НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 20:50


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи

Д-р Чавдар Ангелов, директор на НПМ „Шипка - Бузлуджа”: Нека бъдем достойни за саможертвата на Хаджи Димитър и всички негови последователи

20 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Казанлък. 151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа бяха отбелязани в подножието на връх Бузлуджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Стотици граждани изразиха своята почит към подвига на героите пред паметника на Хаджи Димитър. Сред официалните гости бяха евродепутатът Александър Йорданов, председателят на Общинския съвет в Казанлък Николай Златанов и заместник областният управител на Стара Загора Димитър Драчев.
Панихида в памет на героите бе отслужена от казанлъшки свещеници.
„Да обичаме нашата Родина и да помним нейните герои, да се равняваме по тях. Да живее България, защото тя е гаранцията за нашия щастлив живот. Може да звучи малко наивно, но аз съм убеден, че и Хаджи Димитър и всички негови последователи са били хора, които са вярвали в доброто, водени от българското си, християнско възпитание са се жертвали за нас. Нека бъдем достойни за тази саможертва”, с тези думи се обърна в словото си към присъстващите директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” Чавдар Ангелов, който в словото си говори за значението на подвига на героите дали живота си нашата свобода.
За поредна година бе направена възстановка на драматичните боеве при връх „Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Организатори на честванията са Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пред паметните плочи на Стефан Караджа, Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започна отбелязването на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Пред паметните плочи на Стефан Караджа, Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започна отбелязването на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

20 Юли 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
Казанлък. С поднасяне на венци и цветя пред паметните плочи на Стефан Караджа и на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков в Казанлък започнаха събитията, посветени на 151 години от гибелта на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Годишнината ще бъде отбелязана и на връх Бузлуджа, където от 11.00 часа пред паметника на Хаджи Димитър ще продължат инициативите в памет на героите. Панихида в памет на героите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, ще прозвучат и слова в памет на загиналите четници. За поредна година ще бъде направена възстановка на драматичните боеве при връх Бузлуджа между четниците и турската потеря, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк” към Национално дружество „Традиция“.
Програмата е организирана от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Община Казанлък е ангажирала автобусен транспорт до Бузлуджа. Цената на билета е 4 лева в едната и 5 лева в двете посоки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”

20 Юли 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Казанлък.151 години от подвига на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа ще бъдат отбелязани в Казанлък и на връх „Бузлуджа”, предаде кореспондент на Радио „Фокус”. Община Казанлък се обръща към родолюбивата казанлъшка общественост за присъствие на честванията по случай 151 години от гибелта на Хаджи Димитър и неговата чета.
От 9.30 часа на булевард „23 пехотен Шипченски полк“ пред паметната плоча Стефан Караджа и на площад „Севтополис“ пред паметника на четниците Христо Янъков и Стефан Орешков ще бъдат поднесени цветя.
От 11 часа на връх „Бузлуджа” ще бъде отбелязана годишнината пред паметника на Хаджи Димитър. Панихида в памет на героите ще бъде отслужена от казанлъшки свещеници, тържествено слово ще произнесе директорът на Национален парк – музей „Шипка – Бузлуджа” д-р Чавдар Ангелов.
За поредна година ще бъде направена възстановка на драматичните боеве при връх „ Бузлуджа” между четниците и турската потеря, на Национално дружество „Традиция“, подготвена от Регионален клуб „23 Пехотен Шипченски полк”.
Тържествените чествания са организирани от Община Казанлък, Исторически музей „Искра“ и Национален парк-музей „Шипка – Бузлуджа“.
Община Казанлък е ангажирала автобусен транспорт, като автобусите за гражданите ще тръгват от площад „Севтополис” от 9.30 часа. Цената на билета в едната посока е 4 лева и 5 лева в двете посоки.
Славяна ГАЙДАРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна голяма част от южната част на Африка. 9 декември 2019 г.
Нивата на водопада Виктория намаляват след продължителна суша, която засегна гол...

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.