НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Енвер Ходжай: Сърбия се превръща в троянски кон на Русия на Балканите

Енвер Ходжай: Сърбия се превръща в троянски кон на Русия на Балканите

1 Август 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Прищина. Според Енвер Ходжай, вицепредседател на Демократическата партия на Косово (ДКП) и напускащ поста вицепремиер на Косово, Сърбия се превръща в троянски кон на Русия на Балканите. Съответното Ходжай сподели в съобщение в социалната мрежа „Туитър“.
По повод информацията за новите доставки от Русия на въоръжение за Сърбия, Ходжай отбеляза: „Страна, отговорна за геноцид и четири войни на Балканите, харчи най-много за закупуване на оръжие, най-вече от Русия. Това е ясен сигнал за разрушителните намерения на Сърбия да служи като троянски кон на Москва на Балканите“.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Унгария защити решението да разреши транзит на руски военни пратки за Сърбия

Politico: Унгария защити решението да разреши транзит на руски военни пратки за Сърбия

1 Август 2019 | 08:27 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Правителството на Унгария защити решението си да си да позволи транзита на руски военни превозни средства през въздушното си пространство, въпреки санкциите на Общността, отбелязва изданието Politico в европейската си редакция.
Русия достави 10 бронирани патрулни автомобила до военна база в Сърбия, част от по-широк пакет за военна помощ за балканската страна. За трансфера бе използвано въздушното пространство на Унгария, след като Румъния блокира пратката, изпратена по река Дунав.
Европейският съюз наложи оръжейно ембарго на Русия след присъединяването на Крим през 2014 г. Освен търговия с оръжия, то предвижда забрана за износ на стоки с двойна употреба, които могат да се използват както за военни, така и за граждански цели.
Говорителят на кабинета на унгарския премиер Виктор Орбан, Гергели Гуляш, заяви пред репортери, че е било дадено разрешение за транспортиране на товара през въздушното пространство на страната, тъй като за пренасянето му не е използва военен, а граждански самолет.
„Разбира се, че получихме уведомление за гражданско въздухоплавателно средство, влизащо в унгарското въздушно пространство, но това е напълно формален тип уведомление", подчерта Гуляш и добави, че по географски причини руският товар е трябвало да бъде транспортиран през Полша и Словакия.
Говорител на ЕС каза: „Видяхме докладите. Без да коментирам спецификата, прилагането на ограничителните мерки на ЕС е отговорност на държавите-членки на ЕС“.
В петък румънското външно министерство заяви , че е блокирало превоз на танкове и бронирани превозни средства от Русия до Сърбия през река Дунав, аргументирайки решението си с ембаргото на ЕС.
Десетте БРДМ-2 пристигнаха във военната база в Сърбия в Ниш миналата седмица, според съобщенията на местните медии. Сръбският президент Александър Вучич заяви в понеделник, че „най-важното за нас е, че успяхме да транспортираме превозните средства до Сърбия“.
Унгарското правителство, което поддържа тесни връзки с Кремъл, проявява силен интерес към своите балкански съседи. Будапеща се надява нейн кандидат да се присъедини към следващата Европейска комисия, като получи портфолио, фокусирано върху политиката на разширяване на ЕС.
Въпреки това през последните месеци политиката на Унгария към Балканите предизвика опасения относно нарастващия обем инвестиции на проправителствени унгарски бизнесмени в балканския медиен пазар.
Решението на унгарските власти да улеснят бягството на бившия македонски премиер Никола Груевски, който трябваше да изтърпи присъда за затвор в родината си, също предизвика безпокойство в региона и в западните столици. Впоследствие Груевски получи убежище в Унгария.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): НАТО зачита правото на Сърбия да сключва отбранителни договори

„Политика“ (Сърбия): НАТО зачита правото на Сърбия да сключва отбранителни договори

30 Юли 2019 | 11:15 | Агенция "Фокус"
Прага. НАТО зачита суверенното право на всички държави, включително Сърбия, да избира своите политически и отбранителни договори, се казва в отговор на Северноатлантическия алианс на въпрос на Радио „Свободна Европа“ за руските дарения на военно оборудване за Сърбия на фона на санкциите на Запада срещу Москва заради присъединяването на Крим, пише белградският ежедневник „Политика“.
По темата за решението на Румъния да блокира превоза на военна техника през нейна територия, Алиансът заяви, че въпросът трябва да бъде отнесен до властите в Букурещ, предава „Танюг“.
В изявлението НАТО изтъква партньорските отношения, които има с Белград.
„Сърбия беше домакин на най-големите цивилни учения за реагиране на извънредни ситуации, с което помогна на съюзниците от НАТО, но и на самата себе си и на други партньори, да бъде по-добре подготвена за справяне с природни бедствия, както и с наводнения и горски пожари“, посочват от Алианса и подчертават усилията за реформиране на силите за сигурност и институциите на Сърбия.
Що се касае до другите форми на сътрудничество, НАТО отдава специално значение на обучението на сръбски военнослужещи, което им позволява да участват в международни мироопазващи мисии.
„Инвестирали сме милиони евро, за да помогнем на Сърбия да унищожи повече от 200 тона муниции. Сърбия също работи с НАТО за обучението на иракски военно-медицински персонал, с което допринесе за стабилността в Близкия Изток“, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерството на отбраната на Косово: Сърбия се превърна в малка Русия, регионът е загрижен

Министерството на отбраната на Косово: Сърбия се превърна в малка Русия, регионът е загрижен

30 Юли 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
Прищина. Заместник-министърът на отбраната на Косово Бурим Рамадани коментира във „Фейсбук“ придобиването на руско оръжие от Сърбия, като заяви, че това е заплаха за целите Балкани и е част от отмъщението на Сърбия и Русия на НАТО и световните демокрации.
„Сърбия се превърна в мини Русия и това е повод за загриженост в целия регион“, написа Рамадани, като заключи, че „членството на Косово в НАТО ще допринесе много за регионалната сигурност“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Спутник“ (Сърбия): Сърбия показа 10-те получени от Русия БРДМ-2 в Ниш

„Спутник“ (Сърбия): Сърбия показа 10-те получени от Русия БРДМ-2 в Ниш

29 Юли 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Ниш. Десетте бронирани-разузнавателни бойни машини на пехотата БРДМ-2, получени от Русия, бяха показани за първи път в понеделник край нишката казарма „Мия Станимирович“, съобщава сръбската редакция на „Спутник“.
На представянето на бронираните машини присъстваха президентът Александър Вучич, министърът на отбраната Александър Вулин, началникът на Генералния щаб на сръбската армия Милан Мойсилович, както и руският посланик Александър Боцан-Харченко.
Мойсилович благодари на президента за подкрепата, която той оказва на военните и за оборудването и го запозна с характеристиките на машините.
В добавка към десетте доставени от Русия БРДМ-2, към колоната се присъедини и един стар БРДМ от сръбската армия.
По време на изложението ще бъдат представени танкове, както и самоходни гаубици.
„Спутник“ припомня, че в съответствие с военно-техническото споразумение между президентите Александър Вучич и Владимир Путин, в уговорения срок в Сърбия са пристигнали 10-те БРДМ-2 без каквито и да е проблеми в транспортирането.
БРДМ-2 е предназначен за разузнаване във всякакви условия – както на суша, така и по вода.
Куполът на машината е жиростабилизиран и позволява стрелба от движение.
Машината има дебела 14 мм броня от предната страна, 7 мм отстрани и 8 мм отдолу.
Допълнителната балистична защита се състои от 20 плочи с дебелина 6 милиметра и позволява спирането на куршуми калибър 7,62 мм и 12,7 мм от всички страни. Предната част на бронята предпазва от куршум 14.5 милиметра, на разстояние от 300 метра.
На пода на автомобила е монтиран противоминен килим.
БРДМ-2 са въоръжени с 14,5 мм картечница със скорост на стрелбата 600 изстрела в минута и още една с калибър 7,62 със скорост на стрелбата 700 изстрела в минута.
Системата за управление на огъня дава възможност и за стабилизиране на оръжия и прицелни устройства по време на движение, автоматично проследяване на оста на оръжието с оста на прицелното устройство, блокиране на електрозадвижването, както и довеждането на оръжия до позицията за зареждане.
На превозното средство е монтирано триканално панорамно стабилизирано командно устройство, което позволява откриване на целта до 5 километра при дневна светлина и до 3.5 километра през нощта и разпознаване на целта до 2.7 километра през деня и 1.5 км през нощта.
Освен това е вградено и устройството, което е съчетано с пултове КПВТ 14,5 милиметра и ПКТ 7,62 милиметра.
Машината има и шест телевизионни камери, които позволяват на членовете на екипажа да наблюдават във видимата част от деня, по време на дъжд и в здрач. Изображението се показва в черно и бяло върху четири мултифункционални панели.
Екипажът е от пет члена – командир, водач, стрелец и двама разузнавачи.
БРДМ-2 може да се движи със скорост от 90 до 100 км/ч по асфалтов път и от 40 до 50 км/ч извън пътя. Радиусът на движение е 1500 километра.Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„РИА ФАН“: Сръбското министерство на отбраната потвърди получаването на руска военна техника

„РИА ФАН“: Сръбското министерство на отбраната потвърди получаването на руска военна техника

28 Юли 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Москва. Десет нови бойни разузнавателни машини БРДМ-2 са били доставени успешно от Русия в Сърбия, това потвърдиха от министерството на отбраната в Белград, предава руската агенция “РИА ФАН“. Военнотехническото споразумение между сръбския президент Александър Вучич и руския държавен глава Владимир Путин се реализира точно и в договорения срок, това се казва в изявление на министерството, от където допълват, че освен машините Белград е получил и комплекти резервни части.

„По времето на въздушния транспорт руската страна не срещна препятствия и цялата техника е доставена здрава и съхранена при спазване на международните правила“, обясниха от сръбското министерство на отбраната. Освен това е изказана благодарност за успешното и последователно изпълнение на военнотехническото споразумение.

По-рано президентът на страната Александър Вучич изказа своята благодарност към руския държавен глава Владимир Путин и руският министър на отбраната Сергей Шойгу. „Благодаря за този подарък на президента Путин и министъра Шойгу“, каза президента на северозападната ни съседка, като допълни, че се гордее с близките отношения с на Белград Москва и нарече огромна чест поканата да присъства на 75-ият парад на Победата в руската столица.

Агенцията припомня, че по-рано румънски телевизионен канал съобщи, че местните власти са спрели доставка на руска военна техника, насочена към Сърбия да премине румънската граница, но от Москва опровергаха тези данни.
Превод и редакция: Цанко Цолов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ (Русия): Сръбското министерство на отбраната разкри начин за доставка на руско въоръжение

„Взгляд“ (Русия): Сръбското министерство на отбраната разкри начин за доставка на руско въоръжение

28 Юли 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
Москва. Руското министерство на отбраната съобщи, че 10 бойни разузнавателни машини БРДМ-2 от Русия са били доставени по въздушен път в страната, предава руското издание “Взгляд“.
„Военнотехническото споразумение между сръбския президент Александър Вучич и руския държавен глава Владимир Путин се реализира точно и в договорения срок. Така в Сърбия са доставени 10 бойни разузнавателни машини БРДМ-2 със съответните комплекти резервни части“, се казва в съобщение на ведомството.
Транспортът се е извършил без трудности, а цялата техника е доставена „в цялост и без повреда“ и при спазване на международните правила.
„Министерството на отбраната на Сърбия благодари на Министерството на отбраната на Русия за сътрудничеството и успешното изпълнение на военнотехническото споразумение“, посочва още от сръбското ведомство.
По-рано румънските власти съобщиха, че не са допуснали доставка на руска военна техника, насочена към Сърбия да премина румънската граница, но от Москва опровергаха тези данни.
Превод и редакция: Цанко Цолов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия отрече задържането на каквато и да е военна техника в Румъния

ТАСС: Русия отрече задържането на каквато и да е военна техника в Румъния

26 Юли 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Москва. Изявленията за задържане от Румъния на руски товар с бронетранспортьори за Сърбия са лъжа, руското Министерство на отбраната не е изпращало кораби за транспортиране на военно оборудване по Дунав. Това съобщи в петък Министерството на отбраната на Руската федерация, цитирано от TACC.
"Руското министерство на отбраната не e изпращало никакви кораби за транспортиране на военна техника по Дунав към Сърбия. Всички твърдения за такива доставки и предполагаемият арест на руски транспортни средства с бронетранспортьори от румънската страна са абсолютно неверни", каза военното ведомство.
Министерството на отбраната отбеляза, че договорените доставки вече са доставени в Сърбия в съответствие с условията, посочени в договора. "Всички доставки са извършени в строго съответствие с условията на договора и в срока, договорен от страните", отбелязаха от Министерството.
Износът на военни продукти от Русия в Сърбия се извършва в строго съответствие с международното право и в рамките на двустранното военно-техническо сътрудничество, подчертаха от Министерството на отбраната.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВнР на Румъния блокира доставката на руски оръжия в Сърбия

ТАСС: МВнР на Румъния блокира доставката на руски оръжия в Сърбия

26 Юли 2019 | 15:04 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Румъния отказа да издаде разрешително за транзит по река Дунав на руски оръжия, насочени към Сърбия, поради санкциите, наложени от Европейския съюз във връзка със ситуацията в Украйна. Това съобщиха за кореспондент на TACC от Министерството на външните работи в Букурещ.
„За издаване на лиценз за транзит за превоз на военни материали (според закона лицензът може да бъде издаден само на румънски оператор) трябва да бъдат изпълнени редица условия", обясниха от МВнР. „Едно от тях е, че услугите на румънския оператор, предоставени въз основа на транзитен лиценз, не трябва пряко или косвено да отговарят на интересите на физическо или юридическо лице, институция или организация от Руската федерация или да бъдат предназначени за използване в Руската федерация (в съответствие с Решение на Съвета на ЕС 2014/512/PESC за ограничителни мерки, като се вземат предвид действията на Руската федерация за дестабилизиране на положението в Украйна, което е част от вътрешното законодателство на Румъния)“.
„Това условие не беше изпълнено в тази ситуация, така че съответният лиценз не може да бъде предоставен от компетентните румънски органи", поясниха от румънското външно министерство.
Според местния телевизионен канал Digi 24 става въпрос за 30 танка и 30 бронетранспортьора, изпратени въз основа на договор между Белград и Москва. „Румънските власти обаче задържаха транспорта и конфискуваха оръжията", предаде телевизията.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.