НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 02:04


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Благоевград: Започва последният ден от Лятна филмомания под звездите в Банско

Благоевград: Започва последният ден от Лятна филмомания под звездите в Банско

27 Юли 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
Банско. Започва последният ден от Лятна филмомания под звездите в Банско. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин Натали Петрова, организатор на инициативата. Тя подчерта, че първо ще бъде прожектиран невероятният белгийски филм „Балканско колоездачно приключение“, чрез който през очите на главния герой зрителите ще погледнат и ще почувстват по друг начин мястото, на което живеем. Натали Петрова посочи, че последният филм в рамките на тазгодишното издание на фестивала е „Ама Даблам – Свещената планина“, в който главни герои са Питър Хилъри, сина на първия човек, изкачил се на Еверест, с Месмер и с другите герои, голяма част от които са гости на филмоманията. Тя отбеляза, че този филм е първият носител на наградата за сценарий на Петър Атанасов – другият човек, който е създал кинофестивала и в чиято памет се провежда Лятна филмомания.

Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С изпълнения на децата от НЧ „Никола Вапцаров“ бе дадено началото на Лятната филмомания в Банско

Благоевград: С изпълнения на децата от НЧ „Никола Вапцаров“ бе дадено началото на Лятната филмомания в Банско

25 Юли 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
Банско. С прекрасните изпълнения на децата от НЧ „Никола Вапцаров“ бе дадено началото на Лятната филмомания, на която и тази година програмата е изпълнена с истории за смелост, приятелство и солидарност, заснети на едни от най-труднодостъпните места на планетата. Това съобщиха от пресцентъра на Общината.
Филмите са между документално и игрално кино и са носители на множество международни награди.
Организатори на събитието са Община Банско, Читалище „Никола Вапцаров“, Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“.
При откриването Натали Петрова – организатор на фестивала, каза, че изданието включва 12 филма от 11 държави и публиката в Банско има наистина огромната привилегия да ги гледа. Събитието тя посвети на Петър Атанасов – създател на фестивала, който от година е „горе над върховете на Пирин, но сърцето му винаги е туптяло за Банско”. Кметът на Общината Георги Икономов откри вечерите и изрази възхищението си от героите на филмовите ленти, от онези мъже и жени, които са родени под щастлива звезда, които предизвикват себе си и оцеляват екстремно, достигайки до предели и върхове. Той благодари на Сдружение „Международен фестивал на планинарския филм“ и лично на Натали Петрова, за усилията, които тя полага, за да могат зрителите отново да съпреживеят уникалността на формата „Лятна филмомания под звездите".
В публиката беше седнал големият български алпинист Кирил Досков, които заедно с Николай Петков през 1984г изкачи Еверест, и който градоначалникът топло поздрави.
От 24 до 27 юли, всяка вечер от 21.00 часа на площада в Банско любителите на природата и екстремното могат да видят едни от най-зашеметяващите кадри за силата на човешкия дух.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: С австралийската прожекция „Проектът Лоракс“ продължава Лятната филмомания в Банско

Благоевград: С австралийската прожекция „Проектът Лоракс“ продължава Лятната филмомания в Банско

25 Юли 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Банско. С австралийската прожекция „Проектът Лоракс“ продължава Лятната филмомания под звездите в Банско. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на инициативата. По думите ѝ филмът представя множество екстремни скокове. Тя допълни, че вторият филм за деня е „Ничия земя – експедиция Антарктика“, в който участва един от най-екстремните скиори – Матиас Майер, който миналата година беше гост на Международния кино фестивала в зимния ни курорт през ноември. Петрова посочи, че третият филм за деня е „Живот на мечтите“, в който участва най-актуалната за момента българска планинска бегачка Антония Григорова. Тя отбеляза, че с този филм зрителите ще имат възможността да проследят нейните мечти и да видят до къде достигат те. Организаторът добави, че последният филм за деня е бразилската прожекция „Морската планина“, която ще върне зрителите отново в Атлантическия океан.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Натали Петрова: 12-те филма от Лятната филмомания в Банско са снимани на различно място и разказват отделни истории

Натали Петрова: 12-те филма от Лятната филмомания в Банско са снимани на различно място и разказват отделни истории

24 Юли 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Банско. Всички 12 филма от Лятната филмомания в Банско са снимани на различно място и разказват различна история. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на инициативата. Тя отбеляза, че третият ден ще стартират с немския филм „Лед и палми“, където с двама фрийрайдъри ще направят едно страхотно пътуване с велосипеди от Германия през Западните Алпи до Средиземно море. Организаторът посочи, че следва един много сложен френски филм „Магнетичните планини“, който задава много въпроси и не дава всички отговори, но публиката трябва сама да се опита да си отговори какво е да поемаш рискове в планината и струва ли си наистина. По думите ѝ след това с испанския филм „Неизвестната Патагония“ веднага зрителите ще се пренесат на огнена земя на запад от остров Назарино. „Последният ден от филмоманията започваме с невероятния белгийски филм „Балканско колоездачно приключение“, чрез който през очите на главния герой ще погледнем и почувстваме по друг начин мястото, на което живеем. Ще завършим с филма „Ама Даблам – Свещената планина“, в който главни герои са Питър Хилъри, сина на първия човек, изкачил се на Еверест, с Месмер и с другите герои, голяма част от които са наши гости. Този филм е първият носител на наградата за сценарий на Петър Атанасов – другият човек, който създаде кинофестивала и който си отиде точно преди една година“, добави още Натали Петрова.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Натали Петрова: Лятната филмомания в Банско започва с френския филм „В светлината на звездите“

Натали Петрова: Лятната филмомания в Банско започва с френския филм „В светлината на звездите“

24 Юли 2019 | 12:24 | Агенция "Фокус"
Банско. Лятната филмомания в Банско започва с френския филм „В светлината на звездите“. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на инициативата. Тя посочи, че филмът е за един световен фотограф Пол Зиска, с който зрителите ще се пренесат в Гренландия и в канадските скалисти планини. Петрова добави, че от Канада пътуването продължава в Бразилия с две бразилски катерачки, които се опитват да съчетаят семейството и работата си с катеренето във филма „Жените са като планините“. По думите ѝ следва отново френски филм, с който ще се стигне до Арктика, за да видят зрителите какво се случва с една полярна платноходка, благодарение на прожекцията на „Капитан на утопия“. „Вторият филмов ден стартира с австралийския филм „Проектът Лоракс“. След това се пренасяме отново в Антарктика с филма „Ничия земя – експедиция Антарктика“ с един от най-екстремните скиори, който беше наш гост. Следващият филм е с най-актуалната в момента българска планинска бегачка – Антония Григорова. Филмът е „Живот на мечтите“, като чрез него ще проследим нейните мечти и къде е техният край. След това отново се връщаме в Южноатлантическия океан с бразилския филм „Морската планина“, каза още Натали Петрова.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Натали Петрова, организатор: Всички филми от Лятната филмомания в Банско са премиерни за България

Натали Петрова, организатор: Всички филми от Лятната филмомания в Банско са премиерни за България

24 Юли 2019 | 10:37 | Агенция "Фокус"
Банско. Всички филми от Лятната филмомания в Банско са премиерни за България. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Натали Петрова, организатор на инициативата. По думите ѝ в тези филми има история, приключения, пътешествия, алпинизъм, екстремни ски, сърфинг, планинско бягане, сноукайтинг, екстремна фотография, екстремно колоездене, катерене – целия спектър на такива активности, които вече много са се разширили. Според нея всички тези филми са едни истории за смелост, приятелство и солидарност. „Щастливи сме като организатори, че вече голяма част от актьорите в тези филми са били и гости на фестивала. Това са филми, които не са достъпни, така че считам за удоволствие и привилегия, че публиката ще има възможността да се докосне до тези ленти“, коментира организаторът. Натали Петрова подчерта, че заедно с Община Банско реализират 3 проекта: най-големият е Международният кино фестивал – "Банско филм фест", който всяка година е в края на ноември и тази година е неговото 19-о издание; през февруари организират Зимната филмомания, а в края на юли организират Лятната филмомания.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.
Запалиха светлините на коледното дръвче пред Капитолия. 6 декември 2019 г.

ВИДЕО
Българската Коледа
Българската Коледа
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.