фокус“ се обърна към водещи историци за позицията им от гледна точка на историческата истина. Всички те се обединиха срещу предложението на Северна Македония за общо честване на Гоце Делчев. Повечето от тях го определиха като провокация, а някои дори използваха по-силни думи. Общо и категорично бе становището на историците за българския произход на Гоце Делчев.
Историкът и преподавател във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. Пламен Павлов подчерта, че предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя. „Аз го приемам не само като една стандартна провокация, на каквито сме се нагледали и наслушали последните повече от 50 години, но и като нещо изключително обидно. Апелирам към колегите от българската част на комисията в никакъв случай да не правят компромиси с историята“, заяви той. Проф. Пламен Павлов приветства позицията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според него тя точно и категорично е заявила, че не само историците, но и никой българин няма да се съгласи върху подобно ругателство върху историята и върху една такава светла българска личност, каквато е Гоце Делчев. "Очевидно в Македония и то хора от интелигенцията и по-млади колеги не само, че не са се отърсили от „черната магия“ на македонизма, а продължават да бъдат нейни проводници. И то на такова междудържавно равнище при един ясен, категоричен договор за добросъседство и приятелство“, коментира проф. Павлов. Според него въпросът с произхода на Гоце Делчев не стои и никога не е стоял на дневен ред, защото самият Делчев нееднократно подчертава, че е българин.
Акад. Георги Марков определи предложението за съвместно честване на Гоце Делчев за 7 октомври като наглост и провокация. „Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война“, каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. Акад. Марков също изтъкна българския произход на Гоце Делчев и подчерта, че има обнародвани писма на Гоце Делчев, в които той се изповядва като българин от Кукуш. „Може ли посмъртно в името на създаването на така наречената македонска нация ние да се съгласим да го правим македонец. Същото е да се съгласим, че е учил случайно в българската гимназия в Солун, във военното училище пак попаднал случайно. След това бил екзархийски учител. Много случайности станаха“, коментира акад. Марков. Той призова, че е крайно време в Скопие да проумеят, че в името на бъдещето не можем да приспособим историята.
Проф. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН също определи като провокация предложението на Северна Македония 7 октомври да е дата на общото честване на Гоце Делчев. Той изтъкна, че датата е свързана с най-голямото морално, идеологическо и политическо падение на БКП. Проф. Елдъров обърна внимание, че на същата дата през 1946 г. тя е предала костите на Гоце Делчев на Скопие, а заедно с него неговата кауза, целия архив и музейни сбирки на Македонския научен институт. Според него по този начин тогавашната власт символично е предала и македонските българи и тяхната борба за национално освобождение и обединение. Историкът изтъкна, че прескачането в прегледа на Комисията от Античността до Гоце Делчев е опит да се прикрие катастрофата с подписването от България на Договора за добросъседство и приятелство. „Сравнявайки го с Преспанския договор, който Гърция сключи с държавата Република Македония, нашият договор изглежда като ученическо съчинение. В историческата колегия тлее истинско брожение, защото никой не беше консултиран от историците, които сме се занимавали през годините с проблемите на Македония, с македонския въпрос, с националноосвободителните борби на Македония. Познавам колегите, които са работили и трябва да кажа, че голяма част от нашите представители от тази експертна мултидисциплинарна комисия по образователни и исторически въпроси нямат компетентност по основните теми, които изпъкват в споровете между двете страни“, каза професорът.
Историкът от Югозападния университет „Неофит Рилски“ доц. Валентин Китанов изрази умерена позиция. Според него дори да не е с цел провокация идеята за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври не говори добре за македонската страна. „Трябва да знаем истинските мотиви от македонската страна. Защо точно тази дата 7 октомври е предложена, когато костите на Гоце Делчев са пренесени в Скопие. Дали това е някакъв опит да се търси нещо, което да обединява по някакъв начин личността или това наистина е провокация, направена с ясната цел, че България няма да приеме това предложение“, коментира доц. Китанов. Той обясни, че много често в политиката се правят точно такива стъпки, които много добре могат да прогнозират стъпката на отсрещната страна. По думите повод за подобна крачка от македонска страна може да бъде желанието на съседката ни да стовари вината върху страната ни, в случай че не получи дата за преговори за присъединяване към ЕС и трябва да се търси някаква външна причина за това. „Ако това е направено с ясното съзнание, че не е провокация и е разбирано като някаква обща дата, също не говори добре за македонската страна, тъй като това означава, че липсва все още една категорична, историческа, обективна оценка и преоценка на тоталитарното минало в тази държава“, каза доц. Китанов. Според него въпросът е особен, защото българското общество окончателно е създало свои представи и оценка за така наречения тоталитарен период от развитието на държавата, но такава оценка в Македония не е направена. Доц. Китанов обаче бе категоричен, че опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Въпросът с произхода на Гоце Делчев не стои и никога не е стоял на дневен ред, самият той нееднократно подчертава, че е българин

Проф. Пламен Павлов: Въпросът с произхода на Гоце Делчев не стои и никога не е стоял на дневен ред, самият той нееднократно подчертава, че е българин

11 Юни 2019 | 15:17 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът с произхода на Гоце Делчев не стои и никога не е стоял на дневен ред, самият той нееднократно подчертава, че е българин. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за споровете между България и Северна Македония около личността и делото на Гоце Делчев и общите чествания на паметта му. „Личността на Гоце Делчев може само да обединява един разделен народ. Това го е завещал и самият Гоце Делчев, който нееднократно подчертава, че е българин. Негов идеал е Васил Левски. Той е свързан дълбоко с българското образование, въобще с цялостния живот на българската нация по време на своя кратък, но съдържателен живот“, каза още проф. Пламен Павлов и подчерта, че по документи Гоце Делчев се нарича Георги Делчев. Според него въпросът с произхода на революционера не стои на дневен ред. „За науката и честните хора въпросът за произхода на Гоце Делчев никога не е стоял на дневен ред. Самият Гоце Делчев, Даме Груев, Яне Сандански и който си щете са на ясни български позиции. Вече що се отнася до така наречената ВМРО – обединена, до разни комунистически креатури и конструкти на Коминтерна и комунистическия режим, включително в България за голямо съжаление, това е съвсем друг въпрос. При Гоце Делчев, при неговите съратници, при тези стотици хиляди българи по онова време, няма никакво съмнение какви са. Те са българи, няма съмнение не само за тях, а за целия свят“, подчерта проф. Павлов. Той обърна внимание на записките на американския журналист Алберт Сониксен, който говори само за българи и нищо друго. „Такова е мнението на езиковеди и на кого ли не. Това е едно голямо кощунство върху историята на България, включително и на българската земя Македония“, изтъкна историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя

Проф. Пламен Павлов: Предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя

11 Юни 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
София. Предложението за общо честване на Гоце Делчев на 7 октомври е обидно, абсурдно и позорящо светлата памет на героя. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за споровете между България и Северна Македония около личността и делото на Гоце Делчев и общите чествания на паметта му. „Аз го приемам не само като една стандартна провокация, на каквито сме се нагледали и наслушали последните повече от 50 години, но и като нещо изключително обидно. Апелирам към колегите от българската част на комисията в никакъв случай да не правят компромиси с историята“, заяви той. Според него не трябва да има усмирителен тон от наша страна и разбиране, че историците от Северна Македония са притискани и са им промити мозъците. „За обикновените хора в Македония антибългарската пропаганда може би е дала някакво отражение и то не върху всички. В едноутробната ни Република Северна Македония има достатъчно много хора, които имат българско самосъзнание. Ако за обикновените е възможно да са заблудени, да не са наясно, за хората, които работят с документи, с книги, които участват в научни дискусии, е абсолютно недопустимо да не знаят, че Гоце Делчев е българин. Не става дума за някаква абстрактна обща история-балканска, християнска, а за обща българска история и за нищо друго", подчерта Павлов. "Така е поне до 1991 г., както казах и за стотици хора в Македония историята ни е обща и днес. Обща ни е литературата, изкуството – всичко ни е общо. Апелирам да се проявява принципност и неотстъпчивост при подобни коминтерновски, пропагандни тези, които ни връщат във времето на Тито, на Сталин и Димитров. Очевидно в Македония и то хора от интелигенцията и по-млади колеги не само, че не са се отърсили от „черната магия“ на македонизма, а продължават да бъдат нейни проводници. И то на такова междудържавно равнище при един ясен, категоричен договор за добросъседство и приятелство“, коментира проф. Павлов. Той приветства позицията на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева. Според него тя точно и категорично е заявила, че не само историците, но и никой българин няма да се съгласи върху подобно ругателство върху историята и върху една такава светла българска личност, каквато е Гоце Делчев.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Георги Марков, историк: Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев

Акад. Георги Марков, историк: Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев

11 Юни 2019 | 14:17 | Агенция "Фокус"
София. Чудя се как в Скопие могат с такава наглост да предлагат черната дата 7 октомври 1946 г. за общо честване на паметта на Гоце Делчев. Това каза историкът акад. Георги Марков в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев. Според него това е провокация от македонска страна. „Не може те да се подиграват с нас, предлагайки датата 7 октомври 1946 г., когато костите на Гоце Делчев бяха предадени на скопските титовисти от Георги Димитров и управляващата комунистическа партия. Това е една гавра. Заветът е костите на Гоце Делчев да бъдат погребани в свободна Македония. Македония не беше свободна нито след Първата, нито след Втората световна война“, каза акад. Марков. Според него кражбата на българска история се прави от югозападната ни съседка от времето на Тито. „Казват на черното - бяло“, допълни акад. Марков. Според него трябва да се заяви, че историята е такава, каквато е. „Не могат да върнат времето и българската история да я направят македонска. Те издадоха сборника на братя Миладинови от 1862 г. „Български народни песни“ със заглавие „Македонски народни песни“. Там имаме народни песни от Самоков, Панагюрище, Охрид, Кукуш и за Крали Марко. Как може 150 години по-късно да издаваш фалшифицирано издание, за да ги направиш братята от Струга македонци. Те са си българи и събират български народни песни. Няма как да предадем братя Миладинови, Гоце Делчев. Дори посягат на Тодор Александров. Само на Иван Михайлов не са посегнали още“, посочи още историкът.
Деница КИТАНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Валентин Китанов: Опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех

Доц. Валентин Китанов: Опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех

11 Юни 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Опитите и упорството от македонска страна да се твърди, че Гоце Делчев не е българин, са обречени на неуспех. Това каза доц. д-р Валентин Китанов, историк и ръководител на катедра „История“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.
„Фундаментална личност като Гоце Делчев има съществен принос в българското националноосвободително движение“, каза доц. Китанов и посочи, че неговата фигура десетилетия наред е издигната като знаме на идеята за независима македонска държава. „Промените, настъпили в Македония през последните 80-90 години на миналия век и насилственото в началото формиране на едно друго национално самосъзнание неминуемо ще доведат и довеждат до една битка за миналото и за наследството на личности като Гоце Делчев. Съвсем хладнокръвният и бих казал съвсем коректният прочит на историята е, че ние не можем да приемем всякакво друго интерпретиране на личността на Гоце Делчев, освен това, че той е един български революционер. Той се е борил за свободата на Македония. Интерпретацията му като небългарин или като човек с друго национално самосъзнание по-скоро е предмет и резултат на една ситуация, в която се създава едно ново политическо положение около македонския въпрос“, обясни доц. Китанов. По думите му в края на 20 век, за да се мотивира новата македонска държава и населението ѝ, са се извършвали исторически фалшификации. „Би било много погрешно от македонската страна, ако те продължат и в днешно време, когато границите падат и когато възможностите за информация на обикновените хора, специалисти и неспециалисти, е огромна. Днес всеки един що-годе грамотен човек може много лесно да разбере истината около Гоце Делчев“, допълни историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Валентин Китанов: Дори да не е с цел провокация идеята за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври не говори добре за македонската страна

Доц. Валентин Китанов: Дори да не е с цел провокация идеята за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври не говори добре за македонската страна

11 Юни 2019 | 12:43 | Агенция "Фокус"
София. Дори да не е с цел провокация идеята за съвместно честване на паметта на Гоце Делчев на 7 октомври не говори добре за македонската страна. Това каза доц. д-р Валентин Китанов, историк и ръководител на катедра „История“ към Югозападен университет „Неофит Рилски“ в интервю за Агенция „Фокус“ във връзка със застоя в работата на Междуведомствената комисия между България и Северна Македония, която трябва да изчисти историческите и образователните въпроси между двете страни заради споровете около живота и делото на Гоце Делчев.
„Трябва да знаем истинските мотиви от македонската страна. Защо точно тази дата 7 октомври е предложена, когато костите на Гоце Делчев са пренесени в Скопие. Дали това е някакъв опит да се търси нещо, което да обединява по някакъв начин личността или това наистина е провокация, направена с ясната цел, че България няма да приеме това предложение“, коментира доц. Китанов. Той обясни, че много често в политиката се правят точно такива стъпки, които много добре могат да прогнозират стъпката на отсрещната страна. По думите повод за подобна крачка от македонска страна може да бъде желанието на съседката ни да стовари вината върху страната ни, в случай че не получи дата за преговори за присъединяване към ЕС и трябва да се търси някаква външна причина за това.
„Ако това е направено с ясното съзнание, че не е провокация и е разбирано като някаква обща дата, също не говори добре за македонската страна, тъй като това означава, че липсва все още една категорична, историческа, обективна оценка и преоценка на тоталитарното минало в тази държава“, каза доц. Китанов. Според него въпросът е особен, защото българското общество окончателно е създало свои представи и оценка за така наречения тоталитарен период от развитието на държавата. „Такава оценка в Македония не е направена. Трябва да се има предвид, че страната не е минала през катарзиса на преоценка и преосмисляне на нейното комунистическо минало“, коментира той. По думите му, ако за нас предаването на костите на Гоце Делчев на Скопие от страна на българската власт е подчинение на някакви коминтерновски постановки и се определя като предателство към българската нация, в Македония това не се разбира като нещо погрешно.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

Проф. Ангел Димитров: Различията ни със Северна Македония са фундаментални

11 Юни 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Различията ни със Северна Македония са фундаментални. Това каза проф. Ангел Димитров, съпредседател на Българо-северномакедонската комисия по историческите и образователните въпроси и бивш посланик на България в Северна Македония в Сутрешния блок на БНТ. Договорът за добросъседство със Северна Македония включва твърде много дейности, но фундаментът е заложен в един нормален, конкретен прочит на миналото, заяви проф. Димитров.
„В този смисъл, изпълнението на работата на комисията е да изчисти представите за миналото от онова, което подхранва една погрешна престава за съседа, в случая България. Митове и стереотипи трудно се разграждат - това се случва с добра воля“, отбеляза той.
Трябва да се изживее един исторически катарзис. Различията са фундаментални, допълни проф. Димитров.
Различията на двете държави за личността на Гоце Делчев, специалистът обясни със самия подход към неговия произход и историческа роля.
„Ние настояваме да се оценяват личността и делото на Гоце Делчев като един символ на общата история и символ на идеята за свобода и развитие. Нашите колеги се интересуват от формираното отношение към него от съвременната македонско-историческа наука“, отбеляза той.
Има сериозни различия в оценките за делото, личността и произхода на Гоце Делчев, призна проф. Димитров.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината

Министър Екатерина Захариева: Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината

11 Юни 2019 | 08:22 | Агенция "Фокус"
София. Не искаме Северна Македония да променя историята, а да каже истината. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в интервю за предаването „Тази сутрин“ по бТВ.
„Комисията по исторически въпроси заседава вече малко повече от година. И на първото заседание на Междуправителствената комисия вчера направихме препоръки към нея, с които настояваме до края на годината да има съществени резултати, акцентирайки върху Гоце Делчев и Илинденско-преображенското въстание – тези две неща са всъщност разковничето“, заяви Захариева и посочи, че те са най-важни за България. „Няма как да направиш компромис с истината. Аз много пъти съм казвала, че ние не искаме да правим компромис с истината. Той и самият Гоце Делчев е казвал много пъти, че е българин. Това, което за мен е абсурдно и подчертавам, че не е предложение на тяхното правителство, беше за общото празнуване на Гоце Делчев на 7 октомври. Много българи дори не я знаят тази дата, тя е най-голямото предателство и няма как да го честваш“, посочи външният министър и обясни, че на 7 октомври под натиск на Сталин Георги Димитров изпраща костите на Гоце Делчев в Скопие. „Това предложение е абсурд“, заяви Захариева.
Тя посочи, че правителства на България и Северна Македония биха искали да видят много по-бързи темпове в работата на историческата комисия. „Защото те продължават да лъжат децата си, а няма как да се опитваме да ги възпитаваме във фалшив национализъм. България няма претенции към историята на Македония след 1944 г.“, коментира тя. „За изминалите 30 години не сме имали такова развитие между двете държави, каквото се случва през последните няколко години“, каза още Захариева.
Тя посочи, че преговорите са трудни, но вижда промяна в отношенията. „Но те трябва да кажат истината. Ние не искаме да променят историята, а просто да кажат истината. И затова толкова се фокусираме върху учебниците - защото докато продължават да възпитават учениците си във фалшив национализъм, нищо няма да се промени. Въпросът е да започне промяна в манталитета“, заяви Захариева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Канал 5“ (Македония): Възгледите за Гоце Делчев са нова заплаха за отношенията София-Скопие

„Канал 5“ (Македония): Възгледите за Гоце Делчев са нова заплаха за отношенията София-Скопие

11 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. Историческите въпроси са последния камък в отношенията между България и Македония и точно те са най-важният елемент от Договора за добросъседство, заяви в понеделник в София вицепремиерът и министър на външните работи на България Екатерина Захариева след срещата с македонския си колега Никола Димитров, цитирана от скопския телевизионен „Канал 5“.
Медията акцентира върху думите на първия български дипломат, че, „за съжаление, историците не постигнаха съгласие около личността на Гоце Делчев“. Телевизионният канал цитира още изявлението на Захариева, че „Много искаме да гледаме в бъдещето и е абсурдно да отбелязваме дати, които са свързани с комунизма. Това няма да бъде прието от никого, няма човек в България който би го приел“, смята Захариева и отбеляза, че София дава време до края на годината за затваряне на тези въпроси с повече резултати.
„Канал 5“ цитира още думите на Никола Димитров, че „Гоце Делчев трябва да бъде мостът, който ще свърже различията за този човек от миналото, с това, което двете страни имат сега. Искам да апелирам за мъдростта. Когато има близост и приятелство, не бива да се поставят ултиматуми“, което е коментар на неделното изявление на министъра на отбраната Кракаканов, че Македония рискува да загуби подкрепата на България за НАТО, ако продължи с изкривяването на историята.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ ще „чете правилно“ Договора с България и ще ревизира Преспанското споразумение

„Фокус“ (Македония): Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ ще „чете правилно“ Договора с България и ще ревизира Преспанското споразумение

11 Юни 2019 | 00:01 | Агенция "Фокус"
Скопие. В рамките на участие в ефира на македонска телевизия, председателят на основната македонска опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ заяви, че когато дойде на власт ще ревизира Преспанския договор и ще го предоговори с гръцката страна, предава македонският „Фокус“.
Що се отнася до Договора за добросъседство с България, Мицковски заяви, че 90% от съдържанието му е направено от правителството на ВМРО-ДПМНЕ, но сегашната власт не го чете по правилен начин. Ако се чете правилно, по думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ, този Договор може да донесе много ползи на Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното наводнение. 14 ноември 2019 г.
Ентусиаст кара уейкборд пред Двореца на Дожите във Венеция след рекордното навод...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.