НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Правителството отпусна 5 млн. лв. за ремонт на сградата и музея на БАН ( ОБЗОР)

Правителството отпусна 5 млн. лв. за ремонт на сградата и музея на БАН ( ОБЗОР)

17 Юли 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
София. На редовно правителствено заседание в сряда Министерски съвет одобри допълнителен трансфер по бюджета на Министерството на образованието и науката за 2019 г. в размер на 5 млн. лв. Средствата са предназначени за Българската академия на науките и се предоставят за провеждане на юбилейните тържества по случай 150-та й годишнина и за извършване на ремонтни дейности на две от сградите, които са със статут „паметници на културата“. Част от допълнителните средства са предназначени да подпомогнат Академията в мисията й да провежда научни изследвания в съответствие с общочовешките ценности, националните традиции и интереси, да участва в развитието на световната наука, да изучава и увеличава материалното и нематериалното културно-историческо наследство на страната ни.
По време на заседанието премиерът Бойко Борисов поясни, че ако сумата не бъде достатъчна да се извършат предвидените дейности, ще бъдат отпуснати още средства на институцията.
От своя страна председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски поясни, че финансовият ресурс ще бъде използван за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София. Той благодари на правителството за жеста, който прави в годината, когато се навършват 150 години от основаването на академията. Според акад. Ревалски това е признание за приноса на БАН за най-новата история на България“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Отпуснатите 5 млн. лева ще бъдат използвани за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София

Акад. Юлиан Ревалски, БАН: Отпуснатите 5 млн. лева ще бъдат използвани за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София

17 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Отпуснатите 5 млн. лева ще бъдат използвани за неотложни ремонти на знакови сгради в центъра на София. Това каза акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, преди редовното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Благодаря за този жест, който е символичен в годината, в която най-старата национална организация в новата българска история чества своята 150 годишнина“, отбеляза акад. Ревалски. Той благодари специално на премиера Борисов и двамата министри Горанов и Вълчев. „Средствата, както имаме възможност да дискутираме, ще бъдат за неотложни капиталови ремонти на знакови сгради в центъра на София, които са паметници на културата – сградата на БАН и музея“, посочи акад. Ревалски. „Това е много важен жест в годината, която честваме 150 години. Това е признание за приноса на БАН в най-новата история на България“, добави той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.
Саудитец откри стрелба във военна база в щата Флорида. 7 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.