СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Теменужка Петкова: От ТЕЦ „Марица Изток 2“ и от пожарната са реагирали много адекватно и бързо при пожара

Министър Теменужка Петкова: От ТЕЦ „Марица Изток 2“ и от пожарната са реагирали много адекватно и бързо при пожара

София. Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ е станал при планов ремонт на сероочистващата инсталация на осми блок. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „В резултат на този пожар всъщност изгоря коминът на тази инсталация. Най-важното в тази ситуация е, че много адекватно и много бързо са реагирали колегите от ТЕЦ "Марица Изток 2...

26 Юни 2019 | 08:59 | Агенция "Фокус"

Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“ (ОБЗОР)

Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“ (ОБЗОР)

София. Пожар горя в ТЕЦ „Марица Изток 2“. Малко след 10.00 часа на 24 юни се е възпламенила гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8, който е в планов ремонт. Екип на пожарната към централата е реагирал светкавично. Не е имало непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и замърсяване на въздуха. Не са пострадали и работници. В рамките на няколко часа пожарът беше ограничен. В следствие на огъня се е срутил един от комините на ТЕЦ-а. На мястото на инцидента са били съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация при извършване на ремонтни дейности. Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените щети. На място в ТЕЦ „Марица Изток 2“ отидоха министърът на енергетиката Теменужка Петкова и директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов. Според енергийния министър пожарът няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Петкова подчерта, че най-важното е, че няма жертви и пострадали хора. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите на пожарната. Два от блоковете на ТЕЦ-а - седми и осми, са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.

24 Юни 2019 | 16:34 | Агенция "Фокус"

Министър Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Министър Теменужка Петкова: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток 2“ няма да се отрази на сигурността на енергийната система

Стара Загора. Пожарът, който възникна тази сутрин в ТЕЦ „Марица Изток 2“, няма да се отрази на сигурността на енергийната система. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистващата инсталация на блок 8, съобщиха от пресцентъра на министерството. "Блокът е в планов ремонт до края на август. Вследствие на възникналия пожар коминът на блока се е срутил. Най-важното е, че жертви и пострадали хора няма", подчерта министър Петкова. Тя благодари за бързата и адекватна реакция на работещите в държавната централа, както и на служителите от ГД „Пожарна безопасност и и защита на населението“, благодарение на които няма пострадали по време на инцидента. Енергийният министър поясни, че РИОСВ е направила измервания за чистотата на атмосферния въздух и е установила, че няма превишаване на нормите. Предстои оглед от компетентните институции и оценка на нанесените по време на пожара щети. Застрахователната компания, в която е застрахована ТЕЦ „Марица Изток 2“, вече е информирана. Два от блоковете на ТЕЦ-а – седми и осми – са в планов ремонт. По данни на изпълнителния директор на централата инж. Живко Динчев, предстои седми блок да бъде пуснат в експлоатация следващия месец, а осми блок – в края на август. Останалите блокове работят нормално.

24 Юни 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"

МВР: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен

МВР: Пожарът в ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен

Стара Загора. Пожарът на територията на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 е ограничен. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Няма непосредствена опасност за здравето на хората в района. Продължават действията на 80 пожарникари по ликвидирането на пожара в комин на сереочистващата инсталация, на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица Изток“ 2. На мястото на инцидента са съсредоточени 14 пожарни екипа, автомеханична стълба и екип за химическа защита. Част от горящото съоръжение се е срутило. Няма данни за непосредствена опасност за здравето на хората в района, както и за замърсяване на въздуха. Към момента не е постъпвала и информация за пострадали работници. В работата на оперативния щаб, който ръководи действията на пожарните екипи, участва и гл. комисар Николай Николов, директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“. Производствената дейност на ТЕЦ „Марица Изток“ 2 не е засегната от произшествието. Припомняме, че сигналът за произшествието беше подаден в 10.13 часа в оперативния център на пожарната служба в Стара Загора. Предполага се, че огънят е тръгнал от сероочистващата инсталация, при извършване на ремонтни дейности.

24 Юни 2019 | 14:27 | Агенция "Фокус"

Стара Загора: Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Стара Загора: Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“

Стара Загора. Няма превишение на нормите за качество на атмосферния въздух вследствие на пожара в ТЕЦ „Марица Изток 2“, с. Ковачево, съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и водите – Стара Загора. От Инспекцията поясниха, че във връзка с постъпил сигнал за запалване на комин в ТЕЦ „Марица Изток 2“, село Ковачево и съгласно действащото Комплексно разрешително, операторът е информирал за възникнала авария в един от абсорберите на СОИ, който е в ремонт. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма и опасност за населението. Екипи от пожарната към централата и ПБЗН са реагирали веднага за локализиране на аварията. Данните от най-близко разположената автоматична станция за измерване качеството на въздуха в района на село Полски градец, която е на отстояние 7,5 км от централата, не отчита превишения по контролираните замърсители на атмосферния въздух - серен диоксид, азотни оксиди, фини прахови частици както по време на аварията, така и към настоящия момент. Регионална инспекция по опазване на околната среда и водите - Стара Загора ще продължи да следи данните от автоматичните станции в региона и при евентуално нарушаване на качеството на атмосферния въздух ще информира незабавно населението и съответните контролни органи.

24 Юни 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"

Главен комисар Николай Николов пътува към ТЕЦ „Марица Изток-2“

Главен комисар Николай Николов пътува към ТЕЦ „Марица Изток-2“

Стара Загора. Главен комисар Николай Николов, директор на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението, пътува към ТЕЦ „Марица изток-2“, където на място ще направи изявление. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Малко след 10 часа бе получено съобщение за пожар в комин на серо-очистващата инсталация на територията на седми блок в ТЕЦ „Марица Изток-2“.

24 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"

Министър Теменужка  Петкова заминава за ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД

Министър Теменужка Петкова заминава за ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД

София. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще посети ТЕЦ „Марица-изток 2“ ЕАД, за да провери на място обстановката след възникнало възпламеняване на гума на един от абсорберите на сероочистваща инсталация, който е в планов ремонт. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма опасност за населението. Около 14 часа министър Петкова ще говори пред медиите на място.

24 Юни 2019 | 11:48 | Агенция "Фокус"

Пожар гори в ТЕЦ „Марица Изток 2”

Пожар гори в ТЕЦ „Марица Изток 2”

Стара Загора. Пожар гори в ТЕЦ „Марица Изток 2”, съобщиха за Агенция „Фокус“ от ТЕЦ „Марица Изток 2“. Възпламенила се е гума на един от абсорберите, който е в ремонт. Взети са всички необходими мерки за обезопасяване на района. Няма пострадали, няма опасност за населението. Екип на пожарната към централата е реагирал светкавично. Извикани са и допълнителни екипи на пожарна безопасност. Няма обгазяване в региона. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова ще даде брифинг в 14.00 ч. в централата на ТЕЦ-а.

24 Юни 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"