НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

За ратификация е предложено Рамковото споразумение за промишленото сътрудничество  F-16 блок 70

За ратификация е предложено Рамковото споразумение за промишленото сътрудничество F-16 блок 70

17 Юли 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Правителството на Република България прие Решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на Рамково споразумение между Министерството на икономиката на Република България и Lockheed Martin Global INC относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
С него се създават необходимите условия за изпълнение на приетия от Народното събрание актуализиран Проект за инвестиционен разход (ПИР) „Придобиване на нов тип боен самолет“ и заложеното изискване за осъществяване на индустриално сътрудничество във връзка с изпълнение на проекта.
По време на разговорите Министерството на икономиката изрази очаквания да бъде спазен балансът между двете страни на договора - придобиването на отбранителни способности и принос за повишаване на конкурентоспособността на индустрията. Акцент бе поставен върху намерението базовите способности да бъдат надградени, така че да се създадат възможности за регионално сътрудничество.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Цонков, БСП: Управляващите очевидно се провалиха в преговорите за F-16

Николай Цонков, БСП: Управляващите очевидно се провалиха в преговорите за F-16

17 Юли 2019 | 09:32 | Агенция "Фокус"
София. БСП няма да подкрепи ратификацията на 4-те договора за закупуване на самолетите F-16 и актуализацията на държавния бюджет. Управляващите очевидно се провалиха в преговорите. Това заяви пред Канал 3 народният представител от ПГ на "БСП за България" Николай Цонков, съобщиха от пресцентъра на БСП. Като основни причини на левицата да не подкрепи тези решения социалистът посочи - много се увеличава разходът от БВП за отбрана и става около 3%; не е ясно какво ще бъде индустриалното сътрудничество; важно е трите модернизационни проекта да се развиват и реализират едновременно; притеснителната цена за придобиване на тези 8 бойни самолета и начина на плащане. Той обясни, че БСП е изложила всички тези свои притеснения миналата година, когато е подкрепила актуализирания проект за инвестиционен разход за придобиване на нов тип боен самолет. "Тогава казахме, че за нас е най-важно тази сума, която ще се плати, да не тежи на бюджета, да не засяга важни сектори от българската икономика и финанси като здравеопазване, образование, социални дейности", обясни депутатът и допълни, че за съжаление сега това ще се случи. Според него с актуализацията на държавния бюджет - от 0,5% дефицитът скача на 2% и парите, които се отделят за самолетите, близо 2,2 млрд, лв., се взимат от общините, от здравеопазването, от образованието. "Ние сме твърдо за модернизация на българската армия, на която всички политици сме длъжници, защото се забавиха изключително много всички модернизационни проекти. Това обаче трябва да става разумно, от гледна точка на ограниченията, в които живеем и ограниченията на бюджета на България", заяви той.
Николай Цонков наблегна, че по време на преговорите не са постигнати основни са страната ни неща. "Важно беше да имаме разсрочена схема на плащане, за да могат в близките 4-5 години да се случат модернизациите на всички видове въоръжени сили. Важно бе и да не повишаваме толкова рязко разхода от БВП за отбрана, защото това може да се отрази и на заплатите на военнослужещите, и на условията им на труд", поясни той. Народният представител заяви, че не е ясно и какви други задължения ще поеме бюджетът на Министерство на отбраната. Той подчерта, че има притеснителна информация, че пакетът на въоръжение на самолетите, който ще получим, не е пълният. "Има промяна в преговорите и финалните договори от проекта за инвестиционен разход, който беше одобрен от НС - със 700 млн. лв. повече", коментира той. Цонков подчерта, че изтребителят, който ще получим не е многоцелеви, какъвто сме искали, за да заменим и МИГ и СУ-25 и не е ясно каква ще бъде сумата за инфраструктура за тези самолети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси ще разгледат рамковото споразумение за закупуване на F-16 блок 70

Комисията по отбрана и Комисията по бюджет и финанси ще разгледат рамковото споразумение за закупуване на F-16 блок 70

17 Юли 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
София. Комисията по отбрана ще разгледа рамковото споразумение за закупуване на F-16 блок 70. Това предвижда програмата за работа на Комисията. Заседанието е предвидено за 14.30 часа. Дневният ред на Комисията предвижда ратификация на споразумението. След това Комисията ще се занимае с актуализацията на Закона за държавния бюджет, където сделката за самолетите е отразена.
В понеделник Министерски съвет увеличи размера на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2.1 млрд. лева, след като преди дни одобри сделката за закупуване на нови 8 бойни изтребили от САЩ. Самолетите са многофункционални, 6 от тях са едноместни, а 2 - двуместни. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Същият дневен ред е предвиден и за Комисията по бюджет и финанси. Бюджетна комисия ще заседава в 14.15 часа.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще предложи на парламента договор за ратификация на споразумението за закупуване на F-16

Правителството ще предложи на парламента договор за ратификация на споразумението за закупуване на F-16

17 Юли 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет ще предложи договор на Народното събрание за ратификация на рамково споразумение между Министерството на икономиката и Lockheed Martin Global Inc относно програма за промишлено сътрудничество F-16 блок 70. Това е заложено в първа точка от дневния ред на редовното правителствено заседание. В понеделник Министерски съвет увеличи размера на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева, след като преди дни одобри сделката за закупуване на нови 8 бойни изтребили от САЩ. Самолетите са многофункционални, 6 от тях са едноместни, а 2 двуместни. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г.
Министрите ще гласуват относно възобновяването на Централния епизоотичен център към Министерски съвет. Такъв беше създаден през 2018 г., когато за първи път у беше потвърдена положителна проба на болестта африканска чума по свинете. Огнища до момента са установени в областите Плевен, Бургас, Велико Търново, Русе, Враца, Добрич и Силистра
Кабинетът ще разгледа и план за 2019 г., за изпълнението на актуализирана Национална стратегия за демографското развитие на населението в страната (2012-2030)г.
Правителството ще разгледа и постановления за отпускане на допълнителни средства за общините и съдебната власт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Единственото оригинално нещо в сделката за новите бойни самолети е, че си купуваме „невидими“ самолети, защото никой не ги е видял - такъв самолет няма

Румен Петков, АБВ: Единственото оригинално нещо в сделката за новите бойни самолети е, че си купуваме „невидими“ самолети, защото никой не ги е видял - такъв самолет няма

16 Юли 2019 | 16:47 | Агенция "Фокус"
Шумен. Единственото оригинално нещо в сделката за новите бойни самолети е, че си купуваме „невидими“ самолети, защото никой не ги е видял - такъв самолет няма. Успокояващо донякъде е, че още го няма и заводът, който ще ги произвежда. Това заяви председателят на ПП АБВ Румен Петков по време на пресконференция в Шумен, във връзка със сделката за F-16, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен.
„Ние ще ги платим сега и веднага, но ще почнат да ни ги докарват в 2023 година. Казвам, че няма да стане през 2013 година, защото преди нас са Бахрейн и редица други държави, на много по-евтина цена. Казвам, че правителството са шайка нескопосани лъжци, защото казвайки, че сделката е 2 милиарда и 200 милиона, те услужливо изпускат ДДС-то, което е 440 милиона лева, т. е., сделката е 2 милиарда и 460 милиона лева. Не знам защо трябва да лъжат, или може би се държат естествено. Купуваме си най-скъпите прахосмукачки в света, за които българските летища не са пригодени. Купуваме ги при позорна процедура, загърбвайки европейките си партньори, поемаме ангажимент, че ще плащаме много тежки мита за внос на всички резервни части отсега нататък, вместо да станем част от европейската отбранителна система и модернизацията на европейските военно въздушни сили“, заяви Румен Петков.
По думите му това е най-голямото престъпление, което е правено през всичките години към българската военщина. „И да излезе министърът на отбраната, и да каже, че ще ни опростят 60 милиона долара. Много трябва да си се разделил с реалността, за да ти хрумне да излезеш и да обясниш, че това е страхотен резултат от преговорния процес. Продължавам да настоявам поименно да бъдат назовани тези експерти на Военновъздушните сили, които са дали предложението за F-16. Обществото трябва да знае кой летец е казал, че това са най-добрите, нужни на България самолети. Само че, вече няколко месеца няма ни един летец, който да го е казал“, коментира още Румен Петков.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството отпусна средства за закупуване на 8 нови изтребители F-16 (ОБЗОР)

Правителството отпусна средства за закупуване на 8 нови изтребители F-16 (ОБЗОР)

16 Юли 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
На извънредно заседание в понеделник правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили. С това решение правителството увеличи размера на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева, след като преди дни одобри сделката за закупуване на 8 нови бойни самолети F-16 блок 70. Тогава кабинетът прие доклад, подписан от 4-ма министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.
С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година. Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева. Правителството ще предложи на Народното събрание ратифициране на международния договор за придобиване на новите изтребители.
Пред журналисти заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов увери, че в сделката няма скрити разходи. „Бюджетът се актуализира с 1.256 млрд. долара в разходната част. Ако има положително решение на Американския конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания“, поясни той. Запрянов изрази надежда до края на годината да бъде сключен договор за закупуване на два многофункционални кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната, като плащането по тях да започне от 1 януари 2020 г.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанас Запрянов: Надявам се до края на годината да бъде сключен договорът за закупуване на два кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната

Зам.-министър Атанас Запрянов: Надявам се до края на годината да бъде сключен договорът за закупуване на два кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната

15 Юли 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Надяваме се до края на годината да бъде сключен договорът за закупуване на два кораба за модернизацията на Военноморските сили на страната. Това каза на брифинг в Министерски съвет заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов след правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Зам.-министър Запрянов коментира и проектът за модернизацията на Военноморските сили на страната, с който се предвижда закупуване на два многофункционални кораба. „Ние ще продължим договорите за корабите и бойните машини и ще започнем плащането от 1 януари 2020 г.“, отбеляза той. Попитан дали е възможно да бъдат сключени до края на годината, той отговори: „Надявам се за корабите да бъдат сключени. Там проектът е в много напреднала фаза и съм оптимист. За бойните машини е малко проблематично, тъй като още се работи по спецификацията и изискванията“, поясни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Атанас Запрянов: Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16

Зам.-министър Атанас Запрянов: Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16

15 Юли 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет стартира процедура за ратификация на договорите за закупуване на F-16. Това каза на брифинг в Министерски съвет заместник - министърът на отбраната Атанас Запрянов след правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да обявя, че по предложение на министъра на отбраната днес на извънредно заседание Министерски съвет прие подписаните от него съгласно дадения му мандат четири договора за доставка на пакет многоцелеви изтребител F-16 блок 70 със съответното въоръжение и системи за управление и с това Министерски съвет стартира процедурата по ратификация на договорите“, отбеляза зам.-министър Запрянов. „Предстои договорите да бъдат изпратени в Народното събрание и да бъде организирано тяхното разглеждане в експертните комисии и след това приемане в зала“, посочи той. "Няма скрити разходи в сделката за закупуване на F-16", увери заместник - министърът. „За да се извърши ратификацията на договорите трябва да бъдат осигурени бюджетни средства и това налага промяна и актуализация на бюджета за 2019 г. Тези пари да бъдат прехвърлени на Министерството на отбраната“, посочи той, като уточни, че това се прави, защото бенефициент на договора е Министерството на отбраната, а средствата се управляват от министъра на отбраната и министъра на финансите. „Бюджетът се актуализира с 1.256 млрд. долара в разходната част“, поясни той. ”Ако има положително решение на Американския конгрес, договорът е гъвкав и позволява в хода на неговото изпълнение да бъдат добавени допълнителни наши изисквания“, поясни той.
„Скрити разходи в сделката няма. Те са такива каквито са“, заяви още зам.-министърът на отбраната.
Агенция „Фокус“ припомня: Преди дни правителството одобри сделката за придобиване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. Кабинетът прие доклад, подписан от 4-ма министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване. Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.

Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кабинетът предложи за ратификация от Народното събрание договорите за придобиването на нов тип бойни самолети

Кабинетът предложи за ратификация от Народното събрание договорите за придобиването на нов тип бойни самолети

15 Юли 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Правителството прие решение за предложение до Народното събрание за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB, „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“ (F-16 Block 70 aircraft and associated support), международен договор (LOA) BU-D-AAA, „Боеприпаси в подкрепа на F-16” (Munitions in support of the F-16), международен договор (LOA) BU- P-AAD, „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“ (Sidewinder AIM 9Х Block II Missiles, associated material and services) и международен договор (LOA) BU-P-LAR, „Многофункционална система за разпределение на информация - Съвместна тактическа радиосистема (MIDS JTRS) (5) и свързана с нея поддръжка и оборудване“ (Multifunctional Information Distribution System Joint Tactical Radio System (MIDS JTRS) (5) and related support and equipment). Това съобщиха от правителствената информационна служба.
Тези договори бяха подписани на 11 юли 2019 г. от българска страна въз основа на Решение на Министерския съвет № 398 от 10 юли 2019 г. С тях се договаря доставката от Правителството на САЩ за българските въоръжени сили на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното оборудване и въоръжение в изпълнение на Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 6 от 18.01.2019 г.) за започване на преговорен процес по придобиване на нов тип боен самолет и в изпълнение на Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“, приет с Решение на Народното събрание (ДВ, бр. 51 от 2018 г.).
След влизане в сила на закона за ратификация на договорите от Народното събрание, МВнР ще уведоми насрещната страна за изпълнение на националните процедури за това.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството одобри актуализацията на бюджета за закупуването на изтребители F-16

Правителството одобри актуализацията на бюджета за закупуването на изтребители F-16

15 Юли 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. Със свое решение правителството одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 година. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
В изпълнение на Решение на Народното събрание от 16 януари 2019 г. и създадения със заповед на министър-председателя екип за общ контрол и финализиране на преговорите с правителството на Съединените американски щати, бяха проведени преговори по отделните области на доставката на самолетите и на свързаното оборудване, документация и услуги, и индустриално сътрудничество. На база на проведените преговори официално беше представено предложение за сключване на четири отделни договора между Република България и правителството на САЩ за придобиването на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал, които подлежат на ратифициране от Народното събрание.
Съществен момент във финансовия модел на тези договори е начинът на плащане, който предвижда определената цена (стойност - estimated cost) да се депозира изцяло в кратък срок след тяхното подписване по сметка на федералното правителство. Депозираните средства ще се използват от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността за извършване на плащания в хода на изпълнението на договорите. Условията на програмата на САЩ за чуждестранни продажби за военни цели (FMS) дават възможност, след превеждане от Министерството на отбраната по сметка на правителството на САЩ на сумите за изпълнение на договорите за придобиване на нов тип боен самолет, част от тях да се депозират и инвестират чрез банкови и инвестиционни сметки във Федералната резервна банка на Ню Йорк за осигуряване на доходност от тези средства в полза на българската държава. Процесът на откриване на сметките и прехвърлянето на средства отнема обичайно около 6 месеца. Реализирането на тази възможност изисква сключване на споразумение между Министерството на отбраната, Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността и Федералната резервна банка на Ню Йорк, като в него може да участва Българската народна банка като агент на държавата. Размерът на средствата, които биха могли да се прехвърлят по този начин, ще се определи от Агенцията на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната и сигурността (DSCA), като по сметката на федералното правителство следва да се поддържат средства за покриване на текущи разплащания на агенцията по проекта за 90 дни. Стандартно средствата се инвестират в овърнайт депозити и нискорискови краткосрочни федерални съкровищни бонове (treasury bills) с различна срочност.
Този финансов модел за реализиране на проекта за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“ изисква осигуряването на допълнителни разходи над одобрените от Народното събрание със Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г., което налага изготвянето и предлагането на законопроект за неговото изменение и допълнение и се предлага да се увеличи размерът на разходите по бюджета на Министерството на отбраната за 2019 г. с 2,1 млрд. лева.
С разчетите към законопроекта не се предвижда промяна на ограничението за нов държавен дълг и одобрените бюджетни ограничители за 2019 г. остават непроменени по отношение на максималния размер на държавния дълг към 31 декември 2019 г. и максималния размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет през 2019 година.
Същевременно със законопроекта се предлага и намаление на разходи по държавния бюджет. Предвидено е планираните в разчетите към ЗДБРБ за 2019 г. средства в общ размер на 271 млн. лв. за реализиране на други проекти за модернизация на Българската армия да не бъдат разходвани през настоящата година.
Отчитайки нетното увеличение на разходите по държавния бюджет в размер на 1,829 млрд. лв. в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г. се предвижда увеличение на дефицита по държавния бюджет с 1,829 млрд. лв. до 2,228 млрд. лева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Правителството ще актуализира бюджета заради закупуването на 8 нови американски изтребители F-16

Правителството ще актуализира бюджета заради закупуването на 8 нови американски изтребители F-16

15 Юли 2019 | 07:19 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет ще проведе извънредно заседание, на което ще бъде разгледано одобряване на законопроект за изменение и допълнение на Закона за държавния бюджет за 2019 г. Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на страната, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.
Преди дни правителството одобри сделката за придобиване на 8 нови американски изтребители F-16 блок 70 за 1,256 млрд. долара. Кабинетът прие доклад, подписан от 4-ма министри, и даде мандат на министъра на отбраната да подпише четири договора. Единият договор е за самолет F-16 блок 70 с допълнително оборудване, включително учебни съоръжения и обучение; вторият договор касае бойни припаси за самолета; третият – ракетите „въздух-въздух“ и последният е за доставката на система за визуализация наблюдение и управление. В рамките на 4 документа ще бъдат изпълнени всички изисквания по доставянето на пакет на система F-16 блок 70 с необходимото оборудване за обучение и въоръжение. Самолетите са многофункционални, като 6 от тях са едноместни, а 2 са двуместни. В цената е включено и наземното оборудване.
Физическата доставка на техниката се очаква да бъде през 2023 г. Плащането ще се осъществи накуп.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.