НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:07


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: От ТЕЦ „Марица Изток 2“ и от пожарната са реагирали много адекватно и бързо при пожара

Министър Теменужка Петкова: От ТЕЦ „Марица Изток 2“ и от пожарната са реагирали много адекватно и бързо при пожара

26 Юни 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"
София. Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е станал при планов ремонт на сероочистващата инсталация на осми блок. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „В резултат на този пожар всъщност изгоря коминът на тази инсталация. Най-важното в тази ситуация е, че много адекватно и много бързо са реагирали колегите от ТЕЦ "Марица Изток 2" и пожарната. Пожарът е потушен много бързо. Изведени са хората. Не се стигна до човешки жертви. Това смятам, че е най-добрата новина в тази ситуация“, каза още тя. „Миналата година бяха платени 360 милиона, за да можем да купим емисиите и „ТЕЦ Марица Изток“ да работи. Отрицателни са резултатите на компанията. Основната причина за тези резултати са тези разходи за емисии. Разходите за емисии се повишиха изключително сериозно през миналата година. Ако януари 2018 година бяха осем евро, през месец септември те достигнаха 25 евро“, обясни тя. Петкова допълни, че няма доброволно отказване на ТЕЦ „Марица Изток 2“ за студен резерв. „Тук става въпрос за едно смущение в електроенергийната система, което беше настъпило на 17 март 2018 година. Нашата енергийна система в резултат на възникнал проблем на електроенергийната система и в съседните страни, беше силно застрашена“, посочи Теменужка Петкова. „В тази връзка трябваше да бъде предоставена възможност да гарантира своите доставки и беше възложено на ТЕЦ „Марица Изток 2“ да осигури количества електрическа енергия за регулирания пазар, за бита. На ТЕЦ-а оставаше много кратък период от време за изтичането на договора за студен резерв, но тя нямаше как да обслужва едновременно и студения резерв и да има възможност да предоставя електрическа енергия за битовите потребители“, допълни Петкова. Тя обясни, че за да бъде поета подобна мощност тя трябва да отговаря на определени технически параметри и трябва да притежава лиценз от комисия по енергийно и водно регулиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: Назначени са технически експертизи, предстои разпит на свидетелите за пожара в ТЕЦ „Марица Изток-2“

Дичо Атанасов, окръжен прокурор на Стара Загора: Назначени са технически експертизи, предстои разпит на свидетелите за пожара в ТЕЦ „Марица Изток-2“

25 Юни 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. По разпореждане на главния прокурор на Република България се провежда разследване от екип следователи от Национална следствена служба. Това съобщи окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов, в интервю за предаването „Сутрешен блок“ по БНТ. „Снощи до 20:00 часа бяха извършвани процесуално-следствени действия под формата на оглед на местопроизшествието. Първоначална версия няма и няма как да има на този етап. Тя ще се изгради, след като бъдат събрани гласни и писмени доказателства и най-вече след като бъдат изготвени съответните технически експертизи. На този етап все още нямаме такава основна версия. Работи се по няколко работни версии, като технически причини, човешка грешка и т.н.“, допълни окръжният прокурор на Стара Загора.
Според Дичо Атанасов версия за умишлен палеж няма. „Такива данни не съществуват до момента. Известно е, че в този момент е бил извършван планов ремонт на въпросния енергоблок.“
Окръжният прокурор обясни, че относно информацията за използването от работниците на металорежещи машини, от които е тръгнала искрата, за прокуратурата това са слухове, защото тепърва предстои провеждане на разпити на свидетелите и лицата, които са били в зоната на произшествието.
Дичо Атанасов заяви, че срокът за разследването по Наказателно-процесуалния кодекс е двумесечен. „Ако този срок не е достатъчен, той ще бъде удължаван толкова, колкото е необходимо.“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора: Няма замърсяване на околната среда след пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Гергана Микова, областен управител на Стара Загора: Няма замърсяване на околната среда след пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

25 Юни 2019 | 07:46 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Няма замърсяване на околната среда след пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“ . Това каза областният управител на Стара Загора Гергана Микова в интервю за предаването на БНТ „Сутрешния блок“. „Няма опасност за работещите на територията на ТЕЦ-а, нито за хората, които живеят в близост. Регионалната инспекция по околна среда и водите вече извършва от вчера всички необходими, в подобни ситуации, измервания“, допълни още Гергана Микова.
Областният управител съобщи, че данните от замерванията на въздуха са публикувани на интернет страницата на централата и могат да се следят от гражданите.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“ (ОБЗОР)

Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“ (ОБЗОР)

24 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"
София. Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Малко след 10.00 часа на 24 юни се е възпламенила гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8, който е в планов ремонт. Екип на пожарната към централата е реагирал светкавично. Не е имало непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и замърсяване на въздуха. Не са пострадали и работници.
В рамките на няколко часа пожарът беше ограничен. В следствие на огъня се е срутил един от комините на ТЕЦ-а. На мястото на инцидента са били съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация при извършване на ремонтни дейности. Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените щети.
На място в ТЕЦ „Марица Изток 2“ отидоха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Според енергийния министър пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Петкова подчерта, че най-важното е, че няма жертви и пострадали хора. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите на пожарната.
Два от блоковете на ТЕЦ-а - седми и осми, са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Министър Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

24 Юни 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица Изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8, съобщиха от пресцентъра на министерството.
"Блокът е в планов ремонт до края на август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма", подчерта министър Петкова. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и и защита на населението“, благодарение на които няма пострадали по време на инцидента.
Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите.
Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица Изток 2“, вече е информирана.
Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми – са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен

МВР: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен

24 Юни 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Пожарът на територията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма непосредствена опасност за здравето на хората в района. Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара в комин на сереочистващата инсталация, на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица Изток“ 2. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Част от горящото съоръжение се е срутило. Няма данни за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. Към момента не е постъпвала и информация за пострадали работници. В работата на оперативния щаб, който ръководи действията на пожарните екипи, участва и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Производствената дейност на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 не е засегната от произшествието.
Припомняме, че сигналът за произшествието беше подаден в 10.13 часа в оперативния център на пожарната служба в Стара Загора. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация, при извършване на ремонтни дейности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Стара Загора: Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Стара Загора: Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

24 Юни 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“, с. Ковачево, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Стара Загора. От Инспекцията поясниха, че във връзка с постъпил сигнал за запалване на комин в ТЕЦ „Марица Изток 2“, село Ковачево и съгласно действащото Комплексно разрешително, операторът е информирал за възникнала авария в един от абсорберите на СОИ, който е в ремонт. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма и опасност за населението.
Екипи от пожарната към централата и ПБЗН са реагирали веднага за локализиране на аварията.
Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент.
Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите - Стара Загора ще продължи да следи данните от автоматичните станции в региона и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще информира незабавно населението и съответните контролни органи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Главен комисар Николай Николов пътува към ТЕЦ „Марица Изток-2“

Главен комисар Николай Николов пътува към ТЕЦ „Марица Изток-2“

24 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението, пътува към ТЕЦ „Марица изток-2“, където на място ще направи изявление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Малко след 10 часа бе получено съобщение за пожар в комин на серо-очистващата инсталация на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица Изток-2“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Няма данни за пострадали при пожарa в ТЕЦ „Марица Изток -2“

МВР: Няма данни за пострадали при пожарa в ТЕЦ „Марица Изток -2“

24 Юни 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Малко след 10.00 часа днес в оперативния център на пожарната в Стара Загора е получено съобщение за пожар в комин на серо-очистваща инсталация. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Съоръжението, изградено от стъклопалсат и метал, е на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица Изток-2“. В момента на място се извършват пожарогасителни действия от два пожарни екипа на РСПБЗН-ТЕЦ 2. Към мястото на инцидента пътуват още седем пожарни автомобила и екип за химическа защита. Действията на екипите се ръководят от директорът на РДПБЗН-Стара Загора. Няма данни за пострадали и загинали хора.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка  Петкова заминава за ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД

Министър Теменужка Петкова заминава за ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД

24 Юни 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, за да провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация, който е в планов ремонт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма опасност за населението.
Около 14 часа министър Петкова ще говори пред медиите на място.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.