НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 00:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: След земетресението в Атина от 5,2 по Рихтер: Гръцките застрахователи са получили над 2000 иска

Kathimerini: След земетресението в Атина от 5,2 по Рихтер: Гръцките застрахователи са получили над 2000 иска

30 Юли 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Атина. Повече от 2000 искове щети са подадени в гръцките застрахователни компании след земетресението с магнитуд 5,1, което разтърси столицата на 19 юни, предава електронното издание на атинския вестник Kathimerini, позовавайки се на данни от Съюза на гръцките застрахователи.
Около 1700 от въпросните искове са свързани с щети по домовете, останалите засягат бизнес сгради, става ясно от разпространената информация.
Това е най-силното земетресение, регистрирано в Атина от 20 г. насам. Последният подобен трус удари столицата с магнитуд 5,9 през 1999 г. и взе 143 жертви. Въпреки това материалните щети тогава бяха малко.
Земетресението от неделя с магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер, чийто епицентър също беше близо до Атина, е от вторичните трусове, уверяват сеизмолозите.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Двама души са с леки наранявания след земетресението в Гърция

Kathimerini: Двама души са с леки наранявания след земетресението в Гърция

19 Юли 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Двама души са с леки наранявания след земетресението със сила от 5,1 по скалата на Рихтер, което удари Атина по-рано в петък, предава електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini. Според здравното министерство на Гърция, нараняванията са причинени от падащи отломки.

Три изоставени сгради са съборени от труса, няма щети по Акропола или други забележителни в гръцката столица. Сградата на Парламента е била евакуирана.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресенията край гръцката столица напомниха за бедствие от преди 20 години

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог: Земетресенията край гръцката столица напомниха за бедствие от преди 20 години

19 Юли 2019 | 18:21 | Агенция "Фокус"
Атина. В 14:13 днес на по-малко от 25 км северозападно от гръцката столица Атина стана умерено силно земетресение. Магнитудът на земетресението е 5.1 според локалната скáла в Гърция, съответно 5.3 по динамичната скáла, прилагана в Европейския сеизмологичен център. Източникът на земетресението и последвалите го вторични трусове е в горната част на земната кора – дълбочини до петнадесетина километра под земната повърхност. Атинската обсерватория съобщава за 21 регистрирани труса след основното земетресение с магнитуд над 1.5. Земетресения, последвали през първите 7 минути (каталог на Европейския център), не са отбелязани сред атинските регистрации – това се случва при изненадваща ситуация. А тя е такава за гръцките сеизмолози – доста силен трус, епицентър в близост до главния град на страната, “плитко” огнище – следователно изобилие от вторични трусове, незабравени последици от 1999 година. Около час след максималния трус се реализира събитие с магнитуд 4.4. На 6 км южно от епицентъра сътресението е охарактеризирано като “интензивно, но кратко”. На 9 км югоизточно служител на рафинерия съобщава: “Доста забележимо. Хората и съоръженията са добре” и на 9 км южно от епицентъра – “Много силен и трая повече от 10 секунди ...” От гората край Хайдари – 17 км югоизточно – очевидец съобщава: “Доста силен в гората”. Интензивността на сътресението до 20-тия километър в южните квадранти е от V степен и повече – много силно усетено. От 20 км на югоизток идват показания: “3-ти етаж, материални щети и пукнатини! Беше доста силно!” А ето каква е информацията от Атина: “Силен удар в колата”, “Силно разклащане”, “Много силен”, “В центъра на Атина - силен трус с вибрации около 10 секунди. Изпопадаха вещи поставени отгоре на библиотеката. Стените пукаха.”, “Продължи поне 10 секунди. Започна силно и продължи по-слабо още няколко секунди. Нападаха предмети от полиците.”, “Беше плашещо. Усетих го, като че отново става земетресението от 1999.”, “Изключително забележим”, “Усетих как подът трепери. Отначало си мислехме, че минава камион, но никакъв камион не е толкова мощен, че да разтърси телевизора и да накара етажа да се клати нагоре и надолу. Беше доста силен, продължителността му беше около 5 секунди”, “Долу в метрото е ужасяващо”, “Няма повреди в екзархията.” Всичко цитирано от столичани показва интензивност по-висока от IV степен – до V-VI в зависимост от етажността на сградата и психичната настройка на очевидеца. Много вероятно е интензивността в епицентралния район да е над VI степен, въпреки бедната документираност. Това означава там да има повредени стари постройки. Особено, след няколко афтершока с магнитуд 3 и повече. Земетресението е усетено по-слабо или съвсем слабо на север в Централна и Северна Гърция, на юг-югозапад в Пелопонес, на изток на остров Хиос (230 км) и до 365 км от епицентъра в Бодрум, Турция.
Земетресението с магнитуд 6.0, станало на 7 септември 1999, не е лесно да се забрави от атиняни. То нанесе материални щети и в Атинския район – над 100 сгради и три големи фабрики в Кифисия, Метаморфози, Каматеро и Неа Филаделфия се срутиха. Петдесет хиляди жители останаха без покрив, ранените наброяват 800 до 1600, убити 143. За покриване на загубите бяха нужни между 3 и 4.2 милиарда американски долара.

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН)
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

EMSC: Земетресение от 5.2 по Рихтер е регистрирано в Гърция

EMSC: Земетресение от 5.2 по Рихтер е регистрирано в Гърция

19 Юли 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Атина. Земетресение с магнитуд от 5.2 по скалата на Рихтер е регистрирано в Гърция в 14:13 часа местно време (съвпада с българското време), показва справка на официалната интернет страница на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (EMSC).
Епицентърът на труса е бил на 23 северозападно от столицата Атина, с дълбочина от 13 км под земната кора.
Не се привеждат данни за пострадали или материални щети.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.
Пожар избухна в хотел в южната част на Атина. 5 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската коледа
Българската коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.