НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:16


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Интензивните валежи от последното денонощие не са нанесли щети в общината

Велико Търново: Интензивните валежи от последното денонощие не са нанесли щети в общината

26 Юни 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Интензивните валежи от изминалото денонощие не са нанесли сериозни щети във Велико Търново и населените места на територията на общината. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Община Велико Търноов. Единствените сигнали, които са получени за вчера, са за две образували се големи локви на равни места в кв. „Картала“ и на пътен възел „Качица“, където традиционно има проблеми при лошо време. Данни за локални наводнения на дворове, мази и къщи няма. Нивото на реките е под постоянно наблюдение от служители на общината и при евентуални бързи покачвания ще се вземат необходимите мерки, за да не се допуска застрашаване на населението.
„Фокус“ припомня, че вчера в града се проведе среща между представители на общините от областта, Областна администрация и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, в която се включи и гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН. След срещата отговорните институции увериха, че координацията между тях е на много високо ниво и имат готовност за реакция при критични ситуации.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С близо метър се е повишила река Янтра при село Каранци за изминалото денонощие

Велико Търново: С близо метър се е повишила река Янтра при село Каранци за изминалото денонощие

26 Юни 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С 57 см. се е повишила река Янтра при село Каранци в община Полски Тръмбеш в следствие на интензивните валежи от последното денонощие. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Хидрометеорологичната обсерватория при Националния институт по метеорология и хидрология. Водният стоеж отчетен тази сутрин е 155 см, което е под критичните стойности. При останалите реки в района, които са под постоянно наблюдение, също се отчита растеж, но по-малък. С повишение 30 см. е измерена тази сутрин на река Джулюница при едноименното село, като нивото е 137 см. Река Янтра във великотърновския кв. „Чолаковци“ е 143 см., а повишението спрямо вчера е със 17 см. Със 7 см. по-пълноводна е и Голяма река при Стражица, където е отчетен воден стоеж от 98 см.
До момента на територията на Великотърновска община няма регистрирани сериозни последици от дъжда през последните 24 часа. Постоянното наблюдение на потенциално опасните язовири остава, а там където има необходимост се извършва превантивно изпускане на водата.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: На много места в областта вали дъжд, пътните настилки са мокри и хлъзгави

Велико Търново: На много места в областта вали дъжд, пътните настилки са мокри и хлъзгави

25 Юни 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Времето в по-голямата част от област Велико Търново е облачно, на много места вали дъжд. Пътните настилки са мокри и хлъзгави. В едната лента с последователно пропускане в двете посоки се осъществява движението по път III-5302 Миндя – Присово поради извършване на основен ремонт. Дейностите ще продължат до края на юни, а към момента трафикът се регулира със светофарна уредба. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Областно пътно управление – Велико Търново. През изминалото денонощие няма регистрирани тежки инциденти, не са въведени допълнителни ограничения за движението на моторни превозни средства.
Ограничено е движението на товарни автомобили над 10 тона по пътяя Дебелец – Средни колиби – Елена поради намален габарит на пътното платно. В участъка се извършва разширяване, което трябва да приключи до края на август. Обходният маршрут е през Дебелец – Велико Търново – Лясковски кантон – Миндя – Елена и обратно. Ремонтни дейности се извършват и по пътя между Твърдица и Елена. В участъка от км 47+800 до км 48+000 движението се осъществява в една лента поради пропадане на пътното платно и образувало се свлачище. Срокът за укрепването му също е до края на август. Ограничено е движението по пътя между селата Царски извор и Драганово. От км 0+000 до км 5+500 има свлачище, чието укрепване ще продължи до 31 август. Забранено е преминаването на автомобили над 3.5 тона по пътя Чешма – Кесарево, където се разширява платното. Обходният маршрут е през Сливовица – Горско Ново село – Джулюница. За Прохода на Републиката остава в сила предупреждението за опасност от падащи камъни.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Николай Николов: Няма язовири, които да представляват потенциална опасност за населението на Великотърновска област към този момент

Гл. комисар Николай Николов: Няма язовири, които да представляват потенциална опасност за населението на Великотърновска област към този момент

25 Юни 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Няма язовири, които да представляват потенциална опасност за населението на Великотърновска област към този момент. Това заяви пред журналисти във Велико Търново главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. От Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор уточниха, че се извършва превантивно изпускане на язовир „Чешме дере“ край село Камен, който преди дни преля и унищожи земеделски площи в района. З
а областта отговаря Димитър Йорданов, началник на Регионалния отдел на Северна централна България за надзор на язовирни стени и съоръжения към Държавната агенция за метеорологичен и технически надзор. В неговата юрисдикция са язовирите и от областите Габрово, Разград, Русе и Силистра, които са общо 406. „Ако ме попитате колко язовира се наблюдават, мога да Ви отговоря – всичките. Това правим със системата за наблюдение, която е координирана общините и областните администрации. Потенциално опасните тепърва ще се класифицират според новата наредба. Всички са рискови. Нашата задача е да се правят проверки и да се пишат предписания, и агенцията да издава постановления“, коментира Димитър Йорданов.
Гл. комисар Николов допълни, че се очаква обстановката да се влоши. За момента са регистрирани две критични точки с градоносни облаци в района на Варна и Бургас, но има и осигурени противоградни ракети, които при нужда ще се използват незабавно.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. Комисар Николай Николов: Обстановката на територията на област Велико Търново е спокойна към този час

Гл. Комисар Николай Николов: Обстановката на територията на област Велико Търново е спокойна към този час

25 Юни 2019 | 15:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Обстановката на територията на област Велико Търново е спокойна към този час. Координацията между институциите е на много високо ниво и място за притеснение няма. Това увери пред журналисти във Велико Търново главен комисар Николай Николов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той бе в града в рамките на посещение в областите Ловеч и Велико Търново, за да провери готовността за реакция с оглед очакваните обилни валежи на двете територии. Думите му потвърди и зам. областният управител на Велико Търново инж. Детелина Борисова. Гл. комисар Николов подчерта, че плановете, разработени за критични ситуации, са актуални и трябва да се следват.
„Предвид очакваното влошаване на обстановката трябва да се направят няколко неща. На първо място да се наблюдават критичните участъци - там, където всеки път при по-сериозни валежи има тежка обстановка. Да се обърне особено внимание на застрашените домове – ако има такива, с идеята хората да са максимално бързо евакуирани, за да не се получи застрашаване на живота им“, обясни още директорът на ГДПБЗН и увери хората, че, ако това се наложи, структурите на МВР ще охраняват домовете им от мародерства. Освен това гл. комисар Николов допълни, че не очаква критични ситуации, но подчерта, че институциите имат готовност да действат при такива.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Главен комисар Николай Николов ще провери готовността за реакция при обилни валежи в Ловеч и Велико Търново

МВР: Главен комисар Николай Николов ще провери готовността за реакция при обилни валежи в Ловеч и Велико Търново

25 Юни 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Велико Търново./Ловеч. Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов ще проведе координационни срещи с областните управи на Ловеч и Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Целта е да се извърши преглед на предприетите превантивни мерки в двата региона, както и да се провери готовността за реакция с оглед очакваните обилни валежи на двете територии. По предварителна програма срещата в Ловеч ще се състои в 11.00 часа, а във Велико Търново – в 13.00 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21 ноември 2019  г.
Привърженици на теорията на конспирацията откриха двойничка на Грета Тунберг. 21...

ВИДЕО
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Безпрецедентно наводнение във Венеция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.