НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Смолян: Кметът Николай Мелемов благодари на всички участници и институции за организацията и провеждането на Роженския събор

Смолян: Кметът Николай Мелемов благодари на всички участници и институции за организацията и провеждането на Роженския събор

23 Юли 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Смолян. Кметът Никола Мелемов изказва благодарност на всички участници и институции, които допринесоха за огромния интерес и отличната организация на Събора на народното творчество и животновъдството „Рожен” – 2019. Това съобщиха от пресцентъра на Община Смолян.
Той изразява най-искрена почит и признателност към всички участници във фолклорния фестивал, които пазят духа и поддържат живи традициите.
„Вие сте тези, които превърнахте Роженския събор в събитие на българските идеали и ценности. Предадохте огнения си темперамент на публиката, която ви благодари с нестихващи аплодисменти и емоции. Желая ви много предстоящи изяви, в които заедно с публиката да съпреживявате магията на българския фолклора“, заяви кметът.
Той изрази уважение и към всички, дошли от близо и далеч, за да се почувстваме по-сплотени и силни в името на България.
„Благодарен съм на всички държавни институции за оказаното съдействие и помощ за провеждането на най-мащабното фолклорно събитие в страната. Изразявам своята признателност и уважение за всеотдайната подкрепа и висок професионализъм на всички служители, допринесли за нормалното и спокойно провеждане на събитието. Уверен съм, че съвместната ни ползотворна работа и взаимодействие ще продължат и занапред“, пише в благодарствено си писмо Мелемов.
Той отличава високия професионализъм, безупречната организация и добрата комуникация между ведомствата – Областна управа, Полиция, Пожарна, Областно пътно управление, РЗИ, МБАЛ, Център за спешна медицинска помощ, 101-ви алпийски полк, Областна дирекция по безопасност по храните, „ВиК“, ЮЦДП, ДГС – Смолян и др.
Мелемов благодари и на журналистите, фотографите и аудиовизуалните екипи, които популяризираха най-мащабното фолклорно събитие на годината, каквото беше Роженският събор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Роженският събор е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината

Николай Мелемов, кмет на Смолян: Роженският събор е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината

5 Юли 2019 | 16:58 | Агенция "Фокус"
Смолян. След прекратяването на заседанието на Общинския съвет кметът Николай Мелемов и общинските съветници обявиха своите позиции на извънредни пресконференции, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. Мелемов заяви, че трудно се работи в Общинския съвет и има пренебрежение от страна на общинските съветници. Той припомни, че една от точките в дневния ред на заседанието е била за организацията и провеждането на Роженския събор. „За осем години откакто съм кмет на Смолян претендирам, че Общината се управлява прозрачно. Роженският събор се провежда за трети път през последните години, включен е в националния и местен културен календар. В местния са заложени 80 000 лв. за събора, като средствата не са разбивани по мероприятия. Имало е приемане на бюджета, договорът за сътрудничество между Общината и Сдружение „Рожен – наследство в бъдещето“ е раздаден на общинските съветници и бях готов на заседанието да им обясня всичко по организацията на събитието“, обясни Мелемов. Той посочи, че общинските съветници са искали да се проведе дебат и дори да се каже дали съборът ще има печалба за общината или не, но Общината не трябва да търси печалба от културни мероприятия. Те се правят за хората, за традиции и обичаите. „Преди над 100 години, когато е възникнал съборът, не е възникнал за печалба. Това е най-мащабното събитие в страната, това е марката на общината и въпросът е защо сме избрали за партньор сдружението. Те имат договор за земята, на която се провежда събора и затова има договор за сътрудничество с тях“, посочи Мелемов. По думите му важното е обществото да има полза от работата на този Общински съвет. „Но не виждам нищо от това, което се прави в него, да има полза за града и общината. В договора са разписани всички ангажименти на Общината по точки. Общината не се занимава с търговска дейност и не търси печалба от събора“, заяви кметът на Смолян.
На свикана пресконференция от съветниците от КРОС и БСП, председателят на групата на КРОС Кирил Хаджихристев заяви, че никой от съветниците не е против провеждането на Роженския събор и всички за такова мероприятие. Той посочи, че на заседанието на Общински съвет са искали да получат отговори на въпроси като, кога и от кои лица и по какви причини е взето решение съборът да се проведе през тази година, а не през 2020 г. Те са искали да разберат, защо е подписан договор с това Сдружение и защо Общинският съвет не е бил осведомен, каква е финансовата рамка и абсолютна сума на предвидените разходи от страната на община Смолян. „След разискванията, ако бяха допуснати такива, щяхме да предложим проекторешения за гласуване, които са изписани, но с провала на сесията не се стигна до отразяване на всички въпроси, които щяхме да поставим“, каза още Хаджихристев.

„Фокус“ припомня:
Заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено, тъй като общинските съветници не приеха дневния ред. След близо едночасови разисквания на дневния ред, съветниците приеха докладната записка за участието на общината на събора на Рожен да бъде в края на дневния ред и да е като отговор на питане за предстоящия събор. Останалите докладни бяха включени като първа и втора точка. При гласуването на дневния ред в неговата цялост обаче, 12 общински съветници гласуваха „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“. Така заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено от председателя инж. Данчо Киряков поради неприемане на дневния ред.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Заседанието на Общинския съвет беше прекратено заради отхвърлен дневен ред

Смолян: Заседанието на Общинския съвет беше прекратено заради отхвърлен дневен ред

5 Юли 2019 | 10:34 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено, тъй като общинските съветници не приеха дневния ред, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. В първоначалния бе включена само една точка за участието на Община Смолян в събора на Рожен. В последствие преди началото на дневния ред, бяха внесени още две докладни за финансово подпомагане на футболните клубове в града. След близо едночасови разисквания на дневния ред, съветниците приеха докладната записка за участието на Общината на събора на Рожен да бъде в края на дневния ред и да е като отговор на питане за предстоящия събор. Останалите докладни бяха включени като първа и втора точка. При гласуването на дневния ред в неговата цялост 12 общински съветници гласуваха „за“, 13 „против“ и 2 „въздържал се“. Така заседанието на Общински съвет – Смолян бе прекратено от председателя инж. Данчо Киряков поради неприемане на дневния ред.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в събора на Рожен

Смолян: Общинският съвет ще проведе заседание за участието на Общината в събора на Рожен

5 Юли 2019 | 08:50 | Агенция "Фокус"
Смолян. Заседание на Общински съвет – Смолян за участието на Общината в събора на Рожен ще се проведе днес от 9.00 часа в Сесийната зала на Общината. Това съобщиха от Община Смолян. Искането за свикването на заседанието е на група общински съветници. В дневния ред е включена една докладна записка и тя е Запознаване на общинските съветници с участието на Община Смолян в организирането и провеждането на Събор на народното творчество и животновъдство „РОЖЕН” 2019 година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.