НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

С официална церемония беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град

С официална церемония беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град

26 Юни 2019 | 19:02 | Агенция "Фокус"
Перник. С официална церемония по поднасяне на венци и цветя с участието на Националната гвардейска част пред паметника на Кракра Пернишки беше отбелязана тържествено 90-ата годишнина от обявяването на Перник за град. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
В тържествения ритуал се включиха представители на местната и държавната власт в лицето на кмета Вяра Церовска и екипа ѝ, народните представители, областният управител Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов, политици и граждани.
„Перник е град на металурзите, интелигенцията и много велики личности, направили не само града, но и България известна. Щастлива съм, че имам възможността аз като кмет да споделя радостта моите мечти и на съгражданите ми. Затова, Перник да бъде по-добър, по-модерен град – да имаме своята индустриална зона и да постигаме своите мечи“, очаква кметът.
Церовска заяви, че администрацията мисли и за бъдещето на града. Днес беше направена „първа копка“ на ново кръстовище на кв. Изток. Според нея това съоръжение ще бъде факт до няколко месеца. От Министерски съвет са отпуснати и средства.
Пред паметника беше и белоградчишкият епископ Поликарп, който приветства всички с благословията на патриарх Неофит.
Поздравителни адреси бяха получени от министър-председателя Бойко Борисов, председателя на НС Цвета Караянчева и кметове на общини.
След това всички се включиха в шествието, предвождано от Духовия оркестър на Гвардейската част, до Двореца на културата, където бяха издигнати националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи 35 отличия на заслужили дейци

Кметът на Перник Вяра Церовска връчи 35 отличия на заслужили дейци

26 Юни 2019 | 18:28 | Агенция "Фокус"
Перник. На стилна церемония в художествената галерия „Любен Гайдаров“ бяха връчени 35 отличия от кмета на Перник д-р Вяра Церовска, съобщиха от пресцентъра на общината. Със специални плакети бяха удостоени личности и институции „За принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град“. Тържественото събитие е част от програмата посветена на 90-та годишнина от обявяването на Перник за град.„Искам да благодаря на всички вас, които сте допринесли за развитието на Перник и през годините сте прославяли града ни. Отнасям се с изключително голяма признателност и респект към труда, посланието и мисията, която изпълнявате. Благодаря ви от сърце и ви жела здраве и благоденствие. Честит празник“, сподели кметът Вяра Церовска. Кметът също беше удостоена със специален плакет.
Пълният списък на отличените от Община Перник заслужили дейци може да видите: тук
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българската православна църква  с литийно шествие ще се включи в честването на 90 г. от обявяването на Перник за град

Българската православна църква с литийно шествие ще се включи в честването на 90 г. от обявяването на Перник за град

26 Юни 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Перник. Българската православна църква с литийно шествие ще се включи в честването на 90 г. от обявяването на Перник за град, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По този повод днес, с благословението на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, литийното шествие ще оглави Негово преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит. начало: 17.00 часа.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма

26 Юни 2019 | 07:53 | Агенция "Фокус"
Перник. 90-годишнина на града ще бъде отбелязана с празнична програма. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. От общината канят жителите и гостите на града на грандиозно честване по повод 90 години от обявяването на Перник за град. Предвидено впечатляващо дефиле с представители на Гвардейската част. Поздрав за всички перничани е концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „СкандаУ“. Празникът ще продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта ще поставят изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ представиха пред Двореца на културата програма, която преведе публиката през историята на града

Перник: 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ представиха пред Двореца на културата програма, която преведе публиката през историята на града

25 Юни 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Перник. 40 момичета и момчета от детските градини „Пролет“ и „Райна Княгина“ огласиха пространството пред Двореца на културата в Перник. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Талантливите деца пяха, танцуваха и рецитираха стихове, посветени на 90 години от обявяването на Перник за град. Облечени в традиционни граовски облекла и с усмивки на лицата малките перничанчета представиха блестяща програма, която преведе публиката през различни етапи от историята на града. Празничната програма беше гледана от зам.-кмета Севделина Ковачева, секретаря на Общината Радослава Манова и десетки родители и граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Елена Темелкова, Художествена галерия Перник: За празника на града представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник

Елена Темелкова, Художествена галерия Перник: За празника на града представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник

25 Юни 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
София. В галерия „Любен Гайдаров“ представяме творби на автори, свързали по един или друг начин живота си с Перник. Това каза за предаването „Перничани – потомците на Кракра“ на Радио „Фокус“ директорът на Художествена галерия Перник Елена Темелкова. Тя обясни, че изложбата е част от богатата културна програма на Перник по повод 90 години от обявяването му за град. „Перник се слави с много добри съвременни художници, има голяма група от Съюза на българските художници – повече от 70 творци, които са професионалисти и имат национални и международни участия в изложби, пленери и други проекти“, каза тя. В настоящата изложба са показани над 60 картини, както и една скулптура. „Всичко, което е свързано с Перник и миналото на този град е ценно за Художествена галерия Перник. В града има глад за изкуство. Перник има постоянна публика, но освен това имаме младежки програми и работим активно с млади хора и деца. Много от училищата провеждат своите часове по рисуване тук. Освен това имаме формация „Ателието“ към галерията, хората идват да рисуват, водят и свои приятели, така че работим и в тази насока да популяризираме и сред по-младите хора този вид изкуство“, обясни тя. Сегашната изложба ще бъде открита до края на август, уточни Елена Темелкова. По думите ѝ попълването на фонда е един от проблемите, с които институцията се сблъсква. „Успяваме да организираме международен живописен пленер с представителството на СБХ в Перник, галерията и Община Перник. Основното финансиране е от общината, разбира се, и тогава успяваме да попълним фонда“, поясни Елена Темелкова.
Росица АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни

Перник: 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни

25 Юни 2019 | 16:01 | Агенция "Фокус"
Перник. 90-годишнината на града ще бъде отбелязана с празнична програма на 26 юни. Това съобщиха от пресцентъра на Община Перник. От общината канят жителите и гостите на града на грандиозно честване по повод 90 години от обявяването на Перник за град. На 26 юни е предвидено впечатляващо дефиле с представители на Гвардейската част. Поздрав за всички перничани е концертът на популярния български режисьор Люси Иларионов с участието на Диона, Невена Пейкова, Choko, ARTi, Vessou и Ани Хоанг. След тях на подгрятата сцена ще ескалира група „СкандаУ“. Празникът ще продължи с тържествения спектакъл- метафора „Вдъхнови бъдещето“. Финалът на вечерта ще поставят изпълненията на Невена Цонева, Йордан Йончев –Гъмзата и комикът Краси Радков.

Празнична програма:
09.00 ч. – Храм „Св. Иван Рилски“ Молебен за здраве и благоденствие
10,00 – 18,00 ч.
Пред Минната дирекция „(Не)Познатият Перник“ – мобилна изложба
10.30 ч.
Пред Минната дирекция „Перник през годините“ – моден анонс, ревю
11.30 ч.
Регионален исторически музей „Нередактирано детство: Снимките оживяват“ – изложба за децата на Перник, съвместна изява с ЦПЛР Обединен детски комплекс
12.00 – 16.00 ч.
Площад „Кракра“ „С Граово в сърцето“ – фолклорен концерт на АНПТ „Граовче“, „Граовска младост“ и „Граово“
14.00 ч.
Галерия „Любен Гайдаров“
Дворец на културата Връчване на награди за принос в изграждането и утвърждаването на Перник като съвременен град
17.00 ч.
Паметник на Кракра Пернишки Поднасяне на цветя
17.30 ч.
Паметник на Кракра – площад „Кракра“ – Дворец на културата Празнично дефиле
17.45 ч.
Дворец на културата Ритуал за издигане националния флаг на Република България, знамето на Европейския съюз и на град Перник
18.00 – 19.30 ч.
Площад „Кракра“ ТУРНЕТООО с …. DIONA, Невена Пейкова, VESSOU, ARTi, ЧОКО и ANI HOANG
19.30 – 20.30 ч.
Площад „Кракра“ Концерт на група „СкандаУ“
20.30 – 21.30 ч.
Площад „Кракра“ „Вдъхнови бъдещето“ – спектакъл
21:30 ч.
Площад „Кракра“ – Невена Цонева, Йордан Йончев – Гъмзата и Краси Радков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.