НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:43


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Пенчо Петков, производител на охлюви: Тенденцията е към нарастваща консумация на охлюви не само в България, но и в световен мащаб

Пенчо Петков, производител на охлюви: Тенденцията е към нарастваща консумация на охлюви не само в България, но и в световен мащаб

25 Юни 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Добрич. Тенденцията е към нарастваща консумация на охлюви не само в България, но и в световен мащаб. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна собственикът на развъдник за охлюви в село Българево Пенчо Петков. По думите му, все повече хора обръщат внимание на това, което слагат на масата си, което ги води към изпробването на охлюви, които са здравословна храна. „България има доста традиции в консумацията на охлюви. Може би порядъка от 70-80% от хората са консумирали охлюви и мога да кажа, че дори 90%, като включим още 15%, които просто са опитвали. Но изключително много хора по моите наблюдения са опитвали охлюви, голяма част от тях и ги консумират“, посочи Пенчо Петков.
По думите му основната причина поради, която обществото е настроено негативно към включването на охлювите в менюто си е поради факта, че нямат нужните познания как да ги приготвят правилно. „Има си специална технология. Защото хората в повечето случаи са резервирани относно консумацията на охлюви заради слузта, която отделя охлюва при самото им приготвяне. Но охлюва може да се приготви така, че не отделя никаква слуз. Но това са тънкости в кулинарията“, заяви Пенчо Петков. Той допълни, че неговата ферма за охлюви е първата в Европа, която разполага и със собствен ресторант, където се предлагат различни рецепти с отгледаните в развъдника охлюви.
Пенчо Петков посочи, че до 2015 г. е изнасял по-голямата част от продукцията си към Франция, Белгия и Испания, но от тогава работи към имплементирането на затворена система, тъй като отглеждането на охлюви е рисков бизнес. По думите му, в България все още няма добре развита програма за отглеждането и развиването на тази индустрия, но това не е така в световен мащаб, като той заяви, че тази година се очаква в Украйна да започнат изграждането на близо 250 ферми.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Инструкции за сгъване на бюлетина - Местни избори 2019 г.
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.