НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Християн Мицковски: Искаме предсрочни парламентарни избори през април или май догодина

Християн Мицковски: Искаме предсрочни парламентарни избори през април или май догодина

4 Август 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Скопие. Искаме предсрочни парламентарни избори през април или май догодина, заяви лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, коментирайки хода на разговорите между управляващи и опозиция през изминалата седмица, цитира думите му македонският “Фокус“.
Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски днес описа атмосферата на срещи между работни групи от правителството и опозицията, като заяви, че тези срещи показват чувство за отмъщение и атака срещу ВМРО-ДПМНЕ. Мицковски заяви днес, че е оптимист и очаква да бъде постигнато споразумение по Закона за прокуратурата, което ще определи бъдещия статус на Специализираната прокуратура (СП).
„Искам да бъда оптимист и вярвам, че те ще бъдат мъдри и ще приемат предложението на ВМРО-ДПМНЕ. Наясно съм, че те ще излязат с коментари, аз съм наясно, че има ожесточен сблъсък с опозицията през тези месеци, но ние имаме принципно отношение и не се страхуваме да се изправим пред фактите от обратната страна. Но тези преговори, особено след изготвянето на този закон, са в изобилие от чувство за отмъщение, атака и сблъсък с несъгласните,“ каза Мицковски.
Той добави, че се провеждат и срещи между работни групи по преброяването и промените в Изборния кодекс, но отказа да каже каква е позицията на партията му относно промяна на изборния модел.
За предсрочни избори Мицковски заяви, че те ги очакват възможно най-скоро и са предложили две дати, или в началото на април, заради великденските празници (19 април), или до края на май, имайки предвид празника Рамазан.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алсат М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ запазва условията си за свикване на лидерска среща

„Алсат М“ (Македония): ВМРО-ДПМНЕ запазва условията си за свикване на лидерска среща

27 Юли 2019 | 18:59 | Агенция "Фокус"
Скопие. ВМРО-ДПМНЕ няма готов законопроект за прокуратурата, нито посочва дали ще внесе изменения в този, подготвен от правителството, който вече е внесен в Събранието. Опозицията се придържа към становището, че преговорите с правителството са възможни само ако бъде прието тяхното искане за предсрочни избори, информира македонският телевизионен канал “Алсат М“.
„Трябва да завършим техническите поправки в текста и тогава ще решим дали да го предложим и какви ще бъдат следващите стъпки. Може би Зоран Заев ще се съгласи на лидерска среща, за да обсъди дата за предсрочни парламентарни избори. Да изчакаме още няколко дни“, каза Димче Арсовски - говорител на ВМРО-ДПМНЕ.
Вчера Мицковски отбеляза редица забележки по проектозакона на правителството, според който Специализираната прокуратура (СП) със своите функции и възможности, трябва да бъде обединена с Основната прокуратура за организираната престъпност и корупцията. Опозицията настоява прокурорите от СП да се върнат в старите си офиси, да се разследва възможното им участие в аферата, в която бе замесено името на Катица Янева и след това да кандидатстват за работа в новата прокуратура. Те не са съгласни с разпоредбата, според която Катица Янева ще бъде повишена в Републиканската прокуратура.
Съдбата на СП се смята за последния отворен въпрос преди страните-членки на ЕС да вземат решение за започване на преговорите за присъединяване през октомври. Ето защо Филип Рийкър и Йоханес Хан дойдоха с координирана позиция в Скопие, която трябва да осигури бъдещето на СП, според която законопроектът на правителството за прокуратурата е добра основа за това и че никой не може да бъде амнистиран поради изтекли срокове. Ако страните се споразумеят и осигурят мнозинство от две трети, председателят на парламента Талат Джафери заяви, че законопроектът може да премине през парламента до началото на септември.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“: Среща Мицковски-Касами – готви ли се нова коалиция в Македония

„МКД“: Среща Мицковски-Касами – готви ли се нова коалиция в Македония

20 Юли 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
Скопие. Председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски проведе среща с ръководителя на движението Беса Билал Касами в петък. На срещата са участвали и други високопоставени представители на двете формации, а тема за на разговорите е била актуалната политическа ситуация, стратегическите интереси на Македония и възможностите за сътрудничество между двете партии, съобщава “МКД“.

Мицковски и Касами са се съгласили, че сегашното правителство притъпява интеграционните процеси, които трябва да бъдат отново отворени чрез неосъществените големи реформи. Според двамата, все още съществува корупция по високите етажи и то в не малка степен, както и сериозна липса на воля за установяване на върховенството на закона. Формациите са се съгласили в бъдеще да продължат да провеждат такива срещи с цел подсилване на демократичните процеси и общата борба срещу сегашната власт, това се казва в изявление на ВМРО-ДПМНЕ.

Електронното издание коментира, че при такива срещи може да се формира коалиция за следващите избори в страната.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независен“ (Македония): Отложиха лидерската среща

„Независен“ (Македония): Отложиха лидерската среща

19 Юли 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Скопие. „На Заев не му се сяда на масата без Мицковски“. Така електронното издание на македонския вестник „Независен“ съобщава за решението за отлагане на лидерската среща, която премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев предложи да се проведе по-късно през деня.
В рамките на заседание в четвъртък лидерът на СДСМ е информирал съпартийците си, че няма логика да се сяда на масата за преговори само с Али Ахмети („Демократичен съюз за интеграция“, ДСИ) и Зиядин Села („Алианс за албанците“), ако Християн Мицковски (ВМРО-ДПМНЕ) не се присъедини към тях.
На срещата трябваше да се обсъжда преброяването на населението, Закона за прокуратурата и изборния модел. Лидерът на основната опозиционна партия в страната обаче бе категоричен, че единствената точка, по която би разговарял с властта, е тази за предсрочните парламентарни избори. Заев вече определи искането като неприемливо.
Лидерската среща, насрочена за следобедните часове на петък, ще се проведе независимо от това дали председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски ще присъства на нея, увери само ден по-рано Заев.
В рамките на обръщението, което Християн Мицковски направи във вторник, той определи поканата на Заев като „ненужен театър“ и подчерта, че не вижда причина да присъства на нея.
Участие в нея потвърдиха лидерът на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и от партията на Зиядин Села – „Алианс за албанците“. Срещата трябваше да се проведе в петък от 14 часа местно време (15:00 часа българско време) в Клуба на депутата в Скопие.
Заев отново публично се опита да убеди лидера на ВМРО-ДПМНЕ да дойде в Клуба на депутата, макар да потвърди, че предсрочните избори не са опция за него.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Лидерска среща ще има и без Мицковски

„Сител“ (Македония): Лидерска среща ще има и без Мицковски

18 Юли 2019 | 08:10 | Агенция "Фокус"
Скопие. Лидерската среща, насрочена за следобедните часове на петък, ще се проведе независимо от това дали председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски ще присъства на нея. Това увери премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев, предава скопската телевизия „Сител“.
В рамките на обръщението, което Християн Мицковски направи във вторник, председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ определи поканата на Заев като „ненужен театър“ и подчерта, че не вижда причина да присъства на нея.
Участие в нея потвърдиха лидерът на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и от партията на Зиядин Села – „Алианс за албанците“. От ВМРО-ДПМНЕ са категорични – за да присъстват на срещата, в дневния й ред трябва да бъде включена точка за предсрочни парламентарни избори. Заев вече определи искането като неприемливо. Срещата трябва да се проведе в петък от 14 часа местно време (15:00 часа българско време) в Клуба на депутата в Скопие.
Заев отново публично се опита да убеди лидера на ВМРО-ДПМНЕ да дойде в Клуба на депутата, макар да потвърди, че предсрочните избори не са опция за него.
„Готов съм да говоря за всичко, включително и за това, което Мицковски иска да отбележи. Правя още един опит да се съберем. Не е необходимо да се договаряме по всички въпроси, но трябва да разговаряме... Лидерската среща остава, на нея ще дойдат двама партийни ръководители, надявам се и Мицковски да присъства. Всички теми са потенциални за разговор, публично съм изразил мнението си, нямам намерение да изпълнявам желанието за предсрочни избори, въпреки че знам, че ще спечеля, знам, че правителството ще спечели и аз съм убеден в това, но не възнамерявам да нанасям щети на икономическите перспективи на гражданите. Всичко свърши, коя страна, когато е станала член на НАТО, започнала е преговори с ЕС, отива на избори?“, цитира телевизията думите на Заев.
Заев продължава да настоява на срещата на ръководството да бъдат обсъдени въпросите, които поставя на масата: преброяването, новият изборен кодекс и закона на прокуратурата, въпреки че Мицковски отбеляза, че са в ход преговори между правителството и опозицията и по трите теми.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Pressing TV (Македония): Заев се надява Мицковски да се появи на лидерската среща

Pressing TV (Македония): Заев се надява Мицковски да се появи на лидерската среща

17 Юли 2019 | 13:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. Провеждането на предложената от премира на Северна Македония Зоран Заев лидерска среща остава под въпрос, след като председателят на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски определи поканата като „ненужен театър“ и подчерта, че не вижда причина да откликва на нея. Въпреки това Заев се надява, че Мицковски ще промени решението си и ще дойде на срещата, насрочена за петък от 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време), предава скопската телевизия Pressing TV.
„Надявам се, че те ще се замислят и ще се появят на лидерската среща. Нашето намерение е да завършим тези процеси, и разбира се, да се отварят и други процеси в страната – като допълнителни реформи в съдебната система, в публичната администрация“, подчерта Заев.
Участие в петъчната среща потвърдиха лидерът на „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и от партията на Зиядин Села – „Алианс за албанците“. От ВМРО-ДПМНЕ са категорични – за да присъстват на срещата, в дневния й ред трябва да бъде включена точка за предсрочни парламентарни избори. Заев вече определи искането като неприемливо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Сител“ (Македония): Зоран Заев покани председателите на ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ и „Алианс за албанците“ на лидерска среща

„Сител“ (Македония): Зоран Заев покани председателите на ВМРО-ДПМНЕ, ДСИ и „Алианс за албанците“ на лидерска среща

16 Юли 2019 | 05:15 | Агенция "Фокус"
Скопие. Премиерът на югозападната ни съседка Зоран Заев покани председателите на ВМРО-ДПМНЕ, „Демократичен съюз за интеграция“ (ДСИ) и „Алианс за албанците“ на лидерска среща, насрочена за петък, 19 юли, от 14:00 часа местно време (15:00 часа българско време), предава скопската телевизия „Сител“.
Причината за отправената покана е „евроинтеграцията“. „Срокът до октомври е кратък и времето трябва да се използва. Призовавам всички заедно да вземем важните решения“, цитира медията думите на Заев.
Очаква се след това македонският премиер да обяви срещи и с лидерите на други партии. Приоритетни теми са нов изборен кодекс с нов изборен модел, гласуването на Закона за прокуратурата и бъдещето на Специализираната прокуратура, както и постигането на консенсус за успешното преброяване на населението на Северна Македония.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.