НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:54


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на Банкя Рангел Марков: Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична

Кметът на Банкя Рангел Марков: Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична

15 Юли 2019 | 13:19 | Агенция "Фокус"
София. Минералната баня в града се възстановява на 100% автентична. Това каза кметът на Банкя Рангел Марков, който присъства на проверката на минералната баня в града, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той поздрави своите съграждани за празника на минералната вода, здравето и дълголетието. "В рамките на тази седмица сме подготвили една изключително богата културна програма, която всеки един човек може да дойде и да види", каза Марков. Той коментира също и използването на минералната вода в банята в Банкя. "Това е един енергиен център, в който след като водата попадне през двата лечебни басейна - те са направени с цел балнеология, след което водата влиза в този център и по този начин чрез използване на тази енергия ще се отоплява, а през лятото изстудява цялата сграда на банята", обясни кметът как ще работи банята той. Рангел Марков допълни, че проектът е съгласуван с Института за паметници на културата и техните предписания се изпълняват на 100%. "Фасадите 100% се възстановяват автентични, фоайето също, дървените съблекални половината са с автентичния цвят на дървото, двата басейна също 100% се възстановяват, подовете, където може да се реставрира със старите плочки, а където не могат, се поръчват същите във фабриката, в която са произведени преди повече от 100 години", допълни кметът на Банкя. Той добави още, че проектът се движи в заложените предварително срокове. "Май месец догодина банята трябва да бъде готова", заяви Марков. Той отбеляза, че сега предстои важната задача да бъде подготвено стопанисването на сградата. "Имаме няколко варианта за стопанисване, които възложихме на консултант-експерт да ги разработи. Това са 5 възможни варианта и тепърва ще ги коментираме, за да може да вземем най-правилното решение как да бъде стопанисвана банята", допълни той. Рангел Марков каза, че работят на базата на опита, който са придобили в Европа."Те имат по един басейн, в който може да се плува. Тук пространството позволява това нещо - да бъде изграден 25-метров басейн. За това нещо могат да се привлекат външни инвестиции", добави Рангел Марков. Кметът каза и, че има паркинг към самата баня, който е с около 15 места, но пък се разполага с обществено пространство до банята, където могат да бъдат организирани повече възможности за паркиране.
Надежда ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът Йорданка Фандъкова: Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София

Кметът Йорданка Фандъкова: Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София

15 Юли 2019 | 12:47 | Агенция "Фокус"
София. Тази година инвестираме над 20 млн. лв. в използването на минералните води на София за хората. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова след проверка на работата по възстановяване на сградата на минералната баня в Банкя, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Сградата е построена през 1911 г., а сега Столична община инвестира 8 милиона лева за реставрацията и. Проектът стартира на 2 ноември 2018 г. "Видяхме, че строителните дейности са в график. Очакваме следващата година по това време вече банята в Банкя да заработи", каза Фандъкова. Тя коментира и финансовата страна на банята. "Тази година възраждаме знакови обекти. Може би най-знаковият от тях е обектът в Банкя - над 8 млн. лв. е инвестицията в този обект", добави Йорданка Фандъкова. Тя каза още, че стратегията на Столична община е водата да се използва максимално. "Освен за балнеолечение, за спа-процедури, за басейните и всички останали дейности, които ще има в банята и ще се възстановят. Като вторично използване на минералната вода, цялата сграда ще се отоплява с минерална вода", заяви Фандъкова. Тя изказа своите благодарности на кмета на Банкя Рангел Марков за това, че следи отблизо просеца на реставрация на минералната баня. "Работата е много прецизна, защото всеки архитектурен детайл трябва да бъде реставриран така, както е бил, наблюдава се от специалисти. Благодаря на всички, които работят", допълни тя. А относно стратегията за използване на минералните води на София Фандъкова каза, че в момента работят по два големи обекта. "Обявихме процедурата за избор на изпълнител за възстановяването на банята в "Овча купел". Другият голям обект е новият аквапарк парк "Възраждане", отбеляза още тя. Фандъкова допълни, че минералните символи стоят на герба на София като символ на града и честити празника на жителите на Банкя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.