НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:47


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Албанците от сръбската Прешевска долина: Искаме обединение с Косово

Албанците от сръбската Прешевска долина: Искаме обединение с Косово

25 Ноември 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Прешево. Рагми Мустафа, лидер на Албанската демократическа партия в Прешево и бивш кмет на сръбския град, заяви, че ще представи искане за изпълнение на референдума от 22 март 1992 година за обединение с Косово на конференцията „Ролята на Албания в защитата на албанските интереси в Западните Балкани“, организирана от действащия външен министър в Тирана Гент Цакай, предава обществената „Радио и телевизия Косово“.

„Наскоро видяхме интересни промени в албанската политика на Република Косово и конкретно отхвърляне на искане от Албания заради страх, че Сърбия може да поиска нещо от Косово“, посочи той, като добави, че правата, които Белград иска за косовските сърби с международни гаранции, трябва да бъдат дадени и на албанците в Прешевската долина.

„Албанците от Прешевската долина са в изключитено тежка позиция в реализирането на правата им, както и заради непосилната икономическа ситуация“, обясни още Мустафа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на Оливер Иванович

Zeri (Косово): До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на Оливер Иванович

19 Ноември 2019 | 10:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. До края на месеца ще бъдат повдигнати обвинения срещу заподозрените за убийството на лидера на една от сърбските партии в Косово - Оливер Иванович, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Миналия месец косовската полиция арестува още едно лице в Северна Митровица във връзка със случая „Иванович", Раде Басара, полицейски служител. Началникът на операциите в Регионалната дирекция на косовската полиция успя да избяга в Черна гора. Към настоящия момент има седмина заподозрени за убийството, което шокира не само Северно Косово, но и цяла Сърбия. Сред тях са Неделко Спасоевич, Марко Рошич, Драгиша Маркович, Милан Радоичич и Силвана Арсович. Веднага след убийството Министерството на правосъдието прие искане от сръбския министър на правосъдието Нела Кубурович за участието на Белград в разследването.
По-рано в интервю за черногорския вестник „Победа“ кандидатът за министър-председател Албин Курти поиска Сърбия да предаде Милан Радойчич, основният заподозрян в организацията на убийството на Оливер Иванович. „Убийството трябва да бъде изяснено, всички заподозрени и свидетели да бъдат разпитани, но Сърбия също трябва да предаде на Косово Милан Радоичич, един от основните заподозрени по случая. Известно е на кого е попречил Оливер Иванович и кой го ликвидира“, заяви Курти.
В медийна реакция партията на Иванович – „Свобода, демокрация, справедливост“ заяви, че албанците са излъгали за него без никакви аргументи. „Възмутени сме и ядосани на лъжата за престъпните действия на Иванович по време на войната. Такива изявления направи и потенциалният кандидат за премиер Албин Курти. Убийството на Иванович е от политически характер, убийците и тези, които са наредили убийството му, трябва да бъдат изправени пред съд“, се казва в съобщението на партията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Албанския национален съвет в Сърбия: Идеята за съединение на Прешевската долина с Косово не е мъртва

Председателят на Албанския национален съвет в Сърбия: Идеята за съединение на Прешевската долина с Косово не е мъртва

31 Октомври 2019 | 10:20 | Агенция "Фокус"
Прешево. Председателят на Националния съвет на албанците в намиращата се в Южна Сърбия Прешевска долина Регми Мустафа заяви, че очаква оглавеното от Албин Курти ново правителство на Косово да се заеме приоритетно с темата за правата на албанците в сръбския регион и подчерта, че на диалога Белград-Прищина трябва да се обсъжда темата за Прешевската долина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Мустафа подчерта, че „идеята за съединението на Прешевската долина с Косово не е мъртва“ и повтори, че това е най-доброто решение за областта.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Албанците от Прешевската долина настояват за реципрочни права с косовските сърби

Epoka e Re (Косово): Албанците от Прешевската долина настояват за реципрочни права с косовските сърби

30 Октомври 2019 | 10:28 | Агенция "Фокус"
Буяновац. Шаип Камбери, кмет на сръбската община Буяновац, заяви пред Радио „Свободна Европа“, че веднага след формирането на новото правителство в Косово, представители на Прешевската долина ще поискат среща с новия премиер, за да представят искането си и да го информират за проблемите на албанската община в този регион, пише прищинският ежедневник Epoka e Re.
По неговите думи Албин Курти, който се очаква да стане следващият министър-председател на Косово, е обещал промяна на ситуацията в Долината. „Очакваме новото правителство да е много по-активно в конкретната помощ за Прешевската долина, защото в момента сме изправени пред една от най-трудните ситуации в историята ни. Масовото изселване на хора заради множеството политически и икономически проблеми отслабва националното ядро. Крайно време е официални Прищина и Тирана да разберат това и да приемат конкретни проекти за директна помощ за Прешевската долина“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Матю Палмър е назначен за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

„Плюс Инфо“ (Македония): Матю Палмър е назначен за специален пратеник на САЩ за Западните Балкани

31 Август 2019 | 19:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър е новият специален пратеник на САЩ за Балканите, съобщи Държавният департамент, цитиран от македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Палмър ще участва в стратегическия форум в Блед (Словения) на 1 септември и ще представлява САЩ на четворните срещи в Брюксел и Подгорица.
"Палмър ще ръководи нашите усилия за засилване на дипломатическата активност на САЩ в подкрепа на мира, стабилността и напредъка на региона и ще се съсредоточи върху интеграцията на държавите от Западните Балкани в западните институции", се казва в съобщение на Държавния департамент.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне новости“ (Сърбия): Джон Болтън форсира разделяне на Косово?

„Вечерне новости“ (Сърбия): Джон Болтън форсира разделяне на Косово?

14 Август 2019 | 11:26 | Агенция "Фокус"
Белград. Част от американската администрация и по-точно хора от най-близкото обкръжение на президента Доналд Тръмп се опитват да върнат в играта размяната на територии като възможно решение на косовския въпрос, съобщава белградският ежедневник „Вечерне новости“, като се позовава на свои неназовани източници от дипломатическите кръгове.
Както съобщават добре информираните събеседници на вестника, за такова окончателно разрешаване на дългогодишния конфликт се обявява един от най-близките сътрудници на президента на АСЩ – неговият съветник по национална сигурност Джон Болтън.
Също така, той на няколко пъти прави изказвания за политиката на Вашингтон спрямо косовския въпрос и обяви, че САЩ „няма да се включат в диалога между Сърбия и Косово за размяна на територии, но и не изключват корекция на границите“.
Заради това той бе подложен на критики от някои политически кръгове в САЩ, като най-голямата пречка за Америка да заложи на картата на разделението или коригирането на границите в продължение на диалога е персоналът, оставен в Държавния департамент от „династията Клинтън“.
Във вторник членът на Съвета за външни работи на САЩ и професорът от университета Джорджтаун Чарлз Капкан също заяви, че смята, че обменът на територии трябва да остане на масата за преговори:
„Не мисля, че отделянето на Косово от Сърбия беше политически или морално неудобно, защото тогава също границите бяха прекарани по етническите линии. Ако присъдиняването на Северно Косово ще позволи на сръбското правителство и народа да запазят достойнството си и това ще е достатъчно, за да признаят независимостта на Косово – мисля, че това трябва да бъде направено, защото това предложение поставя поне още един вариант на масата за излизане от задънената улица“, оцени Капчан пред Радио „Свободна Европа“.
Професорът, който е на високо място в администрациите на Бил Клинтън и Барак Обама, смята, че САЩ могат да се включат по-директно в диалога за постигане на споразумение, ако „Прищина отмени митата, а Вучич и Тачи отново седнат на масата за преговори“. Той припомня, че в някои моменти по време на тези разговори е имало признаци на напредък, най-вече размяната на територии чрез присъединяване на част от Северно Косово към Сърбия в замяна на част от Прешевската долина. Тази идея обаче беше подтисната отчасти заради противопоставяне от страна на косовския премиер Рамуш Харадинай, след това Германия и други европейски центрове.
„Фактът, че Болтън в един момент изрази потенциална подкрепа за териториалния обмен, подсказва, че той може да се замеси лично, ако обстоятелствата го изискват“, каза Капчан.
Сръбският президент Александър Вучич заяви във вторник, че въпреки че в момента няма преговори с Прищина, все още има натиск по отношение на Косово:
„Никой не се пита как осигурихме стоките в магазините в Северно Косово. Не си задават въпроса, кои са тези хора и как са работили за това ден и нощ, не се пита колко енергия, усилия и работа са необходими ежедневно, за да помогнем на нашия народ в Косово и Метохия“.
Държавният глава подчерта също, че за решаването на косовския въпрос са необходими много усилия и труд, както и че част от обществеността в Сърбия налага тази тема, за да предизвика изборни условия в Сърбия, а вота идва чак след осем месеца.

Република Сръбска е пречка

Възможна пречка за идеята за демаркация, според Капчан, може да бъде - Република Сръбска - тоест нови искания за промяна на границите в региона:
„В случая с БиХ сецесията на Сръбска би имала дестабилизиращ ефект. Следователно международната общност трябва категорично да се противопостави на този вариант“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Хашим Тачи преднамерено отлага насрочването на избори

„Зери“ (Косово): Хашим Тачи преднамерено отлага насрочването на избори

25 Юли 2019 | 12:37 | Агенция "Фокус"
Прищина. Политически анализатори коментираха пред прищинския ежедневник „Зери“, че президентът на Косово Хашим Тачи преднамерено отлага решението си за насрочване на нови избори и не е предприел необходимите стъпки да се консултира с политическите партии след оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател.
Анализаторите твърдят, че все още не е ясно дали ще бъде назначено ново правителство без да се отива на предсрочни избори, вариантът, който според тях се предвижда в Конституцията на Косово, или ще бъдат насрочени нови избори. Все пак те смятат, че втората опция е по-вероятна, предвид това, че шансовете коалиционните партньори да се съгласят за кандидат, който да замени Харадинай, са много малки.
Изданието припомня, че всички политически партии казват, че подкрепят идеята за предсрочни избори, но заместник-председателят на най-голямата фракция в страната – Демократическата партия на Косово (ПДК), Шавит Халити изрази мнение, че провеждането на предсрочен вот никога не е донесло нищо добро на страната. „Няма нищо официално, но мисля, че сме навреждали на Косово винаги, когато сме провеждали предсрочни избори и не сме разрешавали нито един проблем в интерес на Косово“, заяви той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Печат“ (Сърбия): Западът води специална операция „Бесилка“ за унищожаването на Сърбия

„Печат“ (Сърбия): Западът води специална операция „Бесилка“ за унищожаването на Сърбия

25 Юли 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Белград. „От ден на ден все по-ясно и конкретно се потвърждава нещо, което отдавна знаем, че срещу Сърбия се води специална война. Наскоро някои сръбски медии разкриха информация, за която твърдят, че е от разузнавателни източници, че Западът стартира операция „Бесилка“ представляваща план за сломяването на Сърбия“, пише подполковникът в оставка от сръбското контраразузнаване Любан Каран в материал за сръбското списание „Печат“, представен без редакторска намеса.
РЕШИТЕЛНАТА ФАЗА. Ако информацията е точна, имаме причина за безпокойство, защото „Петел“ може да е последната, решаваща фаза от дългосрочната мръсна игра срещу Сърбия и нейните интереси. И самото име на операцията е своеобразна заплаха, защото отразява истинските намерения на водещите държави от НАТО и техните разузнавателни служби. Сега можем да анализираме как е възможно супер актуална информация от такова ниво на секретност да се намери в сръбските ежедневници и защо тайното име на операцията, което е тайно, за да скрият истинските намерения, разкрива истинската същина на плана. И самата символика, която минава през името на операцията, е най-тревожна.
Защото идеята е престъпна – да се унищожи, да се удави. Можем да се усъмним в истинността на информацията и че някой умишлено е пуснал дезинформация, за да сплаши сръбския народ и/или сръбското ръководство, но практиката и настоящите събития ясно показват, че „Бесилка“ наистина съществува и е стартирала наскоро.
ПЕРСОНАЛНА КОМПРОМЕТАЦИЯ. Тази операция се крепи до голяма степен на персонални нападки срещу внимателно подбрани политически фигури, чиято компрометация би отслабила рейтинга на президента Александър Вучич. Например, в продължение на няколко дни водеща новина в контролираните от Запада медии, които не са малко, е необходимостта да се преразгледа университетската диплома на вътрешния министър Небойша Стефавнович.
В допълнение към това, в плана влиза още по-интензивното фабрикуване на бомбастични афери, свързани с членове на семейството на Вучич, тъй като се смята, че това има силен ефект върху него и му пречи да се фокусира върху други важни неща. Този „удар в гърба“ трябва да създаде разкол и конфликти в държавния политически елит и във върха на Сръбската прогресивна партия (СПП), за да провокира нови политически сътресения, които да объркат обществеността и по този начин биха отворили пространство за популяризиране на прозападните политически идеи.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Харадинай планира да свика „противоконституционна" среща на правителството

Koha Ditore (Косово): Харадинай планира да свика „противоконституционна" среща на правителството

25 Юли 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово в оставка Рамуш Харадинай планира да свика заседание на правителството в петък, въпреки че миналата седмица обяви оставката си, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Изданието цитира чл. 95 от Конституцията на Косово, който се отнася до избора на правителство. В един от параграфите се предвижда, че ако министър-председателят подаде оставка, правителството прекратява дейността си и президентът „назначава нов кандидат за поста след консултация с мнозинството, за да създаде правителство".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“(Македония): Харадинай се защитавал с мълчание в Хага

„Макфакс“(Македония): Харадинай се защитавал с мълчание в Хага

24 Юли 2019 | 15:38 | Агенция "Фокус"
Скопие. Рамуш Харадинай заяви, че по време на разпита си пред Съда за военни престъпления в Косово е изслушал внимателно дадените му юридически съвети и се е защитавал с мълчание, предава македонската агенция “Макфакс“.

Пред косовски медии, подалият оставка миналата седмица премиер обяви, че след разпита няма други задължение към съдилището и ще се завърне в Прищина, подготвен за предстоящите през септември предсрочни парламентарни избори.

„Приех юридическият съвет да не отговарям на въпросите. С това моите задължения към съда приключиха, а други такива нямам. Това е всичко, което мога да кажа в момента“, каза Харадинай. „Връщам се, както и всички други политици, за да се доближа до гражданите по тези въпрос, които са в техен интерес. Подготвен съм за всичко“, категоричен е доскорошният премиер.

Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): В Демократическата партия на Косово има разногласия по въпроса за предсрочните избори

Gazeta Express (Косово): В Демократическата партия на Косово има разногласия по въпроса за предсрочните избори

24 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-председателят на Демократическата партия на Косово Джавит Халити изглежда не е съгласен с мнението на партийния лидер Кадри Весели относно провеждането на извънредни избори в страната, коментират в редакцията на електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Весели бе категоричен, че партията му е готова за избори и увери, че провеждането им няма как да бъде избегнато. „Предсрочните избори са неизбежни", подчерта председателят на парламента след завръщането си от посещение в САЩ.
Според Халити обаче Косово няма да спечели нищо от предсрочното гласуване, което ще доведе единствено до забавяне на процесите, през които страната преминава.
„Мисля, че може да се направят избори, но освен загуба на време, разходи и прекъсвания в успеха на други проекти, друго няма да бъде постигнато", коментира Халити пред медии. Междувременно той заяви, че неговата партия е готова, в случай че бъде взето решение за предсрочен вот. Що се отнася до възможните коалиции, Халити отбеляза, че неговата партия няма червени линии за сътрудничество с която и да била партия.
В последно време в редиците на Демократическата партия на Косово има много разногласия. След решението на Весели всички членове на партията, които са на ръководни постове и имат повдигнати обвинения, да подадат оставка, имаше противоречиви реакции. Стана ясно, че лицата са петима или шестима, но не бе пояснено кои точно са те.
Решението на Рамуш Харадинай да подаде оставка от поста министър-председател доведе страната до криза. Сега президентът Хашим Тачи заедно с управляващата коалиция ще реши дали да има технически кабинет или да бъдат насрочени предсрочни избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Danas: Харадинай – победител или политически неудачник

Danas: Харадинай – победител или политически неудачник

24 Юли 2019 | 03:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Някои твърдят, че бившият косовски премиер Рамуш Харадинай е бил под натиск от Запада да отмени 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и затова е трябвало да си подаде оставката. От друга страна, всички са съгласни, че е трудно да се предвиди как ще протече евентуалният съдебен процес пред Специализирания съд в Хага, където, освен бившия командир в Армията за освобождение на Косово (АОК) Харадинай, ще се яви и бившият говорител на АОК Якуп Красничи, пише белградският ежедневник Danas в материал, представен без редакторска намеса.
Марко Яксич, завършил право и член на Съюза за КиМ, отбелязва за „Данас”, че това не е първият път, когато Харадинай е бил призован в Хага и че преди той се е върнал като „победител”, тъй като е бил оправдан, защото всички свидетели срещу него са изчезнали по изключително странен и подозрителен начин.
„Досегашното функциониране на новия съд в Хага показва, че към днешна дата нито един от призованите в качеството на обвиняеми не е задържан, така че в случая с Харадинай няма да се случи обратното. Вероятно той ще се върне в Косово след даване на показания и ще бъде освободен до началото на евентуален процес, ако има такъв. Аз съм скептично настроен към работата на специализираните съвети в Хага и се страхувам, че целта на тяхното съществуване ще бъде да изперат биографиите на обвиняемия, както и борбата на АОК, за да не може никой от ветераните на АОК да бъде осъден. Същото се отнася и за Харадинай“, смята той.
Според Яксич оставката на Харадинай е само едно от поредицата действия, които той предприе през последните месеци, за да саботира и възпрепятства възможното споразумение между Белград и Прищина.
„Благодарение на твърдата си неотстъпчива позиция около митата и противопоставянето на тяхната отмяна, той се представи като защитник на „интегритета и суверенитета на Косово“, което доведе до хомогенизация сред националистите в Косово и така придоби известна популярност, която той очаква да извлече по време на следващите избори. Осъзнавайки, че вдигането на тарифите е неизбежно, той избра този ход, като се има предвид, че провеждането на предсрочни избори ще отложи това и следователно възможността за споразумение, и че като някой, който е решително борещ се за почтеността на Косово, той ще спечели изборите“, обяснява Марко Якшич.
Петър Милетич, бивш заместник-председател на косовския парламент и настоящ член на председателството на Движението за свободни граждани, казва за нашия вестник, че Харадинай вече от дълго време няма мнозинство в косовското събрание.
„Сигурно е, че той е бил под огромен натиск от международната общност заради въвеждането, а след това и твърдоглавата защита на митата върху сръбските стоки. Привикването на специализирания съд дойде като надграждане на всички проблеми, които има и е очевидно, че той не можа да издържи на натиска. Вероятно е пресметнал своя рейтинг и е решил да реализира своята преднина на изборите. Белград със сигурност трябва да се въздържа да коментира оставката му, защото не е известно как ще приключат следващите избори и кой ще бъде новият партньор за диалога. Специализираната прокуратура за военните престъпления на АОК досега не се е доказала като ефективна, но очевидно нещата започват. Поради тази причина е трудно да се предвиди как ще протече съдебният процес в Хага“, смята Милетич.
Александър Иванович, служител на Социалдемократическата партия и брат на убития сръбски политик от Косово Оливер Иванович, отбелязва за „Данас”, че делото на Харадинай показва, че дългосрочното мирно споразумение между сърбите и албанците изисква поколение невъоръжени политици, които не са воювали.
Необходимо е да се договарят онези, които по време на преговорите ще вземат предвид преди всичко интересите на двете държави, а не как да спасят откраднатите пари или как да потулят заповеди и убийства. Може би е по-лесно да се преговаря с изнудвани политици от двете страни, но това със сигурност не е в интерес на сърбите и албанците. На този етап е доста неблагодарно да се правят прогнози дали Харадинай отново ще бъде освободен в Хага, защото още не е обвинен, но е призован в качеството на заподозрян“, посочва Иванович.
Рамуш Харадинай заяви пред Радио "Свободна Европа", че е подал оставка, „защото е неприемливо за него да се яви пред следователите на Специалния трибунал за военни престъпления в Хага, където е призован като заподозрян, в качеството на премиер“. Той каза, че политическите му убеждения няма да се променят и че митата върху продуктите от Сърбия не трябва да бъдат премахнати до признаването на независимостта на Косово. Запитан дали срещу него има обвинителен акт в Специализираната прокуратура в Хага, Харадинай отговори, че няма такъв обвинителен акт.
Той повтори, че е наясно с „последствията“ от решението за тарифите.
„От първия ден видях какви ще са измеренията на последствията, но нямам друго решение освен поставя това като алтернатива в замяна за признаването, или трябва да дадем територии, или да създадем „Додик република“ в Косово. Това е неприемливо за нас“, твърди Рамуш Харадинай.

Избори на 8 септември
Извънредните избори в Косово ще се проведат на 8 септември, според медиите в Прищина. Както се съобщава, президентът на Косово Хашим Тачи реши да насрочи изборите "в съответствие с конституционните срокове".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Хардинай: Няма обвинение срещу мен, митата няма да паднат

Рамуш Хардинай: Няма обвинение срещу мен, митата няма да паднат

22 Юли 2019 | 23:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Рамуш Харадинай подаде оставка, както обяснява Радио "Свободна Европа", тъй като за него е неприемливо да се яви пред Специалния съд за военни престъпления в Хага, която го призова като заподозрян в качеството му на премиер, цитира думите му белградското радио B92.
Той добави, че няма да промени политическите си мнения и становища, както и че стопроцентовите мита върху сръбските стоки ще останат в сила до признаването на независимостта на Косово.
Според него също така е важно Косово, възможно най-скоро, да проведе избори, след около два месеца. "Не вярвам, да има причини за забавяне. Това е важно не само заради вакуума във управлението, но е важно хората да имат възможност да решат възможно най-скоро", заключи Харадинай.
Той също така заяви, че официалните писма, адресирани до президента на Косово и председателя на парламента, понастоящем са в заключителна фаза. "Според протокола това са официални писма, които могат да бъдат изпратени днес или утре. „Обмисляме конституционната основа на оставката, защото това е оставка, която не се основава на недоверието към правителството. Обмисляме как да го обясним“, каза Харадинай.
В интервю той каза, че връща мандата на хората, както го е получил от тях, и че точно това е причината, поради която не желае да променя предишните си позиции. "Запазих принципна позиция на хората, а не на властите, в този случай, и се надявам, докато бяхме заедно, когато става въпрос за Трепча и въоръжените сили, че отново ще покажем пълно единство срещу разделянето на Косово и срещу Додикова република в Косово, включително отричане на свободна търговия без признаване на независимост, заяви косовският премиер в оставка.
На въпрос дали има обвинения срещу него в Специалната прокуратура в Хага, която се занимава с престъпления, извършени срещу сърби и други неалбанци, Харадинай казва, че срещу него няма обвинителен акт.
"Косово е млада държава и ние създаваме, да кажем, нашата държавна доктрина. Не исках Косово да бъде привързано към този въпрос в момента, а след това, става дума и за моята лична чест, честта на албански борец. Два пъти съм доказал невинността си и затова взех това решение ”, каза Харадинай.
За пореден път той отново подчерта, че е наясно с последиците от решението за въвеждане на митата за стоки от Сърбия. "От първия ден бях напълно наясно какви са измеренията на тези последици, но нямам друго решение освен това. Това е алтернативен начин за признаване на независимостта на Косово, тъй като разделенията и установяването на "Република Додик" в Косово е неприемливо, заключи той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и в Косово: Не е изключено чрез оставката на Рамуш Харадинай да е отстранена и главната пречка за връщането на диалога Белград – Прищина

Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и в Косово: Не е изключено чрез оставката на Рамуш Харадинай да е отстранена и главната пречка за връщането на диалога Белград – Прищина

22 Юли 2019 | 20:36 | Агенция "Фокус"
София. Не е изключено чрез оставката на Рамуш Харадинай да е отстранена и главната пречка за връщането на диалога Белград – Прищина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и в Косово. Той допълни, че след като Рамуш Харадинай е връчил оставката си на президента Хашим Тачи, всички партии в косовския парламент са се обявили за провеждането на предсрочни парламентарни избори. В политическия живот на Косово има повторяемост на резултатите на парламентарните избори, каза още той и обясни, че обикновено ги печели „Демократическата партия“, след нея „Демократичната лига на Косово“, а трета традиционно е партията на Рамуш Харадинай, като уточни, че на последните избори тя е изгубила позиции. „Сега се формират два възможни лагера. Партиите, произтекли от Армията за освобождение на Косово – „Демократическата партия“, „Съюз за бъдещето на Косово“ и „Социалдемократическа инициатива“ – трите досега управляващи партии, могат да представляват единия лагер. Вече има заявки от „Демократичната лига на Косово“ и националистическата формация „Самоопределение“ (Ветевендосие), че те са готови да управляват съвместно страната, така че имаме и противостоящ лагер. Възможно е да има промени във вътрешнополитически план – самата оставка на Харадинай, ако той бъде оставен извън голямата политическа игра в Косово, може да се окаже, че той наистина е бил препъникамък за развитието на диалога с Белград“. Боби Бобев припомни, че през 2005 г. и 2012 г. Харадинай отново е бил привикван в Специализираният съд за Косово в Хага, но е бил оправдаван. В Западните Балкани съществуват проблеми каза още той и допълни, че активността в региона е насочена към намиране на пътища за тяхното решаване.

Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“ (Македония): Албанският президент се срещна с Рамуш Харадинай

„24 Инфо“ (Македония): Албанският президент се срещна с Рамуш Харадинай

22 Юли 2019 | 17:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Албанският президент Илир Мета пристигна в Прищина късно следобед, където се срещна с подалия оставка косовски премиер Рамуш Харадинай, пише македонското електронно издание “24 Инфо“.
Президентът Мета в социалната мрежа „Фейсбук“ заяви, че е щастлив да се срещне с Харадинай в Прищина.
„Радвам се, че се срещнах с премиера Рамуш Харадинай в Прищина. Гордея се с вдъхновяващия му характер“, пише Мета.
Харадинай също публикува новини от срещата на своята страница във „Фейсбук“, както и снимки от срещата.
След оставката на Харадинай, обявена на 19 юли чрез "Фейсбук", Мета изрази убеждението си за невинността му и подчерта, че "няма натиск, който да прекърши държавника и националния герой".
„Гордея се с Рамуш Харадинай и съм убеден в невинността му. Няма натиск, който да прекърши държавника и националния герой. Отсега нататък всички трябва да спим по-малко, да се тревожим все повече и повече, да се обединим в Косово и нашия регион да няма заплаха за мира, сигурността и европейското бъдеще“, пише Мета във „Фейсбук“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Косово няма да бъде разделено, няма да допуснем създаване на Република Сръбска в северната част на страната

Рамуш Харадинай: Косово няма да бъде разделено, няма да допуснем създаване на Република Сръбска в северната част на страната

22 Юли 2019 | 14:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вече бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай благодари на всички, които са го подкрепили, след като внезапно подаде оставка в петък и бе призован да се яви пред Специализираната прокуратура в Хага, където ще дава обяснения за ролята си като командир в Армията за освобождение на Косово по време на войната в страната в периода 1998-1999 година, пише електронното издание на прищинския вестник Gazeta Express.
Харадинай написа във „Фейсбук“, че няма да има разделяне или създаване на Република Сръбска в Косово. „Благодаря на всички за подкрепата ви днес. Никога не съм се чувствал сам! Пазарлъкът е за признаване, а не разделянена Косово или Република Додик в Косово! ”, Пише той, визирайки босненската Република Сръбска с нейния лидер Милорад Додик, който в момента е представител на босненските сърби в тричленния Президиум на страната.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Призма“ (Македония): Рамуш Харадинай официално си подаде оставката

„Призма“ (Македония): Рамуш Харадинай официално си подаде оставката

22 Юли 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Както заяви в понеделник Рамуш Харадинай на пресконференция в Прищина, той подава оставка от поста министър-председател на Косово, тъй като е бил призован да даде показания пред Специалната прокуратура за Косово, която провежда разследвания за престъпления, извършени по време на и след войната в Косово, от 1998 до 2000 година, предава скопското електронно издание „Призма“.
"Това не е лесно решение, но това е реалността", каза Харадинай, който беше командир на Армията за освобождение на Косово (АОК) по време на войната.
Той подчерта, че не може да бъде по едно и също време и премиер и заподозрян.
"Правителството ще продължи да изпълнява функциите си, за да не се създава вакуум. Ще уведомя официално всички съответни институции и ще бъда верен на родината си. За мен беше чест да служа на страната си“, добави той.
Въпреки че каза, че косовското правителство ще продължи да функционира, Харадинай предупреди, че скоро ще се проведат нови парламентарни избори.
"Косово трябва да е готово за избори. Другите трябва да разберат, че ние сме суверенна държава. Сега отговорността се носи от президента, който трябва да започне консултации за датата на изборите“, подчерта той.
Както се очакваше, бившите членове на АОК ще бъдат съдени пред Специализираните съвети, срещу които Специализираната прокуратура ще заведе обвинения за престъпления, свързани с убийства, отвличания, незаконни арести и сексуално насилие. Досега не е предявено никакво обвинение.
Специализираните съвети и Специализираната прокуратура за Косово, известни като Специалния съд, са част от правната система на Косово, базирана в Нидерландия, в която са наети международни служители.
Подобен сценарий се случи през март 2005 г., когато Харадинай, който по онова време беше министър-председател, подаде оставка, след като бе обвинен от Международния наказателен трибунал за бивша Югославия.
Харадинай беше оправдан по обвинения за военни престъпления през 2008 г. поради липса на доказателства.
Трибуналът в Хага го оправда за втори път през ноември 2012 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Рамуш Харадинай беше излязъл извън контрол

Blic (Сърбия): Рамуш Харадинай беше излязъл извън контрол

22 Юли 2019 | 13:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Очаква се оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай да отключи диалога Белград – Прищина и въведените от Прищина 100-процентови мита върху сръбските стоки да бъдат временно отменени, пише сръбският таблоид Blic.
Според информацията на ежедневника, всички центрове на сила са предложили на вече бившия министър-председател да отмени наложените тарифи, а проблемът е бил във факта, че Харадинай е яростен противник на всякакви промени на границите, или постигането на какъвто и да е компромис между Сърбия и Косово.
Харадинай е бил извън контрол, дори за американците. Той категорично не е искал да слуша каквито и да е предложения. Подобно агресивно поведение и последвалите действия са довели Белград и Прищина до състояние на замразен конфликт, придружаван от спорадични инциденти, заяви пред Blic източник от дипломатическите кръгове в Прищина. Той добавя, че премиерът е отказвал да говори дори с президента Хашим Тачи и председателя на парламента Кадри Весели.
Според източника на изданието, Харадинай е имал подкрепа за позицията си срещу отмяна на митата от Великобритания.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Б92": Новият руски посланик в Белград връчи акредитивни писма на Вучич

"Б92": Новият руски посланик в Белград връчи акредитивни писма на Вучич

22 Юли 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Сърбия, Александър Вучич получи в понеделник акредитивните писма на новоназначения руски посланик в Белград Александър Боцан-Харченко, предава белградската медия „Б92“.
Боцан-Харченко, който е експерт по балканските въпроси, се обърна към Вучич на сръбски и заяви, че за него е чест да връчи писмата си на сръбския президент.
В разговора между двамата той наблегна на желанието на Кремъл да работят за подобряване на сътрудничеството между Русия и Сърбия, което според него вече е на особено добро ниво.
След връчването на акредитациите последва и среща между двамата.
Според информация на сръбското издание Blic, позоваващо се на дипломатически източници, руския дипломат е носил спешно съобщение до президента на Сърбия лично от Владимир Путин, което е засягало Косово.
Харченко пристигна в Белград в петък. Предишната позиция, която той заема е директор на Европейския департамент на руското външно министерство.
Считан е за експерт по балканските въпроси, като на предишната си позиция е работил не само с държави от бивша Югославия, но и с България, Гърция, Турция, Румъния, Кипър и Албания. От началото на кариерата си, Боцан-Харченко участва в дипломатичните процеси по разделянето на Югославия, а по-късно и по косовския въпрос, според данни на Спутник.
Той също така е и руски представител в международната контактна група за Косово, тогава и част от тройката медиатори, която включва Волфганг Ишингер, представител на Европейския съюз и Франк Уайснър, представляващ САЩ.
Когато беше обявено, че мандата на предишния руски посланик в Сърбия изтича, Харченко веднага беше спрегнат от медиите за негов вероятен наследник, като някои медии го окачествиха като „човек на Путин“ и част от руските „дипломатически спецчасти“. Според Б92 назначаването му за посланик показва загрижеността на Путин за взаимоотношенията между Белград и Москва, особено когато става дума за косовския въпрос.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Сърбия): Албанците преминаха в нападение и започнаха да арестуват сръбското население на Косово; Вулин: Искат земята, но без сърбите

„Курир“ (Сърбия): Албанците преминаха в нападение и започнаха да арестуват сръбското население на Косово; Вулин: Искат земята, но без сърбите

22 Юли 2019 | 11:54 | Агенция "Фокус"
Белград. След оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай, който бе призован в Хага да отговаря за военни престъпления, Прищина продължава с провокациите, пише сръбското издание "Курир“.
Министърът на отбраната призовава сърбите в Косово да бъдат единни и "обединени около Сърбия"
Предупреждението на президента Александър Вучич, че косовските сърби ще бъдат в още по-трудно положение след албанския "политически трик" - оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай – се потвърди още в същия ден в Ярин, където разселеният сърбин Горан Станишич бе арестуван за предполагаеми военни престъпления, отбелязва вестникът.
Сръбските власти смятат, че този арест е само началото на отмъщението на Прищина за първите резултати от работата на Специализирания съд за престъпленията на „Армията за освобождение на Косово“ и призоваването на Харадинай да се яви в Хага като заподозрян.
Министърът на отбраната Александър Вулин заяви пред „Курир“, че крайната цел е да се разчистят сърбите от Косово.

Сигурна връзка с Белград

„Сърбите в Косово и Метохия трябва да бъдат единни и обединени около своята Сърбия, само по този начин те, и всички ние, ще издържим тежките и организирани нападения. Шиптарите искат земята, но без сърбите на нея. Ще направят всичко, за да прекъснат всяка връзка с Белград, правителството и президента Вучич. Сега те ще засилят провокациите и ще търсят подкрепата на международната общност за всяка атака срещу сърби и Вучич, оправдавайки ги с предаването на Харадинай на съда. Шиптарите изчисляват, че западните сили ще изискват от Сърбия отстъпки, защото Харадинай отиде в Хага, сякаш отговорността за военните престъпления е въпрос на политика или добра воля на престъпниците“, подчертава Вулин.

Марко Джурич: Война всеки срещу всеки при албанците

Началникът на сръбската правителствена канцелария за Косово и Метохия Марко Джурич заяви, че след оставката на Харадинай се задава политически конфликт между представителите на албанците:
„Там се води война всички срещу всички, между представителите, които се борят да станат политически лидери в новото правителство“.
Той смята, че в състоянието на територия без правителство с насрочени избори, целият натиск за постигане на споразумение ще бъде върху президента на Сърбия, който ще бъде атакуван и натискан да прави отстъпки, без да се отменят 100-процентовите мита на Прищина върху сръбските стоки и без да се прилага Брюкселското споразумение.
Джурич е убеден, че натискът върху сърбите от Косово ще се увеличава и това си личи от реториката на албанските лидери относно решението е взето от висшия съд в Хага. Първата конкретна реакция на Прищина беше, както отбелязва той, арестуването на Горан Станишич, който живее в Младеновац от 20 години и веднъж месечно отива в своята родина.
Албанските полицаи го арестуваха в Ярин за предполагаеми твърдения за военни престъпления и като резервист“, каза Джурич и предупреди, че тенденцията за арестуване на сърби вероятно ще продължи и че част от международната общност ще дойде в Белград, за да оказва натиск и да търси пряко или непряко признаване на независимостта на Косово.
Драган Джуканович: Арестите на хора от тайни списъци ще продължат
Директорът на Центъра за външна политика Драган Джуканович заяви, че арестът на сърбин в Косово и Метохия е реакция на Прищина към обръщението на президента Вучич и обяви, че този вид дейност вероятно ще продължи в предстоящия период.
„ Очевидно има някои списъци, които не са достъпни за обществеността и е очевидно, че от време на време арестите се случват и ще продължат“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари за оставката на Рамуш Харадинай (ОБЗОР на косовските медии - "Агенция „Фокус")

Коментари за оставката на Рамуш Харадинай (ОБЗОР на косовските медии - "Агенция „Фокус")

22 Юли 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Рамуш Харадинай ще поднесе оставката си на Хашим Тачи в понеделник (RTK)
Очаква се вече бившият премиер на Косово Рамуш Харадинай да подаде официално оставката си пред президента на страната Хашим Тачи в понеделник, съобщава обществената „Радио и телевизия Косово“. Харадинай информира за оставката си на заседанието на правителството в петък и каза, че ще подаде писмото си за оставка в понеделник. Оставката на премиера дойде след обвинение за военни престъпления от Специализираната камара за Косово, където той предпочете да бъде представен като обикновен гражданин, а не като министър-председател.

Косовските анализатори предвиждат избори през септември (Zeri)
Политическите коментатори смятат, че след оставката на премиера Рамуш Харадинай предсрочните избори, най-вероятно през септември, са неизбежни, тъй като коалиционните партньори не са показали никакви признаци, че се опитват да излязат с друг кандидат, който да замени Харадинай, пише прищинското издание „Зери“.
Рамуш Тахири заяви пред вестника, че ако коалиционните партньори не се споразумеят за общ кандидат за министър-председател, президентът на Косово трябва да обяви нови избори не по-късно от 45 дни.

Харадинай продължава да изпълнява задълженията на министър-председателя (Koha Ditore)
Въпреки обявяването на оставката в петък, премиерът на Косово Рамуш Харадинай продължи да изпълнява служебните си задължения, пише авторитетното прищинско издание „Коха Диторе“.
През уикенда той участва в откриването на паметник в Раховец и макар правната рамка да не пречи на премиера да продължи да изпълнява задълженията си, анализаторите смятат, че това е „политическа манипулация“. Бехул Бечай каза, че Харадинай се опитва да укрепи позицията си, като продължава да изпълнява функциите на премиер, тъй като може би иска да се върне като ключова фигура на политическата сцена на Косово.

Весели: Оставката на Харадинай е лично решение, изборите са неизбежни (Klan Kosova)
На пресконференция след завръщането си от САЩ председателят на парламента и лидер на Демократическата партия на Косово (ПДК) Кадри Весели каза, че оставката на Рамуш Харадинай от поста министър-председател е негово лично решение и че не е бил информиран предварително за това, цитира думите му телевизионният канал „Клан Косова“
„Понастоящем предсрочните избори са неизбежни. Демократическата партия на Косово е готова за избори, когато бъдат обявени. Това, което може да се обсъжда сега, е само кога ще се проведат. Считам, че по този въпрос ще имаме консултации с настоящите коалиционни партньори и други политически партии, в съответствие с Конституцията и приложимото законодателство ”, обясни Весели.

Албин Курти призовава за бързи избори (социалните мрежи)
Лидерът на опозиционното Движение „Самоопределение“ (на алб. – Ветевендосие (ВВ)) Албин Курти написа в социалните мрежи, че Косово „незабавно“ трябва да проведе избори и че президентът трябва да призове политическите партии да обсъдят датата на изборите, тъй като всички фракции, управляващи и опозиция, са обявили, че искат предсрочен вот след оставката на премиера Рамуш Харадинай.
Курти посочи, че при настоящите обстоятелства, парламентът на Косово трябва да бъде разпуснат и „всичко, което президентът направи и което не е свързано с обявяването на дата за нови избори, само ще забави процеса и ще ощети косовската държава и интересите на гражданите“.

Харадинай се срещна с албанския президент Илир Мета в Прищина (Kallxo)
Вече бившият премиер на Косово Рамуш харадинай се срещна в Прищина с албанския президент Илир Мета, съобщава електронното издание Kallxo.
„Добра възможност да обменим мисли за политическите събития в Косово, Албания и региона. В процесите, през които преминава Косово, съвместните усилия ще дадат възможност на албанския фактор да се изправи пред лицето на предизвикателствата“, написа Харадинай във „Фейсбук“ след срещата.

Велиу: Курти може да говори само от името на своята политическа партия (Gazeta Express)
Аджим Велиу, заместник-председателят на основната опозиционна партия „Демократическата лига на Косово (ЛДК) и кмет на Подуйево, поиска от лидера на Движение „Самоопределение“ Албин Курти да говори само от името на собствената си партия, пише прищинското издание Gazeta Express.
Велиу, който можеше да стане лидер на политическата си партия на вътрешните избори на 3 август, говори рязко за предложението на Курти да обединят силите си на предстоящите избори. „Албин Курти има право да говори само за собствената си политическа партия, а не за ДЛК". Той добави, че всички идеи ще бъдат обсъдени в рамките на ЛДК, а не от някой друг.

„Сръбска листа“ ще обяви дали ще участва на предсрочни избори (Gazeta Express)
Игор Симич, заместник-председател на партията на косовските сърби – „Сръбска листа“, заяви, че правителството на Косово е паднало в момента, когато фракцията е излязла от него, а не сега, когато Харадинай подаде оставка. „Винаги ще се борим за нашето население. Сръбското население иска легитимни представители“, заяви Симич.

Външният министър на Черна гора: С оставката на Харадинай, Вучич и Тачи печелят повече място за преговори (Zeri)
Министърът на външните работи на Черна гора Сърджан Дарманович коментира оставката на премиера на Косово Рамуш Харадинай, като заяви, че с неговото оттегляне, президентите на Косово и Сърбия Хашим Тачи и Александър Вучич ще спечелят повече място за преговори, пише прищинското издание „Зери“.
„Рамуш Харадинай беше виден участник в решаването на проблемите и отношенията с косовските сърби и той имаше своите възгледи по този въпрос. Тях ги възприемат и тълкуват по различен начин: някой ги вижда като преграда, други гледат на него, като на човек с принципи“, заяви Дарманович пред „Гласа на Америка“.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Курир“ (Сърбия): Новият руски посланик в Белград предава акредитивните си писма и важно послание от Путин за Косово

„Курир“ (Сърбия): Новият руски посланик в Белград предава акредитивните си писма и важно послание от Путин за Косово

22 Юли 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Белград. В понеделник президентът на Сърбия Александър Вучич ще приеме акредитивните писма на новия посланик на Руската Федерация в Белград Александър Боцан-Харченко. Както разбира сръбският вестник „Курир“ от дипломатически източници, последният ще се възползва от този случай, за да предаде на държавния глава послание от руския му колега Владимир Путин по косовския въпрос.
Тази информация бе потвърдена и от дипломата Зоран Миливойевич, който подчерта, че това е доказателство за взаимното уважение между Сърбия и Русия и че новият посланик отива при президента само три дни след пристигането си в Белград и встъпването в длъжност.
„Боцан-Харченко е сред най-изтъкнатите руски дипломати и неговото идване тук е потвърждение за значението, което отдава Русия на Сърбия. Фактът, че той дойде в петък и че Вучич го приема в понеделник, е показател за специално отношение, защото посланиците чакат 20 дни, за да представят акредитивните си писма. Що се отнася до посланието, то със сигурност е в тона на подкрепа и добри отношения между Сърбия и Русия и по-нататъшно укрепване на същите. Има и подкрепа за Сърбия и когато става въпрос за Косово и Метохия, и със сигурност Русия е потвърдила, че подкрепя спазването на Резолюция 1244 за суверенитета и териториалната цялост“, заключава Миливоевич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

21 Юли 2019 | 00:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. С оставката на Рамуш Харадинай президентът Хашим Тачи остава без главния конкурент. Това може да върне идеята за размяна на територии в дневния ред, коментира Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Двадесет години след войната в Косово много рани остават отворени, повечето от престъпленията са ненаказани, а помирение между сърбите и албанците не се вижда на хоризонта. Ето защо беше важно създаването на Специалния съд, който в петък попадна в медийния фокус Призоваването на премиера Рамуш Харадинай се цели в самия връх на Армията за освобождение на Косово (АОК), коментира германската медия.
Това е вторият път, когато Харадинай доброволно отива в Хага. И първи път, през 2005 г., той подаде оставка по същата причина. След освобождаването му поради липса на доказателства остават подозренията, че свидетелите са били заплашени и убити. Тогава Харадинай бе посрещнат като национален герой в Прищина.
Новата оставка на Харадинай може да има дългосрочни последици за Косово - с напускането на основния играч фокусът на властта се променя. Особено в диалога с Белград, сега в Прищина, вятърът ще духа от друга посока: Харадинай решително се противопоставяше на обмена на територии - идея, застъпвана от Хашим Тачи и сръбския президент Александър Вучич.
С позицията си по въпроса Харадинай спечели политически точки в Косово и в чужбина, особено в Германия, която открито се противопостави на идеята за промяна на границите.
Харадинай попадна под голям международен натиск, след като правителството му въведе 100-процентни мита върху вноса от Сърбия. Оттогава диалогът спря и не се обсъжда възможния обмен на територии. Беше ясно, че упоритостта му рано или късно има последици за самия него, а Хага само ускори напускането му. Но решението му да замине в Хага е правилно и последователно.
Сега Хашим Тачи и неговата Демократическа партия остават без главния противник в спора за диалога с Белград. Сега предложението от преди повече от една година територия, в замяна на признаване, може отново да набере сила.
Споразумение в тази посока без широк консенсус в Косово, няма да бъде добър сигнал за дългосрочно и устойчиво решение на проблема с Косово.
Специалният съд за военни престъпления на албанците по време на войната в Косово в петък направи силна стъпка към правна битка с миналото. Това е окуражаващ сигнал за Косово. Политическите последици от оставката на Харадинай е малко вероятно да се очакват - в диалога със Сърбия може да има положителни промени. Но на всяка цена трябва да се избягва гнила сделка въз основа на настоящата политическа слабост на Косово, коментира Deutsche Welle.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кадри Весели: След оставката на Харадинай са неизбежни предсрочни избори

Кадри Весели: След оставката на Харадинай са неизбежни предсрочни избори

20 Юли 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на Демократическата партия на Косово (ДПК) и председател на косовския парламент Кадри Весели заяви, че предсрочните избори в страната са неизбежни и че партията му е готова за тях, когато бъдат насрочени, съобщава сръбското радио Б92, цитирано от македонската агенция “Макфакс“.
Весели на пресконференция, след завръщането си от САЩ заяви, че политическите партии трябва да обсъдят датата на изборите.
Той добави, че оставката на Харадинай от поста министър-председател е лично решение и че те не са били уведомени преди това.
„Решението на бившия министър-председател да подаде оставка е лично решение и като такова ние го приехме, независимо от факта, че не сме имали преди това никакво съобщение или консултация. Предсрочните избори са неизбежни. ДПК е готова за тях, когато бъдат насрочени. Сега остава само да говорим за датата на тяхното провеждане," каза Весели.
Лидерът на ДПК в обръщението си каза, че гражданите трябва да имат пълна увереност, че държавата, суверенитетът и териториалната цялост са недосегаеми.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Телма“ (Македония): Косовската опозиция настоява за  предсрочни избори

„Телма“ (Македония): Косовската опозиция настоява за предсрочни избори

20 Юли 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. След оставката на косовския премиер Рамуш Харадинай косовската опозиция иска предсрочни избори, информира македонският телевизионен канал „Телма“.
Съединените щати поздравиха Харадинай за оставката му, сръбският президент Александър Вучич я нарече политически трик, но опозицията в Косово вече стяга редиците си и настоява за дата за предсрочни избори.
Албин Курти, лидер на Движението за самоопределение, призова Демократичния съюз на Косово да се обединят. Той изключи възможността за техническо правителство и заяви, че опозицията няма да влезе в парламента за гласуване на нов премиер, докато няма дата за извънредни избори.
След Харадинай и Якуп Красничи получи призовка от Специалния съд в Хага. Той е бивш председател на парламента в Косово и говорител на Армията за освобождение на Косово (АОК) през 1998-99 година.
За Красничи "истината е, че по време на войната в Косово Сърбия извърши геноцид и нейните чудовищни измислици за АОК ще се сринат и справедливостта ще бъде възстановена". Според него е ирония, че вместо Сърбия да бъде изправена пред правосъдието за престъпления срещу човечеството и геноцид, албанците трябва да се защитават от нейните фиктивни обвинения, казва Красничи.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

Deutsche Welle: С оставката на Харадинай въпроса за подялбата на Косово се връща в дневния ред

20 Юли 2019 | 16:14 | Агенция "Фокус"
Прищина. С оставката на Рамуш Харадинай президентът Хашим Тачи остава без главния конкурент. Това може да върне идеята за размяна на територии в дневния ред, коментира Deutsche Welle в своята македонска редакция.
Двадесет години след войната в Косово много рани остават отворени, повечето от престъпленията са ненаказани, а помирение между сърбите и албанците не се вижда на хоризонта. Ето защо беше важно създаването на Специалния съд, който в петък попадна в медийния фокус Призоваването на премиера Рамуш Харадинай се цели в самия връх на Армията за освобождение на Косово (АОК), коментира германската медия.
Това е вторият път, когато Харадинай доброволно отива в Хага. И първи път, през 2005 г., той подаде оставка по същата причина. След освобождаването му поради липса на доказателства остават подозренията, че свидетелите са били заплашени и убити. Тогава Харадинай бе посрещнат като национален герой в Прищина.
Новата оставка на Харадинай може да има дългосрочни последици за Косово - с напускането на основния играч фокусът на властта се променя. Особено в диалога с Белград, сега в Прищина, вятърът ще духа от друга посока: Харадинай решително се противопоставяше на обмена на територии - идея, застъпвана от Хашим Тачи и сръбския президент Александър Вучич.
С позицията си по въпроса Харадинай спечели политически точки в Косово и в чужбина, особено в Германия, която открито се противопостави на идеята за промяна на границите.
Харадинай попадна под голям международен натиск, след като правителството му въведе 100-процентни мита върху вноса от Сърбия. Оттогава диалогът спря и не се обсъжда възможния обмен на територии. Беше ясно, че упоритостта му рано или късно има последици за самия него, а Хага само ускори напускането му. Но решението му да замине в Хага е правилно и последователно.
Сега Хашим Тачи и неговата Демократическа партия остават без главния противник в спора за диалога с Белград. Сега предложението от преди повече от една година територия, в замяна на признаване, може отново да набере сила.
Споразумение в тази посока без широк консенсус в Косово, няма да бъде добър сигнал за дългосрочно и устойчиво решение на проблема с Косово.
Специалният съд за военни престъпления на албанците по време на войната в Косово в петък направи силна стъпка към правна битка с миналото. Това е окуражаващ сигнал за Косово. Политическите последици от оставката на Харадинай е малко вероятно да се очакват - в диалога със Сърбия може да има положителни промени. Но на всяка цена трябва да се избягва гнила сделка въз основа на настоящата политическа слабост на Косово, коментира Deutsche Welle.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вучич: Оставката на Харадинай е политически трик

Вучич: Оставката на Харадинай е политически трик

20 Юли 2019 | 12:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич заяви, че оставката на Рамуш Харадинай от поста премиер на Косово е политически трик, целящ да му спечели популярнсот предава Радио телевизија Србије.

Вучич призова оставката на Харадинай да бъде приета сдържано и премерено, без излишна еуфория.

„Разбираме очакванията на нашия народ за постигане на правдата, нашите хора, които страдат под обвиненията за всичко, което се случи на територията на бивша Югославия. Затова нека не кажем радост, но задоволството, което изпитват някои от гражданите при новината, че Харадинай е призован в съда, е разбираемо“, заяви Вучич.

„Оставката на Рамуш Харадинай е политически трик, целящ да му даде по-голяма подкрепа и победа над политическите му противници, което ще доведе до по-екстремна ситуация в Косово, при която той ще е героят, борещ се за страната си, а всички други ще са недостойни сравнени с образа на такъв лидер, водещ хората си към светло бъдеще“, добави Вучич. В същото време президентът изтъкна мълчанието на международната общност по повод престъпленията срещу сърбите и неалбанското население на бивша Югославия.

Държавният глава обърна внимание на похвалите, които Харадинай е получил от албанските лидери и предупреди, че процесът за сближаване на Албания и Косово ще продължи с пълна сила, предава още медията. Вучич изрази мнението, че премиерът ще отиде в Хага следващата седмица, но ще бъде освободен почти веднага и ще се завърне като герой, засилвайки натиска над Сърбия.

„Нашата представа е, че следващата седмица Харадинай ще отиде в Хага, и ще се върне обратно в рамките на 48 часа. Ще се завърне като великият герой на албанците в Косово и неговата популярност ще се удвои“, категоричен е президентът.

Вучич изрази мнението, че натискът върху Сърбия в следващите няколко месеца ще нарасне неимоверно и дори от Белград ще се поиска да признае независимостта на Косово.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово

AFP: Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово

20 Юли 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай, бивш командир на Армията за освобождение на Косово, заяви в петък че е подал оставка, след като бе призован да се яви в Международния трибунал в Хага като заподозрян във военни престъпления, предава AFP.

„Получих призовка от специалното съдилище като заподозрян и ми бе предложен избор – да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово“, заяви Харадинай пред репортери. „Избрах второто“, разкри пред журналисти той.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92: Рамуш Харадинай има намерение отново да се кандидатира за премиер

B92: Рамуш Харадинай има намерение отново да се кандидатира за премиер

19 Юли 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Подалият оставка по-рано в петък косовски премиер Рамуш Харадинай има готовност да се яви на следващите избори в страната, предава белградската медия B92.

Харадинай разкри, че е привлечен като обвиняем от Международния трибунал в Хага, като това е причината да се откаже от поста си. По думите му, той е заподозрян и все още не са му повдигнати обвинения, но ще бъде разпитан.

„След оставката връщам мандата на народа и вие сте първите, на които съобщавам“, каза бившият командир на Армията за освобождение на Косово на пресконференция в Прищина в петък. Според него, сега е ред на президента Хашим Тачи да започне консултации за провеждане на парламентарни избори.

Харадинай разкри, че на следващия вот „ще се кандидатирам отново пред хората и ще се опитам да спечеля тяхното доверие“.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово

AFP: Рамуш Харадинай подаде оставка като премиер на Косово

19 Юли 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай, бивш командир на Армията за освобождение на Косово, заяви в петък че е подал оставка, след като бе призован да се яви в Международния трибунал в Хага като заподозрян във военни престъпления, предава AFP.

„Получих призовка от специалното съдилище като заподозрян и ми бе предложен избор – да се явя като премиер или като обикновен жител на Косово“, заяви Харадинай пред репортери. „Избрах второто“, разкри пред журналисти той.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Очакваме САЩ да поемат ангажимент и окажат натиск върху Косово

Ивица Дачич: Очакваме САЩ да поемат ангажимент и окажат натиск върху Косово

19 Юли 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Вашингон. Външният министър на Сърбия Ивица Дачич заяви след разговора си висши американски дипломати в петък във Вашингтон, че Сърбия очаква САЩ да поемат ангажимент и окажат натиск върху Косово за възстановяване на диалога между Белград и Прищина, предава сръбската информационна агенция Tanjug.

„Очакваме дори по-сериозен ангажимент от страна на САЩ в близко бъдеще, за да се приложи допълнителен натиск за премахването на митата и да се създадат условия за продължаване на диалог“, заяви първият дипломат на Сърбия, цитиран от агенцията.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Ако не премахнем митата върху сръбските стоки, те ще ни признаят

Рамуш Харадинай: Ако не премахнем митата върху сръбските стоки, те ще ни признаят

19 Юли 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви пред прищинския телевизионен канал КТВ, че ако всички политически лидери в Прищина се ангажират със съвместно изявление, че митата върху сръбските стоки не трябва да бъдат премахнати „без признаване (на косовската независимост) от Белград“, предава скопското електронно издание „Слободен печат“.
„Ако направим това, уверявам ви, ще последва признаването. Получаваме условие за признание от Сърбия“, обясни министър-председателят.
Харадинай заяви още, че вътрешните разногласия между политическите лидери отслабват позицията на Прищина, както и че изявленията на партийните лидери „правят Косово да изглежда по-изостанало в сравнение със Сърбия“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангела Меркел: Тъмни облаци са надвиснали над диалога Белград – Прищина

Ангела Меркел: Тъмни облаци са надвиснали над диалога Белград – Прищина

19 Юли 2019 | 14:55 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че над диалога Белград-Прищина са надвиснали тъмни облаци, след като Косово въведе 100-процентови мита върху сръбските стоки, предава ТАНЮГ.
В разговор с чуждестранните кореспонденти в Берлин, канцлерът подчерта, че Германия има голям интерес към европейската интеграция на Сърбия и Косово, но за да напреднат по този път, трябва да бъде възобновен диалога Белград-Прищина.
По нейните думи, въвеждането на митата са довело до спиране на преговорите, а не до напредък в диалога и тя е разговаряла по въпроса с лидерите на Сърбия и Косово на срещата в Берлин .
„Сега трябва да видим как да възобновим диалога. Разговарях с Александър Вучич, Хашим Тачи и Рамуш Харадинай. Предложихме среща в Париж и все още е необходимо да работим по нея“, обясни Меркел.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис: САЩ трябва да имат по-голяма роля в диалога между Сърбия и Косово

Пенсионираният американски генерал Бен Ходжис: САЩ трябва да имат по-голяма роля в диалога между Сърбия и Косово

19 Юли 2019 | 13:51 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Бившият командващ сухопътните войски на САЩ в Европа генерал-лейтенант Бен Ходжис призова страната му да има водеща роля в диалога между Прищина и Белград, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Ролята на САЩ на Балканите, както и в преговорите между лидерите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи, би трябвало да е по-голяма“, смята Ходжис. Той заяви, че САЩ трябва да имат постоянна роля в решаването на проблемите между Косово и Сърбия, а не да се намесват спорадично.
„Нашата роля не трябва да е епизодична. Не можем да организираме конференция за разговор между страните и в същото време да се движим в съвсем различна посока“, добави пенсионираният генерал.
Ходжис също така смята, че е нужно да се даде пространство на Тачи и Вучич, за да могат двамата да договорят финално споразумение. За да се постигне това, Ходжис добави, че всички „червени линии“ трябва да се премахнат, за да се предпазят и двете страни от руско влияние.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Джон Болтън: Статуквото около Косово не е в интерес нито на Прищина, нито на Белград

Джон Болтън: Статуквото около Косово не е в интерес нито на Прищина, нито на Белград

19 Юли 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Запазването на статуквото около ситуацията в Косово не отговаря на интересите нито на сръбската, нито на косовската страна, счита помощникът на американския президент по национална сигурност Джон Болтън, предава РИА Новости.
„Беше ми приятно днес да приема министъра на външните работи на Сърбия (Ивица) Дачич. Съгласихме се, че нито една страна не печели от статуквото. Дойде време за двете страни да действат“, написа Болтън в „Туитър“, като публикува снимка с Дачич на фона на Белия Дом.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): С митата за вноса от Сърбия управляващата коалиция отслаби международната подкрепа за Косово, твърди Хоти

Zeri (Косово): С митата за вноса от Сърбия управляващата коалиция отслаби международната подкрепа за Косово, твърди Хоти

19 Юли 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Прищина. Лидерът на парламентарната група на „Демократичната лига на Косово“ Авдула Хоти изрази увереност, че решението на управляващата коалиция за въвеждането на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната има има отрицателни последици и е довела до отслабване на международната подкрепа за Косово, пише електронното издание на прищинския ежедневник Zeri.
Съответното Хоти заяви на парламентарния форум в рамките на Партньорство за демокрация, организиран от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Помощник-държавният секретар за Европа: САЩ са готови да се включат в диалога Белград-Прищина

Помощник-държавният секретар за Европа: САЩ са готови да се включат в диалога Белград-Прищина

18 Юли 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Помощник-държавният секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рийкър заяви, че Вашингтон е готов да се включи в диалога Белград-Прищина, но не може да го направи, докато двете страни не се върнат на масата за преговори, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
Рийкър заяви пред The Voice of America, че наскоро е обсъждал с държавния секретар Майк Помпео евентуално засилване на ролята а САЩ в процеса.
„Ние си сътрудничим тясно с европейските партньори. Участвах в ранната фаза на диалога, когато стигнахме до Брюкселското споразумение, за което вярвам, че направи голяма разлика за нормалното протичане на живота, установяването на мир и намаляването на напрежението в региона през последните пет години“, заяви Рийкър.
Той вярва, че и двете страни имат желание да намерят решение и по този начин да допринесат за стабилността и напредъка на Западните Балкани.
Като модел за разрешаване на проблеми в региона, „които не са решени от векове“, Рийкър спомена Преспанския договор между Гърция и Македония.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Beta (Сърбия): Рамуш Харадинай поиска подкрепа за косовската армия от НАТО

Beta (Сърбия): Рамуш Харадинай поиска подкрепа за косовската армия от НАТО

18 Юли 2019 | 16:32 | Агенция "Фокус"
Прищина. Премиерът на Косово Рамуш Харадинай поиска от Върховното съюзно командване за Европа на НАТО да подкрепи развитието и подобрението на Силите за сигурност на Косово, предава сръбската агенция Beta.
Както заявиха от кабинета на премиера, Харадинай е обсъдил общото развитие и ситуацията със сигурността в Косово, региона и извън него, на среща с Върховния съюзен командващ на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс.
Министър-председателят е уведомил главнокомандващия за постиженията на косовските институции във всички сфери, особено в сектора на сигурността, като е подчертал прозападната и евроатлантическа ориентация на Прищина.
Той е благодарил на генерал Уолтърс и НАТО за подкрепата за Косово във всички процеси и за тяхната мисия, с която са установили мир и сигурност в страната.
„Косово е изцяло в съответствие с армиите, които защитават свободата и мира. Мултиетнически и професионални Косовски сили за сигурност напредват към стандартите на НАТО като фактор, осигуряващ безопасност както в страната, така и в региона“, заяви Харадинай, цитиран от сръбската агенция.
Той посочи, че Косово търси членство в НАТО и е готово да допринесе за мироопазващите мисии, когато САЩ или НАТО смятат за необходимо.
Върховният главнокомандващ на НАТО в Европа генерал Тод Уолтърс също се срещна в четвъртък с косовския министър на отбраната Рустем Бериша и с командващия КСС, генерал Рахман Рама.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bota Sot (Косово): Косовските власти обвиняват сръбските медии в цензурирането на изявления на Макрон

Bota Sot (Косово): Косовските власти обвиняват сръбските медии в цензурирането на изявления на Макрон

18 Юли 2019 | 12:01 | Агенция "Фокус"
Пршищина. Косовските власти обвиняват сръбските медии в цензурирането на изявления на държавния глава на Франция Еманюел Макрон, отбелязва електроннното издание на прищинския ежедневник Bota Sot.
Съответните обвинения отправи Йетлир Зиберай, съветник на косовския външен министър Беджет Пацоли. В пост в социалната мрежа „Фейсбук“, Зиберай написа, че Сърбия отново показва, че в страната се шири „авторитаризъм, който контролира медиите и мисленето на обществото“. Той казва още, че с премахването на изявленията на Макрон за Косово доказва, че Сърбия че не е променила начина, по който страната функционира от времето на Слободан Милошевич. „Сръбската държава продължава до ден днешен да пречи на мира в региона“, пише още Зиберай.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Бърнабич подкани косовските лидери да проявят смелост

Gazeta Express (Косово): Бърнабич подкани косовските лидери да проявят смелост

18 Юли 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Белград. Министър-председателят на Сърбия Ана Бърнабич сподели очакванията си за продължаване на диалога с Косово за нормализиране на двустранните отношения, като заяви, че властите на най-младата държава на Балканите трябва да проявят смелост и да променят своите решения, за бъдат деблокирани преговорите, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
„Надявам се, че политиците в Прищина имат смелостта да променят решенията си, така че диалогът да продължи. Всеки ден сме готови за диалог, защото това е единственият начин да се поддържа стабилността, да се поддържат живи и в мир хората“, цитира изданието думите на Бърнабич.
Тя подчерта, че се надява лидерите на Косово да имат смелостта да вземат решения за започване на диалога.
„Според проучване 91% от хората в Косово не искат замразен конфликт, а искат да продължат диалога и се надяват, че лидерите в Прищина ще бъдат смели и ще могат да чуят гражданите, живеещи в Косово, да променят решението си, не само заради сърбите, албанците, но и заради целия регион. Готови сме за диалог“, категорична бе Бърнабич.
Запитана за посещението на френския президент Еманюел Макрон в Белград, сръбският премиер заяви: „Президентът Вучич наистина му каза какъв световен лидер е и мисля, че посещението мина по-добре, отколкото очаквахме". След това тя увери, че Макрон е изразил подкрепа за сърбите. „Макрон се обърна към Сърбия и сърбите с подкрепящи думи, това е най-важният сигнал за подкрепа на Сърбия досега", отбеляза Бърнабич.
Междувременно косовският премиер Рамуш Харадинай повтори, че няма да бъдат отменени 100-процентовите мита, докато Сърбия не признае Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Макрон назначава специален пратеник за Западните Балкани?

Blic (Сърбия): Макрон назначава специален пратеник за Западните Балкани?

18 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон планира да назначи специален пратеник за Западните Балкани, който ще играе активна роля в решаването на косовския проблем, съобщава белградското издание Blic в статия на първа страница.
Според вестника Макрон е информирал сръбския президент Александър Вучич за намеренията си по време на двудневното си посещение в Белград по-рано тази седмица. Източник на изданието твърди, че френският лидер възнамерява да се ангажира по-активно с региона.
„Франция иска да играе ключова роля в решаването на проблемите между Белград и Прищина, а поради многобройните си ангажименти не може да работи за ежедневно за разплитане на косовския възел, затова възнамерява да назначи доверен човек, който ще отговаря за тази част на Европа. Става въпрос за френски пратеник за Западните Балкани. Макрон, благодарение на тази нова фигура, на практика ще засили влиянието си в региона“, обяснява източникът на изданието, пожелал анонимност.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовски вицепремиер: Милитаризацията на Сърбия е заплаха за региона

Косовски вицепремиер: Милитаризацията на Сърбия е заплаха за региона

17 Юли 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че независимо от твърденията на Сърбия, че е военно неутрална държава, тя показва точно обратното, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
„Кой заплашва Сърбия толкова много, че трябва да купува нови оръжия от Франция и други и да засилва системите си за противовъздушна отбрана? Милитаризацията на Сърбия е нова заплаха за региона“, написа политикът в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Срещата в Париж за диалога Белград-Прищина може да се проведе през септември

Александър Вучич: Срещата в Париж за диалога Белград-Прищина може да се проведе през септември

17 Юли 2019 | 13:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич обяви, че отложената Парижка среща за диалога между Белград и Прищина може да се състои през месец септември, предава B92.
Съответното той обяви след преговорите с френския му колега Еманюел Макрон, който на свой ред потвърди ангажимента си да организира специална среща между делегациите на Белград и Прищина в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел.
Вучич увери, че френският разбира сериозността на косовския въпрос. „Поисках разбиране, че няма как да постигнем решение по начин, по който всички искаме да се случи, а че (решението) трябва да бъде нещо по средата“, поясни сръбският президент.
Той добави, че всеки сърбин и албанец разбира това много добре, но „ние често се правим на глупави“ и подценяваме молбите на другата страна. „Достигането на компромис не е показване на слабост, а на сила“, подчертава Вучич и добави, че винаги ще е на страната на истинския компромис, вместо на предаване и отказване.
„Ще поддържаме тази посока ако е възможно, ако не, бъдещите поколение ще го направят, но не искаме да живеем в постоянен страх от бъдещи конфликти и войни“.
„Хората питат защо Сърбия се въоръжава. Отговорът е, че купуваме оръжия, за да се предпазим от всеки, който се опита да ни атакува. Ако гледат на нас като на гнила ябълка, всеки ще иска да ни смаже, ако изглеждаме като орех, ще сме трудни за счупване“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия, попита дали Косово трябва да се въоръжава

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия, попита дали Косово трябва да се въоръжава

17 Юли 2019 | 11:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай сподели страховете си от нова война със Сърбия на фона на съобщенията за превъоръжаване на армията й, съобщава електронното издание на прищинския ежедневник Koha Ditore.
Съгласно думите му, че подходът на една част от международната общност по отношение на диалога със Сърбия повдига необходимостта от това Косово да купува въоръжение. „Ние поискахме рамково споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници. Това рамково споразумение трябва да бъде документът, по който ще преговаряме. Има колебания от страна на Сърбия и една част от международната общност, която казва: не можем да го наречем „взаимно признаване в съществуващите граници". Това означава, че те също ни съветват да закупим отбранителни системи "Мистрал", защото снабдяват Сърбия с „Мистрал“-и… Сърбия купува оръжие в Русия. Франция също постигна договор със Сърбия за ракетна система. Междувременно ни казват, че не можем да наречем споразумението „споразумение за взаимно признаване в съществуващите граници“. Какво да правим тогава? Ние сме независима държава. Ние не искаме нищо друго от диалог с взаимно признаване. Ако не сте готови за това, тогава това ли е посланието за нас, че трябва да купуваме и оръжия?“

Превод и редакция: Тереза Герова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Кадри Весели обсъди в САЩ бъдещето на косовската армия

RTK (Косово): Кадри Весели обсъди в САЩ бъдещето на косовската армия

16 Юли 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Председателят на косовския парламент Кадри Весели бе приет във Вашингтон от сенатора-демократ Гари Питърс и конгресмена-републиканец Върн Бюканън, с които обсъди последните политически събития в Косово и региона, както и сътрудничеството между САЩ и Прищина, предава обществената „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По време на срещата си с Питърс, който е член на комисията за национална сигурност на САЩ, Весели подчерта, че бъдещето на косовската армия е в сътрудничеството с Америка, а сенаторът, от своя страна, изрази подкрепа за приемането на Косово в НАТО.
В разговора си с Бюканън, председателят на парламента в Прищина е обсъдил търговски въпроси, включително насърчаването на американските инвестиции в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Bloomberg: Макрон се придържа към искането си за дълбоки реформи в ЕС преди ново разширяване

Bloomberg: Макрон се придържа към искането си за дълбоки реформи в ЕС преди ново разширяване

16 Юли 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон настоя на искането си за извършване на дълбоки реформи в Европейския съюз преди да бъдат приети нови членове, като каза на най-големия кандидат – Сърбия, че преждевременното присъединяване няма да е от полза на никой, пише Bloomberg.
Американската агенция отбелязва, че лидерите в Западните Балкани са изразили фрустрацията си от, както те смятат, протакането на ЕС за това кога страните могат да станат членки на най-големия търговски блок в света. Докато повечето от членовете са предпазливи по отношение на приемането на нови държави, балканските лидери се борят да обяснят отлагането на своите 18 милиона граждани, които виждат присъединяването към ЕС като гаранция за по-високо заплащане и по-ниска корупция.
Тревогите бяха разпалени преди две седмици, след маратонската сесия преговори за това кой ще заеме върховните позиции в Съюза. Тогава Макрон каза, че процесът на разширяване ще бъде спрян, докато не бъдат осъществени първо „дълбоки реформи“ в блока. По време на визитата си в Сърбия в понеделник, където се срещна с колегата си Александър Вучич, макрон отново заяви, че „Сърбия със сигурност ще се присъедини“, но че разширяването на блока, без да променя начина, по който взема решения, ще предизвика проблеми за всички.
„Прекалено бързото влизане няма да е добро нито за Сърбия, нито за ЕС“, каза Макрон, добавяйки, че дори определянето на график за влизане може да доведе до обратен ефект. „Не трябва да се затваряме в календар с дата, защото ако не успеем, ще се разглежда като провал“.
Последната страна, която се присъедини към ЕС, е Хърватия през 2013 година. Оттеглящият се председател на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че останалите шест кандидати може да се присъединят най-рано през 2025 година.
За Сърбия най-голямото препятствие е разрешаването на косовския проблем. Подкрепяна от Русия и Китай, тя отказва да признае едностранно обявената независимост на съседа си през 2018 година и блокира усилията му да се присъедини към ООН и други международни организации.
Преговорите с посредничеството на ЕС между Сърбия и Косово почти се сринаха миналата година, когато Прищина наложи наказателни 100-процентови мита върху продукти от Сърбия и от Босна и Херцеговина, като отмъсти за лобирането на сърбите срещу международното му признание. Косово игнорира призивите на държавите от ЕС за премахване на тарифите.
Вучич заяви, че очаква помощта на Франция в „търсенето на компромис“. Той отбеляза още, че Сърбия е осъществила промените, за които е поела ангажимент през ЕС.
„За нас е важно да се реформираме, да свършим нашата част от работата, за да бъде добре нашия народ и за да напредва нашата икономика“, обясни държавният глава.
Визитата на Макрон идва след като френската компания Vinci Airports влезе в Сърбия с 25-годишна концесия на летището „Никола Тесла“, докато дъщерно дружество на Suez Groupe SAS спечели също толкова дълъг договор в столицата Белград. Alstom SA също се съревновава за изграждането на метро в Белград, където първите две линии могат да струват 4,5 милиарда долара.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Посещението на Макрон в Белград не променя нищо

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Посещението на Макрон в Белград не променя нищо

16 Юли 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай коментира посещението на френския президент в Белград, като заяви, че тя няма да промени нищо в отношенията между Париж и Прищина. Той припомни, че Франция признава независимостта на Косово в рамките на сегашните граници, отбелязва електронното издание на скопския вестник „Нова Македония“.
Говорейки за 100-процентовите мита за внос на стоки от Централна Сърбия и Босна и Херцеговина, Харадинай подчерта, че условието за премахването им е предварителното признаване на независимостта на Косово от сръбска страна.
Ако Прищина отмени таксите преди Белград да признае независимостта на най-младата държава на Балканите, ще бъде трудно да се постигне общо споразумение със Сърбия, уверен е косовският премиер. „Ако дадете такъв пример, ще се увеличат претенциите, ще бъде необходим консенсус и повече компромиси", категоричен бе Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Посещението на Макрон в Сърбия – подписани са пет споразумения, включително с МО и в областта на специализираната индустрия

Blic (Сърбия): Посещението на Макрон в Сърбия – подписани са пет споразумения, включително с МО и в областта на специализираната индустрия

16 Юли 2019 | 07:38 | Агенция "Фокус"
Белград. В рамките на двудневното посещение на френския президент Еманюел Макрон в Сърбия – първото по рода си за близо две десетилетия, са подписани пет споразумения между двете страни, включително в области от компетенцията на министерствата на отбраната и специализираната индустрия, подчертава белградският Blic.
Сърбия значително укрепи армията си чрез закупуване на системата „Мистрал“ от Франция, отбеляза министърът на отбраната на западната ни съседка Александър Вулин, като допълни, че политиката на сръбския президент за военен неутралитет дава резултати, защото, съгласно думите му, тя позволява на официален Белград да придобива оборудване както от Изток, така и от Запад.
„В присъствието на френския президент Еманюел Макрон и сръбския президент Александър Вучич бяха подписани пет споразумения в рамките на компетентността на Министерството на отбраната и областта на специализираната индустрия... За нас е много важно да покажем, че политиката на военния неутралитет на президента Вучич дава резултати, защото можем да се снабдим от Изтока и Запада, което много други страни по света не могат да направят“, цитира изданието думите на Вулин.
След като Сърбия обнови военновъздушните си сили, обясни Вулин, започна подновяването и системите за ПВО, което, както той отбеляза, не е правено от десетилетия: „Като закупихме системата „Мистрал“, значително засилихме армията си, дадохме възможност на нашите отряди активно да защитават и показахме, че процесът на реконструкция няма да бъде преустановен“. Сръбската армия стана е по-силна и по-модерна: „Гражданите на Сърбия могат да бъдат дори по-сигурни, че нашата независимост и нашата свобода ще бъдат запазени".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Сърбия има място в Европа, но...

Еманюел Макрон: Сърбия има място в Европа, но...

16 Юли 2019 | 02:35 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник, че Сърбия има място в Европа, но повтори позицицията си, че Европейският съюз трябва да се реформира преди да приеме Белград, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Сърбия е на този път и аз винаги ще бъда до вас, за да работиш за приближаване и развитие на диалога. Вие започнахте реформи. В същото време ЕС трябва да се реформира, за да бъде готов да приеме Сърбия“, каза Макрон.
Сърбия показа ангажираността си и пътя, по който иска да върви, както и готовност да предприема смели реформи, но ЕС има своите изисквания, добави още френският лидер на съвместната пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград.
Макрон изрази категоричната си позиция, че Съюзът не функционира добре и с 28 държави и трябва бързо да се реформира, за да може да взима решения бързо и да бъде суверенна сила от ранга на Китай или САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Tanjug: Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Tanjug: Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

16 Юли 2019 | 02:07 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският президент Александър Вучич е поискал от френския си колега Еманюел Макрон помощ и подкрепа за страната по европейския й път и за разрешаване на кризата с Косово, предава Tanjug, държавната информационна агенция на западната ни съседка.
По отношение на Макрон, Вучич бе категоричен, че той е един от малкото, които искат да чуят сърбите. След това президентът на Сърбия припомни, че страната му иуска мир и споразумение с албанците.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Сърбия има място в Европа, но...

Еманюел Макрон: Сърбия има място в Европа, но...

15 Юли 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви в понеделник, че Сърбия има място в Европа, но повтори позицицията си, че Европейският съюз трябва да се реформира преди да приеме Белград, пише белградският ежедневник „Политика“.
„Сърбия е на този път и аз винаги ще бъда до вас, за да работиш за приближаване и развитие на диалога. Вие започнахте реформи. В същото време ЕС трябва да се реформира, за да бъде готов да приеме Сърбия“, каза Макрон.
Сърбия показа ангажираността си и пътя, по който иска да върви, както и готовност да предприема смели реформи, но ЕС има своите изисквания, добави още френският лидер на съвместната пресконференция със сръбския си колега Александър Вучич в Белград.
Макрон изрази категоричната си позиция, че Съюзът не функционира добре и с 28 държави и трябва бързо да се реформира, за да може да взима решения бързо и да бъде суверенна сила от ранга на Китай или САЩ.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.