НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:52


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР на Иран: Задържането на ирански танкер в Гибралтар може да доведе до ескалация в Персийския залив

МВнР на Иран: Задържането на ирански танкер в Гибралтар може да доведе до ескалация в Персийския залив

4 Юли 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Техеран. Задържането на ирански танкер от британските военни кораби в Гибралтарския проток може да увеличи напрежението в Персийския залив, заяви официален представител на Министерството на външните работи на Иран, цитиран от Press TV, предава ТАСС.
„Деструктивните действия на Великобритания по завземането на нефтен танкер могат да доведат до увеличаване на напрежението в Персийския залив“, е заявил той.
По-рано властите на Гибралтар, британското владение на брега на Иберийския полуостров, задържаха танкера Грейс 1, плаващ под знамето на Панама по подозрение, че е доставил петрол в Сирия в нарушение на санкциите.
Пакетът от санкции на ЕС срещу Дамаск забранява почти всички видове контакти между европейския бизнес и Сирия, особено в областта на търговията с петрол и петролни продукти. В допълнение санкциите, наложени на ръководството на тази страна - в обширен черен списък, включват по-специално президента Башар Асад и членовете на неговото семейство. Ограниченията включват и пълно блокиране на финансовите транзакции.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Иран съобщи за разкриване на шпионска мрежа, действаща в ирански атомни обекти

ТАСС: Иран съобщи за разкриване на шпионска мрежа, действаща в ирански атомни обекти

2 Юли 2019 | 16:19 | Агенция "Фокус"
Техеран. Техеран съобщи във вторник за откриването на шпионска мрежа, която работи в интерес на чужди държави в различни области на икономиката, включително атомните съоръжения в страната. Това съобщиха от агенция Fars, цитирайки изявление на представителя на иранския съд Голям Хосеин Исмаили, предава TACC.
Според него "миналата година иранските тайни служби са открили група шпиони". Исмаили каза, че "те (шпионите) са работели в чувствителни центрове за страната, включително ядрени съоръжения и предприятия от отбранителната промишленост." "Повечето от тях бяха арестувани", заяви представителят на иранските съдебни органи.
Исмаили каза също, че двама от разкритата група "са осъдени и са получили дълги присъди." Той отбеляза, че иранските съдебни органи са извършили разследвания по случаите на други обвиняеми, свързани със споменатата шпионска мрежа. За някои от тях, каза Исмаили, прокурорът е поискал смъртно наказание.
Представителят на съда не уточни граждани на кои държави са участвали в неутрализираната мрежа и с кои конкретни държави са сътрудничили.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: В Техеран предрекоха унищожение на Израел, ако САЩ нападнат Иран

РИА Новости: В Техеран предрекоха унищожение на Израел, ако САЩ нападнат Иран

2 Юли 2019 | 08:03 | Агенция "Фокус"
Техеран. Началникът на комисията на иранския парламент по ядрените въпроси Моджтаб Зонур заяви, че в случай на нападение от страна на САЩ, Техеран ще унищожи Израел, предава РИА Новости.
„Ако САЩ ни нападнат, на Израел ще му остане половин час живот“, заяви той, цитиран от агенция Mehr.
Зонур също така нарече заявлението на американския президент Доналд Тръмп за отмяна на удар по Иран десет минути преди атаката „политически блъф“.
Парламентаристът отбеляза, че Иран има внушителна военна мощ. Според него, съветниците на американския президент разбират,че евентуално нападение срещу Ислямската република ще завърши с поражение.
Зонур добави, че всички 36 военни бази на САЩ в региона се намират под наблюдението на Техеран.
Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Участниците в ядрената сделка ще разработят мерки за износ на нискообогатен уран от Иран

ТАСС: Участниците в ядрената сделка ще разработят мерки за износ на нискообогатен уран от Иран

28 Юни 2019 | 23:36 | Агенция "Фокус"
Виена. Страните, участващи в споразумението за ядрената програма на Иран, ще разработят мерки за възобновяване на износа на нискообогатен уран и тежка вода от Иран. Това се посочва в съобщение, публикувано от Министерството на външните работи на Руската федерация, изготвено след участието на заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков в заседание на Съвместната комисия на членовете на Съвместния всеобхватен план за действие - Русия, Великобритания, Германия, Иран, Китай и Франция, предава TACC.
"В контекста на" ядрените аспекти на СВПД, на експертите от страните участнички е поверено да изработят практически мерки, които ще позволят на Иран да изнася нискообогатен уран и тежка вода, въпреки американските санкции", се казва в доклада.
По-рано износът на нискообогатен уран и тежка вода от Иран на практика беше преустановен поради санкции, наложени от САЩ на компании, ангажирани с икономически дейности с Техеран.
В петък Виена бе домакин на среща на Съвместната комисия за прилагане на СВПД по иранската ядрена програма. Тя се проведе в навечерието на изтичането на 60-дневния срок, определен от Техеран за връщане на другите страни към изпълнение на техните задължения по споразумението.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: САЩ напразно се опитват да убедят съюзниците си от НАТО да се присъединят към глобална антииранска коалиция

The Times: САЩ напразно се опитват да убедят съюзниците си от НАТО да се присъединят към глобална антииранска коалиция

28 Юни 2019 | 18:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Вашингтон. В рамките на двудневната среща на върха на НАТО, страните от военната организация на Запада бяха подложени на нов дразнещ натиск от страна на САЩ, които напразно се опитаха да убедят съюзниците си да се присъединят към водената от тях глобална антииранска коалиция, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Times.
Марк Еспер, действащ министър на отбраната на САЩ, призова европейските сили да не се поддават на „ядрения шантаж" на Техеран, но той се оттегли от първата си среща в НАТО в Брюксел с празни ръце, отбелязва изданието.
Миналата седмица САЩ бяха на прага на започването на военни удари срещу Иран, но в последния момент държавният глава Доналд Тръмп ги отмени, като заяви, че те ще бъдат непропорционален отговор на свалянето на американски безпилотен самолет. САЩ обвиняват Иран и за нападенията срещу петролни танкери в региона.
Еспер се надяваше да убеди съюзниците на Америка, че конфронтацията с Иран е глобално предизвикателство, което изисква международен отговор, но не постигна успех, обобщават от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tehran Times: Кратката война с Иран е илюзия, предупреди Зариф

Tehran Times: Кратката война с Иран е илюзия, предупреди Зариф

28 Юни 2019 | 18:17 | Агенция "Фокус"
Техеран. Министърът на външните работи на Иран Мохамад Джавад Зариф твърди, че САЩ погрешно смятат, че евентуална война със страната ще бъде кратка, като отхвърли подобен развой като „илюзия“ и „погрешно схващане“, и добави, че не е задължително започналият такъв конфликт да бъде този, който ще го приключи, пише англоезичното издание Tehran Times.
Зариф направи коментар в отговор на твърдението на американския президент Доналд Тръмп, че всеки конфликт между двете страни няма да продължи много дълго. „Погрешните схващания застрашават мира. Кратката война с Иран е илюзия“, увери първият дипломат на Техеран.
„Който и да започне тази война, няма да може да я прекрати", каза още той, оспорвайки доверието в способността на САЩ да контролира подобна конфронтация.
Говорейки в сряда за Fox Business за хипотетична американска война срещу Иран, Тръмп заяви: „Не говоря за наземна операция. Просто казвам, че ако нещо се случи, няма да продължи много дълго".
Зариф също така посочи, че във вторник Тръмп е публикувал туит, в който казва, че ислямската република ще бъде „заличена“, ако някога атакува „нещо американско“.
Висшият ирански дипломат посочи последиците от подобна заплаха, заявявайки, че в същината си подобно изказване на американския президент е закана за геноцид.
По-рано Зариф увери, че САЩ са „неспособни" да изпълнят такива заплахи и че Вашингтон не е в състояние да „унищожи" Иран, ако не прибегне до използване на „забранени" за Иран оръжия.
В друга част на своя туит, висшият дипломат на Иран отбеляза, че въпреки твърденията на САЩ, че налага санкции на Иран като алтернатива на войната, те всъщност представляват пълна икономическа война срещу ислямската република. „Санкциите не са алтернатива на войната; те са война”, каза Зариф.
В заключение Зариф повтори, че Вашингтон не може да очаква резултат, ако се придържа към натиска и заплахите си срещу страната. „Преговорите и заплахите са взаимно изключващи се", подчерта иранският външен министър.
Администрацията на Тръмп води политика на „максимален натиск" по отношение на Иран. Вижда се, Вашингтон връща санкциите си срещу страната, засилвайки военната си реторика и увеличавайки струпването на военни сили в региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран обяви „прогрес“ в преговорите за ядреното споразумение, но „все още не достатъчен“

AFP: Иран обяви „прогрес“ в преговорите за ядреното споразумение, но „все още не достатъчен“

28 Юни 2019 | 18:03 | Агенция "Фокус"
Виена. Дипломатите, които се събраха на среща във Виена за споразумението за ядрената програма на Иран, са направили „една стъпка напред“ , но тя „все още не е достатъчна“. Това обяви заместник-министърът на външните работи на близкоизточната република Абас Аракчи, предава AFP.
Говорейки след преговорите с колегите си от Европейския съюз, Русия и Китай, Аракчи поясни, че е постигнат „прогрес“. След което допълни, че „той все още не съвпада с очакванията на Иран“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Си Дзинпин: Персийският залив е на кръстопът между войната и мира

Си Дзинпин: Персийският залив е на кръстопът между войната и мира

28 Юни 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Осака. Регионът на Персийския залив е в много чувствителна ситуация и „стои на кръстопът между войната и мира“, заяви китайският президент Си Дзинпин в петък, като призова за сдържаност и диалог за разрешаване на проблемите, предава Reuters.
Напрежението в Персийския залив се увеличи, особено между Иран и САЩ, след като Вашингтон обвини Иран в извършването на нападения срещу шест танкера отрича през май и юни, което бе категорично отхвърлено от Техеран.
Миналата седмица Иран свали един американски разузнавателен дрон, за който каза, че е бил неговото въздушно пространство. Съединените щати заявиха, че апаратът е бил в международно небе. Президентът на САЩ Доналд Тръмп първо нареди, а след това отмени в последния момент, въздушни удари срещу Ислямската република.
На среща с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш в кулоарите на срещата на върха на Г-20 в осака, Япония, Си заяви:
„Китай винаги е на страната на мира и е срещу войната“, цитира думите на китайския президент държавната агенция Синхуа. „Всички страни трябва да запазят спокойствие и да са сдържани, да увеличат диалога и консултациите и съвместно да запазят регионалния мир и стаболност“.
Китай има тесни бизнес и енергийни връзки с Иран, но трябваше да предприеме стъпки внимателно, тъй като също така ухажва иранския регионален съперник Саудитска Арабия, отбелязва британската агенция.
Министърът на външните работи на Китай Ван И предупреди миналата седмица, че светът не трябва да отваря „Кутията на Пандора“ в Близкия Изток, като осъди натиска на САЩ срещу Иран и призова Техеран да не излиза от ядрената сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пентагонът: САЩ са готови да изпратят кораби за охрана на корабоплаването в Ормузкия пролив

Пентагонът: САЩ са готови да изпратят кораби за охрана на корабоплаването в Ормузкия пролив

27 Юни 2019 | 17:49 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ не искат война с Иран, но са готови да изпратят свои кораби за защита на плавателните съдове в Ормузкия пролив. Това заяви в четвъртък изпълняващият длъжността министър на отбраната на САЩ Марк Еспер след края на срещата на военните министри от НАТО в Брюксел, предава ТАСС.
„САЩ не искат война с Иран. Но имаме намерение да предприемем мерки за обезпечаване на сигурността в Ормузкия пролив от въвеждане на мониторинг на ситуацията от въздуха до изпращане на кораби за ескортиране на плавателните съдове“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Не се предвижда приемането на документ след срещата между Путин и Тръмп

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков: Не се предвижда приемането на документ след срещата между Путин и Тръмп

26 Юни 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
Москва. Държавният глава на Руската федерация Владимир Путин и неговият американски колега Доналд Тръмп може да проведат отделна среща „с определено съдържание" по време на форума на върха на Г-20 в Осака, но не се предвижда подписване на изявление за резултатите от тези преговори. Това заяви пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, предава TACC.
Според него страните продължават да „работят по подготовката на евентуална среща". В отговор на въпрос дали става дума за отделна среща или разговор във формат „на крака”, говорител на Кремъл каза: „Не изключваме възможността за провеждане на отделна среща между Путин и Тръмп с определено съдържание“.
Песков добави, че подписването на изявление за резултатите от тези преговори не е планирано. „Няма подготовка на документи", поясни той.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Иран Хасан Роухани: Никога не сме се стремяли към война със САЩ

Президентът на Иран Хасан Роухани: Никога не сме се стремяли към война със САЩ

26 Юни 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран „никога не се е стремял към война" със САЩ. Това увери държавният глава на страната Хасан Роухани на фона на новото изостряне на напрежението между двете страни, предава AFP, като се позовава на местни медии.
„Иран няма интерес да увеличава напрежението в региона и никога не се е стремял към война с която и да е страна, включително САЩ", заяви Роухани в рамките на телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, цитиран от държавната информационна агенция IRNA.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Макрон е говорил с Роухани по телефона в опит да разсее напрежението

Reuters: Макрон е говорил с Роухани по телефона в опит да разсее напрежението

25 Юни 2019 | 23:43 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон е говорил по телефона с иранския си колега Хасан Роухани във вторник в рамките на френската инициатива за предотвратяване на ескалация на напрежението в Близкия Изток, съобщиха от Елисейския дворец, предава Reuters.
От френското президентство обаче отказват да дадат подробности за разговора.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Съветникът по национална сигурност на Путин: Сваленият американски дрон е бил във въздушното пространство на Иран

Съветникът по национална сигурност на Путин: Сваленият американски дрон е бил във въздушното пространство на Иран

25 Юни 2019 | 21:25 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев заяви, че сваленият по-рано американски дрон се е намирал във въздушното пространство на Иран. Той съобщи това след края на преговорите с колегите си от САЩ и Израел Джон Болтън и Мейр Бен-Шабат в Ерусалим, съобщава ТАСС.
„Имам информация от Министерството на отбраната на Русия, че този дрон се е намирал във въздушното пространство на Иран“, заяви Патрушев. „Не сме получавали никакви други доказателства“.
Той добави, че не е обсъждал темата с партньори от Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп заплаши Иран с унищожение

РИА Новости: Тръмп заплаши Иран с унищожение

25 Юни 2019 | 20:08 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши Иран с „огромна сила“ и дори унищожаване в случай на атака срещу Америка, предава РИА Новости.
„Всяко нападение на Иран срещу каквото и да е американско ще бъде посрещнато с огромна и смазваща сила. В някои области смазващо ще означава унищожение“, написа американският лидер в „Туитър“.
„Повече никакви Джон Кери и Обама!“ – добави Тръмп, визирайки своя предшественик и бившия държавен секретар, сключили ядрената сделка с Иран през 2015 година.
Това е отговор на думите на иранския президент Хасан Роухани, който, след като Вашингтон въведе нови санкции срещу иранското ръководство, заяви, че американската администрация е „обхваната от умствена непълноценност“ и не знае какво прави.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Отговорът на Иран е „невеж и обиден“

Доналд Тръмп: Отговорът на Иран е „невеж и обиден“

25 Юни 2019 | 18:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви във вторник, че Иран е отговорил по „невеж и обиден“ начин на неговото предложение за преговори, след като Вашингтон наложи нови санкции на Ислямската Република, предава AFP.
„Днешното много невежо и обидно изявление на Иран само показва, че те не разбират реалността“, написа американският лидер в Туитър.
В понеделник Тръмп нареди наказателни санкции срещу върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и висши военачалници и обеща да включи w черния списък външния министър на Техеран - но заяви, че вратата е отворена за преговори за намаляване на напрежението между САЩ и Иран.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция предупреди Иран, че прави „сериозна грешка“ като нарушава ядрената сделка

AFP: Франция предупреди Иран, че прави „сериозна грешка“ като нарушава ядрената сделка

25 Юни 2019 | 17:03 | Агенция "Фокус"
Париж. Министърът на външните работи на Франция Жан-Ив льо Дриан заяви във вторник, че Иран ще направи сериозна грешка, ако наруши ядрената сделка от 2015 година в отговор на натиска на САЩ, предава AFP.
„Френската, германската и британската дипломации са напълно мобилизирани да накарат Иран да разбере, че това няма да е в негов интерес“, заяви външният министър пред парламента на фона на съобщенията, че Техеран се готви да се оттегли от задълженията си по ядрената сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Президентът на Иран уличи Белия дом в „умствена изостаналост“

Washington Examiner: Президентът на Иран уличи Белия дом в „умствена изостаналост“

25 Юни 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Техеран. Президентът на Иран Хасан Рoухани сподели мнението си, че Белият дом е „засегнат от умствена изостаналост", в отговор на решението на държавния глава Доналд Тръмп на САЩ да въведе нови санкции срещу върховния лидер на ислямската република – аятолах Али Хаменей, отбелязва американското издание Washington Examiner.
Рoухани разкритикува санкциите срещу Хаменей като „скандални и идиотски". Официални представители на САЩ посочиха, че санкции може да бъдат наложени и срещу външния министър на страната Мохамед Джавад Зариф. „Вие санкционирате външния министър с едновременно искане за преговори. Белият дом е засегнат от умствена изостаналост и не знае какво да прави", бе коментарът на иранския президент по повод последните събития.
Новата порция санкции на САЩ срещу иранските лидери представляват „перманентно затваряне" на пътя към дипломацията с Вашингтон. Това предупредиха същевременно от Министерството на външните работи в Иран.
Напрежението между двете страни се изостри чувствително през последните месеци. Администрацията на Тръмп наложи санкции срещу Революционната гвардия на Иран, включвайки я в списъка на терористичните организации. Вашингтон отмени и изключенията за страните, купуващи ирански петрол без оглед санкциите.
Иран отговори на действията на САЩ, като заплаши, че ще затвори Ормузкия пролив. Впоследствие иранските военни свалиха американски дрон. САЩ също така обвиниха Иран за нападенията срещу петролни танкери в Оманския залив.

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Москва твърди, че сваленият американски безпилотен самолет е навлязъл в иранското въздушно пространство

AFP: Москва твърди, че сваленият американски безпилотен самолет е навлязъл в иранското въздушно пространство

25 Юни 2019 | 13:33 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Американският безпилотен самолет, свален от Техеран миналата седмица, е навлязъл във въздушното пространство на Иран. Това увери Николай Патрушев, председател на Съвета за сигурност на Руската федерация, предава AFP.
„Имам информация от Министерството на отбраната на Руската федерация, че този безпилотен самолет е бил в иранското въздушно пространство", са думите на Патрушев от Ерусалим, където проведе разговори с американски и израелски официални лица.
Иран настоява, че безпилотният апарат е нарушил въздушното пространство на страната близо до Ормузкия пролив. Пентагонът отрича обвинението на Техеран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Китай призова за „спокойствие" на фона на напрежението между САЩ и Иран

AFP: Китай призова за „спокойствие" на фона на напрежението между САЩ и Иран

25 Юни 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Пекин. Китай призова за „спокойствие и сдържаност", тъй като напрежението между САЩ и Иран ескалира след новите санкции на американския президент Доналд Тръмп срещу лидерите на Техеран, предава AFP.
„Ние вярваме, че сляпото прилагане на максимален натиск няма да помогне за решаването на проблема", заяви говорителят на китайското външно министерство Джен Шуан на пресконференция в Пекин.
„Фактите са доказали, че тези мерки са имали обратен ефект и са влошили регионалните вълнения", добави той.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Иран Хасан Роухани: САЩ лъжат за предложението за разговори

Президентът на Иран Хасан Роухани: САЩ лъжат за предложението за разговори

25 Юни 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
Техеран. Държавният глава на Иран Хасан Роухани обвини САЩ в лъжа, като посочи, че Вашингтон не е отправил предложение за преговори към Техеран, предава AFP.
По-рано съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън определи като „оглушително" мълчанието на Иран относно предложението за преговори с Вашингтон. „Президентът (на САЩ Доналд Тръмп) отвори вратата за реални преговори. В отговор на това мълчанието на Иран е оглушително", подчерта Болтън по време на посещение в Ерусалим.
САЩ наложиха санкции на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и други представители на Техеран. От МВнР на Иран определиха новите ограничения като „перманентно затваряне на пътя към дипломацията" с американската администрация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Болтън определи като „оглушително“ мълчанието на Иран за предложението на САЩ за преговори

AFP: Болтън определи като „оглушително“ мълчанието на Иран за предложението на САЩ за преговори

25 Юни 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Техеран. Съветникът на американския президент Доналд Тръмп по националната сигурност Джон Болтън определи като „оглушително" мълчанието на Иран относно предложението за преговори с Вашингтон, предава AFP.
„Президентът (на САЩ Доналд Тръмп)отвори вратата за реални преговори", се казва в изявление на Болтън.
„В отговор на това мълчанието на Иран е оглушително", добави той по време на посещение в Ерусалим.
САЩ наложиха санкции на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменей и други представители на Техеран. От МВнР на Иран определиха новите ограничения като „перманентно затваряне на пътя към дипломацията" с американската администрация.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран предупреди, че американските санкции разрушават „пътя към дипломацията“

AFP: Иран предупреди, че американските санкции разрушават „пътя към дипломацията“

25 Юни 2019 | 08:18 | Агенция "Фокус"
Техеран. Новата порция санкции на САЩ срещу иранските лидери представляват „перманентно затваряне" на пътя към дипломацията с Вашингтон. Това предупредиха от Министерството на външните работи в Иран, предава AFP.
„Налагането на безплодни санкции срещу върховния лидер на Иран (аятолах Али Хаменей) и ръководителя на иранската дипломация (външния министър Мохамад Джавад Зариф) е перманентно затваряне на пътя към дипломацията с отчаяното управление на Тръмп", заяви говорителят на министерството Абас Мусави.
Санкциите влязоха в сила в полунощ на 24 юни и са плод на ескалиращото в последните седмици напрежение между Вашингтон и Техеран, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

РИА Новости: Тръмп ще се срещне с Путин на форума на Г-20 в Осака

25 Юни 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп ще се срещне с руския президент Владимир Путин на форума на върха на страните от Г-20, който ще се проведе в периода 28-29 юни в японския град Осака, Япония. В програмата му има и срещи с други световни лидери, заяви високопоставен служител на американската администрация пред репортери, предава РИА Новости.
„Ще има среща с редица световни лидери. Включително с министър-председателя на Австралия (Скот) Морисън, министър-председателя на Япония (Шинцо) Абе, министър-председателя на Индия (Нарендра) Моди, германския канцлер (Ангела) Меркел, президента на Русия ( Владимир) Путин, престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман, президента на Китай Си (Джинпин), президентът на Турция (Тейп) Ердоган", поясни представителят на Вашингтон, без да уточнява кога точно ще се състои разговорът между Тръмп и Путин.
Очаква се двамата лидери на обсъдят Иран, Украйна, контрола над въоръженията и редица други теми.
„Президентът очаква среща с Путин на Г-20. Това не е официална среща на високо равнище, но се очаква да има разговор, който ще се съсредоточи главно върху въпросите на регионалната сигурност, включително Иран, Украйна и Близкия изток“, поясни още говорителят.
В допълнение, официалният представител изрази увереност, че Тръмп ще засегне темата за „намесата" в американските избори. „Венецуела също може да бъде обект на дискусия", добави той.
Длъжностното лице отбеляза, че няма официален дневен ред, както и дата и час на срещата, а само замислен набор от теми. Той обаче потвърди, че името на Владимир Путин е включено в списъка на лидерите, с които Тръмп ще се срещне.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: САЩ Наложиха нови санкции на Иран

The Wall Street Journal: САЩ Наложиха нови санкции на Иран

24 Юни 2019 | 20:42 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Президентът Тръмп в понеделник подписа заповед за налагане на нови санкции срещу Иран, включително срещу нейния върховен лидер и външен министър, пише американският вестник The Wall Street Journal.
Говорейки пред репортерите в Овалния кабинет, където подписва заповедта, Тръмп определи санкциите като тежки и заяви, че ще лишат висшия лидер на Иран, аятолах Али Хаменей, външния министър Джавад Зариф и други лица от достъп до финансови инструменти.
"Ще продължим да увеличаваме натиска върху Техеран", каза президентът. Той каза, че не търси конфликт с Иран. - Мисля, че много от нас са проявили сдържаност - много сдържаност - и това не означава, че ще я показваме в бъдеще.
Тази стъпка бе направена в същия ден, когато администрацията на Тръмп заяви, че планира да се опита да сформира международна коалиция за защита на корабоплаването в Персийския залив, съобщиха представители на държавния департамент.
Въпреки това, властите не посочиха точната роля на другите страни, заявявайки, че ще служат като наблюдатели, възпирайки иранската атака, като гледат и снимат операциите на Иран.
"Това да имаме очи", казва един служител на Държавния департамент, който пътува с държавния секретар Майк Помпео в Саудитска Арабия. „Значи не става дума за стрелба по хора. Става дума за снимане на иранци. "
"САЩ ще участват", добави представителят на Държавния департамент, който отбеляза, че усилията се наричат "програма Сентинел".
Намерението да се координират съвместни усилия дойде, след като Тръмп написа в две публикации в социалната мрежа "Туитър“ в понеделник защо САЩ трябва да играят някаква роля в защитата на корабите в Персийския залив, отбелязвайки, че САЩ са осигурили такава защита в продължение на години „за нулева компенсация“.
"Всички тези страни трябва да защитават собствените си кораби от това, което винаги е било ... опасно пътуване", написа той в „Туитър“ в понеделник, визирайки конкретно Китай и Япония.
Той също така каза, че САЩ се превръщат в самостоятелен енергиен производител и вече им е необходимо да бъдат в региона.
"Ние дори не трябва да сме там, защото САЩ вече е най-големият производител на енергия навсякъде по света!", пише той.
Решението за налагане на санкции е свързано с нарастващото напрежение между САЩ и Иран през последните седмици. Вашингтон обвинява Техеран за нападения срещу танкери, докато Техеран свали американски дрон и заплаши, че ще наруши някои условия на ядрената сделка от 2015 г., от която Тръмп изтегли САЩ през май 2018 г.
Запитан дали налага санкциите в отговор на сваления дрон, Тръмп каза, че "вероятно би могъл да добави и това към всичко", но заяви, че санкциите са "нещо, което ще се случи така или иначе."
Министърът на финансите Стивън Мнучин заяви след това на брифинг в Белия дом, че санкциите са в отговор на свалянето на американския дрон и в съответствие с предишните планове.
САЩ настояват за кампания на икономически натиск и в крайна сметка се стремят да постигнат нулев износ на ирански петрол. Наскоро Щатите наложиха санкции на иранския сектор на металургията и обявиха сериозни санкции срещу една от най-големите нефтохимически компании в страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Кремъл счита за незаконно решението на САЩ да продължи да затяга санкциите срещу Иран

ТАСС: Кремъл счита за незаконно решението на САЩ да продължи да затяга санкциите срещу Иран

24 Юни 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на президента Дмитрий Песков заяви, че Кремъл счита, че решението на САЩ да продължи затягането на санкциите срещу Иран е незаконно, цитира думите му TACC.
"Смятаме, че тези санкции са незаконни. Това е всичко, което може да се каже", подчерта той.
Коментирайки въпроса как Русия възнамерява да се противопостави на новите ограничения, като се има предвид, че интересите й също могат да бъдат засегнати, говорителят на Кремъл каза, че "той няма какво повече да добави".
В събота, 22 юни, американският президент Доналд Тръмп обяви, че Вашингтон на 24 юни ще затегне значително санкциите срещу Техеран.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за разговори относно иранската криза

AFP: Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за разговори относно иранската криза

24 Юни 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
Джида. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео пристигна в Саудитска Арабия за координационни разговори с близкия съюзник по повод ескалацията на напрежението с Иран, съобщава AFP.
Очаква се Помпео да се срещне с крал Салман и престолонаследника Мохамед бин Салман в пристанищния град Джида преди да отлети за Обединените арабски емирства (ОАЕ), съобщават американски официални лица.
Лидерите на Саудитска Арабия и ОАЕ настояват за по-твърд подход на Вашингтон спрямо техния регионален съперник Иран, който миналата седмица свали американски разузнавателен дрон, което едва не доведе до нанасянето на военни удари от САЩ.
В разговор с репортерите преди отпътуването от Вашингтон, Помпео оцени арабските държави като „два велики съюзника в предизвикателството, което представлява Иран“.
„Ще говорим с тях за това как да осигурим стратегическо съгласуване и как да изградим глобална коалиция“, заяви първият дипломат на Вашингтон. Той каза, че САЩ търсят коалиция „не само в страните от Персийския залив, но и в Азия и в Европа, която разбира това предизвикателство и е готова да отблъсне най-голямата държава-спонсор на тероризма в света“.
Помпео използва извънредни пълномощия, дадени му заради иранската заплаха, за да разреши продажба на оръжия на Саудитска Арабия и ОАЕ за 8,1 милиарда долара, независимо от опасенията на Конгреса на САЩ, че въоръжението ще бъде използвано за убийства на мирни граждани в разрушителната война в Йемен.
Помпео добави извънредно пътуването си до Близкия Изток по пътя към предварително планираното си посещение в Индия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Техеран: Няма нито една успешна кибер атака срещу Иран

Техеран: Няма нито една успешна кибер атака срещу Иран

24 Юни 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Техеран. От Иран заявиха в понеделник, че нито една кибер атака срещу Ислямската република не е била успешна, след като американските медии съобщиха за такава на САЩ през миналата седмица, която се е случила на фона на изострените отношения между двете страни, предава AFP.
„Медиите питат за истинността на предполагаемата кибер атака срещу Иран. Никаква успешна атака не е била извършена от тях, въпреки че полагат много усилия“, каза министърът на телекомуникациите Мохамад Джавад Азарари Джахроми в Туитър, без да се посочва конкретно САЩ.
Американските медии съобщиха в събота, че Вашингтон е започнал кибератаки срещу ирански системи за контрол на ракети и шпионска мрежа тази седмица, след като Техеран свали американски разузнавателен дрон.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Болтън предупреди Иран не бива да бърка "предпазливостта" на САЩ със "слабост"

Washington Examiner: Болтън предупреди Иран не бива да бърка "предпазливостта" на САЩ със "слабост"

24 Юни 2019 | 02:32 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В рамките на посещението си в Израел съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреди Иран да не се заблуждава по отношение на неотдавнашното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да не разпорежда нанасянето на удар срещу страната, пише американското издание Washington Examiner.
"Нито Иран, нито който и да е друг враждебен актьор не бива да бъркат предпазливостта и дискретността на САЩ със слабост. Никой не им е дал лиценз за лов в Близкия изток", подчерта Болтън, който е в Израел за среща със съветници по сигурността от Русия и САЩ. Израел, както и за разговор с премиера Бенямин Нетаняху.
На пресконференцията Болтън потвърди, че САЩ ще продължат с по-нататъшни санкции срещу Иран, които ще бъдат обявени в понеделник, 24 юни. По-нататък той заяви: „Срещаме се с нарастващите заплахи за международния мир и сигурност в Близкия изток и по света ... продължаващият от страна на Иран стремеж към ядрени оръжия, заплахите му да надхвърли границите, определени в неуспешната ядрена сделка, продължаващото натрупване на заплашителни способности на силите му в Сирия и Ирак, снабдяването му с усъвършенствани безпилотни самолети, ракети и други модерни оръжия за враждебни действия в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и Афганистан, както и постоянна заплаха и актове на агресията срещу Израел, нашите съюзници в Арабския залив и срещу американските личности и активи в Близкия изток, не са признаци за нация, търсеща мир".
Болтън описа икономическите санкции срещу Иран като "хапещи" и повтори, че на Иран никога няма да бъде разрешено да разработи ядрено оръжие.
Нетаняху твърди, че повишената агресия от Иран, е сериозен проблем за Израел, но похвали администрацията на Тръмп за последните обещания за увеличаване на натиска с думите: „Бях доволен, че президентът Тръмп обясни, че натискът ще продължи и ще се увеличи".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Washington Examiner: Болтън предупреди Иран да не се заблуждава по отношение на отказа на Тръмп от атака

Washington Examiner: Болтън предупреди Иран да не се заблуждава по отношение на отказа на Тръмп от атака

23 Юни 2019 | 22:27 | Агенция "Фокус"
Тел Авив. В рамките на посещението си в Израел съветникът по националната сигурност Джон Болтън предупреди Иран да не се заблуждава по отношение на неотдавнашното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп да не разпорежда нанасянето на удар срещу страната, пише американското издание Washington Examiner.
"Нито Иран, нито който и да е друг враждебен актьор не бива да бъркат предпазливостта и дискретността на САЩ със слабост. Никой не им е дал лиценз за лов в Близкия изток", подчерта Болтън, който е в Израел за среща със съветници по сигурността от Русия и САЩ. Израел, както и за разговор с премиера Бенямин Нетаняху.
На пресконференцията Болтън потвърди, че САЩ ще продължат с по-нататъшни санкции срещу Иран, които ще бъдат обявени в понеделник, 24 юни. По-нататък той заяви: „Срещаме се с нарастващите заплахи за международния мир и сигурност в Близкия изток и по света ... продължаващият от страна на Иран стремеж към ядрени оръжия, заплахите му да надхвърли границите, определени в неуспешната ядрена сделка, продължаващото натрупване на заплашителни способности на силите му в Сирия и Ирак, снабдяването му с усъвършенствани безпилотни самолети, ракети и други модерни оръжия за враждебни действия в Ирак, Сирия, Ливан, Йемен и Афганистан, както и постоянна заплаха и актове на агресията срещу Израел, нашите съюзници в Арабския залив и срещу американските личности и активи в Близкия изток, не са признаци за нация, търсеща мир".
Болтън описа икономическите санкции срещу Иран като "хапещи" и повтори, че на Иран никога няма да бъде разрешено да разработи ядрено оръжие.
Нетаняху твърди, че повишената агресия от Иран, е сериозен проблем за Израел, но похвали администрацията на Тръмп за последните обещания за увеличаване на натиска с думите: „Бях доволен, че президентът Тръмп обясни, че натискът ще продължи и ще се увеличи".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майкъл Пенс: Не сме убедени, че свалянето на дрона е било разрешено от на-високите нива

Майкъл Пенс: Не сме убедени, че свалянето на дрона е било разрешено от на-високите нива

23 Юни 2019 | 17:09 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вицепрезидентът Майк Пенс заяви в неделя, че САЩ все още се съмняват дали свалянето на на безпилотния летателен апарат на САЩ е било разрешено от ръководството на Иран, цитира думите на американския вицепрезидент американският вестник The Hill.
"Президентът ... се съмнява дали свалянето на нашия безпилотен самолет е било разрешено на най-високите нива", каза Пенс. "Не сме убедени, че е получено разрешение от най-високо ниво."
Според съобщенията президентът Тръмп е отменил удара по Иран в последните минути миналата седмица и обяви, че е решил, че ще бъде несъразмерно, като е разбрал, че това вероятно ще струва 150 живота.
"Той е президент, който винаги ще има предвид човешкият живот", каза Пенс в неделя. "Президентът разгледа потенциалната загуба на човешки живот и заключи, че не е пропорционално."
След информациите, че Тръмп е бил информиран за оценките на възможните жертви далеч по-рано в процеса, Пенс каза, че Тръмп „е получил оценки за възможните жертви и цяла гама от информация“, но че „в края на процеса имаше по-конкретни прогнози и той заключи, че това не е пропорционален отговор. "
Пенс отхвърли информацията, че се е присъединил към държавния секретар Майк Помпео и съветника по националната сигурност Джон Болтън в подкрепа на ударите, като каза, че „целият екип за национална сигурност около президента е осигурил най-широк спектър от възможности“.
Вицепрезидентът повтори забележките на Тръмп, направени в интервю, според които САЩ биха желали да се срещнат с ирански служители без предварителни условия, но че „няма да позволим на Иран да се сдобие с ядрено оръжие“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсантъ“: Русия нарече новият подход на САЩ към ядреното оръжие „опасен“

„Коммерсантъ“: Русия нарече новият подход на САЩ към ядреното оръжие „опасен“

23 Юни 2019 | 16:46 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия нарече новият подход на САЩ към ядреното оръжие „опасен“, цитира думите на заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков в интервю пред руския вестник “Коммерсантъ“.
Концепцията за ядрен удар, съдържащ се в новата доктрина за ядрените операции на Пентагона , за прекъсване на хода на конфликт с използването на конвенционални оръжия, разтревожи руските власти. "Ние вярваме, че аргументът, че ядрената война може да бъде ограничена, е много опасна практика, която дестабилизира международната ситуация и насърчава много страни да създават и натрупват ядрени оръжия", заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков. Съединените щати не само започват да въвеждат понятия, които предполагат възможността за победа в ядрена война, но и разработват средства с различна мощност, включително с изключително ниска мощност, която не трябва да бъде представяни иначе, освен като предназначени за използване на бойното поле. "
Новата доктрина за ядрените операции беше публикувана на 11 юни на уебсайта на Обединения комитет на началниците на щабовете на Съединените щати, след което бе заличена, но копието му бе запазено и повторно публикувано от Федерацията на американските учени (FAS).
През последните години Вашингтон обвини Москва в разработването сценарии за ограничен ядрен удар. Става дума за концепцията за използване на ограничен ядрен удар за де-ескалация или спиране на въоръжен конфликт с конвенционални средства. Москва категорично отрича съществуването на такива планове. От новата доктрина следва, че сега самият Вашингтон официално е възприел този подход.
Според Сергей Рябков, в случая с концепцията за ограничен ядрен удар, "първо към Русия дойде вълна от обвинения, че по някакъв начин сме преформатирали плановете си да използваме ядрени оръжия за използване в хипотетична ситуация на бойното поле". "Но накрая се оказва, че американската страна действа по този начин", казва той.
Дипломатът увери „Коммерсантъ“, че Русия „няма отклонения от доктриналната постановка, която строго фиксира два хипотетични сценария, при които използването на ядрени оръжия не е възможно и не може да има други сценарии.“
Изданието припомня, че, според военната доктрина на Руската федерация, Русия “си запазва правото да използва ядрени оръжия в отговор на използването на ядрени и други видове оръжия за масово унищожение срещу него и (или) нейните съюзници, както и в случай на агресия срещу Руската федерация, използвайки конвенционални оръжия, когато самото съществуване на държавата е застрашено."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Джон Болтън  предупреди Иран „да не бърка предпазливостта на САЩ със слабост“

АFP: Джон Болтън предупреди Иран „да не бърка предпазливостта на САЩ със слабост“

23 Юни 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън предупреди Техеран в неделя, че неправилно тълкува като "слабост" отмяната на президента Доналд Тръмп в последната минута на ответни удари срещу Иран, цитира думите му AFP.
"Нито Иран, нито който и да е друг враждебен актьор трябва да бърка предпазливостта и дискретността на САЩ със слабост", каза Болтън преди среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим.
"Никой не им е дал „ловен билет“ за Близкия изток", добави той, визирайки свалянето на американския разузнавателен дрон.
"Нашите военни са изградили позициите си и готови за атака", каза Болтън, след като Тръмп отмени планирана атака срещу Иран в отговор на иранските действия
Болтън, който се намира в Израел за предварително планирана тристранна среща с израелския и руския си колега Меир Бен-Шабат и Николай Патрушев, отбеляза, че "настоящите обстоятелства в региона правят разговорите още по-навременни".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Джон Болтън заяви, че Доналд Тръмп с нетърпение очаква срещата с Владимир Путин в Осака

ТАСС: Джон Болтън заяви, че Доналд Тръмп с нетърпение очаква срещата с Владимир Путин в Осака

23 Юни 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Ерусалим. Американският президент Доналд Тръмп очаква с нетърпение да се срещне с руския лидер Владимир Путин на срещата на високо равнище на Г-20 в Япония. Това съобщи съветникът на президента на САЩ за националната сигурност Джон Болтън в неделя на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху в Йерусалим, цитиран от TACC.
„Президентът Тръмп с нетърпение очаква да се срещне с президента Путин на предстоящата среща на върха на Г-20 в Осака, Япония“, каза Болтън, чийто видеоклип беше разпространен от канцеларията на правителството на еврейската държава.
Съветникът на президента на Съединените щати пристигна вчера в Йерусалим, за да участва в тристранна среща със секретаря на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев и ръководителя на израелския Съвет за национална сигурност Меир Бен-Шабат на 24 и 25 юни.
"Пристигнах тук за предварително планирана тристранна среща на съветниците по националната сигурност на Израел, Русия и САЩ. Сегашното развитие в региона прави още по-своевременен нашият разговор", каза Болтън. "Надявам се, че ще можем да поставим основите за преговори в Ерусалим през следващите няколко дни", добави той.
"Силните отношения на премиера Нетаняху с двамата президенти - Путин и Тръмп ... - увеличават шансовете за успех и по-голямо съгласуване по отношение на политиките на тези три големи страни по критични въпроси на сигурността", заяви съветникът на Белия дом.
Срещата на върха на лидерите на Г-20 ще се проведе в Осака (Япония) от 28 до 29 юни. Американският президент Доналд Тръмп в интервю за Fox News, което бе излъчено на 19 юни, каза, че ще се срещне в кулоарите на срещата с руския президент Владимир Путин и президента на Китай Си Дзинпин.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Британският заместник-външен министър ще посети Иран на 23 юни и ще призове за спешна деескалация

ТАСС: Британският заместник-външен министър ще посети Иран на 23 юни и ще призове за спешна деескалация

22 Юни 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският заместник-министър на външните работи Андрю Марисън ще посети Иран на 23 юни за "разговори на високо равнище с иранските лидери". Това се посочва в съобщение, разпространено в събота от Министерството на външните работи в Лондон, предава TACC.
"Марисън ще призове за спешна ескалация на ситуацията в региона и ще изрази безпокойство на Великобритания и международната общност относно регионалното поведение и заплахите на Иран да спре да се придържа към ядреното споразумение, към който Великобритания остава напълно ангажирана", се отбелязва в съобщението.
"В момент на засилено регионално напрежение и в изключително важно време за бъдеща ядрена сделка, това посещение ще бъде възможност за по-нататъшно открито, честно и конструктивно сътрудничество с иранското правителство", подчертава британският външен министър, добавяйки, че "Лондон продължава дипломатическия диалог с Иран".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Меркел призовава за мирно разрешаване на конфликта в Иран

FAZ: Меркел призовава за мирно разрешаване на конфликта в Иран

22 Юни 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел подкрепи мирно решение на кризата между САЩ и Иран, съобщава германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
От нейна гледна точка трябва да има политическо решение, каза политикът на ХДС. Въпросът със сигурност ще играе роля и в срещата на върха на Г-20 следващата седмица в Осака, Япония, поне в двустранните разговори. Предисторията на новото напрежение е свалянето на американски разузнавателен дрон от страна на Иран, припомня изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Иран предупреждава, че атака на САЩ ще има регионални последствия

AFP: Иран предупреждава, че атака на САЩ ще има регионални последствия

22 Юни 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Техеран. Иран предупреди САЩ, че всяка агресия срещу ислямската република ще има сериозни последствия за американските интереси в Близкия изток, предава AFP.
"Изстрелването на един куршум към Иран ще подпали интересите на Америка и нейните съюзници", заяви говорителят на генералния щаб на армията бригаден генерал Аболфазл Шекарчи за информационната агенция "Тасним".
"Днес ситуацията в региона е в полза на Иран. Ако врагът - особено Америка и нейните съюзници в региона - направят военната грешка да прострелят буревестното буре, на който лежат интересите на Америка, регионът ще бъде подпален", предупреди Шекарчи.
Президентът Доналд Тръмп заяви в петък, че САЩ са щели да атакуват Иран, но са се отказали в последната минута, тъй като планираната операция не би била "пропорционален" отговор на свалянето на безпилотен самолет от страна на Техеран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Washington Post: Въпреки твърдението на Тръмп: САЩ не са въвели нови санкции срещу Иран

The Washington Post: Въпреки твърдението на Тръмп: САЩ не са въвели нови санкции срещу Иран

22 Юни 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация не е въвела нови ограничителни мерки срещу Иран в отговор на свалянето на безпилотен самолет, въпреки съответните изявления на държавния глава Доналд Тръмп в социалната мрежа "Туитър", съобщава вестник The Washington Post.
По-рано Тръмп заяви, че в четвъртък вечерта САЩ са наложили нови едностранни санкции срещу Иран. Той обаче не поясни какви са те.
"Не бързам. Въоръжените ни сили са <...> готови да действат, [те] нямат абсолютно никой равен в света. Санкциите са хапещи, а снощи бяха добавени нови към тях", написа лидерът на Белия дом.
Като доказателство за липсата на нови санкции срещу Техеран изданието цитира министъра на финансите на САЩ, Стивън Мнучин, който заяви, че "нови мерки срещу Иран могат да бъдат разгледани, ако страната не положи усилия за борба с изпирането на пари и финансирането на тероризма". Той не каза нищо за ограничителни мерки в случай на ескалация на напрежението между страните, подчертава изданието.
Белият дом отказа да коментира ситуацията.
Това не е първото погрешно изявление на американския лидер относно ограничителните мерки на САЩ срещу други страни. На 22 март американският президент съобщи, че е разпоредил отмяна на допълнителните санкции срещу КНДР. Министерството на финансите на САЩ не направи никакви изявления относно санкциите срещу Пхенян този ден. На 23 март журналистът Джон Хътсън написа в "Туитър", че Тръмп всъщност е отменил въвеждането на все още необявени санкции срещу КНДР и не е отменил вече одобрените ограничения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Иран: Техеран е готов да се противопостави на всякакви заплахи от Вашингтон

МВнР на Иран: Техеран е готов да се противопостави на всякакви заплахи от Вашингтон

22 Юни 2019 | 11:23 | Агенция "Фокус"
Техеран. Коментирайки позицията на американския президент Доналд Тръмп, говорителят на иранското външно министерство Абас Мусави, заяви, че Техеран е готов да се противопостави на всяка форма на агресия и заплахи от САЩ за нарушаването на териториалната цялост на страната, предава TACC.
"Независимо от решението, което те (американски официални лица) вземат, няма да позволим териториалната цялост на Ислямската република [Иран] да бъде нарушена. Нашите решения не зависят от техните и ние ще се противопоставим на всяка агресия", добави Мусави.
В четвъртък "Ню Йорк таймс" съобщи, цитирайки източници в американската администрация, че Тръмп е дал съгласие да атакува Иран, след като въоръжените сили на страната свалиха американски безпилотен самолет. По-късно той е отменил решението.
Корпусът на иранската ислямска революционна гвардия съобщи по-рано тази седмица, че е свалил американски безпилотен самолет в небето над провинция Хормозган в Южен Иран. Представителят на Централното командване на американските въоръжени сили (CENTCOM), Бил Урбан, обяви, че апаратът е бил свален в международното въздушно пространство над Ормузкия пролив.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп: Не искам война с Иран

Доналд Тръмп: Не искам война с Иран

22 Юни 2019 | 08:47 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Президентът на САЩ Доналд Тръмп не иска да започва война с Иран, която ще доведе до невиждани разрушения. Американският лидер каза това в интервю пред телевизия NBC, предава ТАСС.
„Не се стремя към война (с Иран) и ако тя се случи, ще има разрушения, каквито още никой не е виждал“, отбеляза американският лидер. „Не се стремя към това“, повтори той.
Тръмп заяви още, че САЩ не поставят никакви условия за започване на преговори с Иран, пише NBC.
„Те (иранците) не трябва да имат ядрено оръжие“, подчерта президентът. „Ако искат да говорят за това, добре. В обратния случай няма да мине много време и ще потънат в условията на пропадане на икономиката им“, поясни той.
По-рано бе публикуван фрагмент от интервюто на Тръмп пред NBC, в което американският лидер констатира, че е отменил нанасянето на удари по Иран малко, преди военните самолети на САЩ да се вдигнат във въздуха. Както увери президентът, той е взел това решение, когато го уведомили, че в резултат от военната операция ще загинат около 150 иранци. Пълното интервю ще излезе в ефир на 24 юни.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Sabah: Американският президент Доналд Тръмп изпраща Джон Болтън на посещение в Израел, за да обсъжда „регионалната сигурност“

Daily Sabah: Американският президент Доналд Тръмп изпраща Джон Болтън на посещение в Израел, за да обсъжда „регионалната сигурност“

21 Юни 2019 | 22:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съветникът по националната сигурност на американския президент - Джон Болтън, ще замине за Израел в края на седмицата, за да проведе „разговори по регионалната сигурност“ с официални руски и израелски представители. Това става ясно от изявление на Белия дом във връзка с напрежението с Иран, съобщава турският ежедневник Daily Sabah.
Болтън ще се срещне в неделя с израелския премиер Бенямин Натаняху и ще проведе преговори със своите израелски и руски колеги, Мейр Бен-Шабат и Николай Патрушев, се разбира от изявление на говорителя на Съвета за национална сигурност Гарет Маркиз. Болтън ще се срещне и с представители от израелската национална сигурност и ядрената енергетика.
Визитата на Болтън предшества ръководената от САЩ конференция в Бахрейн, която ще се проведе във вторник и сряда във връзка с предложения от предстоящия мирен план, касаещи палестинската икономика.
Съобщението идва след свалянето от Иран на американския военен безпилотен самолет, който бил на разузнавателна мисия над негова територия, но според Вашингтон самолетът е поразен в международно въздушно пространство и „атаката срещу него не е била провокирана“.
Относно инцидента американския президент написа по-късно в социалната мрежа „Туитър“: „Иран направи голяма грешка!“.
Това е последният от поредицата инциденти в и около стратегическия Омрузки пролив, които доведоха до напрежение в района. САЩ обвиняват Иран за атаките срещу местното корабоплаване, включително и за нападенията срещу двата танкера през миналата седмица. Към това може да се добави заплахата от страна на Иран да спре спазването на някои ограничения по своята ядрена програма в следствие на едностранното оттегляне на САЩ от ядреното споразумението от 2015 г. между Техеран и световните сили.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тръмп и саудитският престолонаследник са обсъдили иранската „заплаха“

AFP: Тръмп и саудитският престолонаследник са обсъдили иранската „заплаха“

21 Юни 2019 | 21:58 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп и престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман са обсъдили заплахата от Иран, предава AFP, като се позовава на изявление от Белия дом.
„Двамата лидери обсъдиха решаващата роля на Саудитска Арабия за осигуряване на стабилност в Близкия изток и на световния петролен пазар. Те също така обсъдиха заплахата от ескалиращото поведение на иранския режим", се казва в изявление на Белия дом.
Призивът на Тръмп към близкия му, но спорен съюзник дойде скоро след като американският президент призна, че „не бърза" да атакува Иран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.